FIFA 20

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Ποδόσφαιρο…του δρόμου. 

Ποδόσφαιρο…του δρόμου. 

Ποδόσφαιρο…του δρόμου. 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ένα σωρό πολυαναμενόμενα games να αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών και πάρα πολλές σειρές που αποτελούσαν “σιγουριά” στη διασκέδασή μας να λανσάρουν εκδόσεις με αδικαιολόγητα λάθη. Στην περίπτωση του FIFA, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα έπρεπε να γράψω έναν τέτοιο πρόλογο, ειδικά μετά την προσθήκη του The Journey και τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών στο Ultimate Team.

Η EA Sports σημείωσε πέρυσι με το FIFA 19, κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια πωλήσεις, 4 εκατομμύρια λιγότερες από το FIFA 18. Ο κόσμος ίσως να περίμενε περισσότερες και πιο ουσιαστικές βελτιώσεις. Ίσως στην EA Sports να φαντάζονται ότι η διαφορά στις πωλήσεις είχε να κάνει με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του παγκοσμίου κυπέλλου. Την στιγμή όμως που οι κάτοχοι κονσολών και οι PC gamers αυξήθηκαν, η περυσινή έκδοση θα έπρεπε να είχε πουλήσει περισσότερο. Αντίθετα, η EA Sports φάνηκε να μην νοιάζεται κι έτσι όχι απλά συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, αντιθέτως ακόμη χειρότερα επέλεξε στο FIFA 20 να εξαντλήσει όλο τον πειραματισμό της.

Volta με την παρέα
Φέτος, η EA Sports όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε όσο θα έπρεπε για τα προβλήματα του FIFA 19 που αφορούσαν την online εμπειρία του Ultimate Team και το gameplay σε διαιτητές και τερματοφύλακες, αλλά αντιθέτως πρόσθεσε πολλά ακόμη προβλήματα στο παιχνίδι της. Στο κλίμα της εποχής λοιπόν, το FIFA 20 επιχειρεί να γίνει πλήρως inclusive. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από την μεγάλη παρουσία γυναικών στο νέο Volta mode (σε ποσοστό σχεδόν 50%) που παίζουν με άνεση δίπλα στους άντρες, μέχρι και την παρουσία γυναικών προπονητών στην οθόνη επιλογής προπονητή του Career mode.

Αυτή την αντίληψη, ότι πρέπει στα πάντα να είμαστε multicultural και inclusive, παρουσιάζοντας τα δεδομένα σε ένα παιχνιδι να διαφέρουν σε σύγκριση με την πραγματικότητα, ποτέ δεν την κατάλαβα. Λες και όταν πηγαίνουμε γήπεδο οι μισοί οπαδοί είναι γυναίκες. Λες και όταν βγαίνεις στις αλάνες και στους δρόμους και βλέπεις μπάλα, οι μισοί παίκτες είναι γυναίκες. Λες και στα γυναικεία πρωταθλήματα χωρών τα γήπεδα γεμίζουν. Στις εθνικές ομάδες γεμίζουν και σωστά προτέθηκαν 16 γυναικείες εθνικές, αλλά φέτος το πράγμα ξέφυγε. Το μήνυμα έπρεπε να το είχαμε πάρει προ πολλού. Από τις γυναίκες στρατιωτίνες στο Battlefield V και την Kim Hunter, πράγματα που τουλάχιστον είχαν μια αρχή και τέλος.

Εδώ όμως όταν το Volta Football αντικαθιστά το The Journey, με μόνη έννοια στο κεφάλι του/της σεναριογράφου, το "πως θα γίνουμε πιο inclusive" σαφώς και κρίνεται ανεπαρκές. Άραγε αυτό θα πουλήσει επιπλέον στο γυναικείο κοινό; Πιθανόν ναι. Φτιάξτε τώρα την εξής εικόνα στο μυαλό σας. Τα μικρα παιδιά ανά τον κόσμο που ζούνε σε χωριά, θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι στις μεγάλες πόλεις οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο με τους άντρες σε ποσοστό 50-50 ή ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό από γυναίκες προπονητές. Το να υπήρχαν 2-3 γυναίκες παίκτριες στο Volta και μία προπονητής στο Career mode το καταλαβαίνουμε και είναι ευπρόσδεκτο. Εδώ όμως το πράγμα ξέφυγε αδικαιολόγητα.

Οταν ξεκινάτε το Volta Football mode, αρχικά δημιουργείτε τον χαρακτήρα σας και του δίνετε το επιθυμητό όνομα. Πριν από κάθε ματς μπορείτε να αγωνιστείτε σόλο ή ελέγχοντας όλη την ομάδα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να παίξετε multiplayer μαζί με φίλο σας. Στα του σεναρίου, στην ιστορία μας ένας αρχηγός ομάδας Street Football σας δοκιμάζει και βλέποντας ότι του κάνετε, ένα θέμα που προκύπτει στην ομάδα, σας ανάγει σε θέση βασικού και ο τύπος σας παίρνει σε τουρνουά ανά τον κόσμο. Υπάρχουν διάφορες σχέσεις που αναπτύσσονται με τα τρέχοντα αλλά και πρώην μέλη της ομάδας, χωρίς ωστόσο οι διάλογοι να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ιστορία περιέχει άφθονες cringe ατάκες και στην ουσία σας ξεναγεί στα submodes του Volta που είναι 3x3, 4x4 και 5x5, με ή χωρίς παγκότερμα. Βέβαια μας προκαλεί εντύπωση πως γίνεται να έχουμε για τερματοφύλακα μία νεαρή Ασιάτισσα με ύψος 1,55 και rating που θα ζήλευαν οι περισσότεροι γκολκίπερ της Superleague!

Ακόμη περισσότερο δε, αναρωτιόμαστε πως η EA Sports σκέφτηκε να κλωνοποιήσει τον χαρακτήρα αυτόν και να τον εμφανίζει ως τερματοφύλακα ακόμα και σε όλες τις αντίπαλες ομάδες! Στα των multicultural στοιχείων, θα επισκεφθείτε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και διάφορα όμορφα γήπεδα, όπου οι DJs παίζουν μουσική, ο κόσμος μαζεύεται για να σας δει και ο εκάστοτε εκφωνητής μιλάει στη γλώσσα της χώρας του, κατ’ επέκταση δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι θα πρέπει να κερδίσετε κάθε φορά ένα τουρνουά με σερί νίκες, αλλιώς το επαναλαμβάνετε από την αρχή. Σκεφτείτε τώρα να πρέπει να κερδίσετε τέσσερις ή έξι σερί αγώνες με το ζόρι κι αν χάσετε ξανά από την αρχή. Από την στιγμή δε που το σενάριο είναι τελείως linear, τα πάντα είναι προκαθορισμένα με μηδέν ελευθερία. Δηλαδή καμία σχέση με την ελευθερία επιλογών που είχαμε στο The Journey. Η διάρκειά του υπολογίζεται στις 3,5 ώρες, διάστημα κατά πολύ μικρότερο από αυτό του The Journey.

Πως όμως να κερδίσετε εύκολα έναν αγώνα όταν το A.I. σας καταδικάζει; Στα Volta Football modes όπου παίζετε με παγκότερμα, όταν αμύνεστε τότε ελέγχετε ταυτόχρονα και τον τερματοφύλακα, κάτι που είναι από την φύση του αδύνατη λογική. Λες και παίζουμε τα παλιά ποδοσφαιράκια στο Atari 2600 όπου μετακινούνταν όλοι οι παίκτες μαζί. Θα πρέπει δηλαδή να μαρκάρετε και ταυτόχρονα να έχετε το νου σας στην γκολκίπερ. Ένα δεύτερο είναι ότι αφού ο εκάστοτε τερματοφύλακας ελέγχεται από εσάς, θα πρέπει να μπλοκάρετε τα σουτ πατώντας τετράγωνο λίγο πριν την εκτέλεση, διαφορετικά θα ρουφήξετε το γκολάκι.

Το τρίτο είναι ότι οι παίκτες σας δεν απλώνονται στο γήπεδο για να πάρουν μπάλα, αλλά ενίοτε κρύβονται πίσω από τους αντιπάλους σας λες και δουλεύουν για αυτούς και θέλουν να σας ανακόψουν τις μπαλιές ή λες και πρέπει με το ζόρι να πασάρουμε στέλνοντας την μπάλα στον τοίχο, κάτι που είναι φύση αδύνατο. Το τέταρτο, που αποτελεί την επιτομή της ακύρωσης των προσπαθειών σας, είναι ότι όταν επιτίθεστε και ο τερματοφύλακας ελέγχεται από την CPU, βγαίνει εκτός εστίας, ακόμα κι όταν δεν το θέλετε (συχνά ακόμα και σε ρόλο επιθετικού), αγνοώντας ότι θα πρέπει να είναι τελευταίος παίκτης για παν ενδεχόμενο και ότι τον χρειάζεστε εκεί για να κόβει κανένα σουτ (με τα πόδια) μιας και αν οι υπόλοιποι στην ομάδα καθίσουν τέρμα, είναι απλά ρουφίχτρες.

Πάντως, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με το The Journey, όπως το γεγονός ότι ξεκινάτε με ένα μέτριο rating, το οποίο ανεβάζετε όσο προπονήστε. Μπορείτε να εξελίξετε τα skills του παίκτη σας δίνοντας πόντους σε πάσα, σουτ, ντρίμπλα, κεφαλιές και άλλες ικανότητες ή να αποκτήσετε customizations τα οποία ξεκλειδώνετε στην πορεία για να αλλάξετε την εμφάνισή του/της. Πάντως το Volta Football φτιάχτηκε εντελώς για τον χαβαλέ. Στην αρχή κάθε ματς οι ομάδες παίρνουν ποζέρικη στάση, σε κάθε γκολ οι παίκτες σας πανηγυρίζουν με τούμπες ή wall jumps την ώρα που οι συμπαίκτες τους τους τραβάνε βίντεο ή ανεβάζουν stories, οι DJs φωνάζουν και γενικά το όλο κλίμα παραπέμπει σε ένα “πανηγυράκι”, το οποίο από ένα σημείο κι έπειτα καταντάει βαρετό κι επαναλαμβανόμενο.

"Άλλα επίπεδα πρόσφυσης! "
Η σειρά FIFA στις σύγχρονες εκδόσεις της ήταν ξεκάθαρα Simulation. Ωστόσο αυτό που είδαμε στο demo, με τους παίκτες να "πατινάρουν" λες και παίζουν Volta mode, ήταν απλά τραγέλαφος. Έδινε την εντύπωση ότι οι developers ανέπτυξαν μία και μόνο ενιαία μηχανή για το βασικό παιχνίδι και το Volta Football μαζί, αντί για δύο ξεχωριστές. Το αποτέλεσμα είναι οι παίκτες σας να βρίσκονται σε έναν συνεχόμενο "οίστρο" κοντρόλ της μπάλας, λες και έχουν πιει καφέ και να μην μπορείτε να τους ακινητοποιήσετε έγκαιρα. Το πρόβλημα αυτό ευτυχώς διορθώθηκε με το patch και πλέον οι ποδοσφαιριστές δεν "πατινάρουν", τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν πριν. Η ανταπόκριση κινήσεων είναι επίσης πιο άμεση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα Fifa, με ελάχιστες κινήσεις να ξεφεύγουν όποτε υπάρχει lag στο online.

Τα στατιστικά των παικτών λαμβάνονται φέτος υπόψη ακόμη περισσότερο. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα ένας άχρηστος τερματοφύλακας να χάσει πιο εύκολα την μπάλα που κυλάει στα χέρια του από κόντρα, λόγω χαμηλότερων στατιστικών (στο Ultimate Team επιπρόσθετα και λόγω chemistry). Αντίστοιχα αν οι παίκτες σας δεν έχουν καλό Passing, τότε δεν θα μπορούν να στείλουν την μπάλα σωστά όταν για παράδειγμα βρίσκονται υπό πίεση ή παρεμβάλλεται αντίπαλος ανάμεσα σε αυτούς και τον συμπαίκτη. Τέτοιοι κανόνες ίσχυαν περισσότερο για τα σουτ και σε δεύτερη φάση για τις σέντρες, τώρα όμως επεκτείνονται σε όλους τους τομείς, ακόμα φυσικά και στο κοντρόλ αφού οι μέτριοι παίκτες θα κοντρολάρουν δυνατές πάσες και αυτές θα τους φεύγουν περισσότερο μακριά. Δυστυχώς όμως, ανάμεσα στα στατιστικά πλέον παίζει μεγαλύτερο ρόλο το Pace, περισσότερο ίσως από ποτέ! Ξεχάστε το nerfάρισμα των δύο προηγούμενων εκδόσεων. Εδώ όσοι παίκτες έχουν υψηλό Pace τρέχουν πιο γρήγορα με την μπάλα, ακόμα και από αντιπάλους που...δεν έχουν καν μπάλα στα πόδια τους. Οι ταχύτεροι ποδοσφαιριστές του FIFA 20 αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα σε κάθε κάθετη μπαλιά κι αν ξεφύγουν τότε δεν πιάνονται με τίποτα.

Στις διαιτητικές αποφάσεις, οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες δίνονται σωστά. Τα μόνα πράγματα που ξεφεύγουν είναι τα φάουλ, τα οποία αρκετές φορές δίνονται λανθασμένα από τους ρέφερι. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έγινε φάουλ οπότε η μπάλα δυστυχώς αλλάζει πόδια, είτε γιατί μετά από το φάουλ ο διαιτητής δεν άφησε το πλεονέκτημα (συμβαίνει σπάνια γύρω στο 20-25% αλλά το έχουμε δει). Τι έκανε όμως η πανούργα και κουτοπόνηρη EA για να γλιτώσει από τις διαμαρτυρίες των παικτών για τα πέναλτι; Πολύ απλά εφάρμοσε την λογική του Volta Football, δηλαδή μείωσε τις ανατροπές με τάκλιν! Αν ένας παίκτης βρίσκεται σε κίνηση και ο αντίπαλος του κάνει τάκλιν, τότε υπάρχει μία πιθανότητα ανάλογα με το skill του, ο παίκτης να υπερπηδήσει το τάκλιν, χωρίς καν να πατήσετε ντρίπλα! Λιγότερες ανατροπές, σημαίνει λιγότερες αμφισβητούμενες φάσεις για πέναλτι, άρα ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Αν το FIFA 20 έμενε ακριβώς το ίδιο με το FIFA 19, έχοντας μόνο νέο The Journey και Volta Football, ο κόσμος θα το εκτιμούσε πολύ περισσότερο από αυτές τις κακοτεχνίες στο gameplay.

Μία σημαντική διαφορά στη νέα έκδοση είναι το σύστημα άμυνας, αφού πλέον με την αυτόματη άμυνα (Contain) οι παίκτες σας κρατούν μεγαλύτερη απόσταση από τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές, σε βαθμό που αρκετές φορές ο χώρος να μην επαρκεί για να ανακόψουν μια σέντρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο η χειροκίνητη προσέγγισή σας στον αντίπαλο, δηλαδή θα πρέπει να αφήσετε το Contain και την αυτόματη άμυνα και να ορμήξετε για να του κλέψετε την μπάλα. Φυσικά σε ένα ποδοσφαιράκι δεν μπορείτε να προβλέψετε σωστά που θα κινηθεί ο αντίπαλος και το αποτέλεσμα είναι ο επιτιθέμενος να αποκτά πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και τα γκολ να μπαίνουν βροχή, λες και παίζετε...αγώνα πόλο.

Το A.I. του FIFA 20 είναι η αχίλλειος πτέρνα του, αφού ακόμα και σε Legendary ή και Ultimate δυσκολία, η CPU κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Καταρχήν δεν μαρκάρει έγκαιρα τους παίκτες σας. Καταπίνει κάθετες μπαλιές και ντρίμπλες πολύ πιο εύκολα από πέρυσι ή απλά σας αφήνει να περάσετε αν σταματήσετε κι αλλάξετε κατεύθυνση. Κατά δεύτερον, οι αντίπαλοί σας πολλές φορές βγαίνουν όπως είναι με την μπάλα σε πλάγιο ή την πουλάνε διαρκώς με άστοχα σουτ. Το πιο εκνευριστικό πράγμα όμως στο φετινό A.I. είναι οι σέντρες! Με όποια ομάδα της CPU κι αν παίξετε αντίπαλοι, θα σας έρθουν…9 στις 10 σέντρες και καμία ανάπτυξη από το κέντρο. Λες και ο κόσμος παίζει ποδόσφαιρο με σέντρες, όπως οι Βρετανοί.

Οι σωστές αλλαγές
Στις εκτελέσεις φάουλ το FIFA αλλάζει άρδην το μέχρι τώρα σύστημα, καθώς πλέον κάνει την κατάσταση πιο εύκολη. Εδώ πλέον υπάρχει ένας σαφής στόχος. Διαλέγετε που θέλετε να στείλετε την μπάλα με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, υπάρχει μια αντίσταση οπότε κρατάτε το αριστερό analog στο σημείο που θέλετε να πάει η μπάλα, πατάτε το σουτ και όταν ο παίκτης σας σουτάρει, αν κινήσετε τον δεξιό μοχλό επηρεάζεται το φάλτσο που θα δώσετε στην μπάλα. Αν μετακινήσετε τον δεξί αναλογικό γρήγορα, τότε η μπάλα θα πάρει πολύ φάλτσο. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη φάλτσου και συγκεκριμένα τα Top spin, Side spin, Mixed και Knuckle Ball, τα οποία εξηγούνται με σχέδια. Αν θέλετε να δώσετε πολύ φάλτσο τότε ο στόχος σας καλύτερα να είναι εκτός τέρματος ώστε η μπάλα με το φάλτσο να μπει από την πλευρά του τείχους. Επίσης, μπορείτε να κάνετε timed finishing, τόσο στα φάουλ, όσο και στα πέναλτι πατώντας ξανά το σουτ στο σωστό timing όταν ο παίκτης ετοιμάζεται για εκτέλεση. Με πράσινο χρώμα συμβολίζεται το επιτυχές finishing, με κίτρινο και κόκκινο τα ανεπιτυχή. 

Μία ακόμη αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση που πραγματικά δεν περιμέναμε, είναι η αφαίρεση του scripting, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε προηγούμενα Fifa, ειδικά στο Ultimate Team, παρατηρούσαμε ανά διαστήματα ότι οι παίκτες δεν ανταποκρίνονταν πλήρως στις εντολές μας και έμοιαζαν σαν να μην απέδιδαν στο γήπεδο όπως σε προηγούμενα ματς, το λεγόμενο "scripting". Η EA παραδέχθηκε έμμεσα ότι υπάρχει scripting, δηλώνοντας δήθεν ότι δεν το χρησιμοποιεί και αυτό οδήγησε σε κράξιμο στο Internet. Τελικά, τουλάχιστον κατά το λανσάρισμα, παρατηρούμε ότι για πρώτη φορά υπάρχει άριστη ανταπόκριση εντολών και τίποτα το προκαθορισμένο. Μετά από τόσα Fifa, η αφαίρεση ενός scripting, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι αν μη τι άλλο μια επιτυχία για το community.

Η "αντοχή"...έχει και τα όριά της
Σε θέμα περιεχομένου, η EA Sports έχει εισάγει 29 πρωταθλήματα και ένα πλήθος από modes. Εκτός από καριέρα –ως παίκτης ή ως προπονητής-, υπάρχουν modes στο House Rules, όπως το Mystery Ball που παίξαμε και που αναλύω στο βίντεο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Η κύρια προσθήκη του FIFA 20 είναι το Volta Football, ωστόσο έχουν γίνει και αλλαγές στο Ultimate Team, το οποίο έχει περισσότερες επιλογές στο Squad Building mode ή στα Challenges με άλλες ομάδες. Στο μεγαλύτερο μέρος του πάντως, το Ultimate Team είναι άθικτο. Δόθηκε πάντως βάση στους βετεράνους παίκτες (Icons) που φέτος αυξάνονται μιας και θα κυκλοφορούν σε εναλλακτικές (συλλεκτικές) κάρτες. Οι κάρτες των Icons θα αφορούν την πρώτη περίοδο της ζωής τους, το peak, την δύση της καριέρας τους και μια χαρακτηριστική στιγμή. Μπορεί να καταφέρετε να αγοράσετε κάποιον από τους Icons, όταν θα έχει πέσει η τιμή τους καθώς κάθε λίγους μήνες κυκλοφορούν ολοένα και περισσότεροι, άρα όσοι αποκτούν τις νέες και πιο βελτιωμένες εκδόσεις θα θέλουν να πουλήσουν τις παλιές.

Στο Career mode δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές, καθώς αυτό που ξεχωρίζει είναι η επικοινωνία με τα media. Βέβαια οι ερωτήσεις που σας γίνονται είναι κλασικές και οι απαντήσεις πολύ τυποποιημένες. Αυτό που προσπαθείτε να επηρεάσετε είναι το morale (ηθικό) των παικτών ώστε να σας παίζουν καλύτερα. Φυσικά όσους παίκτες έχετε για πούλημα θα τους δείτε δυσαρεστημένους. Το αγαπημένο μου πάντως σημείο είναι το Training καθώς διαλέγω πέντε παίκτες, δουλεύω με αυτούς που θέλω στην προπόνηση και τους εξελίσσω, είτε επιλέγοντας Simulation (σ.σ. συνήθως δεν δίνει καλό αποτέλεσμα), είτε κάνοντας ο ίδιος την προπόνηση. Στο θέμα gameplay όμως, το mode είναι παρατημένο στη μοίρα του, αφού οι developers δεν έφτιαξαν ούτε φέτος τα αιώνια προβλήματά του. Όταν βάζετε παίκτες στην Transfer list τότε δεν υπάρχει μια ένδειξη "Listed" για να θυμάστε ποιους έχετε για πούλημα, θα πρέπει κάθε φορά να στείλετε πρώτα παίκτη στο Transfer Hub και μετά να του κάνετε πρόταση και στις διαπραγματεύσεις για αγορές παικτών, μπορεί ο εκάστοτε πρόεδρος να σας πει μια τιμή, να του κάνετε παζάρι και ξαφνικά να σας πει μεγαλύτερη τιμή μετά από λίγα δευτερόλεπτα, λες και παίζουμε Football Manager και μια εβδομάδα μετά έχουν πέσει πάνω στον παίκτη πολλές ομάδες.

Στασιμότητα
Σε θέμα γραφικών, το FIFA 20 εμφανίζεται κατώτερο των προσδοκιών. Θα αισθανθείτε και εσείς ότι οι γραφίστες ενδεχομένως πήραν τα γραφικά του Volta mode, τα οποία θυμίζουν...έβδομη γενιά και τα μετέφεραν στο κυρίως gameplay. Παρότι τα πρόσωπα των διάσημων παικτών έχουν τα ιδανικά facial expressions, τα textures σχεδιασμού τους και των οπαδών δείχνουν στάσιμα έως υποδεέστερα. Η μεγαλύτερη πανωλεθρία όμως έλαβε χώρα στα animations, τα οποία ανά διαστήματα αυξάνουν την ταχύτητά τους και ταυτόχρονα χάνουν frames. Το πρόβλημα αυτό πολλαπλασιάζεται όταν παίζετε online ακόμα και με έναν αντίπαλο, καθώς εκεί σε συνδυασμό με το lag δεν θα μπορείτε καν να μαρκάρετε. Στον ήχο επίσης δεν παρατηρούμε κάποια βελτίωση. Οι περιγραφές είναι ακριβώς οι ίδιες, τα ζευγάρια σχολιαστών ίδια, όπως και η ηχορύπανση όταν παίζετε Career mode και ακούτε τον βοηθό σχολιαστή να πετάγεται ενώ προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε για να σας ενημερώσει για τα γκολ των ματς που βρίσκονται σε εξέλιξη, λες και είχατε φαγούρα για το αν η Watford θα ισοφαρίσει τους Wolves.

Εν κατακλείδι, αυτό που καταφέρνει η EA Sports με το FIFA 20 είναι ουσιαστικά να ρίχνει το παιχνίδι της ένα επίπεδο πιο κάτω λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία και να βελτιώνει το gameplay και τα κακώς κείμενα του χειρισμού την τελευταία στιγμή με patch, σώζωντας ουσιαστικά την παρτίδα. Η τελική έκδοση έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο, ώστε το gameplay να είναι εξ αρχής άρτιο και βέβαια να μην υπάρχουν τα θέματα με τα κολλήματα του Ultimate Team και του Career mode που αντιμετωπίσαμε και ανά διαστήματα αντιμετωπίζουμε ακόμα και μετά την κυκλοφορία. Το δε A.I. όταν παίζετε με την CPU ακόμη δεν έχει διορθωθεί και είναι υποδεέστερο. Όσο για το Volta Football, λάβαμε ένα mode επταετίας, με story διάρκειας τεσσάρων ωρών και την δυνατότητα να παίξουμε σε αυτό σε φιλικό με όλες τις ομάδες του παιχνιδιού, πιθανόν γιατί το The Journey ήθελε πολύ δουλειά για να γίνει. Φυσικά τα βαριά όπλα που "σηκώνουν" το βάρος του FIFA 20 στις πλάτες του, είναι το Ultimate Team και το Career mode του (παρά τα όποια του προβλήματα) που αποτελούν φυσικά σοβαρούς λόγους να αποκτήσει κάποιος το παιχνίδι, λόγω του ανταγωνισμού και του πλήθους των unlockables. Κατά τα άλλα, συγκριτικά με το FIFA 19, φέτος η EA Sports αφαίρεσε αδικαιολόγητα ένα παλιό mode (The Journey), που ήταν ανώτερο και επέκτεινε την διάρκεια και ουσιαστικά δεν αναβάθμισε το προϊόν της όσο θα έπρεπε.


Θετικά:
- Το Volta Football, που ουσιαστικά απευθύνεται μόνο στο κοινό του Fifa Street
- Το Ultimate Team κρατάει την διάρκεια του παιχνιδιού
- Πλήθος δικαιωμάτων στα πρωταθλήματα και το Champions League
- Τα στατιστικά των παικτών παίζουν μεγαλύτερο ρόλο
- Το νέο σύστημα εκτέλεσης φάουλ και πέναλτι
- Αφαιρέθηκε το scripting, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του

Αρνητικά:
- Τα γραφικά είναι μία γενιά πίσω
- Το A.I. κάνει αστεία λάθη, ακόμα και στο Ultimate
- Volta Football με μέτριο story, τελείως linear και επανάληψη τουρνουά αν χάσετε
- Ορισμένα μικρά bugs σε μενού, διαιτητές και τερματοφύλακες, τα οποία ακόμα διορθώνονται

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5 
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3 

Κρατάμε το gameplay και το Ultimate Team, πετάμε όλα τα υπόλοιπα στο καλάθι και προχωράμε.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

FIFA 20 Ultimate Team

Το FIFA 20 είναι ήδη διαθέσιμο από τις 19 Σεπτεμβρίου για όσους έχουν συνδρομή EA Access ή το έχουν προπαραγγείλει. Στις 27 Σεπτεμβρίου το FIFA 20 κυκλοφορεί και επίσημα, αν και όσοι το παίζετε θα έχ...
Posted (24 Sep 2019)

EA Sports: "Στο FIFA 20 θα παίρνετε παίκτες Icons πιο εύκολα"

Η Electronic Arts ανακοίνωσε ότι στο Ultimate Team mode του FIFA 20 θα μπορείτε να βρείτε παίκτες Icons πιο εύκολα από κάθε άλλη έκδοση. Οι Icons είναι οι θρυλικοί βετεράνοι που έχουν αποσυρθεί από τ...
Posted (18 Sep 2019)

Οι νέοι Icons του FIFA 20

[Αρχική δημοσίευση: 31/7/19] Μια νέα σεζόν του FIFA 20 Ultimate Team πλησιάζει και μαζί με αυτή έρχονται ολοκαίνουργια Icons με θρυλικούς παίκτες. Ακόμη και από την αρχή του παιχνιδιού, οι icons φαίν...
Posted (13 Sep 2019)

FIFA 20

[Αρχική δημοσίευση: 9/2/19] Το FIFA 20 ανακοινώθηκε επίσημα από την EA. Σύμφωνα με τον Blake Jorgensen της EA: “Το FIFA 20 θα περιλαμβάνει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, ενώ σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε...
Posted (08 Sep 2019)

Το Fifa 20 Career mode θα έχει γυναίκες προπονητές

Η EA Sports ανακοίνωσε ότι στο Career mode του FIFA 20 θα προστεθεί και η επιλογή να είστε γυναίκα προπονητής, ενώ θα υπάρξει και το Dynamic Player Potential. Η επιλογή για γυναίκα προπονητή θα προ...
Posted (08 Aug 2019)

Τα τρία εξώφυλλα του FIFA 20

Ανακοινώθηκαν οι τρεις ποδοσφαιριστές που θα κοσμούν τις τρεις διαφορετικές εκδόσεις του FIFA 20. Στην απλή έκδοση, στο εξώφυλλο θα βρίσκεται ο Eden Hazard, στην Champions edition θα βρίσκεται ο παίκ...
Posted (30 Jul 2019)

Fifa 20 Pro Clubs

  Η EA Sports ανακοίνωσε τα νέα χαρακτηριστικά του Pro Clubs mode του Fifa 20. Το Pro Clubs mode σας επιτρέπει να παίξετε έως και 22 παίκτες (11v11), καθώς ένας δημιουργεί την δική του ομάδα επιλέγο...
Posted (25 Jul 2019)

Το FIFA 20 δεν θα έχει την Juventus

Το PES πολεμάει στην μάχη των αδειών. Η Konami ανακοίνωσε πως το PES 2020 θα έχει την Juventus ως exclusive – όμως δεν θα είναι σαν την πρόσφατη συμφωνία με την Manchester United. Το PES έχει πλήρη...
Posted (16 Jul 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Geonick (Level 30) 26/09/2019 12:49
Έπαιξα το demo με παρέα και δεν μου άρεσε καθόλου ο χειρισμός.Τόσο χάλια και η τελική έκδοση?
Την παλεύουν εκεί στην EA?Δεν φτάνει που κάθε χρόνο μας σερβίρουν το ίδιο φαί τώρα χειροτέρεψε η κατάσταση.
#2 DimutriKs (Level 16) 26/09/2019 13:10
Δεν περίμενα τέτοια εικόνα από το fifa παρά τα γνωστά και χρόνια προβλήματα του. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που σε διαβάζω και βάζεις μικρότερο βαθμό στο fifa από το pes. Έχοντας παίξει το demo δεν μου φάνηκε τόσο μεγάλη η διαφορά από το 19 και φαινόταν ελαφρώς βελτιωμένο σε επιμέρους τομείς. Με όσα διαβάζω μάλλον θα περιμένω να μπει το παιχνίδι στο EA Access για να παίξω λίγο fut και τέλος

"Αυτή η αντίληψη ότι πρέπει με το ζόρι, με το έτσι θέλω, να είμαστε multicultural και inclusive, καταστρέφοντας την εικόνα ενός παιχνιδιού, ποτέ δεν την κατάλαβα."
Σημεία των καιρών. Και δεν είναι μόνο η ΕΑ σε αυτό το φαινόμενο. Δες πχ το τρέιλερ του νέου cod, τα τελευταία παιχνίδια της ubisoft και πάει λέγοντας. Φαντάζομαι οι εταιρίες κάτι παραπάνω θα ξέρουν, το γυναικείο κοινό δεν είναι μικρή αγοραστική δύναμη για να το αγνοήσεις, όμως της ΕΑ δεν τις βγήκε καθόλου με το BFV. Αντιθέτως της γύρισε μπούμεραγκ αυτή η τακτική της. Με το fifa από την άλλη η πλειοψηφία θα ασχοληθεί με το fut και οι περισσότεροι στο career μάλλον θα διαλέξουν avatar κάποιου πρώην η νυν ποδοσφαιριστή. Θεωρώ πως αργά η γρήγορα θα περάσει και αυτή η τάση...
#3 n78 (Level 7) 26/09/2019 15:05
Για άλλη μια χρονιά το πιο γρήγορο και αναλυτικό review!

Το FIFA έχει αναπαυτεί στις δάφνες του, γνωστό αυτό.
'Έχει βρει την ιερή αγελάδα με το Ultimate Team και το άρμεγμα πάει σύννεφο!
Πάντως, μια έκδοσή του ως "freemium" θα τους έφερνε ακόμη περισσότερα...
Επίσης αφήστε εκεί στην ΕΑ τους παίκτες να χαρούν το Fut Draft, αμάν με τα 15.000 coins ή χειρότερα τα πραγματικά λεφτά.
Ούτε ατέλειωτες ώρες για grinding υπάρχουν, ούτε paysafe χωρίς όρια.
Λες και δεν θα αγοράσουν αυτοί που μπορούν D1 Μέσι, Κριστιάνο και πάει λέγοντας. Όσο για το να σου τύχει Draft Token...

Με ενθουσίασε που το Volta Football περιλαμβάνεται στο FIFA 20 και όχι όπως έγινε με το αντίστοιχο (FIFA Street) του 2012 για έξτρα χρήματα!
Μην το παίρνουμε ως δεδομένο, για την ΕΑ μιλάμε, σωστά;
Tο "Mystery Ball", θα ταίριαζε γάντι πιστεύω στο συγκεκριμένο mode!

Προσωπικά θα ήθελα να σε δω να κάνεις σειρά το "Volta Story" όπως έκανες στο "The Journey" αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση.


Τέλος στο αιώνιο ερώτημα FIFA ή Pro ότι σας κάνει κέφι παιδιά, παρωπίδες μόνο στα άλογα!
#4 +1 Tas13 (Level 14) 26/09/2019 16:37
Ήμουν σίγουρος οτι θα εβαζες βαθμολογία πιο κάτω απο Fifa 19 και απο το φετινο Pro.Πήρα EA Access και έμεινα λίγο.Ολο αυτο μου μοιαζει κακόγουστη φάρσα και δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονταν.Χειρ ισμός χάλια,γραφικά χάλια,συμφωνώ απόλυτα αν δεν υπήρχε το ultimate team δεν θα ειχα λογο να αγορασω αυριο το κουτι και με βαρια καρδια.Η EA απλα μας παιρνει τα 60 ευρω καθε χρονο και εμεις καθομαστε απλα γιατι το myclub ειναι για κλαματα.

Quoting DimutriKs:
Σημεία των καιρών. Και δεν είναι μόνο η ΕΑ σε αυτό το φαινόμενο. Δες πχ το τρέιλερ του νέου cod, τα τελευταία παιχνίδια της ubisoft και πάει λέγοντας.

Αυτο ακριβώς σκέφτηκα και εγώ όταν είδα τον Μάνο να το γράφει!Την Ubisoft!Ρε συ αυτοι αντιγραφουν την EA στις μικροσυναλλαγές ,στο να προβαλουμε ολες τις εθνοτητες,τους lgbt και τετοια.Παμε καλα?Θα ασχοληθειτε ρε λακαμαδες να φτιαξετε τα games σας ή νομιζετε οτι θα σας πληρώνουμε?Εχω να αγορασω Far Cry απο το 3 και Assassin's Creed πολυ καιρο και πήρα το Odyssey μόνο για την Ελλάδα.Ολα μικροσυναλλαγές φουλ.Να βάλουν τα ουράνια τόξα εκεί που ξέρουν ΚΑΛΟ gameplay θελω οχι να με κλέβουνε! Η Ubi είναι η ΕΑ της Γαλλίας.

Και μιλώντας για μικροσυναλλαγές παρουσιάζουν και καλά οτι έκαναν το σύστημα δίκαιο με τους Icons βγαζοντας πολλες εκδοσεις.Να τα παιρνουν απο τον κοσμακη θελουν οποτε βγαινει καθε νεα εκδοση.Μονο απο το Ultimate team η EA παιζει να βγαζει τα μισα λεφτα καθε χρονο.Αλλα τους διαιτητες και τους τερματοφύλακες δεν μπορουμε να τα φτιαξουμε.
#5 BigGreekGamer (Level 31) 27/09/2019 07:47
Το DLC του FIFA 19 όπως είπε και ο Μάνος ολοσωστα, δεν μου άρεσε σχεδόν καθόλου. Είναι σε γραφικά ακριβώς το ίδιο! Δεν ξέρω, ίσως περιμένει η ΕΑ την νέα γενιά κονσολών? Γενικά περίμενα περισσότερη δουλειά και όχι απλά να έβγαζαν ένα παιχνίδι με προβλήματα. Από την άλλη μεριά έχουν μια ΚΟΝΑΜΙ η οποία έριξε απίστευτη δουλειά για να ανταγωνιστεί την ΕΑ φέτος και νομίζω τα κατάφερε. Για τον αν κερδίσει δεν ξέρω, οι πωλήσεις μάλλον θα το αποδείξουν αυτό.
#6 it9997 (Level 6) 27/09/2019 16:54
Προσωπικα δεν το βρηκα χειροτερο απο περυσι αλλα ουτε και βελτιωμενο. Θεωρω πως επιτηδες κρατησε αυτη τη σταση. Ειμαι σιγουρος πως τις αλλαγες τις εχουν για την επομενη γενια κονσολων για να δειξουν κατι παραπανω και να εχει ολο το οικοσυστημα πωλησεις.
Μια ερωτηση ρητορικη... Γιατι το myclub δεν βαζει αγοραπωλησιες παικτων οπως το ultimate team??
Μονο αυτη την κινηση να εκανε η Konami, αρκουσε για να τραβηξει κοσμο.
Κριμα πραγματικα...
#7 Manos (Level 39) 30/09/2019 19:14
Quoting it9997:
Προσωπικα δεν το βρηκα χειροτερο απο περυσι αλλα ουτε και βελτιωμενο. Θεωρω πως επιτηδες κρατησε αυτη τη σταση. Ειμαι σιγουρος πως τις αλλαγες τις εχουν για την επομενη γενια κονσολων για να δειξουν κατι παραπανω και να εχει ολο το οικοσυστημα πωλησεις.
Μια ερωτηση ρητορικη... Γιατι το myclub δεν βαζει αγοραπωλησιες παικτων οπως το ultimate team??
Μονο αυτη την κινηση να εκανε η Konami, αρκουσε για να τραβηξει κοσμο.
Κριμα πραγματικα...

Το έχω αναφέρει κατ' επανάληψη σε reviews και στα βίντεο. Το ότι αγοράζει κάποιος τυχαίους παίκτες στο MyClub και στο Ultimate Team υπάρχει κανονικό Transfer Market ειναι τραγικό για το Pro και σιγουρα το Ultimate Team ως mode ξεπερνάει πλέον σε αξια τα παντα, δηλαδή ο κοσμος πιστεύω ότι αγοράζει Fifa μόνο για αυτό.
#8 JaGuAr (Level 30) 01/10/2019 02:16
Ψιλοστάσιμο και φέτος το FIFA. Με έχει κουράσει γιατί βλέπω τα ίδια και τα ίδια και δεν ξεγελιέμαι από κάτι Volta και ιστορίες. Άντε να δούμε πότε θα βάλουν μυαλό. Αφεντικό σε περιμένω Αθήνα να προσφέρουμε λίγο θέαμα και πάλι
#9 it9997 (Level 6) 03/10/2019 20:16
Οι εκδοσεις του ΦΙΦΑ, αυτα που προσφερουν, ισχυουν μονο για το pre order?
Δηλαδη αν αγορασει καποιος μια εκδοση περαν της βασικης, σε 2-3 μηνες, θα παρει μαζεμενα τα πακετα που θα επαιρνε αν το αγοραζε απο την αρχη?
#10 +1 Manos (Level 39) 08/10/2019 23:35
Quoting it9997:
Οι εκδοσεις του ΦΙΦΑ, αυτα που προσφερουν, ισχυουν μονο για το pre order?
Δηλαδη αν αγορασει καποιος μια εκδοση περαν της βασικης, σε 2-3 μηνες, θα παρει μαζεμενα τα πακετα που θα επαιρνε αν το αγοραζε απο την αρχη?

Αν αγοράσεις μία Champions ή Ultimate Edition, ακόμα κι αν έχει περάσει η περίοδος κυκλοφορίας του παιχνιδιού, απ' όσο γνωρίζω θα λάβεις κανονικά τα extras.
Score 8.3
7.69 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: EA Canada
Publisher: EA Sports
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1-4 (2-22 Online)
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Core i3-2100 ή Phenom II X4 965, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64-bit ή ανώτερο, Κάρτα γραφικών 2GB (Radeon HD 7850 ή GeForce GTX 660 ή καλύτερη), Χώρος στο σκληρό δίσκο50GB Επίσημο Site: http://fifa.easports.com/
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/9/2019
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification