Biomutant

Hot
Το πιο badass τρωκτικό.

Το πιο badass τρωκτικό.

Το πιο badass τρωκτικό.

Οι εξωφρενικές αλλά πετυχημένες ιδέες είναι ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα video games. Σε πολλές περιπτώσεις νιώθουμε ότι η βιομηχανία κοντεύει να στερέψει από ιδέες, όμως πάντα θα κυκλοφορήσει ένας νέος τίτλος που θα μας διαψεύσει. Η Σουηδική εταιρεία ανάπτυξης Experiment 101, η οποία ιδρύθηκε το 2015 και αποτελείται από πρώην υπαλλήλους της Avalanche Studios κάνει το ντεμπούτο της με ένα τέτοιο τίτλο. Το Biomutant αποκαλύφθηκε το 2017, Από την αρχή το Biomutant τράβηξε τις εντυπώσεις για τον κόσμο του, τους χαρακτήρες του και για τις διασκεδαστικές μάχες του. Η Experiment 101 είχε την πρόθεση να το κυκλοφορήσει λίγο μετά την αποκάλυψή του, όμως όντας μία μικρή ομάδα με λιγότερους από 20 ανθρώπους και μεγάλες φιλοδοξίες, αποφάσισε να πάρει τον χρόνο της και τελικά μας το έδωσε το 2020.

Η ιστορία του Biomutant διαδραματίζεται σε ένα κόσμο όπου η ανθρωπότητα έχει εξαφανιστεί πολύ καιρό λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Την θέσης των ανθρώπων έχουν πάρει ανθρωπόμορφα ζωάκια, όπως είναι ο πρωταγωνιστής μας. Σύντομα μαθαίνουμε ότι το Tree of Life, ένα δέντρο το οποίο κρατάει τον κόσμο εν ζωή, βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς κάποια τέρατα που λέγονται Worldeaters κοντεύουν να το καταστρέψουν. Έτσι λοιπόν η μοίρα του κόσμου είναι στα χέρια του πρωταγωνιστή μας, ο οποίος θα πρέπει να κάνει συμμαχίες για αντιμετωπίσει του Worldeaters και σώσει το Tree of Life, αλλά και να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Βεβαίως οι επιλογές που θα κάνουμε κατά την διάρκεια της ιστορίας, μπορούν να αλλάξουν το τέλος.


biomutant 1

Το σενάριο είναι ευχάριστο χωρίς να είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό και κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Καθώς όμως όλοι οι διάλογοι και η αφήγηση της ιστορίας γίνονται από τον αφηγητή, μας αφήνει μία αίσθηση ότι μας αφηγούνται μία ιστορία και όχι ότι την βιώνουμε οι ίδιοι. Εκτός από την βασική ιστορία υπάρχουν και αρκετά side quests, τα οποία μας δίνουν παραπάνω πληροφορίες για τον κόσμο που βρισκόμαστε.

Ξυλίκι και πιστολίδι
Το Biomutant είναι ένα Open-world Action Adventure RPG. Στην αρχή, στον character creator έχετε πολλές επιλογές για την εμφάνιση και συνεπώς τις δυνατότητες του χαρακτήρα σας. Η κάθε επιλογή έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα, όμως στην πορεία του παιχνιδιού θα μπορείτε να δώσετε και περισσότερη έμφαση σε όσα stats δεν δώσατε από την αρχή. Γενικώς Στην περιπέτεια σας θα συναντήσετε τα κλασσικά στοιχεία ενός Open-world τίτλου, καθώς εκτός από την βασική ιστορία και τις αποστολές της, υπάρχουν και αρκετά side-quests τα οποία σας δίνουν χρήσιμες ανταμοιβές. Ο περίεργος και ταυτόχρονα χαριτωμένος αυτός κόσμος έχει αρκετή ποικιλία και σίγουρα θα σας τραβήξει να τον εξερευνήσετε. Σε κάθε περιοχή που ξεκλειδώνετε, σας δίνεται η δυνατότητα για fast travel, ενώ από νωρίς αποκτάτε και mounts για το ταξίδι σας. Αυτό που μας απογοήτευσε λίγο είναι ότι ο αριθμός των fetch quests, δηλαδή όταν σας στέλνουν να βρείτε κάτι και να ξαναγυρίσετε, είναι αρκετά μεγάλος.

Στο Biomutant υπάρχουν μεταξύ άλλων melee επιθέσεις, το λεγόμενο Wung-fu, αλλά και με όπλα από απόσταση. Στις κοντινές μάχες υπάρχουν αρκετές επιλογές για όλα τα γούστα όπως βαριά όπλα που τα χειρίζεστε με τα δύο χέρια, άλλα πιο ελαφριά για ένα χέρι, μαχαίρια, μία γιγάντια γροθιά για ένα χέρι και άλλα. Ένα όπλο μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά αλλά να είναι πιο βαρύ, ενώ άλλα κάνουν πιο γρήγορες αλλά αδύναμες επιθέσεις, οπότε ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο. Επιπλέον μπορείτε να παλέψετε και με γυμνά χέρια. Στα όπλα από αποστάσεις υπάρχουν από το απλό πιστόλι μέχρι και αυτόματο. Σφαίρες υπάρχουν άπειρες, όμως θα πρέπει μόλις αδειάζει ο γεμιστήρας, να περιμένετε να ξαναγεμίσει. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε στις μάχες μεταξύ πιστολιού και σπαθιού είναι πολλοί και αρκετά διασκεδαστικοί. Θα χρειαστεί να είστε συγκεντρωμένοι σε κάθε μάχη καθώς θα πρέπει να ξέρετε πότε να αποκρούσετε, πότε να αποφύγετε μία επίθεση και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσετε.

Οι εχθροί έχουν ποικιλία στους σχεδιασμούς τους και οι δυσκολία τους ανεβαίνει όσο προχωράτε. Εκτός από τους κανονικούς που συνήθως είναι στο μέγεθός σας υπάρχουν και αρκετά mini-bosses τα οποία είναι αρκετά πιο δυνατά, όμως βατά. Βεβαίως αποκορύφωμα είναι οι τέσσερις Worldeaters οι οποίοι έχουν τις δικές τους πίστες, τις δικές τους ξεχωριστές επιθέσεις και συγκεκριμένους τρόπους για να τους νικήσετε κάθε φορά. Επιπλέον υπάρχουν και οι αρχηγοί των φυλών, οι οποίοι δεν αποτελούν και μεγάλη απειλή, καθώς μπορείτε να τους κάνετε να παραδοθούν μέσω διαλόγων.

biomutant 2

Επιπλέον κάθε όπλο μπορείτε να το κάνετε customize και να αλλάξετε την λαβή, τον γεμιστήρα για να το κάνετε πιο δυνατό, ενώ υπάρχουν και πολλά κομμάτια τα οποία είτε βρίσκετε όσο εξερευνάτε είτε τα αγοράζετε και μπορείτε να τα προσέθετε στον εξοπλισμό σας για δυνατότερη επίθεση ή και άμυνα. Το ίδιο ισχύει και για τις πανοπλίες όλου του σώματος. Έτσι μετά από λίγο ο χαρακτήρας σας έχει μία μοναδική εμφάνιση ανάλογα με τα γούστα σας και δύσκολα θα υπάρξουν δύο ίδιες. Εκτός από τα όπλα τα οποία χρησιμοποιήστε με τα χέρια σας υπάρχουν και διάφορα μηχανήματα στα οποία μπαίνετε ολόκληροι μέσα, όπως ρομπότ και γιγάντια χέρια τα οποία κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ποικιλία στις μάχες.

Μαγευτικά τοπία και ερείπια
Στον τομέα των γραφικών το Biomutant είναι σε γενικές γραμμές αρκετά όμορφο, όμως σε κάποια σημεία ίσως χρειαζόταν λίγη περισσότερη δουλειά. Η Experiment 101 χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4. Ο κόσμος του θυμίζει σε ορισμένα σημεία αυτόν του Horizon Zero Dawn με την φύση να έχει ξαναπάρει πίσω πολλές περιοχές ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα για δεκαετίες κτήρια, αυτοκίνητα και δρόμους. Το παιχνίδι είναι στα καλύτερά του όταν ταξιδεύετε στον κόσμο σε πρωινές ώρες όπου βλέπετε τον ήλιο να χτυπάει όλες τις επιφάνειες. Σε αυτό βοηθάει ο πολύ καλός φωτισμός. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, θα δείτε για παράδειγμα κάποιους βράχους στους οποίους οριακά δεν βλέπετε τα pixels. Ο σχεδιασμός του χαρακτήρα σας είναι αρκετά καλός ενώ φαίνεται και η παραμικρή προσθήκη και αλλαγή που θα κάνετε στον εξοπλισμό σας.

biomutant 3

Οι NPC που θα αλληλεπιδράσετε είναι επίσης καλοσχεδιασμένοι χωρίς όμως ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Οι εχθροί έχουν ποικιλία στον σχεδιασμό τους και δεν θα νιώσετε ότι επαναλαμβάνονται. Τα bosses είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δείχνουν ταυτόχρονα επικά και με ένα περίεργο τρόπο, χαριτωμένα. Να σημειώσουμε εδώ ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες εκδόσεις του Biomutant για τις κονσόλες τις νέας γενιάς, οπότε παίξαμε την έκδοση του PS4 μέσω backwards compatibility στο PS5. Στα frames υπάρχουν οι επιλογές για 30 και για 60fps, ενώ σε καμία από τις δύο εκδοχές δεν συναντήσαμε αισθητά framedrops. Αρκετές μέρες πριν την κυκλοφορία του τίτλου συναντήσαμε κάποια τεχνικά προβλήματα όπως crashes, όμως πριν κυκλοφορήσει επίσημα το Biomutant, είχαν διορθωθεί.

Η ηχητικός τομέας του Biomutant είναι ικανοποιητικός χωρίς να προσφέρει κάτι σπουδαίο. Τα κομμάτια που ακούμε αλλάζουν συνεχώς και από ήρεμα και χαλαρωτικά όταν κάνουμε βόλτες, αποκτούν περισσότερη ένταση στις μάχες. Ο ήχος των όπλων ίσως γίνει λίγο μονότονος από ένα σημείο και μετά χωρίς όμως να επηρεάζει την συνολική εμπειρία. Όπως είπαμε ο μοναδικός χαρακτήρας που μιλάει την γλώσσα μας είναι ο αφηγητής, τον οποίο υποδύεται ο David Shaw Parker και κάνει αρκετά καλή δουλειά, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει το χιούμορ με την σοβαρότητα. Εκτός από τις μεταφράσεις των διαλόγων, κάνει και διάφορα σχόλια κατά την διάρκεια της περιπέτειας, όπως όταν κάνετε κάποια αναβάθμιση ή όταν μπαίνετε σε μία νέα περιοχή, χωρίς να γίνει ενοχλητικός.

biomutant 4

Ένας χαριτωμένος μεταποκαλυπτικός κόσμος
Συνοπτικά το Biomutant είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι το οποίο μας επιβεβαιώνει οι νέες ιδέες ακόμα δεν έχουν στερέψει. Σίγουρα δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη καινοτομία, όμως θα ικανοποιήσει τους fans των Open-world τίτλων. Το βασικό selling point του, που είναι το gameplay, είναι καλοσχεδιασμένο και οι αρκετοί συνδυασμοί και οι επιλογές στις μάχες δεν θα αφήσουν κάποιον παραπονεμένο. Επιπλέον έχει πολύ περισσότερη διάρκεια και περιεχόμενο από την πλειοψηφία των indie τίτλων. Η Experiment 101 έχει αρκετές προοπτικές σαν εταιρεία ανάπτυξης και αναμένουμε τις επόμενες δουλειές της. Το Biomuntant το προτείνουμε σε όσους θέλουν ένα ανάλαφρο και διασκεδαστικό RPG, και μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στα μικροπροβλήματά του, ειδικά όταν πέσει η τιμή του.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά
- Μεγάλος κόσμος για να εξερευνήσετε
- Διασκεδαστικές μάχες με ποικιλία στα όπλα
- Οι επιλογές αλλάζουν τις σχέσεις σας και την κατάληξη της ιστορίας

Αρνητικά:
- Τα fetch quests είναι περισσότερα από όσα θα θέλαμε
- Δίνει την αίσθηση ότι μας αφηγούνται μία ιστορία και όχι ότι την βιώνουμε
- Τα Open-world στοιχεία δεν φέρνουν κάποια ιδιαίτερη καινοτομία

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 6.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Ένας ιδιαίτερος τίτλος, ο οποίος αν και δεν φέρνει κάτι ιδιαίτερα καινούργιο στο τραπέζι, αξίζει μια δοκιμή, ειδικά σε χαμηλότερη τιμή.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Biomutant gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 9/9/18] Στα πλαίσια της Gamescom 2018 είδαμε από κοντά την παρουσίαση της THQ για το Biomutant με live gameplay το οποίο και καταγράψαμε. Το επερχόμενο Action RPG με το συμπαθές...
Posted (20 May 2021)

Biomutant: Οι απαιτήσεις στα PC

Η THQ Nordic και η Experiment 101 δημοσίευσαν ένα gameplay βίντεο του επερχόμενου Biomutant να τρέχει στα PC. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο:
Παρακάτ...
Posted (18 May 2021)

Biomutant

[Αρχική δημοσίευση: 19/8/17] Ένα Γερμανικό περιοδικό αποκάλυψε ότι στην Gamescom η THQ Nordic θα ανακοινώσει το Biomutant, ένα open world post-apocalyptic RPG. Ο πρωταγωνιστής μοιάζει με αγριόγατα ...
Posted (23 Apr 2021)

Biomutant: Ημερομηνία κυκλοφορίας και Collector's Editions

Η εταιρεία ανάπτυξης Experiment 101 και η THQ Nordic ανακοίνωσαν την ημερομηνία κυκλοφορίας του Biomutant. Το Biomutant θα κυκλοφορήσει στις 25 Μαϊου. Πέρα από την απλή έκδοση, θα υπάρξουν επίσης δύο...
Posted (26 Jan 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Frazzle (Level 19) 24/05/2021 23:51
Σίγουρα θα του δώσω μια ευκαιρία, ειδικά στο PS5. Ευχαριστούμε για το review!
#2 Frazzle (Level 19) 24/05/2021 23:51
Σίγουρα θα του δώσω μια ευκαιρία, ειδικά στο PS5. Ευχαριστούμε για το review!
#3 BigGreekGamer (Level 31) 26/05/2021 09:22
Ενδιαφέρον παιχνίδι και αξίζει μια δοκιμή το καλοκαίρι. Πολύ ωραίο review από τον Ερμή για ακόμα μια φορά!
Score 7
7.14 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure, RPG
Developer: Experiment 101
Publisher: THQ Nordic
Διάθεση: THQ Nordic
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core i5-4690K ή AMD FX-8350, Κάρτα Γραφικών: Nvidia GeForce GTX 960 Ti ή AMD Radeon R9 380, Χώρος στον σκληρό δίσκο: 25GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/5/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
7
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification