Bravely Second: End Layer

Hot
Μάνος Μαρίνος
REVIEWED ON 3DS  

Σύγχρονα παραδοσιακό.

Σύγχρονα παραδοσιακό.

Σύγχρονα παραδοσιακό.

Η Square Enix δείχνει να αγαπάει τις φορητές κονσόλες και ιδιαίτερα αυτήν της Nintendo, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει πολλαπλά RPG, αλλά και διάφορα spin-offs τους. Στα τέλη του 2012, η ιαπωνική εταιρεία είχε μόλις κυκλοφορήσει το Bravely Default, ένα RPG εμπνευσμένο από το Final Fantasy: The 4 Heroes of Light που είχε κυκλοφορήσει λίγο παλαιότερα αποκλειστικά για το DS. Πριν καλά καλά γνωρίσει την επιτυχία, οι developers του Bravely Default άρχισαν να εργάζονται πάνω σε ένα sequel. Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα υπήρξε μια αναβαθμισμένη έκδοση του εν λόγω RPG που περιείχε ιδέες που θα χρησιμοποιούνταν στο επόμενο μέρος της σειράς. Για αυτό τον λόγο η έκδοση ονομαζόταν Bravely Default: For the Sequel και αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε και έξω από την ιαπωνική αγορά.

Παράλληλα με την παγκόσμια κυκλοφορία του Bravely Default, η Square Enix ανακοίνωσε την ανάπτυξη του Bravely Second, το οποίο βρισκόταν ήδη στο 30% της ολοκλήρωσής του. Η εταιρεία ανάπτυξης πίσω από τον τίτλο ονομάζεται Silicon Studio και δεν είχε πολλά επιτεύγματα να επιδείξει, πέρα από το φανταστικό όμως Bravely Default. Λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του ’16 κυκλοφόρησε στην ευρωπαϊκή αγορά το Bravely Second: End Layer. Το νεότερο RPG της Square Enix που θα αναλύσουμε παρακάτω έρχεται να προστεθεί επιτυχώς σε μια μοναδική υπάρχουσα βιβλιοθήκη του συγκεκριμένου genre στο 3DS.


bravely second end layer 1
Καρφωμένοι στο σενάριο
Λίγα χρόνια μετά το τέλος του Bravely Default, η Agnes που έχει εκλεχθεί ως η νέα Pope (επικεφαλής) της Crystal Orthodoxy καλείται να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης με την αυτοκρατορία Duchy of Eternia. Κατά την διάρκεια της τελετής, η Agnes απαγάγεται από έναν μασκοφόρο που ονομάζεται Kaiser Oblivion και τους άντρες του. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του Yew Geneolgia, ενός σωματοφύλακα της Agnes και ξεκινάτε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βρείτε την “πριγκίπισα”. Πρόκειται για κλασική περίπτωση παραδοσιακού RPG με ίχνη από Final Fantasy.
  
Όσοι δεν έχετε παίξει το πρώτο μέρος της σειράς όπως κι εγώ, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε. Το Bravely Second σας παίρνει από το χεράκι και σας προσφέρει εκ νέου μια ιστορία που θα σας κάνει να νοσταλγείτε τα κλασικά RPG της δεκαετίας του ’90. Φυσικά, υπάρχουν παραπάνω από αρκετά στοιχεία που θα ικανοποιήσουν και όσους έχετε δοκιμάσει το Bravely Default, όπως η επιστροφή των περισσότερων από τους χαρακτήρες του πρώτου μέρους, αλλά και η επίσκεψη σε ήδη γνωστά μέρη. 

Για λίγους και καλούς
Το Bravely Second: End Layer προσφέρει την μοναδική εμπειρία των παραδοσιακών RPG μέσω μιας πιο εκσυγχρονισμένης ματιάς. Turn-based μάχες, random encounters και η άγραφη λούπα “πόλη - dungeon - boss - χάρτης - πόλη” είναι μερικά από τα στοιχεία που απαρτίζουν την εν λόγω περιπέτεια. Παράλληλα, θα απαιτείται η επίλυση μικρών γρίφων για να σπάει η μονοτονία της μάχης.



Αυτές οι μάχες είναι turn-based όπως αναφέρθηκε και λειτουργούν με γύρους. Οι χαρακτήρες σας θα μπορούν να επιτεθούν και να χρησιμοποιήσουν τα κλασικά αντικείμενα, αλλά και διάφορα abilities. Ακόμα, την επανεμφάνισή του κάνει το σύστημα Brave/Default, κατά το οποίο μπορείτε να ξοδέψετε έναν ή περισσότερους γύρους για να έχετε περισσότερη ισχύ στην επόμενη επίθεσή σας. Η στρατηγική χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού θα γίνει πολλές φορές η μικρή διαφορά που θα σας χωρίζει από μια ήττα. Τέλος, με την χρήση των SP που μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα βάζοντας το 3DS σε Sleep Mode, θα μπορείτε να παγώσετε τον χρόνο ώστε να πραγματοποιήσετε κάποια επιπλέον επίθεση.

Όσο πραγματοποιείτε μάχες και ανεβαίνετε levels, θα μπορείτε να ανεβάσετε και τα αντίστοιχα levels των jobs που έχετε επιλέξει. Κυρίως μετά από μάχες με bosses θα μαθαίνετε νέα jobs. Όταν επιλέξετε ένα από αυτά για να αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα σας, τότε θα αποκτάτε τις αντίστοιχες ικανότητες τις οποίες μάλιστα θα δυναμώνετε μετά από μάχες όπως ακριβώς θα ανεβάζετε και τα στατιστικά των πρωταγωνιστών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα jobs και η εναλλαγή ανάμεσα σε ορισμένα από αυτά είναι επιτακτική λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας που έχει το παιχνίδι κυρίως σε μεταγενέστερα σημεία.

bravely second end layer 2

Τα dungeons που θα συναντήσετε είναι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του Bravely Second. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μεγάλο RPG, η προσοχή που έχει δοθεί στν σχεδιασμό του κάθε dungeon δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε ή να νιώσετε την επανάληψη τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Μερικοί μικροί γρίφοι και χάρτες που σας προκαλούν να τους εξερευνήσετε είναι αρκετά για να χαρακτηριστεί επιτυχημένο το level design του RPG της Square Enix.

Σας δίνεται ακόμα η δυνατότητα να ολοκληρώσετε side quests με αποστολές και μέρη εξίσου καλά σχεδιασμένα. Να τονίσουμε ότι τα side quests αξίζει να τα ακολουθήσετε για τον σχεδιασμό τους, αλλά και για τα jobs που ενδέχεται να κερδίσετε. Άλλωστε θα χρειαστείτε τις επιπλέον μάχες προκειμένου να είστε έστω ανταγωνιστικοί απέναντι σε κάθε επόμενο boss. Ο τερματισμός του Bravely Second επιτυγχάνεται σε περίπου 45 ώρες, ενώ αν θέλετε να ολοκληρώσετε τα πάντα, θα χρειαστείτε πάνω από 75 ώρες, ένας αξιοσέβαστος αριθμός για φορητή κονσόλα.

Δύσκολα θα βαρεθείτε ακόμα κι αν δεν παίζετε RPG.



Καλογυαλισμένο παραμύθι
Οι chibi χαρακτήρες που είχαμε γνωρίσει στο Bravely Default κάνουν την εμφάνιση τους κι εδώ, ενώ τα περιβάλλοντα δείχνουν σα να έχουν ζωγραφιστεί στο χέρι. Ο οπτικός τομέας στο σύνολο του πατάει πάνω σε εκείνον του προηγούμενο παιχνιδιού, όμως αυτό δεν είναι αρνητικό, αφού το αποτέλεσμα είναι σωστό.

Όσον αφορά την μουσική επένδυση, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πέρα από τις λέξεις “Square Enix”. Η ποιότητα και η αγάπη που βάζει αυτή η εταιρεία στην μουσική επένδυση από κάθε της project ξεχωρίζει κι εδώ. Ταξιδεύετε στον χάρτη; Μια ταξιδιάρικη μελωδία θα παίζει στο κεφάλι σας. Αντιμετωπίζετε κάποιο boss; Αυτό που θα ακούσετε θα σας προετοιμάσει καταλλήλως για την μάχη που έρχεται.

bravely second end layer 3

Σαν το παλιό καλό κρασί
Πόσες φορές παίζετε κάποιο RPG και αναφωνείτε “Αχ, δεν είναι σαν τα παλιά”. Η Square Enix άκουσε τα παράπονα σας και με συνταγή των ‘90s και εξοπλισμό του παρόντος, δημιούργησε το κατάλληλο φάρμακο για το κενό που έχει δημιουργήσει μέσα σας η έλλειψη παραδοσιακών RPG. Το Bravely Second διαφημίζει την στρατηγική σε turn-based μάχες, εξυμνεί το όνομα που κρύβεται πίσω από το θεσπέσιο soundtrack και πάνω απ’όλα απολαμβάνει αυτό που είναι. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα RPG των τελευταίων ετών και η ύπαρξη του μονάχα στο 3DS δίνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις σε αυτή την επιτυχία.

Θετικά:
- Βαθιά στοιχεία στρατηγικής
- Το job system
- Υπέροχο level design
- Συναραστικό soundtrack
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Προβλεπόμενο σενάριο
- Μικρή εξέλιξη στον οπτικό τομέα

Βαθμολογία:
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 8 

Λάτρεις των παραδοσιακών Final Fantasy προσέλθετε.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

Bravely Second: End Layer

Μετά την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, το πολυαναμενόμενο sequel του Bravely Default θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις 26 Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με ανάρτηση της Nintendo Europe στο Twit...
Posted (10 Dec 2015)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 04/08/2017 13:29
Square=Eγγύηση στο θέμα των rpg.Φαίνεται υπέροχο,είναι ένας λόγος για να ξαναπάρω 3DS.
Score 8
8 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: JRPG
Developer: Silicon Studio
Publisher: Square Enix
Διάθεση: Square Enix
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/2/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification