• Reviews
  • 1453-1821 - Η Ώρα της Απελευθέρωσης

1453-1821 - Η Ώρα της Απελευθέρωσης

Hot
REVIEWED ON PC  

1453–1821: Η Ώρα της Απελευθέρωσης
Η επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια ενός καθαρά ελληνικού παιχνιδιού.

Site: www.sds-gamestudios.com



Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αρκετές απόπειρες δημιουργίας ελληνικών παιχνιδιών. To Darkfall Online (MMORPG) και το Theseis (Action/Adventure) είναι οι μεγαλύτεροι ελληνικοί τίτλοι που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Κι ενώ περιμέναμε με ανυπομονησία την κυκλοφορία τους, πριν από μερικούς μήνες η προγραμματιστική εταιρεία S.D.S. Game Studios μπήκε σφήνα κι ανακοίνωσε την κυκλοφορία του strategy “1453-1821: Η Ώρα της Απελευθέρωσης”. 10 χρόνια μετά το παιχνίδι “Κρίση στο Αιγαίο” η επόμενη σοβαρή ελληνική προσπάθεια αφορά και πάλι την διαμάχη της Ελλάδας με την Τουρκία. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το προϊόν αυτό είναι δημιούργημα δύο ετών το οποίο οργανώθηκε από τρεις φοιτητές ηλικίας 20 ετών! Αυτό και μόνο σημαίνει πολλά από μόνο του.



Η εγκατάσταση του 1453-1821 είναι λίγο βασανιστική. Αρχικά θα πρέπει να δώσετε το activation key μαζί με τις παύλες, βάζοντας τις παύλες μόνος σας. Την ώρα που θα πληκτρολογείτε το serial number θα εμφανίζονται κουκίδες με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε κάποιος άλλος να δει το serial number σας. Μετά την ενεργοποίηση θα πρέπει να κάνετε και μία επαλήθευση αυθεντικότητας, είτε μέσω Internet είτε μέσω τηλεφώνου, διαφορετικά θα μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι μέχρι 9 φορές. Οκ, είμαστε σε μία χώρα με 95% πειρατεία αλλά στην προκειμένη περίπτωση ένα απλό validation program αρκούσε για να κάνει την δουλειά του.

Ο ρόλος σας
Βρισκόμαστε στο 1821 όταν ξεσπάει η ελληνική επανάσταση. Εσείς υποτίθεται ότι είστε κάτι σαν αρχιστράτηγος του ελληνικού έθνους κι έχετε υπό τον έλεγχό σας την Μάνη, γενέτειρα της επανάστασης και τα στρατεύματα του Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα. Στόχος σας είναι να αναπτύξετε στρατό στις πόλεις σας και να βελτιώσετε την οικονομία σας (άρα και την παραγωγή στρατού) μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης των προϊόντων σας. Το παιχνίδι ξεκινάει στις 12 Φεβρουαρίου, όταν η φιλική εταιρεία στέλνει την επιστολή “Ραγιάδες Ξεσηκωθείτε” και ξεκινάει τις διαδικασίες οργάνωσης των επαναστατικών κινημάτων στη χώρα. Στις 25 Μαρτίου κηρύχθηκε και επίσημα η επανάσταση με την επίθεση του Κολοκοτρώνη οπότε έχετε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο μπροστά σας για να προετοιμασία της πρώτης επίθεσης. Τελικός στόχος του παιχνιδιού είναι η απελευθέρωση όλων των (20 στο σύνολο) τουρκοκρατούμενων περιοχών μέχρι το 1830.



Περί ιστορίας
Το παιχνίδι ξεκινάει με μία εισαγωγή η οποία παρουσιάζει πίνακες της επανάστασης και φωτογραφίες από μουσεία ενώ στο background παίζει ελληνική μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια βλέπουμε ένα από τα λίγα animations του παιχνιδιού το οποίο μας θυμίζει τα Amiga Demos που βλέπαμε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και τρελαινόμασταν απ’ τη χαρά μας. Πριν το ξεκίνημα του παιχνιδιού αλλά και αφού επιλέξετε “Νέο παιχνίδι” σας παρουσιάζονται όλες οι ιστορικές πληροφορίες της ελληνικής επανάστασης. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα στοιχεία τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το link “Ιστορία/Σενάριο” όπου υπάρχουν άφθονες πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού έθνους. Μέσα στο παιχνίδι, μετά από κάθε turn θα μεταβαίνετε στην επόμενη ημερομηνία όπου συνέβη ένα σημαντικό γεγονός κατά την διάρκεια της επανάστασης όπως δολοφονία, παρέμβαση δυνάμεων κτλ. Όλα αυτά τα γεγονότα θα σας παρουσιάζονται και εντός του παιχνιδιού ώστε να έχετε μεγαλύτερη αίσθηση του τι πραγματικά έγινε κατά την διάρκεια της ιστορίας μας. Η S.D.S. Game Studios θεώρησε σωστό να μαζέψει όλες αυτές τις πληροφορίες ώστε το παιχνίδι να βρει απήχηση και σε κόσμο που ασχολείται περισσότερο με την ιστορία και λιγότερο με τα Games.

Gameplay
Το 1453-1821 συνδυάζει στοιχεία turn-based και real-time strategy. Το παιχνίδι έχει turn-based στοιχεία όταν βλέπετε τον χάρτη της Ελλάδας και real-time στοιχεία όταν ελέγχετε τον στρατό σας την ώρα της μάχης. Η προγραμματιστική ομάδα του παιχνιδιού φρόντισε να εισάγει τρία επίπεδα δυσκολίας όπως επίσης και τρία επίπεδα ταχύτητας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Το tutorial του παιχνιδιού είναι λίγο παλαιάς τεχνολογίας, αφού προσπαθεί μέσα από screenshots και βελάκια να σας βοηθήσει να καταλάβετε πως θα παίξετε. Αν ήταν live tutorial με περισσότερες επεξηγήσεις τότε ίσως να βοηθούσε τον χρήστη πιο ουσιαστικά.



Ο χάρτης του παιχνιδιού σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας να έχουν καταληφθεί απ’ τους Τούρκους. Κάτω δεξιά στην Πελοπόννησο βρίσκεται η Μάνη απ’ όπου ξεκινάτε την επανάσταση. Για αρχή σας δίνονται πολύ λίγα αγαθά. Τα αγαθά αυτά είναι χρήσιμα για να πραγματοποιήσετε διάφορα upgrades στον στρατό σας. Οι κινήσεις σας σε κάθε γύρο αφορούν την εξαγωγή των προϊόντων (άρα και το κέρδος σε χρήματα), την βελτίωση των στρατευμάτων σας, τα upgrades σας και τις εντολές σας για το που θα επιτεθείτε (αν το επιθυμείτε). Όταν κάνετε κλικ στην επιλογή “Επόμενος γύρος” τότε θα έρθει η απάντηση από τους Τούρκους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουμε επιθέσεις σε κάθε γύρο αλλά οι δύο χώρες κάνουν συντήρηση δυνάμεων και επιτίθενται όταν είναι απόλυτα έτοιμες.

Πριν φτάσουμε στο πεδίο της μάχης θα πρέπει να αναφέρουμε κάποια πράγματα για την turn-based φύση του παιχνιδιού. Τα αγαθά που έχετε είναι τα εξής: Κρέας, Ψάρι, Ξύλο, Λάδι, Μπαρούτι, Σίδηρος, Φρούτα-Λαχανικά, Αλεύρι. Επίσης, οι μονάδες του παιχνιδιού χωρίζονται σε τρία είδη: γιαταγάνια, κουμπούρια και καριοφύλια (επιπλέον υπάρχουν και οι οπλαρχηγοί σας, Κολοκοτρώνης και Παπαφλέσσας). Τα αγαθά σας αυξάνονται μετά από κάθε γύρο, με εξαίρεση το μπαρούτι το οποίο δεν υπάρχει στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού. Το θέμα λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για harvest. Αυτό σας μπλοκάρει από το να κάνετε έστω και το παραμικρό upgrade. Γιατί; Γιατί μέχρι να συλλέξετε τον αριθμό από αγαθά και χρήματα που σας ζητάει το παιχνίδι έστω για ένα upgrade θα έχουν περάσει κάτι μήνες! Συγκεκριμένα τα upgrades χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Σε αυτά της Ανάπτυξης Παραγωγικής Τεχνολογίας και σε αυτά της Ανάπτυξης Στρατιωτικής Τεχνολογίας. Κάθε κατηγορία έχει τρία είδη από upgrades. Για παράδειγμα αν θέλετε να φτάσετε στο Level 2 της Παραγωγής Τεχνολογίας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 10% περισσότερο αλεύρι, λάδι, ξύλο, φρούτα-λαχανικά, 10% περισσότερο κρέας, ψάρι ή 10% περισσότερο σίδηρο βούτυρο. Κάθε upgrade από τα τρία που προαναφέραμε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα χρυσού (έως και 900) και εκατοντάδες αγαθά, ορισμένα από τα οποία κατά έναν περίεργο τρόπο περιλαμβάνονται ήδη στο upgrade που θα αγοράσετε. Στην Στρατιωτική Τεχνολογία υπάρχουν επίσης τρεις επιλογές για να ανεβείτε στο Level 2 και συγκεκριμένα 15% επίθεση & 10% άμυνα στα γιαταγάνια και 10% επίθεση και 5% άμυνα στα κουμπούρια και τα καριοφίλια αντίστοιχα. Κάθε τεχνολογικό upgrade κοστίζει χιλιάδες γρόσια κι αυτό αποσκοπεί στο να φροντίσετε να αναπτύξετε πρώτα την Παραγωγή σας και μετά την Τεχνολογία σας. Άρα καταλήγουμε στο ότι είναι προτιμότερο να καταλαμβάνετε νέες πόλεις και να κερδίζετε τα bonus από το να περιμένετε καρτερικά μήπως αναβαθμίσετε τον στρατό σας.



Το βασικό μενού διαχείρισης σας δίνει την δυνατότητα να αυξήσετε τον στρατό μιας πόλης (φρουρά) ώστε να αποκρούσετε με μεγαλύτερη επιτυχία ενδεχόμενη επίθεση, να αυξήσετε το στράτευμα του Κολοκοτρώνη ή του Παπαφλέσσα, να ζητήσετε δάνειο από τις υπερδυνάμεις, να προχωρήσετε σε αίτημα εξωτερικής βοήθειας ή να ζητήσετε προσωρινή ανακωχή από τους Τούρκους. Η ανακωχή για να μπορέσετε να κάνετε ανασύνταξη δυνάμεων εμφανίζεται σε τυχαία σημεία (οπότε θα πρέπει να την δοκιμάζετε συχνά), όπως επίσης και η εξωτερική βοήθεια (την οποία υποτίθεται ότι οργανώνουν οι φιλέλληνες) η οποία σας δίνει σε σπάνιες περιπτώσεις λίγα επιπλέον γρόσια. Το δάνειο εμφανίζεται μετά τους πρώτους γύρους. Αν ζητήσετε 1.000 γρόσια θα πρέπει να αποπληρώσετε το δάνειό σας σε 5 γύρους. Στα 2.000 γρόσια το αποπληρώνετε σε 10 γύρους και πάει λέγοντας (μπορείτε να ζητήσετε μέχρι 10.000 γρόσια). Αν δεν αποπληρώσετε το δάνειό σας τότε οι εξωτερικές δυνάμεις μπορούν να σας επιβάλουν κυρώσεις σε εξοπλισμό, χρήματα ή ακόμα και απώλειες διαφόρων πόλεων που κατακτήσατε.

Οι στρατιώτες χωρίζονται σε τρία είδη τα οποία και προαναφέραμε στα upgrades. Τα “Γιαταγάνια” έχουν 4 βαθμούς σε επίθεση, 6 σε άμυνα και κοστίζουν 20 γρόσια. Τα “Κουμπούρια” έχουν 8.5 σε επίθεση, 1 σε άμυνα και κοστίζουν 40 γρόσια. Τέλος, τα “Καριοφίλια” έχουν 12 σε επίθεση, 1 σε άμυνα και κοστίζουν 50 γρόσια. Κάθε στρατός (του Κολοκοτρώνη ή του Παπαφλέσσα) μπορεί να δεχτεί μέχρι 750 στρατιώτες ενώ και για τις πόλεις υπάρχει το όριο των 800 στρατιωτών. Η αγορά του στρατού στις πόλεις είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να απωθήσετε επιθέσεις και να μην πάρουν πίσω οι Τούρκοι την πόλη όπου επιτίθενται ενώ η αγορά του στρατού στους οπλαρχηγούς είναι χρήσιμη για να μπορέσετε να κάνετε επιθέσεις. Σε κάθε περίσταση φροντίστε να είστε full σε στρατιώτες (750) ώστε αφενός μεν να κερδίζετε σίγουρα κάθε μάχη κι αφετέρου να έχετε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.



Η ώρα της μάχης
Η πρώτη μάχη ξεκινάει με το καλημέρα στον δεύτερο γύρο, όταν ο Κολοκοτρώνης την 23η Μαρτίου ξεκινάει την εξόρμησή του από την Μάνη στην Καλαμάτα. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο 1000άρι γρόσια που σας δόθηκε (συν ότι προκύψει από την πώληση αγαθών) θα πρέπει να ξοδευτεί άμεσα στον στρατό του Κολοκοτρώνη ώστε να μπορέσετε να κερδίσετε την πρώτη μάχη. Όταν η μία από τις δύο πλευρές επιτίθεται τότε βλέπετε τον οπλαρχηγό της να κατευθύνεται προς την πόλη και στο σημείο “Επόμενος γύρος” να εμφανίζεται η ένδειξη της μάχης. Τότε είναι που το σκηνικό αλλάζει και μεταφερόμαστε στην μάχη μεταξύ των δύο στρατών.

Σε κάθε μάχη η επιτιθέμενη χώρα ξεκινάει από τα αριστερά του χάρτη και η αμυνόμενη από τα δεξιά. Μέσα στο πεδίο της μάχης υπάρχουν δέντρα, αγροί αλλά και σπίτια (μονίμως στο κάτω δεξιά μέρος του χάρτη) τα οποία αντικατοπτρίζουν την κυρίως πόλη. Κάνοντας κλικ σε κάποια μονάδα μπορείτε να δείτε και το σχετικό avatar στο κάτω μέρος της οθόνης. Οι οπλαρχηγοί έχουν χαρακτηριστικές φωτογραφίες και όντας πάνω στα άλογά τους ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μονάδες. Είναι πιο δυνατοί από μία συνηθισμένη μονάδα αλλά δεν σας συμφέρει να τους βάλετε μέσα στη μάχη αφού αν χάσετε έναν από αυτούς τότε χάνετε αυτόματα και την μάχη αλλά και όλο τον στρατό του. Ο οπλαρχηγός πεθαίνει και κατά συνέπεια αν σας πεθάνει αργότερα και ο δεύτερος τότε καταλήγουμε στο Game Over. Αν όμως ο οπλαρχηγός την γλιτώσει και μείνει τελευταίος όρθιος μέσα στη μάχη τότε πάλι χάνετε αλλά ο ηγέτης σας μπορεί να επιστρέψει πίσω ώστε να του δημιουργήσετε και πάλι στρατό.

Η λογική της μάχης είναι απλή. Σκοπός σας είναι να βγάλετε μπροστά τους έχοντας γιαταγάνια και πίσω τους έχοντας κουμπούρια και καριοφίλια. Η άμυνα των τελευταίων δεν είναι κι ότι καλύτερο ενώ παράλληλα θέλουν λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γεμίσουν τα όπλα τους. Οι τακτικές μάχης είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Κάποιοι από εσάς μπορεί να χρησιμοποιήσουν μόνο τους στρατιώτες με τα γιαταγάνια που είναι φθηνοί και σας δίνουν την δυνατότητα της επίθεσης κατά κύματα.



Αν κερδίσετε μία μάχη τότε η πόλη γίνεται δική σας. Τα αγαθά της περνούν στα δικά σας χέρια αλλά θα πρέπει να χτίσετε την φρουρά της από την αρχή ώστε να μπορέσει να αποκρούσει πιθανή επίθεση. Μετά από κάθε νικηφόρα μάχη κερδίζετε και το ανάλογο bonus το οποίο μπορεί για παράδειγμα να είναι 10% αύξηση στην παραγωγή της ξυλείας. Αυτό σας δίνει κι ένα έξτρα κίνητρο για να συνεχίσετε να επιτίθεστε σε πόλεις. Σε περίπτωση που μέσα στη μάχη τα βρείτε σκούρα μπορείτε να κάνετε και επανεκκίνηση μάχης (ασφαλώς πριν χάσετε) για να ξαναπροσπαθήσετε να κερδίσετε.

Τα αρνητικά σημεία στο gameplay του 1453-1821 είναι πολλά και διάφορα. Καταρχήν στο μισό παιχνίδι θα πρέπει να πατάτε διαρκώς το βελάκι για να πουλήσετε αγαθά και να αγοράσετε στρατιώτες. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο έγινε αυτό αλλά σίγουρα θα βόλευε πάρα πολύ αν θα μπορούσατε να εισάγετε μία τιμή από το πληκτρολόγιό σας και η αγορά σας να γίνει άμεσα σε ένα δευτερόλεπτο. Ένα άλλο αρνητικό που θα σας εξοργίσει και θα σας αναγκάσει να κάνετε Save/Load διαρκώς μετά από κάθε ήττα σε μάχη είναι η δύναμη της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν φαίνεται να χάνει στρατιώτες παρά μόνο όταν χάνει μία μάχη σε πόλη! Αν δηλαδή επιτεθείτε σε μια πόλη και χάσετε, όσες απώλειες κι αν έχουν οι Τούρκοι, στον επόμενο γύρο ο στρατός τους θα έχει επανέλθει στο 100% σαν να μη συνέβη τίποτα! Αυτό είναι ότι χειρότερο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μερικές πόλεις έχουν σχεδόν 1.000 στρατιώτες κι εσείς μπορείτε να παράγετε μέχρι 750 σε κάθε στρατό. Επομένως η νίκη είναι μονόδρομος σε κάθε περίπτωση ώστε να μπορέσετε να επιβιώσετε. Άλλωστε, κάθε επίθεση έχει κι ένα μικρό κόστος σε γρόσια το οποίο θα πρέπει να επανακτήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάθε μάχη έχει χρονικό όριο επτά λεπτών μέσα στο οποίο ο επιτιθέμενος θα πρέπει να καταλάβει την πόλη (με την λογική ότι σε επτά λεπτά θα έχουν καταφτάσει ενισχύσεις). Αυτό δεν καταστρέφει ιδιαίτερα το gameplay αφού ακόμα κι αν ο αμυνόμενος προσπαθήσει να κρυφτεί, το σύστημα μάχης είναι τέτοιο που δεν θα του επιτρέψει να ξεφύγει. Γενικά η εντολή της οπισθοχώρησης παρουσιάζει πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν ο εχθρός είναι κοντά σας, αφού οι στρατιώτες σας ταλαντεύονται στο να πάρουν μία απόφαση μεταξύ της μάχης και της κίνησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα σας ακούσουν και θα προχωρήσουν προς τον εχθρό ενώ δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα “μουλαρώσουν” χωρίς να κάνουν τίποτα. Ένα ακόμη αρνητικό που περνάει ίσως απαρατήρητο είναι τα fonts του παιχνιδιού τα οποία σε ορισμένα μενού (όπως αυτό του save) είναι λίγο δυσνόητα. Τέλος, το χειρότερο ίσως σημείο στο παιχνίδι είναι το σύστημα αποθήκευσης το οποίο εμφανίζεται προβληματικό. Το save κρατάει πληροφορίες μόνο για το ξεκίνημα κάθε γύρου με αποτέλεσμα να χάνετε τις όποιες αλλαγές κάνατε κατά την διάρκειά του ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να σώζετε αρκετές φορές ώστε να σιγουρευτείτε ότι το παιχνίδι σας έγινε πραγματικά save για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως!

Το πρώτο σύγχρονο ελληνικό strategy δεν ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε. Τουλάχιστον κυκλοφόρησε στο εμπόριο κι ελπίζουμε να δώσει το έναυσμα στους νέους έλληνες προγραμματιστές να ασχοληθούν με το αντικείμενο των games.



Το καλύτερο στοιχείο στο gameplay του 1453-1821 είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής του. Αν εξασκηθείτε στο σύστημα της μάχης (με τα όποια προβλήματα) και δώσετε βάση σε μία σωστή στρατηγική επίθεσης των πόλεων (πρώτα οι μικρές ώστε να κερδίζετε τα bonus και τα αγαθά τους) τότε το παιχνίδι θα σας ανταμείψει και θα σας κρατήσει προσηλωμένους για χρονικό διάστημα το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο από ένα μέσο strategy. Δυνατότητα για multiplayer δυστυχώς δεν υπάρχει, αν και εδώ που τα λέμε…ποιος θα είχε όρεξη να χειριστεί τους Τούρκους;



Γραφικά
Το χειρότερο σημείο του παιχνιδιού είναι ίσως η ποιότητα των γραφικών του. Η απουσία μιας καλής pre-rendered εισαγωγής είναι ίσως το μικρότερο κακό, αφού το κυρίως πιάτο που είναι η μάχη παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Συγκεκριμένα η κίνηση των στρατιωτών είναι αρκετά στατική αφού θα τους δείτε να μετακινούνται μόνο προς τις οκτώ συνηθισμένες κατευθύνσεις σαν να είναι ρομπότ. Ο σχεδιασμός τους είναι ένα κλικ πιο κάτω από το Age of Empires. Αυτό που ίσως ξεχωρίζει είναι ο σχεδιασμός των οπλαρχηγών. Ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας έχουν επιβλητική παρουσία πάνω στα άλογά τους. Ο Κολοκοτρώνης για παράδειγμα φοράει κόκκινα και ο Παπαφλέσσας εμφανίζεται ως ένας παπάς με μαύρα ράσα. Πέρα από την μάχη, η οθόνη του χάρτη μας άφησε θετικές εντυπώσεις στο σχεδιασμό της με τις animated σημαίες και τα χαριτωμένα μενού να ξεχωρίζουν.

Ήχος
Πολλοί από εσάς θα παρατηρήσατε ότι η SDS δημιούργησε ένα ελληνικό κομμάτι ειδικά για το intro που θα δείτε κατά το πρώτο load. Τα μουσικά tracks που θα ακούσετε όσο ασχοληθείτε με το παιχνίδι έχουν μία αύρα από την ιστορία μας και ενδεχομένως να τα συμπαθήσετε. Επιπλέον, για κάθε συμβάν μέσα στο παιχνίδι υπάρχει κι από ένας ειδικός ήχος, κάτι που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Αυτό όμως που πραγματικά χαλάει την όλη δουλειά είναι οι φωνές των στρατιωτών οι οποίοι σας δίνουν την εντύπωση ότι δημιουργήθηκαν με ένα πρόχειρο ερασιτεχνικό μικρόφωνο υπολογιστή. Συγκεκριμένα οι στρατιώτες μας φωνάζουν τα εξής επιφωνήματα αν κάνετε κλικ πάνω τους: “Εμπρός παλικάρια”, “Απάνω τους”, “Ελευθερία ή Θάνατος” (το πιο στημένο vocal απ’ όλα) ενώ με ένα κλικ σε οπλαρχηγό μπορεί να ακούσετε το άλογό του να χλιμιντρίζει (ίσως ο μόνος ήχος που έστεκε). Κατά τα άλλα θα ήταν προτιμότερο να αγοραστούν κάποιοι έτοιμοι ήχοι παρά να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα wavs (τα οποία να σημειώσουμε ότι βρίσκονται στον κατάλογο “Sounds” για όποιον θέλει να τα αξιοποιήσει είτε στο PC του είτε στο κινητό του!)



Επίλογος
Το πρώτο σύγχρονο ελληνικό strategy είναι γεγονός. Παρά τα όποια προβλήματά του, το “1453-1821” είναι ένα strategy το οποίο θα μπορούσε να σταθεί και στην παγκόσμια αγορά, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν ένα σωρό παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν με την σφραγίδα μεγάλων εταιρειών αλλά δεν πιάνουν ούτε τη βάση. Η φετινή ελληνική προσπάθεια πιάνει την βάση και δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον στον χώρο του ελληνικού gaming. Μετά από αυτό ελπίζουμε επιτέλους να πάρουν σειρά τα Theseis και Darkfall Online.

Θετικά:
- Όλο το ιστορικό της επανάστασης του 1821 έχει μεταφερθεί με επιτυχία
- Μπορεί να σας κρατήσει για πολλές ώρες
- Σχετικά καλός ήχος

Αρνητικά:
- Στατικά γραφικά παλαιάς εποχής
- Το σύστημα μάχης είναι προβληματικό
- Υποτυπώδες σύστημα εμπορίου που εμποδίζει τα upgrades σας
- Προϊστορικά vocals στους στρατιώτες
- Διάφορα μικρά bugs που καταστρέφουν το gameplay
- Πρόβλημα στο loading

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 5
Gameplay: 5
Αντοχή: 6
Γενικά: 5

Το πρώτο ελληνικό strategy είναι γεγονός. Αρπάξτε τα κουμπούρια σας και ρίξτε μερικές δοκιμαστικές βολές.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Nikos (Level 7) 17/07/2009 01:55
Καλή η πρώτη πρωσπάθεια αλλά θέλει δουλειά
#2 nickh (Level 7) 11/10/2009 18:59
Δεν αγγίζει την τελειότητα αλλα είναι πολύ παρήγορο ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες που μακάρι να βρουν μιμητές
#3 Che Guevara (Level 5) 21/10/2009 19:23
Δεν είναι και το ποίο τέλειο παιχνίδι αλλά τουλάχιστον ήταν μια προσπάθεια από Έλληνες φοιτητές μόνο και μόνο αυτό σημαίνει πολλά,μακάρι να βρούνε και άλλα ερεθίσματα και να τους βρούνε μια μεγάλη εταιρεία για να τους βοηθάει οικονομικά.
#4 djpaki (Level 3) 11/02/2011 17:03
Μια αξιόλογη ελληνική προσπάθεια bravo bravo bravo !
#5 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
to paixnidi ta spaei...
#6 yannis07 (Level 2) 11/02/2011 17:03
na poy kati saleyei sta ellhnika panepistimia. elpizw na ksipnisei kai h agora. keep praying
#7 theo_dor9821 (Level 6) 11/02/2011 17:03
Κάλο,αλλά θέλει πολλά ακόμη.Αλλιώς είναι κάλο.
#8 dimokritos (Level 6) 11/02/2011 17:03
μια καλη πρωτη προσπαθεια. χρειαζεται ομως πολυς κοπος και αλλαγες για να φτασει σε ικανοποιητικο επιπεδο και να ανταγωνιστει παρομοια παιχνιδια.
#9 sotirakis13 (Level 10) 11/02/2011 17:03
ενα πολυ ωραιο ελληινικο και παρα τα μειονεκτηματα του μπορει να σου προσφερει αρκετες διασκεδαστικες ωρες
#10 totiloz (Level 1) 11/02/2011 17:03
Ακούγεται ενδιαφέρον
#11 totiloz (Level 1) 11/02/2011 17:03
Ακούγεται ενδιαφερον αλλα φαίνεται να μοιάζει αρκετα με τα υπόλοιπα της αγορας... θα δουμε!
#12 LazyMaster (Level 4) 11/02/2011 17:03
Το 'χω παίξει μια φορά και μ'άρεσε,ομολογώ ...
#13 figo (Level 2) 11/02/2011 17:03
Έχω παίξει μόνο το demo του.Δεν έχει άσχημα γραφικά.Αν και προτιμώ το 1821 (που είναι απ'τα αγαπημένα μου παιχνίδια) είναι μια πολύ καλή προσπάθεια από τα παιδιά που το έφτιαξαν.Ελπίζω να γίνουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις απ'το ίδιο ή από κάποιο άλλο ελληνικό team...
#14 manosadam (Level 4) 11/02/2011 17:03
Ωραιο θέμα, δεν το εχω παίξει, αλλα νομίζω αρκετοί παίκτες θα ταυτιστούν απόλυτα με το σενάριο, και αυτό ειναι απο μονο του ενα λόγος για ενα επιτυχημένο Game
#15 zodiakos (Level 7) 11/02/2011 17:03
Το πρώτο ελληνικό παιχνίδι. Δεν με ενθουσίασε αλλα σαν πρώτη ελληνική προσπάθια δεν ήταν κι άσχημη. Ελπίζω στην συνέχεια να τα πάμε καλύτερα.
#16 eleniser (Level 5) 11/02/2011 17:03
και μόνο που το εχουν φτιάξει ελληνες, αξίζει πολά μπράβο.
#17 wiifiter 11/02/2011 17:03
Κρίμα που δεν είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, ακριβώς γιατί είναι ελληνική. Αξίζει όμως να δίνουμε προσοχή στις ελληνικές προσπάθειες.
#18 zouzou22 (Level 6) 11/02/2011 17:03
το μονο που αξιζει ειναι που φτιαχτηκε απο ελληνες κατα τ΄άλλα δεν λεει και πολλα
#19 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
pisteyw einai mia poly kalh kai endiaferousa prospatheia!!! aksizei na to paiksei kaneis ...
#20 BigBoo (Level 2) 11/02/2011 17:03
πως αντεχετε να παιζετε τετοιο ειδους games? μια φορά το προσπαθησα και με πήρε ο ύπνος !
#21 -1 hercules (Level 2) 11/02/2011 17:03
Ελληνες, ξε-Ελληνες αυτοι που το εφτιαξαν ειναι αχρηστοι...δεν θα το αγοραζα για κανενα λογο...
#22 billy000 (Level 7) 19/06/2011 23:36
Καλη αρχη για ενα ελληνικο παιχνιδι
#23 Adam_Pap (Level 18) 04/04/2015 16:23
Μακαρι να βγαζανε παιχνιδια που εχει να κανει με την ιστορια της Ελλαδαρας μας,αλλα οχι μονο και απο αλλες χωρες....γτ τοσες αμερικανιες που μας εχουν φλομωσει....... η αμερικη ειχε ιστορια????ΚΑΜΙ Α!
Score 5
6.58 User Score
(25 votes )
User Reviews 0
Genre: Strategy
Developer: S.D.S. Game Studios
Publisher: Centric Multimedia
Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)
Players:
Requirements: 512MB RAM, Επεξεργαστής 2Ghz, HD 1GB
Demo: Download
Release Date: Μάιος 2008
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification