Μπάσκετ: Γενική Συζήτηση

11 Dec 2020 13:26 #242198 by Βασίλης Φρίγκας
Το preview της Euroleague (11/12)

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πανόραμα της 13ης αγωνιστικής της φετινής Euroleague με τα 4 παιχνίδια που είναι προγραμματισμένα από τις 19:00 έως και τις 22:00.

Αναλυτικά:

Khimki- CSKA

Φαινομενικά τουλάχιστον, πρόκειται για μια αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί αλλά και ξεκάθαρο αουτσάιντερ, αφού η μεν CSKA είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στα ευρωπαϊκά ύδατα, ενώ η δε Khimki βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Οι γηπεδούχοι μετρούν 4 σερί ήττες και συνολικά 10 στους 12 αγώνες που έχουν δώσει φέτος στην Euroleague, με τη διαφορά πόντων τους να ανέρχεται στο -103!



Οι φιλοξενούμενοι, από την άλλη, είναι μια από τις πιο κυνικές και ταυτόχρονα «καυτές» ομάδες του τελευταίου μήνα, και μετρούν 6 σερί επικρατήσεις, αλλά και 9 νίκες σε 12 παιχνίδια.

Παναθηναϊκός- Zalgiris

Ο κομβικότερος, μέχρι τον επόμενο, αγώνας του Παναθηναϊκού έως τώρα στην Euroleague. Οι «πράσινοι» με νίκη προσπερνούν τη Zalgiris και θα βρίσκονται πλέον στην 11η θέση, με μόλις 2 νίκες απόσταση από την είσοδό τους στην 8αδα.

Οι φιλοξενούμενοι είναι άλλωστε, η χειρότερη ομάδα του τελευταίου μήνα, και μετρούν 5 ήττες στα 5 πιο πρόσφατα παιχνίδια τους, με συνολική διαφορά πόντων -64.



Επιστροφή σε γνώριμα λημέρια για τον Lekavicius, που θα επιστρέψει για ακόμα μια φορά ως αντίπαλος στο ΟΑΚΑ. Την τελευταία φορά, μέτρησε 16 πόντους (5-7 σουτ) και 4 ασίστ κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Bayern-ASVEL

Η θετικότερη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης Bayern Munchen υποδέχεται σήμερα την ASVEL, που έχει φορμαριστεί τον τελευταία καιρό, έχοντας 2 νίκες στις 4 τελευταίες της αναμετρήσεις, αλλά οι ήττες της ήταν, στο σύνολο, μόλις για 11 πόντους (κόντρα σε Real και Efes).

Η γερμανική ομάδα ηγείται από τον τρομερό φέτος Lucic, που μετράει 14.4 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.1 κλεψίματα, στο δρόμο για την 3η θέση του πίνακα (8-4 ρεκόρ).

Barcelona- Armani

Το σημαντικότερο ματς της σημερινής βραδιάς, δίχως ελληνικά αισθήματα, είναι αυτό ανάμεσα στη Barcelona και την Armani.

Οι Ισπανοί βρίσκονται στην 1η θέση της βαθμολογίας, αλλά βρίσκονται σε ύφεση στα τελευταία παιχνίδια, όπου μετρούν 2 ήττες στα 3 τελευταία (πιο πρόσφατο: εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 96-88).



Από την άλλη μεριά, οι Ιταλοί, που έχουν μόλις μια ήττα στα 5 τελευταία τους παιχνίδια (από τον Παναθηναϊκό), βρίσκονται στην 6η θέση (7-4) και προσπαθούν να ανακάμψουν από τα πολλαπλά επεισόδεια κορονοϊού και τραυματισμών.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Dec 2020 13:26 #242199 by Βασίλης Φρίγκας
Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας (11/12)

Με 4 αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 13η ημέρα της φετινής Euroleague, με τα κανάλια της Novasports να φιλοξενούν τη δράση τους!

Αναλυτικά:

Khimki Moscow-CSKA Moscow 19:00, Novasports1

Παναθηναϊκός-Zalgiris 21:00, Novasports2

Bayern Munchen- ASVEL 21:30, Novasports5

Barcelona-Armani Milano 22, Novasports3

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Dec 2020 13:27 #242200 by Βασίλης Φρίγκας
To EuroCup τίμησε τον Μάντζαρη για το ρεκόρ του

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έγραψε χθες ένα σημαντικό μονοπάτι στην ιστορία του EuroCup, αφού έγινε μόλις ο πρώτος παίκτης από το 2015 που τελειώνει έναν αγώνα με triple double!

Έτσι, η επίσημη αρχή της διοργάνωσης δε θα μπορούσε να μην τιμήσει τον άσο του Προμηθέα Πατρών για αυτήν του την εμφάνιση!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Dec 2020 13:28 #242201 by Βασίλης Φρίγκας
Ο Νίκος Μπουντούρης με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με την παύση των εθνικών πρωταθλημάτων, κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις του για την «επόμενη ημέρα» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να υπάρχει και να ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό. Με αφορμή την παράταση της παύσης στα εθνικά πρωταθλήματα της χώρας, αλλά και τις αντιδράσεις πολλών παικτών, προπονητών και σωματείων, ο Νίκος Μπουντούρης πήρε δημόσια θέση.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο Facebook, ο Νίκος Μπουντούρης κατέθεσε τις προτάσεις του για την "επόμενη ημέρα" στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας, προτείνοντας μάλιστα τη μορφή "φούσκας" τουλάχιστον για τα πρωταθλήματα της Α2 Ανδρών και της Α1 Γυναικών.

Δείτε τις προτάσεις του Νίκου Μπουντούρη:

«Πρόταση για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα
Διεξαγωγή αγώνων
Αγαπητοί, είμαι προβληματισμένος από την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ και ειδικά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, Α2 Ανδρών, Α1 Γυναικών, Β', Γ' Εθνική.
Ακούγοντας τις κραυγές αγωνίας -πλέον- των ανθρώπων που ζούνε από αυτή την δραστηριότητα, έχω να καταθέσω μια πρόταση. Η σκέψη μου βασίστηκε πάνω στην εμπειρία που έχω στην διοργάνωση αθλητικών δράσεων, όπως τουρνουά μπάσκετ, προπονητικά Basketball Camp, 3on3, οργάνωση ομάδων και άλλα.
Στόχος μου με αυτή την δημοσίευση είναι να προκαλέσω σκέψεις και προβληματισμό, αλλά και κρίσεις, σε σχέση με την υλοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση,
τα περισσότερα μυαλά «γεννούν» περισσότερες ιδέες. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί σε μια πόλη, όπως ο Βόλος, που διαχρονικά έχει αναλάβει με επιτυχία
μεγάλες διοργανώσεις μπάσκετ. Μιλάμε για το μοντέλο «φούσκα», το οποίο έχει εφαρμοστεί ήδη στον χώρο του μπάσκετ.
Ο Βόλος διαθέτει:
4 γήπεδα μπάσκετ αγωνιστικού επιπέδου
4 προπονητήρια
2 κολυμβητήρια
Η διοργάνωση θα διαρκέσει 2 μήνες
Ειδικότερα, στην Α2 συμμετέχουν 18 ομάδες. Εχουμε λοιπόν, 34 αγωνιστικές ως προς την ολοκλήρωση της χρονιάς. Κάθε δύο μέρες, ένα (1) παιχνίδι για όλους.
Αν σε δύο μήνες γίνει ο ένας γύρος, 17 αγωνιστικές ίσον με μισή χρονιά. Εναλλακτικά, κάθε τέσσερις ημέρες ένα παιχνίδι.
Κόστος
Στην Α2 συμμετέχουν 18 ομάδες, 20 άτομα σε κάθε ομάδα, 360 άτομα σύνολο.
Διαμονή: Τα άτομα αυτά φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. 180 δίκλινα δωμάτια.
Διαμονή και διατροφή το άτομο, 30 ευρώ την ημέρα.
Διαμονή και διατροφή, 360 άτομα, 10.800 την ημέρα.
Διαμονή και διατροφή, 360 άτομα, 648.000 για 60 μέρες.
Το κόστος της διαμονής μπορεί να μεταβληθεί προς τα κάτω, λόγω μεγάλου αριθμού «πελατών» και λόγω εποχής.
Μετάβαση-μετακίνηση
Μετάβαση των ομάδων στην πόλη με κρατική επιδότηση ή χορηγία εταιριών.
Μετακίνηση στην πόλη με λεωφορεία του Δήμου (αστικά).
Ιατρική κάλυψη των ομάδων (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, αποκατάσταση) μπορεί να παρασχεθεί από τοπικούς επαγγελματίες.
Το κόστος της διοργάνωσης μπορεί να καλυφθεί από το κράτος ή από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού (στοιχηματικές ίσως).
Σημαντικό είναι να υπάρξει τηλεοπτική (ακόμη ακόμη και ιντερνετική) κάλυψη των αγώνων, κάτι που είχε γίνει για την Α2 στο παρελθόν από την ΕΡΤ, με μεγάλη
επιτυχία και που θα βοηθήσει στην εύρεση χορηγών.
Στόχος
Η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α2.
Στήριξη των τοπικών ξενοδοχείων.
Προβολή των ομάδων μέσω τηλεόρασης για να τονωθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το άθλημα.
Προβολή των χορηγών, που ήδη έχουν εξασφαλίσει οι ομάδες, πανελλαδικά, ώστε να τους δοθεί κίνητρο για να πληρώσουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί.
Οι ομάδες γλιτώνουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής -που θα είχαν- κατά την διάρκεια της χρονιάς, για τα εκτός έδρας παιχνίδια, με οικονομικό όφελος για
αυτές.
Οι παίκτες και οι προπονητές, όπως και οι επαγγελματίες του χώρου, θα πληρωθούν από τις ομάδες τα χρήματά τους όσο είναι αυτό εφικτό. Μπορεί να γίνει
επαναδιαπραγμάτευση, τουλάχιστον.
Αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί ίσως και στην Α1 Γυναικών, όπως και και στις κατηγορίες Β' Γ' Εθνικής. Υπάρχει βέβαια και η δυσκολία ότι αρκετοί
παίκτες και παίκτριες δουλεύουν το πρωί και είναι δύσκολο να απομονωθούν μακριά από το σπίτι τους. Ισως η λύση αυτή είναι πιο κοντά στην Α2 Ανδρών και Α1
Γυναικών. Σίγουρα δεν μπορείς να τα έχεις όλα, όμως προσπαθείς για τα περισσότερα.
Αυτή η πρόταση είναι για την πόλη του Βόλου. Αντίστοιχα, μπορεί να γίνει και σε άλλες πόλεις, όπως Πάτρα ή Λάρισα.
Rapid Tests
Βέβαια μπορεί να μην γίνει τίποτα από τα παραπάνω και οι ομάδες στην πόλη τους να κάνουν rapid tests, πριν από τα παιχνίδια ή τα ταξίδια τους, μία φορά την
εβδομάδα. Κόστος για 20 άτομα σε κάθε ομάδα, 200 ευρώ (αν δεχτούμε ότι το test κοστίζει πια 10 ευρώ). Για 34 αγωνιστικές θα κοστίσει σε μια ομάδα 6800 ευρώ.
Για 18 ομάδες στην Α2 -όλη την χρονιά- θα στοιχίσει 122.400 ευρώ. Ενα ποσό που νομίζω ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος ή και από τις ίδιες τις
ομάδες.
Οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και να προτείνουμε. Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να δημιουργούμε. Οι κραυγές που
προέρχονται ίσως μέσα από την αγωνία της επιβίωσης για τον καθένα από εμάς, είναι κατανοητές, αλλά για εμένα δεν είναι δικαιολογημένες. Οι άνθρωποι του
μπάσκετ ξέρουμε να «παίζουμε» σε υψηλό επίπεδο, με υπομονή, με σκληρή επιμονή, αλλά και με ομαδικό πνεύμα.
Με σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους».

Νίκος Μπουντούρης

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Dec 2020 13:30 #242202 by Βασίλης Φρίγκας
Fuenlabrada: Απέκτησε τον Alexander

Σε μια σημαντική ενίσχυση της frontline της προχώρησε η Urbas Fuenlabrada, καθώς απέκτησε τον μέχρι πρότινος ΝΒΑερ Kyle Alexander!

Ο 24χρονος center πέρυσι αγωνίστηκε μόλις σε 2 παιχνίδια με τους Miami Heat, και πέρασε κυρίως τον αγωνιστικό του χρόνο στους Sioux Falls Skyforce της G League.



Εκεί, αρίθμησε 10.6 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 τάπες ανά 25 λεπτά συμμετοχής (23 εμφανίσεις).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Dec 2020 13:31 #242203 by Βασίλης Φρίγκας
Ανατρεπτικό διπλό πιστοποίησης πλέι οφς στο Βελιγράδι!

Ο Ολυμπιακός είναι γνωστό ότι είναι η ομάδα που με το τεράστιο "νόου χάου" ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές των διπλών αγωνιστικών της Ευρωλίγκα και να είναι μετρ του λεγόμενου 2/2.Αυτή την φορά το ...παραπιστοποίησε καθώς έκανε δύο τεράστια διπλά. Ενα εκτός προγράμματος στην Βαρκελώνη με την πανίσχυρη Μπάρτσα και ένα στο Βελιγράδι με τον αξιόλογο Ερυθρό Αστέρα με διπλή ανατροπή και αρχικά από -16!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αν και το ματς του ...παραστράβωσε στο ξεκίνημα έκανε ρουά ματ στην συνέχεια μετά τον Σάρας και στον Σάσα Ομπράντοβιτς. Με αυτά και με αυτά ο Ολυμπιακός σε ένα πολύ δύσκολο και βαρύ πρόγραμμα πήρε όχι ένα αλλά δύο διπλά και πατάει γερά στα πόδια του έχοντας ρεφάρει ήττες εκτός προγράμματος. Το ματς στο Βελιγράδι σαφώς είχε πρέπει αλλά είναι στα πολύ πολύ πονηρά της Ευρωλίγκα όπως λέμε εκτός έδρας.Καθώς οι Σέρβοι δεν έχουν καμιά τρομερή ομάδα αλλά είναι ομάδα και χωρις τον τρομερό τους 6ο παίκτη τους τους 20.000 φίλους τους,έχουν κερδίσει μέσα την ΤΣΣΚΑ και έχουν αλώσει με άνεση μάλιστα το Μιλάνο προσφάτως.

Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό έιναι ότι κέρδισε με ανατροπή από -16 και μια μικρότερη στο τέλος,ότι κέρδισε χωρίς να πάιξει καλά και ότι με τέτοια διπλά δείχνει ότι πατάει στα πόδια του και είναι νίκες για ομάδα πλέι οφς όπως λέμε. Ολα αυτά σε ένα τρελό ματς στο Βελιγράδι που είχε απίστευτες ανατροπές αλλά και που δεν είναι ψέματα ότι στο τέλος ο ένας το έδινε στον άλλο και κάλλιστα θα μπορούσε να κερδίσει ο οιοσδήποτε!

Κάτι ακόμα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε με την επίθεση στην Βαρκελώνη και με την άμυνα στην Σερβία. Δείγμα ότι μπορεί και με πολλούς τρόπους παιχνιδιού.Και κάτι ακόμα.Κέρδισε με εξαιρετική διαχείριση από τον Μπαρτζώκα που μετά το σοκ με το 30-14 στο 10λεπτο έριξε τις παλιές καραβάνες που είχαν την άνεση στην άμυνα με το άτεχνο παιχνίδι των Σέρβων .Ο Αστέρας ξεκίνησε με 6/8τρ και χωρίς να σκοράρει ο μπόμπερ Λόιντ. Που σήμερα με τις απουσίες και των Χολ -Ρότσεστι έπαιρνε πολλές την μπάλα στην θέση άσου για να πάει σε απομόνωση και ατομικές προσπάθειες.

Ο Μπαρτζώκας του έβαζε πολλές φορές ψηλό ή βοήθεια με ψηλό και τον περίμενε στο ντράιβ και ένας αθλητικός ψηλός. Ετσι ο Λόιντ δεν μπορούσε να βάλει 30. Οι Σέρβοι έβγαλαν ελεύθερα τρίποντα αλλά δεν έχουν τους κλασικούς σουτέρ. Εβαλαν στην αρχή και πήγαν στο +16 αλλά πόσα να βάλουν οι γενικώς μέτριοι σουτέρ τους; Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγικότητα έπεσε,πολλά πλέις δεν έχουν και ο Ολυμπιακός δείχνοντας υπομονή,ροκάνισε ,επέστρεψε και το παραγύρισε!

Με Σπανούλη στο α΄και Πρίντεζη στο β'πρωταγωνιστές και ...έκακτο κέρδος τον πολύτιμο Λαρεντζάκη που κέρδισε επάξια θέση στο ροτέισον με καλή άμυνα τσαμπουκά στον Λόιντ και 3/4τρ ,ο Ολυμπιακός από το 30-14 στο 10΄και 42-35ημ πήγε στο 51-52 και στο 61-70 στο 34'! Στην πρώτη ανατροπή μην λησμονήσουμε το κρεσέντο Χάρισον με 3/3τρ μέσα σε ένα λεπτό! Με το άτσαλο και κουραστικό μπάσκετ του Αστέρα ο Ολυμπιακός έξυπνα ταμπουρώθηκε και δεν ειχε πρόβλημα ενέργειας σε σετ μπάσκετ παρά την ταυτόχρονη παρουσία Σπανούλη-Πρίντεζη που ήταν και φρέσκοι από τα μόλις 15' συνολικά στην Βαρκελωνη. Στην επίθεση με τους άτεχνους Σέρβους και Αμερικανούς στην ρακέτα και άπειρους,οι δύο αρχηγοί του Ολυμπιακού έκαναν θραύση.

Εν κατακλείδι ο Ολυμπιακός θύμισε Ελληνική ομάδα που μπάινει αεράτη όταν έρχεται από θρίαμβο και βρέθηκε στο -16 με το καλημέρα.Παρόλα αυτά έδειξε υπομονη και το γύρισε αργά και μπασκετικά. Εδειξε να το καθαρίζει και πήγε να αυτοκτονήσει από το +9 καθώς βρέθηκε και πίσω στο σκορ και ο Πρίντεζης με συνεχόμενα μεγάλα καλάθια στο τέλος χάρισε το διπλό αφού ο Μπράιαντ έχασε την βολή στο 78-79 και απλά ισοφάρισε με την δεύτερη.Πάντως και οι δύο ομάδες στο τέλος είχαν συνεχόμενα λάθη με αλόγιστα επιθετικά φάουλ και κακές επιλογές. Αλλωστε ο Ολυμπιακός μην ξεχνάμε ότι ...παρακόλλησε με 6π σε 7' και έμεινε πίσω 78-76 στα 45'' με τους σέρβους να χάνουν την μπάλα και μάλλον και το ματς σε κομβική φάση.

Κλειδί και το άστοχο τρίποντο του Γουόλντεν στα 20''(78-78).Ο Αστέρας είχε 11/32τρ αλλά ο Λόιντ μόλις 1/7 ενώ ο Ολυμπιακός που πήρε και τα ριμπάουντς (23-27)είχε 12/23 και έτσι έσβησε τα 19 λάθη του και τα 8 στην καταστροφική αλλα όχι ολοκληρωτικά πρώτη περίοδο .Στα περίεργα και η επιλογή για φάουλ στον Σπανούλη στα 9'' στο 78-78. Σημειώστε ακόμα ότι κέρδισε με ένα πόντο από Μαρτίν και κανένα από τον Βεζένκκοφ και μόλις 3 από τον Μακίσικ που δεν έπαιξε καθόλου ουσιαστικά στο β' μέρος. Τρομερός ακόμα και σε θέση 5 ο Λίβιο. Κάπως έτσι κλείνει η εβδομάδα θαύμα για την Ελληνική ομάδα που περιμένει πλεον Ρεάλ και Βαλένθια με πρώτο ματς και σημαντικότερο με την δεύτερη στην διπλή εβδομάδα του επόμενου επταημέρου.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

11 Dec 2020 13:45 #242213 by Βασίλης Φρίγκας
Bayern: Έδωσε δανεικό τον King

Μετά τα παράπονα για την αγωνιστική του ώρα, η Bayern Munchen αποφάσισε να δώσει δανεικό τον Alex King στη Wurzburg για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ο 35χρονος Γερμανός δεν έχει αγωνιστεί καθόλου φέτος στην Euroleague, όπου πέρυσι μέτρησε 1.7 πόντους και 1.4 φάουλ σε 8.7 λεπτά συμμετοχής (18 εμφανίσεις).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

12 Dec 2020 02:46 - 12 Dec 2020 03:03 #242231 by Blood Prince
Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ με 81-69 και έκανε ακόμα ένα “πισωγύρισμα” στη βαθμολογία, με τους Πράσινους να βρίσκονται στην 15η θέση.

Κατά τα άλλα κάνει παπάδες και εγώ ήμουν αυτός που ειρωνευόμουν όταν έλεγα πως η χρονιά φέτος θα είναι δύσκολη και ομάδα επιπέδου NBA δεν έχουμε.Και όποιος ισχυρίζεται πως κάνουμε κορυφαίες μεταγραφές τρολάρει.Τα έλεγα εγώ το καλοκαίρι αλλά ποιός με άκουγε....οι φίλοι του μου έλεγε πως του έλεγαν πως ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει Ευρωλίγκα.....και όταν του έλεγα πως οι φίλοι του μάλλον τον δουλεύουν, τον προσέβαλα...

File Attachment:


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

Please Log in or Create an account to join the conversation.

12 Dec 2020 16:10 #242232 by Βασίλης Φρίγκας
Τελικά, ο Mack μεταμόρφωσε ή παραμόρφωσε τον Παναθηναϊκό;

Ο Shelvin Mack αποτέλεσε την πιο πρόσφατη μεταγραφή του Παναθηναϊκού, προκειμένου να στελεχώσει μια περιφερειακή γραμμή, που αφενός της έλειπε ένας παίκτης (έφυγε ο Jackson, έφυγε ο Sykes), και αφετέρου που δεν είχε καμία δημιουργική ικανότητα, και αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί τον Sant-Roos στον ρόλο του playmaker.

Στα χαρτιά, ήταν μια άκρως ποιοτική μεταγραφή, αφού ο απόφοιτος του Butler, σε 8 χρόνια και 456 ματς καριέρας στο ΝΒΑ, μέτρησε 6.6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ με τις 7 ομάδες που αγωνίστηκε (αλλά και 5.3 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 30 αγώνες στα playoffs).



Μπορεί να μην είχε και το κατάλληλο πρώτο βάπτισμα του πυρός στα ευρωπαϊκά ύδατα και τη θητεία του στην Ιταλία και την Armani Milano, όπου αγωνίστηκε μόλις σε 11 παιχνίδια στην Euroleague, έχοντας 4.9 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ ανά βραδιά, αλλά κάτι τέτοιο αποτελούσε...ψεγάδι μπροστά σε αυτά που μπορούσε να προσφέρει στον Παναθηναϊκό, σε θεωρητικό τουλάχιστον πλαίσιο.

Ατομικά, ο πρώην ΝΒΑer υλοποιεί μια πολύ μεστή σεζόν, αφού σε 6 παιχνίδια έως τώρα, αριθμεί 9.7 πόντους, 1 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα, σουτάροντας με το εκκωφαντικό 64.7% από το τρίποντο!

Αλλά το ατομικό δε συνδέεται πάντα με το ομαδικό στοιχείο...

Η εποχή Mack στον Παναθηναϊκό



Σε 7 αναμετρήσεις με τον Mack στο ρόστερ (προσμετράται και αυτή στη Γαλλία με την ASVEL, ακόμα και αν ο Αμερικάνος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, αφού έλειπε ο αντικαταστάτης του), ο Παναθηναϊκός έχει 5 ήττες, δεχόμενος 85.1 πόντους ενώ την ίδια στιγμή δέχεται 76.7 (-8.4).

Πιο συγκεκριμένα, το «τριφύλλι», επιτρέπει στον εκάστοτε αντίπαλό του ποσοστά της τάξης του 52.5% εντός πεδιάς και του 47.8% στα τρίποντα ανά βραδιά, ποσοστά που, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια επικράτησης.



Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός υποπίπτει σε 12.7 λάθη, ενώ μοιράζει 18 ασίστ και κλέβει 6 μπάλες ανά παιχνίδι (1.4 ασίστ/λάθος και 0.4 κλεψίματα ανά λάθος).

Η προ Mack εποχή



Πρέπει να τονιστεί πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ομάδα Final Four πριν την έλευση του Shelvin Mack, και πως, σε κανένα σημείο, το παρόν κείμενο δεν θέλει να θίξει την υπόληψή του.

Πριν το ντεμπούτο του Αμερικάνου λοιπόν, στον αγώνα με την Efes Anadolu στο ΟΑΚΑ (ήττα με 77-80), ο Παναθηναϊκός μετρούσε 2 νίκες και 3 ήττες σε σύνολο 5 αγώνων, ενώ την ίδια στιγμή δεχόταν 77.2 πόντους (81.6 με την παράταση στη Βαρκελώνη) και σκόραρε 77.8 (80.6 με την παράταση στη Βαρκελώνη).



Οι «πράσινοι» μοίραζαν 15.8 ασίστ (+2.2 με τον Mack), έκαναν 11.2 λάθη (-1.5 με τον Mack) και έκλεβαν 5 κατοχές (+1 με τον Mack).



Ωστόσο, η χαοτική διαφορά παρελθόντος και παρόντος επαφίεται στα ποσοστά των αντιπάλων, αφού ο Παναθηναϊκός δεχόταν μόλις το 44.5% (-7% με Mack) των σουτ που λάμβαναν χώρα, καθώς και το 31.9% (-15.9% με τον Mack) από τη ζώνη του τριπόντου!

Αντί επιλόγου, δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησής των ικανοτήτων του Shelvin Mack, αφού τα ατομικά του στατιστικά δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για μια τέτοια συζήτηση ή υπόνοια. Ωστόσο, δε γίνεται να αμφισβητηθεί και το γεγονός πως «τρώει» χρόνο από παίκτες που απέδιδαν πολύ καλύτερα πριν τον ερχομό του (πχ Foster/ Sant-Roos), κάτι που είναι απολύτως λογικό. Απλά, με αυτή τη συνάρτηση, ο Παναθηναϊκός χωλαίνει σημαντικά στην ομαδική άμυνα, αφού δεν υπάρχει το supporting cast που θα ήθελε δίπλα του ο Αμερικάνος.

Επιθετικά, το ρόστερ είναι λειψό αναφορικά με την ύπαρξη αρκετών επικίνδυνων σουτέρ, με αποτέλεσμα το spacing γύρω του να μην είναι και το καλύτερο δυνατό. Αμυντικά, το παραδοσιακό στυλ του coach Βόβορα (καθορόαιμο 4αρι και όχι 3αροειδές/σπάνια small ball), δεν αφήνει περιθώρια switchability και καλύτερης περιφερειακής άμυνας, που θα σημάνει και χαμηλότερα ποσοστά από απόσταση...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

12 Dec 2020 16:11 #242233 by Βασίλης Φρίγκας
ΑΕΚ: Ανακοινώθηκε ο Kingsley!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ ΑΕΚ:

«Η ΑΕΚ BC ανακοινώνει, ότι ο Μόουζες Κίνγκσλεϊ (26 χρ., 2μ08) υπέγραψε σήμερα (12/12) συμβόλαιο συνεργασίας με τη «Βασίλισσα».

Βιογραφικό:

Ο Μόουζες Κίνγκσλεϊ γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1994 στο Ενούγκου της Νιγηρίας και έχει ύψος 2μ08. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στο Λύκειο Huntington Prep, ενώ αποφοίτησε από το Κολέγιο Arkansas, έχοντας την 3η του σεζόν 15.9 πόντους και 9.3 ριμπάουντ μέσο όρο.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη φανέλα των Razorbacks για το ΝCAA και στις 12 Αυγούστου 2017, υπέγραψε στην Αντβέρπ. Με τους Βέλγους κατέκτησε το Κύπελλο Βελγίου (2019), την 3η θέση στο BCL (2019). Την σεζόν 2019-20, φόρεσε τη φανέλα του Περιστερίου. O Νιγηριανός φόργουορντ/σέντερ σημείωσε 8,6 πόντους με 5,9 ριμπάουντ μέσο όρο στη Basket League, ενώ στο BCL είχε 8,9 πόντους με 8,1 ριμπάουντ μέσο όρο.



Στις 17 Ιουλίου 2020 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μπιλμπάο. Ο Μόουζες στα 8 ματς, που αγωνίστηκε στην ACB μέτρησε 4,4 πόντους και 2,4 ριμπάουντ μέσο όρο».

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification