Super Mario Maker

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON Wii U  

Η τέχνη του να δημιουργείς.

Η τέχνη του να δημιουργείς.

Η τέχνη του να δημιουργείς.

Αν το Super Mario Bros. έμαθε κάτι στην ανθρωπότητα είναι το γεγονός ότι μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος (gamer και non-gamer) να ασχοληθεί μαζί του και να διασκεδάζει για πολλές ώρες. Στο δημοφιλές Platform που κυκλοφόρησε το 1985, διαδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο το Mario Bros. και αποτέλεσε console seller σε Ευρώπη και Αμερική για το NES χρωστάμε πολλά. Μας χάρισε ατελείωτες ώρες και τερματισμούς σε μια εποχή όπου είχαμε συνηθίσει τα games να διαρκούν κάτω από μία ώρα.

Η Nintendo μπορεί για το ευρύ κοινό να αποτελεί μια υπερδύναμη στο gaming, ωστόσο στην πράξη οι hardcore gamers έχουν αναγνωρίσει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Απ’ τη μία η καινοτομία στο gamepad κάθε κονσόλας κι από την άλλη η εκάστοτε τεχνολογία της και κυρίως τα games που κυκλοφορούν δεν έχουν αυτό που λέμε την τάση του σύγχρονου gaming. Games σαν αυτό που θα αναλύσουμε σήμερα και που εκμεταλλεύεται την αγάπη του Community όφειλε να είχε κυκλοφορήσει πολλά χρόνια πριν. Αντίστοιχες προσπάθειες ήταν τα LittleBigPlanet της Sony, η οποία μην ξεχνάμε μετράει στο χώρο κατά πολύ λιγότερα χρόνια από την συμπατριώτισσά της.

Το Super Mario Maker είναι ένας Level Editor με τον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα τα δικά σας levels στα Super Mario Bros. 1 & 3, το Super Mario World και το Super Mario Bros. U. Κοινώς, τα πιο επιτυχημένα 2D Super Mario games όλων των εποχών. Αντιλαμβάνεστε ότι η Nintendo απέκλεισε το Super Mario Bros. 2 για ευνόητους λόγους, παρότι μια επιλογή χαρακτήρα στο ξεκίνημα κάθε level, καθώς και ξεχωριστά skills θα είχαν τον χαβαλέ τους.

Τα modes
Η σημαντικότερη καινοτομία του παιχνιδιού είναι ότι το Community δημιουργεί το περιεχόμενο του Super Mario Maker και κατ’ επέκταση όλα τα levels που θα παίξετε. Υπάρχουν τρία modes. Το Creation Mode, με το οποίο δημιουργείτε levels και τα κάνετε upload Online, το 10 Mario Challenge που περιλαμβάνει 8 levels από τους developers της Nintendo τα οποία πρέπει να ολοκληρώσετε με 10 ζωές και το 100 Mario Challenge που περιέχει levels-πονοκεφάλους από το Community. Μέσα από τρία επίπεδα δυσκολίας θα πρέπει να ολοκληρώσετε 8, 16 και 16 levels αντίστοιχα χρησιμοποιώντας 100 ζωές, οι οποίες στο Expert Mode επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι αρκετές! Ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα με skip να αντικαταστήσετε το level που σας έτυχε με νέο ενός άλλου χρήστη. 

Το μενού Course World, πέραν του 100 Mario Challenge που προαναφέραμε, περιέχει μεμονωμένα Courses άλλων χρηστών τα οποία μπορείτε να ολοκληρώσετε και να αξιολογήσετε, καθώς και το μενού Makers, με το οποίο εξετάζετε τα προφίλ των δημιουργών και παίζετε τα levels τους. Το Community ανταποκρίθηκε άψογα και πολλά από τα challenges είναι καλλιτεχνίες. Φυσικά θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τα Expert levels εντελώς Op, καθώς ορισμένα εξ αυτών περιέχουν κρυφά περάσματα, εχθρούς που πρέπει να νικήσετε με μεγάλη δυσκολία και ελάχιστα εφόδια, μέχρι και αιωρήσεις από την μία άκρη του level στην άλλη, μόνο πατώντας πάνω σε εχθρούς! Αν είστε σαδομαζοχιστές βετεράνοι των Super Mario απλά δοκιμάστε τα και θα καταλάβετε ότι είναι τελείως διαφορετικό το μυαλό ενός developer από αυτό ενός απλού χρήστη, που αναζητά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόκληση.

Do It Yourself
Ο level editor του Super Mario Maker είναι πολύ απλός στη χρήση. Με την οθόνη αφής του Wii U gamepad –η οποία χωρίζεται σε μικρά τετραγωνάκια- ορίζετε πόσο μεγάλο θα είναι το level σας, ποιο από τα τέσσερα διαθέσιμα games θα αφορά και τι theme θα περιέχει, για παράδειγμα γρασίδι, airship, ghost house, underwater κ.ο.κ. και τέλος την ακριβή μορφολογία του εδάφους, τους εχθρούς και τα power-ups. Η δυνατότητα να εισάγετε την παραμικρή πληροφορία σε οποιοδήποτε τετραγωνάκι του level σας είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του level editor. Ο χειρισμός απαιτεί το stylus και όχι…δαχτυλάκια, αν και αρκετές φορές λόγω της resistive οθόνης του Wii U gamepad θα χρειάζεται να σβήνετε διαρκώς τα λάθη σας ή να κάνετε undo.

Αν νομίζετε ότι παίζετε την σειρά Super Mario Bros στα δάκτυλα τότε δοκιμάστε τα Expert challenges και θα αναθεωρήσετε.

Η απόλυτη ελευθερία στις δυνατότητες δημιουργίας σας είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το Super Mario Maker. Τοποθετήστε goombas, koopa troopa ή hammer bros. τον ένα πάνω στον άλλο, ορίστε τι power-up θα βγάζει κάθε τετραγωνάκι, το έδαφος, τους σωλήνες, τις αιωρούμενες πλατφόρμες, τα κανόνα και τις λοιπές παγίδες του level, κοινώς τα πάντα όλα. Θα φτιάξετε κάποιο μικρό level για αρχή ή κάτι τεράστιο; Σε ποιο Super Mario της σειράς και με τι theme; Θα βάλετε ακόμη και boss fight με τον Bowser; Επίσης, πόσα λεπτά θα δώσετε στους χρήστες για να το ολοκληρώσουν; Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη θα καθορίσουν το πόσο καλός δημιουργός είστε, πέρα φυσικά απ’ τη συνοχή και το design που θα πρέπει να έχει ένα level. Εννοούμε δηλαδή μην πάτε να βάλετε…ψάρια σε level ξηράς. Εκτός κι αν θέλετε να troll-άρετε κόσμο.

Τα εργαλεία του level editor δυστυχώς δεν σας δίνονται όλα εξ αρχής. Αφού αφιερώσετε κάποια ώρα στο να φτιάχνετε levels, σας εμφανίζεται κάθε φορά ένα μήνυμα στην οθόνη, το οποίο σας ειδοποιεί ότι σε λίγες μέρες θα ξεκλειδώσετε μία συγκεκριμένη δυνατότητα, όπως νέα games, themes, tools, εχθρούς, power-ups, ηχητικά εφέ και γενικά όλα τα καλούδια που περιέχει το παιχνίδι. Για να παρακάμψετε την διαδικασία θα πρέπει να μεταβείτε στα Options της κονσόλας σας και να εισάγετε μελλοντική ημερομηνία. Διαφορετικά με αυτό το σύστημα θα χρειαζόσασταν πάνω από μήνα για να έχετε διαθέσιμα όλα τα εργαλεία κι όλα αυτά ενώ τα αρχικά που θα βρείτε την πρώτη ημέρα (Super Mario Bros. με τους βασικούς εχθρούς) σας περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό.

Η Nintendo πρόσθεσε ελάχιστα νέα features στον editor και ορισμένα ηχητικά εφέ (όπως…ανθρώπινες κραυγές!), ώστε να τονώσει το ενδιαφέρον μας. Κατά βάση όμως ο editor έχει όλα τα themes και τα περισσότερα γνωστά είδη εχθρών. Δεν παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη έκπληξη που να μπορέσει να μας εντυπωσιάσει, όπως επίσης δεν διαθέτει δυνατότητα edit της μουσικής κάθε level. Σημαντική λεπτομέρεια είναι η δυνατότητα προσθήκης ενός level που ολοκληρώσατε στο 10 Mario Challenge στα έτοιμα templates σας (Coursebot), ενώ μία παράλειψη που θα μπορούσε εύκολα να υλοποιήσει η Nintendo είναι η δυνατότητα κάθε χρήστης να μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του κόσμου, με τα levels που επιθυμεί, κοινώς να χτίσει ένα σενάριο με μια λογική συνέχεια, έστω κι αν αυτό στερείται των cutscenes. Απουσιάζει επίσης η δυνατότητα Co-Op.

Μετά από πολλούς πειραματισμούς, δημιουργήσαμε στο προσωπικό μου προφίλ (HardcoreGR) τα levels GameWorld (ID: 39E9-0000-000F-54A7), Battle of Bowser (ID: 2245-0000-000F-54B0) και Tetris World (ID: 6317-0000-000F-54B2). Περιμένουμε τα σχόλιά σας στο Forum, όπου και μπορείτε να δημοσιεύσετε τα levels που φτιάξατε για να τα παίξουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει upload ένα level είναι να το ολοκληρώσετε. Συνεπώς ένας καλός δημιουργός δεν χρειάζεται να έχει μόνο δημιουργικότητα, φαντασία και να βάζει στη δημιουργία του όλη του την τέχνη, αλλά να είναι και καλός παίκτης αν θέλει να δημιουργήσει ένα level που θα προσφέρει υψηλή πρόκληση.

Παίξτε μέχρι τελικής πτώσης
Το Super Mario Maker αποτελεί δέλεαρ για κάθε επίδοξο δημιουργό ή για όποιον θέλει να αφιερώσει ατελείωτες ώρες παίζοντας levels άλλων χρηστών σε τέσσερα πολυαγαπημένα 2D Mario games. Η διασκέδαση δεν τελειώνει ποτέ καθώς τα levels είναι ατελείωτα και θα έχετε πάντοτε υλικό για να ασχοληθείτε. Βάλτε επίσης κάτω την δημιουργικότητά σας και από Junior Level Designer κερδίστε την αναγνώριση των άλλων χρηστών φτιάχνοντας τα δικά σας levels.

Οι εκάστοτε ελλείψεις που αφορούν μουσική, Co-Op ή το γεγονός ότι τα εργαλεία σας δίνονται μετά από ημέρες (κάτι που παρακάμπτεται όπως προαναφέραμε) είναι μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στα όσα έχει να σας προσφέρει το παιχνίδι. Αποκτώντας το Super Mario Maker όπου το παλιό παντρεύεται άριστα με το νέο…τυπικά δεν χρειάζεται να αγοράσετε άλλο 2D Mario στο μέλλον. Άραγε μήπως αυτός ήταν ο λόγος που η Nintendo δεν είχε κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο όλα αυτά τα χρόνια;

Θετικά:
- Ατελείωτες επιλογές δημιουργίας level
- Ορισμός ακόμα και της παραμικρής λεπτομέρειας
- Υψηλή πρόκληση στα δύσκολα levels
- Νέα ξεκαρδιστικά ηχητικά εφέ
- Δυνατότητα upload των levels σας στο Internet
- Ατελείωτη αντοχή

Αρνητικά:
- Όλα τα tools του level editor σας δίνονται μετά από εβδομάδες
- Η resistive οθόνη του Wii U gamepad ενίοτε δυσκολεύει
- Απουσία Co-Op, editing στη μουσική και δημιουργία κόσμου με πολλαπλά levels.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.5

Το απόλυτο εργαλείο-video game που οφείλει να έχει στη συλλογή του κάθε fan της σειράς.

Μάνος Γρυπάρης  

NEWS   VIEW ALL

Super Mario Maker

[Αρχική δημοσίευση: 6/6/14] Μετά τα εξαιρετικά Mario Kart 8 και Super Mario 3D World, η Nintendo ετοιμάζει έναν ακόμα νέο τίτλο με πρωταγωνιστή τον αγαπητό Mario. Σύμφωνα με την ...
Posted (02 Sep 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 rjhe (Level 22) 07/09/2015 14:59
Νομίζω πως αν είχαμε αυτό το game στα χέρια μας όταν ήμασταν πιτσιρικάδες θα λιώναμε για πολλές ώρες!!!
#2 Aman (Level 16) 07/09/2015 14:59
Αν και δεν έχω Wii U, σίγουρα θα είναι ένα παιχνίδι που θα τραβήξει πολύ κόσμο, ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Και ο level editor και ο διαμοιρασμός των επιπέδων στο internet, θα δώσει τρομερή αντοχή στο χρόνο.
Πανέξυπνη κίνηση από την Nintendο
#3 LimeBone (Level 16) 07/09/2015 15:00
Πολύ καλό κι αναλυτικό review. Must have τίτλος για όλους τους λάτρεις των Mario και των Platform γενικότερα.
#4 Nocturne (Level 13) 07/09/2015 15:02
Μario craft mode on.
#5 swagiou (Level 8) 07/09/2015 15:28
Το παιχνίδι που αγαπήσαμε και μεγάλωσε γενιές και γενιές με την συντροφιά. Ο Mario επέστρεψε μια ακόμη φορά για να περάσουμε ξέγνοιαστες ώρες μαζί του. Τώρα με το Super Mario Maker ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει δικά του Levels.
#6 Tsakallos (Level 1) 07/09/2015 15:31
Αν το ειχαμε αυτο πιτσιρίκια θα ειχαμε καει κανονικα !!!!
#7 Mario07 (Level 22) 07/09/2015 19:00
Κλασική Super Mario απόλαυση, επίσης πολύ καλό review.
#8 DoUzOs (Level 27) 07/09/2015 19:13
Το όνειρο κάθε παιδιού όταν παίζαμε το Super Mario όταν ήμασταν μικροί.
#9 Blood King (Level 25) 07/09/2015 20:24
Το λαχταριστό review μου άνοιξε την όρεξη, λέτε να πάω να χτυπήσω κανένα Wii U; Για τον αθάνατο Mario μπορεί και να το πράξω!
#10 supermario644ever (Level 20) 07/09/2015 20:31
Ένα από τα καλύτερα Mario
#11 Aelaos (Level 11) 08/09/2015 15:36
Ενα wii u είναι ένα must για κάθε gamer. Μπορείς να παίξεις πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια που δεν μπορείς να τα παιξεις πουθενά αλλού. Ειδικά ένα μεταχειρισμένο με πακετάκι από παιχνίδια είναι πολυ καλή περίπτωση αγοράς :)
#12 NoGood! (Level 24) 10/09/2015 13:42
Σίγουρη αγορά!Επιτέλους θα φτιάχνουμε τα δικά μας Mario games! :-)
#13 +1 Marston (Level 12) 11/09/2015 06:40
Ένα τέτοιο παιχνίδι αιτιολογεί την αγορά ενός Wii U εύκολα. Ωραίο review.
Score 8.5
8.54 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform/Level Editor
Developer: Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/9/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.