Cyberpunk 2077

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Keanu Reeves και τσιπαρίσματα.

Keanu Reeves και τσιπαρίσματα.

Keanu Reeves και τσιπαρίσματα.

Το πρώτο πράγμα που έμαθα μετά το Cyberpunk 2077 ήταν να μην ξαναπιστέψω ποτέ στο hype ενός πολυαναμενόμενου triple-A παιχνιδιού. Πόσες φόλες έχουμε φάει μέχρι σήμερα από μεγάλες εταιρείες; Fallout 76, No Man's Sky, Anthem, η λίστα είναι τεράστια. Μιλάμε για games που αναπτύσσονταν πολλά χρόνια και καταστράφηκαν μέσα σε ένα βράδυ γιατί αναρωτιόμασταν τι είναι αυτό που παίζουμε.

Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να μάθουν όλοι οι gamers είναι να σταματήσουν να κάνουν pre-orders. Τέλος οι προπαραγγελίες σε games και σε κονσόλες. Την πατήσατε μία, δύο, τρεις, φτάνει πια. Ας κυκλοφορήσει κάτι, ας βγούνε τα πρώτα reviews και μετά το αγοράζετε. Είδατε στην πράξη ότι ακόμα και τα gameplay videos μιας εταιρείας που γίνονται σε high-end PC δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θα παίξετε. Ας λέγεσαι CD Projekt Red, Bethesda, EA ή Ubisoft. Σχεδόν κανείς δεν έχει γλιτώσει από αποτυχημένα λανσαρίσματα πλέον. Πιθανόν μόνο η Rockstar που λέει “Όταν είναι έτοιμο θα το βγάλουμε”.

Με αφορμή αυτό, το τρίτο και το τελευταίο πράγμα που ήθελα να πω, πριν ξεκινήσει το review, είναι ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει πρώτα να σκέφτονται να βγάλουν ένα άρτιο παιχνίδι χωρίς bugs και μετά το τι θα πει ο κόσμος για την καθυστέρηση. Τι προτιμάτε, να δώσετε 60-70 ευρώ, να ξενερώσετε και να περιμένετε μήνες μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα του παιχνιδιού ή να πάρετε κάτι που θα παίξετε με ευχαρίστηση; Διότι μετά από μήνες παίζει να το έχετε ξεχάσει κιόλας, αν δεν έχετε ζητήσει ήδη επιστροφή χρημάτων.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της CD Projekt Red, που από την αποθέωση με την σειρά The Witcher έφτασε μέσα σε ένα βράδυ να “καεί στην πυρά” και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη της προς τους χρήστες. Από τη μία έχουμε να πούμε ότι αποτελεί μία απ’ τις καλύτερες εταιρείες ανάπτυξης. Από την άλλη δυστυχώς πρέπει επίσης να πούμε ότι παρέδωσε ένα video game με πολλά προβλήματα, τα περισσότερα που έχουμε δει ποτέ σε λανσάρισμα. Ούτε στο Skyrim, στην έκδοση για PC, δεν είχαμε δει τόσα πολλά bugs και σίγουρα δεν υπήρχαν crashes. Όπως επίσης υπήρχαν θέματα απόδοσης στην έκδοση του PS3 με το frame rate, αλλά τουλάχιστον το παιχνίδι ήταν playable και δεν έφτανε στις μεγάλες μάχες στα 15-20 fps που φτάνει το Cyberpunk 2077, ούτε η Sony έφτασε τότε σε σημείο να το αφαιρέσει από το PSN χωρίς να ξέρουμε πότε θα επιστρέψει, όπως έκανε σήμερα με τον τίτλο της CD Projekt Red. Κάπου χάθηκε το μέτρο.

Έτος 2077
Αυτό που σίγουρα μέτρησα είναι το αν θα ζω το 2077 για να δούμε πόσα από όλα αυτά που παρουσιάζονται μέσα στο Cyberpunk 2077 θα ισχύουν. Το πιθανότερο είναι πως όχι (αν ζω θα αφήσω σχόλιο στο κάτω μέρος του review). Πάντως η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη, όπως αντίστοιχα και στο Back to the Future 2 με το 2015, όπου αρκετά από όσα είχαν ειπωθεί τότε βγήκαν αληθινά.

Στην περίπτωση του Cyberpunk αν όσα ζήσαμε όντως βγουν αληθινά τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε σοβαρά! Σύμφωνα με το σενάριο, είστε ο “V”, ένας μισθοφόρος, ο οποίος εκτελεί δουλειές που θα του δώσουν έναντι αμοιβής. Εκείνη τη χρονιά στο μέλλον λοιπόν, ο κόσμος θα μπορεί να βάλει πάνω του βιονικά εμφυτεύματα σε όλα τα μέλη του σώματος και να επιλέξει το πόσα “μηχανικά” μέρη θα μπορεί να έχει! Μπορείτε να αλλάξετε τα μάτια σας και να βελτιώσετε την όρασή σας, να αλλάξετε το χέρι σας και να βελτιώσετε την στόχευση (ή να χρησιμοποιήσετε smart weapons που δίνουν αυτόματη στόχευση), να αλλάξετε των ώμο σας και να έχετε immunity σε συγκεκριμένες επιθέσεις κ.ο.κ. Την δουλειά αυτή κάνουν συγκεκριμένοι γιατροί, οι ripperdocs. Απλά στέκεστε στην καρέκλα του ασθενή που θυμίζει οδοντιατρείο, πληρώνετε το ανάλογο αντίτιμο σε χιλιάδες…ευρωδολάρια και μέσα σε λίγα λεπτά είστε έτοιμος. Ναι, αυτό είναι το νόμισμα του παιχνιδιού, γιατί το 2077 τα δύο ισχυρά νομίσματα ευρώ και δολάριο θα ενοποιηθούν και μάλιστα στην πιάτσα θα λέγονται “eddies”.

Στον κόσμο του Cyberpunk 2077 μπορείς να καλέσεις το όχημά σου για να έρθει, να αγοράσεις ή να πουλήσεις όπλα σε αυτόματους πωλητές στο δρόμο και στην περίπτωσή μας να γαζώσεις εχθρούς και να πληρωθείς για αυτό. Αν μάλιστα τους πετσοκόψεις, θα τους δεις στο έδαφος να κινούνται, κάτι που αρχικά επίσης το νομίζαμε για bug. Τελικά αποδειχτήκαμε λάθος. Ναι, τα βιονικά εμφυτεύματα σας σώζουν την ζωή! Για την εγκατάστασή τους απαιτείται να τσιπαριστείτε πλήρως στον εγκέφαλό σας! Με λειτουργικό σύστημα, RAM (την οποία αναβαθμίζετε κιόλας) και από εκεί και πέρα βάζετε ότι εμφύτευμα γουστάρετε. 

Die Hard Punk
Η πόλη Night City όπου διεξάγεται το σενάριο είναι η Βόρεια Καλιφόρνια και η εγκληματικότητα χτυπάει “κόκκινο” σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης. Άρα το να βάλει κάποιος εμφυτεύματα (τα λεγόμενα cyberware) είναι κι ένας τρόπος να επιβιώσει μέσα σε αυτή την ζούγκλα. Η πολυπολιτισμικότητα, χαρακτηριστικό στοιχείο της Αμερικής, είναι εμφανής. Το 2077 η CD Projekt Red μας παρουσιάζει με πολύ ωραίο τρόπο τους Λατίνους του μέλλοντος, τους Αφροαμερικανούς που μιλάνε Γαλλικά ή τους Ασιάτες που έχουν την δική τους συνοικία στην πόλη (Chinatown). Η πλάκα είναι ότι στο μέλλον όλους αυτούς θα μπορείτε να τους καταλάβετε με μεταφραστή, τον οποίο έχετε προεγκατεστημένο όταν ξεκινάει το παιχνίδι στο λειτουργικό σύστημα του εγκεφάλου σας! Έτσι, την στιγμή που π.χ. κάποιος σας μιλάει Ιαπωνικά, τα γράμματα αντικαθίστανται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με αγγλικούς χαρακτήρες. Μαγεία.

Το παιχνίδι ξεκινάει με το character creation. Ο χαρακτήρας V μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα, αν και η CD Projekt Red δεν τα δηλώνει ως “φύλα” αλλά ως “body type”. Έτσι για το inclusivity, οι Πολωνοί δεν σταματούν εκεί και σας επιτρέπουν να φτιάξετε τον χαρακτήρα κυριολεκτικά όπως θέλετε. Μπορεί να είναι γυναίκα, αλλά με ανδρική φωνή και ανδρικό μόριο! Γενικά οι συνδυασμοί είναι αρκετοί. Έχουμε 39 είδη κόμμωσης, δεκάδες χρώματα για το μαλλί και 21 είδη από μάτια, μύτες και στόματα. Στα υπόλοιπα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, συναντάμε μόλις πέντε είδη tattoo, τρία είδη στήθους, ενώ από γεννητικά όργανα ένα γυναικείο αοδοίο και αντίστοιχα δύο είδη πέους με τρία διαφορετικά μεγέθη. Πρακτικά επειδή το παιχνίδι είναι πρώτου προσώπου, όλα αυτά έχουν λίγη σημασία. Κυρίως όποτε κοιτάζεστε στον καθρέφτη.

Η περιπέτειά σας αρχίζει όταν επιλέγετε ένα από τα τρία background δηλαδή Nomad, Streetkid ή Corpo. Στην πρώτη περίπτωση ξεκινάτε από την επαρχία, στη δεύτερη από την πόλη ενώ στην τρίτη είστε ατζέντης στην εταιρεία Arasaka, που είναι και ο βασικός οργανισμός γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το σενάριό μας. Όποιο path κι αν επιλέξετε, καθένα από τα τρία συναντιούνται σε ένα κοινό σημείο εξ αρχής κι από εκεί συνεχίζει η βασική ιστορία μας.

Τσιπαρισμένος ναι. Μόνος μπορεί και όχι. Προχωράμε
Με τις αποστολές που αναλαμβάνετε έχετε ως σκοπό να φτιάξετε ένα καλό όνομα στη Night City, ενώ τα ευρωδολλάρια που αποκτάτε τα ξοδεύετε στην αναβάθμιση των Cyberware upgrades σας (κοινώς εμφυτεύματα), τα οποία μάλιστα είναι πανάκριβα. Στις περισσότερες αποστολές θα έχετε συχνά μαζί σας από έναν NPC ο οποίος θα σας βοηθάει, ενώ κάποιες αποστολές θα τις κάνετε μόνοι σας.

Αν ασχοληθείτε με τις αποστολές του βασικού story τότε θα δείτε ότι στερούνται ποικιλίας. Περιλαμβάνουν εξόντωση στόχων, διείσδυση σε βάση και hack ή υποκλοπή πληροφοριών (αν σας ανακαλύψουν μετά το πάτε full action), ανατίναξη στόχων και γενικά πολλές πανομοιότυπες δραστηριότητες. Οι προαιρετικές αποστολές ευτυχώς έχουν μεγαλύτερη ποικιλία. Θα σας ζητήσουν για παράδειγμα να σώσετε ομήρους, να πάτε για scuba diving και άλλες προαιρετικές δραστηριότητες, εκτός αποστολών, όπως το να παίξετε μποξ, να συμμετάσχετε σε αγώνες ταχύτητας, να εκπαιδευτείτε σε πεδίο βολής ή στο hacking.

Για την μετακίνισή σας στη Night City χρησιμοποιείτε είτε τα πόδια σας, είτε τους σταθμούς Fast Travel που υπάρχουν, είτε οποιοδήποτε όχημα, όπως αυτοκίνητο ή μηχανή. Υπάρχουν τρεις διαθέσιμες κάμερες, από την θέση του οδηγού (first-person), third-person πίσω από το καπό και μακρινή third-person. Αν είστε μερακλής μπορείτε να κλέψετε όποιο όχημα δείτε στο δρόμο, όπως και στο Grand Theft Auto. Μόνο αν σκοτώσετε κόσμο θα μαζευτεί η αστυνομία και θα σας κυνηγάει για να σας σκοτώσει (μέχρι να φύγετε από το ραντάρ της), διαφορετικά δεν τρέχει μία. Ωστόσο έχετε και τα προσωπικά σας οχήματα και μαζεύοντας χρήματα αγοράζετε πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα και μηχανές. Όταν είστε στο δρόμο μπορείτε να καλέσετε το όχημά σας πατώντας το πλήκτρο “V” (όπως λέμε Vehicle) και θα έρθει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπροστά σας…εκτός κι αν είστε στο κέντρο της πόλης και κολλήσει σε κανένα άλλο όχημα, γιατί με τα bugs το έχουμε δει και αυτό να γίνεται.

Γενικά τα bugs, τα glitches στα γραφικά και τα crashes είναι πολυάριθμα. Στο λανσάρισμα το παιχνίδι μας crashαρε κάθε μία ώρα και υπήρχαν NPCs που εξαφανίζονταν, στοιχεία που διορθώθηκαν με το patch 1.04 της 11ης Δεκεμβρίου. Εξαιρούνται τα crashes που συμβαίνουν αν το PC σας είναι υπερφορτωμένο στη CPU (π.χ. έχετε ανοίξει τον browser με αρκετά tabs). Σε αυτή την περίπτωση, λόγω κακού performance και optimization, το Cyberpunk θα crashάρει όπως και να έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα reviews έχετε διαβάσει από άλλα gaming sites πριν από αυτή την ημερομηνία ήταν με bugged εκδόσεις. Το PC όπου τεστάραμε το Cyberpunk 2077 έχει έναν AMD Ryzen 5 3600 στα 3.59Ghz, με 32GB RAM και Raden RX 580. Σύντομα θα βάλουμε και μια high-end κάρτα γραφικών, ωστόσο ορθά το testing έγινε με αυτή την κάρτα γιατί το θέμα τα games να τεστάρονται σε PC λογικού μπάτζετ, αφού ο περισσότερος κόσμος δεν έχει τα χρήματα για high-end builds.


A.I. όπως λέμε…“Αναπηρική ικανότητα”;
Το Artificial Intelligence, κοινώς Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένας τομέας που στο Cyberpunk 2077 πάει περίπατο. Παίζοντας με την έκδοση 1.04, παρατηρήσαμε ότι τουλάχιστον 1 στους 10 εχθρούς bugάρει τελείως και δεν αντιδρά, καθώς δεν σας πυροβολάει καν. Θεωρητικά όμως, με τον νόμο των πιθανοτήτων, αν μπορούσαμε να πιάσουμε οποιοδήποτε εχθρό και να πολεμήσουμε μαζί του για πολλές ώρες, θα ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα bugάρει, μένοντας είτε ακίνητος στη θέση του περιμένοντας να τον εξοντώσετε, είτε στο σημείο κάλυψής του γιατί νομίζει ότι είστε αλλού. Ακόμα κι αν τον πυροβολήσετε, πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει.

Επίσης, οι περισσότεροι εχθροί, είναι τόσο χαζοί που μπορούν να παιχτούν κυριολεκτικά "στα όρια" του οπτικού πεδίου τους και με αυτό δεν εννοώ να απομακρυνθείτε. Βγάλαμε από απλούς εχθρούς μέχρι και bosses, απλά επειδή βγήκαμε λίγο πιο πλάγια ώστε να μην μας βλέπουν. Αυτοί αντί να μας επιτεθούν παρέμειναν στη θέση τους ή εντός στενών ορίων. Είναι πολύ σπάνιο το να έρθουν κατά πάνω σας, εκτός κι αν είναι ειδική κατηγορία εχθρών που παίζει μόνο με melee. Άρα μπορείτε σε κάποιες περιπτώσεις να βρίσκετε ένα σημείο όπου θα βλέπετε π.χ. μόνο ένα σημείο του σώματός τους χωρίς να σας βλέπουν και θα τους εξοντώνετε.

Το stealth είναι ιδιαίτερα απλό, καθώς προχωρώντας με crouch πίσω από εχθρούς, τους πλησιάσετε και τους γραπώνετε με το "F", ενώ έχετε επιλογή να τους αναισθητοποιήσετε ή να τους εξοντώσετε τελείως. Στην πρώτη περίπτωση αργούν πολύ να ξυπνήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε -αφού τελειώσετε- να τους πετάξετε σε ένα σημείο, όπως κάδο σκουπιδιών, προκειμένου να μην τους βρουν. Όταν κινείστε με stealth, οι εχθροί σας δρουν επίσης σαν "τυφλοί" αφού δεν βλέπουν πέρα από τα 10 μέτρα αν κινηθείτε με crouch, απλά εδώ είναι ίσως μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου οι developers θα έλεγαν "It's not a bug. It's a feature!", λόγω της δομής κάποιων αποστολών. Η μπάρα εντοπισμού σας από stealth αργεί να γεμίσει, ενώ το παράδοξο είναι ότι αν πετάξετε πτώματα σε ένα δωμάτιο (και όχι σε κάδο) τότε ο εχθρός πιθανόν θα τα βρει, ακόμα κι αν...δεν μπει κανείς στο εν λόγω δωμάτιο!

Όταν το A.I. λειτουργεί σωστά είμαστε οκ. Όταν δε λειτουργεί σωστά, κάτι που θα δείτε δεκάδες φορές, τότε θα είναι σαν να σκοτώνετε φοβιτσιάριδες πολίτες που πιάνουν πρώτη φορά όπλο και όχι στρατιώτες με εμφυτεύματα. Παίξαμε σε δυσκολία Hard (υπάρχουν τέσσερα επίπεδα, δηλαδή ακόμα και Very Hard) και τερματίσαμε το παιχνίδι με ευκολία, με εξαίρεση το τελευταίο boss fight που στο Hard είναι…σχεδόν ανίκητο (εκτός κι αν σας glitchάρει πάνω σε τοίχο κάτι που όντως μας συνέβη). Επίσης υπάρχει και boss το οποίο λόγω bug κάνει το ανάποδο, δηλαδή σας πυροβολεί και σας αφαιρεί μόλις 2-3 πόντους ζωής ακόμα και στο Hard, δηλαδή τον κερδίζει κι ένας αρχάριος gamer.

Στους NPCs το A.I. λειτουργεί σωστά, δηλαδή σας βοηθούν μέσα στη μάχη όσο μπορούν σκοτώνοντας κάποιους εχθρούς, απλά περιμένουν πάντοτε να βγάλετε το φίδι από την τρύπα. Περισσότερο θα σας φανούν χρήσιμοι οι NPCs που σας δίνουν πληροφορίες ή απενεργοποιούν συστήματα για εσάς, παρά εκείνοι που πολεμούν στο πλευρό σας. Εν τω μεταξύ το fun fact είναι ότι το briefing στις πιο σημαντικές αποστολές το λαμβάνετε με βίντεο, το οποίο οι NPCs σας δίνουν στο χέρι σε τσιπάκι (θυμίζει USB stick), το οποίο στη συνέχεια βάζετε στο…κεφάλι σας! Δηλαδή όταν ο κόσμος κυκλοφορεί έξω βρίσκει πιο πρακτικό αντί να έχει Internet στο κινητό του, να το έχει…μέσα του. Τέλος, στο stealth λειτουργεί απλά οκ και σας επιτρέπει να βγάλετε αποστολές και με sneak, αν παίζετε προσεκτικά. Η σχετική μπάρα που γεμίζει πάνω από το κεφάλι κάθε χαρακτήρα μέχρι να σας δει, σας δίνει σαφή εικόνα του αν είστε ορατός ή όχι. 

Όπλα, Crafting και Economy
Ο οπλισμός στο Cyberpunk 2077 είναι χάρμα οφθαλμών. Στο ρεπερτόριό σας έχετε τρία slots στα οποία βάζετε πιστόλια, assault rifles, machine guns, shotguns, sniper rifles, πιο βαρύ και σπάνιο οπλισμού (όπως miniguns) και βέβαια χειροβομβίδες διαφόρων ειδών. Τα όπλα αυτά τα βρίσκετε μέσω loot από αποστολές, αφού σχεδόν κάθε εχθρός πετάει κι από ένα όπλο και βέβαια πυρομαχικά. Καλό είναι να κρατάτε όλα τα είδη των όπλων, ώστε όταν σας τελειώσουν οι σφαίρες μέσα στη μάχη να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο όπλο βολικό για την περίσταση, στο οποίο θα έχετε πυρομαχικά.

Όταν λέω βολικό για την περίσταση, εννοώ φυσικά ότι τα shotguns είναι για κοντινή απόσταση και τα sniper rifles για μακρινή απόσταση και φυσικά είναι και τα δύο OP. Δηλαδή αν πιάσετε εχθρό από κοντά με shotgun θα τον ταράξετε στο damage και στο knockback. Το δε sniper είναι ότι καλύτερο στο παιχνίδι αφού με τα snipers χτυπούσα 300άρια damage και κατέβαζα εχθρούς για πλάκα. Για τις ενδιάμεσες αποστάσεις θα χρησιμοποιείτε συνήθως τα assault rifles και τα submachine guns, ίσως ενίοτε και ελάχιστα καλά revolvers. Υπάρχουν επίσης και melee όπλα, όπως μαχαίρια, ρόπαλα, κατάνα κι ένα σωρό άλλα ευφάνταστα, όπως μαστίγιο.

Η στόχευση είναι εξαιρετική και το recoil των όπλων άκρως ρεαλιστικό, όπως και το σύστημα reload. Το gunfight είναι το highlight του Cyberpunk 2077 και τον τομέα αυτό η CD Projekt Red τον έφτιαξε με άνεση, παρότι ήταν το πρώτο της παιχνίδι με μηχανισμούς First-Person Shooter. Η στόχευση και ο χειρισμός των όπλων είναι απόλαυση. Επίσης, τα όπλα παίρνουν και mods. Μπορείτε έτσι για παράδειγμα να αυξήσετε το range ενός όπλου ή να του βάλετε ακόμα και σιγαστήρα, αν θέλετε να παίξετε stealth.

Το crafting είναι ένας τομέας που θα σας χρησιμεύσει για να κάνετε craft κυρίως τα πυρομαχικά σας, τις ιατρικές προμήθειές σας ή τις χειροβομβίδες σας. Μπορείτε να κάνετε craft μέχρι και όπλα, αλλά η λειτουργία αυτή δεν έχει νόημα παρά μόνο στο ξεκίνημά σας για να αποκτήσετε τα βασικά όπλα. Από τις πρώτες ώρες κι έπειτα, αφενός μεν θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε χρήματα για αγορές εμφυτευμάτων ή για αποστολές κι αφετέρου θα μπορείτε να βρείτε κάθε είδους όπλο από loot. Οπότε θα σας συμφέρει να πουλήσετε τα όπλα αντί να τα κάνετε scrap για τα μέταλλά τους. Η σημαντικότερη υπολειτουργία στο μενού crafting είναι τα upgrades των όπλων σας, μιας και χρησιμοποιώντας resources μπορούμε να αυξήσουμε τα στατιστικά του εξοπλισμού μας. Σκεφτείτε πόσο πιο τούμπανα κάναμε κάποια uncommon ή rare assault rifles, shotguns και snipers, όταν σε κάθε Upgrade τα στατιστικά του εκάστοτε όπλου αυξάνονταν για περίπου 10 πόντους.

Hackers
Το τίμημα του να έχει κάποιος εμφυτεύματα μέσα του πληρώνεται με hacks. Στο Cyberpunk 2077 όλοι οι εχθροί σας, είτε ανθρώπινης μορφής, είτε ρομπότ, έχουν μέσα τους cyberware κι αυτό σας επιτρέπει να τους κάνετε hack. Πατώντας το scanner σας η οθόνη γίνεται κόκκινη κι έτσι scanάρετε τον χώρο και μπορείτε στοχεύοντας σε εχθρούς να τους προκαλέσετε διάφορα είδη damage, τα οποία αναβαθμίζετε με τον καιρό. Επίσης, κάθε εχθρός απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό από RAM (σ.σ. η οποία δεν αλλάζει αν αλλάξετε επίπεδο δυσκολίας), κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεστε επιπλέον αναβαθμίσεις, είτε στην ικανότητά σας στο hacking, είτε στο δικό σας cyberware. Επίσης, μπορούν ακόμα και οι εχθροί να σας κάνουν hack και όταν ενεργοποιηθεί κάτι τέτοιο τότε σας εμφανίζεται η σχετική ένδειξη στην οθόνη, με την οποία γνωρίζετε ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το hack πάνω σας θα ενεργοποιηθεί και θα αρχίσετε να έχετε dot damage ανά δευτερόλεπτο. Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε την ενέργεια αυτή είναι να σκοτώσετε τον εκάστοτε εχθρό που ενεργοποίησε το hack πάνω σας.

Το μενού του hacking είναι απολαυστικό καθώς η ταχύτητα πηγαίνει σε ρυθμό λίγο πιο αργό από bullet time, βάζετε τα hacks σας και στη συνέχεια κλείνετε το hacking μενού, κρύβεστε για λίγα δεύτερα και όταν σε κλάσματα δευτερολέπτου το hack επιδράσει, μπορείτε είτε να πυροβολήσετε, είτε να πετάξετε ακόμα και χειροβομβίδα, κάνοντας έτσι “ψητούς” τους εχθρούς σας.

Ένα άλλου είδους hacking που είναι επίσης πώρωση, λέγεται breach και αφορά τα τερματικά και την παραβίαση λειτουργικού συστήματος των εχθρών σας. Σε αμφότερες τις δύο περιπτώσεις, κοιτάζοντας έναν εχθρό ή ένα τερματικό, αν επιχειρήσετε breack, εκεί μπορείτε να ρίξετε τα resistances του εχθρού σας ή την απαιτούμενη RAM που χρειάζεστε ώστε μετά να του κάνετε hack πιο εύκολα και αποτελεσματικά τα κυκλώματα. Το breach απαιτεί χρόνο και σκέψη καθώς εκεί έχετε δύο οθόνες που απεικονίζουν τα κυκλώματα με ένα γράμμα και έναν αριθμό. Η οθόνη στα δεξιά σας απεικονίζει τα κυκλώματα που χρειάζεστε για το hack και η οθόνη στα αριστερά το κύκλωμα του τερματικού ή του εχθρού σας. Όταν πατήσετε πάνω σε ένα κύκλωμα ξεκινάτε το breach κι έχετε ορισμένα δεύτερα στη διάθεσή σας για να πετύχετε το hack, ενώ θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να επιλέξετε το σωστό κύκλωμα, μιας και μετά θα μπορείτε να διαλέξετε τα επόμενα κυκλώματα μόνο στην αντίστοιχη οριζόντια και κάθετη στήλη. Η όλη διαδικασία είναι ένα ευχάριστο “βάσανο” για όσους αφιερώσουν χρόνο.

Levelling system, attributes και perks
Ο τομέας όπου η CD Projekt Red έχει εμφαθύνει περισσότερο είναι το σύστημα ανόδου level στο παιχνίδι. Όσο σκοτώνετε εχθρούς και ολοκληρώνετε αποστολές, τόσο αποκτάτε xp κι έτσι κάνετε level up και ξοδεύετε πόντους στα attributes σας, που χωρίζονται στις κατηγορίες Body, Reflexes, Technical Ability, Intelligence και Cool. Το Body είναι το αντίστοιχο Strength αφού ανεβάζει τα hitpoints και τις melee επιθέσεις σας ενώ σας επιτρέπει να σπάσετε πόρτες ή να σπάσετε στο ξύλο κεφάλια σε cutscenes, αν έχετε από έναν αριθμό και πάνω. Τα Reflexes αφορούν την αποτελεσματικότητά σας με τα όπλα. Το Technical σας δίνει πρόσβαση στη χρήση συσκευών, όπως η απενεργοποίηση στις πόρτες ή στις νάρκες. Το Intelligence σας είναι πολύ βασικό καθώς σας επιτρέπει να κάνετε καλύτερο hacking, μιας και αυξάνει την RAM σας και το damage που κάνετε και τέλος το Cool αφορά την ικανότητά σας στο Stealth.

Οι πέντε αυτές κατηγορίες με attributes έχουν μέσα τους 2-3 κατηγορίες με perks. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε όπλα ή hacks αποκτάτε perk points, τα οποία και ξοδεύετε όπου θέλετε. Μπορείτε για παράδειγμα να πατήσετε στο Body attribute και να ξοδέψετε πόντους σε perks που έχουν να κάνουν με health regeneration και καλύτερα melee attacks, στο Reflexes για perks που ανεβάζουν το ποσοστό damage των όπλων και το critical chance σας ή στο Intelligence για να απενεργοποιείτε κάμερες, να κατεβάζετε τα resistances των εχθρών, να κάνετε ακόμη μεγαλύτερο damage, να αναπληρώνετε ταχύτερα την RAM που ξοδεύετε για hacking μέσα στη μάχη κ.α. Το balancing στο όλο σύστημα λειτουργεί άψογα.

BrainDance
Η συγκεκριμένη λειτουργία σας βάζει στο ρόλο του ντετέκτιβ. Ως γνωστόν στο Cyberpunk 2077 μπορείτε με το μυαλό σας να προσομοιώσετε οποιοδήποτε περιβάλλον και να κάνετε προπόνηση. Στην περίπτωση του BrainDance, σε συγκεκριμένες αποστολές συνδέεστε σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης όπου βλέπετε ένα καταγεγραμμένο βίντεο από κύκλωμα ασφαλείας, ενός συμβάντος. Το βίντεο αυτό το επεξεργάζεστε με τον εγκέφαλό σας και μπορείτε να το προχωρήσετε μπροστά, πίσω, να πατήσετε παύση ή να το πάτε λίγο πιο αργά. Σαν να χειρίζεστε Adobe Premiere αλλά σε cyberpunk μορφή.

Παίρνοντας για λίγο τον ρόλο του εξυχνιαστή, θα μεταβαίνετε σε τρεις καταστάσεις προβολής βίντεο: Την αρχική όπου scanάρετε αντικείμενα στο χώρο, την thermal όπου βλέπετε θερμότητες στα σώματα και τέλος την φωνητική όπου ακούτε πιο προσεκτικά φωνές και μπορείτε να αντιληφθείτε που βρίσκονταν εκείνα τα άτομα. Στο τέλος συλλέγετε τα απαιτούμενα στοιχεία, τα δίνετε στον NPC και εκείνος σας τι λέει τι πρέπει να κάνετε στην αποστολή σας. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια πρακτική χρησιμότητα στο gameplay, πέρα από μία περίπτωση όπου για παράδειγμα έπρεπε να πάρουμε ένα αντικείμενο και είχαμε δει από βίντεο που βρισκόταν.

Sex και easter eggs!
Η CD Projekt Red έχει διαφημίσει και το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε σεξ στο παιχνίδι. Η λειτουργία αυτή είναι μία από τις πιο ευχάριστες. Για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό, η ευκαιρία θα σας δοθεί μέσα στο βασικό story, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του σεξ γίνεται στις προαιρετικές αποστολές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πιάσετε κουβέντα με μια NPC, να εκτελέσετε τις αποστολές που σας δίνει, να περάσετε χρόνο μαζί της και πάνω στη κουβέντα να το φτάσετε μέχρι το να “βρέξετε”. Αμέσως μετά, θα υπάρξει και η κλασική ερώτηση το αν αυτό που κάνατε ήταν ξεπέτα ή κάτι πιο σοβαρό, οπότε εκεί μπορείτε να επιλέξετε τι θα απαντήσετε, με τις αντίστοιχες εκπλήξεις διαλόγου να ακολουθούν.

Επίσης να αναφέρω ότι κατά μέσο όρο –με βάση στατιστικά πάντα- η σεξουαλική ζωή των gamers είναι ως γνωστόν υποδεέστερη σε σχέση με όσους έχουν άλλες ασχολίες, όπως fitness, χορό, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορίες κτλ. κι αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχουμε καραντίνα και το σεξ επίσης σύμφωνα με έρευνες έχει ελαχιστοποιηθεί, εδώ θα μπορούσε να ισχύει το ρητό “Δεν πηδάς που δεν πηδάς, δεν παίζεις κανένα Cyberpunk;” Τουλάχιστον, οι Πολωνοί μας έδωσαν έναν ακόμη λόγο να ψάξουμε τους προαιρετικές αποστολές με όλες τις θηλυκές υπάρξεις του παιχνιδιού. Ορισμένες από αυτές και ειδικά μία, είναι το κάτι άλλο και τις περιμένουμε και σε cosplay, τα οποία θα είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολα με τόσα tattoo.

Το Cyberpunk 2077 περιλαμβάνει και άφθονες αναφορές ή ατάκες από γνωστές ταινίες, όπως Terminator, Robocop, μέχρι και το δικό της The Witcher. Όταν θα αρχίσετε να βάζετε πάνω σας τα πρώτα εμφυτεύματα και θα βλέπετε ότι τα πτώματα δεν πεθαίνουν, σίγουρα θα αρχίστε να αναρωτιέστε: “Βρε μήπως στο μέλλον θα γινόμαστε κι εμείς σαν τους Terminators;” Στους δε διαλόγους των πρωταγωνιστών εμπλέκονται μέχρι και ατάκες από γνωστούς Έλληνες φιλοσόφους, τις οποίες αναφέρουν άτομα με υψηλό IQ, πάνω στη ροή της συζήτησης!. Οι Πολωνοί φημίζονται για το πόσο ψαγμένοι είναι σε θέματα ιστορίας και κουλτούρας και η CD Projekt Red το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Netrunners: Boss fights για καρδιακό επεισόδιο!
Τα boss fights στο Cyberpunk είναι ότι καλύτερο, καθώς ανεβάζουν την αδρεναλίνη σας κατακόρυφα. Τα περισσότερα bosses που θα βρείτε είναι οι Netrunners, κοινώς hackers οι οποίοι έχουν εμφυτεύσει στο σώμα τους ένα augmented interface με cynernetics. Χρησιμοποιώντας τα εμφυτεύματα που έχουν στον εγκέφαλό τους, κάνουν πλοήγηση στο Internet, hackάρουν συστήματα και πουλάνε πληροφορίες. Πρακτικά όμως, όποιος προσπαθήσει να τους αντιμετωπίσει, θα τα βρει σκούρα γιατί θα του δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις λόγω της augmented τεχνολογία τους που αποτελεί τεράστια εξέλιξη σε σχέση με το σημερινό augmented reality.

Πρακτικά οι netrunners τρέχουν κατά πάνω σας και αφήνουν κάτι σαν augmented reality αύρα πίσω τους. Το όλο σκηνικό του να έρχεται κατά πάνω σας κάποιος και να σας τσακίζει με melee επιθέσεις είναι ότι πιο τρομακτικό έτσι όπως απεικονίζεται, ενώ στις περισσότερες μάχες τέτοιου τύπου θα τρέχετε διαρκώς καθώς οι netrunners θα σας κυνηγούν. Όταν δεν σας χτυπούν melee, έχουν διάφορες εναλλακτικές επιθέσεις με ranged όπλα. Για να τους νικήσετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε hacks και να έχετε ανεβάσει και το αντίστοιχο attribute αρκετά για να τους hackάρετε και στη συνέχεια να συνδυάσετε το hack με επίθεση shotgun από κοντά ή αντίστοιχα assault rifle ή sniper rifle από μακριά. Αν δεν έχετε τους απαιτούμενους πόντους στο hacking και το πάτε μόνο με όπλα τότε ετοιμαστείτε για πολύ τρέξιμο πάνω-κάτω.

Story και free roaming
Σενιαριακά το Cyberpunk ξεκινάει πολύ δυνατά. Η χρονική στιγμή όπου ο Keanu Reeves μπαίνει στο παιχνίδι ανεβάζει την ένταση και τον ρυθμό για αρκετή ώρα, όπως και τον ενθουσιασμό σας. Τα τρία αυτά στοιχεία όμως θα αρχίσουν να πέφτουν μετά από λίγες ώρες, με αποτέλεσμα το σενάριο να κάνει “κοιλιά”. Τα προβλήματα εδώ είναι τουλάχιστον τέσσερα. Πρώτον υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία ακολουθούν ανούσιες συζητήσεις. Δεύτερον υπάρχουν σημεία όπου οι χαρακτήρες προχωράνε ή αγναντεύουν γύρω τους και καθυστερείτε άσκοπα. Τρίτον, το σενάριο αυτό έχει πολλά κλισέ. Ο κλασικός μισθοφόρος, που θέλει να φτιάξει όνομα στην πιάτσα. Οι βασικότεροι στόχοι του σεναρίου σας είναι συγκεκριμένοι και υπάρχουν κάθε φορά 1-3 βασικές αποστολές που τρέχετε παράλληλα, με στόχο να λύσετε τα προβλήματά σας.

Το μέλλον της τεχνολογίας, όπως δεν το είχατε φανταστεί.

Το τέταρτο και μακρύτερο, όπως το ανδρικό μόριο του χαρακτήρα σας που προεξέχει λόγω bug (όχι σιγά μην το άφηνα να πέσει), είναι ότι το 90% των διαλόγων σας ζητούν να απαντήσετε σε αυτούς και ότι κι αν απαντήσετε εκείνη τη στιγμή η συνέχεια θα είναι ακριβώς η ίδια! Υπάρχουν μέχρι και επιλογές τις οποίες οι developers άφησαν στη μέση λόγω χρόνου! Για παράδειγμα σε διάλογο με NPC, μου δόθηκε επιλογή να του ρίξω γροθιά με το σύμβολο του Body attribute, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα (οι γραφίστες δεν θα προλάβαιναν να το φτιάξουν) και ο διάλογος συνέχισε κανονικά, όποια απ’ τις τρεις επιλογές κι αν διαλέγατε.

Το θετικό ωστόσο είναι ότι το Cyberpunk 2077 έχει πολλές διακλαδώσεις σεναρίου. Αν δώσετε μεγάλη προσοχή σε συγκεκριμένα side quests τότε θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε εναλλακτικά φινάλε για το βασικό story. Υπάρχουν ευχάριστα και δυσάρεστα φινάλε και είναι στο χέρι σας να τα ανακαλύψετε, αρκεί να ψαχτείτε πολύ. Το replayability είναι ίσως το πιο δυνατό ατού του τίτλου της CD Projekt Red. Οπότε η εμπειρία μετά από το λεγόμενο Point of no return που οδηγεί κάθε φορά σε τερματισμό, να ξέρετε ότι ενδέχεται να είναι διαφορετική.

Παίζοντας στον κόσμο του Cyberpunk θα προτείναμε να κάνετε υπομονή και να ολοκληρώσετε τα προαιρετικά quests όποτε σας εμφανίζονται, καθώς στην κατάσταση που είναι τώρα το παιχνίδι, το pathfinding είναι προβληματικό. Αν περάσει ένα προαιρετικό quest από έναν NPC και δεν το εκτελέσετε εκείνη τη στιγμή, τότε μετά από μερικές ώρες ο NPC δεν θα είναι διαθέσιμος στο τηλέφωνο. Η λίστα επαφών σας δηλαδή είναι τυπικά σχεδόν άχρηστη, αφού πέρα από την στιγμή που σας ζητάει ένα quest να τον καλέσετε, αν δεν έχετε το συγκεκριμένο quest ενεργοποιημένο, τότε δεν μπορείτε να μιλήσετε με NPC, γιατί απλά… δεν θα σας το σηκώσει. Συν τις άλλοις, τη λίστα των side quests και gigs που σας δίνονται δεν εμφανίζεται το όνομα του NPC.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι θα σας πάρει πολλές ώρες να συνηθίσετε το user interface, το οποίο έχει…cyberpunk αισθητική, ενώ και η απεικόνιση του χάρτη είναι και αυτή σκέτη ταλαιπωρία. Δεν υπάρχει φίλτρο για συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως συγκεκριμένα μπαρ ή επιχειρήσεις. Τα οφθαλμοφανή μέρη είναι το σπίτι σας, τα Fast travel points και τα μηχανήματα που λειτουργούν ως vendors. Τα συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος για τις αποστολές όμως δεν είναι εμφανή εκ πρώτης όψεως και δεν φιλτράρονται. Όσο για το minimap πάνω δεξιά, το zoom-in που υπάρχει είναι τόσο μεγάλο που πολλές φορές δεν θα προλαβαίνετε να στρίψετε στα σημεία που σας υποδεικνύονται.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και πως τα bugs επηρεάζουν την εμπειρία σας. Ορισμένες από τις αποστολές που σας δίνονται βρίσκονται είτε σε λάθος τοποθεσία, είτε έχουν σοβαρά bugs που σας πάνε πίσω ή gamebreaking bugs, δείγμα του ότι στον τομέα του QA η CD Projekt Red απέτυχε παταγωδώς. Για παράδειγμα, σε μια αποστολή όπου πρέπει να μαζέψουμε χρήματα, με το που το μαθαίνουμε βρίσκουμε μπροστά μας έναν NPC που μας πηγαίνει όμως σε Hard αποστολή. Στην αρχή και στο μέσο της αποστολής εξολοθρεύσαμε δεκάδες NPCs, ενώ έπρεπε να το πάμε stealth! Ανεβήκαμε ενάμιση level και φορτώσαμε όπλα και πυρομαχικά. Επειδή δεν επιτρεπόταν manual save όμως, φτάσαμε στο τέλος της αποστολής, για να δούμε ένα boss (netrunner) που είναι αδύνατο να νικηθεί, τουλάχιστον σε Hard δυσκολία, αφού αναπληρώνει το health του στο 100% μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Έπρεπε να χάσουμε, να ξεκινήσουμε την αποστολή από το μηδέν έχοντας χάσει τα πάντα και να κατεβάσουμε την δυσκολία στο Easy για να τον νικήσουμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την εξόντωση συγκεντρώσαμε το απαιτούμενο ποσό κι εκεί υπήρχε ένα gamebreaking bug που μας γυρνάει ξαφνικά στην αποστολή του βασικού story (αντί να παραδώσουμε την προαιρετική) και μας κλείνει μέσα σε ένα κτίριο, χωρίς να υπάρχει έξοδος διαφυγής! Ευτυχώς, αν επιλέξετε χειροκίνητα να αλλάξετε αποστολή, τότε θα συνεχίσετε κανονικά. Τέτοιου είδους bugs όμως μπορούν να αποβούν μοιραία για κάποιον που δεν έχει εμπειρία στα RPG.

Μεγάλο ατού στο gameplay είναι η ελευθερία ολοκλήρωσης των αποστολών. Μπορείτε για παράδειγμα να εισβάλετε σε ένα εργοστάσιο με full action και να σκοτώσετε όλους τους στρατιώτες ή αντίθετα να το πάτε τελείως stealth, κάνοντας διαρκώς manual save (σ.σ. όταν είστε σε μάχη δεν υπάρχει save), απενεργοποιώντας κάμερες με hack και κάνοντας distract στους εχθρούς, καθώς τους αποσπάτε την προσοχή ανάβοντας οθόνες, καφετιέρες ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Όλα αυτά με σκοπό το να φτάσετε στο στόχο της αποστολής σας αθόρυβα και αναίμακτα. Μπορείτε ας πούμε να επιτεθείτε πισώπλατα σε εχθρούς και να τους σκοτώσετε ή απλά να τους κάνετε non-lethal takedown και να μείνουν κάτω για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια το πτώμα κάθε στρατιώτη μπορείτε να το κρύψετε σε δωμάτια ή σε κάδους, αν και το σύστημα ανακάλυψης πτωμάτων είναι σαθρό, καθώς μου έχει τύχει π.χ. να βάζω όλα τα πτώματα σε ένα δωμάτιο και να τα ανακαλύπτει κάποιος μετά από λίγα λεπτά σημαίνοντας συναγερμό, την στιγμή που είμαι έξω απ’ το δωμάτιο και ξέρω ότι όντως δεν μπήκε κανένας. Πάντως, αυτή η ελευθερία επιλογών του να πάτε stealth ή σε μάχη και το αν στη μάχη θα πάτε με ωμή δύναμη ή με συνδυασμό hacks, πραγματικά με κέρδισε.

H συνολική εμπειρία στη βασική ιστορία διαρκεί γύρω στις 20 ώρες, αλλά εμείς χρειαστήκαμε περισσότερες (γύρω στις 35-40) ώστε να εκτελέσουμε αρκετές προαιρετικές αποστολές, να αλληλεπιδράσουμε με NPCs και να δούμε τα εναλλακτικά φινάλε. Όσο ολοκληρώνετε αποστολές, τόσο ανεβάζετε το street cred σας κι έτσι αποκτάτε φήμη του καλού μισθοφόρου. Έτσι σας δίνονται περισσότερες αποστολές με μεγαλύτερη ανταμοιβή. Κοινώς, καλό θα είναι να ολοκληρώσετε τα πάντα στο παιχνίδι πριν πάτε στο Point of No Return. Υπάρχουν επίσης άτομα που βρίσκετε σε quest και που έχετε την ευκαιρία να τους σκοτώσετε ή να συνεργαστείτε μαζί τους. Η δυνατότητα αυτή ξεκλειδώνει νέες επιλογές διαλόγου και νέες διακλαδώσεις σεναρίου. Τουλάχιστον στα καίρια σημεία υπάρχει ελευθερία επιλογών. Επίσης, με τον διάλογο και ανάλογα με τα attributes που έχετε ανεβάσει, μπορείτε να εμπλακείτε σε νέες αποστολές-μάχες ή να τις αποφύγετε.

Ο Keanu Reeves είναι τρέλα
Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Keanu Reeves υποδύεται στο παιχνίδι τον Johnny Silverhand, έναν rock star που παράτησε τις συναυλίες κι αντί για μικρόφωνο έπιασε όπλο. Είναι όντως ο NPC με τις περισσότερες ατάκες διαλόγου. Μπορεί να είναι φίλος σας, μπορεί κι εχθρός σας. Εσείς θα επιλέξετε πως θα συνεργαστείτε μαζί του. Η σχέση που θα αποκτήσετε μαζί του είναι ξεχωριστή. Ανάλογα με την διακλάδωση σεναρίου που θα ακολουθήσετε θα μπορέσετε να έχετε και τις ανάλογες αλληλεπιδράσεις. Η ερμηνεία του Keanu Reeves στο χαρακτήρα που υποδύεται έχει ενδιαφέρον διότι και αυτός σε νεαρή ηλικία συμμετείχε σε ροκ συγκρότημα που μάλιστα άνοιγε τις συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών, όπως οι Bon Jovi και David Bowie. Στην πορεία ο Keanu έγινε γνωστός από ταινίες δράσης, όπως το Matrix. Άρα ο ρόλος του ταιριάζει γάντι. Εν τω μεταξύ στην αρχή αργεί να μπει στο ρόλο του και δείχνει σαν να διαβάζει έτοιμες ατάκες. Μετά όμως τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά. Θα έβαζα την ερμηνεία του δεύτερη σε απόδοση, μετά από αυτή του βασικού ανδρικού χαρακτήρα V. Άλλωστε, ο Keanu θυμίζουμε ότι είναι κατά κύριο λόγο ηθοποιός και όχι voice actor, ενώ δεν έχει υπάρξει ξανά voice actor σε video game τόσο μεγάλου βεληνεκούς και απαιτήσεων, συνεπώς δικαιολογείται.

Ο σχεδιασμός του Johnny Silverhand, είναι εξαιρετικός και αποτέλεσμα του πολύ καλού Motion Capture της CD Projekt Red. Πρακτικά ο χαρακτήρας είναι ίδιος ο Keanu Reeves, πότε με γυαλιά και πότε χωρίς, ανάλογα με την περίσταση. Πέραν αυτού, ο χαρακτήρας που θα δημιουργήσετε αλλά και οι βασικοί NPCs του παιχνιδιού και τα bosses έχουν σχεδιαστεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες δυστυχώς στερούνται βασικών λεπτομερειών στην απεικόνιση του προσώπου τους. Το δε περιβάλλον και τα αντικείμενα έχουν πολύ φτωχή ποιότητα απεικόνισης ακόμα και σε PC με high specs. Αυτό έγινε ώστε να frames να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Σε οποιοδήποτε PC πάντως, οι μεγάλες μάχες έχουν ως αποτέλεσμα τα frames να πέφτουν, δείγμα του μέτριου optimization. Με την Raden RX 580 είχαμε μονίμως γύρω στα 30-40 frames όταν περπατούσαμε, τα οποία στις μάχες έπεφταν στα 22-25fps, ενώ όταν είχαμε καταδιώξεις με αυτοκίνητα, εκεί τα frames έπαιζαν κάπου γύρω στα 20fps, κάτι που σε συνδυασμό με το ότι τα οχήματά μας έτρεχαν και έπρεπε να στοχεύσουμε κινούμενους στόχους, μας δημιουργούσε θέμα. Ευτυχώς η CD Projekt Red ήταν ελαστική σε τέτοιες μάχες και στο Hard όπου παίζαμε μας άφηνε μεγάλο χρονικό περιθώριο πριν εξοντώσουμε αυτούς τους κινούμενους στόχους και δεν μας μείωνε πολύ το health.

Το patch 1.04 βελτίωσε απειροελάχιστα την απόδοση και κερδίσαμε μόλις 2-3 frames, αλλά στη φάση που είμαστε τώρα το παιχνίδι χρειάζεται ένα σχετικά καλό PC για να παιχτεί. Δεν μιλάμε απαραίτητα για High-end, αλλά σίγουρα κάτι ανάμεσα σε mid και high-end. Γι' αυτό και προτείνουμε αν το PC σας είναι απλά λίγο πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις τότε όπως είναι οι προκαθορισμένες (default) ρυθμίσεις, να ρίξετε τα γραφικά από τα Settings, ειδικά το anti-aliasing, το draw distance και γενικά οτιδήποτε δεν σας είναι απολύτως απαραίτητο, κάπου γύρω στο Medium και να πειραματιστείτε. Ελπίζουμε με τα επόμενα patches η απόδοση να βελτιωθεί.

Ολοκληρώνοντας το τεχνικό μέρος, ο ηχητικός τομέας ξεχωρίζει με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους, πολύ απλά γιατί δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα του βιαστικού λανσαρίσματος από τα οποία επηρεάστηκαν οι υπόλοιποι. Για το voice acting χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες ηθοποιοί, τόσο στους βασικούς ήρωες, όσο και σε οποιοδήποτε τυχαίο θα συναντήσετε στο δρόμο. Δυστυχώς σε κάποιους διαλόγους δεν έχει περαστεί το lipsync κι έτσι μπορεί να ακούτε λόγια και να μην βλέπετε τους χαρακτήρες να ανοιγοκλείνουν το στόμα τους! Τα ηχητικά εφέ των όπλων και των μενού την ώρα των hacks είναι πώρωση και θα σας βάλουν αμέσως στο steampunk κλίμα που επικρατεί. Το δε soundtrack είναι απλά εντυπωσιακό. Τα industrial Rock και Electronic ακούσματα ταιριάζουν άριστα με το sci-fi σκηνικό που έχει στήσει η CD Projekt Red και όσο παίζουν εντός ή εκτός μάχης, σας βάζουν στο πετσί του ρόλου σας ακόμη περισσότερο.

Μία μεγάλη ευκαιρία για Game of the Year που πήγε χαμένη
Το Cyberpunk 2077 αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο RPG, το οποίο η CD Projekt Red όφειλε να έχει κυκλοφορήσει το 2021, ολοκληρωμένο και μάλιστα τότε θα διεκδικούσε άνετα το βραβείο του Game of the Year. Δεν ήταν έτοιμο, ούτε καν “σχεδόν έτοιμο”. Αυτό που παίξαμε ήταν beta. Κρίμα διότι η όλη προσπάθεια 8 ετών ήταν τεράστια και ο τίτλος άξιζε πολλά βραβεία...που ίσως υπάρχει μια μικρή ελπίδα να τα λάβει, αν πρώτα διορθωθεί και στη συνέχεια ο κόσμος και τα media ασχοληθούν μαζί του με το νέο έτος. Συνολικά, το gameplay με το gunfight και τα δεκάδες perks ενθουσιάζει, το levelling systemθα σας κρατήσει για δεκάδες ώρες (πάνω από 50, αν σας αρέσει το setting) ενώ σε όλα αυτά προσθέτουμε και τις διακλαδώσεις σεναρίου με τα εναλλακτικά φινάλε κι έχουμε ένα σύνολο που οδηγεί σε τρελά μονοπάτια replayability. Από την άλλη, τα bugs είναι πολλά, ειδικά στο A.I., το σενάριο έχει ορισμένα κλισέ και κάνει “κοιλιά” σε πολλούς διαλόγους και τα frames πέφτουν δραματικά στις μάχες.

Εν κατακλείδι, εφόσον είστε fan των Cyberpunk ιστοριών, του Keanu Reeves ή της CD Projekt Red, θεωρούμε ότι ένα από τα τρία πιθανόν και να αρκεί στην προκειμένη περίπτωση για να απολαύσετε την όλη εμπειρία και να αγνοήσετε τα όποια θέματα. Η ιστορία του παιχνιδιού σίγουρα θα σας προβληματίσει, οι χαρακτήρες τους είναι πολύ ιδιαίτεροι και συμπαθητικοί, με διαφορετικές προσωπικότητες και το όλο story δίνει εξαιρετικές -επικίνδυνες θα λέγαμε- ιδέες του πως μπορεί να είναι το μέλλον. Τουλάχιστον όσοι το τερματίσετε μετά θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι για το τι μπορεί να μας επιφυλάσσει η τεχνολογία το 2077. Καλά όχι και τόσο ήσυχοι, γιατί μπορεί να έρθει ο Keanu Reeves στον ύπνο σας.

Θετικά:
- Μοναδική Cyberpunk απεικόνιση του μέλλοντος
- Ατελείωτα perks και cybernetic upgrades
- Ρεαλιστικό leveling system
- Δυνατότητα ολοκλήρωσης κάθε αποστολής με ποικίλους τρόπους
- Ρεαλιστικό gunplay
- Συμπαθητικοί και ιδιαίτεροι χαρακτήρες
- Θίγει πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας
- Boss fights γεμάτα αδρεναλίνη
- Ψαγμένο σύστημα hacking
- Άφθονο σεξάκι
- Λεπτομερής απεικόνιση χαρακτήρων
- Τεράστιος open world κόσμος και πλήθος από αποστολές
- Οι πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης χαρακτήρα και το σύστημα οικονομίας του δίνουν επιπλέον replayability
- Εκπληκτική δουλειά στο voice acting και το soundtrack
- Πολλά εναλλακτικά φινάλε που επηρεάζονται από τα προαιρετικά quests

Αρνητικά:
- Ένας τόνος από bugs, glitches και μερικά crashes, τα περισσότερα που έχουν υπάρξει ποτέ σε triple-A λανσάρισμα
- Το A.I. στις μάχες έχει προβληματική ανταπόκριση
- Κακό optimization
- Το σενάριο μετά τις πρώτες ώρες κάνει “κοιλιά” σε ορισμένα σημεία
- Μέτριο anti-aliasing στην απεικόνιση περιβάλλοντος
- Οι περισσότερες αποστολές του βασικού story έχουν ομοιότητες και έλλειψη πρωτοτυπίας
- Στους περισσότερους διαλόγους, ότι κι αν απαντήσετε θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα
- Μία επιπλέον κάμερα τρίτου προσώπου θα βόλευε περισσότερο (το είπα κι ας παίξουμε PvP στα σχόλια)

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Μια χαμένη ευκαιρία για ένα από τα καλύτερα games όλων των εποχών. Μια ευκαιρία για ένα RPG το οποίο θα συζητηθεί πολύ στο μακρινό μέλλον.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Cyberpunk 2077: DLC και expansions

[Αρχική δημοσίευση: 27/11/20] Σύμφωνα με το VGC η CD Projekt Red θα αποκαλύψει το δωρεάν περιεχόμενο του Cyberpunk 2077 μετά την κυκλοφορία του. Ο διευθύνων σύμβουλος της Πολωνικής εταιρείας, Adam K...
Posted (01 Apr 2021)

Το multiplayer στο Cyberpunk 2077

[Αρχική δημοσίευση: 28/6/19] Σύμφωνα με αγγελία στο site της CD Projekt Red, το Cyberpunk 2077 θα έχει multiplayer mode. Μία αγγελία ζητάει Network programmer και μια άλλη Technology programmer. Δε...
Posted (31 Mar 2021)

Cyberpunk 2077: Παίκτης κράσαρε το παιχνίδι ανατινάζοντας πολλά οχήματα μαζί

Ο Redditor keyvisuals κατάφερε να ανατινάξει όλα τα οχήματα που βρίσκονταν σε μία περιοχή του Cyberpunk 2077 (στην έκδοση του PS5). Το αποτέλεσμα ήταν το παιχνίδι να του κρασάρει. Παρά τα νέα patches...
Posted (07 Feb 2021)

Cyberpunk 2077: Το Patch 1.12 είναι διαθέσιμο για PC

Ένα νέο patch για το Cyberpunk 2077 έχει κυκλοφορήσει για PC, ενώ η CD Projekt Red υπόσχεται ότι διορθώνει μία σειρά από σημαντικά προβλήματα. Το Hotfix 1.12 διανέμεται για PC και ένα από τα προβλήμα...
Posted (05 Feb 2021)

Οι παίκτες του Cyberpunk 2077 πρέπει να προσέχουν με τα mods και τα custom saves

Μετά την ανακάλυψη ενός exploit που αφορά τα save files, η CD Projekt Red ανακοίνωσε στους παίκτες του Cyberpunk 2077 να προσέχουν όταν κατεβάζουν αρχεία για το video game. Σε δήλωση της CD Projekt R...
Posted (02 Feb 2021)

Cyberpunk 2077: Τα επίσημα modding tools

Η εταιρεία ανάπτυξης του Cyberpunk 2077, η CD Projekt Red, κυκλοφόρησε επίσημα modding tools για το RPG της, δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες να φτιάξουν το δικό τους περιεχόμενο. Από την ημέρα κ...
Posted (26 Jan 2021)

Cyberpunk 2077: Patch 1.1

Η CD Projekt Red ανακοίνωσε ότι το patch 1.1 για το Cyberpunk 2077 είναι διαθέσιμο για PC, κονσόλες και Google Stadia. Οι βελτιώσεις αφορούν χαρακτήρες του παιχνιδιού, αλληλεπιδράσεις, πλοήγηση, in-g...
Posted (23 Jan 2021)

Cyberpunk 2077: Η senior concept artist αποκαλύπτει τον Johny Silverhand πριν την συμμετοχή του Keanu Reaves

Το AltChar εντόπισε τις αναρτήσεις της senior concept artist της CD Projekt RED, Lea Leonowicz, οι οποίες συμπεριλαμβάνανε μία σειρά από εικόνες για το πως θα μπορούσε να είχε καταλήξει ο Johny Silv...
Posted (22 Jan 2021)

Βίντεο για το Cyberpunk 2077 δείχνει όλα τα bugs και τις υποσχέσεις της CD Projekt Red

Μετά το λανσάρισμα του Cyberpunk 2077, το οποίο κυκλοφόρησε σε πολύ κακή κατάσταση, γεμάτο bugs και glitches, ειδικά στα PS4 και Xbox One, ο YouTuber Crowbat έφτιαξε ένα βίντεο διάρκειας περισσότερων ...
Posted (20 Jan 2021)

Cyberpunk 2077: Εργαζόμενοι λένε πως τα bugs ήταν γνωστά και το demo της E3 2018 ψεύτικο

[Αρχική δημοσίευση: 16/1/21] Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο συνιδρυτής της CD Projekt Red Marcin Iwiński ζήτησε συγγνώμη για την τρέχουσα κατάσταση του Cyberpunk 2077, η οποία χαρακτηρίζεται από άπει...
Posted (17 Jan 2021)

Το Freefly mod στο Cyberpunk 2077​ επιτρέπει στον V να πετάει

Δεν έγινε κάποια μεταμόσχευση γαμπών για να χοροπηδάει ο χαρακτήρας σας στο Cyberpunk 2077 σαν τον Hulk. Οι υπερδυνάμεις του\της V οφείλονται στο Freefly mod του Cyberpunk 2077. Με το εν λόγω mod θ...
Posted (09 Jan 2021)

Οι ενεργοί παίκτες του Cyberpunk 2077 έχουν πέσει κατά 4/5

Η βάση παικτών του Cyberpunk 2077 έχει πέσει στο Steam κατά 79% σε σχέση με το λανσάρισμα. Το FPS/RPG της CD Projekt Red έχει χάσει παίκτες τρεις φορές ταχύτερα σε σύγκριση με το The Witcher 3, σύμφω...
Posted (05 Jan 2021)

Cyberpunk 2077: Modders κάνουν σεξ με την ομοφυλόφιλη Judy με ανδρικό χαρακτήρα

Η Judy Alvarez στο Cyberpunk 2077, που ανήκει σε μία από τις πιο ελκυστικές NPCs με τις οποίες μπορείτε να κάνετε σεξ ή μόνιμη σχέση, απαιτεί να έχετε φτιάξει από την αρχή θηλυκό χαρακτήρα. Ο λόγος...
Posted (05 Jan 2021)

Cyberpunk 2077 Third-person mods

[Αρχική δημοσίευση: 12/12/20] H first-person οπτική του Cyberpunk 2077 δείχνει να είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά του που δεν έχουν προκαλέσει πολλά παράπονα, όμως ο modder Cineagle δημιούργησε έ...
Posted (04 Jan 2021)

Cyberpunk 2077: Ένα cyberware mod μαζί με bunny hopping εξαφανίζει τα αυτοκίνητα

Οι παίκτες του Cyberpunk 2077 ανακάλυψαν μέσα στις γιορτές ένα νέο glitch που αφορά το bunny hopping στο παιχνίδι, κοινώς την διαρκή αναπήδηση.   Insane Speed New Glitch without slow time Super EASY...
Posted (03 Jan 2021)

Speedrunner τερμάτισε το Cyberpunk 2077 σε 3 ώρες

Η συνηθισμενη διάρκεια του Cyberpunk 2077 είναι γύρω στις 20 ώρες. Τι θα συμβεί όμως αν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα γρήγορα και να παρακάμψετε τους διαλόγους; Ένας speedrunner με το ψευδώνυμο Col...
Posted (02 Jan 2021)

Cyberpunk 2077 press kit

Στο τελευταίο μας βίντεο για το 2020, σας παρουσιάζουμε το press kit του Cyberpunk 2077! Η CD Projekt Red δημιούργησε ένα όμορφο kit που περιέχει το soundtrack του παιχνιδιού, ένα artbook και ένα παν...
Posted (30 Dec 2020)

Cyberpunk 2077: Ένας sex speedrunner έκανε σεξ μέσα σε 11 λεπτά

Έχουμε συνηθίσει τα games να τερματίζονται γρήγορα από speedrunners. Ωστόσο, πλέον έχουμε και...sex speedrunners! Στο Cyberpunk 2077 μπορείτε να κάνετε σεξ με διάφορους NPCs. Έτσι, ο YouTuber tomatoa...
Posted (24 Dec 2020)

Η έκδοση 1.06 του Cyberpunk 2077 διορθώνει το save bug λόγω του crafting

Η CD Projekt Red κυκλοφόρησε ένα ακόμη patch (μικρό αυτή τη φορά) για το Cyberpunk 2077 πριν τις γιορτές. Το patch 1.06 διορθώνει το σοβαρό bug που είχε προκύψει στα saves, σύμφωνα με το οποίο όσοι κ...
Posted (24 Dec 2020)

YouTuber έκανε το Cyberpunk 2077 να παίζει σε Switch

Ένας YouTuber κατάφερε να κάνει το Cyberpunk 2077 της CD Projekt Red να λειτουργήσει σε Switch. O YouTuber και fan της Nintendo με την ονομασία Nintendrew μοιράστηκε ένα βίντεο του πώς κατάφερε να κά...
Posted (23 Dec 2020)

Η βαθμολογία του Cyberpunk 2077 έπεσε κατά μισή μονάδα στο Metacritic (από 9.1 σε 8.6)

Κατά το λανσάρισμα του πολυαναμενόμενου Cyberpunk 2077, η CD Projekt Red σίγουρα θα πρέπει να έμεινε ικανοποιημένη βλέποντας το παιχνίδι της να έχει στο Metacritic βαθμολογία 9.1/10 από 50 reviews. Ω...
Posted (22 Dec 2020)

Cyberpunk 2077 mod σας επιτρέπει να αλλάξετε τα μαλλιά και το πρόσωπό σας

Το Cyberpunk 2077 κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες περίπου και είχε πολλά προβλήματα. Ένα από τα πιο απαιτούμενα χαρακτηριστικά του ήταν o τρόπος για να αλλάξετε το hairstyle σας. Το modding communi...
Posted (22 Dec 2020)

Όλοι οι τερματισμοί του Cyberpunk 2077

Το Cyberpunk 2077 διαθέτει πολλαπλούς τερματισμούς και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για κάθε έναν από αυτούς. Οι τερματισμοί του Cyberpunk 2077 έχουν διάφορα paths από τα οποία μπορείτε να καταλή...
Posted (21 Dec 2020)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0(1)
To write a review please register or
Steampunk από το μέλλον
(Updated: December 28, 2020)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Έκανα το λάθος να αγοράσω το Cyberpunk day one.Ενταξει πολυ καλη open world εμπειρία αλλά ειναι κατι σαν first person shooter-GTA φάση οπου απλα κανεις αποστολες και το σεναριο ειναι εντελως ρηχο.Αλλα εννοειται εχει ολα τα απαραιτητα RPG στοιχεια για να γουσταρουμε.
Ο Keanu Reeves το ψιλοεσωσε με το σεναριο οσο μπορουσε γιατι αλλιως το παιχνιδι θα ειχε πολυ χειροτερες βαθμολογιες.Οι ποντοι που δινετε στα skills,το πως πυροβολατε και το hacking ειναι τα αγαπημενα μου σημεια στο παιχνιδι οπως και το οτι καθε οπλο εχει διαφορετικα στατιστικα και γινεται upgrade.

Οι χαρακτηρες παρουσιαζονται ωραια και υπαρχει ποικιλια σε αυτο. Αλλα το σεναριο θα το βαρεθειτε μετα απο καποιες ωρες. Τα γραφικα απλως καλα στους χαρακτηρες αλλα η λεπτομερεια στο περιβαλλον και τα αντικειμενα ειναι αστεια και το εκαναν για να τρεχει το παιχνιδι καλα. Αλλιως τα frames θα επεφταν και αλλο. Παντως μου αρεσε που ειχε διαφορετικους τερματισμους και εχω παιξει και βρει τουλαχιστον τρεις. Γενικα πιστευω οτι θα ηταν καλο να κυκλοφορησει το 2021.Στο λανσαρισμα δεν παλευοταν απο τα bugs και εχει ακομα πολλα bugs στο AI αλλα τουλαχιστον τα περισσότερα διορθώθηκαν.Ευτυχως το επαιξα σε PC. Ενας φιλος το πηρε στο PS4 και κλαιει ακομα τα λεφτα του με τοσο πεσμενα frames (εχει κυριως στις μαχες προβλημα).
Report this review Comments (896) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Cefirul (Level 28) 18/12/2020 16:23
Ένα πολλά υποσχόμενο αλλά και πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα από την CD Projekt Red. Όλοι περιμένανε κάτι ποιοτικότερο, μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να το συμμαζέψουν σύντομα.
#2 +2 ThanP (Level 11) 18/12/2020 16:35
Best review ever για το παιχνίδι! 8)
Παίζει να είναι το μεγαλύτερο που έχει γράψει ο Μάνος. Παίρνω καφεδάκι και ξεκινάω (μάλλον όλο το μεσημεριανό θα χρειαστώ).
#3 Scavenger (Level 23) 18/12/2020 16:49
Προσπερνώ τα θέματα hype και bugs, νομίζω έχουν αναλυθεί αρκετά στις ειδήσεις του GameWorld και σε τούτο το review. Διατηρώ μεγάλη επιφύλαξη, μη γνωρίζοντας το σενάριο και τους διαλόγους, για το κατά πόσον το παιχνίδι πιάνει όντως το ύφος και τα ερωτήματα του cyberpunk genre ή απλώς μένει στα νέον φώτα και τα cybernetics γιατί τα θεωρεί κουλ. Αν σκεφτώ δηλαδή στα γρήγορα τα διάφορα Shadowrun (βλ. το λογύδριο του Harlequin στο φινάλε του Returns) και Deus Ex (ειδικά το πρώτο), ο πήχης είναι πολύ ψηλά.
#4 +1 ashbringer (Level 25) 18/12/2020 16:51
Δυστυχώς δεν ήρθε ολοκληρωμένο στην αγορά και προωθήθηκε πολύ νωρίτερα απο ότι έπρεπε. Θα περιμένω για τις αναβαθμίσεις και διορθώσεις των επόμενων ημερών.Πιστεύω ότι θα διορθωθεί αρκετά σύντομα και θα το ευχαριστηθούμε στο μέγιστο. Είναι κρίμα μια εταιρεία που μας έχει δώσει μια εξαιρετική τριλογία witcher να μας δίνει έναν τίτλο που τον περιμέναμε χρόνια με τόσα προβλήματα.Εξαι ρετικό review απο τον Μάνο.
#5 +1 landogar (Level 13) 18/12/2020 16:57
Το καλύτερο review που έχω διαβάσει για το Cyberpunk μακράν! Έτσι ακριβώς είναι αλλά τα θετικά είναι περισσότερα. Το τερμάτισα με δύο εναλλακτικά φινάλε που αλλάζουν μόνο στο τέλος αλλά με ξενέρωσε τόσο λίγο με το σενάριο και λίγο με τα bugs που δεν ασχολήθηκα παραπάνω και νόμιζα ότι αυτό ήταν. Τώρα με το review έκατσα και έψαξα οτι έχει περισσότερα φινάλε και κάποια εχουν happy ending κιόλας οπότε θα ασχοληθώ αλλά μάλλον μετά το patch για να φτιάξουν και τίποτα.
#6 +1 lostinmyworld222 (Level 2) 18/12/2020 17:46
Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία. Δεν έχω φθάσει πολύ μακριά στο story για να βρω "κοιλιά" στο σενάριο και μέχρι στιγμής η μουσική και η ατμόσφαιρα κάνει πολύ immersive την όλη εμπειρία.

Η κάμερα τρίτου προσώπου θα έπρεπε να είναι στάνταρ (όπως και στα Deus Ex αλλά...), το ΑΙ δεν το βρήκα τόσο προβληματικό. Επειδή το πηγαίνω stealth σε Very Hard το βρίσκω πολύ καλό. Όταν σε δουν, δεν σε ξεχνάνε και όσοι κάνουν hacks σε ταράζουν στα hacks μέχρι να σε σκοτώσουν (ότι κάνω κι εγώ). Δεν ήταν ξεκάθαρο για μένα αρχικά πώς αναβαθμίζεις τις "δυνάμεις" όπως Ping, Contagion, κλπ. Τελικά κάνεις αναβαθμίζεις στο hardware σε ripperdoc όπου σου δίνει slots και σε αυτά κουμπώνεις τσιπάκια που σου δίνει το καθένα ξεχωριστή δύναμη. Ουσιαστικά χειρίζεσαι το σώμα σου σαν να είναι υπολογιστής.

Πολύ δίκαιο review όπως και στις βαθμολογίες. Νομίζω ειλικρινά το καλύτερο review στο Cyberpunk 2077 που έχω δει!!

Ενημερωτικά, σε PC με GTX 1050TI έφαγα breaking bug και γενικά πολύ χαμηλά όλα και έχανα σε θέαμα. Σε PC με RX 5600XT τρέχει μία χαρά (με ρυθμίσεις Digital Foundry αλλά σε 50FPS κατά μέσο όρο) και είναι εμφανές ότι θέλει refinement παντού σχεδόν. Τα mechanics και το story και οι διαφορετικές εκδοχές στην ιστορία υπάρχουν αλλά έχει πολλά τεχνικά θέματα. Για μένα δεν είναι refund στο PC αλλά σίγουρα μετά τα patches θα είναι διαφορετική εμπειρία.

Ουσιαστικά μόνο στο κακό AI έχω μία ένσταση και πιστεύω ότι είναι τεχνικά θέματα και όχι δεν είναι καλό αλλά ίσως έχει να κάνει με τον τρόπο που παίζω (stealth μέχρι να με δουν με άπειρα hacks).
#7 +1 Cat Lady (Level 16) 18/12/2020 18:07
Αρκετά αναλυτικό. Φαίνεται καλό αλλά έχω επιφυλάξεις. Εάν εξαλειφθούν τα προβλήματα, θα το δοκιμάσω 100%.
#8 +2 Stephen King (Level 10) 18/12/2020 18:25
Αυτό δεν είναι απλώς ένα review είναι η βίβλος ολόκληρη!Μάνο να γράφεις πιο συχνά reviews ρε φίλε.Κορυφή.
Το πήρα πριν λίγες μέρες και είμαι σε φάση που εμφανίστηκε ο Keanu Reeves.Μια χαρά μέχρι εδώ.
Κρίμα για την CDPR που έκατσε και άκουσε τον κάθε χαζό και βιάστηκε. Είδα κι εγώ κάτι εχθρούς που στέκονται αγάλματα αλλά ντάξει...ετσι θα το τερματισω πιο γρήγορα δε πειράζει! Λιγο τα fps να φτιάξουν (παιζω PC). Τεσπά αυτό το meme τα λέει όλα.Και πάλι κρίμα για την εταιρεία.
#9 Manos (Level 39) 18/12/2020 19:54
Quoting lostinmyworld222:
Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία. Δεν έχω φθάσει πολύ μακριά στο story για να βρω "κοιλιά" στο σενάριο και μέχρι στιγμής η μουσική και η ατμόσφαιρα κάνει πολύ immersive την όλη εμπειρία.

Η κάμερα τρίτου προσώπου θα έπρεπε να είναι στάνταρ (όπως και στα Deus Ex αλλά...), το ΑΙ δεν το βρήκα τόσο προβληματικό. Επειδή το πηγαίνω stealth σε Very Hard το βρίσκω πολύ καλό. Όταν σε δουν, δεν σε ξεχνάνε και όσοι κάνουν hacks σε ταράζουν στα hacks μέχρι να σε σκοτώσουν (ότι κάνω κι εγώ). Δεν ήταν ξεκάθαρο για μένα αρχικά πώς αναβαθμίζεις τις "δυνάμεις" όπως Ping, Contagion, κλπ. Τελικά κάνεις αναβαθμίζεις στο hardware σε ripperdoc όπου σου δίνει slots και σε αυτά κουμπώνεις τσιπάκια που σου δίνει το καθένα ξεχωριστή δύναμη. Ουσιαστικά χειρίζεσαι το σώμα σου σαν να είναι υπολογιστής.

Πολύ δίκαιο review όπως και στις βαθμολογίες. Νομίζω ειλικρινά το καλύτερο review στο Cyberpunk 2077 που έχω δει!!

Ενημερωτικά, σε PC με GTX 1050TI έφαγα breaking bug και γενικά πολύ χαμηλά όλα και έχανα σε θέαμα. Σε PC με RX 5600XT τρέχει μία χαρά (με ρυθμίσεις Digital Foundry αλλά σε 50FPS κατά μέσο όρο) και είναι εμφανές ότι θέλει refinement παντού σχεδόν. Τα mechanics και το story και οι διαφορετικές εκδοχές στην ιστορία υπάρχουν αλλά έχει πολλά τεχνικά θέματα. Για μένα δεν είναι refund στο PC αλλά σίγουρα μετά τα patches θα είναι διαφορετική εμπειρία.

Ουσιαστικά μόνο στο κακό AI έχω μία ένσταση και πιστεύω ότι είναι τεχνικά θέματα και όχι δεν είναι καλό αλλά ίσως έχει να κάνει με τον τρόπο που παίζω (stealth μέχρι να με δουν με άπειρα hacks).

Καλησπέρα. Για το A.I. θα πρέπει να παίξεις full action για να δεις τα προβλήματα. Σε stealth λειτουργεί μια χαρά.

Quoting Stephen King:
Αυτό δεν είναι απλώς ένα review είναι η βίβλος ολόκληρη!Μάνο να γράφεις πιο συχνά reviews ρε φίλε.Κορυφή.

Thanks απλά το video game Katyusha που αναπτύσσουμε, τα άρθρα, η επικοινωνία με εταιρείες και το YouTube με δεσμεύουν για αρκετό χρόνο, γι' αυτό και δεν προλαβαίνω συχνά. Τώρα π.χ. ετοιμάζω και το video review.

Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά λόγια.
#10 +1 Hermez (Level 24) 18/12/2020 20:01
Αυτό είναι το review που αρμόζει σε τέτοιο παιχνίδι. Σίγουρα έπρεπε να πάρει μια ακόμα αναβολή, αλλά ο κόσμος θα γκρίνιαζε έτσι κι αλλιώς. Προσωπικά αντί να παραπονιέμαι, απλά θα το παίξω σε 1-2 μήνες όταν έχουν διορθωθεί τα περισσότερα προβλήματα.
#11 +1 BigGreekGamer (Level 31) 19/12/2020 00:20
Καλογραμμένο review! To παιχνίδι σίγουρα θα το παίξω κάποια στιγμή όταν πάω και εγώ στην next gen κονσόλα. Το PC μου δεν νομίζω να το τρέχει. Φυσικά και είμαι λίγο ξενερωμένος με τα bugs που έχει αλλά πιστεύω αξίζει μια δοκιμή.
#12 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 19/12/2020 10:27
Πολύ καλό review Μάνο, συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Παρά τα όποια γενικά θέματα το απολαμβάνω με ελάχιστα προβλήματα σε mid-end PC. Σίγουρα χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για ένα επικό game αλλά παραμένει υπέροχο. Ίσως με κάποια patches-updates και μελλοντικά DLC επιπέδο Blood and Wine να γίνει έπος, αλλά αυτό δεν διορθώνει την πατάτα που έκαναν σε πολλά θέματα. Όπως και να έχει, όπως είπα μου αρέσει πάρα πολύ σαν παιχνίδι και ας μην ήταν το best game evah που περίμενα.
#13 Shikabane_Hime7 (Level 29) 19/12/2020 10:36
Quoting Scavenger:
Προσπερνώ τα θέματα hype και bugs, νομίζω έχουν αναλυθεί αρκετά στις ειδήσεις του GameWorld και σε τούτο το review. Διατηρώ μεγάλη επιφύλαξη, μη γνωρίζοντας το σενάριο και τους διαλόγους, για το κατά πόσον το παιχνίδι πιάνει όντως το ύφος και τα ερωτήματα του cyberpunk genre ή απλώς μένει στα νέον φώτα και τα cybernetics γιατί τα θεωρεί κουλ. Αν σκεφτώ δηλαδή στα γρήγορα τα διάφορα Shadowrun (βλ. το λογύδριο του Harlequin στο φινάλε του Returns) και Deus Ex (ειδικά το πρώτο), ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

Θεωρώ το Deus Ex το καλυτερο παιχνίδι ever και είμαι die hard fan του cyberpunk genre, δεν θα σε απογοητεύσει σαν cyberpunk setting το παιχνίδι, ειδικά αν είσαι fan των shadowrun και έχεις διαβάσει τον Νευρομάντη
#14 Scavenger (Level 23) 19/12/2020 14:32
Quoting Shikabane_Hime7:
Quoting Scavenger:
Προσπερνώ τα θέματα hype και bugs, νομίζω έχουν αναλυθεί αρκετά στις ειδήσεις του GameWorld και σε τούτο το review. Διατηρώ μεγάλη επιφύλαξη, μη γνωρίζοντας το σενάριο και τους διαλόγους, για το κατά πόσον το παιχνίδι πιάνει όντως το ύφος και τα ερωτήματα του cyberpunk genre ή απλώς μένει στα νέον φώτα και τα cybernetics γιατί τα θεωρεί κουλ. Αν σκεφτώ δηλαδή στα γρήγορα τα διάφορα Shadowrun (βλ. το λογύδριο του Harlequin στο φινάλε του Returns) και Deus Ex (ειδικά το πρώτο), ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

Θεωρώ το Deus Ex το καλυτερο παιχνίδι ever και είμαι die hard fan του cyberpunk genre, δεν θα σε απογοητεύσει σαν cyberpunk setting το παιχνίδι, ειδικά αν είσαι fan των shadowrun και έχεις διαβάσει τον Νευρομάντη

Σαν setting σίγουρα όχι, σαν σενάριο περισσότερο και θεματολογία το λέω. Κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε και πολύ χωρίς να γίνουν spoilers βέβαια.
#15 +1 Blood Prince (Level 30) 21/12/2020 02:58
Πρός το παρόν είμαι επιφυλακτικός αλλά σε 1-2 χρόνια μπορεί να αγοραστεί.Λογικ ά θα έχουν λυθεί αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάζει.
#16 +1 h3342 (Level 1) 24/12/2020 00:28
Ωραίο review
Συγχαρητηρια.
#17 +1 JohnnyPap (Level 13) 24/12/2020 11:49
Το αγόρασα προχθές για να το λιώσω στις γιορτές. Είναι ένα συμπαθητικό open world FPS/RPG με ωραίες μάχες αλλά το στορι το ειδα χλιαρό.Είμαι κάπου στις 12 ώρες,ο Keanu παίζει καλά το ρόλο του αλλά εκτός από το ενδιαφέρον με την τεχνολογία του μέλλοντος οι αποστολές είναι λίγο μία από τα ίδια και οι συζητήσεις σχεδόν ανούσιες. Το review σου Μάνο νομίζω τα λέει όλα, δίκαιη βαθμολογία και δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι βάζουν υπερβολικά μεγαλους βαθμους.Π.χ. Το ΑΙ οντως ειναι για γέλια. Μπράβο για την αντικειμενικότη τα για αλλη μια φορά!Ισως να φταίει βέβαια το ότι κάποιοι έχουν banner του Cyberpunk στο site τους και "τσιμπάνε" τις βαθμολογίες ή απλα δεν ξερουν να κρίνουν (ή και τα 2 δε ξερω)
#18 +1 Geonick (Level 30) 24/12/2020 14:11
Quoting JohnnyPap:
Το αγόρασα προχθές για να το λιώσω στις γιορτές. Είναι ένα συμπαθητικό open world FPS/RPG με ωραίες μάχες αλλά το στορι το ειδα χλιαρό.Είμαι κάπου στις 12 ώρες,ο Keanu παίζει καλά το ρόλο του αλλά εκτός από το ενδιαφέρον με την τεχνολογία του μέλλοντος οι αποστολές είναι λίγο μία από τα ίδια και οι συζητήσεις σχεδόν ανούσιες. Το review σου Μάνο νομίζω τα λέει όλα, δίκαιη βαθμολογία και δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι βάζουν υπερβολικά μεγαλους βαθμους.Π.χ. Το ΑΙ οντως ειναι για γέλια. Μπράβο για την αντικειμενικότητα για αλλη μια φορά!Ισως να φταίει βέβαια το ότι κάποιοι έχουν banner του Cyberpunk στο site τους και "τσιμπάνε" τις βαθμολογίες ή απλα δεν ξερουν να κρίνουν (ή και τα 2 δε ξερω)

Το τερμάτισα χθες!Στην αρχή και στο τέλος είναι το ενδιαφέρον.Στα μισά κουράζει.Επίσης αν παίξεις κάποιες προαιρετικές αποστολές θα σου αρέσουν πιο πολύ και έτσι αλλάζεις και τον τερματισμό. Και οντως εξαιρετικό το review του Μάνου.
Καλά το τελευταίο που λες είναι το μόνο σίγουρο.Στο λανσάρισμα του παιχνιδιού είδες βαθμολογίες που πέφτανε με 9 και 10? Τι στοίχημα ότι η CD Projekt πλήρωσε reviews και έδωσε το παιχνίδι νωρίς στα sites που ήθελε για να βγουν και να γράψουν τα καλύτερα. Και μετά βέβαια ακολούθησαν τα αντικειμενικά reviews οπως αυτό του Gameworld που λένε και για τα bugs.

Με την κρίση που επικρατεί το να δώσεις 1.000 ευρώ σε κάποιον και να του πεις "Βαλε 10" είναι το μόνο εύκολο. Και στο Death Stranding ένα ελληνικό site η ίδια ξεφτίλα. Μόνο που εκεί αν θυμάμαι καλά όταν είδαν και τα αλλα reviews και τους κράζανε κιόλας για τις μαλακίες που λέγανε το γυρίσανε από το 10 στο 9.
#19 leogrhliana (Level 5) 28/12/2020 00:02
ωραίο review & i love the game :D
#20 +1 geodevil (Level 7) 30/12/2020 19:57
Πολύ σωστά τα 1,2,3 (πριν το review).
Το παιχνίδι ίσως να είναι καλύτερο σε ένα χρόνο από τώρα. Πολύ καλό review, συμφωνώ ότι έχει αρκετά θέματα η ΑΙ (παίζω action & όχι τόσο stealth) και φαίνεται σε πολλά σημεία του παιχνιδιού ότι ήθελαν και άλλο χρόνο. Δεν το προχώρησα πολύ το story, γιατί προτιμώ ν' ασχοληθώ μαζί του αφου έχουν βγει αρκετά patches και το διορθώσουν. Ακόμη παίζοντας με i7-8700k και Gtx 1060 (16 ram), δεν είχα και τόσο καλή εμπειρία σε απόδοση (patch 1.04 settings high/medium), οπότε όντως κακό το optimization. Στην τωρινή του κατάσταση δε θα του έβαζα με τίποτα πάνω από 7 (pc).
Best Unfinished Game Of The Year :P
#21 +1 Space Monkey (Level 7) 04/01/2021 21:52
Εγώ έχω παίξει ήδη 25 ώρες, το τερμάτισα και δοκιμάζω και άλλα quests.Ειναι καλή εμπειρία με σύστημα μαχης που δινει πολλες επιλογές με όπλα και hacking αλλά από σενάριο πάσχει.
#22 +1 redman40 (Level 12) 12/01/2021 17:42
Έχοντας ασχοληθεί εκατοντάδες ώρες με μεταποκαλυπτικά παιχνίδια σαν το Fallout είμαι σίγουρος ότι το Cyberpunk θα μου αρέσει.Θα το πάρω όταν διορθωθούν τα bugs.
Score 8.5
8.14 User Score
(21 votes )
User Reviews 8
Genre: Action RPG / First-Person Shooter
Developer: CD Projekt Red
Publisher: Bandai Namco
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-3570K ή AMD FX-8310, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 780 ή AMD Radeon RX 470, Χώρος στο σκληρό δίσκο 70GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 10/12/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification