Grim Dawn

Hot
REVIEWED ON PC  

Όταν ένα Diablo clone προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Όταν ένα Diablo clone προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Όταν ένα Diablo clone προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Η Crate Entertainment αποτελεί μια ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης,  η οποία το 2010 ανακοίνωσε ένα μεγάλο project, φυσικά πάντα για τα δεδομένα της. Το Grim Dawn είναι από τους παλαιότερους τίτλους που κατάφερε να λάβει crowdfunding, πριν από έξι χρόνια, όταν ο όρος δεν ήταν τόσο διαδεδομένος όσο σήμερα. Η ιδέα με το Grim Dawn ήταν να δημιουργηθεί ένα Action RPG, το οποίο θα δανείζεται στοιχεία από το Diablo II και θα διαδραματίζεται σε ένα σκοτεινό κόσμο με gothic αισθητική.

Στο δυναμικό της νεοσύστατης εταιρείας συναντάμε ορισμένους ιδιαίτερα έμπειρους developers όπως τον Arthur Bruno, ο οποίος δούλεψε για το Titan Quest. Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη μας, τις απαιτήσεις των φανατικών φίλων της σειράς Diablo, αλλά και την υποστήριξη από το crowdfunding μέσω του Kickstarter, περιμένουμε το Grim Dawn να σταθεί αντάξιο του ύψους του. Από την αlpha που δοκιμάσαμε το 2013 μέχρι και σήμερα, το setting του Grim Dawn έχει αλλάξει και σας το παρουσιάζουμε μέσα από το παρακάτω review.

grim-dawn-1

Το τέλος του κόσμου είναι εδώ
Το Grim Dawn δεν θα πιάσει από το χεράκι κανέναν gamer για να του υποσχεθεί μεγαλεία σε περίπτωση που σώσει τον κόσμο. Το setting είναι ήδη ένα σύμπαν το οποίο έχει καταστραφεί έτσι και αλλιώς με όλα να μοιάζουν βλοσυρά. Ο κόσμος του Cairn βρίσκεται στην μέση ενός εμφύλιου από όντα άλλου κόσμου. Η πρώτη φυλή αποτελείται από τους Aetherials. οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα σώματα για τους σκοπούς τους. Αντίπαλο δέος είναι οι Chthonians οι οποίοι προκειμένου να αποτρέψουν το συγκεκριμένο γεγονός, είναι πρόθυμοι να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος!

Το Cairn έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, απόκοσμες οντότητες προσπαθούν για το χειρότερο και κάπου εδώ εμφανίζεστε εσείς προσπαθώντας να σώσετε ότι απομένει. Να επισημάνουμε πως οι άνθρωποι έκαναν πειράματα με Aetherials καταφέρνοντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, παρά την θέληση των δεύτερων, δίνοντας εξωπραγματικές δυνάμεις σε humans, όπως και εσάς.

Στα πρώτα βήματα
Τo Grim Dawn δεν έχει το εκτενές character creation system που θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, μπορείτε να διαλέξετε μόνο τα πολυ βασικά για τον χαρακτήρα σας όπως το γένος και το class. Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ένα class από τα παρακάτω: Arcanist, Demolitionist, Nightblade, Occultist, Shaman και Soldier. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξετε class, αλλά στο level 10 θα ξεκλειδώσετε την δυνατότητα για να επιλέξετε δεύτερο. Με λίγα λόγια, θα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία και την επιλογή να αλλάξετε ανάμεσα στα δύο classes σύμφωνα με τις καταστάσεις.

Skills, level up και Devotion system
Υπάρχουν ήδη αρκετά games στην αγορά που χαρακτηριζόνται “Diablo Clones”. Έχουμε δει ήδη σεβαστές προσπάθειες, όπως το Path of Exile, με αποτέλεσμα ο πήχης να ανεβαίνει και να περιμένουμε το παραπάνω από κάθε νέα προσπάθεια. Το Grim Dawn έχει ένα εκτενές skill system, με εσάς να φτάνετε στο level 10 με μόλις πέντε ώρες προσπάθειας. Αυτό πρακτικά προσφέρει την δυνατότητα στον κάθε παίκτη να δει τι μπορεί να κάνει στον κόσμο του Cairn μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

grim-dawn-3

Το Devotion system είναι χαρακτηριστικό του Grim Dawn. Κάνοντας την “βόλτα” σας το Cairn, θα βρείτε διάφορα shrines τα οποία πρέπει να επαναφέρετε. Έτσι αποκτάτε Devotion Points τα οποία φτάνουν μέχρι 50 max και μπορείτε να τα ξοδέψετε σε αστερισμούς οι οποίοι προσφέρουν passive skills. Στην ουσία, ο κάθε αστερισμός προσθέτει κάποιο buff στα abilities σας, παραπάνω damage, resistance κτλ. Σε περίπτωση που θέλετε να “ακυρώσετε” κάποιον από τους αστερισμούς που διαλέξατε, μπορείτε να ζητήσετε refund τους πόντους σας αλλά και full reset.

Ακούγοντας την γλυκιά μελωδική κραυγή των μισοπεθαμένων εχθρών, ορμάτε στην μάχη ελπίζοντας για το χειρότερο.

Πεδίο μάχης τεράτων
Ο κόσμος του Cairn είναι γεμάτος με τέρατα κάθε είδους, αλλά και ανθρώπινους αντιπάλους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να σας σκοτώσουν φυσικά! Το κακό με το Grim Dawn είναι πως οι εχθροί είναι υπερβολικά πολλοί σε αριθμό. Μετά από κάθε μάχη, η κατάσταση είναι κάπως έτσι: τα δάχτυλά μας έχουν πεθάνει, όπως και οι εχθροί, το loot ξεπερνάει τις προσδοκίες μας και αρχίζουμε σιγά σιγά να διαλέγουμε τα χρήσιμα κομμάτια. Θα μπορούσε άνετα να υπήρχε μικρότερος αριθμός τεράτων σε κάθε αναμέτρηση μιας και οι μάχες είναι αρκετά συχνές.

grim-dawn-5

Οι διαδρομές από το ένα quest στο άλλο είναι μεγάλες και δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα για fast travel μέσω portals. Θα συναντήσετε διάφορες απειλές και θα περάσετε μια μικρή οδύσσεια ακόμα και για μια απλή διαδρομή, κάτι που έπειτα από τις πρώτες 10 ώρες καταντάει κουραστικό. Το loot επίσης είναι άφθονο και τα health potions ως συχνά drops, χάνουν το νόημά τους καθώς τα βρίσκετε εύκολα με αποτέλεσμα να γίνονται spam κατά την διάρκεια της μάχης. Παρ' όλα αυτά, οι 18 με 20 ώρες διάρκειας και τα έξι διαθέσιμα classes προσθέτουν μεγάλο replayability και το game θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες.

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας
Με τίτλο “Grim Dawn”, δεν θα περίμενε κανείς να περιηγηθεί σε πράσινα λιβάδια και να χαϊδεύει κουνελάκια με φουντωτές ουρές. Όπως φαντάζεστε, τα χρώματα που επικρατούν είναι μουντά, κυρίως σε σκούρες αποχρώσεις του μωβ, κόκκινου, μπλε και πράσινου. Όπου κόκκινο, σημειώσατε αιμα και όπου μωβ, πτώμα. Ο κόσμος του Cairn είναι γεμάτος πόνο, νεκρούς, αιμοδιψή τέρατα και πολύ loot (χεχε). Ο οπτικός τομέας δεν θα λέγαμε πως μας ενθουσίασε ιδιαίτερα, ακόμα και σε υψηλές ρυθμίσεις αλλά σε αυτή την περίπτωση πιστεύουμε πως είναι πιο αναγκαίο να ξεχωριζει κανείς τον χαρακτήρα του λόγω της top down cameras, παρά η λεπτομέρεια στο καθετί.

Ο ηχητικός τομέας από την άλλη, μας δικαίωσε. Κάθε ήχος του Grim Dawn είναι προσεγμένος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ακόμα και το πως ακούγεται το σπαθί που αποκεφαλίζει έναν δαίμονα. Η μουσική υπόκρουση βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος έτσι ώστε να μην αποσυντονίζει στις μάχες αλλά να μην θεωρείται και ανύπαρκτη. Θα λέγαμε πως οι developers έδωσαν την απαραίτητη βάση στον ήχο και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα Indie games δεν υστερούν σε αυτόν τον τομέα.

Αξιόλογη προσπάθεια
Το Grim Dawn απευθύνεται σε φανατικούς της σειράς Diablo που θέλουν top-down camera, γρήγορη ροή μάχης, πολλά Acts και εκτεταμένο skill system. Παρόλα αυτά, το Grim Dawn προσφέρει τις δικές του καινοτομίες όπως το Devotion system, έχει τα θετικά του όπως οι πολύωρες μάχες αλλά και τα αρνητικά του όπως το άφθονο loot. Με τιμή στα 25 ευρώ, το Action RPG της Crate Entertainment καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή και να γίνει σύντροφος για ατελείωτες ώρες gaming.

Θετικά:
- Το Devotion System
- Μεγάλη διάρκεια
- Τεράστιος κόσμος
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Πολύωρες μάχες
- Έλλειψη character customization
- Υπερβολικό loot

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Οι ώρες που θα ξοδέψετε σφάζοντας τέρατα θα περάσουν χωρίς να το πάρετε χαμπάρι.

Χριστιάνα Θάνου  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 costasP (Level 11) 24/05/2016 13:51
πολύ κάλο φαίνεται !!!! !!!!
#2 +1 ashbringer (Level 25) 25/05/2016 21:52
Θα πέσει πολύ σφάξιμο γενικά.ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΧΑ. Θα το τιμήσουμε δεόντως.
Score 7.8
8.14 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/RPG
Developer: Crate Entertainment
Publisher: Crate Entertainment
Διάθεση:
Players: 1-4
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo E4600 2.4GHz, GeForce GT 720, Χώρος στον σκληρό δίσκο 5GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/02/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification