eFootball 2023

Hot
Μάνος Γρυπάρης

eFootball 2022 DLC.

eFootball 2022 DLC.

eFootball 2022 DLC.

Μετά από την περυσινή τραγωδία του eFootball 2022 πραγματικά απογοητευτήκαμε σε τέτοιο βαθμό που χάσαμε κάθε ελπίδα για την Konami. Η Ιαπωνική εταιρεία μπορεί να έχει δεκαετίες εμπειρίας, αλλά εδώ είναι εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει καν τα στοιχειώδη άτομα για να στηρίξουν την ανάπτυξη του πάλαι ποτέ αγαπητού Football game.

Ευτυχώς που το όνομα άλλαξε σε eFootball για να γνωρίζουμε ότι αυτό που παίζουμε δεν έχει καμία σχέση με το Pro Evolution Soccer. Το eFootball 2023 είναι ένα update του eFootball 2022, το οποίο έχει εξαφανιστεί, αφού πλέον έχουμε ένα free-to-play game με την λογική live as service. Κάθε χρόνο θα αλλάζει απλά ένας αριθμός και θα γίνονται μικροδιορθώσεις. Φέτος το «μεγάλο update» του eFootball και η «αλλαγή έκδοσης» έγινε στα τέλη Αυγούστου, χωρίς η Konami να το ανακοινώσει στα gaming sites, παρά μόνο στο κοινό της. Η κίνηση αυτή έγινε νωρίς για να προλάβει να…πουλήσει όσα DLC μπορεί έναντι του FIFA, ενώ συνοδεύτηκε φυσικά από διάφορα bugs, λιγότερα όμως σε σχέση με πέρυσι.

Δύο κι ο κούκος
Το eFootball 2023 έχει κλασικά απειροελάχιστα modes. Τα εξής δύο. Το Authentic και το Dream Team. Το πρώτο σας δίνει μία γνωστή ομάδα για να ελέγξετε και το δεύτερο είναι ουσιαστικά το νέο MyClub. Δεν υπάρχουν για άλλη μια χρονιά το Master League και το Become a Legend. Το Master League λέγεται ότι θα προστεθεί το 2023 και ότι θα πρέπει να το πληρώσετε. Σκεφτείτε ότι ακόμα και το να παίξετε online με φίλο είναι κάτι που θα προστεθεί μέσα στον Οκτώβριο! Δεν συζητάμε καν για 11v11, αυτά μόνο στο Pro Clubs του Fifa.

Το user interface είναι σχεδόν ίδιο με πέρυσι, με την προσθήκη περισσότερων φωτογραφιών στα μενού. Οι εικόνες γίνονται κάθε φορά download από online servers όποτε ανοίγετε ένα μενού και αργούν να φορτώσουν για αρκετά δευτερόλεπτα. Μέχρι τότε θα βλέπετε ένα άσπρο μενού. Συν τις άλλοις το loading είναι ανυπόφορο και απορεί κανείς γιατί εδώ και μια δεκαετία θα πρέπει να γίνεται download η αναβαθμισμένη βάση παικτών όποτε ανοίγετε το παιχνίδι, εντός του παιχνιδιού και όχι έξω από αυτό, όπως συμβαίνει στο 99% των σημερινών games!



Δεν στρίβουν ούτε με φλας
Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά του gameplay. Ο χειρισμός έχει βελτιωθεί και οι παίκτες ανταποκρίνονται σωστά στις εντολές σας. Έχει βελτιωθεί πολύ και το A.I. αφού η CPU είναι ανταγωνιστική και ταυτόχρονα οι συμπαίκτες σας κάνουν σωστές κινήσεις για να πάρουν μπάλα, ανάλογα με τις οδηγίες που τους έχετε δώσει στις τακτικές. Βέβαια το βάθος στις τακτικές είναι πολύ μικρό και οι developers έβαλαν λίγα πράγματα. Μικρό το κακό, εδώ έχουμε άλλα προβλήματα.

Το βασικότερο θέμα του eFootball είναι η αργή ανταπόκριση κινήσεων! Ενώ στο PES 2021 είχαμε λίγο πιο γρήγορη ανταπόκριση (σ.σ. φυσικά όχι σε βαθμό που να φτάσει το Fifa), πέρυσι στο eFootball 2022 η ανταπόκριση ήταν bugαρισμένη και glitchaρισμένη και φέτος είναι απλώς…αργή! Παίζοντας offline οι παίκτες ανταποκρίνονται μετά από 1-2 βήματα. Παίζοντας όμως online εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού λόγω του lag οι παίκτες μπορεί να χρειαστούν 3-5 βήματα μέχρι να ανταποκριθούν! Μέχρι να κάνετε πάσα θα σας έχουν κλέψει την μπάλα. Μέχρι να σουτάρετε ο αντίπαλος θα σας έχει μπλοκάρει. Είδαμε μέχρι και παίκτες να σουτάρουν ενώ δεν υπήρχε καν μπάλα στα πόδια τους! Μας την είχε ήδη κλέψει ο αντίπαλος!

Στα σουτ η μπάλα συνεχίζει να δίνει την αίσθηση ότι είναι κάπως βαριά και σκληρή, τόσο οπτικά, όσο και ακουστικά. Χρειάζεστε μεγαλύτερη ακρίβεια με το analog stick για να σουτάρετε σωστά. Στους τερματοφύλακες το A.I. έχει βελτιωθεί, αλλά είναι απορίας άξιο πως ορισμένες φορές εκτινάσσονται χωρίς λόγο. Για παράδειγμα γίνεται σέντρα, οι παίκτες πηδάνε για κεφαλιά και ο γκολκίπερ πετάγεται στη γωνία του. Αν ο επιθετικός πάρει την κεφαλιά θα πάει να την αποκρούσει. Αν όμως πάρει την κεφαλιά ο αμυντικός σας και μετά η μπάλα πάει σε πόδια αντίπαλου επιθετικού; Εκεί το τρώτε.

Η διαιτησία είναι αρκετά αυστηρή. Προσπαθεί να είναι δίκαιη, αλλά ορισμένες φορές είναι τόσο αυστηρή που ενώ παίρνετε ξεκάθαρα μπάλα, θα μετρήσει η επαφή με τα πόδια του αντιπάλου και θα δοθεί φάουλ. Οι ρέφερι μπορεί να γυρίσουν την φάση κάτι δευτερόλεπτα πιο πριν, για να δώσουν φάουλ που δεν είναι φάουλ. Αλλά ακόμα κι αν ήταν, η ομάδα εκείνη θα έπρεπε να έχει πάρει απλώς ένα πλεονέκτημα αφού η μπάλα ήταν ήδη στα πόδια της!

Διορθώσεις στα περυσινά κακώς κείμενα. Αλλά η σούπα παραμένει σούπα…και μάλιστα ανάλατη.

Online events
Παίζοντας online υπάρχουν διάφορα events, στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε. Κάθε event σας δίνει xp και GP, τα οποία χρησιμοποιείτε για να αγοράσετε παίκτες για την ομάδα σας. Υπάρχουν events με εθνικές ομάδες, με συγκεκριμένα πρωταθλήματα, με συλλόγους από όλο τον κόσμο κ.ο.κ.

Το πρόβλημα είναι η πολύ μικρή βάση ομάδων, τόσο στους συλλόγους, όσο και στις εθνικές. Υπάρχουν απειροελάχιστα πρωταθλήματα και από ελληνικές ομάδες η γνωστή τετράδα ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, που ακόμα δεν ξέρουμε αν η Konami τον έκλεισε αποκλειστικά. Αυτό που μας παραξενεύει είναι πως γίνεται σε ορισμένα modes να υπάρχουν λιγότερες ομάδες για να επιλέξετε. Για παράδειγμα είναι δυνατόν να πηγαίνουμε για να παίξουμε ένα online event με εθνικές ομάδες και να υπάρχουν μόνο 16 διαθέσιμες; Και να το μαθαίνουμε αφού…το πληρώσουμε;

Ουσιαστικά ο τρόπος που η Konami θέλει να βγάλει χρήματα είναι μέσω των συμμετοχών σε online events, όπου αντί να πληρώσετε 10 με 30 χιλιάδες GP, αν σας τελειώσουν τα GP και βαριέστε να παίξετε για να τα αποκτήσετε, τότε αναγκαστικά θα δώσετε χρήματα. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις μεταγραφές παικτών. Όποιος έχει χρήμα πληρώνει και παίρνει παικταράδες. Βέβαια αυτό γίνεται ήδη και στο Ultimate Team. Με την διαφορά ότι στο eFootball έχουμε αφενός μεν μικρότερη βάση παικτών, αφετέρου σκουπίδι μεταγραφικό σύστημα ως συνήθως.

Το lag είναι κάτι που η Konami θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσει, βάζοντας αντιπάλους στην ίδια περιοχή να παίζουν μεταξύ τους. Διαφορετικά η ανταπόκριση κινήσεων των παικτών όποτε παίζετε online, είναι τόσο απελπιστικά αργή που δεν παλεύεται. Εν τω μεταξύ η Ιαπωνική εταιρεία προσπαθεί να σας «δωροδοκήσει» για την ταλαιπωρία τους στο online multiplayer με διάφορα bugs, που χαρίζει αρκετά συχνά πακέτα των 10.000 GP.

Πέρα από το γεγονός ότι τα modes είναι ανύπαρκτα, τα rewards που δίνει η Konami μοιάζουν λες και τα σχεδίασε πρωτοετής developer. Όταν θα συμμετάσχετε για παράδειγμα σε ένα event, θα πληρώνετε π.χ. 20.000 GP για να σας δοθούν ως reward training points, ενώ οι στόχοι που σας δίνονται είναι του στυλ “Βάλε 1 γκολ σε έναν αγώνα”, μετά 2 γκολ, μετά 3 γκολ κ.ο.κ. Καμία σχέση με τα εκατοντάδες rewards που δίνει η EA Sports στο Ultimate Team. Ακόμα και ένας indie developer καλύτερα θα τα σχεδίαζε.

Τεχνικά βελτιωμένο
Ο τομέας των γραφικών έχει αναβαθμιστεί σημαντικά στο eFootball 2023, τόσο με τις απεικονίσεις των γηπέδων, όσο και με τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών. Τα animations είναι βελτιωμένα, θα μπορούσαν ωστόσο να είναι λίγο καλύτερα. Στο σχολιασμό έχουν προστεθεί πολλές νέες ατάκες, όπως για παράδειγμα fun facts από τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και αναλύσεις συστημάτων, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον Γιώργο Θαναηλάκη. Εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν διαφορές στις φωνές τους όταν συνδέουν ορισμένες προτάσεις ή η κλασική απότομη αλλαγή φωνής όποτε γίνεται μια βάση, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να εισάγουν μία ενδιάμεση πρόταση για να μας προετοιμάσουν.

Αξίζει τον χρόνο σας;
Το eFootball 2023 είναι κατά βάση ένα eFootball 2022 χωρίς τα bugs και τα glitches που είδαμε πέρυσι και γελούσαμε. Κατά τα άλλα έχουμε σχεδόν το ίδιο παιχνίδι. Τα ίδια μενού, τα ίδια modes και απλά η προσθήκη της νέας βάσης παικτών και η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στα γραφικά. Μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να σας κρατήσει γιατί δεν έχει βάθος ούτε στα modes, ούτε στα rewards, ούτε στο endgame περιεχόμενο γενικότερα. Τώρα αν ανήκετε στην «Θύρα 7» της Konami και στον σκληρό πυρήνα των οπαδών του Pro, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια για το πόσο λάθος είμαστε. Μετά όμως ψάξτε και στο Google πόσοι παίκτες παίζουν σήμερα το κάθε ποδοσφαιράκι και θα καταλάβετε την χαοτική διαφορά ποιότητας. Ναι, κακός είμαι λογικά βουνά μου.

Θετικά:
- Διόρθωση των περυσινών bugs
- Αναβάθμιση στα γραφικά
- Είναι free-to-play

Αρνητικά:
- Αργή ανταπόκριση κινήσεων
- Άφθονο lag στο online multiplayer
- Μικρή βάση δεδομένων
- Πολύ μικρή αντοχή λόγω του μικρού αριθμού από modes και των κακοσχεδιασμένων rewards

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 4
Γενικά: 6

Κατεβάστε το, παίξτε λίγο για πλάκα και μετά κλείστε το κι ανοίξτε το Fifa.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

eFootball 2023

Η Konami κυκλοφόρησε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση ή κάποιο δελτίο τύπου το eFootball 2023. Όπως πάντα η νέα έκδοση είναι free-to-play και ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε update στην ήδη υπάρχουσα. Το ...
Posted (28 Aug 2022)

Η Konami θα προσθέσει ένα Master League επί πληρωμή στο eFootball το 2023

Η Konami σκοπεύει να προσθέσει ένα Master League mode στο eFootball, το οποίο θα είναι διαθέσιμο επί πληρωμή το 2023. Το mode αυτό ήταν δημοφιλές από την εποχή του PES (Pro Evolution Soccer). Η ανακο...
Posted (31 May 2022)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
5.0(1)
To write a review please register or
Κάθε φέτος και χειρότερα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
5.0
Ασχολήθηκα για μερικές ώρες με το νέο efootball και το έκανα uninstall.

Η Konami έχει χαλάσει τα πάντα. Από το όνομα του παιχνιδιού που το έχει αλλάξει...2 φορές μέχρι το gameplay. Οι παίκτες πάνε αργά, αργούν επίσης να κινηθούν οταν τους δινετε εντολή κι αυτό ενώ στο τελευταίο PES το είχανε φτιάξει.

Στην επιλογή ομάδων δίνει πολύ λίγες ομάδες και φυσικά στα δικαιώματα λείπουνε ένα σωρό πρωταθλήματα. Επίσης για ένα περίεργο λόγο αργούν να φορτώσουν μέχρι και τα μενού. Επίσης το online είναι εντελώς βαρετό και υπάρχει lag ενώ ακόμα και οι επιβραβεύσεις είναι ανύπαρκτες. Απλά παίζεις παίζεις και ψάχνεσαι πως θα αγοράσεις παίκτες.

Είναι free to play αλλά είναι και pay to win αφού το μόνο που τους νοιάζει στην Konami ειναι πως θα μας φάνε τα λεφτά να αγοράσουμε παίκτες. 

Τα γραφικά του είναι τα μόνα που παλεύονται. Ο σχολιασμός έχει τις ίδιες βαρετές φράσεις και ορισμένες φορές αργεί. Κατά τα άλλα μην μπείτε καν στον κόπο να ασχοληθείτε γιατί θα χάσετε ώρες οπως και εγώ. Και αν σας πει κανενα fanboy τι φοβερό που ειναι το Pro και οτι ειναι καλυτερο απο το Fifa ε συμφωνήστε μαζί του και παίξτε Fifa γιατί δεν παιζει να βγαλετε ακρη.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Merengues (Level 11) 30/09/2022 01:51
Φέτος έφτιαξε αρκετά εγώ πιστεύω όποιος του δώσει μια ευκαιρία και κάτσει να φτιάξει ομάδα αξίζει. Για τις ανταμοιβές συμφωνώ, οπως και για αφαιρεση Master League κτλ.
Αλλα οπως παει σε λιγες μερες με βλεπω και εμενα στο Fifa.
#2 +1 ArB (Level 13) 07/10/2022 05:38
Το έκανα uninstall. Πραγματικά δεν παλεύεται. Θες από τον χειρισμό? Θες από το online που έχει lag? Θες από το οτι δεν έχει ομάδες και βγάζει λίγες? Για να μην πω για το Master League που το έψαχνα πόση ώρα.
Τι ειναι αυτοί οι χάλιες ρε? Ευτυχώς το δίνουν δωρεάν γιατί ξέρουν τα χάλια τους.
Μόνο Fifa πλέον. Τέλος.
Score 6
6 User Score
(9 votes )
User Reviews 5
Genre: Sports
Developer: Konami
Publisher: Konami
Διάθεση:
Players: 1-6
Requirements: Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 - 64bit, Επεξεργαστής: Intel Core i5-2300, / AMD FX-4350, RAM: 8GB, Κάρτα γραφικών: GeForce GTX 660 Ti ή Radeon HD 7790, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 50GB
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: 25/8/2022
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification