Άρμεγμα αγελάδας.
Οι περισσότεροι fans της σειράς Diablo πιστεύω θα συμφωνούν μαζί μου ότι το Diablo II ήταν η καλύτερη και η πιο ολοκληρωμένη έκδοση. Κάποιοι ίσως προτιμήσουν το πρώτο Diablo, με την έννοια του ότι μας εξέπληξε απίστευτα το 1997 και προσέφερε απίστευτες δόσεις εθισμού και μια εκπληκτική για την εποχή ατμόσφαιρα. Το Diablo II όμως πήγε τα γραφικά, το βάθος του gameplay και την αντοχή ένα επίπεδο πιο πάνω.
Η Blizzard προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επαναφέρει παλιά κι αγαπημένα της games. Με το StarCraft Remastered το 2017 “της βγήκε”. Με το Warcraft 3: Reforged έπαθε πανωλεθρία. Τα λάθη υποτίθεται ότι θα έπρεπε να την είχαν διδάξει στο Diablo II: Resurrected. Ωστόσο, το ελλειπέστατο testing και μια βιαστική κυκλοφορία στο βωμό του κέρδους, δεν της έκαναν καλό.
Επάγγελμα: Άρμεγμα αγελάδας
Πρακτικά αυτό που έπρεπε να κάνει η Blizzard ήταν να αναπτύξει την αρχική έκδοση, με νέα γραφικά. Το gameplay έμεινε αυτούσιο και με απειροελάχιστες διαφορές, ώστε να προσαρμόζεται στα σύγχρονα πρότυπα. Γνωρίζαμε ήδη ότι για όλα αυτά ένα κόστος των 40 ευρώ είναι κάπως υψηλό, την στιγμή που 20-30 ευρώ θα ήταν πολύ πιο λογικά. Αυτό όμως που δεν περιμέναμε ήταν τα bugs στο λανσάρισμα.
Η Blizzard ουσιαστικά έκανε τις εξής αλλαγές στο θέμα της online συνδεσιμότητας. Καταρχήν το παιχνίδι είναι always online. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεστε στους servers της Blizzard και δημιουργείτε εκεί τον χαρακτήρα σας. Συν τις άλλοις, μπορείτε να φορτώσετε και τα saves από το αρχικό Diablo II. Το να βλέπετε τον χαρακτήρα σας μετά από δύο δεκαετίες είναι ένα συγκινητικό συναίσθημα.
Επίσης, οι χαρακτήρες σας υπάρχουν σε όλους τους servers. Δεν δημιουργείτε δηλαδή ξεχωριστό χαρακτήρα στον ευρωπαϊκό ή στον αμερικάνικο server. Επίσης, οι χαρακτήρες σας γίνονται save μεταξύ των κονσολών με cross-progression και δεν γίνονται πλέον expire.
Η παλιοπαρέα επιστρέφει
Το Diablo II: Resurrected έχει και τους επτά διαθέσιμους χαρακτήρες, δηλαδή τόσο τους αρχικούς όσο και όσους προστέθηκαν στα expansions. Θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα στους Amazon, Assassin , Necromancer, Barbarian, Paladin, Sorceress και Druid. Προσωπικά έπαιξα με Barbarian και δοκίμασα λίγο Paladin και Necromancer.
Οι αλλαγές στα γραφικά είναι εμφανείς από την αρχή. Στο character creation μπορείτε να κάνετε κοντινά πλάνα στους ήρωες. Εντός του παιχνιδιού υπάρχουν 3D μοντέλα, με top-down κάμερα ασφαλώς (πιστή στην παράδοση) και προηγμένα animations και οπτικά εφέ, όπως για παράδειγμα στον φωτισμό, τις φωτιές και τον ηλεκτρισμό. Επίσης, η Blizzard υποστήριξε τελικά το παιχνίδι και σε wide-screen οθόνες μέχρι και 19:9.
Το πρώτο και σημαντικότερο bug έχει να κάνει με το rollback των χαρακτήρων. Μπορεί στην αρχή να χάσετε ακόμα και ολόκληρο χαρακτήρα με τον οποίο έχετε παίξει για ώρες και να πρέπει να τον δημιουργήσετε από την αρχή ή να μην γίνει save η πρόοδός σας! Ευτυχώς, από την στιγμή που καταφέραμε και πετύχαμε σε χαρακτήρα το πρώτο save (γιατί στην αρχή υπάρχει πολύ micromanagement και πουλάμε τα πάντα για το gold), μετά η συνέχεια ήταν πιο ομαλή.
Τι αλλάζει πρακτικά
Στα του gameplay, το gold συλλέγεται αυτόματα για να γλιτώσετε ένα μέρος του micromanagement, ενώ υπάρχουν και διορθώσεις στο user interface. Το μέγεθος του stash έχει μεγαλώσει, στέλνετε τα αντικείμενα μέσα του με το Ctrl, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα στατιστικά σας, ενώ μπορείτε να συγκρίνετε και τα στατιστικά αντικειμένων μεταξύ τους. Αν παίζετε με άλλους χρήστες Co-op τότε μπορείτε να τους στέλνετε και αντικείμενα στο chat (το Path of Exile σας χαιρετάει γατάκια της Blizzard). Μπορείτε να παίξετε Co-op με 2-8 άτομα online, αλλά όχι τοπικό Co-op. Όταν μαζεύονται πολλά άτομα online υπάρχει πολύ λίγο lag, το οποίο ευτυχώς διορθώθηκε σε σχέση με την beta.
Αν έχετε τερματίσει το Diablo II και τα expansions του και δεν δίνετε βάση στα γραφικά, τότε μείνετε μακριά.= ή αναμείνατε patches και πτώση τιμής.
Παίζοντας το παιχνίδι με mouse και keyboard σε PC (σ.σ. φυσικά όχι με gamepad), είδα ότι η αίσθηση χειρισμού είναι παρόμοια, χωρίς αλλαγές στα hotkeys. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τους Mercenaries που προσλαμβάνετε και καλύτερη οπτική του χάρτη.
Στον ηχητικό τομέα, τα ηχητικά εφέ, η μουσική και οι φωνές έχουν γίνει επίσης remaster για να ακολουθούν τα σύγχρονα στάνταρ ποιότητας. Τα δε cutscenes έχουν επαναδημιουργηθεί από το μηδέν και είναι εντυπωσιακά. Στην πράξη όμως, η εμπειρία από την αρχή μέχρι τον τερματισμό είναι ακριβώς η ίδια. Last but not least, το Diablo II: Resurrected δεν τρέχει σε PC με τις ελάχιστες προδιαγραφές που είχε υποσχεθεί η Blizzard, καθώς ορισμένοι επεξεργαστές χρειάζονται υποστήριξη AVX. Συνεπώς, οι ελάχιστες απαιτήσεις που διαβάζετε στην αριστερή στήλη είναι απλά διακοσμητικές μέχρι η Blizzard να φτιάξει και αυτό το πρόβλημα με patch.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι οι developers της Blizzard αποφάσισαν να…λογοκρίνουν περιεχόμενο της αρχικής έκδοσης! Οι γυναικείοι χαρακτήρες έχουν ντυθεί χωρίς να αποκαλύπτουν καθόλου δέρμα και λιγότερη θηλυκότητα. Αυτό ισχύει τόσο στους playable χαρακτήρες, όσο και στους NPCs! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Amazon, που έμοιαζε με…άνδρα, αλλά ευτυχώς άλλαξε (κάπως) τελευταία στιγμή με διόρθωση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμα κι έτσι δεν είναι η παλιά καλή Amazon που γνωρίζαμε. Ακόμη χειρότερα, η Assassin έγινε… Ασιάτισσα (έτσι για το inclusivity) και με πιο διακριτικά ρούχα. Επίσης, υπάρχει λιγότερο ωμή βία και απουσιάζουν ορισμένα…σύμβολα χαρακτηριστικά του Diablo, από την αρχική έκδοση.
Endgame
Το Diablo II: Resurrected έχει περίπου το ίδιο level progression με την αρχική έκδοση. Τα boss fights εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, όπως και να το βρείτε το πτώμα σας με τα αντικείμενα όταν χάνετε. Θα χρειαστείτε σίγουρα αρκετό farming (και grinding κατ΄επέκταση), μέχρι να αποκτήσετε τα ανάλογα skills και αντικείμενα ώστε να βγάλετε τα bosses και τα δύσκολα σημεία με τα mini bosses και τις ορδές εχθρών. Υπάρχει κοινό stash μεταξύ των χαρακτήρων σας, άρα αν βρείτε ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από έναν χαρακτήρα, μπορείτε να το μεταφέρετε εκεί και στη συνέχεια να συνδεθείτε με τον χαρακτήρα αυτόν και να το πάρετε.
Συνδεόμενοι online συναντήσαμε δυστυχώς και παίκτες που είχαν βάλει botάκι στη θέση τους να παίζει, ενώ ορισμένοι βετεράνοι παίκτες κοροϊδεύουν όσους ξεκινούν το παιχνίδι για πρώτη φορά (σ.σ. sorry Blizzard, το Path of Exile έχει πιο φιλόξενο community). Βέβαια το χειρότερο είναι ότι ειδικά την ημέρα του λανσαρίσματος όπου και γίνεται χαμός από κόσμο, δεχτήκαμε και ορισμένα crashes, άλλες φορές με έλλειψη στο save και άλλες με μη δυνατότητα άμεσης επανασύνδεσης (τις περισσότερες από τις πρώτες ευτυχώς). Η κατάσταση όσο περνούν οι ώρες ομαλοποιείται.
Εν κατακλείδι, το Diablo II: Resurrected μπορεί να κρατάει όλα τα θετικά του gameplay που μάθαμε από την αρχική έκδοση, με παρεμβάσεις μόνο εκεί που έπρεπε, ωστόσο τα 40 ευρώ για μια τέτοια remastered έκδοση δεν δικαιολογούνται. Ναι μεν προσφέρει άφθονο περιεχόμενο αλλά είναι το ίδιο παιχνίδι με νέα γραφικά, τα οποία λόγω της φύσης του (δεν είναι Third-Person Action RPG), στο πίσω μέρος του μυαλό μας συνηθίζονται και εύκολα. Όταν δε το τελικό αποτέλεσμα συνδυάζεται με προβλήματα στα saves και τους servers, με το μεγαλύτερο μέρος του community να διαμαρτύρεται, τότε η αγορά του δεν κρίνεται αναγκαία. Πιθανόν να συγκινήσει όσους δεν το έχουν παίξει ή για το 0,01% που έχει καεί μαζί του εδώ και δύο δεκαετίες και θέλει να συνεχίσει.
Θετικά:
- Πλήρης αναβάθμιση των γραφικών με σεβασμό στην παράδοση
- Η δυνατότητα μεταφοράς των παλιών χαρακτήρων
- Διορθώσεις στο user interface και μικρές θετικές προσθήκες στο gameplay
- Μεγάλη αντοχή
Αρνητικά:
- Server crashes στο λανσάρισμα
- Τα saves των χαρακτήρων χάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις
- Δεν υποστηρίζει τοπικό Co-op
- Λογοκρισία και inclusivity στο αρχικό περιεχόμενο
- Αδικαιολόγητο κόστος
Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5
Μία μετ’ εμποδίων remastered έκδοση που απευθύνεται περισσότερο –και υπό προϋποθέσεις- σε όσους δεν έζησαν την αρχική εμπειρία.
Μάνος Γρυπάρης
Comments
Δεν υπήρχε περίπτωση να το ξαναπαίξω ιδιο remastered που να μου το χαριζανε. Ισως remake θα το σκεφτόμουν.