Σταμάτης Καράμπογας

Σταμάτης Καράμπογας (Smoses)
Experience: 2864 (316 points to next level)

 
600
yesterday
Bubble Bobble 4 Friends yesterday

Η αναβίωση ενός αγαπημένου retro.

Bubble Bobble, ένα όνομα που ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με το gaming έχουν ακούσει. Το πιο εικονικό Platform που πρωτό-κυκλοφόρησε το 1986 από την TAITO, έχει έκτοτε αλλάξει τα δεδομένα του είδους και έχει ταράξει όλο τον κόσμο. Τα δυο χαριτωμένα αυτά δρακάκια για διάφορους λόγους έχουν κάνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να τα ερωτευτούν. Για άλλους πάλι αποτέλεσε την πρώτη gaming τους εμπειρία στα παλιά arcade-άδικα και για αυτό τους το χρωστάνε ακόμα. Το συγκεκριμένο Platform έχει τεράστια ιστορία από πίσω του, που θα χρειαζόμασταν αρκετή ώρα για να αναλύσουμε.

BB1

Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι όταν ένα game κάνει ένα τέτοιο ντεμπούτο δύσκολα ξεπερνάει τον εαυτό του στο μέλλον. Πολύ λίγες εταιρίες και συγκεκριμένα franchises, μετρημένα στα δάχτυλα, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να ανεβάσουν τον πήχη ή ακόμα πιο δύσκολα να καταφέρουν να μεταφέρουν ένα game τους από δυο-τρεις δεκαετίες πίσω, στην σύγχρονη εποχή με επιτυχία. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι fans το θυμούνται αλλιώς και μετά από καιρό διαστρεβλώνετε η άποψή τους, κυρίως λόγω της νοσταλγίας.

Η TAITO ωστόσο δεν είχε παρατήσει την σειρά Bubble Bobble έτσι, αλλά μέσα στα χρόνια έχει αναπτύξει και εκδώσει 20 sequels και spin-off σε Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. Άλλα είχαν καταφέρει να πλησιάσουν το πρώτο game και άλλα είχαν πάει άπατα. Φέτος η TAITO φαίνεται πως επιχειρεί μια “αναβίωση” παλιών franchise της ένδοξης εποχής των arcade, με πρόσφατο παράδειγμα την κυκλοφορία του Ninja Saviors: Return of the Warriors, ένα “remaster” που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Μετά την επιτυχία του Ninja Saviors, η TAITO επιχειρεί το ίδιο με το Bubble Bobble. Θα τα καταφέρει άραγε με την ίδια επιτυχία ή θα δέσει μόνη της τα βαρίδια στα πόδια της;

http://www.youtube.com/watch?v=N7ejFsjbxJ0&t=0s

Η εξέλιξη ενός κλασικού
Εκ πρώτης όψεως το Bubble Bobble 4 Friends φαίνεται σαν ένα κλασικό Bubble Bobble, ωστόσο οι αλλαγές αρχίζουν και φαίνονται μετά από κάποιες πίστες. Η πρώτη αλλαγή/προσθήκη που θα παρατηρήσετε, είναι ότι πλέον μπορείτε να παίξετε co-op μέχρι και τέσσερα άτομα. Σίγουρα μια ευχάριστη προσθήκη και κάτι που πολλοί περιμέναμε. Η ιστορία ξεκινάει κάπως απότομα με ένα πολύ απλοϊκό και υποτυπώδες cinematic intro το οποίο λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του start button και το να μπεις σε πίστα να παίξεις.

BB2

Βλέπουμε ότι υπάρχουν πέντε περιοχές στο “world map” και μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μόνο όταν έχουμε νικήσει το boss της προηγούμενης. Κάθε περιοχή έχει 9+1 πίστες, με την τελευταία να είναι το boss, και καθώς νικάτε τις πίστες αυξάνεται και η δυσκολία. Θα παρατηρήσετε ότι το gameplay είναι το γνωστό, δηλαδή πετάτε κανονικά φούσκες για να εγκλωβίσετε τους εχθρούς σας και πηδάτε για να ανεβείτε σε πλατφόρμες. Μπορείτε να πηδήξετε πάνω στις φούσκες για να φτάσετε μια ψηλή πλατφόρμα και μετά να κάνετε κάτι σαν “body slam” αν θέλετε να την σκάσετε.

Ακόμα θα δείτε μερικά μικρά περάσματα, τα οποία δεν υπήρχαν στο original game και τα οποία μπορείτε να περάσετε πατώντας το down button για να σκύψετε. Μετά την νίκη σας επί του boss της περιοχής, θα ξεκλειδώσετε ένα “set”. Τώρα θα μου πείτε τι set και ιστορίες είναι αυτά. Αυτά τα set, τα οποία ξεκλειδώνετε όταν νικάτε ένα boss, είναι αμφιέσεις και καλά και σας δίνουν κάποιες έξτρα ικανότητες, τις οποίες ενεργοποιείτε με τα shoulder buttons. Π.χ το πρώτο που θα ξεκλειδώσετε θα σας επιτρέπει να εκτοξεύσετε φούσκες σε μεγάλη απόσταση μέχρι 10 φορές και γενικά όλα τα set θα είναι για περιορισμένες φούσκες και θα έχουν διαφορετικά effect.

BB3

Κατά την διάρκεια της πίστας και της περιοχής, ο αριθμός των φουσκών με effect που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξαναγεμίζει με τα φρούτα που αφήνουν οι εχθροί σας όταν τους καθαρίσετε. Τα set αυτά μπορείτε να τα κάνετε equip πριν ξεκινήσετε την πρώτη πίστα μιας περιοχής και δυστυχώς δεν μπορείτε να τα αλλάξετε κατά την διάρκεια του game, θα πρέπει να βγείτε από την περιοχή. Φυσικά μπορείτε και να μην κάνετε equip κανένα set και να παίξετε χωρίς κάποιο “πλεονέκτημα”. Σε κάθε περιοχή έχετε 4-5 ζωές και κάθε φορά που δέχεστε ένα χτύπημα χάνετε μία.

Οι χαριτωμένοι Bub και Bob εκσυγχρονίζονται και φέρνουν και παρέα μαζί τους

Στις πίστες θα παρατηρήσετε και κάποιες άσπρες γραμμές στο background. Αυτές υποδηλώνουν την πορεία του αέρα στην κάθε πίστα, δηλαδή την πορεία της φούσκας αφού την εκτοξεύσετε. Ωστόσο αν σας ενοχλεί υπάρχει και η επιλογή στο μενού να απενεργοποιήσετε πλήρως την απεικόνιση των ρευμάτων αέρα ή να τα κάνετε να φαίνονται πιο έντονα. Ακόμα θα δείτε και κάποια μπλε τουβλάκια τα οποία είναι “διάφανα”, δηλαδή μπορείτε να περάσετε από μέσα τους αν δεν είναι παράλληλα προς τα εσάς. Οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε είναι αρκετοί, άλλοι απλά θα υπάρχουν και άλλοι θα σας πετάνε και “πυραύλους” που θα σας ακολουθούν. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η προσθήκη του κλασικού Bubble Bobble σε μορφή arcade, στο οποίο θα μπορείτε να παίξετε μέχρι δυο παίκτες.

BB4

Επιστροφή σε λάθος έτος
Μπορεί οι γλυκύτατοι δράκοι να επέστρεψαν στο 2019, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται και πολύ καλά. Κατευθείαν βλέπουμε την αλλαγή στα μοντέλα τους. Φαίνεται να έχουν αποκτήσει τρισδιάστατή υπόσταση, όπως επίσης φαίνονται και αρκετά πιο παιδικοί. Δυστυχώς, ακόμα και σε Switch που είναι, τα γραφικά απογοητεύουν. Εδώ βλέπουμε το Witcher 3 να τρέχει σε Switch και όλα κομπλέ. Τα γραφικά του Bubble Bobble 4 Friends θυμίζουν αρκετά games από την εποχή του PlayStation 2.

Τουλάχιστον τα πολύχρωμα level, οι διάφορες περιοχές και οι λεπτομέρειές τους και οι αρκετοί εχθροί, το σώζουν. Οι εχθροί μετά από κάποιο σημείο ωστόσο παραμένουν ίδιοι ως μοντέλα, απλά αλλάζει το χρώμα τους και οι κινήσεις τους. Επίσης ίδιοι παραμένουν και τα bosses, πάλι απλά αλλάζουν χρώμα και κινήσεις, μέχρι να φτάσετε στο τελικό boss στην πέμπτη περιοχή. Τα level αποτελούνται από πολύχρωμα τουβλάκια και κάθε επόμενο level φαίνεται σαν να “χτίζει” πάνω στο προηγούμενο. Όμορφη και η λεπτομέρεια που αλλάζει το main theme των levels ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε.

BB5

Αυτό που μετράει όμως περισσότερο σε ένα Bubble Bobble game είναι το πως τρέχει. Εδώ μείναμε ικανοποιημένοι από την απόδοσή του, καθώς και από τα ομαλά animation. Το game δεν καθυστέρησε ή δεν κόλλησε καθόλου και δεν μας έκανε “άσχημα” στο μάτι, από άποψη κίνησης. Ακόμα τα set που φοράτε και σας δίνουν διάφορα skills ουσιαστικά είναι μια “αμφίεση” την οποία φοράει ο χαρακτήρας σας και έχει διαφορετικό χρώμα ανάλογα το effect. Αυτές οι αμφιέσεις φαίνονται και κατά την διάρκεια των levels.

Ο γλυκός ήχος της νοσταλγίας
Το Bubble Bobble 4 Friends καταφέρνει και μας γυρνά όμορφες αναμνήσεις χάρη στα soundtracks του. Εκτός του γνωστού soundtrack στο 4 Friends θα ακούσετε και άλλα πολλά. Τα soundtracks διαδέχονται το ένα το άλλο ανάλογα με την πίστα και την περιοχή στην οποία βρίσκεστε, εκτός αν παίζετε στο arcade mode. Θα δείτε στο ξεχωριστό μενού των soundtracks ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα soundtrack, τα οποία θα μπορείτε και να ακούσετε ξεχωριστά μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού, αν το επιθυμείτε.

BB6

Τα ηχητικά εφέ του είναι αρκετά ευχάριστα και αλλάζουν ανάλογα και με το effect που έχουν οι φούσκες σας. Ωστόσο, μετά από λίγες ώρες gameplay η φράση που λέει ο Bub γίνεται λίγο ενοχλητική. Δεν υπάρχει καθόλου διάλογος ούτε κάποια φράση που να λέει ο εχθρός, μόνο κάτι σαν κραυγή που λέει ο δρακάκιος.

Bubble Bobble Four For Friends
Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν καλά για το Bubble Bobble 4 Friends. Έχει επιστρέψει ανανεωμένο με πάνω από 100+ πίστες, 4-player co-op, arcade mode και πολλά soundtracks. Θα έχετε δει πολλές φορές πως η νοσταλγία… πωλείται ακριβά. Έτσι και στην περίπτωση του 4 Friends. Για 1-2 ώρες για το “main story” χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, η τιμή του ανέρχεται στα 40€. Όσο νοσταλγία, όσο αντοχή και να έχει μετά τον τερματισμό με hard mode και co-op, η τιμή λιανικής του είναι τουλάχιστον εξωφρενική.

BB7

Δύο κατηγορίες ανθρώπων θα το αγοράσουν. Είτε γονείς για τα παιδιά τους, είτε νοσταλγοί και άτομα που θέλουν ένα διαχρονικό 4-player co-op στην κατοχή τους. Με την τιμή του στα 40€ ωστόσο, πολλοί θα το σκεφτούν σοβαρά. Αν το πετύχετε στα 20€ σε καμιά έκπτωση, καλό είναι να το έχετε στην συλλογή σας ως ένα διασκεδαστικό co-op.

Θετικά:
- Όμορφη αναβίωση ενός κλασικού retro
- Νοσταλγικά και καινούργια soundtracks
- Co-op τεσσάρων ατόμων
- 100+ πίστες και arcade mode
- Ευπρόσδεκτη η προσθήκη επιπλέον μηχανισμών στο gameplay
- Μεγάλη αντοχή

Αρνητικά:
- Γραφικά εποχής PS2
- Εξωφρενική τιμή για την διάρκειά του
- Σχεδόν μηδενική ιστορία/σενάριο
- Πλην την προσθήκη των sets, σχεδόν καμία άλλη αλλαγή στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Η κυκλοφορία του Bubble Bobble 4 Friends και οι αλλαγές που φέρνει εκπλήσσουν, όχι όμως 40€ έκπληξη.

Σταμάτης Καράμπογας

Σταμάτης Καράμπογας replied to the topic 'Bubble Bobble 4' in the forum. yesterday

Το Bubble Bobble επέστρεψε και με 4 player co-op!
Από την αρχή μας έπιασε από τα μούτρα η νοσταλγία και χαθήκαμε στο soundtrack του. Έτσι ξεκινήσαμε να παίζουμε και να διασκεδάζουμε, ωστόσο για να γίνει σωστά το review έπρεπε να αποστασιοποιηθούμε από την θέση του fan και να μπούμε στην δύσκολη θέση του κριτή.
Το Bubble Bobble 4 Friends φέρνει κάποιες αλλαγές, μήπως όμως βασίζεται πολύ στον παράγοντα της νοσταλγίας? Θα τα μάθετε όλα στο αναλυτικό review !

Read More...

2 days ago
4 days ago
Το Star Wars μπαίνει στο Fortnite 4 days ago

Ντυθείτε Stormtrooper και δικαιολογήστε την αστοχία σας.

Για τον εορτασμό του λανσαρίσματος του Star Wars: Jedi Fallen Order, μπορείτε να παίξετε ως Stormtrooper στο Fortnite.

http://www.youtube.com/watch?v=TJwVMhfu200&feature=emb_title

Την αμφίεση την παίρνετε δωρεάν αν έχετε αγοράσει το Star Wards: Jedi Fallen Order από το Epic Store πριν τις 30 Νοεμβρίου, αλλιώς μπορείτε να το αγοράσετε in-game έναντι των 1500 Vbucks. Ακόμα και στον ουρανό του Fortnite αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε το Star Destroyer να κάνει βόλτες από πάνω σας.

 

 

Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία του Fortnite με το Star Wars. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τους ερχόμενους μήνες και άλλες αμφιέσεις από Star Wars να έρχονται στο Fortnite, όπως αυτή του Rise of Skywalker.

Διαβάστε εδώ για το πιο πρόσφατο patch του Fortnite και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

Βρείτε συμπαίκτες για να παίξετε Fortnite. Κάντε κλικ εδώ και ανταλλάξτε IDs.

4 days ago
4 days ago
Drake Hollow 4 days ago

Καινούργιο game από τους δημιουργούς του The Flame in the Flood.

Το Drake Hollow είναι το καινούργιο game από την εταιρία ανάπτυξης του The Flame in the Flood και ανακοινώθηκε στο X019.

Το καινούργιο game της The Molasses Flood αποτελεί ένα μυστήριο. Στο τρέιλερ βλέπουμε μια ομάδα από κουλ παιδιά να τηλεμεταφέρονται σε ένα φανταστικό realm, το οποίο είναι γεμάτο με χαριτωμένα φυτά και κακά τέρατα σκιών. Η επίσημη ιστοσελίδα περιγράφει το Drake Hollow ως ένα “Action Village Building”. Επίσης θα έχει και multiplayer, το οποίο επιβεβαιώθηκε μέσω δημοσίευσης από την εταιρία ανάπτυξης.

http://www.youtube.com/watch?v=TwQrk14xqJw&feature=emb_title

Ακούγεται λίγο σαν το Save the World mode του Fortnite, όμως με περισσότερη εστίαση στην κατασκευή μιας πλήρως λειτουργικής πόλης, στην οποία θα κατοικούν μικρά χαριτωμένα καρτουνίστικα πλάσματα.

Το Drake Hollow θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020.

Διαβάστε το review του The Flame in the Flood και συζητήστε για το Drake Hollow στο σχετικό forum topic.

Σταμάτης Καράμπογας created a new topic ' Drake Hollow' in the forum. 4 days ago

Ανακοινώθηκε στο X019 το καινούργιο game της The Molasses Flood, εταιρία ανάπτυξης του The Flame in the Flood. Το Drake Hollow χαρακτηρίζεται ως Action Village Building, κάτι που παραπέμπει σε tower defense. Από το τρέιλερ εμένα με κέρδισε, εσάς πως σας φαίνεται ?
www.youtube.com/watch?v=TwQrk14xqJw&feature=emb_title

Read More...

4 days ago
Το Rust έρχεται σε PS4 και Xbox One 4 days ago

Έξι χρόνια μετά την είσοδό του στο Steam Access.

Το Rust, ένα εξαιρετικά βίαιο Survival multiplayer έρχεται σε PlayStation 4 και Xbox One.

Η Facepunch και Double Eleven ανακοίνωσαν πως το Rust θα κυκλοφορήσει για Xbox One και PS4 μέσα στο 2020. Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακουστά, το Rust είναι ένα game στο οποίο ξυπνάτε σε ένα post-apocalyptic νησί γυμνός χωρίς τίποτα, παρά μόνο μια πέτρα και ένα πυρσό. Έτσι θα πρέπει να κάνετε τα πάντα για να μην πεθάνετε από την πείνα ή τη δίψα.

http://www.youtube.com/watch?v=e7wKOLeRINU&feature=emb_title

Επίσης μπορεί να πεθάνετε και από τον καιρό ή ζώα, άρα θα πρέπει να κατασκευάσετε τα δικά σας ρούχα και καταλύματα. Η μεγαλύτερη απειλή ωστόσο είναι οι υπόλοιποι παίκτες. Μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλους ή να τους σκοτώνετε, εσείς επιλέγετε. Το Rust κυκλοφόρησε ως early access στο Steam το 2013.

Το Rust θα κυκλοφορήσει για PS4 και Xbox One μέσα στο 2020.

Διαβάστε το review του Rust και συζητήστε περισσότερα στο παρακάτω forum topic.

Παίξτε μαζί μας Rust κάνοντας κλικ εδώ.

4 days ago
Όλα τα Kingdom Hearts έρχονται στο Xbox One 4 days ago

Θα κυκλοφορήσουν σε μορφή δυο πακέτων.

Τα Kingdom Hearts 1 και Kingdom Hearts 2 θα έρθουν στο Xbox One μέσα στο 2020.

Στο X019 event στο Λονδίνο, η Square ανακοίνωσε ότι τα Kingdom Hearts 1 και 2 θα έρθουν στο Xbox One. Οι τίτλοι αυτοί θα κυκλοφορήσουν ως Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX και Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue. Παρόλο που πέρσι είχε κυκλοφορήσει για PS4 ένα πακέτο Kingdom Hearts – The Story So Far που περιείχε και τα δυο παραπάνω πακέτα.

http://www.youtube.com/watch?v=iFOnGbNHlrQ&feature=emb_title

Στα compilations αυτά θα περιέχονται τα εξής:

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX
• Kingdom Hearts Final Mix
• Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
• Kingdom Hearts 358/2 Days (HD remastered cinematics)
• Kingdom Hearts 2 Final Mix
• Kingdom Hearts Birth by Sleep Final Mix
• Kingdom Hearts Re:coded (HD remastered cinematics)

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue
• Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD
• Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A fragmentary passage
• Kingdom Hearts χ Back Cover (movie)

Είναι τα εννιά games που χρειάζεται να παίξετε πριν το Kingdom Hearts 3 για να ολοκληρώσετε την ιστορία. Επίσης αυτή την στιγμή στο Xbox Store μπορείτε να κατεβάσετε demo του Kingdom Hearts 3.

Διαβάστε το review του Kingdom Hearts 3 και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic.

4 days ago
Notification