Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Particle effects

Τα particle effects παρουσιάζονται περισσότερο στα 3D games και λιγότερο στα 2D. Είναι μέρος του particle system, μιας τεχνικής που εξομοιώνει φαινόμενα τα οποία είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με τις συμβατικές τεχνικές φωτορεαλισμού. Τέτοια εφέ είναι για παράδειγμα η πυρκαγιά, μια έκρηξη, ο καπνός, το κινούμενο νερό, οι σπινθήρες από μια σύγκρουση οχήματος, τα σύννεφα, η ομίχλη, το χιόνι, η σκόνη, το γρασίδι ή ακόμα και εικονικά φαινόμενα, όπως τα spells ενός RPG.

Hits - 1395
Patch

Η οποιαδήποτε μετατροπή ενός video game από τους προγραμματιστές του, με σκοπό την διόρθωση σφαλμάτων (bugs) και την προσθήκη ή τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος περιεχομένου, όπως είναι για παράδειγμα τα γραφικά ή ο ήχος. Τα patches είναι διαθέσιμα δωρεάν για download μέσω του Internet, από τα επίσημα sites των εταιρειών ή συνεργαζόμενα sites κι έχουν συνήθως μικρό μέγεθος. Κυκλοφορούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους προγραμματιστές, κυρίως κατά την πρώτη περίοδο ενός video game, όταν και παρατηρούνται τα περισσότερα bugs.

Hits - 8336
Pathfinding

Το κατά πόσο μπορείτε να βρείτε τον δρόμο σας για να ολοκληρώσετε ένα παιχνίδι.

Hits - 1609
Peak

Η μέγιστη απόδοση. Αναφέρεται σε αντικείμενα παιχνιδιών, χαρακτήρες ή ακόμα και πραγματικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, το peak ενός όπλου σε ένα First-Person Shooter, μπορεί να είναι π.χ. το να δεχθεί δύο upgrades. Η το peak ενός χαρακτήρα σε ένα RPG μπορεί να είναι το να μάθει 18 skills. Ο όρος αναφέρεται και σε αθλητές, με χαρακτηριστική φράση "έχει περάσει το peak του", δηλαδή πέρασε την καλή ηλικία του, έχει φτάσει στο μέγιστο βαθμό και τώρα έχει πλέον καθοδική πτώση.

Hits - 529
Perk

Οι ειδικές bonus ικανότητες που κερδίζετε σε ένα video game. Είναι συντομογραφία του "perquisite" που σημαίνει έκτακτη αμοιβή. Τα perks είναι μόνιμα για τον χαρακτήρα σας και κερδίζονται σταδιακά μέσω των experience points. Ο όρος χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στα FPS και τα Action Shooters, καθ' ότι στα RPG ευδοκιμεί περισσότερο ο χαρακτηρισμός "skills".

Hits - 4914
Pet

Το pet ή mount είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται κυρίως στα MMORPG για να περιγράψει οποιοδήποτε ζώο μπορεί να καβαλήσει ο χαρακτήρας σας. Τα pets είναι συνήθως άλογα, δράκοι ή άλλα τέρατα παρόμοιας μορφής τα οποία σας βοηθούν να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις. Ανάλογα με το είδος τους, τα pets μπορεί να περπατάνε στη γη ή ακόμα και να πετάνε στον αέρα.

Hits - 2528
Phising email

Το email που έχει ως στόχο την "αλίευση" πληροφοριών του αποδέκτη. Τέτοια emails στέλνονται από hackers, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να κλέψουν τον κωδικό του λογαριασμού σας ή της πιστωτικής σας ή ακόμα και τον λογαριασμό που έχετε σε ένα online game

Hits - 580
Physics

Ο όρος "physics" στην γλώσσα των games, αναφέρεται στην εφαρμογή των νόμων της φυσικής σε μία game engine, κυρίως όταν έχουμε 3D γραφικά. Όσο πιο λεπτομερή είναι τα physics, τόσο πιο ρεαλιστικά απεικονίζεται η κίνηση των χαρακτήρων στην οθόνη. Για την εξομοίωση των physics χρησιμοποιείται η physics engine, δηλαδή ο προγραμματιστικός κώδικας που εξομοιώνει τους νόμους του Νεύτωνα στο περιβάλλον και το Collision detection, που καθορίζει το πως συγκρούονται δύο ή περισσότερα αντικείμενα μεταξύ τους μέσα σε ένα video game.

Hits - 3691
Physics Engine

(Βλέπε Physics).

Hits - 513
Pixel Hunting

Πρόκειται για μια ορολογία που χρησιμοποιείται κυρίως στα Adventures. Σημαίνει ότι ακριβώς λένε οι λέξεις, καλείστε δηλαδή να παρατηρήσετε προσεκτικά τα pixels της οθόνης και να βρείτε κρυμμένα αντικείμενα τα οποία θα σας βοηθήσουν να λύσετε κάποιο γρίφο. Αυτού του είδους η τεχνική χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο στα Adventures της δεκαετίας του '80 και του '90.

Hits - 1984
Playable

Οι playable χαρακτήρες στα video games είναι οι ήρωες που μπορείτε να επιλέξετε, συνήθως για να αντιμετωπίσετε τις δυνάμεις του κακού. Το αντίθετο ενός playable χαρακτήρα είναι ο NPC (Non-Player Character), ο οποίος ελέγχεται πάντοτε από την CPU.

Hits - 4919
Playstation Move

Τo Playstation Move είναι ένα περιφερειακό το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά από την Sony και συνεργάζεται με την κονσόλα Playstation 3. Ανήκει στην κατηγορία των "motion-sensors", δηλαδή καταγράφει την κίνησή το στο χώρο και την αποτυπώνει στην τηλεόρασή σας, στα games τα οποία παίζετε. Αποτελείται από ένα ασύρματο χειριστήριο (PS Move motion controller) και μία κάμερα που καταγράφει τις κινήσεις σας. Σε ορισμένα games είναι απαραίτητη και η χρήση ενός επιπλέον περιφερειακού, του navigation controller. Με το τελευταίο κινείτε τον χαρακτήρα σας, ενώ με το motion controller στοχεύετε προς την κάμερα. Το Playstation Move κυκλοφόρησε στην αγορά στις 15 Σεπτεμβρίου 2010.

Hits - 1115
PlayStation Plus

Μία συνδρομητική υπηρεσία που αφορά τους κατόχους Playstation 3. Όσοι είναι συνδρομητές, μπορούν μέσω του Playstation Network να έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, εκπτώσεις σε διάφορα games, πρόσβαση στο να παίξουν beta εκδόσεις συγκεκριμένων παιχνιδιών κ.ο.κ. H υπηρεσία ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2010.

Hits - 1882
Port

Η μεταφορά ενός video game από το πρωτότυπο format -στο οποίο έχει κατασκευαστεί- σε ένα άλλο. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι μπορεί αρχικά να δημιουργηθεί στο Playstation 3 κι ένα χρόνο μετά να γίνει port στο Playstation Vita.

Hits - 5527
Post-apocalyptic

Ο μετα-αποκαλυπτικός κόσμος, είναι ένα εικονικό σενάριο που χρησιμοποιείται στα video games ή στις ταινίες, βάση του οποίου η γη ή κάποιος άλλος πλανήτης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, συνήθως λόγω φυσικών φαινομένων. Ως εκ τούτου, ο πολιτισμός του πλανήτη αυτού ξεκινάει να χτίζεται από την αρχή κι επομένως ζει σε ένα πιο πρωτόγονο επίπεδο.

Hits - 2895
Notification