Returnal

Hot
REVIEWED ON PS5  

Αμέτρητοι κύκλοι θανάτου, σε ένα πλανήτη που αλλάζει συνεχώς.

Αμέτρητοι κύκλοι θανάτου, σε ένα πλανήτη που αλλάζει συνεχώς.

Αμέτρητοι κύκλοι θανάτου, σε ένα πλανήτη που αλλάζει συνεχώς.

Τα τελευταία χρόνια, η Sony δείχνει να είναι πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως σε εταιρείες οι οποίες έχουν ιδέες αρκετά διαφορετικές από αυτές που μας έχουν συνηθίσει. Έτσι λοιπόν λάβαμε για παράδειγμα, το Horizon Zero Dawn από την Guerilla Games, γνωστή ως τότε για τα Killzone και το The Last of Us από την Naughty Dog, η οποία είχε ασχοληθεί με πιο χαλαρού σεναρίου τίτλους. Φέτος μία ακόμα εταιρεία, η οποία βγαίνει έξω από τα νερά της, είναι η Housemarque.

Η Housemarque, η οποία έχει την βάση της στην Φινλανδία μέσα στις δύο δεκαετίες που υπάρχει, έχει χαρίσει αρκετούς τίτλους μικρής κλίμακας, οι οποίοι διακρίνονται για το έντονο και καλοφτιαγμένο gameplay τους, όπως τα Nex Machina και Serogun. Με την κυκλοφορία του PS5, η Housemarque μας δίνει το Returnal, το μεγαλύτερο project της ως τώρα, το οποίο σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειές της, έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, 3D κάμερα και μία ιστορία να πει. Επιπλέον έχει και το βάρος να είναι ένας από τους πρώτους αποκλειστικούς τίτλους της νέας γενιάς.


returnal 1

Όταν ο θάνατος δεν είναι διαφυγή
Η ιστορία ακολουθεί την Ελληνοαμερικανίδα Selene Vassos, η οποία είναι εξερευνήτρια του διαστήματος. Καθώς ταξιδεύει στο διάστημα, το σκάφος της λαμβάνει ένα άγνωστο σήμα με την ονομασία White Shadow, από τον πλανήτη Atropos. Ενώ φτάνει στον Atropos για να τον εξερευνήσει, το σκάφος της παθαίνει μία βλάβη και κυριολεκτικά γκρεμοτσακίζεται επάνω στον πλανήτη. Η Selene επιβιώνει από την πτώση, και ενώ αρχίζει να εξερευνά τον Atropos, αρχίζει να ανακαλύπτει πτώματα του ίδιου της του εαυτού, καθώς και ηχογραφήσεις με της εμπειρίες τους τις οποίες δεν θυμάται να είναι δικές της.

Σύντομα θα ανακαλύψει την αιτία του συγκεκριμένου φαινομένου, καθώς την πρώτη φορά που θα πεθάνει, ο χρόνος θα γυρίσει πίσω και η ίδια θα ξαναβρεθεί πάλι λίγα λεπτά μετά την συντριβή του σκάφους της. Παρόλο που αυτό συμβαίνει κάθε φορά που πεθαίνει, η Selene κρατάει κανονικά όλες τις αναμνήσεις της. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι για να ανακαλύψει τι ήταν αυτό το σήμα που την έφερε στον συγκεκριμένο πλαναυτή να καταφέρει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της αλλά και να προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτή τη χρονική λούπα που έχει παγιδευτεί. Η ιστορία παρόλο που για κάποια διαστήματα μένει στάσιμη καθώς το παιχνίδι μας την δίνει με το σταγονόμετρο, έχει αρκετό ενδιαφέρον και ανατροπές ώστε να μας κρατήσει μέχρι το τέλος, ενώ καταλήγει να είναι πιο σοβαρή από ότι περιμέναμε. Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια που κάνει η Housemarque να εισάγει σενάριο σε παιχνίδι της και το κάνει αρκετά επιτυχημένα.

Το Returnal είναι κατά βάση ένα Rogue-like Third Person Shooter. Η έννοια των Rogue-like είναι ότι κάθε φορά που πεθαίνετε επιστρέφετε στην αρχή έχοντας χάσει σχεδόν όλη την πρόοδό σας. Αυτός είναι ένας παράγοντας ότι το Returnal δεν είναι για όλους. Βασικό ελάττωμα του τίτλου είναι ότι ακόμα και όταν κλείσετε το παιχνίδι για να παίξετε κάτι άλλο ή ακόμα και την ίδια την κονσόλα, είναι σαν να πεθαίνετε και επιστρέφετε πάλι στην αρχή. Η λύση που προτείνεται στην αρχή είναι να βάζουμε το PS5 σε λειτουργία αδράνειας, πράγμα που δεν είναι ιδανικό κάθε φορά. Ένα ουσιαστικό checkpoint γίνεται στην μέση περίπου της ιστορίας, όμως ο κόπος για φτάσετε εκεί θα είναι μεγάλος.

Κάθε φορά που ξεκινάτε ένα νέο κύκλο, θα έχετε στην διάθεσή σας μόνο το βασικό πιστόλι σας καθώς και κάποια items που χρησιμεύουν για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως το σπαθί και ο γάντζος, η ακόμα και μπότες για να περπατάτε σε συγκεκριμένες επιφάνειες. Οι κόσμοι αλλάζουν εντελώς την δομή τους κάθε φορά, δηλαδή κάθε δωμάτιο, κάθε εχθρός και κάθε όπλο και collectable δεν είναι ποτέ στην ίδια θέση που ήταν πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία στο τι να περιμένουμε κάθε φορά, όμως κάνει το παιχνίδι και αρκετά απρόβλεπτο, και μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε προχωρήσει πολύ σε μία προσπάθεια και να μην μπορείτε να βρείτε το όπλο που σας βολεύει ή να μην υπάρχουν συχνά healing items.

returnal 2

Συνδυασμός Action και Horror
Τα όπλα που χρησιμοποιείτε έχουν το εξωγήινο στυλ του Atropos, όμως τα περισσότερα αντιπροσωπεύουν τα κλασικά που βρίσκουμε στα περισσότερα Shooters, δηλαδή πιστόλια, shotguns,αυτόματα κλπ. Κάθε όπλο έχει και τυχαία perks τα οποια μπορούν να το κάνουν πολύ πιο δυνατό και χρήσιμο από την απλη μορφή του. Επειδή πρόκειται για όπλα με βάση την ενέργεια, δεν θα ξεμείνετε ποτέ από ammo, απλώς θα περιμένετε να κάνουν cooldown. Όσο κάνετε περισσότερα kills και προχωράτε τους κόσμους, ανεβαίνει το proficiency level σας, το οποίο σημαίνει ότι τα επόμενα όπλα σας θα είναι μεγαλύτερου level και εκτός από περισσότερο damage, θα έχουν πιο χρήσιμα bonus. Βεβαίως όπως είπαμε είναι πάντα τυχαίο το τι θα βρείτε σε κάθε προσπάθειά σας. Κάθε όπλο έχει επίσης και μία δεύτερη και πιο δυνατή λειτουργία, η οποία επίσης έρχεται τυχαία με κάθε όπλο. Οι λειτουργίες αυτές ενεργοποιούνται πατώντας το κουμπί L2 μέχρι κάτω, καθώς όταν το πατήσετε για να σημαδέψετε, έχει αντίσταση στη μέση. Η λειτουργία αυτή είναι μία άψογη εκμετάλλευση του Dualsense και μας παρουσιάζει της προοπτικές που έχει το χειριστήριο του PS5. Επιπλέον έχετε στην διάθεσή σας και ένα σπαθί για κοντινές επιθέσεις, το οποίο είναι αρκετά πιο δυνατό από όσο φαντάζεστε, ειδικά στους πρώτους κόσμους.

Εκτός από τα όπλα θα υπάρχουν και αρκετά αντικείμενα για να συλλέξετε. Ένα παράδειγμα είναι τα παράσιτα, τα οποία έχουν επάνω σας μία θετική επίπτωση και μία αρνητική. Επιπλέον μαζεύετε τα Obolites, τα οποία λειτουργούν σαν χρήματα και μπορείτε να τα ξοδέψετε σε συγκεκριμένα δωμάτια για να αγοράσετε διάφορα items που σας δίνουν αρκετά χρήσιμα bonus. Obolites βρίσκετε σκορπισμένα στους κόσμους αλλά κυρίως από τους εχθρούς που εξοντώνετε. Οι εχθροί έχουν αρκετή ποικιλία και όσο προχωράτε τους κόσμους γίνονται όλο και πιο δύσκολοι και επικίνδυνοι. Θα σας έρθουν από το έδαφος, από τον αέρα, με γρήγορες κινήσεις, με αργές και πιο θανατηφόρες, ενώ άλλοι μπορούν να εξαφανίζονται και νε εμφανίζονται πίσω σας.

returnal 3

Δεν είναι για όλους
Οι περισσότεροι σας ρίχνουν πολλές χρωματιστές μπάλες από μακριά δημιουργώντας το λεγόμενο bullet hell. Αρκετοί όμως έχουν και κοντινές επιθέσεις οι οποίες είναι και πιο δύσκολες στο να τις αποφύγετε. Τα bosses σας περιμένουν στο τέλος κάθε κόσμου και θα πρέπει να τα νικήσετε για να ξεκλειδώσετε τον επόμενο. Στα bosses οι μάχες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες, καθώς όχι μόνο έχουν πολλά είδη επιθέσεων το καθένα, αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε σε τρεις φάσεις η ζωή τους ξαναγεμίζει κάθε φορά. Επαναλαμβάνουμε ότι οποιαδήποτε στιγμή και να πεθάνετε ξεκινάτε από την αρχή στην συντριβή του σκάφους. Επιπλέον, καθώς ο Atropos παίζει με το μυαλό της Selene, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται επάνω στον πλανήτη το πατρικό της σπίτι, στο οποίο όταν μπαίνετε η κάμερα αλλάζει σε First Person, ενώ το παιχνίδι αποκτάει αρκετά στοιχεία Horror. Βεβαίως οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είναι πολλές, όμως αποτελούν ευπρόσδεκτη αλλαγή από την έντονη δράση.

(Σχεδόν) Next gen γραφικά
Στον τομέα των γραφικών η Housemarque χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4 και δείχνει να την έχει φτάσει στα όριά της. Τα αφιλόξενα περιβάλλοντα του πλανήτη Atropos έχουν αρκετή ποικιλία ενώ είναι γεμάτα λεπτομέρειες, τις οποίες μπορεί να μην προσέξουμε την πρώτη φορά που θα βρεθούμε σε κάποιο μέρος. Κάθε biome ξεχωρίζει αρκετά από το προηγούμενο και δεν βαρεθήκαμε να βλέπουμε κάποιο μέρος, πέρα ίσως από το πρώτο. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα cutscenes, τα οποία είναι αρκετά κινηματογραφικά. Η Selene είναι αρκετά καλοσχεδιασμένη με πολύ λεπτομέρεια, από τις ίνες της στολής της, μέχρι και τις εκφράσεις στα μάτια της. Τα εξωγήινα τέρατα που θα αντιμετωπίσετε έχουν αρκετή ποικιλία στον σχεδιασμό τους και είναι όλα εντυπωσιακά, ειδικά την πρώτη φορά που θα τα αντικρίσετε.

returnal 4

Ο φωτισμός στο Returnal είναι επίσης εξαιρετικός και βοηθάει πολύ στην ατμόσφαιρα που προσπαθεί να φτιάξει. Την παράσταση κλέβουν οι μπάλες που ρίχνουν οι εχθροί οι οποίες φωτίζουν όλα τα περιβάλλοντα από τα οποία περνάνε. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχει και ray tracing, το οποίο δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όμως για παράδειγμα όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποια πηγή φωτός αντανακλάει στην διαφανή μάσκα της Selene ή στα μεταλλικά μέρη της στολής της. Τα animations της Selene και των εχθρών είναι αρκετά προσεγμένα χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάτι το ιδιαίτερο και ίσως γίνουν λίγο επαναλαμβανόμενα από ένα σημείο και μετά. Το Returnal τρέχει στα 60fps χωρίς αισθητά framedrops, ακόμα και αν αντιμετωπίζετε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα δεν είναι το πιο εντυπωσιακό που θα δούμε ποτέ, όμως δεν αφήνει κανένα παράπονο.

Ο ήχος είναι επίσης σε αρκετά καλό επίπεδο. Το βασικό soundtrack είναι πολύ προσεγμένο και έχει έναν αρκετά μυστηριώδη τόνο. Η μουσική βεβαίως αλλάζει κάθε φορά που θα μπείτε σε κάπoιο νέο biome, ενώ στις μάχες αποκτάει μεγάλη ένταση και γίνεται επική. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης πολύ καλά και τα όπλα έχουν αρκετή ποικιλία στο πως ακούγονται αναλόγως με το πόσο δυνατό είναι το καθένα. Επιπλέον το Returnal διαθέτει 3D ήχο όπου οι εχθροί ακούγονται πραγματικά από την κατεύθυνση που βρίσκονται στην οθόνη.

returnal 5

Η Jane Perry, την οποία έχουμε δει στην σειρά Hitman, αλλά και πιο πρόσφατα στο Cyberpunk 2077 ως Rogue, δίνει μία πολύ καλή ερμηνεία ως Selene. Οι αντιδράσεις της σε όλα αυτά τα αφύσικα πράγματα που της συμβαίνουν είναι αρκετά πιστευτές και ρεαλιστικές. Ένα παράπονο που έχουμε από το Returnal είναι η έλλειψη Ελληνικής μετάφρασης. Η Sony μας έχει καλομάθει την τελευταία δεκαετία μετά το Uncharted 3 και σε αρκετά από τα μεγάλα exclusive της διαθέτει υπότιτλους και μενού μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Επιπλέον το Returnal είναι ένα παιχνίδι, το οποίο εκτός από πρωταγωνίστρια με εν μέρει Ελληνική καταγωγή, έχει πολλές Ελληνικές λέξεις, όπως Atropos, Helios κλπ.

Αν έχετε αντοχές και ικανότητες δοκιμάστε το
Το Returnal αποτελεί σίγουρα ένα τεράστιο βήμα για την Housemarque και θα θέλαμε να την δούμε και σε άλλες παρόμοιες δουλειές. Σαν παιχνίδι μας δείχνει τι να περιμένουμε από το PS5 μέσα στα επόμενα χρόνια και απέδειξε ότι το χειριστήριο Dualsense δεν είναι απλώς εφέ. Σίγουρα δεν είναι για όλους, όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι η Sony είναι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες και όχι μόνο στα συνηθισμένα. Αν το συγκεκριμένο είδος είναι στα γούστα σας και έχετε καταφέρει να βρείτε το PS5 σας, τότε το Returnal έχει αρκετό περιεχόμενο για να σας βγάλει τα λεφτά του, είτε το αγοράσετε στην υψηλή αρχική τιμή του, είτε περιμένετε ένα διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι λόγω της τιμής του, της δυσκολίας του και επειδή είναι διαθέσιμο σε μία κονσόλα που ακόμα δεν έχει πολύς κόσμος, το Returnal θα εκτιμηθεί περισσότερo μέσα στο επόμενα χρόνια, παρά στην κυκλοφορία του. Εμείς το προτείνουμε σε όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να βιώσουν κάτι λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, όμως θα πρέπει να το σκεφτείτε πριν κάνετε την αγορά.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay με αρκετή ποικιλία στα όπλα και στους εχθρούς
- Ποιοτικός τεχνικός τομέας
- Μεγάλη διάρκεια και αρκετό replayability
- Η αξιοποίηση του Dualsense

Αρνητικά:
- Η τύχη είναι μεγάλος παράγοντας για την πρόοδό σας
- Η αυξημένη αρχική τιμή
- Η έλλειψη save όταν κλείνετε την κονσόλα ή το παιχνίδι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Το πρώτο ουσιαστικό exclusive του PS5 θέτει τις βάσεις για τη γενιά που έρχεται.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Το Returnal δεν έχει ενδιάμεσο save για την πρόοδό σας

[Αρχική Δημοσίευση: 14/5/21] Οι παίκτες του Returnal φαίνεται να έχουν απογοητευτεί από κάποιες επιλογές της Housemarque σχετικά με το gameplay. Το Returnal μέχρι στιγμής έχει λάβει θετικές κριτικές...
Posted (14 May 2021)

Returnal gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση 21/12/20] Το Returnal, το οποίο αναπτύσσεται από την Housemarque, είναι πιθανότατα το πρώτο αξιοσημείωτο exclusive του 2021 για το PS5 και στο κανάλι της φιλανδικής εταιρείας στο ...
Posted (28 Apr 2021)

Returnal story trailer

Το νέο τρέιλερ του Returnal μας παρουσιάζει νέα πλάνα από το gameplay και πληροφορίες για την ιστορία. Στο τρέιλερ βλέπουμε την πρωταγωνίστρια Selene να προσγειώνεται εξαιτίας ενός ατυχήματος του σκά...
Posted (17 Mar 2021)

Returnal

[Αρχική δημοσίευση: 11/6/20] Το Returnal ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια του PS5 online event από την Sony και θα είναι exclusive. Αναπτύσσεται από την Housemarque, είναι το παιχνίδι που φημολογούνταν...
Posted (25 Feb 2021)

Returnal: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η εταιρεία ανάπτυξης Housemarque δεν θα προλάβει τελικά να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του PS5 exclusive Returnal μέσα στον Μάρτιο. Από τις 19 Μαρτίου, ημερομηνία που είχε αρχικά υπολογίσει, πλέον το ...
Posted (28 Jan 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 BigGreekGamer (Level 31) 05/05/2021 17:08
Γενικά το παιχνίδι φαίνεται ενδιαφέρον. Λογικά κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω (όταν πάρω PS5). Ο Ερμής με κάλυψε πλήρως με το review του και έχω να πω πως από τα screenshots μέσα στο παιχνίδι, φαίνεται πολύ εντυπωσιακό. Τα γραφικά είναι πανέμορφα και πιστεύω έχουμε να δούμε περισσότερα από το PS5.
#2 +1 apovag (Level 13) 10/05/2021 09:36
Καλοστημένο σε όλα με εξαίρεση το ότι το έκαναν τέρμα roguelike και στα saves. Για μένα έπρεπε να έχει saves ας το έβαζαν ως επιλογή. Εστω μετα απο καθε boss διαφορετικα καταντάει εκνευριστικό.
#3 JohnnyPap (Level 13) 17/05/2021 02:22
Δεν έχω καταφέρει ακόμα να το τερματίσω μου έχει σπάσει λίγο τα νεύρα. Πιστεύω η Housemarque έκανε καλή δουλειά στο τεχνικό μέρος αλλά στο gameplay δεν είναι μόνο το save και η δυσκολία αλλά γενικά πολύ επανάληψη στα ίδια πράγματα ρε παιδί μου. Μόνο εγώ είμαι ο περίεργος σε αυτό?
ΥΓ. Δεν παίζω Roguelike.
Score 8
8.13 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Roguelike Shooter
Developer: Housemarque
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 30/4/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
F1 2021   (8.4)
9
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification