• Reviews
  • The Legend of Zelda: Link's Awakening

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Hot
REVIEWED ON Switch  

Μη με ξυπνάς απ' τις έξι.

Μη με ξυπνάς απ' τις έξι.

Μη με ξυπνάς απ' τις έξι.

Λίγες είναι οι σειρές βιντεοπαιχνιδιών που έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να συνεχίζουν το legacy τους. Μια από αυτές τις σειρές -και δικαίως- είναι το The Legend of Zelda. Από το ξεκίνημά του το 1986 μέχρι και σήμερα αριθμεί 19 “κύρια” games και μια πληθώρα από διάφορα spin-offs. Το The Legend of Zelda συνδυάζει την έντονη δράση με μπόλικους γρίφους και μας “τσιγγλάει” τον περιπετειώδη χαρακτήρα που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Το 2017 η σειρά The Legend of Zelda κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ με το Breath of The Wild, τον πρώτο της τίτλο για την καινούργια κονσόλα της Nintendo. Κατάφερε να κερδίζει άπειρα βραβεία, ενώ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα “καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών”.

Links Awakening1

Κοιτάζοντας τα σχεδόν 18 εκατομμύρια αντίτυπα που κατάφερε να πουλήσει σε δυο χρόνια, το The Legend of Zelda: Breath of the Wild θα λέγαμε ότι δεν τα πήγε και άσχημα. Το legacy του Link όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε με μια αναδρομή στο παρελθόν. Το επόμενο The Legend of Zelda για το Switch δεν είναι sequel του Breath of the Wild, αλλά ένα remake ενός αγαπητού τίτλου της σειράς. Η Nintendo αποφάσισε να κάνει την χάρη στους fans της σειράς και να εκσυγχρονίσει το Link’s Awakening του 1993. Ας πάμε μια βόλτα στο ανανεωμένο Koholint Island να δούμε τι άλλαξε μετά από 26 χρόνια.

Όνειρο ή πραγματικότητα;
Μιας και το Link’s Awakening για το Switch αποτελεί remaster του original τίτλου του 1993 και όχι κάποιο remake, το σενάριο παρέμεινε πιστό στο αρχικό. Στην αρχή βλέπουμε τον Link να κουμαντάρει μια βάρκα μέσα στην τρικυμία, ίσως για να αποδείξει στην πριγκίπισσα Zelda ότι ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Δεν τα καταφέρνει ωστόσο και τον καταπίνει η θάλασσα. Ξυπνάει σε ένα απόμακρο νησί χωρίς να ξέρει τι του γίνεται και δεν παραξενεύεται καθόλου όταν αρχίζει να του μιλάει μια κουκουβάγια και να τον κατευθύνει. Στο νησί αυτό θα γνωρίσει αρκετούς NPCs που θα του δίνουν διάφορες πληροφορίες για την φύση του νησιού, ωστόσο η κουκουβάγια λειτουργεί ως καταλύτης στην εξιχνίαση.

Η κουκουβάγια λοιπόν σας λέει ότι για να φύγετε από το νησί πρέπει να ξυπνήσετε το γιγάντιο αυγό που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, το Wind Fish. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε με την χρήση των οκτώ μουσικών οργάνων, τα λεγόμενα “Instruments of the Sirens”. Αυτά βρίσκονται διάσπαρτα στο Koholint Island, βαθιά χωμένα σε υπερπροστατευμένα dungeons και για να τα αποκτήσετε πρέπει να νικήσετε το boss του κάθε dungeon. Καθώς το κάνετε αυτό όμως τα boss θα σας λένε να σταματήσετε τον αγώνα σας γιατί αν ξυπνήσετε το Wind Fish όλα θα χαθούν. Αυτό βέβαια σας βάζει σε σκέψεις κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας, όμως η κουκουβάγια σας παροτρύνει συνεχώς να συνεχίζετε μέχρι τέλους.

Σπαμάρουμε και σφάζουμε
Το Link’s Awakening ακολουθεί την κλασική συνταγή Legend of Zelda. Ξεκινάτε αρχικά με το σπαθί και την ασπίδα σας και όσο προχωράτε στην περιπέτειά σας, όσο εξερευνάτε το νησί και όσο νικάτε τα dungeons, θα ξεκλειδώνετε καινούργιες ικανότητες που θα σας βοηθούν τόσο στην ανακάλυψη μυστικών του νησιού, όσο και στην ολοκλήρωση επόμενων dungeons. Τα “κύρια” dungeons είναι οκτώ στον αριθμό, όσα και τα μουσικά όργανα, ωστόσο θα πρέπει να μπείτε σχεδόν σε κάθε dungeon του νησιού, μυστικό και μη, προκειμένου να βρείτε ικανότητες που θα σας βοηθήσουν στον αγώνα σας.

Links Awakening2

Το Link’s Awakening ενθαρρύνει αρκετά τον παίκτη να εξερευνήσει και δεν σας πιάνει από το χέρι, βασικά δεν σας βοηθάει καθόλου. Η μόνη βοήθεια που έχετε για κατεύθυνση είναι η κουκουβάγια, η οποία πολύ χονδρικά σας λέει που να πάτε. Για να ξέρετε τι σας γίνεται πρέπει να μιλάτε σε όλους τους NPCs τακτικά, να εξερευνάτε κάθε ίντσα του νησιού εξονυχιστικά και φυσικά να σηκώνετε το τηλέφωνο μέσα στο δεντρόσπιτο, ώστε να σας δίνει πληροφορίες ο Old Man Ulrira. Όταν με το καλό βρίσκετε το κλειδί του εκάστοτε dungeon, μόνο τότε μπορείτε να μπείτε σε αυτό και να πάτε να κερδίσετε το boss και να πάρετε τα μουσικά όργανα. 

Εξοπλιστείτε με μπόλικη υπομονή και επιμονή. 

Όσο προχωράει η ιστορία, τα dungeons θα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και θα πρέπει για να τα νικήσετε να είστε όσο πιο εξοπλισμένος γίνεται, τόσο με ικανότητες, όσο και με υπομονή. Θα πρέπει να εξετάζετε κάθε δωμάτιο του dungeon με απόλυτη προσοχή, ενώ θα χρειαστεί πάρα πολλές φορές να επιστρέψετε σε κάποιο προηγούμενο δωμάτιο ή ακόμα και στο νησί για να ξεκλειδώσετε κάποιο αντικείμενο που θα σας βοηθήσει να περάσετε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο στο Link’s Awakening, όπως άλλωστε και σχεδόν σε όλα τα Legend of Zelda. Το άπειρο backtracking θα λυγίσει ακόμα και τους πιο υπομονετικούς. Ειδικά στα τελευταία dungeons θα δοκιμαστεί πολύ η υπομονή και η επιμονή σας.

Links Awakening3

Το backtracking γίνεται λίγο πιο υποφερτό στο νησί με την ύπαρξη των “warp points”, τα οποία θα πρέπει να είστε αρκετά παρατηρητικός για να τα εντοπίσετε, ενώ πολλές φορές θα πρέπει να “οργώσετε” χωράφια ολόκληρα για να βρείτε κρυμμένο κάποιο “warp point” κάτω από κανένα φυτό. Οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε τόσο στα dungeons, όσο και στο νησί, είναι αρκετοί και με διαφορετικές επιθέσεις ο καθένας. Σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν συγκεκριμένοι εχθροί, ενώ σταδιακά καθώς προχωράτε στη περιπέτεια θα γίνονται δυνατότεροι. Ακόμα και αν δεν πάτε να βρείτε όλα τα collectibles ή όλα τα αντικείμενα, το difficulty curve του Link’s Awakening είναι σταθερά ανοδικό, ενώ κάνει ένα spike στο τελευταίο boss.

Παρόλο που το Link’s Awakening έχει εκσυγχρονιστεί, οι NPCs παραμένουν το ίδιο ψυχροί. Κάθονται στην γωνιά τους μέχρι να πας να τους μιλήσει, θα σου πουν ότι είναι και μετά γεια σας. Μερικοί θα σας πουλήσουν αντικείμενα, μαγικά ποτά και άλλοι θα ανταλλάξουν αντικείμενα μαζί σας, κάτι που είναι απαραίτητο για να νικήσετε το τελικό boss. Άλλοι θα σας δώσουν κάποια “quests” προκειμένου να ξεκλειδώστε κάποιο αντικείμενο ή δυνατότητα. Ακόμα πολλές φορές σε συνομιλίες με NPCs θα δούμε και διάφορα easter eggs, κάτι που αποτελεί ένα ευχάριστο διάλλειμα από την συνεχή εξερεύνηση και αναζήτηση αντικειμένων.

Σε έναν άλλο κόσμο
Ποιος είναι ο λόγος ενός remaster εκτός από την μεταφορά ενός παλαιότερου τίτλου στο παρόν; Ένα παλιό game το οποίο γίνεται πιο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό με την εξ’ ολοκλήρου τεχνική του αναβάθμιση. Στο remaster του Link’s Awakening, η αναβάθμιση στα γραφικά είναι εμφανής. Από τα ελάχιστα pixel του αρχικού, πλέον βλέπουμε τον Link με εκατομμύρια χρωματιστά και φωτεινά πίξελ. Αν και έχει αναβαθμιστεί σε μια πιο καρτουνιστική εκδοχή, αυτό δεν τον κάνει να χάσει από τον χαρακτήρα του. Οι περιοχές είναι φωτεινές με έντονα χρώματα, ενώ τα textures έχουν περισσότερη λεπτομέρεια από ότι θα περιμέναμε σε ένα Legend of Zelda remaster. Με την αναβάθμιση στα γραφικά ωστόσο, έρχεται και το ερώτημα: “τι θυσιάσαμε για αυτά;”

Links Awakening4

Το remaster του Link’s Awakening έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Παρόλο που έχει σχεδιαστεί να τρέχει στα 60fps, αυτά τα 60fps δεν είναι σταθερά. Με το που αλλάζεις περιοχή, είτε στο νησί, είτε σε dungeon, τα fps έχουν μια απότομη πτώση στα 30 και μετά ξανά ανεβαίνουν. Δεν θα ενοχλούσε τόσο το γεγονός να έτρεχε μόνιμα στα 30fps, όμως τα σκαμπανεβάσματα είναι αυτά που υποβαθμίζουν την συνολική εμπειρία. Δεν βγάζει νόημα να έχεις κάνει render την περιοχή που βρίσκεσαι και με το που περάσεις μια νοητή γραμμή και πετάγεται το όνομα της περιοχής στην οθόνη, να πέφτουν τόσο τα fps. Δεν νοείται first-party τίτλος της Nintendo να έχει τόσο εμφανές θέμα με την διαχείριση της ομαλότητας των fps.

Remastered μελωδίες
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ασχοληθεί με τα βιντεοπαιχνίδια και να μην έχει ακούσει το πασίγνωστο theme του Legend of Zelda. Ακόμα και να μην έχουν παίξει κάποιο Legend of Zelda, σχεδόν σε όλους έχει χαραχτεί στο μυαλό τους ο “ύμνος” αυτός. Στο Link’s Awakening μας συνοδεύει μια remastered εκδοχή του, με καλύτερη ποιότητα και ευκρίνεια. Μπορεί να μην έχει την αίγλη των 8-bit, αλλά ταιριάζει τέλεια στο παρόν. Για ακόμη μια φορά ωστόσο, ο πρωταγωνιστής μας παραμένει “μουγκός”.

Μένοντας πιστό στις ρίζες του, το remaster του Link’s Awakening δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους voice acting, περιλαμβάνει μόνο κάποιους θορύβους που ξεφωνίζουν οι NPCs όταν τους μιλάτε. Τα ηχητικά είναι εκσυγχρονισμένα και καταφέρνουν να αποδώσουν με εξαιρετική ακρίβεια τα original. Με το που βαράτε κάποιο μέταλλο ή κάποιον εχθρό, ξέρετε ακριβώς ποιος είναι ακόμα και με κλειστά μάτια.

Ύπνος ομορφιάς
Το The Legend of Zelda: Link’s Awakening είναι μια ακριβής μεταφορά του original τίτλου, με εκσυγχρονισμένα γραφικά και ραφιναρισμένο gameplay ώστε να ταιριάζει στο παρόν. Κρατώντας άθικτα όλα τα στοιχεία που καθορίζουν τον χαρακτήρα ενός Legend of Zelda, δεν δοκιμάζει να χτίσει πάνω σε αυτό ή να το επεκτείνει με κάποιο post-ending περιεχόμενο. Είναι λίγο οξύμωρο το να εστιάζεις μόνο στα γραφικά και τον ήχο και να καταφέρνεις να έχεις κάποια θεματάκια στην ομαλότητα του gameplay στην τελική έκδοση. Τα ανανεωμένα γραφικά σίγουρα κάνουν το Link’s Awakening πιο “ελκυστικό” σε καινούργιους παίκτες, όμως ίσως τους “ξινίσουν” τα τακτικά σκαμπανεβάσματα στα framerates.

Links Awakening5

Όσον αφορά τους βετεράνους του είδους, για αυτούς θα τους φανεί σαν μια βόλτα στο πάρκο, ξέροντας εκ των προτέρων ότι πρέπει να εξερευνήσουν κάθε εκατοστό της περιοχής και να παρατηρούν την παραμικρή χαραμάδα. Οι πιο αρχάριοι θα χρειαστούν αρκετή υπομονή και γύρω στις 14-17 ώρες για να τερματίσουν το Link’s Awakening. Φυσικά εξαρτάται και το πόσο παρατηρητικός και εξοικειωμένος είσαι με τέτοιου είδους games και το αν θες να αποκτήσεις όλα τα αντικείμενα ή μόνο τα “απαραίτητα”. Όπως και να έχει, το Link’s Awakening είναι ένα χαριτωμένο remaster, που στην τιμή ενός AAA game μας αφήνει να ζητάμε περισσότερα.

Θετικά:
- Πανέμορφα καρτουνίστικα γραφικά
- Άθικτο gameplay
- Πληθώρα εχθρών και περιοχών για εξερεύνηση
- Όμορφη remastered μουσική και ηχητικά
- Πολύπλοκα και έξυπνα dungeons
- Ραφιναρισμένο level design

Αρνητικά:
- Τακτικά σκαμπανεβάσματα στα framerates
- Δεν υπάρχει καθόλου voice acting
- Στην τιμή ενός ΑΑΑ δεν επεκτείνει καθόλου το original

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.4

Ένα σχεδόν-τέλειο remaster. Μας φέρνει εξελιγμένα γραφικά κρατώντας άθικτο τον χαρακτήρα του αρχικού τίτλου, φέρνει ωστόσο και κάποιες αστοχίες στον τεχνικό τομέα.

Σταμάτης Καράμπογας 

NEWS   VIEW ALL

The Legend of Zelda: Link's Awakening remake gameplay videos

  [Αρχική δημοσίευση: 12/6/19] Nintendo μέσα από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της E3 2019, αποκάλυψε ότι η κυκλοφορία του The Legend of Zelda: Link's Awakening για το Ninten...
Posted (21 Aug 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Efane (Level 24) 11/04/2020 22:06
Το έπαιξα όλο handheld και κυλούσαν όλα ομαλά. Στο Dock δεν το έπαιξα καθόλου. Εμένα μου πήρε γύρω στις είκοσι ώρες αλλά και πάλι δεν τα βρήκα όλα. Χρειάζεται υπομονή όπως πολύ σωστά αναφέρεις και από την αρχή μέχρι το τέλος επίσκεψη στην βιβλιοθήκη. Προσοχή στις συμβουλές τις κουκουβάγιας και στον τηλεφωνικό θάλαμο. Αλλιώς θα χαθείτε στο νησι ;-) παίζοντας το καταλαβαίνεις πόσο μπροστά ήταν για την εποχή του. Το λάτρεψα!!! Συγχαρητήρια για το άρθρο!!!
#2 Smoses (Level 26) 13/04/2020 16:35
Quoting Efane:
Το έπαιξα όλο handheld και κυλούσαν όλα ομαλά. Στο Dock δεν το έπαιξα καθόλου. Εμένα μου πήρε γύρω στις είκοσι ώρες αλλά και πάλι δεν τα βρήκα όλα. Χρειάζεται υπομονή όπως πολύ σωστά αναφέρεις και από την αρχή μέχρι το τέλος επίσκεψη στην βιβλιοθήκη. Προσοχή στις συμβουλές τις κουκουβάγιας και στον τηλεφωνικό θάλαμο. Αλλιώς θα χαθείτε στο νησι ;-) παίζοντας το καταλαβαίνεις πόσο μπροστά ήταν για την εποχή του. Το λάτρεψα!!! Συγχαρητήρια για το άρθρο!!!

Σε ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι πως χάθηκα κάμποσες φορές μιας και δεν μπήκα στο κλίμα του game κατευθείαν. Εγώ στο switch lite το έπαιξα (που έχει τα ίδια specs με το κανονικό) και συνέβαιναν όλη την ώρα frame drops όταν άλλαζε περιοχές, όπως έχουν αναφέρει και αρκετοί σε διάφορα forums.
Score 8.4
8 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Action, Adventure
Developer: Grezzo
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Market24.gr (211-4114050)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/9/19
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification