Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
F2P

(Βλέπε Free-to-play).

Hits - 827
Faction

Χρησιμοποιείται κυρίως στα MMORPG και ουσιαστικά πρόκειται για την φατριά του χαρακτήρα σας. Σε αντίθεση με το Race (φυλή), το Faction εμπεριέχει πολλά Races, τα οποία έχουν συμμαχήσει μεταξύ τους. Το κλασικότερο παράδειγμα, είναι το World of Warcraft, εκεί όπου συναντάμε τα factions "Horde" και "Alliance".

Hits - 4288
Farming

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σε RPG και MMORPG. Με απλή γλώσσα, όποιος κάνει farming πολύ απλά "Βγαίνει έξω, πολεμάει με τέρατα κι έχει ως στόχο να αποκτήσει gold και αντικείμενα". Από εκεί προκύπτει και το ρήμα "farmάρω".

Hits - 1789
Feedback

Η λεγόμενη "ανατροφοδότηση". Είναι ουσιαστικά η ανταπόκριση που λαμβάνει κάποιος από μία πράξη του ή ένα δημιούργημά του. Χρησιμοποιείται αρκετά στην γλώσσα των games για τις εταιρείες που δημιουργούν τα video games, μιας και αυτές παίρνουν feedback από τους χρήστες που παίζουν τα παιχνίδια τους, είτε μέσω e-mail, είτε μέσω κάποιου forum.

Παραδείγματα: "Όταν κυκλοφόρησε η beta έκδοση του συγκεκριμένου MMORPG, το feedback των οπαδών της εταιρείας μέσω των forums ήταν αρκετά θετικό." ή "Με ένα demo 15 λεπτών και χωρίς καθόλου διαφήμιση, το feedback των πωλήσεων του παιχνιδιού ήταν απογοητευτικό".

Hits - 2902
First-party

Όλα τα games μιας κονσόλας τα οποία δημιουργεί η ίδια η εταιρεία που κατασκευάζει την κονσόλα. Για παράδειγμα, η Nintendo για τις κονσόλες Wii και 3DS αναπτύσσει κατά καιρούς νέες εκδόσεις για τις σειρές Super Mario, Zelda, Metroid κ.α.

Hits - 1728
Flickering

Το τρεμόπαιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη και που εμφανίζεται όταν ρυθμίσουμε την οθόνη μας να λειτουργήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης της εικόνας (το λεγόμενο refresh rate του monitor). Το φαινόμενο παρατηρείται περισσότερο στις παλιές οθόνες, τύπου CRT.

Hits - 832
FMV

Το Full-motion video είναι μια τεχνική αφήγησης που χρησιμοποιείται στα video games και που περιλαμβάνει βιντεοσκόπηση πραγματικών ηθοποιών και όχι σχεδιασμένων χαρακτήρων.

Author - Μάνος Γρυπάρης
Hits - 1647
Footage

Στη γλώσσα των games και των ταινιών, το footage είναι ένα ακατέργαστο υλικό του τελικού προϊόντος, που δεν έχει εκδοθεί στη δημοσιότητα.

Hits - 1070
Frame rate

Σε ένα video game ή ένα βίντεο γενικότερα, το frame rate είναι η συχνότητα κατά την οποία τα frames (εικόνες) αναπαράγονται στην οθόνη κάθε δευτερόλεπτο. Το frame rate εκφράζεται σε "frames ανά δευτερόλεπτο" (frames per second ή αλλιώς fps). Τα games τρέχουν τουλάχιστον στα 30 fps, αν και ορισμένοι τίτλοι ξεπερνούν τον συγκεκριμένο αριθμό. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τα 30fps και αν το frame rate πέσει κάτω από τα 30 frames τότε τα "σπασίματα" στην προβολή του βίντεο γίνονται ευκολότερα αντιληπτά.

Hits - 7045
Notification