Press Start: Υπάρχει παρθενογένεση στα video games;

Hot
Γιώργος Λόλας
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
 
0.0 ()
1
Press Start: Υπάρχει παρθενογένεση στα video games;

Press Start: Υπάρχει παρθενογένεση στα video games;

Πόσο σημαντική είναι για να προχωρήσει η βιομηχανία του gaming παρακάτω;

Πέρα από τις γνώσεις, για την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου video game συνήθως χρειάζεσαι ταλέντο, τρέλα, σωστό marketing και δημιουργική σκέψη. Εάν εξαιρέσουμε ως έναν βαθμό το γεγονός ότι μπορείς να πετύχεις στο gaming industry ακολουθώντας την μόδα που επικρατεί κατά καιρούς, η δημιουργική σκέψη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας εάν θέλεις να βγάλεις εκεί έξω ένα video game που θα φέρει την επανάσταση.

Το ερώτημα που θα μας απασχολήσει στην σημερινή μας συζήτηση είναι το εάν μπορεί να υπάρξει ακόμα παρθενογένεση στα video games και αν αυτή είναι απαραίτητη τελικά για να προχωρήσει η βιομηχανία του gaming παρακάτω. Ας δούμε όμως πρώτα τους παράγοντες “μόδα” και “τάση”. Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος του gaming έχει χτιστεί επάνω σε genres και ιδέες που έχουν γίνει μόδα. Αρχικά είχαμε την ανάδειξη των MOBA, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν τα Hero Shooters. Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα συναντάμε τα Battle Royale games.

Τα συγκεκριμένα games (αυτά που ακολουθούν μια τάση) βασίζουν την επιτυχία τους στην προώθηση μιας ήδη επιτυχημένης συνταγής που έχει γίνει trend, με τους developers να την “διανθίζουν” με τις δικές τους πινελιές για να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το YouTube, το Twitch και το streaming γενικότερα είναι εκείνα που δημιουργούν συνήθως το επόμενο trend και αποτελούν στην τελική τα μέσα που θα μπορούσαν να στείλουν ένα video game στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες. Αν λάβουμε ως παραδείγματα τα PlayerUnknown’s Battlegrounds, Overwatch και Dota 2/League of Legends, θα δούμε ότι τα συγκεκριμένα games μπορούν να απολαμβάνουν την απόλυτη εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες ανάπτυξης να τρέξουν για να δημιουργήσουν τις δικές τους -παρόμοιες- προτάσεις.

Τον παράγοντα trend τον συναντάμε επίσης στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Στην τελευταία βλέπουμε ότι είναι της μόδας στην Ελλάδα τα ριάλιτι επιβίωσης και από την στιγμή που ένα κανάλι κατάφερε να έχει τρομερά έσοδα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες παραγωγές (επιτυχημένες ή μη) από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά δίκτυα. Θα αναρωτιέται λοιπόν κάποιος ότι από την στιγμή που όταν ακολουθείς την μόδα μπορείς να έχεις πιο σίγουρα έσοδα, γιατί να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις κάτι εντελώς νέο και επαναστατικό;

Η βιομηχανία των video games βασιζόταν πάντοτε στην τεχνολογική εξέλιξη για να προσφέρει κάτι καινούριο. Τα πρώτα 3D Platform, τα πρώτα open-world games, οι πρώτοι πρωταγωνιστές στο online gaming, περίμεναν να εξελιχθεί η τεχνολογία για να κάνουν την εμφάνισή τους, ακόμα και εάν οι developers ονειρεύονταν χρόνια πριν την δημιουργία τους. Στην τελική όμως, δεν με ενδιαφέρει τόσο εάν μπορεί να υπάρξει πλέον παρθενογένεση στα video games, όσο το να δω μεγαλύτερη εξέλιξη στο storytelling, στην εξέλιξη των χαρακτήρων και ίσως στα μηνύματα που θέλει να μου περάσει ένα video game όντας ταυτόχρονα τόσο ένα μέσο διασκέδασης, όσο και μέρος μιας μοντέρνας και διαδραστικής μορφής τέχνης.

Η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας περίεργος τύπος. Από την μια, δεν με νοιάζει εάν μου προσφέρουν ένα game που ακολουθεί μια ήδη κορεσμένη συνταγή, αφού στο τέλος αυτό που ζητάω πολλές φορές είναι απλά να διασκεδάσω. Από την άλλη όμως, θέλω να έχω την ευκαιρία να χαθώ σε νέους κόσμους που θα με κάνουν να σκεφτώ το νόημα πίσω από ένα video game αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους, να μου δώσει τροφή για σκέψη και συζήτηση, να επικοινωνήσει ένα μήνυμα προς εμένα και να μου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Τελικά, η ύπαρξη νέων ιδεών είναι απολύτως απαραίτητη για τα προσωπικά μου γούστα και διαβάζοντας από την αρχή το άρθρο πριν ανέβει, σκέφτομαι πόσες φορές ακόμα θα χρειαστεί ο άμοιρος ο Mario να σώσει την πριγκίπισσά του.

Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει παρθενογένεση στα video games; Πόσο σημαντική είναι για να προχωρήσει η βιομηχανία του gaming παρακάτω; Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.


Μόνιμες στήλες προηγούμενης εβδομάδας:
Δευτέρα: Press Start - Σε ποια games έχετε πληρώσει μικροσυναλλαγές; (Γιώργος Λόλας)
Τετάρτη: Αφιερώματα - Οι δύο πλευρές του gaming (άρθρο του αναγνώστη JimmisRock)

Community Blogs προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας blog και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

User Reviews προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας user review και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

Reviews και Previews προηγούμενης εβδομάδας:
4/12/17: Spellforce 2: Shadow Wars review (Γιάννης Μοσχονάς)
5/12/17: Corsair Pro USV RGB Headset (Χριστιάνα Θάνου)
5/12/17: NASCAR Heat 2 review (Μάρκος Ασκανιάν)
7/12/17: ELEX review (Μάνος Γρυπάρης)
8/1217: Double Dragon IV review (Γιώργος Τζίτζιφας)

Ενδιαφέροντα άρθρα προηγούμενης εβδομάδας:
4/12/17: Streamer έκανε ότι έπαιζε UFC ενώ έδειχνε αγώνα
4/12/17: AthensCon 2017: Εντυπώσεις
6/12/17: YouTube: Πιο αυστηροί κανόνες στο monetization και κόψιμο διαφημίσεων
7/12/17: Πορνό έκδοση του Road Redemption
7/12/17: Παίκτης κέρδισε τελικούς τουρνουά StarCraft παίζοντας με το πόδι και παίρνοντας υπνάκο
8/12/17: Carol Shaw: Βραβεύτηκε η πρώτη επιτυχημένη γυναίκα game designer
8/12/17: Bayonetta 3
8/12/17: The Game Awards 2017
8/12/17: Josef Fares: "Γαμώ τα Όσκαρ, τα The Game Awards είναι καλύτερα!"
8/12/17: Κινέζος streamer παίζει το theme song του Super Mario World με την...μύτη του
8/12/17: The Game Awards 2017: Δεν δόθηκε το βραβείο καλύτερου Multiplayer game στο PUBG
8/12/17: Πολωνός έκανε Ρεκόρ Γκίνες με 221 σεζόν στο Football Manager!
9/12/17: Playstation Experience 2017
9/12/17: Medievil Remastered για το PS4
10/12/17: Φορτηγατζής έβαλε Gaming PC σε τριαξονικό

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο σχετικό forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lithras (Level 26) 11/12/2017 11:44
Battle Royale mode έχουν ήδη πολλά games και competitive skill-based games προϋπάρχουν των moba. Πιστεύω πως η σωστή απάντηση είναι "ένας συνδυασμός του τρόπου διασκευής μιας προϋπάρχουσας ιδέας και marketing (παρέα με την δημιουργία hype) στο σωστό target group".
#2 +1 Efane (Level 24) 11/12/2017 12:16
Παρθενογένεση δεν νομίζω πλέον πως μπορεί να υπάρξει. Αυτό που είπε ο Lithras, για τον συνδυασμό ιδεών ίσως δώσει κάτι καινούργιο. Απο την άλλη υπάρχουν πολυ καλές ιδέες απο μικρά στούντιο που είτε δεν είχαν τους πόρους για να προχωρήσουν σε κάτι επαναστατικό, είτε δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να παρουσιάσουν έναν αξιόλογο τίτλο.
#3 +2 the_prophet1987 (Level 22) 11/12/2017 12:38
Είναι δυνατόν να υπάρξει παρθενογέννεση αλλά τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε αυτό απο μικρά studio.Κυρίως γιατί φοβούνται να συνεργαστούν με μεγάλους Publishers κι έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε κάποιο φρέσκο και innovative indie game παρά AAA game.Όχι οτι δεν γίνεται απο μεγάλες εταιρίες αλλά είναι πιο σπάνιο.Για παράδειγμα το Death Stranding του Kojima φαίνεται οτι τουλάχιστον σε θέμα ιστορίας θα είναι κάτι εντελώς φρέσκο,ελπίζω να είναι και παικτικά.

Υπάρχει πολύ πάθος και ταλέντο εκεί έξω αλλά οι δημιουργοί όταν κάνουν αυτό που θέλουν και γίνονται καλλιτέχνες,αυτ ομάτως γίνονται και τελειομανείς.Θέ λουν να είναι όλα καλογραμμένα,να έχουν συνοχή,να μην έχουν plotholes κλπ.
Θέλω να πω ότι ένα τέτοιο παιχνίδι θέλει το χρόνο του.Οπότε μην απογοητεύεστε αν δεν υπάρχει τέτοιο παιχνίδι αυτή τη περίοδο(που πιθανόν να υπάρχει αν ψάξει κανείς)αλλά θα υπάρξει αύριο,μεθαύριο.
#4 rio_gr (Level 1) 11/12/2017 13:13
Πιστεύω ότι η απάντηση είναι και ναι και όχι. Το θέμα στα games είναι ότι χωρίζονται σε κατηγορίες, οπότε για παράδειγμα σε ένα sport-genre όπως ένα ποδοσφαιράκι ίσως έχει μερικές νέες ιδέες αλλά ποδόσφαιρο θα παίξεις (δε νομίζω να περιμένει κάποιος κάτι άλλο). Αν μιλήσουμε για RPG υπάρχει σε ικανοποιητικό βαθμό.
#5 +1 Efane (Level 24) 11/12/2017 13:16
Quoting the_prophet1987:
Είναι δυνατόν να υπάρξει παρθενογέννεση αλλά τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε αυτό απο μικρά studio.Κυρίως γιατί φοβούνται να συνεργαστούν με μεγάλους Publishers κι έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε κάποιο φρέσκο και innovative indie game παρά AAA game.Όχι οτι δεν γίνεται απο μεγάλες εταιρίες αλλά είναι πιο σπάνιο.Για παράδειγμα το Death Stranding του Kojima φαίνεται οτι τουλάχιστον σε θέμα ιστορίας θα είναι κάτι εντελώς φρέσκο,ελπίζω να είναι και παικτικά.

Υπάρχει πολύ πάθος και ταλέντο εκεί έξω αλλά οι δημιουργοί όταν κάνουν αυτό που θέλουν και γίνονται καλλιτέχνες,αυτομάτως γίνονται και τελειομανείς.Θέλουν να είναι όλα καλογραμμένα,να έχουν συνοχή,να μην έχουν plotholes κλπ.
Θέλω να πω ότι ένα τέτοιο παιχνίδι θέλει το χρόνο του.Οπότε μην απογοητεύεστε αν δεν υπάρχει τέτοιο παιχνίδι αυτή τη περίοδο(που πιθανόν να υπάρχει αν ψάξει κανείς)αλλά θα υπάρξει αύριο,μεθαύριο.


Σίγουρα θα δούμε κάποιο indie .... Θαυματουργό, αρκεί να γίνει η ιδέα σωστά υλοποιήσιμη. Το κακό με τους Publishers έχει παραγίνει, νομίζω πως "πνίγουν" τους developers και θέλει γερά στομάχια για να δουλέψεις παράγοντας νέες ιδέες. Επίσης πολυ σωστό και αυτό που γράφει ο Γιώργος πως ακολουθούν την τάση.
#6 the_prophet1987 (Level 22) 11/12/2017 23:32
Quoting efane:
Quoting the_prophet1987:
Είναι δυνατόν να υπάρξει παρθενογέννεση αλλά τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε αυτό απο μικρά studio.Κυρίως γιατί φοβούνται να συνεργαστούν με μεγάλους Publishers κι έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε κάποιο φρέσκο και innovative indie game παρά AAA game.Όχι οτι δεν γίνεται απο μεγάλες εταιρίες αλλά είναι πιο σπάνιο.Για παράδειγμα το Death Stranding του Kojima φαίνεται οτι τουλάχιστον σε θέμα ιστορίας θα είναι κάτι εντελώς φρέσκο,ελπίζω να είναι και παικτικά.

Υπάρχει πολύ πάθος και ταλέντο εκεί έξω αλλά οι δημιουργοί όταν κάνουν αυτό που θέλουν και γίνονται καλλιτέχνες,αυτομάτως γίνονται και τελειομανείς.Θέλουν να είναι όλα καλογραμμένα,να έχουν συνοχή,να μην έχουν plotholes κλπ.
Θέλω να πω ότι ένα τέτοιο παιχνίδι θέλει το χρόνο του.Οπότε μην απογοητεύεστε αν δεν υπάρχει τέτοιο παιχνίδι αυτή τη περίοδο(που πιθανόν να υπάρχει αν ψάξει κανείς)αλλά θα υπάρξει αύριο,μεθαύριο.


Σίγουρα θα δούμε κάποιο indie .... Θαυματουργό, αρκεί να γίνει η ιδέα σωστά υλοποιήσιμη. Το κακό με τους Publishers έχει παραγίνει, νομίζω πως "πνίγουν" τους developers και θέλει γερά στομάχια για να δουλέψεις παράγοντας νέες ιδέες. Επίσης πολυ σωστό και αυτό που γράφει ο Γιώργος πως ακολουθούν την τάση.


Ακριβώς!Όπως έχω ξαναπεί,η έμπνευση δεν έρχεται όποτε θέλεις εσύ.Δυστυχώς οι Publishers αρνούνται να το καταλάβουν.
#7 ashbringer (Level 25) 12/12/2017 09:39
Ελάχιστες εταιρείες μας δίνουν κάτι καινούργιο.Νέες ιδέες γεννιούνται σε πολύ μικρά στούντιο τα οποία προσπαθούν να προσφέρουν κάτι νέο και να ξεχωρίσουν στην τεράστια αγορά η οποία αφορά το αγαπημένο μας χόμπι.Μπορούν να υπάρξουν νέες ιδέες ή συνδιασμών πολλών στοιχείων απο παλιότερους τίτλους σε κάτι νέο ,κάτι καινούργιο το οποίο να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εταιρείες παραγωγής,στους developers και στους gamers.Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό οι περισσότερες εταιρείες ασχολούνται με battle royale καταστάσεις διότι εκεί είναι το χρήμα προσφέροντας στους χρήστες αντιγραφές απο άλλους τίτλους με διαφορετικά γραφικά.Μακάρι αυτό να αλλάξει.
Notification