Diablo IV

Hot
Η Lilith επιστρέφει από την εξορία της.

Η Lilith επιστρέφει από την εξορία της.

Η Lilith επιστρέφει από την εξορία της.

Το Diablo είναι μια σειρά η οποία δεν χρειάζεται καν να συστηθεί καθώς κυκλοφορεί εδώ και 26 χρόνια. Το ΙΡ αυτό, έκανε το ντεμπούτο του το 1997 και από τότε έχει συχνή υποστήριξη από τους δημιουργούς του οι οποίοι όχι μόνο “υποστηρίζουν” τη σειρά αλλά και την επεκτείνουν δημιουργώντας παιχνίδια τα οποία συνεχίζουν την πλοκή μετά το προηγούμενο. Ο κόσμος του Diablo είχε μεγάλη επιτυχία η οποία “οδήγησε” στη δημιουργία διάφορων κόμικ και βιβλίων. Η κύρια σειρά αποτελείται από τρία κύρια παιχνίδια το Diablo I (1997), το Diablo II (2000) και το Diablo III (2012). Αυτά τα παιχνίδια έχουν γίνει remastered για τις νέες γενιές κονσόλας. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της σειράς ήρθε στη μορφή του Diablo Immortal (2022) που κυκλοφόρησε στις κινητές συσκευές Android και iOS καθώς και στα PC. Το παιχνίδι είχε μεικτές κριτικές, καθώς ενώ το gameplay και τα γραφικά ήταν υπέροχα, το παιχνίδι υπέφερε από microtransactions και δημιούργησε καχυποψίες για την κυκλοφορία του Diablo IV.

diablo iv 1
Το 2019 η Blizzard ανακοίνωσε το Diablo IV κατά την διάρκεια της Blizzcon, ενός event που διοργανώνει η Αμερικανική εταιρεία σχεδόν κάθε χρόνο για να διαφημίσει τα games στα οποία δουλεύει ή να ανακοινώσει τυχόν αλλαγές ή updates στα live service games, καθώς και games που θα κυκλοφορήσουν. Η ανακοίνωση του Diablo IV σκόρπισε τον πανικό καθώς θα ήταν το επόμενο μεγάλο βήμα της σειράς. Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα όπως την πανδημία, αλλά και διάφορα εσωτερικά προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην καθυστέρηση του παιχνιδιού. Στο ενδιάμεσο, το 2022 κυκλοφόρησε το Diablo Immortal του οποίου τα microtransactions μεγάλωσαν τις ανησυχίες για το μέλλον του Diablo IV. Στα μέσα του 2022, η Blizzard Entertainment έσπασε τη σιωπή της και ανακοίνωσε πως το monetization του παιχνιδιού θα έχει τη μορφή cosmetics και season pass και όχι το “item upgrade” (το οποίο δίνει προβάδισμα σε όποιον πληρώσει για το παιχνίδι). Μέχρι το τελικό release κυκλοφόρησαν διάφορες beta, στις οποίες οι gamers έδωσαν feedback, αν και το στάνταρ θέμα που αντιμετωπίσαμε μεταξύ άλλων ήταν η ποιότητα σύνδεσης με τους servers, καθώς λόγω του always online υπήρχε αρκετό lag. Μετά λοιπόν από μια πολυετή εργασία από την μεριά των developers έφτασε η στιγμή να δούμε τι έχει να μας δώσει το νέο Diablo.

Η κόρη του μίσους (Daughter of Hatred) επιστρέφει για πόλεμο
Το νέο έργο της Blizzard Entertainment διαδραματίζεται 30 χρόνια μετά το Diablo III και περιστρέφεται γύρω από την Lilith η οποία δραπετεύει από την εξορία στην οποία είχε παγιδευτεί από τον σύντροφό της Inarious. Σαν αποτέλεσμα των προηγούμενων τίτλων, οι μάχες μεταξύ αγγέλων και δαιμόνων αποδυνάμωσαν τα δυο στρατόπεδα και αυτό βοήθησε την Lilith να προχωρήσει με το σχέδιό της το οποίο περιλαμβάνει τον τερματισμό του αιώνιου πολέμου αγγέλων-δαιμόνων εισβάλλοντας στα δύο βασίλεια με τους ακολούθους της και εδραιώνοντας την στην κορυφή.

Καθώς η Lilith ετοιμάζει τον στρατό των Nephalem (ένα είδος που δημιουργήθηκε από την διασταύρωση αγγέλων και δαιμόνων) ο ήρωας σας φτάνει σε ένα χωριό όπου βοηθάει τους χωρικούς οι οποίοι με την σειρά τους αφού τους βοηθήσατε σας στήνουν ενέδρα. Προτού καταφέρετε να αποδράσετε σας ποτίζουν το αίμα της Lilith με σκοπό να γίνετε μέλος της ομάδας της. Το αίμα δεν είχε επιρροή πάνω στην βούλησή σας, όμως σας έδωσε την ικανότητα να κοιτάτε γεγονότα που συνέβησαν στην παρουσία της Lilith. Διάφορα περιστατικά συμβαίνουν γύρω από εσάς και μερικούς NPCs τα οποία οδηγούν στην καταδίωξη της Lilith. Θα καταφέρετε να δώσετε τέλος στα σχέδια της Lilith ή είναι το μίσος της αρκετό για να σας αντισταθεί;

Ενώ η πλοκή μπορεί να περιγραφεί πολύ απλά με την πρόταση “Η επιστροφή της Lilith και η δίψα της για “εκδίκηση”" αυτό δεν σημαίνει πως η Blizzard δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να κρατήσει το ενδιαφέρον σας στον κόσμο του Sanctuary αλλά και για τους ήρωες της ιστορίας. Ενώ ο κίνδυνος της Lilith υπάρχει, οι σεναριογράφοι έχουν δώσει έμφαση και σε ιστορίες των side characters οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές και ωραίες. Επίσης το ίδιο σημαντικό είναι το γεγονός πως διάφορα side quests, character interaction, τοιχογραφίες, scrolls κ.α. μας δίνουν μια πιο μεγάλη εικόνα για τον κόσμο του Diablo.

Ο κόσμος του Sanctuary σας θέλει έτοιμους για όλα
Η τέταρτη συμμετοχή της σειράς κρατά τον πυρήνα των “Diablo games” ίδιο, προσθέτοντας μικρο αλλαγές. Ξεκινάτε το παιχνίδι σαν έναν νέο adventurer ο οποίος είναι της καταγωγής Nephalem, ένα είδος φυλής το οποίο δημιουργήθηκε από τις σχέσεις αγγέλων και δαιμόνων. Η διασταύρωση αυτή σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εξωπραγματικές δυνάμεις χωρίς να αυτοκαλείστε άγγελοι ή δαίμονες. Ο καθένας σας μπορεί να αλλάξει την αμφίεση του ήρωά σας καθώς το παιχνίδι έχει ένα ικανοποιητικό character customization menu. Μπορείτε να επιλέξετε σωματότυπο (καθώς ο ορισμός φύλων δεν θεωρείται σωστός από την εταιρεία), να επιλέξετε το ύψος σας, το χρώμα σας, και γενικά πληροφορίες για την αμφίεση σας (χρώμα μαλλιών, body tattoo κλπ). Το συγκεκριμένο menu είναι όμως περιορισμένο και αυτό δεν είναι τίποτα καθώς υπάρχουν πολλά είδη πανοπλιών για να φτιάξετε την εικόνα σας. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε το class με το οποίο θα παίξετε (Barbarian, Druid, Necromancer, Rogue και sorcerer) το οποίο θα επηρεάσει το gameplay/gamestyle σας.

diablo iv 2

Αφού δημιουργήσετε τον ήρωα σας το παιχνίδι σας τοποθετεί σε μια ερειπωμένη περιοχή με διάφορους εχθρούς. Κάθε περιοχή έχει ένα mini-map τοποθετημένο πάνω δεξιά στην οθόνη σας το οποίο έχει τις περιοχές του καλυμμένες με σύννεφα και μόνο όταν πλησιάσετε μια περιοχή θα φανερωθεί στο χάρτη. Αυτό σημαίνει πως συνήθως θα περπατάτε στο άγνωστο μέχρι να βρείτε το χρυσό σημάδι που συμβολίζει το main objective. Θα υπάρχουν περιπτώσεις κυρίως στα Dungeons όπου θα κάνετε το γύρω της περιοχής και αφού ανοίξετε εντελώς τον χάρτη να δείτε πως έχει μια μικρή γωνία την οποία δεν πλησιάσατε που πιθανό να είναι ο σωστός δρόμος. Για να διευκρινίσω, το κύριο objective/περιοχή θα φαίνεται που βρίσκεται στον μεγάλο χάρτη, αλλά όταν το/την πλησιάσετε, τότε είναι που θα πρέπει να ψάξετε που ακριβώς είναι. Π.χ θα δείτε πως ένας NPC βρίσκεται σε μία περιοχή πάγου, αλλά όταν φτάσετε στην περιοχή του πάγου δεν θα σας δείχνει που ακριβώς είναι. Διάφορα objectives, statues και dungeons θα εμφανιστούν αν είναι κοντά σας. Τέλος αν κάνετε pin την τοποθεσία που θέλετε να πάτε, το mini-map θα εμφανίσει μια κόκκινη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε γρήγορα στον προορισμό σας.

Η δίωξη της Lilith. Βρείτε τα στοιχεία που θα σας οδηγήσουν στην Lilith, πριν αυτή καταστρέψει τον κόσμο.

Κάθε περιοχή διαφέρει από την άλλη όμως μερικά πράγματα είναι τα ίδια. Ο κόσμος του Diablo έχει ένα τεράστιο πληθυσμό από εχθρούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τερματίσουν το ταξίδι σας. Ανάλογα με την περιοχή που είστε οι εχθροί διαφέρουν, από άγριες αρκούδες, σε zombie ή σε δαίμονες κτλ. Όταν οι εχθροί έχουν ασημένια βάση/αύρα συνήθως είναι πολύ πιο δυνατοί από τους υπόλοιπους. Όταν σκοτώνετε κάποιον, μπορείτε να κερδίσετε λεφτά, εξοπλισμό (είτε δικό σας είτε κάποιου άλλου class) και potions τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν δεν έχετε ζωή. Επιπρόσθετα, μερικές περιοχές μπορεί να έχουν μηχανισμούς όπου θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το “event” (πχ.κρύσταλλο) το οποίο θα εμφανίσει διάφορους εχθρούς με σκοπό να επιβιώσετε ένα χρονικό περιθώριο. Στη συνέχεια, μερικές περιοχές έχουν διάφορες παγίδες τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, πρέπει να αναφερθεί πως όλες οι περιοχές και κυρίως τα μπουντρούμια (dungeons) είναι randomly generated (δημιουργούνται τυχαία) που σημαίνει ότι ένα dungeon στο δικό σας παιχνίδι δεν θα είναι το ίδιο με κάποιου άλλου παίκτη εκτός αν παίζετε μαζί.

Στην κύρια αποστολή μπορείτε να προχωρήσετε μόνοι σας ή με παρέα (party) μέχρι τέσσερα άτομα. Όπως και με τους παλιότερους τίτλους η κλίμακα δυσκολίαs του παιχνιδιού αλλάζει με βάση το μέγεθος του party. Η ομάδα σας μπορεί να αποτελείται από όλα τα διαθέσιμα classes χωρίς να παίζει ρόλο το γεγονός πως μια ομάδα μπορεί να έχει μόνο τέσσερις μάγους/sorcerers. Αυτό που θα παίξει ρόλο είναι το γεγονός πως ενώ μπορείτε να προσχωρήσετε με τα ίδια classes, ένα mix party που θα περιλαμβάνει “Tank”, “Close range” και “Long range” ήρωες για να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Τα αντικείμενα που πέφτουν από τους εχθρούς (Loot) μπορεί να τα μαζέψει οποιοσδήποτε από την ομάδα και μπορεί να το ανταλλάξει με τα άλλα μέλη. Εξαίρεση αποτελούν τα “Legendary items”, “Unique items”, “Quests items” και “Enchanted items” τα οποία μέσω του “smart loot system” θα έρθουν σε εσάς. Τα Potions από την άλλη τηρούν τον κανόνα “first come first served” που σημαίνει πως όποιος το πλησιάσει και δεν έχει γεμάτο inventory θα το πάρει.

diablo iv 1

Κάθε ήρωας/class έχει τα δικά του skill trees (ιεραρχικές οπτικές αναπαραστάσεις των μαγικών ικανοτήτων τους) με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.Π.χ να είναι πιο αποτελεσματικοί σε κοντινή απόσταση αλλά αδύναμοι στη μεγάλη απόσταση. Κάθε ήρωας ξεκινά με ελάχιστες ικανότητες και όσο πιο πολύ “ρίχνουν” τον εαυτό τους στην μάχη ή κάνουν αποστολές (main Quests/Side Quests) κερδίζουν Exp το οποίο θα τους αυξάνει το level. Κάθε level-up σας βραβεύει με skill points τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα skill trees με σκοπό να ξεκλειδώσετε νέες ικανότητες passive και active. Οι ικανότητες σας μπορούν να τοποθετηθούν στα skill slots bar που είναι τοποθετημένο κάτω αριστερά. Δυνατές τεχνικές απαιτούν τη χρήση “class resource” όπως mana για sorcerer, fury για Babarian, Spirit για Druid κλπ. Αν ένας παίκτης (sorcerer) δεν έχει αρκετό “mana” τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικές από τις ικανότητες του μέχρι να ανακτήσει την δύναμή του κάνοντας damage ή μέσω Mana potions ή με βάση τις passive ικανότητες και εξοπλισμό που έχουν. Η πηγή ενέργειας κάθε ήρωα βρίσκεται κάτω από την ζωή που βρίσκετε στο skill bar σας. Τέλος, δυνατές τεχνικές έχουν χρόνο cooldown που σας αποτρέπει να ξαναχρησιμοποιήσετε την τεχνική εκείνη για ένα μικρό χρονικό περιθώριο το οποίο θα φαίνεται στην οθόνη σας πάνω από την συγκεκριμένη τεχνική.

Ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού αποτελείται από το character build up του οποίου στο μισό του μέρος πρέπει να βρείτε τα σωστά skills/ικανότητες που προσαρμόζουν στο δικό σας τύπο παιχνιδιού.Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που κάνουν διαφορετική ζημιά (direct, environmental(AoE) και άλλες passive οι οποίες μπορεί να σας δίνουν πίσω resources (Mana, Fury κλπ), ζωή ή να δυναμώνουν το είδος των επιθέσεων (fire attacks + 2% DMG). Το άλλο μισό κομμάτι αποτελείται από την επιλογή του εξοπλισμού. Κάθε κομμάτι ενδυμασίας πέρα από την αλλαγή της εμφάνισής σας, σας δίνει διαφορετικά Buffs. Μερικά κομμάτια πέρα από άμυνα και άλλα status, μπορούν να δυναμώνουν ένα είδος επιθέσεων όπως Lightning magic (Sorcerer). Μερικές φορές θα πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις του να κρατάτε ένα όπλο (Μεγάλο Σπαθί ή μικρο σπαθί με ασπίδα (Barbarian), Magic Rod ή Spell Book/shield με ραβδί (wand) (Sorcerer)) το οποίο επηρεάζει πολύ τα status σας. Το κομμάτι της εμφάνισης δεν παίζει σπουδαίο ρόλο καθώς μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση ενός κομματιού και να το κάνετε να μοιάζει με ένα άλλο που σας αρέσει περισσότερο πλησιάζοντας την ντουλάπα στα safe zones.

diablo iv 1

Προσέχετε πάντα τον εξοπλισμό σας
Κάθε όπλο έχει βαθμό durability. Το durability ενός όπλου συμβολίζει το πόσο δυνατό είναι. Όταν αναφερόμαστε στο όπλο εννοούμε το πόσο πολύ το χρησιμοποιείτε στη μάχη, ενώ όταν αναφερόμαστε στην πανοπλία, στην ασπίδα, στο κράνος κλπ ενώνουμε αν το φορούσατε ή όχι την ώρα της μάχης. Όταν ο αριθμός είναι χαμηλός τότε τα buffs του κομματιού δεν ισχύουν ή μειώνονται δραματικά. Στην περίπτωση που αριθμός πέσει στο 0% το αντικείμενο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί (αν είναι όπλο) ή χάνει όλα του τα attributes. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί εύκολα, το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφτείτε τον Blacksmith σε ένα χωριό για να σας το φτιάξει. Οι blacksmith απεικονίζονται ως αμόνι στο χάρτη.

Οι blacksmith πέρα από το να σας φτιάχνουν τον εξοπλισμό σας, μπορούν να σας τον δυναμώσουν (upgrade). Όταν δυναμώνετε ένα όπλο ή μια πανοπλία τότε σας δίνουν πιο πολύ damage και defense. Για να δυναμώσετε το αντικείμενο χρειάζεστε χρήματα (gold) και τα σωστά υλικά (materials). Το κόστος του upgrade είναι ανάλογα με τη δύναμη του αντικειμένου αλλά και την σπανιότητα του. Τα υλικά αυτά μπορείτε να τα βρείτε από τους κακούς, από τους θησαυρούς αλλά και από τους Blacksmith μέσο salvage. Η επιλογή salvage καταστρέφει όλα τα επιλεγμένα αντικείμενα και τα μετατρέπει σε materials. Σπάνια αντικείμενα θα σας ρωτήσουν αν είστε σίγουροι για την καταστροφή τους και θα σας δώσουν δυνατότερα/σπανιότερα materials.

diablo iv 1

Ένας κόσμος φαντασίας δεν θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς τα mounts
Mounts ονομάζονται τα ζώα τα οποία μπορείτε να καβαλάτε στη μάχη ή για να κινείστε πιο γρήγορα στον κόσμο του Sanctuary. Τα mounts ξεκλειδώνονται σχετικά αργά στο κύριο σενάριο του παιχνιδιού καθώς η αποστολή θα γίνει διαθέσιμη όταν ολοκληρώσετε το Act III και ξεκινήσετε το Act IV. Για να βρείτε πρόσβαση στα mounts θα πρέπει να επισκεφτείτε μια κύρια πόλη στην οποία υπάρχει ο NPC stable (στάβλος). Όταν του μιλήσετε στον NPC θα σας δώσει πρόσβαση σε ένα άλογο και σε horse armor (πανοπλία αλόγου).

Τα άλογα είναι χρήσιμα στη γρήγορα κίνηση καθώς καλύπτετε μεγαλύτερες αποστάσεις πιο γρήγορα. Επίσης κάθε άλογο έχει τις δικές του ικανότητες τοποθετημένες στο skill slots. Αυτές είναι απλές κινήσεις όπως dash, να κατεβείτε από το άλογο ή να κατεβείτε και να επιτεθείτε στην περιοχή μπροστά σας. Μπορείτε να βρείτε παραπάνω άλογα/skins σε dungeons ή σε αποστολές στον ανοικτό κόσμο. Όταν βρείτε ένα καινούργιο ζώο θα πρέπει να επισκεφτείτε τον στάβλο και να το αλλάξετε.

Σκηνικά και μελωδίες που χτίζουν την ατμοσφαίρα
Στο νέο RPG της Blizzard η εμφάνιση έχει ανανεωθεί πλήρως. Κάθε περιοχή διαφέρει πάρα πολύ από την προηγούμενη καθώς η ομάδα προσπάθησε να δημιουργήσει μια πιο φυσική εμφάνιση. Για να πετύχουν αυτό το φυσικό αποτέλεσμα χρησιμοποίησαν textures τα οποία είχαν ζωγραφιστεί στο χέρι. Επίσης, μια μεγάλη αλλαγή είναι το γεγονός πως ο κόσμος αυτός δεν είναι 100% procedular generated όπως τους προηγούμενους τίτλους που επέτρεψε στην ομάδα να δώσει μια διαφορετική ταυτότητα(μέσω βλάστησης, διαφορετικών χρωμάτων, εχθρών κ.α)στην κάθε περιοχή. Αν ο κόσμος σας δώσει μια εικόνα σκοτεινή και έρημη που είναι κυρίως κατοικημένη από τέρατα αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς μετά το DLC Reaper of Souls(Diablo III) η ανθρωπότητα είχε σχεδόν εξαφανιστεί και η γη είχε γενικώς υποφέρει.

Τα cutscenes του παιχνιδιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τις σκηνές  CGI (Computer Generated Image) και In-game models. Οι σκηνές CGI είναι κορυφαίας ποιότητας και θυμίζουν την Blizzard Ent στα καλύτερά της. Από την άλλη οι υπόλοιπες σκηνές είναι απλές και έχουν τα μοντέλα του παιχνιδιού να κινούνται ελάχιστα στη σκηνή ενώ ερμηνεύουν τις ατάκες τους. Μια μεγάλη αλλαγή μεταξύ του IV και πιο παλαιών τίτλων είναι το γεγονός πως το παιχνίδι έχει μια πιο ρεαλιστική εικόνα όσο αφορά τα οπτικά εφέ(κυρίως στον Sorcerer). Το μόνο πρόβλημα που δημιουργείται από τα γραφικά είναι όταν είστε σε μάχη και πολύ χαρακτήρες (παίκτες, εχθροί, NPC, περιοχή κλπ) προκαλούν πολλά εφέ λόγο επιθέσεων και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τι συμβαίνει.

Από την άλλη, η ομάδα έδωσε πολύ έμφαση στον ηχητικό τομέα καθώς το παιχνίδι έχει διαφορετικά τραγούδια και μελωδίες που θυμίζουν το Diablo. Οι περισσότεροι ηθοποιοί έχουν ωραίες ερμηνείες στον τομέα του voice acting που σε συνεργασία με την εικονογράφηση και την μελωδία δημιούργησαν ένα ωραίο τελικό αποτέλεσμα. Η εταιρεία πρόσθεσε και διάφορες επιλογές για να ευκολύνουν όσους πιο πολλούς παίκτες μπορούν μέσο των “accessibility features” που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να βοηθήσουν παίκτες με ειδικές ανάγκες.

diablo iv 1

Η Blizzard ήθελε ο ήχος του Diablo IV να έχει αισθητή παρουσία στον νέο της RPG. Για να καταφέρει το αποτέλεσμα αυτό η ομάδα χρησιμοποίησε μια κλασσική μέθοδο που χρησιμοποιόταν παλιά στο Hollywood(1950-1960). Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή η ομάδα είχε το μικρόφωνο ακίνητο συνδεδεμένο με ένα ειδικό πρόγραμμα και δημιουργούσαν ήχους με καθημερινά αντικείμενα όπως το τσαλάκωμα ενός μπουφάν, το λιώσιμο ενός κεριού, τον ήχο μιας καδένας ποδηλάτων, το ξεφλούδισμα της ντομάτας κ.α. Σύμφωνα με τον Kris Giampa(audio Director του Diablo 4), κατά την δημιουργία του παιχνιδιού, η ομάδα πήγαινε σε διάφορα καταστήματα(παιχνιδιών, τροφίμων, ρούχων κ.α) με σκοπό να βρουν τι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ήχους ή ηχητικά εφέ. Επίσης είχε αναφέρει πως απέφυγαν την χρήση κρέατος για λόγους υγείας. Το αποτέλεσμα άρεσε πολύ στην ομάδα που είναι περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα και που τους έδωσε αξέχαστες εμπειρίες αλλά και γνώσεις.

Το παιχνίδι ξεκινάει...όταν τελειώσει
Συνήθως ένα παιχνίδι θεωρείται τελειωμένο όταν τερματιστεί το main campaign, στην περίπτωση του Diablo αυτό δεν ισχύει. Όπως και στα παλιά παιχνίδια η αληθινή εμπειρία ξεκινάει μετά καθώς όλα τα dungeons και τα challenges σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και θα σας δώσουν μια πιο challenging εμπειρία. Στη συνέχεια υπάρχουν πολλά side quests από τους NPC τα οποία πιο πιθανό να τα αφήσετε για μετά το main campaign. Νέα κύρια Dungeons lvl50 και lvl 70 γίνονται διαθέσιμα μετά το τέλος της κύριας περιπέτειας. Επίσης τα world tiers θα γίνουν διαθέσιμα και αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας με σκοπό να έχετε πάντα δυσκολία παρόλο το πόσο δυνατοί μπορείτε να γίνετε.

Στη συνέχεια το νέο έργο της Blizzard επιτρέπει τις μάχες PvP (Player versus Player) όπου θα αντιμετωπίσετε άλλους παίκτες. Σε αντίθεση με τις περιοχές όπου δουλεύετε μαζί σαν ομάδα, εδώ οι παίκτες στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Οι περιοχές αυτές λέγονται Fields of Hatred. Αφού τελειώσετε το παιχνίδι, μπορείτε να πειραματιστείτε δημιουργώντας νέο class ήρωα και να πειραματιστείτε με αυτό, βρίσκοντας νέα skills, builds και armory/weaponry. Τέλος, αν οι προηγούμενοι λόγοι δεν ήταν αρκετοί η Blizzard ανακοίνωσε πως τα Seasons τα οποία διατήρησαν το Diablo III τόσα χρόνια θα επιστρέψουν στο Diablo IV με νέα events και βραβεία.

Μικρά θέματα τα οποία μπορούν να διορθωθούν
Το Diablo IV είναι το πρώτο της σειράς το οποίο είναι 100% online. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια δεν έχει offline mode και απαιτεί συνέχεια σύνδεση στο διαδίκτυο. Για να μπορεί κάποιος να απολαύσει το παιχνίδι χρειάζεται να έχει μια ικανοποιητική σύνδεση. Λόγω του ότι είναι online only σημαίνει πως θα συναντήσετε άλλους παίκτες το οποίο θα προσθέσει lag στο παιχνίδι σας καθώς οι servers προσπαθούν να συγχρονιστούν. Στη συνέχεια το παιχνίδι ενώ είναι full price έχει online store από το οποίο μπορείτε να αγοράσετε διάφορα cosmetics και το season pass.

diablo iv 1

Για κάποιους είναι μεγάλη ζημιά ότι το local coop (couch play) το οποίο ενώ υπάρχει μειώθηκαν οι παίκτες από τέσσερις σε δύο. Αυτό σημαίνει πως αν είχατε σχέδια να μαζέψετε την παρέα (4) σας από τα προηγούμενα παιχνίδια και να παίξετε μαζί σαν ένα full party δεν θα μπορείτε. Επιπρόσθετα, ακόμη μια δυσκολία για το local coop αποτελεί η απαίτηση Battle net account. Σε αντίθεση με το παρελθόν που απλός έπρεπε να συνδέσετε τους μοχλούς στην κονσόλα και ήσασταν έτοιμοι για την περιπέτειά σας.

Ένα διαφορετικό είδος περιπέτειας
Εν κατακλείδι, το Diablo IV είναι ένα παιχνίδι άξιο της σειράς το οποίο η εταιρεία έπαιξε safe καθώς τουλάχιστον στο release date του παιχνιδιού δεν έχει πειραματιστεί με κάτι καινούργιο για το είδος του. Θα σας αφήσει ευχαριστημένους με την αγορά σας αν είστε fan της σειράς ή γενικός αν είστε fan τέτοιου είδους παιχνιδιών. Η ιστορία αν και μερικές φορές νιώθει να επαναλαμβάνει στοιχεία ξανά και ξανά, δεν παύει να κρατάει το ενδιαφέρων ψηλά. To main campaign διαρκεί γύρω στις 15-20 (προσωπικά 18) ώρες για τον τερματισμό του δίνοντας έμφαση κυρίως στα main quests. Όλοι οι diablo βετεράνοι όμως γνωρίζουν πως το παιχνίδι αρχίζει όταν τελειώνει καθώς το post game content είναι αυτό που θα σας κρατήσει στο παιχνίδι. Η εταιρεία γνωρίζοντας το αυτό, έχει σχεδιάσει πολλά dungeons, side missions, seasons κ.α για να σας “κρατήσει” στο παιχνίδι ή για να σας δώσει λόγο να ξαναεπιστρέψετε. Υπάρχουν ελάχιστα latency προβλήματα όμως το παιχνίδι μόλις κυκλοφόρησε και πολύ πιθανό να βελτιωθούν.

Θετικά:
- Ευχάριστο απλό gameplay με πολύ βάθος για όσους ενδιαφέρονται.
- Μεγάλο περιεχόμενο
- Μεγάλος αριθμός customization (Gear και weapons)
- Μεγάλος αριθμός ικανοτήτων (skills tree)
- Επιτρέπεται (εύκολα) να επαναφέρεται τα skill points σας αν τα ξοδέψατε λάθος ή σε ένα skill που δεν σας άρεσε.
- Ωραία γραφικά
- Μουσική που δημιουργεί ατμόσφαιρα
- Γρήγορο loading

Αρνητικά:
- Δεν έχει offline mode και χρειάζεται Battle.net account ακόμα και για local Co-op
- Πολύ lag όταν έχετε άλλους παίκτες γύρω ή πλησιάζετε σε πόλη
- Δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στο είδος των Hack 'n' Slash RPG
- Περιορισμός local co-op σε μόνο δύο παίκτες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 9
Γενικό: 8.2

H προφητεία για το τέλος του Sanctuary έχει ξεκινήσει.

Νικόλας Χρυσοστόμου

NEWS   VIEW ALL

Diablo 4 Hardcore mode: Παίκτες χάνουν τους χαρακτήρες τους από bugs

[Αρχική δημοσίευση: 7/6/23] Το Diablo 4 κυκλοφόρησε και έχει προβλήματα με τους servers. Αυτό λοιπόν είναι ότι χειρότερο όταν στο Hardcore mode, αν ο χαρακτήρας σας πεθάνει τότε...όντως πεθαίνει και...
Posted (18 Jun 2023)

Diablo 4 Sorceress Lightning Build

Παρουσιάζουμε το Lightning Build της Sorceress στο Diablo 4, σχολαστικά σχεδιασμένο ώστε να δίνει προτεραιότητα τόσο στην ταχύτητα όσο και στην αποτελεσματικότητα. Το build έχει σχεδιαστεί για να προσ...
Posted (10 Jun 2023)

Η Megan Fox θα βγάζει επικήδειους λόγους όταν πεθαίνετε στο Diablo IV

Στα πλαίσια του marketing για το Diablo IV, η Blizzard θα συνεργαστεί με την Megan Fox, η οποία θα διαβάζει επικήδειους λόγους για τους καλύτερους θανάτους στο Diablo IV. Όσοι θεωρείτε ότι έχετε κάπ...
Posted (07 Jun 2023)

Το Diablo 4 έχει μικροσυναλλαγές έως και 28 δολάρια για ένα αντικείμενο

Η Blizzard δεν έχει μικροσυναλλαγές μόνο στο free-to-play Diablo Immortal για κινητά. Έχει και στο Diablo 4. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα armor αλόγου κοστίζει 800 Platinum coins. Κάθε πακέτο των ...
Posted (06 Jun 2023)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5(1)
To write a review please register or
Αυτό που περιμέναμε
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Το Diablo 4 έχει καλά στοιχεία αλλά και διάφορες ατέλειες.
Καταρχήν εχει 5 classes που ικανοποιούν τα περισσότερα γούστα και αρκετά skills αλλά το levelling ειναι ψιλοεύκολο. Γινεται πολύ γρήγορα ειδικά τις πρώτες ώρες, απλά για να δίνει την αίσθηση της επιβράβευσης και να μας κρατάει.

Τα bosses εχουν καλό επίπεδο μπορώ να πω. Τα προβλήματα όμως με το lag και τις αποσυνδέσεις τις πρώτες μέρες ήταν ότι χειρότερο για να παίξει κάποιος σε hardcore mode αφού θα εχανε χαρακτηρα χωρις να φταιει. Το crafting είναι ικανοποιητικό, οπως και τα socketed αντικείμενα και το trade αλλά και οτι μπορουμε να ακυρωσουμε skill points με gold και να τις ξοδέψουμε αλλου.

Οσο για το endgame, εχει μέτριο σενάριο και μετά τον τερματισμό θα πρέπει να φτάσει κάποιος γυρω στο level 30 για να πάρει επιτέλους Mount και στο level 50 για να βγαλει το πρώτο capstone dungeon.

Τα γραφικά είναι απλά συμπαθητικά και το voice acting σε καλό επίπεδο αλλά εδώ η Blizzard το πήγε πολύ εκ του ασφαλούς δίνοντας ένα παιχνίδι που ήταν αυτό που είχε υποχρέωση να είναι. Δεν έχει κάποια μεγάλη καινοτομία για να πεις ότι θα πάθουμε πλάκα οι παλιοί. Το ότι παίζουμε και με άλλους παίκτες online (στοιχείο που έχει και το Path of Exile) είναι σίγουρα θετικό. Αλλά του λείπουν οι πολύ μεγάλες καινοτομίες.


Report this review Comments (1) | Was this review helpful? 1

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 landogar (Level 13) 12/06/2023 15:14
Το τερμάτισα το ΣΚ.Πολύ καλύτερο από το Diablo 3!Τώρα συνεχίζω omw to level 100! 8)
#2 Kadaz (Level 24) 29/06/2023 20:35
Στα αρνητικά θα έβαζα επίσης ότι δν έχει Identifying items.
Score 8.2
8.42 User Score
(6 votes )
User Reviews 8.5
Genre: Action role-playing, hack and slash, dungeon crawler
Developer: Blizzard Entertainment
Publisher: Blizzard Entertainment
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: 1-2 (local Co-op), 1-4(party group), Απεριόριστοι(online)
Requirements: 64-bit Windows10, Ram 8GB, Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce GTX 660, Επεξεργαστής: Intel Core i5-2500K, Χώρος στο σκληρό δίσκο SSD 90 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 6/6/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification