FIFA 18

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Ο Hunter επέστρεψε και φέρνει μαζί του εκπλήξεις. 

Ο Hunter επέστρεψε και φέρνει μαζί του εκπλήξεις. 

Ο Hunter επέστρεψε και φέρνει μαζί του εκπλήξεις. 

Στο σημείο όπου έχει φτάσει το Fifa τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις κάθε παίκτη είναι διαφορετικές, ανάλογα με το επίπεδό του. Για κάποιους τα περιθώρια βελτίωσης είναι λίγα, διότι πολύ απλά έχουν αρχίσει να εξαντλούνται οι συνδυασμοί κουμπιών στο χειριστήριό μας και οι ιδέες στα modes (ειδικά μετά το The Journey). Για τους πιο απαιτητικούς πάντοτε θα βρεθούν κάποια θέματα με το A.I., την διαιτησία ή μικροδιαφορές στην ανταπόκριση εντολών. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Το Fifa 17 εντυπωσίασε τους πάντες και ανέβασε ξανά το ενδιαφέρον με την προσθήκη του The Journey mode. Ενός ολοκαίνουργιου mode όπου αναλαμβάνετε την καριέρα του νεαρού Άγγλου Alex Hunter και στα 17 το χρόνια τον ελέγχετε και τον κάνετε να ζήσει μεγάλες στιγμές και να φτιάξει όνομα στην Premier League. Κατά τα άλλα, η περυσινή έκδοση είχε την θετική προσθήκη της γρήγορης κάθετης μπαλιάς και του driven shot, αλλά στην αντίποδα την αρνητική αλλαγή στο A.I., όπου η CPU “ζάλιζε την μπάλα” και την κυκλοφορούσε με ένα σωρό περιττές πάσες. Η κακή διαιτησία του Fifa 16 διορθώθηκε εν μέρει. Εν ολίγοις αυτό ήταν μια σύνοψη των όσων είδαμε.

Φέτος οι απαιτήσεις είναι λογικό να έχουν ανέβει από όλους μας και προσωπικά από τις ανακοινώσεις δεν περίμενα ο πήχης της EA να ανέβει κι αυτός με την σειρά του. Το νέο The Journey mode ήταν σίγουρα απαραίτητο και θα πρέπει να το βλέπουμε κάθε χρόνο για να δικαιολογείται πια το κόστος αγοράς και οι βελτιώσεις στο Ultimate Team επίσης αναμενόμενες, διότι αφιερώνουμε το 90-95% του χρόνου μας εκεί. Καλά όλα αυτά τα κλισέ με τα οποία ξεκινάμε ένα review, ας περάσουμε τώρα στο ψητό.

Ο Alex επιστρέφει
Με το The Journey: Hunter Returns θα ελέγξετε τον 18χρονο μεσοεπιθετικό Alex Hunter για άλλη μια σεζόν. Πλέον όντας ένα χρόνο μεγαλύτερος, θα παίξει εξ αρχής στην αγγλική ομάδα που θα του υποδείξετε και στη θέση της αρεσκείας σας (μεσοεπιθετικός, εξτρέμ ή επιθετικός). Τα πρόσωπα που γνωρίσατε στο πρώτο μέρος, δηλαδή η οικογένειά του και οι συμπαίκτες του συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά αυτή τη φορά προστίθενται πολλοί ακόμη…συγγενείς και φίλοι, αλλά και νέοι διάσημοι.

Ο Rio Ferdinand, Ο Thierry Henry, ο Cristiano Ronaldo και άλλοι αστέρες παγκόσμιας κλάσης, εντός και εκτός ποδοσφαίρου, χάρισαν την φωνή τους στην EA, η οποία απλά τους απεικόνισε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ήταν πραγματικά μεγάλη υπόθεση το να μπορείς να έχεις τέτοιους αστέρες στο δυναμικό σου. Το σενάριο του νέου The Journey είναι κλάσεις ανώτερο από το περυσινό. Έχει μια πολύ μικρή ελευθερία επιλογών, ενώ σας επιτρέπει πάλι να παίξετε είτε ως Hunter, είτε ως ομάδα, σε επίπεδο δυσκολίας που φτάνει μέχρι το Legendary. Η πλοκή θα σας ευχαριστήσει, ανά διαστήματα θα σας συγκινήσει και θα σας κρατήσει διαρκώς σε αγωνία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα έχετε για άλλη μια φορά προτάσεις για μεταγραφές, ενώ πέρα απ’ τον Alex Hunter θα ελέγξετε…έναν ακόμη ποδοσφαιριστή. Δεν θα σας κάνω spoiler, θα δείτε ακριβώς τι θα συμβεί όταν το παίξετε.

Οι καθιερωμένες συνεντεύξεις που λαμβάνουν χώρα μετά από συγκεκριμένα ματς ή μεταγραφή σας δίνουν επιλογή για Fiery, Cold ή για κάτι ενδιάμεσο. Οι απαντήσεις σας έχουν αντίκτυπο στο πόσους fans θα μαζέψετε (Fiery) ή αν θα είστε αρεστοί στον προπονητή σας προκειμένου να παίξετε (Cold). Υπάρχουν κάποιες διακλαδώσεις στο σενάριο αλλά αυτές είναι ελάχιστες και εξαρτώνται κυρίως από το πως θα παίξετε στο γήπεδο, άρα και τι τίτλους θα κατακτήσετε, παρά από το τι θα δηλώσετε. Στα του gameplay έχουμε τον διαχωρισμό σε chapters και την προσθήκη των objectives σε κάθε chapter. Υπάρχουν περισσότερα και πιο συχνά cutscenes, διαφορετική κατανομή των skills που κερδίζετε σε skill trees επιθετικού και μέσου, ενώ συναντάμε και customizations. Πλέον καθορίζετε τι εμφάνιση θα έχετε στο σπίτι ή στο γήπεδο, τι παπούτσια θα φοράτε, αν θα έχετε τατουάζ κτλ. Τέλος, το The Journey μπορείτε από φέτος να το παίξετε και σε μορφή Co-op με φίλο σας, ενώ κρύβονται πολλές εκπλήξεις μέσα του.

Τα modes
Το Fifa 18 απαρτίζεται από 700 ομάδες που συμμετέχουν σε 30 πρωταθλήματα (αναφερόμαστε σε λίγκες και όχι σε χώρες). Απ’ την Ελλάδα έχουμε κανονικά ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Πέρα απ’ το The Journey, το Fifa 18 σας επιτρέπει να παίξετε το Career mode, ως μεμονωμένος παίκτης ή ως προπονητής ομάδας την οποία ελέγχετε, έχουμε το Ultimate Team όπου παίζετε online με παίκτες ή CPU έχοντας στόχο να φτιάξετε την καλύτερη δυνατή ομάδα, το Seasons/Co-op Seasons mode όπου διαλέγετε συγκεκριμένο έτοιμο σύλλογο και παίζετε online με στόχο να ανεβείτε κατηγορία και το Pro Clubs όπου φτιάχνετε την δική σας ομάδα και παίζετε μαζί με φίλους ελέγχοντας έναν παίκτη ο καθένας. Επίσης, από φέτος μπορείτε στο Career mode να κάνετε Swap teams και να αντικαταστήσετε την ομάδα ενός πρωταθλήματος με μία άλλη, έτσι ώστε να μπορέσετε επιτέλους να παίξετε με την αγαπημένη σας ελληνική ομάδα (αν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ)..

Από τα παραπάνω modes, εξελίχθηκαν το Career mode και το Ultimate Team. Στο Career σας δίνεται η δυνατότητα από φέτος να κάνετε μεταγραφές βλέποντας τις διαπραγματεύσεις σε 3D. Στέκεστε στο γραφείο σας ή στον καναπέ του γραφείου σας υποδεχόμενοι αρχικά προέδρους και στη συνέχεια τους παίκτες και τους ατζέντηδές τους και διαπραγματεύεστε προτάσεις παικτών. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μέσα ποσά, bonus υπογραφής, το αν θα παίζει ο παίκτης και bonus συμμετοχών, ενώ τα παζάρια δίνουν και παίρνουν. Από τις αντιδράσεις των άλλων αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο είναι να διαπραγματευτείς κάτι. Συνήθως κάπου στη μέση τα βρίσκετε με τους περισσότερους. Με την Manchester City για παράδειγμα πήρα τον Coutinho τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα ενώ προηγουμένως με ένα απλό κλικ στον Ronaldo έφαγα άκυρο και μόνο από την τιμή που κόστιζε. Θα προτιμούσα βέβαια στην εκτενή αναζήτηση παίκτη να υπήρχε και φίλτρο με επιμέρους στατιστικά, όπως Pace, Passing, Shooting κτλ. διότι όταν ελέγχεις την Forest Green στην τέταρτη κατηγορία δεν μπορείς να είσαι συνεχώς με το FUTbin.com ανοικτό.

“Θα περάσει η μπάλα ή ο παίκτης;”
Πριν αναλύσουμε το Ultimate Team ας κάνουμε πρώτα μια βόλτα απ’ το gameplay. Ο χειρισμός του Fifa 18 έχει μείνει ίδιος με πέρυσι, με την προσθήκη της ελαφρώς καλύτερης ανταπόκρισης –σε κάποια σημεία- και του νέου μοντέλου άμυνας. Πλέον, πέρα από το να κρατάτε πατημένο το Χ (PS4)/A (Xbox One) για να έχετε τον αντίπαλο σε κατάσταση “Contain” και να τον μαρκάρετε, θα πρέπει να πατήσετε το τετράγωνο (PS4)/X (Xbox One) την κατάλληλη στιγμή για να του κλέψετε την μπάλα. Όσο το κρατάτε πατημένο τόσο γίνεται charge η διεκδίκησή σας προς τον αντίπαλο. Το σημείο της διεκδίκησης και το timing παίζουν ρόλο γιατί αν κρατήσετε πατημένη την άμυνα πολύ ή σε λάθος σημείο τότε θα καταλήξετε να υποπέσετε σχεδόν σε κάτι σαν…ήπιο τάκλιν, το οποίο –αν ο αντίπαλος σας παίζει με πλάτη- μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φάουλ ή πέναλτι. Πάντως το νέο σύστημα άμυνας είναι πιο δίκαιο και βασίζεται στην ατομική ικανότητα παικτών και όχι στην τύχη.

Μία ακόμη αλλαγή στο gameplay είναι η ping lob pass. Κρατώντας πατημένο το L1 και πατώντας την σέντρα, ο εκάστοτε παίκτης σας κάνει μια σκαφτή μπαλιά, η οποία παίρνει μεγαλύτερο ύψος από την σέντρα. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε ψηλούς παίκτες και γενικά αν παίζετε με ψηλές μπαλιές, μιας και οι ψηλοί μπορούν να πάρουν κεφαλιά εύκολα και να στείλουν έτσι συστημένη πάσα σε συμπαίκτη τους ή να πάνε κατευθείαν για γκολ.

Ενώ στην άμυνα το Fifa τα καταφέρνει καλύτερα από το Pro, εκεί όπου οι παίκτες μαρκάρουν…γρασίδια, το αντίθετο ισχύει στο A.I. Αν ελέγχετε έναν και μόνο παίκτη, όπως στην περίπτωση του Alex Hunter ή στον Pro παίκτη σας στην καριέρα ή αν έχετε CPU συμπαίκτες στο Pro Clubs (μαζευτείτε 10-11 άτομα για να μην έχετε καλύτερα), το A.I. κάνει εντελώς αλλοπρόσαλα πράγματα. Για παραδειγμα πουλάει την μπάλα στην άμυνα κάνοντας λάθος πάσες στα πόδια του αντιπάλου ή δεν δίνει σωστά την μπάλα όταν πρέπει. Ευτυχώς την δίνει όταν του την ζητήσετε, στα πόδια, προωθημένη, σκαφτή ή με σέντρα. Γενικά η CPU θα μπορούσε να ήταν πιο έξυπνη. Η Legendary δυσκολία είναι υποδεέστερη από το Super Star του PES, ενώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η Ultimate δυσκολία περιορίζεται μόνο στο Ultimate Team όπου πραγματικά οι αντίπαλοι τα δίνουν όλα στο γήπεδο, αλλά τις περισσότερες φορές με κάτι Team of the Week ή επίλεκτες ομάδες μεγάλων παικτών που –θέλοντας και μη- είναι αναμενόμενο ότι θα σας πελατώσουν.

Η διαιτησία φέτος κάνει για άλλη μια χρονιά τα “κουλά” της μιας και στα φάουλ σφυρίζει ως παράβαση ακόμα και την παραμικρή δυνατή διεκδίκηση όπου αποδεδειγμένα έχετε πάρει μπάλα, ενώ κάποιες φορές θα δείτε την μπάλα να καταλήγει άουτ, την στιγμή που την είχατε για σίγουρο κόρνερ. Τα λάθη είναι κάποιες φορές τραγικά. Και όταν ένα πέναλτι από το κοράκι σφυρίζεται επειδή ο αντίπαλος πήρε π.χ. φόρα και έπεσε πάνω στο πόδι σας, ε όσο να ‘ναι αυτό ενοχλεί. Οι δε τερματοφύλακες, ευτυχώς σχεδόν πάντα αντιδρουν σωστά, με εξαίρεση κάποια σουτ τα οποία θα έπρεπε να μπορούν να μπλοκάρουν ή κάποιες εξόδους σε σέντρες όπου αντί να μαζέψουν την μπάλα της ρίχνουν γροθιές για να την στείλουν συστημένη στον αντίπαλο. Ευτυχώς τα φαινόμενα αυτά δεν είναι πολύ συχνά. Ναι, είναι 1-2 κλικ καλύτερη από τους “μανταλάκιδες” του Pro, αυτό να λέγεται.

Τα σουτ στο Fifa 18, τουλάχιστον από την δική μου αίσθηση, είναι κάπως πιο προσιτά για τον μέσο χρήστη, μιας και η μπάρα αργεί να γεμίσει κάτι νανοsecond περισσότερο από πέρυσι. Μόνο οι βετεράνοι θα καταλάβετε την διαφορά. Στα φάουλ και τα πέναλτι είχα την μεγαλύτερη ευστοχία από ποτέ. Επίσης τα πέναλτι εκτελούνται ευτυχώς ξανά με τη μία και χωρίς αρχική κίνηση από τον παίκτη σας, ενώ στα στημένα υπάρχουν και κινήσεις-κομπίνες των παικτών τις οποίες δίνετε με το d-pad. Στις σέντρες δίνεται μεγάλη έμφαση στη δύναμη, ενώ στα σουτ έχει μεγάλη σημασία η τροχιά του σουτ, η δύναμη που θα σας έρθει η μπάλα, η στάση του σώματός σας, το πόδι και η κατεύθυνση και η δύναμη που θα βάλετε. Τον τελικό λόγο έχει η ικανότητα του παίκτη και εδώ οι αδύναμοι αδικούνται ως συνήθως αν δεν προσέξετε την δύναμη του σουτ. Τα δε finesse shot καλό είναι να χρησιμοποιούνται στους μεγάλους παίκτες. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό, τις γρήγορες αλλαγές. Σε τυχαίες φάσεις, όπως κόρνερ ή φάουλ, μπορείτε να κάνετε αλλαγή στα γρήγορα χωρίς παύση, κάτι πολύ χρήσιμο για τους...έμπειρους προπονητές που θέλουν να γλιτώσουν χρόνο.

Ultimate πώρωση
Το Ultimate Team έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, μιας και η EA έχει καταλάβει ότι “λιώνουμε” σε αυτό όλη μέρα. Για φέτος μας πρόσθεσε καταρχήν objectives. Σας ζητούνται απλές λειτουργίες όπως το να δώσετε contract ή fitness card σε παίκτη, να παίξετε συγκεκριμένα modes, να φτιάξετε chemistry (χημεία) μεταξύ παικτών και άλλα τέτοια απλά, από τα οποία κερδίζετε coins και πακέτα με κάρτες. Με αυτό τον τρόπο αν είστε αρχάριοι στο FUT θα το μάθετε εύκολα κερδίζοντας παράλληλα.

Μία πολύ σημαντική προσθήκη στο Ultimate Team είναι οι Icons. Αναφερόμαστε σε βετεράνους παίκτες που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και που μπήκαν στο παιχνίδι. Κοινώς έχουμε να κάνουμε με την μετεξέλιξη των Legends. Θα λάβετε τέτοιους παίκτες ως δανεικούς ακόμα και παίζοντας το The Journey (όπως και τον Alex Hunter ως συνήθως). Κάθε Icon παίκτη έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές σε τρία στάδια της καριέρας του. Για παράδειγμα ο Pele έχει κάρτες στις οποίες εμφανίζεται τόσο ως επιθετικός, όσο και ως επιτελικός μέσος σε μία από αυτές. Άλλοι παίκτες έχουν κάρτες στις καλύτερες χρονιές τους σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Πάντως γενικά μην περιμένετε να πάρετε στα χέρια σας Icon παίκτη αν δεν είστε πολύ τυχεροί και αν δεν λιώσετε (ή αν…πληρώσετε), μιας και ο καθένας τους κοστίζει κάτι εκατομμύρια και τα Rating τους είναι συνήθως στο 90-99, με ελάχιστους κάτω από το 90.

Αναμενόμενα κερδίζει κάθε fan του Fifa, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι και προς διάφορα νέα target group.

Στα modes του Ultimate Team θα βρείτε πολλά και διάφορα για να σας κρατήσουν απασχολημένους. Στο Squad Battles παίζετε με μεικτές ομάδες παικτών που διάλεξαν ποδοσφαιριστές ή άγνωστοι παίκτες online. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα ο Griezmann διάλεξε να παίξει μαζί με διάφορους πρώην συμπαίκτες του. Κάπου εκεί μέσα έβαλε και τον Ronaldinho και τον συμπατριώτη του Thierry Henry για να μας δυσκολέψει. Στο Squad Building Challenges mode φτιάχνετε ομάδες παικτών λύνοντας “γρίφους” που σας ζητούνται του στυλ “Φτιάξε 11άδα με παίκτες από τόσα πρωταθλήματα και τόσες χώρες”. Στόχος είναι τα λεφτά. Που θα πας χωρίς αυτά; Α και πακέτα καρτών. Φέτος το Squad Building έχει περισσότερα challenges και κάποια είναι σκέτες σπαζοκεφαλιές. Επίσης, προστέθηκε Single Player Draft, όπου τώρα παίζετε με Draft ομάδες και ενάντια στη CPU. Δυστυχώς έχει 15.000 coins entry free κάτι που είναι ένα θέμα. Γενικά υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στο FUT για να farmάρετε coins και να αγοράσετε παίκτες, αν δεν θέλετε να βάλετε το χέρι στην τσέπη. Βέβαια όσοι έχουν λεφτά μπορούν να αγοράσουν μερικούς σπανιότατους Legends και απλά να σας αποτελειώσουν.

Η ποιότητα online σύνδεσης με άλλους παίκτες είναι καλή, αρκεί να ξέρετε ποιον επιλέγετε για αντίπαλο. Με Έλληνες υπάρχει ποιότητα σύνδεσης 3/5 έως 4/5 και με γειτονικές χώρες 3/5. Στο 2/5 θα παίζετε με λίγο lag και στο 1/5 απλά να παρακαλάτε να πάνε όλα καλά. Θα προτιμούσα να υπήρχε matchmaking με βάση την χώρα μας ή έστω την απόσταση ή την ποιότητα σύνδεσης, ώστε να μπορούμε να βάλουμε φίλτρα χωρίς να προσπαθούμε διαρκώς μέχρι να πετύχουμε κάποιον με καλή σύνδεση (η επιλογή φίλτρων θυμίζω ότι γίνεται ήδη στο PES εδώ και χρόνια). Σε παίκτες από 3/5 ποιότητα σύνδεσης και κάτω, κάποιες φορές όλα λειτουργούν ομαλά και κάποιες άλλες έχουμε αρκετά θέματα ως προς την απόδοση και για άλλο ένα Fifa τα lag spikes και τα παγώματα οθόνης είναι τόσα που κάνουν την εμπειρία εκνευριστική. Τέλος, σε γενικές γραμμές τόσο με τα challenges, όσο και με τα boosters, οι έμπειροι παίκτες θα βρείτε τρόπους να βγάλετε coins κι αυτό στην αρχή μπορεί να μην κάνει την κατάσταση τόσο άνιση, αν και όσοι χρησιμοποιήσουν εξ αρχής τους δανεικούς παικταράδες τους ή τα χρήματά τους θα την κάνουν άνιση από μόνοι τους. 

Παρέα με τους Icons
Στον τομέα των γραφικών, η Frostbite engine που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την EA Sports, έχει παραμείνει αυτούσια σε σχέση με πέρυσι. Τα animations και οι εκφράσεις προσώπου των παικτών στα cutscenes του The Journey είναι όλα τα λεφτά, ειδικά όσον αφορά στον Ronaldo και στους βετεράνους ποδοσφαιριστές που εμφανίζονται, όπως επίσης και στους κεντρικούς πρωταγωνιστές, τον στενό κύκλο του Alex. Το γύρω περιβάλλον τους πάντως έχει αρκετά κακό σχεδιασμό, τόσο στα textures όσο και στο anti-aliasing. Επειδή όμως η μηχανή γραφικών μας ενδιαφέρει κυρίως in-game, εκεί η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Στο PS4 Pro δεν παρατηρείται κάποια διαφορά στον σχεδιασμό των ποδοσφαιριστών, η οποία είναι προσεγμένη, ειδικά στους μεγάλους παίκτες. Προσωπικά θα προτιμούσα βέβαια να υπήρχε ξεχωριστή συμπεριφορά ανά παίκτη και ξεχωριστά animations (αυτό το έχει καταφέρει το PES κάπως καλύτερα) καθώς με εξαίρεση τους ελάχιστους παγκόσμιας κλάσης αστέρες, από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι κινούνται με ίδιο τρόπο βασιζόμενοι στα attributes τους.

Οι λεπτομέρειες στο σχεδιασμό σωματοδομής και προσώπου των Icons (σ.σ. των Legendary παικτών που έχουν αποσυρθεί) είναι εκπληκτική. Ο Pele, ο Maradona, ο παλιός Ronaldo, ο Zidane και άλλοι παικταράδες που άφησαν εποχή, ζωντανεύουν υπό τον έλεγχό σας. Η σπανιότητά τους στο Ultimate Team βέβαια δύσκολα σας καθιστά τόσο τυχερούς ώστε να ελέγξετε έστω έναν από αυτούς, ωστόσο όσοι το πετύχετε θα δείτε την ακρίβεια με την οποία έχουν σχεδιαστεί. Έχω τύχει με τέτοιους αντιπάλους και πραγματικά οι παίκτες αυτοί μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευτυχώς κάποιοι Legends σας δίνονται δανεικοί για λίγο μέσω του The Journey mode. Φέτος υπάρχει επίσης το Real Player Motion Technology, βάση του οποίου με το νέο σύστημα των animations, ορισμένοι παίκτες, όπως ο Cristiano Ronaldo (ο οποίος μάλιστα έχει περάσει από motion capture), κινούνται και ανταποκρίνονται όπως και στο πραγματικό ποδόσφαιρο.

Στο θέμα σχολιασμού, οι Martin Tyler και Alan Smith μας έχουν νέα περιγραφή για το The Journey mode και τον Alex Hunter, αλλά δυστυχώς κατά έναν περίεργο τρόπο, καταντούν προβλέψιμοι και επαναλαμβανόμενοι στο κυρίως παιχνίδι. Ειδικότερα, όποτε χάνονται ευκαιρίες μετά από σουτ, θα ακούτε ξανά και ξανά τις ίδιες ατάκες. Στο The Journey μπορώ να πω ότι οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν, εκτός από ταλέντο με την μπάλα έχουν και ένα μικρό ταλέντο στην υποκριτική. Δεν τα καταφέρνουν τέλεια, αλλά δεδομένου του ότι δεν είναι ηθοποιοί, οι ερμηνείες τους με ικανοποίησαν.

Η βέβαιη αγορά
Για κάθε fan του ποδοσφαίρου και ειδικότερα της σειράς Fifa, η φετινή έκδοση είναι μια αξιόλογη αγορά. Προσφέρει ένα νέο The Journey mode που θα σας κερδίσει με το story του, μεταγραφές με διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση στο Career mode, πιο σωστό σύστημα άμυνας, άρα λιγότερες αδικίες σε single-player και multiplayer και τέλος ένα Ultimate Team στο οποίο…θα κατασκηνώσετε. Όσον αφορά τον πυρήνα του gameplay του, δεν συναντάμε κάποιες εξωπραγματικές προσθήκες, σε ένα ήδη καλοδουλεμένο σύστημα χειρισμού, ενώ το A.I. των συμπαικτών σας (στους οποίους έχει κάνει κρυφά “debuf” η EA και δεν το ξέρουμε) ελπίζουμε να μην προκαλέσει λόγο να σπάσετε κάποιο χειριστήριο. Εμείς θα “τα σπάμε” πάντως (μεταφορικά ελπίζω), όπως πάντα κάθε Δευτέρα στις 10 το βράδυ με livestreams στο GameWorld.gr. Επομένως ελάτε στην παρέα.

Θετικά:
- Άκρως ενδιαφέρον σενάριο στο The Journey με απανωτά cutscenes
- Αναβάθμιση του Ultimate Team με περισσότερες δραστηριότητες
- Η 3D διαδικασία μεταγραφών Career αποδίδει την ένταση των διαπραγματεύσεων
- Νέο πιο δίκαιο σύστημα άμυνας
- Οι Fifa Icons
- Η Ultimate δυσκολία είναι η απόλυτη πρόκληση
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Επαναλήψεις στον σχολιασμό
- Οι διαιτητές σφυρίζουν πολλά λάθος φάουλ
- Προβληματικό A.I. όταν παίζετε με έναν παίκτη
- Lag σε κάποιους online αγώνες
- Οι ουσιαστικές αλλαγές στο gameplay σε σχέση με πέρυσι είναι ελάχιστες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.5

Ultimate Team, The Journey και Career. Το τρίπτυχο όπου εστίασε η EA και δικαιολογημένα η προσπάθειά της κρίνεται επιτυχημένη.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Fifa 18

[Αρχική δημοσίευση: 1/2/17] Η επιτυχία του The Journey θα συνεχιστεί και στο επόμενο FIFA. Το απροσδόκητα καλό The Journey mode του FIFA 17, στο οποίο αναλαμβάνετε τον ρόλο του Alex Hunter και το ταξ...
Posted (29 Sep 2017)

Fifa 18 soundtrack

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα του soundtrack του Fifa 18. Στην πλειοψηφία τους τα μουσικά ακούσματα αποτελούνται από άγνωστους καλλιτέχνες, ωστόσο έχουν όλα τους το κλασικό στυλ της σειράς Fifa. ...
Posted (14 Sep 2017)

Fifa 18: Οι απαιτήσεις στα PC

Ανακοινώθηκαν από την EA οι απατήσεις του Fifa 18. H ΕΑ έδωσε στην δημοσιότητα τις απαιτήσεις για το Fifa 18 τόσο για DirectX 12 όσο και για DirectX 11. Aπαιτήσεις για DirectX 12:Ελάχιστες Απαιτήσεις ...
Posted (12 Sep 2017)

Fifa 18: Τα ratings των παικτών

[Αρχική δημοσίευση: 6/9/17 - Τα πρώτα ratings] Η EA ανακοίνωσε περισσότερα ratings παικτών του Fifa 18 και συγκεκριμένα για τις θέσεις 100-81. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τους Sami Khedir...
Posted (12 Sep 2017)

Fifa 18 gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 3/8/17] Η EA Sports φιλοξένησε ένα livestream, στο οποίο οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης Isco και Marco Acension αναμετρήθηκαν. Ο αγώνας είχε να κάνει φυσικά ανάμεσα σε...Ρεάλ εναντί...
Posted (03 Sep 2017)

Fifa 18: The Journey

Η EA κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο όπου μπορείτε να δείτε τις νέες προσθήκες και το βελτιωμένο The Journey mode του Fifa 18. Πλέον το The Journey θα διαθέτει cutscenes και ένα conversation wheel, όπου μ...
Posted (01 Sep 2017)

Fifa 18 Ultimate Team

Η EA Sports ανακοίνωσε ότι στο Ultimate Team του Fifa 18 θα υπάρχουν για πρώτη φορά τρεις διαφορετικές εκδόσεις των Legends, θρυλικών ποδοσφαιριστών που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Οι Legen...
Posted (02 Aug 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Lyricaldemon (Level 22) 29/09/2017 16:21
Πετυχημένη συνταγή το fifa εδώ και χρόνια με δικαιώματα ομάδων,καλύτερο online,απλώς κάθε χρονιά βλέπουμε τα ίδια
Τίμιο για όσους παίζουν ποδοσφαιράκι.
#2 JaGuAr (Level 30) 29/09/2017 16:22
Πολύ καλό review και πολύ καλό το φετινό FIFA. Το Ultimate Team έχει πάει σε άλλο επίπεδο και το AI φέτος είναι αρκετά δυνατό. Τώρα, όταν έρθει η ώρα για Live με Μάνο Γρυπάρη, θα δείτε ποιος είναι το αφεντικό εδώ πέρα γιατί φοράει μπλουζάκια "σας γλεντάω στο FIFA" και ψαρώνετε! :lol: :D Ετοιμαστείτε να γίνει σύντομα ότι έγινε και στο Pro ! :P
#3 +1 Yiannis-7- (Level 6) 29/09/2017 17:30
Μπράβο Μάνο, τα είπες όλα αν και περίμενα να σταθείς σε κάποιο παίχτη μέσα στο παιχνίδι που είναι διακοσμητικό στοιχείο και παίζει μόνο και μόνο γιατί το εν λόγο σπόρ χρειάζεται 11....
Κατά τη δική μου άποψη μετά από αρκετό λιώσιμο -το Fifa το πήρα μια μέρα πρίν την επίσημη κυκλοφορία- μπορώ να πω ότι αν έγραφα άρθρο εγώ θα ξεκίναγα με έναν από τους εξής τίτλους (ΌΣΑ ΦΆΜΕ ΚΑΙ ΌΣΑ ΡΊΞΟΥΜΕ , ΒΓΕΊΤΕ ΑΠΌ ΤΟ ΧΟΡΤΆΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΊΤΕ ΣΕ ΠΙΣΙΝΆ , ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑ ΆΓΝΩΣΤΗ ΘΈΣΗ)
Ειλικρινά με έχει εκνευρίσει τόσο πολύ η ευκολία στο FUT (αυτό με ενδιαφέρει από τη σειρά και πάντα online) που κάνεις σουτ έξω από τη περιοχή και η μπάλα καρφώνεται στο ΓΆΜΑ της εστίας, όταν είσαι στη μεγάλη περιοχή με πλάτη στο τέρμα πραγματικά με ένα απλό σουτ η μπάλα έχει μπει μέσα χαλλλλλλαρα, ενώ όταν κάνεις εσύ άμυνα έστω και 1cm να βρει ελεύθερο χώρο ο επιθετικός του αντιπάλου η μπάλα παίρνει τη γνωστή κατεύθυνση προς το πλεχτό και άλλα πολλά που έμενα αυτό δε μου θυμίζει ποδόσφαιρο, πόλο; ναι, arcade ποδοσφαιράκι των 20 δρχ; επίσης ναι....
Δε ξέρω αν είναι και άλλοι που παίζοντας ποδόσφαιρο τους αρέσουν τα φυσιολογικά σκορ ή τα σκορ sensible soccer αλλά θεωρώ ότι μετά το περσινό τίτλο αυτό που έκανε η EA φέτος με τα σκορ είναι επιεικώς παιδικό......
Θα ήθελα και τη δική σου άποψη πάντως στο θέμα, πιστεύω το έχεις παρατηρήσει αυτό που λέω, μπορεί όλο το παιχνίδι τα γραφικά, τα animation ναι να είναι όλα τα λεφτά φέτος, αλλά..... δε παίζουμε πόλο!!!!

ΥΓ 1. Όποιος έχει κάνει like στη σελίδα του Fifa στο FB και διαβάσει τα σχόλια γίνεται πανικός και μάλιστα η βαθμολογία έχει πέσει στο 3 με 4 !!!!! Όλοι μιλάνε για το θέμα των GK.....
#4 johnstath (Level 10) 30/09/2017 00:51
Σαν ποδοσφαιρόφιλος δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσω το καινούργιο Fifa.
#5 +1 Manos (Level 39) 30/09/2017 03:36
Το μόνο λάθος που έχω δει να κάνουν οι τερματοφύλακες είναι το ότι αντί να μπλοκάρουν την μπάλα βγαίνουν και διώχνουν με γροθιές. Σε κάποιες σέντρες όντως έτσι την διώχνουν οι τερματοφύλακες και στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Αλλά ο μηχανισμός περνάει και στις συρτές σέντρες κάτι που είναι γελοίο αφού εκεί θα έπρεπε να την μπλοκάρουν. Τα σουτ δεν έχουν θέμα. Δες το πρώτο Ultimate Team live μου. Αν υπολογίσεις σωστά την δύναμη και κοιτάς εστία και σημαδέψεις γάμα τότε θα μπουν. Αν όμως είσαι με την πλάτη στο τέρμα και γυρίσεις απότομα τότε θα συχνά σε μπλοκάρει ο αμυντικός. Θα πρέπει πάλι να σημαδέψεις γωνία, ειδικά στους καλούς τερματοφύλακες. Δεν υπάρχει κάποιο τόσο σοβαρό θέμα.

Η κυριότερη πατάτα που έκαναν φέτος είναι με την διαιτησία που την ξαναχάλασαν όπως στο Fifa 16. Αν ειδες και σε αυτή την περίπτωση το πρώτο Ultimate Team live, θα παρατήρησες ανύπαρκτα φάουλ και πέναλτι. Το gameplay είναι 8.25 φέτος, απλά οι επιμέρους βαθμολογίες έχουν 0.5 απόκλιση (η γενική κανονικά ένα δεκαδικό ψηφίο). Κατά τα άλλα δεν παρατήρησα ιδιαίτερα προβλήματα. Η γκρίνια είναι δικαιολογημένη γιατί πέρα από το σύστημα άμυνας δεν μπήκε κάτι άλλο στο χειρισμό. Ελπίζω μόνο να κρατήσουν το σύστημα άμυνας και στα επόμενα Fifa γιατί αυτό είναι το πιο δίκαιο. Αλλιώς αν το αλλάξουν τότε και την επόμενη σεζόν πάλι Fifa 18 θα παίζω.
#6 Yiannis-7- (Level 6) 30/09/2017 12:55
Quoting Manos:
Το μόνο λάθος που έχω δει να κάνουν οι τερματοφύλακες είναι το ότι αντί να μπλοκάρουν την μπάλα βγαίνουν και διώχνουν με γροθιές. Σε κάποιες σέντρες όντως έτσι την διώχνουν οι τερματοφύλακες και στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Αλλά ο μηχανισμός περνάει και στις συρτές σέντρες κάτι που είναι γελοίο αφού εκεί θα έπρεπε να την μπλοκάρουν. Τα σουτ δεν έχουν θέμα. Δες το πρώτο Ultimate Team live μου. Αν υπολογίσεις σωστά την δύναμη και κοιτάς εστία και σημαδέψεις γάμα τότε θα μπουν. Αν όμως είσαι με την πλάτη στο τέρμα και γυρίσεις απότομα τότε θα συχνά σε μπλοκάρει ο αμυντικός. Θα πρέπει πάλι να σημαδέψεις γωνία, ειδικά στους καλούς τερματοφύλακες. Δεν υπάρχει κάποιο τόσο σοβαρό θέμα.

Η κυριότερη πατάτα που έκαναν φέτος είναι με την διαιτησία που την ξαναχάλασαν όπως στο Fifa 16. Αν ειδες και σε αυτή την περίπτωση το πρώτο Ultimate Team live, θα παρατήρησες ανύπαρκτα φάουλ και πέναλτι. Το gameplay είναι 8.25 φέτος, απλά οι επιμέρους βαθμολογίες έχουν 0.5 απόκλιση (η γενική κανονικά ένα δεκαδικό ψηφίο). Κατά τα άλλα δεν παρατήρησα ιδιαίτερα προβλήματα. Η γκρίνια είναι δικαιολογημένη γιατί πέρα από το σύστημα άμυνας δεν μπήκε κάτι άλλο στο χειρισμό. Ελπίζω μόνο να κρατήσουν το σύστημα άμυνας και στα επόμενα Fifa γιατί αυτό είναι το πιο δίκαιο. Αλλιώς αν το αλλάξουν τότε και την επόμενη σεζόν πάλι Fifa 18 θα παίζω.


Ευελπιστώ να βγει κάποιο update που να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη στο θέμα γκολ, δηλαδή τα σκορ 3-3 στο ημίχρονο ή 0-4 4-0 στο 30' λεπτό του αγώνα μάλλον θυμίζει πιο πολύ Fifa 07.....
Ο χειρισμός έχει γίνει πιο δύσκολος σίγουρα κάτι που με ικανοποιεί αλλά το θέμα γκόλ θέλει ιδιαίτερη προσοχή από την ΕΑ εκτός και αν θέλει να μαζέψει πολλούς παίχτες που είχαν συνηθίσει τα arcade ποδοσφαιράκια.
#7 Tas13 (Level 14) 04/10/2017 19:17
Στην αρχή το σύστημα άμυνας δεν μου άρεσε τελικά στην πορεία το βρίσκω ολόσωστο.Το έχουν αναβαθμίσει πολύ φέτος.Και ευτυχώς που έφτιαξαν και τα θέματα με τους τερματοφύλακες και τα σουτ που πήγαιναν όλα μέσα.Παντως το Ultimate team είναι πώρωση γιατί σου δίνει πολλούς τρόπους να φαρμαρεις coins ετσι για να δειξει οτι δεν ειναι ντε και καλα pay to win.Respect για το review απο μενα 9αρακι και δικαιολογει ολα τα λεφτα του. :-)
#8 Yiannis-7- (Level 6) 05/10/2017 13:39
Quoting Tas13:
Στην αρχή το σύστημα άμυνας δεν μου άρεσε τελικά στην πορεία το βρίσκω ολόσωστο.Το έχουν αναβαθμίσει πολύ φέτος.Και ευτυχώς που έφτιαξαν και τα θέματα με τους τερματοφύλακες και τα σουτ που πήγαιναν όλα μέσα.Παντως το Ultimate team είναι πώρωση γιατί σου δίνει πολλούς τρόπους να φαρμαρεις coins ετσι για να δειξει οτι δεν ειναι ντε και καλα pay to win.Respect για το review απο μενα 9αρακι και δικαιολογει ολα τα λεφτα του. :-)Βγήκε το Update για το PS4 ή μιλάς για το PC?
#9 +1 Tas13 (Level 14) 09/10/2017 02:17
Νομιζω το update είναι για όλες τις πλατφόρμες και βελτιώνει κάπως τους τερματοφύλακες.
#10 +1 Merengues (Level 11) 15/10/2017 15:19
Προσωπικά με απογοήτευσε το fifa φέτος.Μονο το the journey μου αρεσε πολυ στο σεναριο και το ultimate team.κατα τα αλλα οχι απλα παιζουμε το ιδιο παιχνιδι αλλα η ea μας κοροιδευει με αυτους τους διαιτητες και τους τερματοφυλακες που καμια φορα κανουν κατι περιεργα ευτυχως οχι συχνα.Αντι να φτιαξουν το gameplay απορω γιατι κανουν τα ιδια λαθη πια.Θα συμφωνησω με το review Μανο αλλα απο μενα ενα 8 και πολυ του ειναι.Μυαλο δεν βαζουν μετα απο τοσα χρονια.
Score 8.5
8.47 User Score
(16 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: EA Canada
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: EA Hellas (210-6018800)
Players: 1-4 (2-22 Online)
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-2100 στα 3.1Ghz ή AMD Phenom II X4 965, Κάρτα γραφικών 1GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 50GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: 29/9/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
Castlevania   (8.5)
8
F1 2021   (8.4)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification