• Reviews
  • Uncharted: The Nathan Drake Collection

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PS4  

Μία επική τριλογία σε HD. 

Μία επική τριλογία σε HD. 

Μία επική τριλογία σε HD. 

Η Naughty Dog αποτελεί κατά πολλούς την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης της Sony, η οποία της έχει χαρίσει τεράστιες επιτυχίες που την έχουν αναδείξει στην αγορά των κονσολών. Από τα Crash Bandicoot του PS1 και Jax and Daxter του PS2, φτάσαμε να έχουμε δύο επικές σειρές για το PS3, το Uncharted και το The Last of Us.

Μετά το The Last of Us Remastered, ήταν θέμα χρόνου για την Sony να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Uncharted: The Nathan Drake Collection. Μια συλλογή που θα περιλαμβάνει τα τρία πρώτα Uncharted που κυκλοφόρησαν και που θα υπόσχεται να χαρίσει άφθονες ώρες, σε όλους εσάς που δεν προλάβατε την σειρά όταν κυκλοφόρησε ή που θέλετε απλά να την ξαναπαίξετε με σύγχρονα γραφικά. Αν είστε κατά κύριο λόγο PC gamer και αποκτήσατε ή σκέπτεστε να αποκτήσετε PS4, τότε ο παρόν "3 σε 1" τίτλος είναι ακριβώς ότι πρέπει για εσάς, δικαιολογώντας στον υπέρτατο βαθμό το γιατί οι κατασκευάστριες εταιρείες κονσολών βασίζουν τις πωλήσεις τους στα exclusives.

Στα χνάρια του προγόνου
Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της σειράς, Nathan Drake, καλείται στα Uncharted να ψάξει για αρχαία κειμήλια, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν στον πρόγονό του Sir Francis Drake (σ.σ. υπαρκτό πρόσωπο που έζησε απ' το 1540 έως το 1596). Μαζί του θα έχει κατά κύριο λόγο τους Victor Sullivan, ενώ σε ορισμένες αποστολές εμφανίζονται η δημοσιογράφος Elena Fischer και η εξερευνητής Chloe Frazer. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν...άλλους εξερευνητές με απόλυτα εχθρικές διαθέσεις.

Το σενάριο όλων των Uncharted είναι από κάθε άποψη απλό, κατανοητό, σωστά σκηνοθετημένο και πλαισιωμένο από κορυφαίους voice actors. Αρχικά ο Nathan Drake είχε αποτυπωθεί στο μυαλό πολλών ως "H αρσενική εκδοχή της Lara Croft" καθότι έψαχνε και αυτός για αρχαίους θησαυρούς. Τελικά η ιστορία τον δικαίωσε, καθώς όχι μόνο η πλοκή κάθε Uncharted πλησιάζει τα στάνταρ ταινίας, αλλά παράλληλα το Tomb Raider reboot αναγκάστηκε -κατά την προσωπική μου άποψη- να λοξοκοιτάξει προς τους Action Shooting μηχανισμούς του Uncharted και με την προσθήκη RPG στοιχείων να επανέλθει μετά από πολλά χρόνια στο προσκήνιο.

Γιατί να επιλέξετε την Nathan Drake Collection
Η σειρά αποτελεί ένα Third-Person Action-Adventure, με κλασικό σύστημα κάλυψης και melee επιθέσεις. Το gameplay βασίζεται επίσης σε parkour και στην επίλυση γρίφων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί, για κάποιους ίσως χρειαστείτε walkthrough. Στην Nathan Drake Collection υπάρχουν επιπλέον trophies για το PS4, τα οποία αποκτάτε όχι μόνο τερματίζοντας το κάθε παιχνίδι, αλλά βρίσκοντας κρυφούς θησαυρούς που υπάρχουν διάσπαρτοι σε ορισμένα δυσπρόσιτα, δυσδιάκριτα ή σκοτεινά σημεία του εκάστοτε level.

Μία από τις καλύτερες τριλογίες που δεν έχει σχεδόν τίποτα να ζηλέψει από τα φετινά παιχνίδια δράσης.

Η εταιρεία ανάπτυξης Bluepoint Games, που σε συνεργασία με την Naughty Dog ανέλαβε την δημιουργία των port για λογαριασμό της Sony, κατάφερε να ανταπεξέλθει στο ύψος των περιστάσεων. Η συλλογή των τριών Uncharted περιέχει πέντε επίπεδα δυσκολίας, συν ένα κρυφό το Brutal, το οποίο ενεργοποιείται αφού τερματίσετε το εκάστοτε παιχνίδι από μία φορά. Το κλασικό campaign σε κάθε Uncharted συνοδεύεται και από το Continuous Speed Run mode, που εμφανίζει πάνω δεξιά ένα ρολόι ώστε να καταγράψει τον χρόνο ολοκλήρωσης ενός παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιχειρήσετε να καταρρίψετε το εκάστοτε ρεκόρ σας.

Στα του χειρισμού, το DualShock 4 αξιοποιείται όσον αφορά στην οθόνη του touchpad, με την οποία ανοίγετε το journal του Nathan Drake. Το σύστημα στόχευσης έχει βελτιωθεί και φτάνει τα στάνταρ του Uncharted 3 σε όλα τα games. Επίσης, σε όλη την τριλογία υπάρχουν ελληνικά μενού και ελληνικοί υπότιτλοι. Οι μεταφράσεις έγιναν στα πλαίσια της συλλογής του PS4, καθότι όταν είχαν κυκλοφορήσει τα συγκεκριμένα games, η ελληνική μετάφραση είχε υλοποιηθεί μόνο στο Uncharted 3.

Δυστυχώς οι απουσίες της συλλογής εμφανίζονται σε δύο τομείς. Πρώτον, προσωπικά θα ήθελα να παίξω σε οικιακή κονσόλα το Uncharted: Golden Abyss του PS Vita που δεν συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή. Αν και κάτοχος όλων των φορητών κονσολών, δεν είμαι fan των handheld καθώς δεν προσφέρουν την ίδια άνεση με μια οικιακή κονσόλα. Κατά δεύτερον, το multiplayer mode απουσιάζει πλήρως από τα Uncharted 2 και 3. 

Έχω αναφέρει κατ' επανάληψη ότι όσο κι αν αυτά τα games τα παίζεις κυρίως για το campaign τους, στην προκειμένη περίπτωση μια γκάμα από multiplayer modes θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στη συλλογή. Είχα αφιερώσει αρκετές ώρες στο να ξεκλειδώνω χαρακτήρες και όπλα, ενώ απολάμβανα...μέχρι και το Co-Op. Δυστυχώς όμως στην περίπτωση της Nathan Drake Collection, όλα τα επιπλέον modes πάνε περίπατο. Αν δεν υπήρχαν εξ αρχής στις αρχικές εκδόσεις θα το κατανοούσα απόλυτα. Ωστόσο, η αφαίρεσή τους ακόμα κι από μια HD Remaster συλλογή δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά. Όσο κι αν διαφωνίσουν κάποιοι, είμαι της άποψης του ολοκληρωμένου gaming ανεξαρτήτως genre. Ένας αιώνας να αλλάξει, εγώ μυαλά δεν θα αλλάξω σε αυτό, γιατί σέβομαι το 60άρι των αναγνωστών του GW που στις μέρες μας δύσκολα βγαίνει.

Κατά τα άλλα, μια σειρά από βελτιώσεις, αποτελούν ευπρόσδεκτες προσθήκες από την πλευρά των developers. Καταρχήν θα συναντήσετε leaderboards που αλλάζουν διαρκώς, ώστε να ελέγχετε την πρόοδό σας σε σχέση με τους φίλους σας (όπως για παράδειγμα πόσα stealth ή άλλου είδους kills κάνατε). Έχει προστεθεί επίσης πληρέστερο photo mode, με το οποίο αλλάζετε το focus, βάζετε φίλτρα, σώζετε σε .png ποιότητα και πολλά ακόμη καλούδια. Πολλές βελτιώσεις βρήκαμε επίσης στο Uncharted 3, όπου συναντάμε ακόμα και νέα μοντέλα χαρακτήρων.

Από πλευράς εξέλιξης της ιστορίας, θα αγαπήσετε το πρώτο Uncharted, θα εκπλαγείτε από το σενάριο του δεύτερου και θα συγκινηθείτε από αυτό του τρίτου. Παίζοντας τρεις περιπέτειες στη σειρά, θα μπορέσετε στις λίγες ημέρες ενασχόλησής σας, να συνδέσετε εύκολα τα γεγονότα μεταξύ τους. Κυρίως όμως, αν δεν έχετε ασχοληθεί με όλα τα Uncharted, θα καλύψετε ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας του gaming με μία και μόνο αγορά. Με βάση τα production values της Naughty Dog στον τεχνικό τομέα και στην ποιότητα του gameplay, των cutscenes και των γρίφων, δεν θα αντιληφθείτε εύκολα ότι πρόκειται για σειρά προηγούμενης γενιάς, πολύ απλά γιατί δεν έχει και πολλά να ζηλέψει απ' τις αντίστοιχες Action σειρές όγδοης γενιάς.

Ο Drake και η παρέα του σε HD
Η Uncharted: The Nathan Drake Collection τρέχει σε 1080p ανάλυση στα 60 frames, κάτι που αποτελεί τον ισχυρότερο λόγο για να αποκτήσετε την συλλογή. Αν και στο PS3 η ποιότητα γραφικών ήταν πολύ καλή για τα στάνταρ της εποχής του, εντούτοις στο PS4 η διαφορά στα textures είναι εμφανής στο έμπειρο μάτι. Κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως η βροχή ή το χιόνι, τα οπτικά εφέ ανταποκρίνονται άριστα στο ύψος των περιστάσεων. Το anti-aliasing και οι φωτισμοί έχουν επίσης βελτιωθεί, τόσο στα cutscenes, όσο και στην in-game μηχανή γραφικών.

Η συλλογή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσετε τρία δυνατά Action-Adventures στην τιμή του ενός, αν κι εφόσον δεν έχετε ασχοληθεί με την σειρά. Οι διαφορές του πρώτου Uncharted με το τωρινό, οκτώ χρόνια μετά, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, ενώ οι βελτιώσεις στη στόχευση είναι ευπρόσδεκτες. Απ' την άλλη, όσο κι αν το HD ρετουσάρισμα εντυπωσιάζει, η έλλειψη multiplayer ίσως απογοητεύσουν μια μικρή μερίδα χρηστών. Η συνολική εμπειρία πάντως πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στη συλλογή κάθε κατόχου PS4 που δεν έχει ζήσει όλη τη σειρά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αποκτώντας το πακέτο θα έχετε πρόσβαση στην multiplayer beta του Uncharted 4, μόλις γίνει διαθέσιμη.

Θετικά:
- Προσεγμένο 1080p με 60 frames
- Βελτιωμένο σύστημα στόχευσης
- Νέα επίπεδα δυσκολίας
- Ελληνική μετάφραση σε όλα τα Uncharted

Αρνητικά:
- Η απουσία του multiplayer στα Uncharted 2 και 3

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5 
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Τρεις επικές περιπέτειες που πρέπει να βιώσετε.

Μάνος Γρυπάρης  

NEWS   VIEW ALL

Uncharted: The Nathan Drake Collection

[Αρχική δημοσίευση: 4/6/15 - 14:20] Το Uncharted: The Nathan Drake Collection διέρρευσε μέσω του PlayStation Store πριν την Ε3. Το πακέτο εμφανίστηκε μόνο στην Αμερικάνικη έκδοση του PlayStation St...
Posted (05 Oct 2016)

Uncharted: The Nathan Drake Collection preview

Διανύουμε μια εποχή όπου τα HD remasters δίνουν ρεσιτάλ, τόσο στα PC, όσο ειδικότερα στις κονσόλες. Απ' την έβδομη γενιά μέχρι σήμερα, κάθε κατασκευάστρια εταιρεία επανεκδίδει τα μεγάλα της games σε...
Posted (25 Sep 2015)

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Σήμερα στο Gameworld.gr έχουμε την χαρά να σας παρουσιάζουμε το Uncharted: The Nathan Drake Collection press kit. Πρόκειται για την δημοσιογραφική έκδοση του Uncharted: The Nathan Drake Collection, πο...
Posted (24 Sep 2015)

Uncharted: The Nathan Drake Collection: Το demo

Η Sony και η Naughty Dog ανακοίνωσαν από κοινού την ημερομηνία κυκλοφορίας του demo του Uncharted: The Nathan Drake Collection. Θυμίζουμε ότι η Sony είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι κάποια στιγμή μέ...
Posted (15 Sep 2015)

Uncharted: The Nathan Drake Collection PS4

Η Sony θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ένα PS4 πακέτο με το Uncharted: The Nathan Drake Collection. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε PS4 τότε δείτε το ως μια ιδανική ευκαιρία σε περίπτωση που δεν έχετε παίξει ...
Posted (05 Sep 2015)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 risxa (Level 11) 01/10/2015 19:05
Φοβερό review...Παιχνι δάρες και τα 3..Τα έχω για ps3 και νομίζω δεν λέει να τα ξαναπάρω...όποι ος δεν τα έχει όμως... 8)
#2 +2 Mario07 (Level 22) 01/10/2015 19:10
Πιστεύω το Uncharted είναι από τους σημαντικότερους λόγους για να έχει κάποιος Playstation. Πολύ σημαντική σειρά, πόσο μάλλον με αναβαθμισμένα γραφικά
#3 ThanP (Level 11) 01/10/2015 19:18
Επειδή όπως πάει θα αποκτήσω PS4 μέχρι τα Χριστούγεννα κι είχα παίξει μόνο το Uncharted 3 για λίγες ώρες είναι σίγουρο ότι θα το αποκτήσω. Πολύ κατατοπιστικό review Μάνο. Για το multiplayer συμφωνώ ότι έπρεπε να υπάρχει αλλά εφόσον μπορώ να δανειστώ το U3 όποτε θέλω πιστεύω καλύπτομαι.
#4 +1 LimeBone (Level 16) 01/10/2015 19:41
Το σύστημα στόχευσης ήταν το αγκάθι του πρώτου. Πλέον μπορούμε άνετα να απολαύσουμε όλη τη σειρά για άλλη μια φορά.
#5 +1 ashbringer (Level 25) 01/10/2015 20:16
Υπερπαραγωγή απλά τι να πεί κανείς.Όποιος δεν τα έχει παίξει πρέπει οπωσδήποτε.
#6 Akis 7 (Level 20) 01/10/2015 21:31
Τι να πεις για τον Nathan Drake και τις περιπετειες του...
Μετα τον Snake και την Lara,ο Drake πιστευω ειναι ο καλυτερος χαρακτηρας των video games αυτης της εποχης!!!
Και τα παιχνιδια μαγεια.Ισως το 2 να ειναι ελαφρως καλυτερο απο το 3 και αρκετα καλυτερο απο το 1 αλλα γενικα ειναι η συλλογη που ολοι πρεπει να εχουν!!!
#7 Mystique (Level 23) 01/10/2015 22:45
Ωραιοτατο ειναι αλλα πρεπει να παρω το ps4 πρωτα για να το απολαυσω. Ελπιζω συντομα να τα καταφερω.
#8 Drake77 (Level 10) 02/10/2015 10:02
Επικη τριλογια!!!Θα μπει στη συλλογη μου σιγουρα και ας τα εχω στο ps3!
#9 +1 NoGood! (Level 24) 02/10/2015 14:36
Εννοείται πως τα έχω όλα στο Ps3.Τώρα θα ξαναζήσω τις ίδιες περιπέτειες στο Ps4!
#10 supermario644ever (Level 20) 03/10/2015 12:43
Μία επική θριλογία που πρέπει να παιχτεί από όλους
#11 Dark Angel (Level 5) 31/12/2015 13:30
Δεν κατάφερα ποτέ να παίξω τα Uncharted και το The Nathan Drake Collection με άφησε άναυδο! Καταπληκτικά παιχνίδια όλα τους!
#12 johnstath (Level 10) 06/01/2016 08:37
Μετά από συνολικά 50 ώρες παιχνιδιού έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα του, Τέλεια γραφικά και ήχος στο PS4 πετάει!
Score 8.5
8.77 User Score
(15 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Bluepoint Games, Naughty Dog
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 7/10/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification