PS5: Οι μέχρι τώρα φήμες

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
2
PS5: Οι μέχρι τώρα φήμες

PS5: Οι μέχρι τώρα φήμες

Leak της AMD για τα τεχνικά χαρακτηριστικά. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 25/6/17 - Η Sony επιβεβαίωσε την ύπαρξή του PS5] Η Sony μέσω του Shawn Layden, προέδρου της Sony America, σχολίασε για πρώτη φορά την ύπαρξη του PlayStation 5.

Η επόμενη κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας θα κυκλοφορήσει, αλλά αυτό δεν θα γίνει σύντομα. Προς το παρόν όλα τα επόμενα games της εταιρείας αναπτύσσονται ώστε να είναι συμβατά με όλα τα PS4. Υπήρξε μια φήμη ότι οι γενιές κονσολών θα σταματήσουν να υπάρχουν και πως θα κυκλοφορούν επανεκδόσεις των κονσολών με αναβαθμισμένο hardware ή ακόμη και η φήμη περί αναβάθμισης του hardware, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο δεν δείχνει να παίζει πολύ στην επικαιρότητα.

"Το PS5 θα κυκλοφορήσει αλλά θα χρειαστεί τον χρόνο του" κατέληξε ο Shawn Layden.

Εσείς τι γνώμη έχετε για το επόμενο PlayStation; Πρέπει ή είναι ακόμη νωρίς η είσοδος στην ένατη γενιά κονσολών;

[UPDATE: 1/8/17 - Δηλώσεις για 8K ανάλυση] Σύμφωνα με δηλώσεις του Kazunori Yamauchi, επικεφαλής της Polyphony Digital, το Gran Turismo Sport θα μπορούσε να επιτύχει ακόμη και 8K ανάλυση στο PlayStation 5.

Η Polyphony Digital έχει φροντίσει ώστε να αναπτύξει το Gran Turismo Sport, ώστε να παίζει σε υψηλότερες αναλύσεις σε μελλοντικά PlayStation που θα διαθέτουν βελτιωμένο hardware. Στις αρχές του καλοκαιριού ο Yamauchi είχε αναφερθεί απο σπόντα στο PS5, λέγοντας ότι τα αυτοκίνητα έχουν τέτοιες λεπτομέρειες, που θεωρητικά "θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στην επόμενη κονσόλα της Sony".

[UPDATE 2: 4/4/18 - Οι τεχνικές προδιαγραφές της κονσόλας] Το site SemiAccurate (σ.σ. μην γελάτε με το όνομά του, είχε προβλέψει τα PS4 Pro και Xbox One X μαζί με τις προδιαγραφές τους, πριν ανακοινωθούν) έχει νέες φήμες σχετικά με το PlayStation 5.

Στο πρόσφατο δημοσίευμά του, κάνει λόγο για το PS5 και τις τεχνικές προδιαγραφές της νέας κονσόλας της Sony, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίστημα.

Οι φημολογούμενες τεχνικές προδιαγραφές είναι οι εξής:
- Αρχιτεκτονική AMD Navi
- Επεξεργαστής ZEN
- Μεγάλος αριθμός από development kits της κονσόλας έχουν ήδη δοθεί σε developers.
- Η Sony δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το έτος κυκλοφορίας της κονσόλας. "Το 2018 είναι αμφίβολο, αλλά δεν αποκλείεται σύμφωνα με το γεγονός ότι έχει δοθεί ένας μεγάλος αριθμός από development kits σε εταιρείες". 
- Η κονσόλα θα συνοδευτεί από VR games και VR εφαρμογές.

Στο GameWorld εκτιμάμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας φήμες που λένε έστω και υποθετικά ότι "η κυκλοφορία εντός του 2018 δεν αποκλείεται". Μπορεί όντως κάποιοι developers να έχουν λάβει PS5 development kits στα χέρια τους, αλλά τα games με AAA production values χρειάζονται 3-5 χρόνια ανάπτυξης, ειδικά όταν μιλάμε για μια νέα κονσόλα. Επομένως ειδικά αν δεν γνωρίζουμε πότε έλαβαν οι developers PS5 development kit στα χέρια τους θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε ένα έτος κυκλοφορίας. Σίγουρα πάντως δεν τα έχουν λάβει πριν από 3 χρόνια αλλά σχετικά πρόσφατα, άρα η φετινή χρονιά, πιθανότατα και η επόμενη, λογικά βρίσκονται εκτός πλάνων.

[UPDATE 3: 11/4/18 - Τα games του PS5 δεν θα κυκλοφορούν στο PS4] Σύμφωνα με πηγές του Kotaku, το επόμενο PlayStation θα τρέχει games που δεν θα κυκλοφορούν στο PS4.

Οι νέες αναφορές από δύο developers κάνουν λόγο για κυκλοφορία του PS5 έως το 2020, αλλά όπως αναφέρουν, αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή. Όσον αφορά τα devkits, αναφέρεται ότι ίσως κάποιες εταιρείες ανάπτυξης να έχουν στα χέρια τους μια πρώιμη έκδοσή τους η οποία έχει την μορφή ενός PC. Παρόλα αυτά, η Sony φέρεται να έχει ζητήσει απόλυτη μυστικότητα και μάλιστα, στα φημολογούμενα devkits δεν έχουν πρόσβαση όλοι οι υπάλληλοι μιας εταιρείας ανάπτυξης αλλά ένα πολύ μικρό μέρος αυτών, με τα ίδια τα devkits να βρίσκονται κλειδωμένα μέσα σε συγκεκριμένα δωμάτια των εταιρειών.

[UPDATE 4: 20/5/18 - Φήμη για επεξεργαστή AMD Ryzen] Σύμφωνα με το προφίλ του Simon Pilgrim, Principal Programmer της Sony, το PlayStation 5 θα διαθέτει επεξεργαστή AMD Ryzen μικροαρχιτεκτονικής znver1.

Ο Pilgrim έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο στους AMD znver1 με υποστήριξη LLVM και είναι προγραμματιστής στη Sony για μία δεκαετία. Η αποκάλυψη έγινε στο προφίλ του στο Linkedin.

[UPDATE 5: 7/10/18 - Νέα κατοχύρωση πατέντας με φήμη για backwards compatibility] Οι φήμες για το PS5 φουντώνουν καθώς η Sony είχε κατοχυρώσει πατέντα ευρεσιτεχνίας για την κονσόλα, την οποία ανανέωσε στις 2 Οκτωβρίου.

Η πατέντα αφορά το "Remastering μέσω emulation", που αναφέρει ότι κάθε στοιχείο του παιχνιδιού (όπως π.χ. κάθε texture) έχει έναν ξεχωριστό identifier, ο οποίος μπορεί να γίνει render ξεχωριστά κι αυτό να κατοχυρωθεί στη δομή δεδομένων του παιχνιδιού. Ο γραφίστας θα μπορεί στη συνέχεια να εισάγει ένα HD remaster στα textures ώστε να τα προβάλει σε υψηλότερη ανάλυση από το αρχικό παιχνίδι και να τα καλέσει στη δομή δεδομένων ανάλογα με το ID του κάθε texture. Το αρχικό software θα παίζει έτσι σε υψηλότερη ανάλυση, άρα θα έχετε ένα HD Remaster παιχνίδι προφανώς χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε ξεχωριστή έκδοσή του.

Αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιεί και η Microsoft με τα Xbox One, Xbox One S και Xbox One X, όσον αφορά τα games των Xbox και Xbox 360. Θα ειναι άραγε το PS5 backwards compatible; Μένει να το δούμε στην πράξη.

[UPDATE 6: 9/10/18 - Σχεδόν παραδοχή από την Sony] Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος της Sony, Kenichiro Yoshida, δήλωσε ότι "είναι απαραίτητο να έχουμε ένα next-generation hardware" αλλά δεν συνέχισε την δήλωσή του ώστε να μην πει περισσότερα για το PlayStation 5.

Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη μιας και η Sony αναζητά νέο και ισχυρότερο hardware για τα καινούργια games της αγοράς, ενώ το PS4 Pro δεν καλύπτει στο έπακρο τους νέους τίτλους με 4K και 60 fps, όπως γίνεται σε άλλα format. Θυμίζουμε ότι το PS4 έχει κλείσει πέντε χρόνια στην αγορά και ότι οι κονσόλες της Sony κρατάνε τουλάχιστον έξι χρόνια, συνεπώς η κυκλοφορία ή έστω η ανακοίνωση του PS5 δεν αναμένεται να είναι μακριά.

[UPDATE 7: 15/10/18 - Η Sony προσλαμβάνει στελέχη για το PS5] Σύμφωνα με αγγελίες εργασίας , η Sony προσλαμβάνει product manager "ο οποίος θα αναλάβει το roadmap εργασιών για την καμπάνια του PlayStation της επόμενης γενιάς".

Είναι πλέον ξεκάθαρο λοιπόν ότι η Sony ετοιμάζει PS5 και χρειάζεται έναν έμπειρο product manager για να την βοηθήσει στο Marketing. Η αγγελία δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή 14/10.

Μία ακόμη αγγελία ζητάει software engineer, ο οποίος "θα αναπτύξει πλατφόρμες που θα έχουν έξυπνες εμπειρίες σε συσκευές PlayStation της επόμενης γενιάς".

[UPDATE 8: 2/2/19 - Patent για backwards compatibility] Προτεινόμενα σχέδια του PS5 προδίδουν την υποστήριξη backwards compatibility.

Η Sony κατέθεσε patent για ένα “νέο σύστημα” υπό την εποπτεία του Mark Cerny, του ανθρώπου που σχεδίασε το PS4, που δείχνει πως αν πρόκειται για το πολυαναμενόμενο PS5, αυτό θα έχει backwards compatibility και μάλιστα για όλo τo PlayStation Software. Αυτό σημαίνει πως αν ισχύουν οι φήμες το PS5 θα μπορεί να παίξεις games των PSOne, PS2, PS3 και PS4. Βέβαια το ότι έχει κατατεθεί αυτό το patent δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί και στην τελική έκδοση της κονσόλας, παρόλα αυτά είναι ένα θετικό σημάδι εν όψει της ανάπτυξης του PS5 που, αυτή την στιγμή, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

ps5 pattent
Σύμφωνα με το Hokanko-Alt, η Sony κατοχύρωσε την πατέντα της στην Ιαπωνία και σύμφωνα με αυτή ο επεξεργαστής μιας κονσόλας θα καθορίζει αν το software που διαβάζει προέρχεται από το συγκεκριμένο hardware ή από παλαιότερο. Αν θα προέρχεται από παλαιότερο τότε θα εξομοιώνει τον παλιό επεξεργαστή.

[UPDATE 9: 11/2/19 - Οι first-party developers εστιάζουν στο PS5] Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ResetEra Forum, ο Daniel Ahmad (ZhugeEX), ο οποίος έχει αποκαλύψει πολλές διαρροές στο παρελθόν, ισχυρίζεται ότι οι first-party εταιρείες που ανήκουν στη Sony έχουν εστιάσει πλέον στο να αναπτύξουν games για το PS5.

Σίγουρα η Guerilla Games όλο και κάτι θα ετοιμάζει με το Horizon: Zero Dawn, ενώ η Naughty Dog θα κυκλοφορήσει το The Last of Us: Part II, κατά πάσα πιθανότητα φέτος, αλλά για αργότερα θα πρέπει να έχει κάτι στα σκαριά. Το δε Death Stranding λογικά θα κυκλοφορήσει τόσο για PS4 όσο και για PS5.

Ο Ahmad ισχυρίζεται ακόμη ότι υπάρχουν ορισμένα games για το PS5 τα οποία δεν έχουμε μάθει ακόμη.

[UPDATE 10: 7/11/19 -Το PlayStation 5 είναι η ευκολότερη κονσόλα για ανάπτυξη κώδικα] Σύμφωνα με εταιρίες ανάπτυξης η διαφορά είναι τεράστια.

 Ο CEO της Sony, Jim Ryan, αναφέρει χαρακτηριστικά, “Κάτι που με κάνει να νιώθω αισιόδοξος είναι όσα ακούμε από developers και publishers για την ευκολία τους να τρέξουν κώδικα στο PlayStation 5. Η διαφορά αναφορικά με της προηγούμενες κονσόλες είναι τεράστια.”

Αποκαλύπτει επίσης ότι η Sony σχεδιάζει να αγοράσει νέα στούντιο ανάπτυξης ώστε να ενσωματωθούν στην οικογένεια του PlayStation, όπως η Insomniac Games, που αγοράστηκε προσφάτως από την εταιρία.

“Βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση, όμως είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά ποιόν κοιτάμε η σε ποιόν απευθυνόμαστε. Υπάρχει χώρος να κάνουμε περισσότερες ενέργειες σε αυτόν τον τομέα, όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της εταιρίας” συνέχισε ο Jim Ryan.

[UPDATE 11: 31/12/19 - Φήμες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά] Το Digital Foundry βρήκε ένα link που διέρρευσε από την AMD και που μας δείχνει μια πρώτη εικόνα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PS5.

Σύμφωνα με το εν λόγω link, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PS5 θα είναι τα εξής:
- CPU: 8 Zen 2 Cores με SMT-clocks (το PS4 Pro είχε 8 Jaguar Cores στα 2.1Ghz και το PS4 στα 1.6Ghz).
- GPU: 36 custom Navi compute μονάδες στα 2Ghz (το PS4 Pro είχε 36 custom GCN compute units στα 911Mhz και το PS4 18 GCN στα 800Mhz).
- Μνήμη: GDDR6 RAM στα 448GB/sec (πιθανόν 512GB/sec). Το ακριβές μέγεθος της μνήμης δεν έχει ανακοινωθεί (το PS4 Pro είχε 8GB GDDR5 στα 218GB/sec και το PS4 8GB GDDR5 στα 176GB/sec. Λογικά θα δούμε το λιγότερο 16GB).

Διαβάστε ακόμη τις φήμες για την περίοδο κυκλοφορίας του PS5. Συζητήστε για το PlayStation 5 σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Blood Prince (Level 30) 08/10/2018 00:39
Είναι τόσα παιχνίδια που σκέφτομαι να αγοράσω για PS4 στο επόμενο διάστημα που και PS5 να βγεί μου είναι εντελώς αδιάφορο τελικά.Σκέφτομα ι The Witcher 3,Assassin's Creed Origins,Assassi n's Creed Odyssey,Shadow of the tomb raider κ.λ.π οπότε θα έχω να παίζω καινούργια παιχνίδια για πολύ καιρό.Εδώ οι κάτοχοι του PS3 μπορούν κάλλιστα το 2018 να αγοράσουν το Fifa 19 για την κονσόλα τους.Τι λέμε τώρα. xD
#2 Blood Prince (Level 30) 10/10/2018 14:09
Quote:
Ο πρόεδρος της Sony, Kenichiro Yoshida, δήλωσε ότι "είναι απαραίτητο να έχουμε ένα next-generation hardware"
Πιστεύω ανακοινώνεται στην Ε3 του 2019 και κυκλοφορεί φθινόπωρο του 2020.
#3 akiszax (Level 21) 10/10/2018 18:04
Πιστεύω ότι το PS4 Pro έχει μερικά χρονάκια ακόμα στο παρασκήνιο και το 5 θα αργήσει να βγει.
#4 Efane (Level 24) 15/10/2018 21:22
Ας πάρει το χρόνο του το ps5, δεν προλαβαίνουμε να αγοράζουμε κονσολες.
#5 BigGreekGamer (Level 31) 19/10/2018 14:34
Δεν νομίζω πως η κυκλοφορία μιας καινούργιας κονσόλας θα είναι και πολύ ενδιαφέρον, καθώς το PlayStation 4 ακόμη πωλείται στα ράφια των καταστημάτων και κυκλοφορούν αρκετά games εκεί.
#6 Nemesis11 (Level 9) 02/02/2019 18:20
Μακάρι να ισχύουν οι φήμες για το backwards compatibility του PS5, γιατί έχω τόσα πολλά original games σε retail για τα PS1, PS2, PS3 και PS4 φυσικά που άνετα θα τα ξανα-έπαιζα!
#7 Blood Prince (Level 30) 11/02/2019 23:20
Αν ισχύουν οι φήμες για backwards compatibility δεν υπάρχει να λόγος να σταματήσουν να βγαίνουν παιχνίδια συμβατά για το PS4.
#8 Blood Prince (Level 30) 11/02/2019 23:20
Αν ισχύουν οι φήμες για backwards compatibility δεν υπάρχει να λόγος να σταματήσουν να βγαίνουν παιχνίδια συμβατά για το PS4.
Notification