Observation

Hot
Απομονωμένη στο διάστημα, με μόνη παρέα μια Τεχνητή Νοημοσύνη.

Απομονωμένη στο διάστημα, με μόνη παρέα μια Τεχνητή Νοημοσύνη.

Απομονωμένη στο διάστημα, με μόνη παρέα μια Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Devolver Digital, εκτός από την φήμη του μεγαλύτερου troller στη βιομηχανία του gaming, έχει και στην βιβλιοθήκη της αρκετούς ιδιαίτερους τίτλους από μικρές και ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η No Code, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον John McKellan, σχεδιαστή του Alien: Isolation, με σκοπό να δημιουργήσει ένα project που του ήρθε στο μυαλό, μετά την κυκλοφορία του προαναφερθέντος τίτλου. Παρόλα αυτά η αρχική του ιδέα άργησε να υλοποιηθεί καθώς η No Code δημιούργησε το Stories Untold, μία ανθολογία τίτλων σε ένα πακέτο.

Μετά την κυκλοφορία του Stories Untold και έχοντας μάθει αρκετά από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τίτλου, η No Code αποφάσισε να υλοποιήσει την αρχική της ιδέα, πάλι με την βοήθεια της Devolver Digital. Μετά από περίπου δύο χρόνια ανάπτυξης, το Observation κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019 για PC και PS4, ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήρθε και στο Xbox One.

observation 1

Μόνοι στο αφιλόξενο διάστημα
Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο 2026, στον διαστημικό σταθμό Observation, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Λόγω ενός άγνωστου αρχικά γεγονότος, ο σταθμός βρίσκεται χωρίς ρεύμα ενώ αρκετά από τα μέλη του πληρώματος αγνοούνται ή είναι αναίσθητα. Η Dr Emma Fisher ξυπνάει και επαναφέρει σε λειτουργία τον SAM (System Administration & Maintenance), την τεχνική νοημοσύνη που ελέγχει όλα τα συστήματα και τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του σταθμού, για να την βοηθήσει στο να βρει το υπόλοιπο πλήρωμα και να μάθει τι κρύβεται πίσω από όσα έχουν συμβεί.

Από εκεί και πέρα συμβαίνουν αρκετά περίεργα γεγονότα και ενώ η ιστορία έχει ξεκάθαρο τέλος, αφήνει αρκετά στη φαντασία μας. Το σενάριο είναι αρκετά πρωτότυπο και κρατάει το ενδιαφέρον. Οι χαρακτήρες είναι ελάχιστοι πέρα από την Emma και τον SAM, όμως μέχρι το τέλος, έχουμε φτάσει να νοιαζόμαστε για τις μοίρες τους. Παρόλο που υπάρχει αρκετό μυστήριο και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, το Observation δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερα τρομακτικό για μπορεί να μπει στην κατηγορία του τρόμου. Σαν σύνολο μας πήρε γύρω στις 6 ώρες για να το ολοκληρώσουμε ενώ υπάρχουν και μερικά collectables για μαζέψετε.

Από κάμερα σε κάμερα
Το Observation είναι κατά βάση ένα Puzzle game και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι έχουμε αποκλειστικά τον έλεγχο του SAM σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Στην αρχή μπορείτε μόνο να μεταφέρεστε από την μία κάμερα ασφαλείας στην άλλη, από δωμάτιο σε δωμάτιο. Στην αρχή μας φάνηκε κάπως δυσκίνητο σαν gameplay όμως μετά από λίγο το συνηθίσαμε. Συνήθως θα σας ζητείται να εστιάσετε σε κάποιο laptop ή κάποια οθόνη και να αλληλεπιδράσετε με αυτά για να ανοίξετε, για παράδειγμα, μία πόρτα ή να επαναφέρετε ένα σύστημα σε λειτουργία. Τα puzzles που θα πρέπει να λύσετε αφορούν να βρείτε κωδικούς και μοτίβα ή, ανάλογα την περίσταση, να κάνετε συγκεκριμένες πράξεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα puzzles αυτά είναι αρκετά καλοφτιαγμένα και δίνουν την αίσθηση ότι όντως χειριζόμαστε κάποιο διαστημικό μηχάνημα.

Αργότερα στο παιχνίδι θα μπορείτε να μπαίνετε σε κάποιες στρογγυλές, ιπτάμενες σφαίρες, οι οποίες θα σας επιτρέπουν να κινηθείτε ελεύθερα στο χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Εκεί είναι και το Observation θυμίζει τα πιο παραδοσιακά First-person Adventures. Με τις μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι και έξω από τον σταθμό, ανάλογα με το ποια είναι η επόμενη εντολή που πρέπει να εκτελέσετε. Παρόλο που δίνουν την απόλυτη ελευθερία στο πως θα πάτε σε ένα μέρος, είναι κάπως δυσκίνητες και το οπτικό τους πεδίο, συνεπώς και το δικό σας, δεν μένει πάντα στην ευθεία. Ευτυχώς όμως, μπορείτε να τις ευθυγραμμίζετε οποιαδήποτε στιγμή, με το πάτημα ενός κουμπιού.

observation 2

Ένα μικρό αρνητικό είναι ότι σε κάποιες περιστάσεις δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τι πρέπει να κάνετε, με αποτέλεσμα να κάνετε βόλτες μέχρι να το ανακαλύψετε. Αυτό σε συνδυασμό με την κάπως δυσκίνητο χειρισμό, μπορεί να σας εκνευρίσει ορισμένες στιγμές. Εχθροί και μάχες, με τον παραδοσιακό τρόπο, δεν υπάρχουν στο Observation, οπότε παραμένει ξεκάθαρα ένα Puzzle game και ας έχει πλοκή και χαρακτήρες. Γενικώς η ιδέα του να χειριζόμαστε μία Α.Ι. αντί για κάποιο χαρακτήρα είναι αρκετά πρωτότυπη και το συνολικό αποτέλεσμα δεν θα αφήσει πολλά παράπονα, εκτός αν ψάχνετε για κάποιο Action game.

Όμορφο για indie
Η NoCode χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unity, και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, όμως υπάρχουν ατέλειες. Τα περιβάλλοντα του σταθμού έχουν αρκετή λεπτομέρεια, χωρίς όμως είναι κάτι το συνταρακτικό, όμως αν πάτε πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο θα δείτε κάποια pixels. Το παιχνίδι είναι εμφανισιακά στα καλύτερά του όταν βρίσκετε έξω από το σταθμό, στο διάστημα και βλέπετε τους μακρινούς και κοντινούς πλανήτες και τον ήλιο. Αισθητικά μας θύμισε ταινίες όπως τα Gravity και Interstellar. Εκεί που έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά είναι στα σημεία που βλέπουμε κάτι μέσω των καμερών καθώς υπάρχουν λεπτομέρειες όπως χαμηλή ανάλυση ή χιόνι. Παιξαμε την έκδοση για PS4 στο PS5, όμως η έκδοση του PC είναι σαφώς ανώτερη στον τεχνικό τομέα.

observation 3

Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν αρκετές λεπτομέρειες και δεν αφήνουν παράπονα, ενώ και τα πρόσωπά τους είναι από τα πιο καλά που έχουμε δει σε indie games. Το lip-sync είναι καλοδουλεμένο, όμως υπήρχαν και περιθώρια βελτίωσης. Τα animations τους επίσης είναι ικανοποιητικά στα cutscenes, όμως στο gameplay θα δείτε να κάνουν απότομες ή πρόχειρες κινήσεις ή να κολλούν για παράδειγμα σε ένα σημείο. Οι φωτισμοί κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα. Στον τεχνικό τομέα δεν παρατηρήσαμε frame drops ούτε ιδιαίτερα bugs και glitches, με εξαίρεση κάποιους χαρακτήρες που κολλούσαν σε κάποια σημεία, όπως αναφέραμε.

Στον τομέα του ήχου έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά. Το soundtrack, αν και ορισμένες φορές επαναλαμβανόμενο, είναι όσο creepy χρειάζεται ή έχει την απαραίτητη ένταση στις ανάλογες σκηνές. ‘Έτσι δημιουργείται όπως πρέπει η ατμόσφαιρα του μυστηρίου στον άδειο διαστημικό σταθμό. Τα ηχητικά εφέ, όταν για παράδειγμα ανοίγει μία πόρτα ή κάνετε κάποια δουλειά σε κάποια οθόνη είναι ικανοποιητικά και δεν αφήνουν παράπονα. Αρκετά καλή δουλειά έχουν και κάνει και οι ηθοποιοί. Την Emma υποδύεται η Kezia Burrows και κάνει αρκετά καλή δουλειά σε όλη τη διάρκεια την ιστορίας Τον SAM υποδύεται ο Anthony Howell, τον οποίο έχουμε δει σε αρκετά games, όπως τα Demon’s Souls, Alien: Isolation και Horizon Zero Dawn.

observation 4

Αξίζει μία δοκιμή
Συνοπτικά το Observation είναι ένας πρωτότυπος τίτλος, ο οποίος παρά τα μικροπροβλήματά του αξίζει την προσοχή σας. Ίσως λόγω του σεναρίου του να δούλευε και σαν ταινία. Σίγουρα αποτελεί κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα και θέλουμε η Devolver Digital να συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες σε παρόμοιους τίτλους. Η No Code μετά από το συγκεκριμένο και το Stories Untold, δείχνει ότι έχει μέλλον σαν εταιρεία ανάπτυξης. Το Observation το προτείνουμε στους λάτρεις των Puzzle games και της Επιστημονικής Φαντασίας, όμως όχι σε όσους ψάχνουν κάποιο Action game.

Θετικά:
- Όμορφος αισθητικός τομέας
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Καλοφτιαγμένα puzzles
- Η ιδέα του να παίζουμε ως SAM είναι αρκετά πρωτότυπη

Αρνητικά:
- Τα γραφικά θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες, στις εκδόσεις κονσολών
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Ο χειρισμός δεν είναι πάντα βολικός
- Η έλλειψη καθοδήγησης σε κάποια σημεία γίνεται ενοχλητική

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.5

Μία πρωτότυπη περιπέτεια μυστηρίου, στο διάστημα.

Ερμής Δερβίσης 

NEWS   VIEW ALL

Observation

Η εταιρεία ανάπτυξης No Code, σε συνεργασία με την Devolver Digital, ανακοίνωσαν το Sci-Fi Thriller Observation. Στο Observation θα αναλαμβανετε τον ρόλο του SAM, που αποτελεί ένα σύστημα A.I. εν...
Posted (09 Oct 2018)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.42 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle Adventure
Developer: No Code
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core i3-3240 ή AMD FX-4300, Κάρτα Γραφικών: Nvidia GeForce GT 640 ή AMD Radeon HD 7750 Χώρος στον σκληρό δίσκο: 12GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/5/19
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
F1 2021   (8.4)
9
Monster Train   (8.3)
10
Test Drive Le Mans   (8.3)

Top Reviews (by user score)

3
F1 2021   (8.31)
5
Deathloop   (8.3)
8
Returnal   (8.13)
9
It Takes Two   (8.06)
10

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification