Nioh 2

Hot
REVIEWED ON PS4  

Πως μας πετσόκοψαν έτσι; 

Πως μας πετσόκοψαν έτσι; 

Πως μας πετσόκοψαν έτσι; 

H Team Ninja κατάφερε το 2017 να κερδίσει την εκτίμησή μας προσφέροντας μία εθιστική Soulslike εμπειρία, η οποία αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο τότε πρωταγωνιστής William έζησε επικές περιπέτειες στην Ιαπωνία του 1600, οι οποίες μας έμειναν χαραγμένες για την δράση τους, την ατμόσφαιρά τους και τα αμέτρητα...retries που ρίξαμε.

Τρία χρόνια μετά και έρχεται μια νέα έκδοση, η οποία αποτελεί prequel του Nioh. Θα επιχειρήσει να προσφέρει το κάτι παραπάνω στους hardcore fans των Soulslike games. Με μεγαλύτερη ποικιλία εχθρών, ατμοσφαιρικό κόσμο, την προσθήκη του character creation και ακόμη πιο δύσκολες προκλήσεις, θα καταφέρει άραγε να σας απορροφήσει; Δημιουργήστε τον χαρακτήρα σας, εξοπλιστείτε με άπλετη υπομονή και μπείτε στον κόσμο των Yokai.

nioh 2 1

Customizations...σε όλες σας τις μορφές
To Nioh 2 μας δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε τον δικό μας χαρακτήρα και να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη σύνδεση μαζί του. Ο William, πρωταγωνιστής του πρώτου Nioh, ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός σαν χαρακτήρας, ειδικότερα λόγω της μεγάλης ομοιότητάς του με τον Geralt of Rivia. Το γεγονός ότι δεν ήταν δικό μας δημιούργημα αλλά ένας default χαρακτήρας, σίγουρα μειώνει την εμπειρία του “δεσίματος” και ταυτόχρονα αφαιρεί την ευχαρίστηση της παραμετροποίησης.

Στο Nioh 2 έχετε την επιλογή να φτιάξετε γυναίκα ή άντρα, να διαλέξετε την σωματική διάπλαση όσον αφορά το ύψος, βάρος, ειδικά χαρακτηριστικά του σώματος και μυική μάζα. Έπειτα βρίσκουμε άπλετες επιλογές για μαλλιά, μάτια, σχήμα και μέγεθος προσώπου. Αφού ολοκληρώσετε τον χαρακτήρα σας έπειτα από πέντε ή 45 λεπτά, είστε πλέον έτοιμοι να μπείτε στον κόσμο του, που χρονικά μας μεταφέρει στα μέσα του 16ου αιώνα, περίπου 50 χρόνια πριν την δημιουργία του πρώτου μέρους.

Η παρέα μεγαλώνει
To νέκταρ του Nioh 2 θα σας τραβήξει εξ αρχής δεδομένου του ότι επιτρέπει και σε νέους παίκτες να παίξουν. Είναι γεγονός πως το Nioh 2 προσφέρει μικρότερη δυσκολία σε σχέση με τον πρώτο τίτλο, αλλά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, κάθε νέος παίκτης που δεν έχει ξαναπαίξει Action RPG στο στυλ του Dark Souls θα δυσκολευτεί. Επιπλέον, αν είστε fan τέτοιων games, θα δείτε ότι το Nioh 2 σας επιτρέπει περισσότερα λάθη και δεν είναι τόσο απόλυτο όσον αφορά στο damage που δέχεστε.

Η μάχη για την επιβίωση στο Nioh 2 αποτελεί μια εμπειρία για λίγους. Η δυσκολία είναι πραγματική, καθώς ακόμα και το πιο μικρό mob μπορεί να σας σκοτώσει, ενώ τα boss fights προκαλούν μεγάλο damage και αντιμετωπίζονται δύσκολα. Τουλάχιστον, το Nioh 2 είναι πιο “ανοιχτό” προς νέους παίκτες όσον αφορά την δυσκολία και φτιάχνει ένα έδαφος για πρωτάρηδες να ασχοληθούν με Soulslike games. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι το Nioh 2 είναι ένα κλικ πιο εύκολο από το αρχικό, είναι οι έξτρα δυνάμεις που προστίθενται, όπως τα Yokai Skills αλλά και τα Burst Counters για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.

nioh 2 1

“Πως τους πετσόκοψες έτσι;”
To πρώτο Nioh λάμβανε χώρα στις αρχές του 16ου αιώνα και συγκεκριμένα στα τέλη της περιόδου Sengoku. Τα γεγονότα του Nioh 2 διαδραματίζονται το 1555 μ.χ και ο χαρακτήρας μας είναι ένας μισθοφόρος, μισός άνθρωπος-μισός Yokai. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τα γεγονότα της ζωής του Toyotomi Hideyoshi, ο οποίος είναι πραγματικός στρατηγός που έζησε εκείνη την εποχή κατά την διάρκεια της λεγόμενης περιόδου Sengoku. Για όσους αναρωτιέστε, τα Yokai αποτελούν δαίμονες σύμφωνα με την Ιαπωνική μυθολογία και συνήθως έχουν κακές προθέσεις, πάντοτε με μικρές εξαιρέσεις.

Η ιδανική πρόταση για τους φίλους των Soulslike Action RPG.

Η ιστορία του Nioh 2 είναι ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εάν είστε fan της Ιαπωνικής κουλτούρας και γνώστης των παραδόσεων. Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί και πολύ με το συγκεκριμένο θέμα, πιθανόν να αδιαφορήσετε ή απλώς να εκτιμήσετε το γεγονός ότι βλέπετε μια Ασιατική ιστορία η οποία παρουσιάζεται με όμορφα και μεγάλα cutscenes. Ένα παράπονο που είχαμε από τον προηγούμενο τίτλο είναι ότι δεν υπήρχαν αρκετά cutscenes και τα περισσότερα από αυτά ήταν σύντομα. Εδώ σίγουρα θα εκτιμήσετε την αλλαγή αλλά όχι και τόσο την...μουγκή φύση του ήρωά μας.

nioh 2 1

“Ki-τα πως τους διαμελίζω”
Το σύστημα μάχης του Nioh 2 έχει ομοιότητες με αυτό του πρώτου τίτλου. Συνολικά υπάρχουν τρία stances, τα high, mid και low και καθένα έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, το high stance αυξάνει την ζημιά των επιθέσεων σας, αλλά μειώνει το defense σας αντίστοιχα. Το mid stance έχει αμυντικά οφέλη, καθώς καταναλώνετε λιγότερο Ki κάθε φορά που μπλοκάρετε. Τέλος το low stance σας επιτρέπει να κάνετε evade με μεγαλύτερη ταχύτητα και παράλληλα οι επιθέσεις σας καταναλώνουν λιγότερο Ki. Το μόνο μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι επιθέσεις σας προκαλούν μικρότερη ζημιά στους αντιπάλους σας.

Το Ki είναι κάτι σαν το Stamina bar. Θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά πότε θα το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την οποιαδήποτε κίνηση. Είτε αποφύγετε μια επίθεση, είτε την ξεκινήσετε εσείς, το Ki καταναλώνεται και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε κατάλληλα στην μάχη. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα όσον αφορά τις απλές μάχες στον δρόμο με τέρατα και άλλους πολεμιστές αλλά στα boss fights μπορεί να σημαίνει την νίκη ή τον θάνατο.

Αν κερδίσετε ένα Yokai, θα πάρετε ένα αντικείμενο που ονομάζεται Soul Core το οποίο μπορείτε να κάνετε equip αλλά και upgrade και σας δίνει τις ιδιότητες του τέρατος που μόλις νικήσατε για να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να αποκτήσετε το αβαντάζ που θέλετε. Υπάρχουν τρία είδη Yokai: Brute, Feral και Phantom τα οποία προσφέρουν Interrupt, Dodge και Shield αντίστοιχα. Μπορείτε να έχετε μέχρι τρία Soul Cores κάθε φορά για να χρησιμοποιήσετε τις Yokai δυνατότητές σας και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν καταναλώνουν Ki αλλά Anima το οποίο αποτελεί μια νέα προσθήκη. Αυτό φυσικά βοηθάει γιατί σας αφήνει όλο το υπόλοιπο Ki για τις επόμενες επιθέσεις σας.

nioh 2 1

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Burst Counters τα οποία σας επιτρέπουν να πάρετε απόφαση κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου πριν σας χτυπήσει κάποιο mob για να κάνετε αντεπίθεση. Όχι, ούτε εγώ έπαιζα με Burst Counters στην αρχή καθώς ήταν αρκετά τρομακτικό να πλησιάσω τόσο ένα mob το οποίο είναι έτοιμο για επίθεση και ταυτόχρονα η αύρα του μου μειώνει το Ki...αλλά με λίγη εξάσκηση θα δείτε ότι βοηθάει αρκετά.

Το οπλοστάσιό σας
Τα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο Nioh 2 είναι κατά 90% παρόμοια με αυτά του προηγούμενου τίτλου. Υπάρχουν δύο νέες προσθήκες, τα Switchglaive και dual hatchets. Πέρα από αυτά, όλα τα άλλα όπλα είναι όπως θα τα θυμάστε αν παίξατε τον προηγούμενο τίτλο. Πρακτικά έχουμε σπαθιά, axes, rifles κ.α τα οποία μπαίνουν τόσο σε melee όσο και σε ranged κατηγορία. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια όπλα θέλετε καθώς δεν υπάρχουν classes, παρά μόνο ένα αχανές σύστημα με skills.

Καθώς παίζετε με ένα όπλο για αρκετή ώρα, θα αποκτήσετε Proficiency σε αυτό αλλά η πρότασή μας είναι να μην μαζέψετε για παράδειγμα 500.000 PP σε ένα όπλο και να αφήσετε όλα τα άλλα στη μοίρα τους γιατί θα σας χρειαστεί πάντα ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της μάχης που δεν μπορεί να σας τον προσφέρει ένα όπλο.

nioh 2 3

Τα skill trees του Nioh 2 δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο όσον αφορά στην ποικιλία. Ανάμεσά τους θα βρείτε τις εξής κατηγορίες: Sword, Kusarigama, Odachi, Spear, Axe, Dual Swords, Tonfa, Switchglave, Hatchets, Ninja, Onmyo. Μπορείτε να αποφασίσετε πως θα ξοδέψετε τα skill points σας όπως θέλετε αλλά θα πρέπει πάντα να σκεφτείτε αν η οποιαδήποτε αγορά skill ταιριάζει με το σύστημα που παίζετε. Για τους πιο ψαγμένους, υπάρχει και skill customisation για να φέρετε ακόμα περισσότερο την μάχη στα μέτρα σας.

Σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε αλλά φοβάστε, μπορείτε να καλέσετε μέσα από τα Benevolent Graves μέχρι και δύο A.I παίκτες που πέθαναν εκεί για να σας βοηθήσουν. Προσοχή όπως μην μπερδέψετε τους μπλε τάφους με τους κόκκινους, γιατί εκείνοι καλούν τους revenants που αντιθέτως θέλουν να σας σκοτώσουν. Αν τους κερδίσετε βέβαια, αυτό είναι καλό γιατί θα μπορείτε να πάρετε και κάποιο αρκετά καλό loot. Μπορείτε επίσης να καλέσετε και πραγματικούς παίκτες να σας βοηθήσουν σε κάποιο shrine αλλά αν πεθάνουν, απλώς φεύγουν από το παιχνίδι και δεν μπορούν να κάνουν respawn.

nioh 2 3

Όταν τα βρείτε σκούρα...φωνάξτε παρέα
Το Nioh 2 επιτρέπει να παίξετε το Expeditions mode που αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι multiplayer. Πρακτικά μπορείτε να πάτε με άλλους δύο παίκτες σε αποστολή εξερεύνησης και να σκοτώσετε τέρατα που θα βρεθούν μπροστά σας. Για καλή μας τύχη, αν πεθάνει κάποιος από τους παίκτες που είναι μαζί σας, μπορεί να κάνει respawn μετά από λίγο. Για...κακή μας τύχη, όσο περισσότερα άτομα έχουμε μαζί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται κάθε φορά το challenge.

Μιας και μιλάμε για δυσκολία, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα επικά boss fights. Παρόλο που το πρώτο boss fight μας δυσκόλεψε και το δεύτερο απλώς μας χάιδεψε τα αυτιά, όλα τα υπόλοιπα δεν συγχώρεσαν τα λάθη μας. Ιδιαίτερα phases, απρόβλεπτες επιθέσεις (μέχρι να πεθάνετε 100 φορές και να τις μάθετε) και αυστηρή χρήση του Ki είναι μόνο κάποιες από τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσαμε για τα boss fights. Σίγουρα η χειρότερη φάση έρχεται την πιο ακατάλληλη και αγχωτική στιγμή, εκεί που πιστεύουμε ότι το boss είναι έτοιμο να πεθάνει. Εκεί το boss μετατρέπει την πίστα σε Yokai Realm και έχετε αργό Ki regeneration με αποτέλεσμα να πρέπει να αποφασίσετε ακομα πιο αυστηρά για τις κινήσεις σας.

nioh 2 3
Σχεδιαστικά υστερεί
Οπτικά το Nioh 2 είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο αλλά η αλήθεια είναι πως εν έτει 2020 περιμέναμε κάτι καλύτερο. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε σταθερό frame rate στα 30, 60 ή το ενδιάμεσό τους το οποίο “παίζει” από 30 σε 60, ανάλογα με το τι είναι καλύτερο την κάθε στιγμή. Εμείς το παίξαμε σε PS4 και PS4 Pro και η αλήθεια είναι πως η Pro έκδοση μας προσφέρει περισσότερη λεπτομέρεια όσον αφορά στα textures. Επίσης παρατηρούμε πως τα shadows αλλά και η λάμψη κάποιων τεράτων φαίνεται καλύτερα στο PS4 Pro αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και η standard έκδοση της κονσόλας δεν είναι ικανοποιητική.

Στα θετικά σίγουρα μπαίνει το γεγονός ότι έχουμε ακόμα περισσότερα cutscenes με μεγαλύτερη διάρκεια και πιο έντονα όσον αφορά την ιστορία που αφηγούνται. Φυσικα υπάρχει η επιλογή να κάνετε skip τα cutscenes αλλά δεν θα σας το προτείναμε γιατί αν δεν δείτε ούτε αυτά, τότε η ιστορία θα σας μείνει μυστήριο. Ο τίτλος έχει αρκετά items και απαιτεί τεράστια υπομονή για το inventory αλλά και να προετοιμαστείτε για κάθε μάχη και είναι λογικό μέσα σε τόσα μαθηματικά για τα stats, να ξεχάσετε την ιστορία.

nioh 2 3
Το ιδανικό εναλλακτικό Dark Souls
Το Nioh έχει διάρκεια όση περίπου και το πρώτο μέρος, δηλαδή γύρω στις 30-40 ώρες ανάλογα με το επίπεδό σας και δεκάδες ακόμη αν θελήσετε να το ψάξετε στο έπακρο.. Η αλήθεια είναι πως δεν περάσαμε και τις πιο εύκολες στιγμές παίζοντας το Nioh 2, καθώς πεθάναμε δεκάδες φορές. Ένα είναι σίγουρο, πως το New Game + ίσως μα δώσει την ευκαιρία να τις χιλιάσουμε!

Συνολικά θα λέγαμε πως το Nioh 2 μας προσέφερε μια ωραία εμπειρία που συνδυάζει έντονες μάχες, ενδιαφέροντα loot drops, εξουθενωτικά boss fights και ένα ατελείωτο inventory. Πιστεύουμε πως η Team Ninja έκανε μια εξαιρετική δουλειά και μας προσέφερε ένα δεύτερο Nioh το οποίο έμαθε από τα λάθη και τις ελλείψεις του πρώτου. Αναμένουμε να δούμε τι άλλο θα προστεθεί στη συνέχεια με patch ή DLC αλλά μέχρι τότε, έχετε αρκετό περιεχόμενο για να ασχοληθείτε μαζί με τους φίλους σας.

Θετικά:
- Ολοκληρωμένο σύστημα μάχης
- Η προσθήκητου character creation
- Νέα όπλα, εχθροί και abilities
- Το Co-op mode

Αρνητικά:
- Τεχνικά “πίσω” στον οπτικό τομέα
- Ο “μουγκός” χαρακτήρας μας
- Ελλειπές tutorial, βάζει τους νέους χρήστες κατευθείαν "στα βαθιά"

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Σενάριο: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

Που σε yokai και που σε σφάζει.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

Nioh 2 gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 16/9/19] To Nioh 2 είναι ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα games του φετινού Tokyo Game Show. Η Koei Tecmo αποφάσισε να ξεκινήσει την παρουσίαση της δίνοντας στην δημοσιότητα ένα ...
Posted (23 Jan 2021)

Nioh 2 Last Chance Trial: Δωρεάν δοκιμαστική περίοδος

Το Nioh 2 έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές εξισορρόπησης από την beta έκδοση του τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε βγάζει νόημα η κίνηση της εταιρείας να δώσει σε όσους περιμένουνε ένα δείγμα της δουλειά...
Posted (13 Feb 2020)

Nioh 2

[Αρχική δημοσίευση: 11/9/19] Η Team Ninja ανακοίνωσε επίσημα το Nioh 2. Πρόκειται για το sequel του δημοφιλούς Action-RPG που είχε προκαλέσει εντυπώσεις με το σύστημα μάχης του, που θύμιζε το D...
Posted (05 Feb 2020)

Nioh 2 closed alpha

Το closed alpha test του Nioh 2 θα ξεκινήσει αυτό το σαββατοκύριακο και θα κρατήσει δύο εβδομάδες. Η Team Ninja ανακοίνωσε το closed alpha test του Nioh 2 σήμερα, όμως ο αριθμός των θέσεων είναι πε...
Posted (22 May 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 landogar (Level 13) 11/03/2020 13:40
Πρέπει να είναι έπος απότι βλέπω!Λόγος για να αγοράσεις PS4!
Θα βγει άραγε και για PC?Μακαρι οπως και το πρωτο κι ας περασει κι ενας χρονος αρκει να βγει.Ειναι κριμα τετοια RPG να μενουν exclusives!
#2 Cefirul (Level 28) 11/03/2020 13:44
Αυτό το σύστημα μάχης είναι που θέλω να δοκιμάσω. Φαίνεται πολύ δυνατό.
#3 Blood Prince (Level 30) 11/03/2020 18:27
Σίγουρη αγορά αλλά όχι άμεσα.Ποτέ δεν αγοράζω παιχνίδια day one.
#4 Blood King (Level 25) 11/03/2020 19:14
Δείχνει σκληροπυρηνικό και άκρως εθιστικό συνεπώς πρέπει να δοκιμαστεί το συντομότερο!!
#5 Lotrecos (Level 1) 15/03/2020 02:02
Quoting landogar:
Πρέπει να είναι έπος απότι βλέπω!Λόγος για να αγοράσεις PS4!
Θα βγει άραγε και για PC?Μακαρι οπως και το πρωτο κι ας περασει κι ενας χρονος αρκει να βγει.Ειναι κριμα τετοια RPG να μενουν exclusives!


Αν δεν κάνω λάθος,το Gamespot είπε οτί θα βγεί λογικά τέλος του χρόνου για PC.
#6 +1 Efane (Level 24) 15/03/2020 13:45
Συγχαρητήρια για το άρθρο. Σε τέτοια games συνήθως όταν παίξεις το πρώτο και φας τον κρύο ιδρώτα, τα υπόλοιπα σου φαίνονται πιο εύκολα. Φυσικά και διάβασα τα επιχειρήματα που έδωσες και ελπίζω να βρω χρονο να αφοσιωθώ στην παιχνιδαρα. Καλή δύναμη σε αυτούς που έχουν καλά skills και θα το παίξουν σύντομα.
Score 8
8.22 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Team Ninja
Publisher: Sony
Διάθεση: PlayStation Greece (210-6782000)
Players: 1 (2-3 σε Co-op)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 13/3/20
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Grandia II   (8.6)
4
Crusader Kings III   (8.6)
7
Castlevania   (8.5)
8
F1 2021   (8.4)
10
It Takes Two   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification