Steam Deck: Η πρώτη φορητή κονσόλα της Valve

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Steam Deck: Η πρώτη φορητή κονσόλα της Valve

Steam Deck: Η πρώτη φορητή κονσόλα της Valve

Το επίσημο βίντεο στο κανάλι της Valve. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 15/7/21] Η Valve ανακοίνωσε το Steam Deck, την πρώτη της φορητή κονσόλα. Θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

Τεχνικές προδιαγραφές
Η κονσόλα ήταν παλιότερα γνωστή ως SteamPal. Η Valve συνεργάστηκε με την AMD, για τον επεξεργαστή της κονσόλας, ο οποίος θα ονομάζεται "Zen 2 + RDNA 2 powerhouse" και υπόσχεται καλή απόδοση σε triple-A games, με λογική κατανάλωση μπαταρίας. Υπολογίζεται ότι θα έχει τετραπύρηνο επεξεργαστή με 8-threads στα 2.4-3.5Ghz.

Το Steam Deck θα έχει μια touchscreen 7 ιντσών, expandable I/O, Hi-Fi audio, ενσωματωμένα ηχεία, ασύρματο Bluetooth και onboard μπαταρία των 40 watt που διαρκεί για αρκετές ώρες παιχνιδιού. Για game streaming, μικρότερα 2D games ή web browsing, η μπαταρία θα διαρκεί περισσότερο, περίπου 7-8 ώρες.

Θα έχει κάρτα γραφικών με 8 RDNA 2 CUs και μέχρι 1.6 teraflops απόδοσης, δηλαδή λίγο καλύτερη από τα 1.4 teraflops του Xbox One S και λίγο χειρότερη από τα 1.8 teraflops του PS4. Έχει μοντέρνα αρχιτεκτονινή RDNA 2, επομένως είναι δύσκολο να συγκριθεί μόνο σύμφωνα με τα teraflops του, αλλά σίγουρα θα είναι αρκετά ισχυρός για τα περισσότερα PC games.

Με την κονσόλα Steam Deck θα μπορείτε ουσιαστικά να παίξετε τα Steam games σας, όπως τα παίζετε στο desktop PC ή το laptop σας. Έχει δύο thumbsticks και trackpads με full-size controls, αλλά και οθόνη αφής και Gyro controls. Υπάρχει επίσης ένα dock που επιτρέπει στην κονσόλα Steam Deck να συνδεθεί με άλλες οθόνες, να έχει σύνδεση με ethernet, περιφερειακά USB και να φορτίσει. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε ένα USB-C hub. Το επίσημο dock θα πωλείται ξεχωριστά.

Αναλυτικά οι τεχνικές προδιαγραφές:
- Λειτουργικό σύστημα: SteamOS 3.0
- RAM: 16GB LPDDR5 @ 5500 MT/s
- CPU: AMD custom CPU Zen 2, 4-core 8-threads στα 2.4-3.5Ghz
- Κάρτα γραφικών: RDNA 2 με 8 CUs, συχνότητας 1-1.6 Ghz
- Αποθηκευτικός χώρος: 
Η κονσόλα Steam Deck θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις, ανάλογα με τον αποθηκευτικό τους χώρο:
- 64GB eMMC με κόστος 399 δολάρια. (419 ευρώ στο επίσημο site)
- 256GB NVMe SSD (ταχύτερο) στα 529 δολάρια. (549 ευρώ στο επίσημο site)
- 512GB NVMe SSD (επίσης ταχύτερο) στα 649 δολάρια. (679 ευρώ στο επίσημο site)
- Θύρα για microSD/SDXC/SDHC
- Οθόνη 7 ιντσών 1280x800 LCD
- Ανάλυση: Ως φορητό native 720p στα 60Hz. Στη βάση του: Μέχρι 8K στα 60Hz ή 4Κ στα 120Hz
- Ήχος: Stereo, headphone jack, digital output when docked
- Input Volume +/−, power button
- Controller input Built-in gamepad, thumbsticks (x2), face, shoulder, rear button input
- Touchpad Multi-touch capacitive (x2)
- Συνδεσιμότητα: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 1 θύρα USB-C με USB 3.2 και DisplayPort 1.4
- Θύρα audiojack 3,5"
- Μπαταρία λιθίου 40 Wh
- Διαστάσεις 29,8 x 11,7 x 4,9 εκατοστά
- Βάρος: 669 γραμμάρια

Αν θέλετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε microSD cards και να εισάγετε εκεί περισσότερα games.

Τα controls
Σε σχέση με το Nintendo Switch, το Steam Deck έχει μεγαλύτερο μήκος και διπλάσιο βάρος. Τα face buttons έχουν τοποθετηθεί πολύ ψηλά, στην πάνω δεξιά γωνία, ενώ το d-pad βρίσκεται απέναντι, πάνω αριστερά. Λίγο πιο μέσα θα δείτε τα δύο analog sticks. Υπάρχουν επίσης δύο trackpads στο μπροστινό μέρος. Θα τα χρησιμοποιείτε και για πλοήγηση, έναντι του mouse, αν και θα υπάρχει και επιλογή πλοήγησης στα μενού με τα analog sticks ή το d-pad, λόγω του SteamOS (όπως γίνεται στις φορητές κονσόλες). 

steam deck controls

Η Valve πάντως δήλωσε ότι τα trackpads θα σας δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα FPS. Στο πίσω μέρος της κονσόλας υπάρχουν τα κλασικά shoulder buttons και triggers. Τέλος, η κονσόλα θα μπορεί να συνδεθεί και σε τηλεόραση, όπως και το Nintendo Switch, ενώ θα υπάρχει και ένα official dock, εξάρτημα το οποίο θα πωλείται ξεχωριστά και θα σας δίνει επιπλέον θύρες USB για να συνδέσετε πληκτρολόγιο ή ποντίκι, για παράδειγμα δύο fighting sticks για local multiplayer. H Valve έχει πει άλλωστε ότι το Steam Deck είναι "κυριολεκτικά ένα PC", δηλαδή θα μπορείτε να τρέξετε με αυτό προγράμματα και άλλα λειτουργικά συστήματα.

Θα τρέχει με SteamOS αλλά και Windows
Το Steam Deck θα τρέχει το SteamOS, αλλά θα μπορείτε να εγκαταστήσετε και Windows, καθώς θα έχει τις προδιαγραφές ενός mini PC. Το SteamOS είναι ένα custom Linux λειτουργικό σύστημα και η Valve έχει κάνει προσπάθειες συμβατότητας, ώστε σήμερα να τρέχουν τα 7.586 games από τα συνολικά 54.280 της πλατφόρμας. Ο αριθμός είναι σίγουρα ικανοποιητικός και μένει να δούμε αν θα αυξηθεί μέχρι την κυκλοφορία της κονσόλας. Αν εγκαταστήσετε Windows σημαίνει ότι θα τρέχετε όλα τα games, αλλά μένει να δούμε στην πράξη τι επιδόσεις θα έχουν τα δύο αυτά λειτουργικά συστήματα. Δείτε τα games του Steam που τρέχουν στο σύστημά σας.

Βέβαια μια εγκατάσταση των Windows σημαίνει ότι ίσως να μην υπάρχει πλήρης υποστήριξη στους drivers και ορισμένες δυσκολίες με user interface το οποίο δεν θα είναι optimized για μια φορητή συσκευή. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και θέμα απόδοσης των frames σε κάποια games. Όλα αυτά βέβαια θα τα δούμε με την κυκλοφορία τον Δεκέμβριο.

[UPDATE: 20/7/21 - Η Valve διόρθωσε τη σελίδα με τις προδιαγραφές του Steam Deck] Η Valve διόρθωσε τη σελίδα προδιαγραφών του Steam Deck και το τεράστιο εύρος μνήμης θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την απόδοσή του.

Η Valve ενημέρωσε την σελίδα με τις προδιαγραφές του Steam Deck που πλέον αναφέρει τις πραγματικά εντυπωσιακές προδιαγραφές μνήμης της κονσόλας. Αρχικά σημειώθηκε μνήμη RAM δύο καναλιών. Μετά την ενημέρωση η προδιαγραφή παραπέμπει σε μνήμη LPDDR5 32-bit τετραπλού καναλιού με ταχύτητες έως 5.500MT / s. Η αρχική ταχύτητα που έβαλε η Valve για τη φορητή κονσόλα της, δεν έχει αλλάξει από τότε που ανακοινώθηκε η ενημέρωση, κάτι που φανερώνει τις λάθος προδιαγραφές που δήλωσε αρχικά η Valve. Το γεγονός αυτό παρατήρησε και ο χρήστης του Twitter Locuza.

 

Το Steam Deck αρχικά δηλώθηκε με LPDDR5 διπλού καναλιού, ωστόσο, αυτό έχει πλέον διορθωθεί σε LPDDR5 32-bit τετραπλού καναλιού. Μια σημαντική διαφορά, καθώς αυτό επιβεβαιώνει ότι το Steam Deck έχει τεράστια διαφορά στην απόδοση σε σχέση με την αναμενόμενη απόδοση της GPU.

Η μνήμη έχει ιδιαίτερη σημασία για μια συσκευή όπως το Steam Deck και αυτό εξαρτάται από την επιλογή του chip που θα κάνει η Valve. Το Steam Deck τροφοδοτείται από ένα AMD APU, δηλαδή ένα κομμάτι πυριτίου που περιέχει τόσο CPU όσο και GPU. Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για ένα APU, αυτό είναι το εύρος της μνήμης. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο η CPU όσο και η GPU μοιράζονται την πρόσβαση στην ίδια μνήμη, διπλασιάζοντας έτσι τις απαιτήσεις που πρέπει να καλύψει η συγκεκριμένη μνήμη έναντι της μνήμης που χρειάζεται ένας τυπικός υπολογιστής.

Ένας τυπικός υπολογιστής με μια αξιόλογη κάρτα γραφικών δεν λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικό το να υπάρχει αρκετό εύρος μνήμης, το φορτίο μοιράζεται σε δύο αποκλειστικές “δεξαμενές” μνήμης. Συνήθως, αυτή είναι η μνήμη DDR4 για τη CPU και η μνήμη GDDR6 για την GPU.

Επομένως η φορητή συσκευή της Valve αναμένεται να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή μετά από την διόρθωση στη σελίδα προδιαγραφών.

[UPDATE 2: 21/7/21 - Το U.I. της κονσόλας θα αντικαταστήσει το Steam Big Picture mode] Εκπρόσωπος της Valve ανακοίνωσε ότι το Steam Big Picture mode θα αντικατασταθεί από το user interface του Steam Deck.

Το Big Picture mode είναι η επιλογή που υπάρχει στο Steam ώστε το user interface του να θυμίζει αντίστοιχα των κονσολών. Ο εκπρόσωπος της Valve δήλωσε: Ναι θα αντικαταστήσουμε το Big Picture με το νέο U.I. από το Deck. Το Big Picture mode είχε κυκλοφορήσει αρχικά σε δοκιμαστικό στάδιο το 2012, ενώ από το 2015 δεν έχει λάβει κάποια αναβάθμιση.

[UPDATE 3: 14/8/21 - Το επίσημο βίντεο στο κανάλι της Valve] Η Valve ανήρτησε ένα βίντεο ενός λεπτού για το Steam Deck, την πρώτη της φορητή κονσόλα. Το βίντεο αυτό είναι το πρώτο της στο επίσημο κανάλι Valve στο YouTube μετά από...οκτώ μήνες, καθώς η Αμερικάνικη εταιρεία δεν ήταν καθόλου ενεργή στο συγκεκριμένο μέσο.

Το Steam Deck θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2021 και θα κοστίζει 400 δολάρια. Πωλείται στο επίσημο site.

Διαβάστε περισσότερα για το SteamPal και τις προηγούμενες φήμες και συζητήστε για το Steam Deck στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Sigg (Level 17) 15/07/2021 23:31
Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα. Επίσης αν είναι να παίζει όντως ΑΑΑ games θα το σκεφτω σοβαρά να αράζω παραλία και να παίζω.
#2 Xintzi (Level 20) 15/07/2021 23:33
Πολύ καλή κίνηση της Valve, θα μπορώ να παίζω τα παιχνίδια του steam οπουδήποτε έχοντας ένα mini φορητό PC. Η τιμή πιστεύω για μένα δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά για όποιον θέλει να παίζει φορητά και οπουδήποτε τα games του μετράει πολύ και μοιάζει λογική. Θα το σκεφτώ σοβαρά για αγορά ίσως και στα μέσα του 2022.
#3 Hermez (Level 24) 15/07/2021 23:38
Δείχνει ότι θα καταφέρει να δώσει ότι δεν μας έχει δώσει ως τώρα το Switch, με τα χαρακτηριστικά που έχει. Βέβαια θα πρέπει να δουμε τις επιδόσεις του διότι η τιμή του είναι υψηλότερη και από PS5 και Xbox Series X.
#4 Frazzle (Level 20) 16/07/2021 00:13
Ιδανικό για παραλία όπως είπε και ο Sigg, χαίρομαι που θα υποστηρίζει και Windows!
#5 Agent94 (Level 13) 16/07/2021 18:54
Quoting Sigg:
Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα. Επίσης αν είναι να παίζει όντως ΑΑΑ games θα το σκεφτω σοβαρά να αράζω παραλία και να παίζω.

Καλα τα λες αλλα με τη ζεστη το μηχανημα θα βγαλει φωτιες. Συν οτι η μπαταρια θα φευγει σαν νερακι. Γιατι αν θες να παιξεις ΑΑΑ ηδη το μηχανημα απο μονο παιζει να πιανει μεγαλες θερμοκρασιες.
#6 Smoses (Level 26) 18/07/2021 15:45
Too good to be true... Ωραίο σαν ιδέα, ωστόσο η διαχείριση κατανάλωσης, θερμότητας και απόδοσης σε τέτοιο μέγεθος είναι σίγουρο πρόβλημα. Θα περιμένω irl testing, αλλά θα το έχω στα υπόψιν.
#7 geololj (Level 28) 20/07/2021 21:33
Windows 10 + CoinOPS και το μετατρέπεις σε ένα retro beast machine.
Notification