Press Start: Είστε υπέρ ή κατά του να αγοράζουν οι μεγάλες εταιρείες τις μικρότερες;

Hot
Press Start: Είστε υπέρ ή κατά του να αγοράζουν οι μεγάλες εταιρείες τις μικρότερες;

Press Start: Είστε υπέρ ή κατά του να αγοράζουν οι μεγάλες εταιρείες τις μικρότερες;

Ενισχύει ή αποδυναμώνει την βιομηχανία η επεκτατική πολιτική;

Με αφορμή την εξαγορά της ZeniMax από την Microsoft για το ποσό των 7,5 δις δολαρίων ανοίγει και η συζήτηση για το αν οι εξαγορές των μικρών εταιρειών ανάπτυξης από μεγάλες εταιρείες του χώρου είναι προς όφελος των παικτών ή όχι.

Την τελευταία δεκαετία, μερικοί από τους γίγαντες της βιομηχανίας των video games, έχουν υιοθετήσει μία επεκτατική πολιτική επενδύοντας ή εξαγοράζοντας μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης. Μερικά παραδείγματα είναι προφανώς η Sony, η Microsoft, η Apple και η Tencent οι οποίες με τις κινήσεις τους κάνουν την βιομηχανία να θυμίζει σκακιέρα. Καθημερινά γράφονται φήμες για την αγοραπωλησία κάποιας εταιρείας από κάποια άλλη και μπορεί να μην επαληθεύονται όλες, όμως επαληθεύεται η υψηλή κινητικότητα που υπάρχει στο παιχνίδι των μετοχών. Αν λάβουμε υπ όψιν μας και την μάχη των exclusives, τότε βγάζει ακόμα περισσότερο νόημα ο τρόπος με τον οποίο όλες οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την επικράτεια τους και να αυξήσουν το κέρδος τους, ισχυροποιώντας την θέση τους στην αγορά. Αυτό βέβαια οδηγεί σε ακόμα έναν αντίλογο. Κατά πόσο είναι θετικό για την συνολική εμπειρία των παικτών η επικράτηση μερικών κολοσσιαίων επιχειρήσεων στο μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας των video games; Έχει γίνει γνωστό πλέον πως τα έσοδα του κλάδου ξεπερνούν τα αθροιστικά έσοδα του Hollywood και της μουσικής βιομηχανίας μαζί. Αυτό φυσικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν, που στην περίπτωση μας είναι τα video games τα οποία αποτελούν ένα διαδραστικό μέσο ψυχαγωγίας στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η μουσική, η υποκριτική και το σενάριο στην εμπειρία των παικτών.

Η παραγωγή λοιπόν ενός επιτυχημένου και προσεγμένου στην λεπτομέρεια AAA τίτλου, πρόκειται για ένα περίπλοκο και δύσκολο έργο στο οποίο χρειάζεται να συμβάλουν πολλοί παράγοντες για να δει το φως της επιτυχίας. Φυσικά υπάρχουν παραδείγματα τίτλων που διέπρεψαν ακόμα και με μονομελείς ομάδες ανάπτυξης, όμως όταν μιλάμε για έναν AAA τίτλο και συγκρίνοντας τον με ταινία του Hollywood τότε πιθανότατα συζητάμε για μεγάλες ομάδες ανάπτυξης που έχουν στην διάθεση τους ταλαντούχους εργαζόμενους στους τομείς τους και σε πολλές περιπτώσεις για συνεργασία δύο ή ακόμα και περισσότερων ομάδων, υπό την αιγίδα μίας μεγάλης επιχείρησης. Αυτή είναι η βασική διαφορά μίας ανεξάρτητης ελπιδοφόρας εταιρείας ή ομάδας ανάπτυξης που στοχεύει στην επιτυχία, με μία αντίστοιχη η οποία βρίσκεται υπό την σκέπη μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, δηλαδή το μεγαλύτερο εύρος επιλογών, υπηρεσιών, προσωπικού και φυσικά χρημάτων. Έτσι για παράδειγμα όταν μία ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης αναρωτιέται αν θα της φτάσει το κεφάλαιο για να προσθέσει μία εξαιρετική ιδέα που θα κάνει την διαφορά στον επερχόμενο τίτλο της, η αντίστοιχη εξαγορασμένη πιθανότατα να σχεδιάζει το πως θα εισαχθεί η ιδέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βέβαια δεν είναι λίγες οι εταιρείες του χώρου που δεν επιβίωσαν στην αγορά και πτωχεύσαν, όπως επίσης υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες εξαγοράστηκαν με όρους που αλλοίωσαν το περιεχόμενο τους στον πυρήνα του, απογοητεύοντας το κοινό τους. Κατά την προσωπική μου άποψη, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Μπορεί η ποικιλία να περιορίζεται με την συνεχή επεκτατική πολιτική των μεγάλων εταιρειών, όμως από την άλλη μεριά, έχουμε δει και μερικά αριστουργήματα να κυκλοφορούν μετά την εξαγορά μίας εταιρείας από μία μεγαλύτερη και αυτό λόγω της συνετής διαχείρισης των περισσότερων διαθέσιμων πόρων. Εσείς είστε υπέρ ή κατά του να αγοράζουν οι μεγάλες εταιρείες τις μικρότερες; Αφήστε ένα σχόλιο για να συζητήσουμε. Καλή εβδομάδα σε όλους.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Μόνιμες στήλες της τελευταίας εβδομάδας

Press Start: Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει μετά την αγορά της Bethesda από την Microsoft?

FIFA 21 Ultimate Team Live

FIFA 21: Τα στατιστικά των ελληνικών ομάδων

Το πιο πρόσφατο user Blog

Τα αγαπημένα μου παιχνίδια της όγδοης γενιάς κονσολών γράφει ο Παντελάκης Ευάγγελος.

Το πιο πρόσφατο user Review

Fall Guys: Ultimate Knockout γράφει ο Giorgos Tsolaridis

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ashbringer0891 (Level 4) 05/10/2020 07:43
Σε άλλες περιπτώσεις ενισχύει και σε άλλες αποδυναμώνει. Αναλόγως τις περιπτώσεις .Πχ αν μια εταιρεία είναι στα όρια της χρεωκοπίας καλό είναι μια μεγαλύτερη εταιρεία να τη σώζει εξαγοράζοντάς την.Εφόσον υπάρχουν στούντιο τα οποία έχουν ιδέες και αξίζει να σωθούν αυτό καλό είναι να γίνεται. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μετά την εξαγορά τους υπέστησαν αρκετές αλλαγές πχ απόλυση προσωπικού κλπ με αποτέλεσμα οι τίτλοι που έβγαλαν απο εκεί και έπειτα να είναι κάτω του μετρίου. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και πιστεύω ότι μια εξαγορά δεν είναι πάντα κάτι θετικό.
Notification