Tomb Raider

Hot
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Ήταν Οκτώβριος του 1996 όταν η Lara Croft εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε PC και τις τότε κονσόλες 32-bit, PlayStation και Sega Saturn. Σε μια εποχή όπου η 3D απεικόνιση μόλις που είχε γεννηθεί, είχαμε μείνει όλοι με ανοιχτό το στόμα, βλέποντας μια καλλίγραμμη νεαρή ηρωίδα με καστανό μαλλί και μεγάλα boobs. Την ερωτευτήκαμε, παρά τα...χοντροκομμένα της pixels και στο τέλος την αγαπήσαμε, μέσω των επόμενων games αλλά και των ταινιών που ακολούθησαν, με πρωταγωνίστρια της Angelina Jolie.

Η νεαρή Βρετανίδα συμπληρώνει αισίως φέτος τις 10 εμφανίσεις στον χώρο των video games, οι πέντε εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί απ' την Crystal Dynamics και όχι την Core Design που είχε αναλάβει την Lara στα πρώτα της βήματα. Με το "10 το καλό" λοιπόν, η Square Enix, η οποία ως γνωστόν έχει εξαγοράσει την εκδότρια εταιρεία Eidos, αποφασίζει πέντε χρόνια μετά την τελευταία έκδοση (Tomb Raider: Underword) να πραγματοποιήσει ένα reboot στη σειρά (είναι άλλωστε της μόδας τα τελευταία χρόνια) και να μας παρουσιάσει την Lara Croft στα πρώτα της βήματα. Όχι σε αυτά του 1996, αλλά στην εποχή όπου η αγαπημένη μας ηρωίδα ήταν ένα μικρό και άβγαλτο κοριτσάκι.

Το Tomb Raider είναι ουσιαστικά ένα prequel της συνώνυμης έκδοσης του '96, που μας δείχνει πως η Lara έμπλεξε με τις εξερευνήσεις κι έμαθε να χειρίζεται όπλα. Είναι ένα συνδετικό κομμάτι του παζλ της σειράς, με πινελιές αλά Square Enix. Κι αν πιστεύετε ότι οι τελευταίες εκδόσεις είχαν "κορεστεί" τότε ακούστε κι αυτό. Η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να προσθέσει σε αυτή την έκδοση πολλά στοιχεία Third-Person Shooter, αφήνοντας στην άκρη τους δύσκολους γρίφους. Συν τις άλλοις, συναντάμε για πρώτη φορά μικρές πινελιές από σύγχρονα Action RPG (αναμενόμενο λόγω Square) όπως την απόκτηση xp, τα skills, την περισυλλογή αντικειμένων για τα upgrades των όπλων, τα side-quests ή το Fast Travel. Σε όλα αυτά προσθέστε τα bullet-time events και τις melee μάχες που είδαμε στο Underword κι έχετε ένα πλήρες πακέτο δράσης.

Σαν ναυαγοί σαν ροβινσώνες...
Έχοντας λατρεία για την αρχαιολογία, η Lara βρίσκεται σε ένα πλοίο μαζί με μια ομάδα εξερευνητών, του οποίου επικεφαλής είναι ο Conrad Roth, ένας έμπειρος ερευνητής που γνώριζε τον πατέρα της όμορφης Βρετανίδας. Μία δυνατή καταιγίδα χτυπάει το πλοίο, το κόβει κυριολεκτικά στα δύο και η Lara μαζί με την παρέα της καταλήγει στο απομονωμένο νησί Dragon's Triangle. Η ηρωίδα μας αποκόβεται (αρχικά) από την υπόλοιπη παρέα της, συλλαμβάνεται από μια ομάδα κακοποιών, τους Solarii, καταφέρνει να αποδράσει "στο τσάκ" και στη συνέχεια προσπαθεί να βρει φαγητό για να επιζήσει.

Μέσα στη μοναξιά της, η μικρή Lara (είναι δεν είναι 18 με βάση τον σχεδιασμό της) θα δώσει μια ανελέητη μάχη για την επιβίωση. Θα ματώσει, θα γιατρέψει τις πρώτες της πληγές ουρλιάζοντας απ' τον πόνο και θα μάθει να χρησιμοποιεί τα πρώτα της όπλα. Ακολούθως θα χρειαστεί να ενωθεί με την υπόλοιπη παρέα της και να καταφέρουν να αποδράσουν από το νησί. Για να γίνει όμως αυτό, η παρέα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη απειλή, που δεν είναι άλλη από τους Solarii (έναν...στρατό πειρατών), αλλά και τους ιθαγενείς που νιώθουν ενοχλημένοι από τους "εισβολείς" του νησιού τους. Κατά γενική ομολογία το σενάριο που σας παρουσιάζεται έχει αρκετά κοινά στοιχεία με άλλα games, ενίοτε κάνει "κοιλιά" κάπου στο μέσο του, απ' την άλλη παρουσιάζει την νεαρή Lara με τρόπο μοναδικό, κάνοντας την Square Enix να...αλλάζει την ιστορία.

Shooter μέχρι τελικής πτώσης
Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Tomb Raider είναι το ανελέητο πιστολίδι, κάτι που ήταν αναμενόμενο ύστερα από τα gameplay βίντεο που είχατε δει στις μέχρι τώρα παρουσιάσεις. Η δράση "ντύνεται" με τα quick-time events, στα οποία γίνεται πολλές φορές υπερβολική χρήση, ενίοτε προβληματική, καθώς θα πρέπει να πατήσετε το κατάλληλο κουμπί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι θάνατοι να προκαλούνται μέσα σε ένα quick-time event, σε ορισμένα από τα οποία απαιτείται και χρήση του αριστερού analog stick για την κίνηση της Lara. Οι trial and error τακτικές θα καταλήξουν σε αυτή την περίπτωση να είναι περισσότερες κι από τους ίδιους τους γρίφους.

Αρχικά θα κληθείτε να επιβιώσετε. Στη συνέχεια όμως όσο η Lara περπατάει στο νησί θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τους κινδύνους του και να βρει τη λύση για κάθε πρόβλημά της. Σε κάθε της βήμα προκύπτουν διαρκώς νέα "quests", κοινώς αποστολές οι οποίες σας δίνουν xp. Μαζεύοντας το κατάλληλο xp ξεκλειδώνετε πόντους τους οποίους κατανέμετε σε skills. Παράλληλα, θα πρέπει να συλλέξετε "salvages" δηλαδή απομεινάρια που βρίσκονται σε κιβώτια, στα πτώματα εχθρών ή κρυμμένα στο περιβάλλον και με τα οποία αναβαθμίζετε τα όπλα σας. Το αρχικό σας όπλο είναι ένα τόξο και στην πορεία θα χειριστείτε πιστόλι (όχι διπλό αλλά μονό), rifle, shotgun και ορισμένα ακόμη..."gadgets". Το μόνο που έλειπε να δούμε είναι ένα sniper κι ένα rocket launcher!

Lara...Drake!
Όπως προαναφέραμε, η αισθητική του Tomb Raider ταιριάζει γάντι σε αυτή ενός Third-Person Shooter. Χωρίς να προσβάλουμε την...κουκλάρα μας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η Square Enix δημιούργησε έναν τίτλο που -κατά μία έννοια- βασίστηκε στην πολυεπιτυχημένη σειρά Uncharted. Οι γρίφοι είναι σύντομοι, δεν κουράζουν το μυαλό και η δράση ανελέητη. Το δε parkour είναι πιο έντονο από ποτέ καθώς θα πρέπει να πιαστείτε όχι μόνο από εσοχές, αλλά και από βράχους χρησιμοποιώντας έναν ορειβατικό πέλεκυ, ο οποίος χρησιμεύει ακόμη είτε ως όπλο για τις melee επιθέσεις σας, είτε απλά για να ανοίξετε πόρτα όπως οι διαρρήκτες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρώτα "γεννήθηκε" η Lara Croft και μετά ο Nathan Drake, ο οποίος (όλως τυχαίως) είναι λάτρης των εξερευνήσεων και των αρχαίων κειμηλίων! Αφήστε δε που έχει χαρακτηριστεί ως ο "αρσενικός Lara Croft". Απ' την άλλη όμως, είναι εμφανές ότι επειδή το Tomb Raider είχε...κουράσει στις τελευταίες εκδόσεις του, η Square Enix αποφάσισε να δώσει μια στροφή προς το Action στοιχείο, αντιγράφοντας παράλληλα πολλές από τις αρετές του Uncharted και χτίζοντας πάνω σε αυτό ακόμα κι ένα multiplayer mode. Θα συναντήσετε μέχρι και το σήμα-κατατεθέν του Uncharted, ότι δηλαδή τα πάντα καταστρέφονται γύρω σας κι εσείς επιβιώνετε κυριολεκτικά για μερικά εκατοστά!

Puzzles
Στην παραπάνω "δανεισμένη" συνταγή της Naughty Dog οφείλουμε να εξαιρέσουμε τους ιδιότροπους γρίφους του Uncharted, καθότι το Tomb Raider δεν θα σας βασανίσει ιδιαίτερα με "αποκρυπτογραφήσεις συμβόλων" κι άλλα τέτοια περίεργα που ενίοτε απαιτούν walkthroughs. Σχεδόν σε όλες τις συνθήκες, σας ζητείται απλά να "σπάσετε" έναν τοίχο ή μια πόρτα και να περάσετε παρακάτω. Επομένως, στο 100% των περιπτώσεων η λύση βρίσκεται μέσα σε 30-40 τετραγωνικά μέτρα και δεν απαιτείται ψάξιμο. Με εξαίρεση λοιπόν 2-3 σημεία που χρειάζονται σκέψη, πονηριά και λίγο ταχύτητα, η τακτική είναι απλή. Δοκιμάστε τους μηχανισμούς που υπάρχουν γύρω σας, πειραματιστείτε και σίγουρα θα τα καταφέρετε! Όταν δεν θα ψάχνετε για γρίφους, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείτε το τόξο σας για να πετάξετε σκοινί και να πιαστείτε από αυτό για να περάσετε στην απέναντι άκρη.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα του Tomb Raider είναι ότι σας δίνει όλες τις πληροφορίες έτοιμες. Απλά πατήστε το trigger button του gamepad και η οθόνη θα γίνει ασπρόμαυρη, αποκαλύπτοντας γύρω σας όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι χρήσιμο τόσο κατά την διάρκεια των γρίφων, όσο και σε περιπτώσεις όπου αναζητείτε μανιωδώς πυρομαχικά. Μπορεί κατ' αυτό τον τρόπο να χάνεται το Adventure στοιχείο και η Lara να μοιάζει με...πρωταγωνιστή του Assassin's Creed, όμως διευκολύνει απίστευτα το έργο σας.

Skills και όπλα
Όσο εκπληρώνετε τους στόχους σας θα συναντάτε ανά 15-25 λεπτά ορισμένα "camps". Πρόκειται για σημεία όπου μπορείτε κατά μία έννοια να...κατασκηνώσετε γύρω από μια φωτιά και να ηρεμήσετε, αναβαθμίζοντας παράλληλα τα skills (με το xp που συλλέξατε) και τον εξοπλισμό σας. Τα skills αναβαθμίζονται μόνο με την απόκτηση xp. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αποστολές σας δεν είναι μόνο αυτές στις οποίες σας καθοδηγεί το βασικό σενάριο. Υπάρχουν πολλές προαιρετικές αποστολές, τις οποίες μπορείτε να εκτελέσετε όποτε το επιθυμείτε, με ένα Fast travel από το ένα camp στο άλλο. Άρα το πόσο xp θα συλλέξετε έγκειται στην κρίση σας.

Οι κατηγορίες των skills είναι τρεις: Survivor, Hunter και Brawler. Τα Survivor skills σας βοηθούν να συλλέξετε επιπλέον loot για τη μάχη, όπως το να πάρετε πίσω τα βέλη με τα οποία σκοτώσατε τους εχθρούς σας. Τα Hunter skills σας αναβαθμίζουν τις ικανότητες των όπλων, ώστε να είστε πιο αποτελεσματικοί, ενώ τα Brawler skills σχετίζονται επίσης με τη μάχη, αφού σας κάνουν πιο ανθεκτικούς στα χτυπήματα, ενώ σας δίνουν επιπλέον κινήσεις, όπως για παράδειγμα χτύπημα την ώρα ενός ελιγμού αποφυγής. Μέχρι να τερματίσετε το Tomb Raider, αναμένεται να έχετε ξεκλειδώσει τα περισσότερα διαθέσιμα skills, κάτι ανάλογο με το Far Cry 3.

Όσον αφορά στα upgrades, κάθε κιβώτιο που σπάτε σας δίνει περίπου 10-40 salvage points. Μικρότερες ποσότητες αποσπάτε από τους Solarii όταν τους σκοτώνετε. Οι πόντοι αυτοί αξιοποιούνται για την βελτιστοποίηση των όπλων σας, όποτε βρίσκεστε σε ένα camp. Απλά επιλέγετε το επιθυμητό όπλο (τόξο, πέλεκυ ή όπλα με σφαίρες) και του αναβαθμίζετε το damage, τον γεμιστήρα κ.ο.κ. 

Lara...Rambo!
Σύμφωνα με την αριθμητική της Square Enix, υπολογίζεται ότι η Lara Croft ισούται με 5 Nathan Drake και με 2 John Rambo. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πολύ απλά πέρα από τα επικίνδυνα ακροβατικά θα κληθείτε να δώσετε σκληρές μάχες με τους εχθρούς σας, οι οποίοι στα πιο προχωρημένα επίπεδα είναι εξοπλισμένοι από πάνω μέχρι κάτω...σαν αστακοί!

Όσο κι αν "πωρωθείτε" με τις μάχες, δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τόσο ρεαλιστικό το να καταφέρνει μια Lara Croft -στην πρώτη της κιόλας περιπέτεια- να σκοτώνει τόσο μεγάλες ομάδες κακοποιών. Αφήστε δε που στις μάχες της χρησιμοποιεί τόξο με...φλεγόμενα βέλη (που είσαι ρε Stallone να βάλεις μια τάξη;) Το ξεκίνημα σας βρίσκει να σκοτώνετε λύκους...για πρωινό και να ανάβετε δάδες μέσα σε σπηλιές και κατακόμβες, όμως στην πορεία το μόνο που θα κάνετε είναι να θερίζετε με μίσος όποιον βρείτε μπροστά σας, ενίοτε και με την προσθήκη ορισμένων puzzles (για να μην ξεχνιόμαστε).

Το A.I. των εχθρών σας δουλεύει κατά κύριο λόγο αποτελεσματικά, όμως είναι πανομοποιότυπο για κάθε τύπο εχθρού, ακόμα και στα bosses, τα οποία είναι ελάχιστα, πλην όμως πλήρως αργά και κυρίως προβλέψιμα στις κινήσεις τους. Μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζουν οι ανταλλαγές πυροβολισμών με μεγάλες και καλά εξοπλισμένες ομάδες αντιπάλων, οι οποίοι προσπαθούν να σας περικυκλώσουν, να πετάξουν εκρηκτικά στο σημείο όπου καλύπτεστε, να σας πλαγιοκοπήσουν και να σας εξοντώσουν με το καλό σημάδι που διαθέτουν (στις περισσότερες περιπτώσεις). Σπάνια θα τύχει να μην αντιληφθούν την παρουσία σας, καθώς αν σκοτώσετε κάποιο φρουρό αθόρυβα με stealth kill, το πιθανότερο είναι να σας αντιληφθεί ο διπλανός του. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου η τεχνητή νοημοσύνη δε λειτουργεί σωστά (κυρίως όταν δεν γίνετε αντιληπτοί) και το πιθανότερο είναι τα όποια λάθη να διορθωθούν με τα επόμενα patches.

"You can do it. You are a Croft!"

Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση πεθάνετε, είτε από πυρά εχθρών, είτε λόγω κάποιου quick-time event, οι developers φρόντισαν για εσάς ώστε να σώζουν αυτόματα τη δράση σε πολύ συχνά checkpoints. Πρακτικά δηλαδή, μία μάχη χωρίζεται σε πολλά επιμέρους checkpoints, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και σε ορισμένα quick-time events. Η δυνατότητα αυτή συμβάλει σημαντικά ώστε να μην μας...σπάνε τα νεύρα, παρότι σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα ούτως η άλλως, λόγω... έκτακτων καταστάσεων.

Achievements
Το βασικό story του Tomb Raider διαρκεί περίπου 10-12 ώρες, ανάλογα με το επίπεδό σας στην επίλυση γρίφων. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας και το παραπάνω διάστημα αφορά το μεσαίο εξ αυτών. Φυσικά στις ώρες αυτές υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε υπομονή και αντανακλαστικά για να ξεπεράσετε ορισμένα ενοχλητικά quick-time events. Η δράση είναι linear με περιορισμένες επιλογές, ενώ οι προαιρετικές αποστολές υπόσχονται να σας κρατήσουν για λίγες ώρες ακόμη, καθώς μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε σε αυτές, βλέποντας στο χάρτη το πόσο % έχετε ολοκληρώσει τα ζητούμενα quests κάθε περιοχής.

Συν τις άλλοις, συναντάμε αρχαία κειμήλια, τα οποία μπορείτε να περιστρέψετε και να δείτε με zoom. Αν θέλετε να τα βρείτε όλα τότε θα βασανιστείτε για το διπλάσιο χρόνο από αυτό που προαναφέραμε, καθώς συχνάζουν στις πιο...απόκρυφες γωνιές του χάρτη. Παράλληλα, όσο περισσότερο xp συλλέξετε, τόσο περισσότερες εικόνες της Lara ξεκλειδώνονται από το βασικό μενού, όπου και εδρεύει η αντίστοιχη gallery.

Multiplayer
Στα πρότυπα που επιβάλουν τα σύγχρονα games, το Tomb Raider αποκτά κι αυτό με τη σειρά του ένα online multiplayer mode, στο οποίο μπορείτε να παίξετε στα τέσσερα διαθέσιμα modes που σας δίνονται και που είναι τα Free-for-all, Team Deathmatch, Rescue και Cry for help.

Τα πρώτα δύο δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς το Free-for-all ζητάει να σκοτώσετε όποιον παίκτη βλέπετε μπροστά σας και το Team Deathmatch τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Όσοι βγουν πρώτοι σε kills κερδίζουν το αντίστοιχο mode. Από εκεί και πέρα, στο Cry for help οι Survivors θέλουν να καταλάβουν ραδιοασύρματους και οι Solarri (η εχθρική φυλή του παιχνιδιού) προσπαθούν να τους κλέψουν τις μπαταρίες. Τέλος, στο Rescue οι Survivors θα πρέπει να καταλάβουν σημεία για να πάρουν από αυτά supplies και οι Solarri να τους σκοτώσουν. Επειδή κάθε kill μέσα στον κύκλο των supplies είναι πιο εύκολο απ' την κατάληψή του, η αναλογία είναι 1 κατάληψη για 4 kills. Για παράδειγμα το σκορ Survivors 2 Solarri 8 δίνει ισοπαλία και με ένα επιπλέον kill για τους Survivors, οι τελευταίοι θα κερδίσουν, εκτός κι αν οι Solarri καταφέρουν άλλα 4 kills εντός κύκλου και τους φτάσουν. Όλα τα modes έχουν αντίστροφη μέτρηση, στη λήξη της οποία προκύπτει ο νικητής (στο Free-for-all) ή η νικήτρια ομάδα.

Οι διαθέσιμοι χαρακτήρες του multiplayer είναι οι φίλοι της Lara Croft κι αντίστοιχα (απ' την πλευρά των κακών) οι ληστές. Όσο παίζετε αποκτάτε xp, ανεβαίνετε level και ξεκλειδώνετε νέα abilities και upgrades όπλων τα οποία σας βοηθούν στη μάχη. Τα abilities χωρίζονται σε Survival, Offensive και Explosive skills, ενώ από ορισμένα levels κι έπειτα μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερους χαρακτήρες, με τη Lara και το τελικό boss αντίστοιχα, να είναι διαθέσιμοι στο level 60. Καλό κουράγιο λοιπόν!

Παρότι το multiplayer του Tomb Raider είναι σαν ένα υποκατάστατο σε σχέση με άλλα online games, η προσθήκη του είναι ευπρόσδεκτη. Ορισμένες φορές βέβαια τα modes θα σας φανούν επαναλαμβανόμενα, ενίοτε άδικα, ενώ ο σχεδιασμός ορισμένων maps είναι εκνευριστικός, καθώς όποια ομάδα πάρει πρώτη ένα υψηλό σημείο, αποκτά προβάδισμα. Παρόλα αυτά, το online καταφέρνει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του Tomb Raider, με τρόπο παρόμοιο με τα Uncharted 2 και 3. Αν δηλαδή σας άρεσαν τα συγκεκριμένα online modes τότε το πιθανότερο είναι να ικανοποιηθείτε.

Ματωμένη αλλά sexy
Η Crystal Dynamics χρησιμοποίησε μια τροποποιημένη έκδοση της Crystal Engine, μιας μηχανής γραφικών που είχαμε δει στο Tomb Raider: Underworld. Προς τιμή των developers η ίδια game engine χρησιμοποιείται τόσο στη δράση, όσο και στα cutscenes, ωστόσο το lipsync δύσκολα θα σας ικανοποιήσει, ενώ ορισμένες κακοτεχνίες στα textures δεν θα μπορούσαν να παραβλεφθούν. Το aliasing είναι έντονο, τόσο στους χαρακτήρες όσο και στα περιβάλλοντα, ενώ τα οπτικά εφέ είναι σε κάπως καλύτερη μοίρα, κυρίως όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα αλλά και το αίμα που αναβλύζει τη στιγμή της μάχης.

Η Lara απεικονίζεται σε πολύ μικρή ηλικία, περίπου κατά την ενηλικίωσή της, με δύο κρικάκια στο δεξί αυτί και τα μάτια της να έχουν λίγο μικρότερες κόρες. Τελικά ήταν το ίδιο sexy όπως την ξέρουμε σήμερα, μόνο που εδώ εμφανίζεται πολύ αθώα, άβγαλτη και τρομαγμένη. Η Camilla Luddington (τοξότης στο ζώδιο, τυχαίο; Δε νομίζω!) δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και δικαιώνει απόλυτα την Square Enix για την επιλογή της. Η φωνή της θα σας συντροφεύσει τόσο στα cutscenes, όσο και στους μονολόγους κατά την διάρκεια της παραμονής σας στα camps όταν και θα αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας.


Το voice acting κρίνεται επιτυχημένο στους περισσότερους συνοδευτικούς ηθοποιούς, ενώ τα ηχητικά εφέ είναι λεπτομερή και με ένα σύστημα Dolby Surround, θα σας εντυπωσιάσουν. Τόσο ο καταιγισμός σφαιρών, όσο και το άκουσμα των ήχων του περιβάλλοντος ή ακόμα και η ανάσα της Lara, είναι φτιαγμένα στην εντέλεια, με εξαίρεση ορισμένα glitches, όπως για παράδειγμα το πάτημα του εκκωφαντικού "boom" που ακούτε όταν πατάτε το αριστερό trigger button για να αποκαλύψετε τα μυστικά του χώρου γύρω σας. Θυμίζει λίγο...ατομική βόμβα.

Στον τεχνικό τομέα αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι για λόγους οικονομίας σχεδιασμού αλλά και για χάρη της σταθερότητας του frame rate, στα textures παρουσιάζεται το φαινόμενο του culling σε ορισμένα σημεία. Κοινώς, τα περιττά textures που δεν είναι ορατά, όπως για παράδειγμα το σκοινί αναρρίχησης είναι "κούφια" από μέσα. Απ' την άλλη οι μικρές πτώσεις των frames στις έντονες μάχες δεν μπορούσαν να αποφευχθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρεάζεται έντονα το gameplay. Ακόμη, τα shadows παρουσιάζουν ορισμένες ελλείψεις στην ανάλυση, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο έντονες στα σκοτεινά σημεία, στα οποία θα χρειαστείτε σίγουρα μια αύξηση στο brightness της οθόνης σας.

Ξεχωρίζει από τα προηγούμενα
Παρά την όποια έλλειψη των παλιών καλών adventure στοιχείων και των εξερευνήσεων σε όμορφα περιβάλλοντα, το νέο Tomb Raider μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα επιτυχημένο reboot, που μας παρουσιάζει την Lara Croft στην πιο μικρή ηλικία που την έχουμε δει. Με σενάριο που θα σας κρατήσει προσηλωμένους και σκηνοθεσία που ικανοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος του, το δημιούργημα της Crystal Dynamics υπό την καθοδήγηση της Square Enix, κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο. Κάποιοι μπορεί να κατηγορήσουν τους ιάπωνες ότι έκαναν τη σειρά να "χάσει την ταυτότητά της" κι ότι το παράκαναν με τα Action στοιχεία. Το βέβαιο όμως είναι ότι επειδή το Action είναι αυτό που πουλάει στην εποχή μας, εν τέλει αυτού του είδους το gameplay, με τα skills, την αναβάθμιση των όπλων, τις προαιρετικές αποστολές και τις έντονες μάχες, απευθύνεται σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι το Tomb Taider θα τραβήξει το ενδιαφέρον σας περισσότερο απ' το αναμενόμενο, τόσο αν είστε fan της σειράς, όσο και σε περίπτωση που την δοκιμάζετε για πρώτη φορά.

Θετικά:
- Περιπέτεια γεμάτη συγκίνηση
- Η προσθήκη των skills και των upgrades στα όπλα
- Όλη η δράση που ζητάμε από ένα Action Shooter
- Cutscenes που καθηλώνουν
- Συχνά checkpoints
- Εκπληκτική ερμηνεία της Camilla Luddington
- Οι προαιρετικές αποστολές και η προσθήκη του multiplayer mode επεκτείνουν σημαντικά την διάρκεια

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενοι γρίφοι και περιορισμένα Adventure στοιχεία
- Υπερβολική και κακή χρήση των quick-time events
- Ορισμένες κακοτεχνίες στο multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.6

Μία καλοδεχούμενη στροφή 180 μοιρών για την Lara Croft και ένα άνοιγμα της Square Enix σε ένα ευρύ κοινό. Το αν αποδειχθεί επιτυχημένο θα το κρίνει ο χρόνος.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

2 reviews
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(2)
To write a review please register or
Tomb Raider (2013)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Έχουν περάσει αισίως πάνω από δυο χρόνια που ασχολήθηκα με αυτό το παιχνίδι. Έστω και καθυστερημένα, ήθελα να γράψω τις απόψεις μου, μιας και τερμάτισα πρόσφατα τον διάδοχό του. Παρακαλώ, συγχωρείστε οποιαδήποτε διαφορά πιθανώς να υπάρχει ή έλλειψη λεπτομερειών, τα γράφω κυρίως από μνήμης και το συναίσθημα που μου άφησε σαν παιχνίδι 2 χρόνια αργότερα.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως είχα μια επαφή με τα παλιά Tomb Raider, κυρίως ως θεατής, οπότε ξέρω τις περιπέτειές της Lara, αλλά χωρίς να έχω παίξει. Το μόνο που προσπάθησα να παίξω ήταν το Legend που, ενώ το λάτρεψα από ιστορία ως εκεί που κατάφερα να φτάσω, μίσησα τους "physics" γρίφους και το σκαρφάλωμα που αν έπεφτες, ξανάρχιζες από αρχή αρχή. Ευτυχώς για μένα και ομοϊδεάτες μου, κυκλοφόρησε αυτό.

Από σεναριακής άποψης το παιχνίδι ήταν πολύ ωραίο. Οι ήρωες ναυαγούν σε ένα νησί, από το οποίο προσπαθούν να φύγουν. Παράλληλα μαθαίνουμε πως ο λόγος που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν επειδή έψαχναν ένα θρυλικό ιαπωνίζον βασίλειο. Σαν σενάριο είναι όσο πρέπει, έχει το άγχος του, τα twist του. Οι χαρακτήρες πλην της Lara είναι κάπως αρχετυπικοί και δεν ξεχωρίζουν όσο θα μπορούσαν. Μετά από δυο χρόνια, τα μόνα άτομα που θυμάμαι εκτός της Lara είναι η βασίλισσα, ο καθηγητής και, αμυδρά, ο μέντοράς της. Δεν μετράω καν τον Jonah, καθώς, αν δεν έπαιζα τώρα το Rise, ούτε αυτόν θα θυμόμουν.

Στο gameplay τα πάει πάρα πολύ καλά. Άφθονη δράση, κάποιοι υποτυπώδεις μηχανισμοί survival, ενδιαφέρον σύστημα upgrade όπλων που δεν αλλάζει απλώς στατιστικά αλλά και την όψη των όπλων. Επίσης, το σκαρφάλωμα ήταν αρκετά καλύτερο σε σύγκριση με τα παλιά. Οι γρίφοι ήταν χαμηλής σχετικά δυσκολίας, που προσωπικά δεν με ενόχλησε, αν και άλλους τους ενόχλησε. Επίσης, έλαμψαν δια της απουσίας τους οι επιπλέον "τάφοι" (tombs) προς εξερεύνηση. Αν και υπήρχε κάτι σχετικό στο παιχνίδι, ειδικά μετά την έλευση του Rise θα ήταν ψέμα να πούμε ότι αυτά που υπήρχαν ήταν καλά.

Τέλος, ο οπτικός τομέας ήταν κάτι παραπάνω από καλός. Ήταν λίγο βαρύ για υπολογιστές της εποχής, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε και με το παραπάνω.

Σε γενικές γραμμές, ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, το οποίο θα ξανάπαιζα κάποια στιγμή για να δω πάλι την ιστορία. Σαν πρώτη επαφή το λάτρεψα γενικά και περίμενα πως και πως ανακοίνωση για sequel.

Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Κάποιες γαμάτες σκηνές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη
- Ωραίο και γρήγορο gameplay
- Καλοί stealth μηχανισμοί
- Πολύ καλά γραφικά

Αρνητικά:
- Αδιάφοροι χαρακτήρες
- Έλλειψη καλών side tombs
- Αδύναμοι γρίφοι
- Αδιάφοροι εχθροί πέρα από τους supernatural
- Λίγο βαρύ για μηχανήματα της εποχής
Report this review Comments (2) | Was this review helpful? 1
Tomb Raider (2013)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0
To Tomb Raider (2013) είναι ένα από τα καλύτερα games στην κατηγορία adventure που έχουν κυκλοφορήσει το οποίο ανήκει και στην κατηγορία action και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως survival horror με υπέροχα γραφικά, τα οποία συνδυάζονται με την κατάλληλη ηχητική επένδυση.

Κάθε φορά που η Lara πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιον γρίφο ή βρίσκεται σε δύσκολη θέση αποτυπώνεται με γλαφυρό και ρεαλιστικό τρόπο η αγανάκτηση που νιώθει καθώς επίσης και η περιέργεια της αλλά και ο θαυμασμός και η έκπληξη για καθετί ανακαλύπτει.

Από την άλλη ακόμα και ο σχεδιασμός της Laras παρουσιάζει όσον αφορά το οπτικό κομμάτι μεγάλες αλλαγές σε σχέση με προηγούμενους τίτλους με την βοήθεια της νέας μηχανής γραφικών της crystal dynamics και αποτυπώνεται αρκετά ρεαλιστικά κάνοντας την αρχή για μια νέα Lara.

Αυτό που μου άρεσε ήταν πως σε αντίθεση με προηγούμενα της σειράς όπως το Legend όπου κυριαρχεί το Action στοιχείο, το συγκεκριμένο παιχνίδι περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό αρκετή εξερεύνηση κάτι που είχαμε δει σε παλιότερους τίτλους και επαναφέρεται στον τίτλο του 2013 αλλά το Action στοιχείο δεν παύει να υπάρχει αλλά υπάρχει και κορυφώνεται από την μέση και όσο προχωράμε προς στο τέλος.

Χαρακτηριστικό είναι πως από την μια υπάρχουν τάφοι και διάφορα αντικείμενα που θέλουν αρκετή εξερεύνηση για να ανακαλυφθούν από την άλλη υπάρχει και το Action το οποίο κάποιες φορές δυσκολεύει τον παίκτη αρκετά ακόμα και στο Easy. Με άλλα λόγια μιλάμε για έναν τίτλο που συνδυάζει άριστα το Adventure με το Action.

Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν πως η εξερεύνηση σε μεγάλο βαθμό ήταν προαιρετική κάτι που σήμαινε πως ο παίκτης μπορούσε να ολοκληρώσει το Story σχετικά γρήγορα καθώς επίσης και η σχετικά μικρή του διάρκεια, συγκριτικά με παλαιότερους τίτλους.

Σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο η Lara θέλει να εντοπίσει το χαμένο βασίλειο του Yamatai,και παρά την συμβουλή του Whitman (ο οποίος ήταν ένας αρχαιολόγος που κατά την διάρκεια του παιχνιδιού προδίδει την Lara και το υπόλοιπο πλήρωμα) κατευθύνεται στο τρίγωνο του δράκου ανατολικά της Ιαπωνίας. Το πλοίο το χτυπάει ισχυρή καταιγίδα, και χωρίζεται στα δύο, αφήνοντας τους επιζώντες σε ένα απομονωμένο νησί το οποίο αποδείχτηκε στην συνέχεια πως ήταν το νησί όπου βρισκόταν το βασίλειο του Yamatai.Η Lara χωρίζεται από τους υπόλοιπους επιζώντες και συλλαμβάνεται από έναν παράξενο άγριο άνθρωπο ο οποίος την παγιδεύει μέσα σε μια σπηλιά. Μετά καταφέρνει να ελευθερωθεί και κάπου εδώ ξεκινάει η περιπέτεια της.

Σύνοψη

Γενικότερα πιστεύω πως είναι ένα από τα καλύτερα tomb raider που έχουν κυκλοφορήσει και αν η εξερεύνηση ήταν προαπαιτούμενη για τον τερματισμό, θα ήταν ίσως το καλύτερο της σειράς.Θετικά

• Πολύ Καλά Γραφικά
• Πολύ Καλή Ηχητική Επένδυση
• Αρκετή Δράση ειδικά από την μέση και μετά
• Αρκετή Εξερεύνηση με κάποιους γρίφους

Αρνητικά

• Οι οποίοι γρίφοι στην πλειοψηφία δεν δυσκολεύουν ιδιαίτερα
• Η εξερεύνηση ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις προαιρετικές αποστολές
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Vasilis (Level 25) 02/03/2013 20:56
Drake and John τον νου σας έρχεται η Lara. :D
#2 +1 Sephiroth (Level 18) 02/03/2013 20:59
- Οι προαιρετικές αποστολές και η προσθήκη του multiplayer mode επεκτείνουν σημαντικά την διάρκεια.

Πόση ώρα σου πήρε το campaign?
#3 +1 Manos (Level 39) 02/03/2013 21:02
Quoting Sephiroth:
- Οι προαιρετικές αποστολές και η προσθήκη του multiplayer mode επεκτείνουν σημαντικά την διάρκεια.

Πόση ώρα σου πήρε το campaign?

Το έγραψα. 10-12 ώρες μόνο το καθαρό story.

Quoting Vasilis:
Drake and John τον νου σας έρχεται η Lara. :D

Ε πιστεύω απ' ότι θα δείτε τους έχει και τους δύο μαζί. :-)
#4 Vasilis (Level 25) 02/03/2013 21:05
Quoting Manos:


Quoting Vasilis:
Drake and John τον νου σας έρχεται η Lara. :D

Ε πιστεύω απ' ότι θα δείτε τους έχει και τους δύο μαζί. :-)


Βαλέ μέσα και όλο τον Αμερικανικό στρατό και κλείσαμε :P
#5 +1 Sephiroth (Level 18) 02/03/2013 21:06
Quoting Sephiroth:
- Οι προαιρετικές αποστολές και η προσθήκη του multiplayer mode επεκτείνουν σημαντικά την διάρκεια.

Πόση ώρα σου πήρε το campaign?

Άκυρο.10-12 ώρες στο normal.Οι προαιρετικές αποστολές,είναι σαν να προσπαθείς να πετύχεις καλύτερους χρόνους,καλύτερ ο accuracy % κτλ?
#6 Sephiroth (Level 18) 02/03/2013 21:07
Quoting Vasilis:
Drake and John τον νου σας έρχεται η Lara. :D

John?
#7 -1 Vasilis (Level 25) 02/03/2013 21:08
Quoting Sephiroth:
Quoting Vasilis:
Drake and John τον νου σας έρχεται η Lara. :D

John?


John Rambo
#8 Sephiroth (Level 18) 02/03/2013 21:17
Quoting Vasilis:
Quoting Sephiroth:
Quoting Vasilis:
Drake and John τον νου σας έρχεται η Lara. :D

John?


John Rambo

Καλά,δεν νομίζω να είναι τόσο extreme η Lara.BTW,έχεις παίξει ποτέ Rambo στο Nintendo?
#9 Manos (Level 39) 02/03/2013 21:21
Sephiroth αν παίξεις το Tomb Raider θα αλλάξεις γνώμη και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Παιδιά μην βγαίνετε off-topic. Ότι σχόλιο έχετε μόνο επί του review, τα υπόλοιπα πείτε τα ελεύθερα στο forum που προορίζεται και για διευκρινιστικές ερωτήσεις. :-)

Ήταν καλή εμπειρία πάντως!
#10 Nicko (Level 20) 02/03/2013 22:02
Θα το τιμησω αν και δν ειμαι λατρης της λαρας!
#11 -1 MeLeneNoddy (Level 17) 02/03/2013 22:26
Tomb Raider = Uncharted with Boobs
#12 mike kodima (Level 20) 02/03/2013 22:55
Παρά πολύ καλό το άρθρο Μάνο και αναλυτικό μια χαρά είναι η 10-12 ώρες περίπου όπως λες αν ήταν και 15 ώρες ακόμα καλύτερα θα ήταν,εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ανυπομονώ να πιάσω στα χέρια το game!
#13 SnakeEater (Level 17) 03/03/2013 01:20
10-12 ωρες ειναι λιγες για tomb raider...πολυ καλο το αρθρο σου παντως μανο...η αληθεια ειναι οτι οντως προοριζεται για ακομα περισσοτερους φανς σαν αυτους του uncharted αλλα αμα λες οτι ειναι πιο ευκολοι απ του uncharted τοτε ..παραειναι action....επιση ς μανο υπαρχει καποιο σχολιο στο story που το συνδεει με τα προηγουμενα πχ οτι ψαχνει για το πως πεθανε η μητερα της ας πουμε??
#14 SnakeEater (Level 17) 03/03/2013 01:22
Quoting SnakeEater:
10-12 ωρες ειναι λιγες για tomb raider...πολυ καλο το αρθρο σου παντως μανο...η αληθεια ειναι οτι οντως προοριζεται για ακομα περισσοτερους φανς σαν αυτους του uncharted αλλα αμα λες οτι ειναι πιο ευκολοι απ του uncharted τοτε ..παραειναι action....επισης μανο υπαρχει καποιο σχολιο στο story που το συνδεει με τα προηγουμενα πχ οτι ψαχνει για το πως πεθανε η μητερα της ας πουμε??

''..αλλα αμα λες οτι οι γριφοι ...'' *
σορρυ για το διπλο ποστ...
#15 SirLvr (Level 27) 03/03/2013 01:31
Εγώ θα το δοκιμάσω σίγουρα!! Πολύ καλό review Μάνο!
#16 Blood King (Level 25) 03/03/2013 02:08
Αν το καθαρό παιχνίδι είναι μόνο 10-12 ώρες την έβαψε η Lara, πενιχρό για εμάς τους hardcore tombraiderάδες που τη ακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια 8)
#17 +1 Akis 7 (Level 20) 03/03/2013 02:09
Lara ειναι, δεν γινεται να μην ειναι καλο το παιχνιδι.Αν και πιστευω επρεπε να ειναι λιγο μεγαλυτερο.Τα πρωτα tomb raider εκανα εβδομαδες να τα τερματισω.Παντω ς εδω η Lara ειναι πανεμορφη.
#18 +1 Manos (Level 39) 03/03/2013 03:24
Ευχαριστώ για τα θετικά σας σχόλια. Σαφώς και συμφωνώ ότι ένα οποιοδήποτε σύγχρονο video game πρέπει να διαρκεί πολύ περισσότερο, καθότι...πληρών ουμε άρα είμαστε απαιτητικοι. Απλά πέρα από τις 10-12 ώρες του βασικού story υπάρχουν και οι προαιρετικές αποστολές οι οποίες καλύπτουν 3,5 - 5 ώρες επιπλέον gameplay time. Συν το multiplayer όπου ξεκλειδώνετε abilities και weapon upgrades. Σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και με βάση τα νέα features που μπήκαν (skills, upgrades, multiplayer κτλ.) θεωρώ ότι θα ικανοποιηθείτε σε σχέση με τα τελευταία Tomb Raider. Οκ, το multiplayer δεν έχει την λειτουργικότητα και τα "δίκαια" maps του Uncharted αλλά δεν παύει να αποτελεί έστω μια προσθήκη.

Quoting SnakeEater:
υπαρχει καποιο σχολιο στο story που το συνδεει με τα προηγουμενα πχ οτι ψαχνει για το πως πεθανε η μητερα της ας πουμε??

Όχι, δεν βρήκα κάτι τέτοιο. Αλλά έχει πολλές συγκηνητικές στιγμές κι αυτό για μένα μέτρησε.
#19 Storm (Level 10) 03/03/2013 08:55
Quoting SnakeEater:
υπαρχει καποιο σχολιο στο story που το συνδεει με τα προηγουμενα πχ οτι ψαχνει για το πως πεθανε η μητερα της ας πουμε??

Έχουν πει ότι είναι reboot κανονικό. Καινούρια Lara. Άλλο σύμπαν. Μπορεί αυτή η Lara δηλαδή να εξελιχθεί όπως θέλει άσχετα απ' το τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Να αποφασίσει δηλαδή από 'δω και πέρα να κυκλοφορεί με mini gun, να δείρει τον Chuck Norris ή να έχει τη δική της υπερδύναμη. Θα ήθελα να μη γίνει βέβαια αυτό...

Eπίσης απ' τα previews κλπ είχα υπόψη μου ότι θα έκαναν ένα αρκετά πιο ανοιχτό Tomb Raider, ώστε να χτυπάει σε διάρκεια Far Cry, Assassin's Creed κλπ... Κρίμα γι' αυτό, κατά τ' άλλα φαίνεται κουκλάκι.
#20 dirty harry (Level 7) 03/03/2013 10:20
Μα καλα, με τοσα καλα action games στην αγορα, ποιος ο λογος να το παιξει καποιος ? Το Tomb Raider ξεχωριζε ανεκαθεν για τις adventure εμπειριες που προσεφερε και αν αποτυχανε το τελευταια χρονια ηταν ακριβως αυτος ο λογος !!! Γιατι να θελω να παιξω εναν θυλικο ...Drake ή Shepard ? Προφανως προσπαθουν να τσιμπησουν 15αρηδες και οχι εμας που μαθαμε με το TR 1 ....
#21 Vasilis (Level 25) 03/03/2013 11:09
Quoting Blood King:
Αν το καθαρό παιχνίδι είναι μόνο 10-12 ώρες την έβαψε η Lara, πενιχρό για εμάς τους hardcore tombraiderάδες που τη ακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια 8)

Αν ειναι 10-12 ωρες που προσωπικα θα αφιέρωνα περισσότερο χρόνο από αυτόν λόγω των trophies και για να εξερευνησω καθε σημειο του παιχνιδιου, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόμουνα 20 ωρες στο περιπου.
#22 Glamorous (Level 27) 03/03/2013 12:10
Πολύ ωραίο review. Σαν όλους τους άλλους και εγώ περίμενα κάτι μεγαλύτερο σε διάρκεια και να είναι λίγο πιο open world. Από την άλλη μπορεί να το κάναν τελείως open world και αυτό θα ήταν πραγματικά άσχημο. Πιστεύω ότι θα πουλήσει αρκετά μιας και είναι ένα από τα top games της χρονιάς αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει Game of The Year. Πάντως χαίρομαι που κυκλοφόρησε επιτέλους, χρειαζόμαστε και εμείς τα κορίτσια έναν θηλυκό Drake! (Nathan εννοείται, μην πάει το μυαλό σας σε κανέναν φτηνό rapper).
#23 treloysis (Level 15) 03/03/2013 12:13
Πολύ καλό φαίνεται. Παρατήρησα σημαντικές καινοτομίες στα όπλα... θα το νοικοιάσω αύριο να δω τι λέει.
#24 rjhe (Level 22) 03/03/2013 17:42
Χωρίς να είναι κακό το παιχνίδι -κάθε άλλο-, χάλασε κάπως ο χαρακτήρας της σειράς Tomb Raider. Επίσης έλεος με τα QTEs!!!
#25 +1 GamerPs3maniac (Level 16) 04/03/2013 12:19
Με λίγα λόγια ακόμη μια παιχνιδάρα κυκλοφόρησε.
Λεφτά να υπάρχουν...
#26 kiriakos_k23 (Level 13) 11/03/2013 01:09
Πολύ καλό το review σου Μάνο. Τώρα όσο αφορά το παιχνίδι, έχω μόνο μια λέξη να πώ...
Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!!! Η Lara όπως έπρεπε κανονικά να είναι! Πριν από λίγο το τερμάτισα με 82% και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος! Ένα τεράστιο μπράβο στις εταιρίες παραγωγής που έβαλαν το χεράκι τους για να αλλάξει η Lara και να μας παρουσιάσουν ένα από τους καλύτερους τίτλους των τελευταίων ετών! Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη περιπέτεια της "new" Lara... και όπως λέει και το σλόγκαν του παιχνιδιού... A survivor is born!
#27 konstantinos77 (Level 7) 13/03/2013 17:23
Πολύ σπάνια γράφω κάποιο σχόλιο για κάποιο game...
Αλλά για την Lara ας πω και εγώ την γνώμη μου,ως gamer από την εποχή AMD CPC 6128... ;-)
Πολύ καλό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα, αλλά πολύ action και λίγο adventure...
Και το χειρότερο όλων για εμένα, πολύ μικρό για Tomb Raider... Πολύ μικρό!!!
Ένα 8 το πολύ από εμένα, και αυτό για την διάρκεια ναι...
Έπρεπε να έχει τουλάχιστον την διπλάσια διάρκεια κατά την γνώμη μου πάντα...
#28 Trafik (Level 5) 14/03/2013 07:53
καπου στη μεση πρεπει να ειμαι.
Kαμια σχεση με τα παλια tomb raider,τα γραφικα ειναι πολυ καλα αλλα οι γριφοι πηγανε περιπατο
#29 PanosRetroshowcase (Level 11) 03/06/2013 18:36
Με μια λέξη, εξαιρετικό game και μακράν καλύτερο και πιο...προσιτό από οποιοδήποτε άλλο Tomb Raider game. Ευτυχώς, ένα Tomb Raider για όλους τους gamers, που δεν είναι εκνευριστικά δύσκολο σαν τα προηγούμενα.
#30 koulisfe (Level 14) 06/06/2013 02:45
Μακάρι όλα τα Tomb raider να ήταν σαν και αυτό! (απλα με τους ίδιους γρύφους γιατι αυτό ήταν λίγο easy)
Μακάρι όλα τα adventure να ήταν τόσο προσεγμένα. Το παιχνίδι απλά τα σπάει και μακάρι να εχουμε και κάποιο καινούριο με τις ιστορίες των παλαιότερων tomb raider!
#31 +1 funishere (Level 12) 06/06/2013 16:29
Τρομερό παιχνίδι!! Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις του είδους και μη!
#32 papadim86 (Level 11) 24/06/2013 00:35
lara vs drake
#33 LordPrutsikas (Level 6) 24/06/2013 14:01
Με μεγάλη χαρά αγόρασα το παιχνίδι, όντας παλιός παίκτης της σειράς αναμένοντας αναβίωση των φοβερών συναισθημάτων που μου είχαν δώσει τα παλιά παιχνίδια. Δυστυχώς μετά απο μερικές ώρες gameplay, διαπίστωσα οτι το παιχνίδι περισσότερο μοιάζει με το resident evil παρά με το Tomb Raider. Γρίφοι και εξερεύνηση ανύπαρκτα, ατμόσφαιρα που δεν θυμίζει σε τίποτα ΤR, ανελέητη και αποκρουστική βία που προσβάλλει τον παίκτη, αντιπαθείς χαρακτήρες, προβλέψιμο και κακό σενάριο. Δεν θα χειροκροτήσω την βεβήλωση ενός ιστορικού τίτλου και θα προτιμήσω να το θυμάμαι όπως το άφησα (TR2, TR3, last revelation)

5/10
#34 Kotakiller (Level 8) 22/07/2013 12:41
Στα Top 5 του 2013 χαλαρά
#35 SnakeEater (Level 17) 02/08/2013 02:16
λοιπον τωρα που το εχω τερματισει διαπιστωσα οτι οντως ειναι ενα uncharted με θηλυκη πρωταγωνιστρια. ..μπορει σαν παιχνιδι να ειναι εξαιρετικο αλλα δεν δικαιολογει το τιτλο tomb raider(μαλλον lara croft :Survivor Edition) ..ανυπαρκτη δυσκολια σε ολο το παιχνιδι..οι προαιρετικοι ταφοι λυνονται απο 5χρονα σε 2 λεπτα...επισης ειχα να σκοτωσω τοσους ανθρωπους με τοξο απο το the return of the king the game με τον legolas (ουτε καν στο assassin's creed 3)...!!!επισης δεν ειναι τοσο open world οσο πιστευα με αποτελεσμα οταν τ τερματισα χωρις να ψαχνομαι παρα πολυ, ειδα οτι ημουν στο 71%!!! του παιχνιδιου....κ αλο θα ειναι στο επομενο που ανακοινωθηκε να εχει στοιχεια των προηγουμενων...
Υ.Γ. : SPOILER μπορει να μου πει καποιος στη τελευταια σκηνη τι ακριβως ειναι αυτο τ βιβλιο που διαβαζει??νομιζ ω καπου το ειχε βρει στο νησι αλλα δεν θυμαμαι..
#36 SnakeEater (Level 17) 02/08/2013 03:01
Quoting SnakeEater:
λοιπον τωρα που το εχω τερματισει διαπιστωσα οτι οντως ειναι ενα uncharted με θηλυκη πρωταγωνιστρια...μπορει σαν παιχνιδι να ειναι εξαιρετικο αλλα δεν δικαιολογει το τιτλο tomb raider(μαλλον lara croft :Survivor Edition) ..ανυπαρκτη δυσκολια σε ολο το παιχνιδι..οι προαιρετικοι ταφοι λυνονται απο 5χρονα σε 2 λεπτα...επισης ειχα να σκοτωσω τοσους ανθρωπους με τοξο απο το the return of the king the game με τον legolas (ουτε καν στο assassin's creed 3)...!!!επισης δεν ειναι τοσο open world οσο πιστευα με αποτελεσμα οταν τ τερματισα χωρις να ψαχνομαι παρα πολυ, ειδα οτι ημουν στο 71%!!! του παιχνιδιου....καλο θα ειναι στο επομενο που ανακοινωθηκε να εχει στοιχεια των προηγουμενων...
Υ.Γ. : SPOILER μπορει να μου πει καποιος στη τελευταια σκηνη τι ακριβως ειναι αυτο τ βιβλιο που διαβαζει??νομιζω καπου το ειχε βρει στο νησι αλλα δεν θυμαμαι..

επισης στο επομενο να υπαρχει οπωσδήποτε croft manor τοσα χρονια εχουμε ν τ δουμε!
#37 +1 Sadshadow (Level 13) 20/08/2013 17:05
Το καλύτερο παιχνίδι του 2013 και από τα καλύτερα αυτής της γενιάς.
#38 Sotiris (Level 29) 14/03/2014 22:57
Ήταν πολύ καλό :-)
#39 +1 Professor_Severus_Snape (Level 28) 15/12/2014 05:55
Μου άρεσε πολύ το παιχνίδι και νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα ακολουθήσω τη σειρά ανελλιπώς. Πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη της ιστορίας, αν και σε κάποια σημεία πραγματικά θύμιζε Lost, με όμορφα γραφικά τα οποία δεν απαιτούσαν high end σύστημα για να αποδοθούν αποτελεσματικά.

Μπορεί η Lara να εξελίχθηκε -ή, χρονικά, να υπήρξε από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε γι' αυτήν μέχρι τώρα- σε δεινό εκτελεστή των κακών, και ενδεχομένως να έχασε την "ταυτότητά της", πλην όμως εκσυγχρονίστηκε συνάμα, δίνοντας ένα game που ειδικά στο pc δεν είχαμε, και αναφέρομαι σε είδος αλλά και ταυτόχρονα -σχεδόν- επίπεδο τύπου The Last of Us. Τεχνικά νομίζω ότι τα δύο δεν είχαν μεγάλες διαφορές, αν και η ατμόσφαιρα του τελευταίου ήταν ασύγκριτη.

Όχι ιδιαίτερα δύσκολο, ακόμη και στο ανώτερο επίπεδο δυσκολίας, με συχνότατα checkpoints, αλλά και εμβάθυνση στους χαρακτήρες τόσο της ίδιας της Lara όσον και των supporting roles. Προσωπικά του βάζω 8,5 και συμφωνώ με την ανώτερη βαθμολογια στον ήχο, τόσο για την επίδοση των ηθοποιών και πρωτίστως της Camilla, όσο και για την απόδοση των όπλων, ανάλογα και με τις αναβαθμίσεις, και φυσικά τους περιβαλλοντικού ς ήχους.
#40 Adam_Pap (Level 18) 06/04/2015 14:45
Παρα πολυ καλο κ σωστο το review!Παντως το παιχνιδι ηταν αρκετα καλο,αλλα αυτη η Lara εχει παθει τα χειροτερα και ακομα ζει! :P
#41 Fatos Sulce (Level 5) 29/07/2015 12:49
Ο,τι καλυτερο, μετα το uncharted φυσικη.
#42 supermario644ever (Level 20) 27/09/2015 13:35
Πολύ καλός ο τίτλος 8)
#43 Blood Prince (Level 30) 23/03/2016 03:02
Συνήθως τα games στην κατηγορία του Tomb Raider (Adventures,Act ion) τα βάζω στο εύκολο επίπεδο αλλά το συγκεκριμένο σκέφτομαι να το βάλω στο Hard.Πιστεύω πως έτσι θα μου πάρει περισσότερο χρόνο να το τερματίσω.
Αλλά με διάρκεια 14 ώρες τουλάχιστον μαζί με τις προαιρετικές αποστολές δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω μικρό παιχνίδι.Υπάρχο υν και μικρότερα στην κατηγορία όπως το Legend.
#44 Blood Prince (Level 30) 23/03/2016 03:50
Για τα γραφικά ανησυχώ κάπως καθώς οι απαιτήσεις είναι αρκετά χαμηλές για παιχνίδι του 2013...από ότι φαίνεται στις ρυθμίσεις θα τα βάλω τα γραφικά στο High Quality.
#45 Blood Prince (Level 30) 23/03/2016 11:50
Τα Specs του pc που το δοκίμασε το Gameworld ποια ήταν ;;;;

Για να πήραν 8 τα γραφικά δεν θα είναι χάλια αλλά τρόμαξα λίγο με το βίντεο του gameworld που είδα.

Αλλά με την κάρτα γραφικών και τον επεξεργαστή που έχω παίζω άνετα και το Rise of the tomb raider απλά έχω χαμηλότερη μνήμη Ram από τις ελάχιστες απαιτήσεις του Rise και είναι αρκετά πιο ακριβό.
Score 8.6
8.84 User Score
(69 votes )
User Reviews 9
Genre: Action Shooter/Adventure
Developer: Crystal Dynamics
Publisher: Square Enix
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Requirements: 1GB RAM (2GB στα Vista), Επεξεργαστής AMD Athlon64 X2 2.1 Ghz (4050+), Intel Core2 Duo 1.86 Ghz (E6300), Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 12GB, Λειτουργικό σύστημα XP (SP3)/Vista/7/8
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 5/3/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Elden Ring   (9.0)
2.
Martha is Dead   (9.0)
4.
6.
It Takes Two   (8.0)
7.
8.
10.
Notification