Life is Strange: True Colors

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Η σειρά Life is Strange φτάνει αισίως στην τέταρτη έκδοσή της, έχοντας να μας χαρίσει πανομοιότυπα concept. Νεαρά άτομα με υπερδυνάμεις, περιορισμένη αλληλεπίδραση και ίδιος μηχανισμός αποφάσεων. Στη βάση της, η σειρά αποτελεί ένα Cinematic Adventure με ελάχιστη αλληλεπίδραση για τον χρήστη, ωστόσο το σενάριο είναι αυτό που ξεχωρίζει.

Η Square Enix εμπιστεύτηκε το Life is Strange: True Colors όχι στους αρχικούς δημιουργούς, δηλαδή την Γαλλική Dontnod Entertainment, αλλά στην Deck Nine, η οποία είχε αναπτύξει και το Life is Strange: Before the Storm. Ηρωίδα είναι η Alex Chen, μία Ασιάτισσα. Το inclusivity συνεχίζεται καθώς μετά τις αρχικές Αμερικανίδες πρωταγωνίστριες, φτάσαμε στα αδέρφια από το Μεξικό και πλέον έχουμε εκπροσώπηση από την Ασία. Ο υπότιτλος “True Colors” δεν παραπέμπει σε ουράνια τόξα, αλλά σε κάτι άλλο…πιο βαθύ. Δηλαδή…τις αύρες των ανθρώπων.

Άγγιγμα…ψυχής
Το σενάριο διεξάγεται σε ένα χωριό, εκεί όπου η Alex πηγαίνει για να βρει τον αδερφό της. Στο χωριό υπάρχει αυτό που λέμε “Από ένα κατάστημα”, δηλαδή ένα μπαρ, ένα ανθοπωλείο κ.ο.κ. Η Alex γνωρίζεται και αλληλεπιδρά με τους κατοίκους του χωριού.

Η ικανότητα της Alex της επιτρέπει να διαβάζει τις αύρες και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Η Χριστιάνα Θάνου να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι έχει μελετήσει το τι παίζει γενικά με τις αύρες, ωστόσο δεν έχει φτάσει τα skills της Alex (ποιος ξέρει; Μπορεί στο μέλλον). Όσο προχωράτε στο παιχνίδι, η Alex εξασκεί τις ικανότητές της και τις βελτιώνει. Βέβαια το παράδοξο είναι ότι το σενάριο σας…προσγειώνει απότομα σε αναπάντεχα γεγονότα και είναι γεμάτο με ανατροπές

Η Alex αποτελεί ένα ευαίσθητο κορίτσι, όπως ευαίσθητοι ήταν γενικά όλοι οι μέχρι τώρα πρωταγωνιστές της σειράς Life is Strange. Βέβαια οι NPCs γύρω σας δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες μαζί σας. Άλλοι είναι πιο δυναμικοί, άλλοι θέλουν να νιώθουν ανεξάρτητοι, κάποιοι εκνευρίζονται, ενώ η πραγματική αλήθεια πίσω από τα όσα κρύβει ο καθένας δεν φαίνεται με μια γρήγορη κρίση, αλλά απαιτεί από εσάς ψάξιμο.

Casual Adventure…στο έπακρο
Η αλλεληπίδραση στο gameplay του Life is Strange: True Colors ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων εκδόσεων της σειράς. Κάθε NPC σας δίνει στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις δύο επιλογές, από τις οποίες όποια κι αν επιλέξετε το αποτέλεσμα θα είναι…ακριβώς το ίδιο. Απλά ο χαρακτήρας με τον οποίο μιλάτε θα απαντήσει κάτι το διαφορετικό, αλλά στην επόμενη σκηνή η συνέχεια θα είναι ακριβώς η ίδια.

Φαινομενικά σας δίνεται η ψευδαίσθηση ότι το παιχνίδι είναι open world, μιας και υπάρχει αλληλεπίδραση κατά την πλοήγησή σας στο χωριό. Επί της ουσίας όμως, ανάλογα με το εκάστοτε objective που έχετε, θα μπορείτε κάθε φορά να αλληλεπιδράσετε μόνο με συγκεκριμένα άτομα, άρα το σενάριο είναι linear. Αυτό που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη είναι τα minigames του True Colors.

- Πόσο inclusivity θέλετε να βάλουμε στο παιχνίδι;
- Ναι.

Πέρα από το να συνομιλείτε με NPCs θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε σε Arcade ή σε minigames, όπως ξύλινο ποδοσφαιράκι. Γενικά όμως τα minigames είναι ελάχιστα, με αποκορύφωμα ένα σημείο του σεναρίου, όπου το παιχνίδι από Adventure γίνεται…κάτι άλλο κι εκεί η διασκέδαση φτάνει στο αποκορύφωμα! Δεν θα κάνουμε spoilers, απλά πρέπει να το παίξετε για να το δείτε.

Είναι θέμα επιλογών
Το Life is Strange: True Colors σας επιτρέπει να συνάψετε σχέσεις με άλλα πρόσωπα και μάλιστα να επιλέξετε και το…φύλο του συντρόφου σας. Η επιλογή αυτή είναι θεμιτή, σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις όπου ο/η σύντροφος που είχατε ήταν προκαθορισμένος από το σενάριο. Ορισμένοι χαρακτήρες είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, άλλοι κρύβουν τα συναισθήματά τους, ωστόσο η στάση σας θα καθορίσει και την συμπεριφορά που θα λάβετε…με εξαίρεση ορισμένα άτομα που δεν πρόκειται να αλλάξουν την άποψή τους για εσάς.

Το σενάριο του παιχνιδιού διαρκεί γύρω στις 6,5-7 ώρες. Κατά την άποψή μου, επειδή βασίζεται πάνω στην ίδια φόρμουλα και σε παρόμοιους μηχανισμούς, αν κόστιζε γύρω στα 30-35 ευρώ θα ήταν οκ. Από την στιγμή όμως που πωλείται full price, δηλαδή 60 ευρώ σε όλα τα format –και είναι περισσότερο ταινία παρά video game- ε καπου εκεί καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για το απόλυτο cashgrab από πλευράς Square Enix! Ευτυχώς που υπάρχουν και online shops όπου μπορείτε να το βρείτε φθηνότερα (link πάνω αριστερά, όπως και στα περισσότερα reviews μας πλέον).

Συνολικά το σενάριο θα σας προσφέρει γέλιο, λύπη και κυρίως συγκινήσεις. Το καταφέρνει εξίσου καλά, όπως και τα προηγούμενα Life is Strange. Θα ταυτιστείτε ακόμη περισσότερο με οικογενειακά προβλήματα, τολμώ να πω στον ίδιο βαθμό με το πρώτο Life is Strange. Οι σεναριογράφοι Felice Kuan και Jonathan Zimmerman απέδωσαν άριστα, τόσο τους χαρακτήρες που έχουν το απαράιτητο βάθος και ξεχωριστή προσωπικότητα, όσο και την ροή των γεγονότων και θα σας περάσουν σίγουρα μηνύματα, ενώ θα σας προβληματίσουν. Παίζοντας Life is Strange, τα καθημερινά προβλήματά σας φαντάζουν…μικροσκοπικά απέναντι σε αυτά που θα δείτε.



Ερμηνείες για όσκαρ
Η ποιότητα των γραφικών στο νέο Life is Strange, είναι κατά πολύ ανώτερη. Αυτό αφορά κυρίως τον σχεδιασμό χαρακτήρων. Τα πρόσωπά τους, τα animations και το lipsync, δένουν υποδειγματικά. Αυτό που δεν δένει εξίσου είναι το περιβάλλον, το οποίο έχει χαμηλό anti-aliasing και μετριότητες στα textures. Τα οπτικά εφέ είναι μια θετική προσθήκη στα σημεία όπου εμφανίζονται.

Στο voice acting, δεν περίμενα ποτέ ότι η νέα στο χώρο Eirca Mori, θα κατάφερνε στον πρώτο ρόλο της καριέρας της ως Alex Chen, να διακριθεί. Σίγουρα της αξίζει ένα βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης voice actor. Επιπλέον, οι ερημείες όλων των ηθοποιών, όπως για παράδειγμα του Han Soto ως Gabe Chen ή της Katy Bentz ως Steph, δένουν απόλυτα με τους χαρακτήρες που υποδύονται, σαν να έχουν φτιαχτεί ακριβώς για αυτούς. Η μουσική υπόκρουση είναι το κερασάκι στην τούρτα και θα την απολαύσετε, ενώ τα ηχητικά εφέ δεν θα λέγαμε ότι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μόνο για φανατικούς
Η αγορά του Life is Strange: True Colors προτείνεται μόνο στους πολύ φανατικούς της σειράς, οι οποίοι δεν μπορούν να κρατηθούν και επιθυμούν να μπουν στο ρόλο της ηρωίδας. Για τους περισσότερους gamers όμως, αποτελεί ένα Casual Adventure με μικρή διάρκεια που δεν δικαιολογεί το κόστος του. Σκεφτείτε ότι υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση, ενώ ακόμα και στο φινάλε, μπορεί να βιώσετε καταστάσεις με διαφορετικά πρόσωπα, αλλά ακριβώς τους ίδιους διαλόγους.

Η συνολική προσπάθεια λοιπόν από την πλευρά των developers δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το 60άρι σε σύγκριση με άλλα games όπου οι αντίστοιχοι developers έχουν “ματώσει” να δουλεύουν για πολλά χρόνια. Σίγουρα το σενάριο του True Colors είναι ένα από τα καλύτερα που έχετε παίξει σε Adventure. Από την άλλη, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το concept “Νεαρός πρωταγωνιστής με υπερδυνάμεις” έχει τραβηχτεί από τα μαλλιά 3,5 φορές μέχρι τώρα. Πόσο μάλλον όταν μετά την αγορά το παίζεις μέχρι το τέλος για 6-7 ώρες και μετά δεν υπάρχει νόημα στο να το ξαναπαίξεις.

Θετικά:
- Καλογραμμένο σενάριο με εναλλακτικά φινάλε
- Μοναδικοί χαρακτήρες με διαφορετικές προσωπικότητες
- Περνάει εύστοχα μηνύματα για τις σχέσεις
- Κάποια απρόσμενα easter eggs στα minigames
- Εξαιρετικό voice acting

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Ελάχιστη αλληλεπίδραση
- Οι περισσότεροι διάλογοι έχουν δύο επιλογές που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, με εξαίρεση τα (περιορισμένα) εναλλακτικά φινάλε στο τέλος
- Απαράδεκτη τιμή για τα όσα προσφέρει

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9.5
Gameplay: 7
Σενάριο: 8.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.7

Το ίδιο concept αλλά με διαφορετικά πρόσωπα και λίγο μεγαλύτερη φαντασία.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Κινέζοι παίκτες ρίχνουν review bombing στο Life is Strange: True Colors λόγω της Θιβετιανής σημαίας

Το Life is Strange: True Colors διεξάγεται στην εικονική πόλη Haven Springs, όπου υπάρχει ένα κατάστημα που λέγεται "Treasures of Tibet". Η Αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης Deck Nine έχει βάλει μια σημα...
Posted (12 Sep 2021)

Life is Strange: True Colors gameplay video

[Αρχική Δημοσίευση: 18/8/21]Η Dontnod Entertainment παρουσίασε το πρώτο gameplay video του Life is Strange: True Colors. Το βίντεο διεξάγεται σε ένα κατάστημα πώλησης μουσικών CD και βινυλίων, με πρω...
Posted (18 Aug 2021)

Life is Strange: True Colors

[Αρχική Δημοσίευση: 11/3/21] Η Square Enix ετοιμάζει μία ανακοίνωση για ένα νέο Life is Strange, από την Dontnod Entertainment Η ανακοίνωση θα γίνει στις 18 Μαρτίου. Το νέο Life is Strange αναμένεται...
Posted (30 Jul 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Anistar (Level 7) 13/09/2021 21:17
Προτιμώ να το δω σε βίντεο από το να το αγοράσω. Ετσι κι αλλιώς σαν ταινία είναι.
#2 Blood King (Level 25) 14/09/2021 00:58
Απο τα λιγα πραγματα που ειδα παιζοντας το στην αρχη μου φανηκε σαν ενα level ανωτερο απο τα προηγουμενα επεισοδια, δηλαδη πολυ καλυτερα γραφικα, εξισου καλος ηχος, για το σεναριο δεν εχω πληρη εικονα ακομα. Σε γενικες γραμμες αξιζει να το αγορασει κανεις παρα την μικρη διαρκεια που αναφερει ο Μανος.
#3 Kostas Dalaklidis (Level 14) 14/09/2021 15:05
Εντάξει την σειρά την έχουν ξεζουμίσει, αλλά φαίνεται να αξίζει το συγκεκριμένο... όταν πέσει η τιμή του φυσικά.
Score 7.7
7.25 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Cinematic Adventure
Developer: Deck Nine
Publisher: Square Enix
Διάθεση: AstronGameClub.gr (210-2403078)
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής AMD Phenom II X4 965 στα 3.4Ghz ή Intel Core i5-2300 στα 2.8Ghz, Κάρτα γραφικών Radeon HD 7790 στα 2GB ή GeForce RTX GTX 750Ti στα 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 30GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 10/9/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification