Ratchet & Clank

Hot
REVIEWED ON PS4  

Το αχτύπητο δίδυμο κάνει το ντεμπούτο του στο PS4.

Το αχτύπητο δίδυμο κάνει το ντεμπούτο του στο PS4.

Το αχτύπητο δίδυμο κάνει το ντεμπούτο του στο PS4.

Ratchet & Clank. Μία σειρά που είναι συνυφασμένη με τις χρυσές εποχές του PlayStation 2, το μακρινό πλέον 2002, όταν έκανε και την πρώτη επίσημη εμφάνισή του. Το 3D Platform αγαπήθηκε πολύ από τους fans της Sony κυρίως για τα γεμάτα χιούμορ cutscenes και τις έξυπνες-αστείες ατάκες τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των sidekicks. Πέρα από το εύθυμο κλίμα, άλλος ένας παράγοντας επιτυχίας της σειράς είναι οι αξιαγάπητοι πρωταγωνιστές Ratchet και Clank που με την εμφάνισή τους, κέρδισαν τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγαλύτερης ηλικίας gamers. Ο Ratchet είναι ένα επίδοξο Lombax (race) και ο Clank ένα “λάθος” ρομπότ με πολλές δυνατότητες.

Τα χαρακτηριστικά της σειράς Ratchet & Clank πάντοτε είχαν να κάνουν με την συνεργασία μεταξύ των δύο. Ο Ratchet ήθελε να κάνει εντύπωση και να καταφέρει πολλά αλλά πάντα τον αμφισβητούσαν. Ο Clank από την άλλη, είναι ο ήρεμος της υπόθεσης με τα χρήσιμα gadgets που καλείται πολλές φορές να “βγάλει το φύδι από την τρύπα”, όταν οι δυνατότητες του Ratchet φτάνουν στα όριά τους. Το 3D Platform της Insomniac Games μετράει αρκετούς τίτλους και έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλες τις κονσόλες της Sony από το 2002 και μετά, πλην του PS4. Το 2016, μαζί με την κυκλοφορία της ταινίας Ratchet and Clank από τις Rainmaker Entertainment και Blockade Entertainment, θα υποδεχτούμε επιτέλους τους δύο αγαπημένους ήρωες και στο PS4. Σήμερα σας γράφουμε για το νέο Ratchet & Clank το οποίο αποτελεί remake του πρώτου τίτλου για το PS2. Κατά τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης, είχαμε την ιδέα πως πρόκειται για μια απλή μεταφορά αλλά παίζοντάς το καταλάβαμε ότι είναι πολύ παραπάνω. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το νέο Ratchet & Clank για PS4 ή απλώς έχετε την απορία να μάθετε, συνεχίστε διαβάζοντας το παρακάτω review.

Δύο "losers" σώζουν τον κόσμο
Το σενάριο του Ratchet & Clank θα το χαρακτηρίζαμε κάπως κοινότοπο καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μέσου superhero movie. Ο Ratchet, ένα τριχωτό Lombax με μεγάλη κλίση σε οτιδήποτε μηχανικό αλλά λίγο skill, αποφασίζει να σώσει τον κόσμο από την άμεση καταστροφή. Ο Clank, που θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, είναι ένα ρομπότ το οποίο προγραμματίστηκε λάθος με αποτέλεσμα να έχει δική του κρίση και να δεθεί με τον Ratchet. Ο superstar του κόσμου είναι ο Captain Qwark, ο οποίος αποτελεί είδωλο για τον Ratchet, και είναι το άτομο που αφηγείται την ιστορία.

Μπορεί το σενάριο να φαίνεται διαφορετικό καθώς το βλέπουμε από άλλη οπτική, αλλά τα βασικά στοιχεία παραμένουν τα ίδια. Ο κακός της υπόθεσης είναι ακόμα ο Chairman Drek, η diva ο Qwark και οι Ratchet & Clank οι δύο loosers που καλούνται να σώσουν τον κόσμο. Ο Drek καταστρώνει ένα κρυφό σχέδιο για οικονομικές του απολαβές με αποτέλεσμα να δημιουργήσει χάος αλλά και ένα πανίσχυρο όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει ακόμα και ολόκληρους πλανήτες. Να σημειώσουμε εδώ πως η δουλειά που έγινε στο σενάριο συνδέεται άμεσα και με την νέα ταινία Ratchet & Clank.

Κάτι από τα παλιά
Το πρώτο Ratchet & Clank κυκλοφόρησε το 2002 στο PS2 και το remake του, το 2016 για PS4. Έχουμε γύρω στα 14 χρόνια διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις, οπότε με το δίκιο του μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος για το αν πρόκειται απλά για ένα remaster. Η λέξη που χρησιμοποιεί η Sony είναι re-imagining και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να υποδηλώσει πως δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή στην μηχανή γραφικών. Στην ουσία, η Insomniac Games έχει βασιστεί στον πρώτο τίτλο όσον αφορά στο σενάριο, τους χαρακτήρες, τις περισσότερες πόλεις, το βασικό gameplay, τα gadgets και τα τρικς αλλά έχει δανειστεί επίσης στοιχεία από μεταγενέστερους τίτλους και έχει προσθέσει επιπλέον original κομμάτια που τα βλέπουμε για πρώτη φορά.

Για όσους δεν είναι γνώστες της σειράς, να εξηγήσουμε πως όλα τα γεγονότα συμβαίνουν σε διάφορους πλανήτες ανά τον γαλαξία. Συνήθως υπάρχουν τέσσερα ή πέντε objectives και ορισμένα optional τα οποία πρέπει να ολοκληρώσετε για να περάσετε στον επόμενο πλανήτη αλλά το μυστικό βρίσκεται στην εξερεύνηση. Το Ratchet & Clank μπορεί να έχει linear σενάριο αλλά αφήνει μερικά περιθώρια να ανακαλύψετε κρυφές περιοχές με collectibles. Εχθροί έρχονται από το πουθενά και πολλές φορές έχουν αστεία interactions μεταξύ τους καθώς μπορούν να...τσακωθούν και εσείς να την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια. Ακόμα και όταν πρέπει να τους αντιμετωπίσετε όμως, η δυσκολία είναι αστεία καθώς το A.I. το χαρακτηρίζουμε αρκετά χαμηλού επιπέδου. Πολλές φορές έτυχε ορισμένα bots να κολλήσουν σε ένα σημείο του χάρτη ή να αγνοήσουν εντελώς την ύπαρξή μας, κάτι που ελπίζουμε να φτιαχτεί με μελλοντικά patches. Το Α.Ι. μας δίνει αβάντα για να τερματίσουμε νωρίτερα από ότι θα έπρεπε, με εμάς να καταγράφουμε το πολύ 8 ώρες πηγαίνοντας με μέτρια ταχύτητα και ψάχνοντας το περιβάλλον για κάρτες.

Την μεγαλύτερη νοσταλγία νιώσαμε όταν βρεθήκαμε στην Metropolis. Η ιπτάμενη πόλη με τα super taxi που σε πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο, τα ειδικά gadgets για να πιαστείτε και να περάσετε από μεγάλα κενά, οι φρουροί που ήταν αστείοι τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε A.I αλλά και τα πολύχρωμα κτήρια συνέβαλαν στην μοναδικότητα αυτού του μέρους. Η συγκεκριμένη πόλη ήταν αυτή που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στον original τίτλο και τα κατάφερε εξίσου καλά και τώρα. Η νέα μηχανή γραφικών έχει συμβάλλει σημαντικά στο οπτικό κομμάτι καθώς έχει δώσει το απαραίτητο boost σε όλες τις περιοχές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να σταματάμε για να θαυμάσουμε το τοπίο και μετά να προχωράμε στην μάχη.

Ώρα για epic αλλαγές!
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που παρατηρήσαμε στο νέο Ratchet & Clank είναι το leveling system. Ο Ratchet μπορεί πλέον να ανεβαίνει level, κάτι που δεν συνέβαινε στον πρώτο τίτλο και να γίνεται καλύτερος στην μάχη. Επιπλέον έχει προστεθεί νέο σύστημα levels στα όπλα το οποίο συμβαδίζει με το παλιό. Στο πρώτο Ratchet & Clank, για να αυξηθεί το level κάποιου όπλου, απλά έπρεπε να το χρησιμοποιείτε συνέχεια. Τώρα όμως, μπορείτε επίσης να κάνετε upgrade τα όπλα σας με το Raritanium, μία ουσία που έχουμε συναντήσει άπειρες φορές σε διάφορους τίτλους. Όπως είναι λογικό, όσο ανεβαίνει το επίπεδο του κάθε όπλου που χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερη ζημιά κάνει. Σε περίπτωση που θέλετε να “πειράξετε” τα stats αλλά και να επεκτείνετε τις δυνατότητες του κάθε όπλου, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το ειδικό tree που έχει κάθε weapon, βλέποντας έτσι τα ελάχιστα στοιχεία RPG που πρόσθεσε η Insomniac Games.

Το πρώτο Ratchet & Clank δεν σας κρύβουμε πως είχε αρκετά δύσχρηστο shooting system. Το σημάδι και ο όλος τρόπος που πυροβολούσε ο Ratchet, μας έκανε να προτιμάμε να πετάξουμε το σφυρί προς τους εχθρούς, παρά να τους πυροβολήσουμε. Εδώ αξίζει τα συγχαρητήρια η developer εταιρεία καθώς έχει βελτιώσει το shooting σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι κάτι που είχε υποσχεθεί στους fans της σειράς. Όσοι δεν είστε τόσο fans του “pew pew”, μην δυσανασχετείτε αφού με το auto-aim που μπορείτε να ενεργοποιήσετε, τα πάντα γίνονται παιχνιδάκι. Το αποτέλεσμα αυτής της βελτίωσης είναι περισσότερο από ικανοποιητικό και δεν σταματάμε εκεί! Ο Ratchet πρέπει πολλές φορές να περάσει από ιπτάμενες ράγες, να πιαστεί, να κρεμαστεί και να περάσει ανοίγματα σαν τον Ταρζάν και όλα αυτά γίνονται πλέον χωρίς λάθη από πλευράς του παιχνιδιού.

Αχ αυτή η αγάπη του Ratchet για τις βίδες και τα gadgets δεν κρύβεται!


Puzzles, νέα όπλα και hoverboards!

Κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για το Ratchet & Clank είναι ότι με τον δεύτερο, πάντα καλούμαστε να παίξουμε λιγότερο. Ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Ratchet, το Lombax με το super σφυρί, το αστείρευτο χιουμορ και τα cool όπλα. Αυτός που έχει τα πιο ενδιαφέροντα gadgets όμως είναι ο κολλήτος του, Clank. Στον νέο τίτλο, θα μπορέσετε να παίξετε ως Clank πολύ περισσότερο από ότι στον αρχικό. Εκεί που μπορεί να έχετε νιώσει πως κουραστήκατε να πυροβολείτε και να τρέχετε από την μία περιοχή στην άλλη, έρχονται τα επίπεδα με τον Clank τα οποία αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα αλλά όχι τόσο ξεκούραστο όσο θα νόμιζε κανείς! Ο Clank μπορεί να χωρέσει σε μέρη που ο Ratchet δεν θα έβαζε ούτε το πόδι του, έτσι καλείται να λύσει καταστάσεις. Παράδειγμα το σημείο όπου έπρεπε να βάλουμε τον Clank σε έναν εξαερισμό!

Τα όπλα του Ratchet & Clank ήταν ανέκαθεν ενδιαφέροντα και ιδανικά για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά εφέ. Φέτος μπαίνει μια νέα γκάμα από επιλογές οι οποίες έχουν την πλάκα τους όπως το Pixelizer που μετατρέπει τους αντιπάλους σε 8-bit χαρακτήρες, ένα αρκετά cool εφέ το οποίο πιάνει ακόμα και στα boss fights! Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τα fan favorite όπλα όπως για παράδειγμα το Groovitron το οποίο κάνει τους εχθρούς να χορεύουν. Χάρις στο βελτιωμένο σύστημα level up των όπλων αλλά και το νέο shooting σύστημα, οι μάχες γίνονται πολύ πιο ευχάριστες. Ιδιαίτερα ωραίες είναι οι στιγμές των boss fights όπου με μια γκάμα όπλων και gadgets, είστε ελεύθεροι να δοκιμάσετε διάφορες τακτικές, να πετάξετε στον αέρα για να αποφύγετε επιθέσεις και να νιώθετε πως είστε κυρίαρχοι της μάχης. Τα boss fights δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, θα λέγαμε πως έχουν προβλέψιμες φάσεις, κάτι που θα γίνει αντιληπτό περισσότερο από άτομα που έχουν ξαναπαίξει κάποιον τίτλο της σειράς. Παρόλα αυτά, οι διάλογοι κατά την διάρκεια της αναμέτρησης, η μουσική, τα ηχητικά εφέ και το επίπεδο δυσκολίας που κλιμακώνεται, θα κάνει την μάχη διασκεδαστική.

Πέρα από τα συνηθισμένα, στο Ratchet & Clank μπορείτε να περάσετε την ώρα σας ευχάριστα ολοκληρώνοντας optional αποστολές σε όλους τους πλανήτες. Όταν πιστεύετε πως έχετε δει ό,τι έχει να προσφέρει ένα level, πηγαίνετε ξανά πίσω και θα βρείτε κρυφές κάρτες και χρυσές βίδες, τα collectables δηλαδή. Για όσους βαριούνται, υπάρχει πάντα η επιλογή για τους αγώνες με hoverboard! Η αγαπημένη ασχολία πολλών στο Ratchet & Clank, ένας γρήγορος αγώνας όπου πρέπει να βγείτε πρώτοι ανάμεσα σε έξι αντιπάλους. Μπορείτε να διαγωνιστείτε για το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο βραβείο αντίστοιχα με κλιμακωτή δυσκολία. Στο χάλκινο επίπεδο για παράδειγμα, τα μόνα εμπόδια είναι κουτιά τα οποία σας καθυστερούν λίγο από τον αγώνα. Αν αγωνιστείτε για το χρυσό όμως, θα βρείτε μπροστά σας εκρηκτικά τα οποία σας σταματούν εντελώς και είναι αρκετά σε αριθμό με αποτέλεσμα να χρειαστούν πολλές μανούβρες από πλευράς σας.

Νέα γενιά γραφικών
Μπορεί το νέο Ratchet & Clank να έχει νέα και ανανεωμένα στοιχεία αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή του στέκεται στον οπτικό τομέα. Η ανανεωμένη μηχανή γραφικών, τα καινούρια textures και η βελτίωση στην σχεδίαση των χαρακτήρων και των levels, φέρνουν μια νέα εικόνα στη σειρά. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε διαφορά δύο γενιών από τον πρώτο τίτλο Ratchet & Clank μέχρι τον φετινό με τα comparison videos να κυκλοφορούν παντού στο internet. Μπορεί η διαφορά PS2 vs PS4 edition να είναι μεγάλη αλλά ας δούμε εις βάθος τί έχει γίνει πραγματικά με τον οπτικό τομέα.

Το Ratchet & Clank στο PS4 τρέχει στα 1080p/30fps με κάποια περιστασιακά frame drops. Καθώς μιλάμε για ένα PS4 exclusive, θα μπορούσε να είχε αφιερωθεί περισσότερη προσοχή και να κλείδωνε στα 60 fps με ορισμένα drops. Πέρα από αυτό, παρατηρήσαμε clipping σε αρκετά σημεία χωρίς αυτό να ενοχλεί όμως στο μάτι, καθώς επίσης ο φωτισμός και γενικότερα τα shadows ήθελαν καλύτερη δουλειά. Ο ακουστικός τομέας, όπως θα περίμενε κανείς είναι εξαιρετικός, με χιούμορ στα κατάλληλα σημεία, έξυπνες συνομιλίες και έντονα ηχητικά εφέ. Θα χαρακτηρίζαμε το κομμάτι του ήχου, ως το πιο προσεγμένο σημείο όλου του Ratchet & Clank.

Μαγικές στιγμές διάσωσης
Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια αλλά το ανυπότακτο δίδυμο Ratchet & Clank έχει χαραχτεί για πάντα στις μνήμες των gamers. Η Insomniac Games έκανε εξαιρετική δουλειά με το remake καθώς έδωσε μια ανανεωμένη εικόνα σε αυτήν την πολύ αγαπητή σειρά και ας μην ξεχνάμε πως με τον νέο της τίτλο, σηματοδοτεί την μεταφορά στην νέα κονσόλα της Sony. Ως πρώτος τίτλος Ratchet & Clank στο PS4, μας άφησε ευχαριστημένους με αυτά που προσέφερε; Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά έχουμε μερικούς ενδοιασμούς. Τα γραφικά περνούν σε άλλο επίπεδο με όλους τους πλανήτες, τόσο παλιούς όσο και νέους να εντυπωσιάζουν θετικά, αλλά παρά τα 1080p, το frame rate δεν ξεπερνά τα 30fps. Τα boss fights έχουν ενδιαφέρον, δράση και πολλές φορές πλάκα, αλλά το χαμηλό A.I., καθιστά τις μάχες υπερβολικά εύκολες.

Όσον αφορά τα collectables, δίνουν άλλο νόημα στο Ratchet & Clank και σας προκαλούν να παίξετε για δεύτερη φορά αλλά θα προτιμούσαμε να συνέβαινε αυτό σε έναν πραγματικά ανοιχτό κόσμο και να ήταν λιγότερο linear το σενάριο. Τέλος, άλλο ένα αρνητικό που βρήκαμε είναι πως δεν μπορείτε να παίξετε με δεύτερο παίκτη, κάτι που θα στεναχωρήσει τους split-screen lovers. Συνολικά, η νέα εμπειρία που φέρνει η Insomniac Games στο PS4 θεωρείται υψηλού επιπέδου και θα χαροποιήσει κάθε fan της σειράς Ratchet & Clank. Η ταινία και ο τίτλος Ratchet & Clank αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως κάποιος θα πρέπει να δει την ταινία για να μπορεί να παίξει και αντίστροφα.

Θετικά:
- Βελτιωμένα γραφικά
- Νέα στοιχεία, πλανήτες, αποστολές και όπλα
- Δράση που προσφέρει άφθονη διασκέδαση
- Περισσότερη έμφαση στο σενάριο και το background story
- Υψηλό replayability μέσω των collectables
- Σωστός σχεδιασμός των ηρώων

Αρνητικά:
- Το όριο των 30 frames
- Ορισμένα θέματα με clipping
- Έλλειψη split-screen co-op
- Μέτριο A.I.
- Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5 
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.2 

Μία επιτυχημένη επαναφορά της πρώτης έκδοσης όπως προτάσσουν οι ανάγκες της εποχής.

Χριστιάνα Θάνου  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Ratchet & Clank
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Από όποια πλευρά κι αν το δείτε, το remake του Ratchet & Clank πέρα από ένα υπέροχο videogame, καταφέρνει και ξεφεύγει από τα λάθη που έχουν άλλα σύγχρονα platform games. O τίτλος που αναπτύχθηκε από την Insomniac Games μας μεταφέρει σε μια φανταστική, εθιστική και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους.

Ο Ratchet είναι ένας εξωγήινος (κάτι σαν αιλουροειδές) o οποίος είναι ξετρελαμένος με τη τεχνολογία. Την ώρα που φτιάχνει το διαστημόπλοιο του, σκάει από τον ουρανό ένα μικρό ρομποτάκι, ο Clank. O Clank περιγράφει με τραγικό τρόπο τι συμβαίνει στο κόσμο με αποτέλεσμα να πηδήξει στη πλάτη του Ratchet και στη συνέχεια ξεκινούν μαζί μια περιπέτεια όπου πρέπει να σώσουν το κόσμο από ένα διαβολικό κακό επιχειρηματία, τον Drek, ο οποίος θέλει να κατακτήσει το κόσμο για να βάλει σε εφαρμογή τα απαίσια σχέδιά του. Ο Ratchet και ο Clank είναι ένα περίεργο δίδυμο και σίγουρα θα σας κεντρίσει τη προσοχή, ειδικά στα cut-scenes. O τίτλος γενικά διαθέτει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα από την αρχή μέχρι το τέλος του, με εντυπωσιακούς χαρακτήρες και ένα καλογραμμένο σενάριο.

Κάθε level στο Ratchet & Clank είναι ουσιαστικά ένας πλανήτης. Ξεκινάτε χωρίς να ξέρετε ούτε καν που θα καταλήξετε μετά. Ενώ η δομή του τίτλου κυμαίνεται όπως άλλα κλασσικά platformers, ο πυρήνας του βασίζεται περισσότερο στις μάχες παρά στα άλματα. Το στάνταρντ όπλο σας είναι ένα τεράστιο γαλλικό κλειδί –πλέον σήμα κατατεθέν της σειράς- με το οποίο χτυπάτε τους αντιπάλους σας, ανοίγετε πόρτες και μηχανισμούς και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν μπούμερανγκ. Επιπλέον, ξεκινάτε και με ένα projectile όπλο και στη συνέχεια αγοράζετε ή και βρίσκετε άλλα άκρως εντυπωσιακά και επικίνδυνα όπλα. Με αυτό το τρόπο, οι developers σας αφήνουν να επιλέξετε το κατάλληλο όπλο για τους κατάλληλους εχθρούς με άμεσο αποτέλεσμα μια ευχάριστη ποικιλία στο gameplay. Όλοι οι εχθροί όταν καταστρέφονται αφήνουν πίσω τους nuts ‘n’ bolts τα οποία τα συλλέγετε για να αγοράσετε διάφορα καλούδια όπως όπλα και πυρομαχικά.

Πέρα από τα όπλα, ο τίτλος διαθέτει και μια ποικιλία από upgrades και gadgets τα οποία θα χρειαστείτε για να λύσετε κάποιους γρίφους. Το swing shot είναι μάλλον το καλύτερο για εμένα καθώς σας αφήνει να πετάγεστε από δω κι από κει γρήγορα ή να μετακινήστε απευθείας από ένα σημείο σε άλλο.

Τα επίπεδα είναι τεράστια, οι λεπτομέρειες απίστευτες και πραγματικά, ακόμα και με πολλούς εχθρούς στην οθόνη, τα frames δεν έπεφταν για κανένα λόγο. Το soundtrack δένει απίστευτα με τον οπτικό τομέα και οι φωνές των χαρακτήρων είναι απίστευτες! Δεν μπορώ να πιστέψω ακόμα το απίστευτο lip-sync. Τρομερή δουλειά. Όσον αφορά την εκτέλεση των κινήσεων, όλα εκτελούνται απλά και εύκολα. Η κάμερα που και που κάνει τα δικά της, παρόλο που έχετε εσείς τον έλεγχό της, χωρίς όμως να καταντάει εκνευριστική.

Κάθε level έχει διάφορα objectives, τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχική σας θέση. Τα levels είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που δε θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ να κάνετε πισωγυρίσματα από σημεία που έχετε ήδη προσπεράσει. Αρκετά μονοπάτια στο τέλος τους σας επιστρέφουν στην εκκίνηση, ενώ άλλα καταλήγουν σε teleporters ή κάποιου άλλου είδους λύση (ταξί, καλώδια) τα οποία σας επιστρέφουν κι αυτά εκεί. Έξυπνη και αποτελεσματική αυτή η κίνηση καθώς κάνει τη ροή του τίτλου καθόλου κουραστική.

Γενικά, το Ratchet & Clank δεν είναι δύσκολο, αρχικά τουλάχιστον. Ξεκινάει εύκολα, και θα προχωρήσετε αρκετά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στη συνέχεια όμως, η δυσκολία αρχίζει να ανεβαίνει αλλά ποτέ δε φτάνει σε σημείο που να σας αδικεί το ίδιο το παιχνίδι. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρω ότι η διάρκειά του ξεπερνάει τις προσδοκίες που πιθανόν να είχατε από games αυτού του είδους. Είναι τεράστιο και δε με κούρασε καθόλου. Το λάτρεψα! Σας πετάει διάφορα από εδώ κι από κει, κάνοντας την αναμονή της τελικής αναμέτρησης ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Όποιος ψάχνει για ένα platformer με διάρκεια, θα περάσει τέλεια με αυτό το τίτλο. Το προτείνω ακόμα και σε fans των 3rd-person shooters καθώς έχει αρκετή δράση με όπλα.
Μη το χάσετε!

Θετικά
- Τέλεια γραφικά
- Νέα features όπως όπλα, αποστολές κ.ά.
- Διασκέδαση

Αρνητικά:
-Μερικοί ίσως το βρείτε πολύ χαριτωμένο για τα γούστα σας

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9

Το Ratchet & Clank είναι ένα φανταστικό platformer και το θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα exclusives για το PlayStation 4!
Report this review Comments (0) | Was this review helpful? 1

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +6 Nocturne (Level 13) 11/04/2016 16:17
Μust buy τίτλος! Ωραίο review!
#2 +4 Airborne Games Greece (Level 9) 11/04/2016 16:27
ποιος άλλος θα έγραφε το review :P ....ακόμα πονάει το ps4 από exclusives πιστεύω...
#3 +3 tonyler (Level 23) 11/04/2016 17:12
Έλλειψη split screen co-op....Όχι άλλο κάρβουνοοοοοοο :"(
#4 +1 George Shady (Level 7) 11/04/2016 18:11
Πολύ καλό review, όπως πάντα... Στα του παιχνιδιού, είχα παίξει το αρχικό Ratchet & Clank εδώ και περίπου 10 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι δεν το θυμάμαι σχεδόν καθόλου μετά από τόσο καιρό, οπότε πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά του. Επίσης είναι θετικό ότι, αν και πρόκειται ουσιαστικά για επανέκδοση, έχει και νέα στοιχεία, οι developers δεν αρκέστηκαν μόνο στα γραφικά όπως σε άλλα remake.
#5 IamTheOne (Level 15) 11/04/2016 19:32
Επιτέλους μία από τις αγαπημένες μου σειρές στο PS4!Φαίνεται ότι έκαναν καλή δουλειά.Πολύ κατατοπιστικό review Χριστιάνα.
#6 AntonKos (Level 17) 11/04/2016 19:55
Εξαιρετική κριτική Χριστιάνα,εστιά ζεις και στα θέματα που έχει.Εγώ ως fan της σειράς κι επειδή δεν ειχα ενθουσιαστει πολύ μέχρι τώρα από τα PS4 exclusives θα το πάρω με κλειστά μάτια στις 20 του μήνα.Έχω κρατήσει καβάτζα και για Uncharted 4 εννοείται.
#7 +1 Blood King (Level 25) 11/04/2016 21:18
Υπέροχο το βλέπω απο οπτικής πλευράς, εξαιρετική προσθήκη το leveling system που δίνει κίνητρο για περισσότερες μάχες και φυσικά οι χαρακτήρες έχουν την ξεχωριστή τους θέση στην καρδιά μας.
#8 pro-patzis (Level 20) 12/04/2016 00:08
Αγαπημενος τιτλος!!!
#9 +2 apovag (Level 14) 12/04/2016 03:15
Τώρα βρήκα χρόνο να διαβάσω το review του R&C. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάτι τόσο καλό καθώς με όσα διαβάζω από τα ps4 exclusives έχω απογοητευτεί.Μη ν σας πω πως ουτε καν το παρατηρησα στις νεες κυκλοφοριες! Ίσως οι μήνες αυτοί τελικά να ανήκουν στην Sony αφού ποιος θα περίμενε ότι θα τα πήγαινε καλύτερα κι από Quantum Break και μετά σκάει και Uncharted 4.Περιμέντε εκτόξευση πωλήσεων.Προς το παρόν σήμερα Dark Souls 3 και σε μια εβδομαδα το νεο διαμάντι της Insomniac.Ωραίο review Chris. ;-)
#10 Stathom (Level 8) 12/04/2016 14:10
Damn.Αυτή κι αν είναι η καλύτερη περίοδος να αγοράσω PS4. Εχω παίξει όλα τα Ratchet & Clank και διαβάζοντας το review ειλικρινά μου άνοιξε η όρεξη με όλα αυτά που βλέπω.Μπαίνει στην λίστα για αγορά ή έστω ενοικίαση.Το θέμα είναι να μαζευτεί το κασέρι να πάρουμε την κονσόλα πρώτα.
#11 ForestForayer (Level 4) 13/04/2016 00:10
Αν και παραδέχομαι την Insomniac για διάφορα games της (Resistance, Sunset Overdrive) η συγκεκριμένη σειρά ποτέ δεν με τράβαγε. Παρόλα αυτά φίλος σκοπεύει να αποκτήσει το νέο Ratchet and clank στο ps4 οπότε θα το παίξω σύντομα.
#12 +2 MuscleMuseum (Level 11) 13/04/2016 03:34
Απο τα αγαπημενα μ games των παιδικων μ χρόνων μαζι με τα Sly Cooper, ανυπομονώ να παρω το RYNO IV και να καταστρεφω κοσμο κ κοσμακι
#13 Mr.Dododi (Level 25) 24/04/2016 15:26
Το αγαπημένο μου videogame επιτέλους και σε PS4. Ελπίζω σύντομα να το αποκτήσω και να ασχοληθώ μαζί του εντατικά! :D
Score 8.2
8.35 User Score
(24 votes )
User Reviews 9
Genre: 3D Platform/Third-person Shooter
Developer: Insomniac Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/4/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification