Mutant Year Zero: Road to Eden

Hot
Ένα γουρούνι, μία πάπια και μία κοπέλα κάνουν παρέα.

Ένα γουρούνι, μία πάπια και μία κοπέλα κάνουν παρέα.

Ένα γουρούνι, μία πάπια και μία κοπέλα κάνουν παρέα.

Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του Mutant Year Zero: Road to Eden έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε τίτλους όπως τα Hitman και Payday αλλά αυτή τη φορά μας προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Ο τίτλος της Bearded Ladies διαθέτει πρωτότυπους χαρακτήρες και gameplay που θυμίζει τη θρυλική σειρά XCOM. Το θέμα όμως είναι αν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί από το τίτλο της Firaxis Games καθώς μπορεί να διαθέτει τα δικά του χαρακτηριστικά αλλά πατά πάνω στους μηχανισμούς της προαναφερθείσας εταιρείας.

mutant year zero road to eden 1
Το Mutant Year Zero: Road to Eden αποτελεί μια πιο σοβαρή πρόταση στον χώρο των strategy για τις κονσόλες, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών αποτελεί κατεξοχήν προνόμιο των PC gamers. Αλλά ας μην μακρηγορούμε και πάμε να δούμε αναλυτικά αν αυτή η κυκλοφορία διαθέτει στοιχεία που θα τη κάνουν να ξεχωρίσει.

Μια πάπια μα ποια πάπια
Σε μια περιοχή της Σουηδίας και σε ένα πολύ μακρινό και post-apocalyptic μέλλον, οι επιζώντες ζουν κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Η Ark είναι μία από τις τελευταίες κοινωνίες που υπάρχει και για να επιβιώσει βασίζεται στους stalkers οι οποίοι έχουν ως κύρια αποστολή την εύρεση υλών και προμηθειών στον αφιλόξενο και θανατηφόρο κόσμο που υπάρχει έξω από αυτήν. Βέβαια, η αποστολή περιλαμβάνει κινδύνους καθώς στον ρημαγμένο κόσμο καραδοκούν οι ghouls που θυμίζουν τους αιμοδιψείς ανθρώπους από το Mad Max αλλά και θανατηφόρα ρομπότ που έχουν κύρια αποστολή την εξόντωσή σας.

Ξεκινάτε τη περιπέτειά σας ελέγχοντας δυο stalkers, τον Bormin και τον Dux οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την κοινωνία της Ark αλλά και να εξοντώσουν την απειλή της Nova Sect, μιας διαβολικής ομάδας από ghouls που προσπαθεί να επαναφέρει όπλα μαζικής καταστροφής από τους ancients (τον αρχαίο τωρινό μας πολιτισμό). Ο Bormin είναι ένας ανθρωπόμορφος αγριόχοιρος και ο Dux μία ανθρωπόμορφη πάπια και θα μπορούσα να περιγράψω τον πρώτο σαν μια πιο άγρια εκδοχή του Pey'j από το Beyond Good & Evil ενώ ο δεύτερος θεωρώ πως είναι μια πιο ώριμη εκδοχή του πασίγνωστου Daffy Duck. Και οι δυο χαρακτήρες είναι δημιουργημένοι με αρκετή δόση φαντασίας και ευτυχώς, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ταιριάζουν με το post-apocalyptic περιβάλλον παρόλη την αντίθεση που υπάρχει μεταξύ τους.

Το σύμπαν του Mutant Year Zero: Road to Eden βασίζεται στο σουηδικό pen & paper Mutant αλλά η ιστορία του είναι χιλιοειπωμένη και δεν διεκδικεί Όσκαρ. Οι δυο (αρχικοί) πρωταγωνιστές μας όμως είναι εκκεντρικοί και θα τους συμπαθήσετε αμέσως καθώς πέρα από τη «σοβαρότητα» που θέλουν να σας πλασάρουν υπάρχουν αρκετές χιουμοριστικές στιγμές που θα σας κάνουν σίγουρα να χαμογελάσετε. Στη πορεία θα συναντήσετε κι άλλους χαρακτήρες αλλά αυτοί οι δυο ξεχωρίζουν με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ύπουλα ζώα σε έναν ύπουλο κόσμο
Η Ark θα μπορούσε να είναι η βάση σας αλλά καλώς ή κακώς δεν υπάρχει γενικά η έννοια «βάση» εδώ πράγμα που προκαλεί σίγουρα εντύπωση. Σε αυτήν βέβαια μπορείτε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας καθώς και να αγοράσετε διάφορα καλούδια όπως εξαρτήματα και όπλα. Περισσότερα για το lore του Mutant Year Zero: Road to Eden μπορείτε να μάθετε από τους χαρακτήρες που θα συναντήσετε στα διάφορα καταστήματα που υπάρχουν εκεί αλλά και στην ξενιτιά όπου τα επίπεδα δεν είναι random generated πράγμα σχεδόν πρωτόγνωρο για τίτλο αυτού του είδους.

mutant year zero road to eden 2
Οι 20 περιοχές που θα εξερευνήσετε ακούγονται λίγες αλλά διαθέτουν μια συνοχή παρόλο που είναι οριοθετημένες. Το level design όμως προσφέρει μία μικρή έκταση προς εξερεύνηση (ανοικτού σχεδιασμού) και παρόλο που στην πρώτη ώρα το Mutant Year Zero: Road to Eden είναι σχεδόν απόλυτα γραμμικό στα μετέπειτα επίπεδα θα έχετε την ικανότητα να περιηγηθείτε πιο ελεύθερα. Υπάρχουν στην αρχή αρκετά ισχυροί εχθροί τους οποίους πρέπει να αποφύγετε αλλά μετά, όταν το party σας θα είναι ισχυρότερο, θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε και να περιηγηθείτε σε αυτές τις θανατηφόρες –και λιγοστές- προαιρετικές περιοχές.

Εδώ πέρα απουσιάζει εντελώς το farming και οι random μάχες αποτελούν ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Η απουσία του respawn των εχθρών και του loot οδηγεί σε μία πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση των εχθρών καθώς δεν θα είναι εύκολο να ξεμπερδεύετε έτσι απλά μαζί τους. Έτσι το επίπεδο της πρόκλησης κρατιέται σταθερά σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Εμένα προσωπικά μου άρεσε αυτό καθώς οι random μάχες και οι επαναλήψεις με κουράζουν αφάνταστα αλλά περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα.

mutant year zero road to eden 3
Η εξερεύνηση κάθε περιοχής πραγματοποιείται real-time και είστε σε θέση να εξερευνήσετε οποιοδήποτε σημείο στο οποίο έχετε πρόσβαση. Ο χειρισμός σε γενικές γραμμές είναι εύχρηστος και κάθε εντολή πραγματοποιείται άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Η περιήγηση στα μενού αλλά και κατά τη διάρκεια της μάχης είναι εύχρηστη και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Το stealth στοιχείο από την άλλη σας επιτρέπει να εξοντώσετε αθόρυβα απομονωμένους εχθρούς. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βάλετε την ομάδα μας σε stealth mode σβήνοντας τον φακό σας και έτσι η ορατότητα των εχθρών σας μειώνεται αρκετά. Αυτή η κίνηση σας βοηθά να πλησιάσετε κάποιον εχθρό αρκετά κοντά και να τον αιφνιδιάσετε καθώς θα έχετε το πρώτο λόγο στο πρώτο γύρο της μάχης. Εάν καταφέρετε να εξοντώσετε αθόρυβα τους εχθρούς σε αυτόν τον πρώτο γύρο χωρίς να σας αντιληφθούν τότε μπορείτε να συνεχίσετε προς τα υπόλοιπα κακοποιά στοιχεία χωρίς ενόχληση.

Υπάρχει ένας υψηλός βαθμός πρόκλησης καθώς σε όλες σχεδόν τις μάχες οι εχθροί είναι αρκετοί και ισχυροί.

Η ομάδα σας δεν ξεπερνά ποτέ τα τρία ενεργά μέλη με αποτέλεσμα οι εχθροί να υπερτερούν σχεδόν πάντα εις βάρος σας. Ακόμα και η εξόντωσή τους με stealth δεν σημαίνει ότι θα έχετε το πάνω χέρι με τους υπόλοιπους αλλά απλά μια παραπάνω πιθανότητα για να τους κερδίσετε. Οι εχθροί ποικίλλουν και έχουν διάφορες ικανότητες όπως ο Shaman που καλεί κι άλλους ghouls στη μάχη και το Med-Bot που ανασταίνει τους νεκρούς. Η AI τους κινείται σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλες σας τις ικανότητες για να μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε. Ακόμα και οι πιο απλοί εχθροί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό.

mutant year zero road to eden 4
Η μάχη θυμίζει έντονα αυτή της σειράς XCOM και είναι αρκετά ικανοποιητική. Κατά τη διάρκειά της έχετε στη διάθεσή σας δυο κινήσεις για κάθε χαρακτήρα και μπορείτε να τις αξιοποιήσετε όπως θέλετε εσείς. Κάποιες κινήσεις βέβαια μπορεί να καταναλώνουν και τις δυο ενέργειές σας (όπως το sprint) αλλά σε γενικές γραμμές η σχεδιαστική φιλοσοφία που επέλεξαν οι developers θα σας αφήσει αρκετά ικανοποιημένους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορείτε να καταστρέψετε σημεία κάλυψης και οι εχθροί να μείνουν ευάλωτοι και έτσι να ανοίξετε ένα μέτωπο για φουλ επίθεση.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα καθώς υπάρχουν κάποια θεματάκια που οφείλουμε να αναφέρουμε. Η ομάδα σας θα απαρτιστεί από πέντε μόλις χαρακτήρες και τα skills που διαθέτουν δεν διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους πράγμα που κάνει τις μάχες κάπως επαναλαμβανόμενες. Πάντως καλή είναι η πρόκληση που διαθέτει το Mutant Year Zero: Road to Eden αλλά οι αρχάριοι θα δυσκολευτούν αρκετά μέχρι να μπουν στο νόημα.

mutant year zero road to eden 5
Για να ολοκληρώσετε το Mutant Year Zero: Road to Eden θα χρειαστείτε γύρω στις 15 ώρες - μπορεί να ακούγονται λίγες για το genre- αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι είναι ιδανικές καθώς έχουν ουσία. Η απουσία του farming και των random μαχών που αναφέραμε και νωρίτερα κάνουν το τίτλο να στοχεύει ακριβώς εκεί που πρέπει, στην εμπειρία που θα αποκομίσει ο παίκτης. Δεν είναι απαραίτητοι αυτοί οι μηχανισμοί σε αυτή τη περίπτωση καθώς έτσι το δημιούργημα της Bearded Ladies έχει το δικό του ρυθμό και τη δική του προσωπικότητα.

Κάτι μεταλλαγμένο καραδοκεί στις σκιές
Το Mutant Year Zero: Road to Eden είναι ένας ακόμα τίτλος που χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ικανοποιητικά, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σχεδιαστεί με περισσότερη λεπτομέρεια και ο σχεδιασμός των διαφόρων τοποθεσιών μοιάζει μεταξύ τους. Σίγουρα θα προτιμούσαμε λίγη παραπάνω ποικιλία αλλά τουλάχιστον το αποτέλεσμα «δένει» αρκετά με το post-apocalyptic περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία μας. Υπάρχουν κάποιες κάθετες πτώσεις στο frame rate όταν υπάρχουν αρκετοί εχθροί στην οθόνη και κάποια ανεπαίσθητα pop-ups όταν κάνει load μια νέα τοποθεσία αλλά δεν είναι τόσο έντονα που φτάνουν σε τέτοιο σημείο να χαλάνε τη γενικότερα εικόνα του τίτλου.

mutant year zero road to eden 6
Η μουσική κυμαίνεται σε ambient μονοπάτια με μια χαρακτηριστική αισθητική που ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα που έχει το Mutant Year Zero: Road to Eden. Το voice acting κινείται σε υψηλά επίπεδα με το lip sync να είναι σχεδόν συγχρονισμένο. Υπήρξαν κάποιες στιγμές όμως που η ομιλία επαναλαμβάνεται ή σταματά απότομα και χαλάει κάπως την ατμόσφαιρα. Τα ηχητικά εφέ από την άλλη είναι ικανοποιητικά με τις εκρήξεις και τις εκπυρσοκροτήσεις των όπλων να πρωταγωνιστούν.

Δρόμος προς την έρημο ή τη γη της επαγγελίας;
Το Mutant Year Zero σας εισάγει σε ένα νέο σύμπαν το οποίο συνδυάζει αρμονικά την real-time εξερεύνηση και το λειτουργικό stealth. Σέβεται απόλυτα την επιρροή του από τη σειρά XCOM και με το που θα πιάσετε το τίτλο στα χέρια σας θα δείτε ότι οι developers δείχνουν τη διάθεση, τη φαντασία και το μεράκι τους προσφέροντάς μας απλόχερα μια πολύ καλή εμπειρία. Το γραμμικό στοιχείο που διαθέτει ο τίτλος λειτουργεί αρκετά καλά και δεν κουράζει ενώ η απουσία των μηχανισμών grinding κάνει το Mutant Year Zero: Road to Eden να στοχεύει ακριβώς εκεί που πρέπει, την ουσία. Αξίζει να το δοκιμάσετε ακόμη κι αν δεν είστε φαν του συγκεκριμένου genre.

Θετικά:
- Ολοκληρωμένο και εύχρηστο σύστημα μάχης
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Διασκεδαστικοί διάλογοι
- Ουσιαστική διάρκεια
- Λειτουργικός συνδυασμός Stealth, Real-Time και Strategy
- Υψηλός βαθμός πρόκλησης
Αρνητικά:
- Κοινότυπος σχεδιασμός στο περιβάλλον
- Κάποια προβλήματα στον ήχο και στα γραφικά
- Η δυσκολία του πιθανόν να αποθαρρύνει μερικούς

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Ένας αξιόλογος τίτλος που έχει απήχηση στο ευρύτερο κοινό και όχι μόνο στους οπαδούς των Strategy.

Μάρκος Ασκανιάν

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 akiszax (Level 21) 30/03/2019 20:30
Ειναι συμπαθητικό παιχνίδι.
#2 JaGuAr (Level 30) 01/04/2019 22:13
Σαν ανέκδοτο ακούγεται το setting του :P Παρόλα αυτά δείχνει να κρύβει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τους fans των Strategy. Once again πολύ ωραίο review Μάρκο!
#3 Astro (Level 19) 01/04/2019 22:26
Πολυ καλο και αναλυτικο άρθρο, άξιο προσοχής και να το δοκιμάσω πιστεύω.
Score 7
7.79 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Action, Strategy
Developer: The Bearded Ladies
Publisher: Funcom
Διάθεση: The Bearded Ladies
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-760 ή AMD Phenom II X4 965, Κάρτα γραφικών NVidia GTX 580 ή AMD Radeon HD 7870, Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 / 8 / 8.1 / 10 (64-bit)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/12/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification