Alan Wake Remastered

Hot
Ερμής Δερβίσης

Αναδρομή στους τρόμους της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναδρομή στους τρόμους της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναδρομή στους τρόμους της προηγούμενης δεκαετίας.

Η Φινλανδική Remedy Entertainment είναι πλέον μία από τις πιο γνωστές ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης στη βιομηχανία. Η πρώτης της δουλειά που την έκανε ευρέως γνωστή ήταν οι δύο πρώτοι τίτλοι της σειράς Max Payne, τους οποίους δημιούργησε για λογαριασμό της Rockstar. Στη συνέχεια αποφάσισε να χαράξει τη δική της πορεία και το 2010 κυκλοφόρησε το Alan Wake αποκλειστικά για το Xbox 360, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και στα PC. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο DLC και το spin-off Alan Wake’s American Nightmare. Η σειρά απέκτησε φανατικό κοινό όμως φαίνεται ότι δεν έφτασε τις πωλήσεις που περίμενε η Microsoft, στην οποία άνηκαν και τα δικαιώματά της και έτσι αποφάσισε να μην τη συνεχίσει.

Η Remedy στο μεταξύ κυκλοφόρησε το Quantum Break το 2016, πάλι για λογαριασμό της Microsoft, αλλά και το εξαιρετικό Control το 2019. Την ίδια χρονιά η Φινλανδική εταιρεία εξαγόρασε τα δικαιώματα του Alan Wake από τη Microsoft με σκοπό να συνεχίσει τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα. Η πρώτη της δουλειά με το Alan Wake, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, ήταν να τον κάνει το επίκεντρο του δεύτερου DLC του Control, με τίτλο AWE, ανακοινώνοντας έτσι ότι οι δύο τίτλοι είναι στο ίδιο σύμπαν. Ένα χρόνο μετά ανακοινώθηκε το Alan Wake Remastered, το οποίο αποτελεί και την πρώτη επαφή της σειράς με τις κονσόλες της Sony και της Nintendo.

alan wake remastered 1

Το σενάριο του Alan Wake Remastered είναι ακριβώς το ίδιο με την αρχική κυκλοφορία, χωρίς κάποια αλλαγή. Η ιστορία ακολουθεί τον διάσημο συγγραφέα Alan Wake, ο οποίος ταξιδεύει με τη γυναίκα του Alice στην επαρχιακή πόλη Bright Falls, για διακοπές. Λίγο μετά την άφιξή τους στο συγκεκριμένο μέρος, η Alice εξαφανίζεται υπό ανεξήγητες συνθήκες και ο Alan ξυπνάει μία εβδομάδα μετά, χωρίς να έχει καμία ανάμνηση από τις ημέρες που πέρασαν. Στην προσπάθειά του να ξαναβρεί την Alice, ο Alan θα ανακαλύψει πολλά εφιαλτικά σκηνικά βγαλμένα από ένα βιβλίο, το οποίο ο ίδιος δεν έχει γράψει ακόμα. Η ιστορία χωρίζεται σε έξι επεισόδια και μας πήρε περίπου 10 ώρες για την ολοκληρώσουμε. Στο Alan Wake Remastered περιλαμβάνονται και τα δύο DLC της αρχικής κυκλοφορίας που ονομάζονται The Writer και The Signal και αποτελούν δύο ακόμα επεισόδια, ενώ κρατούν περίπου δύο ώρες το καθένα. Το σενάριο κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει και σε τίτλο αυτής της δεκαετίας.

Χρόνια πίσω…
Στον τομέα του gameplay φαίνεται ξεκάθαρα και η πραγματική ηλικία του συγκεκριμένου τίτλου. Τον Alan Wake ελέγχετε από Third-person οπτική και θα κάνετε αρκετή εξερεύνηση και θα αντιμετωπίσετε αρκετούς εχθρούς. Στη διάθεσή σας έχετε για αρχή ένα φακό και ένα περίστροφο. Οι εχθροί καθώς τους έχει καταλάβει το σκοτάδι είναι άτρωτοι από τις σφαίρες σας και θα πρέπει πρώτα να τους φωτίσετε αρκετά με το φακό ώστε να μπορέσετε να τους κάνετε damage. Στην πορεία θα βρίσκετε διάφορα άλλα όπλα όπως τουφέκια, φωτοβολίδες και βόμβες κρότου λάμψης ή ακόμα και καλύτερους φακούς από τον αρχικό. Τις μπαταρίες του φακού θα πρέπει να τις αλλάζετε κάθε τόσο αν δεν θέλετε να περιμένετε να ξαναγεμίσουν.

Σφαίρες για τα όπλα και μπαταρίες βρίσκετε σε πολλά στο παιχνίδι όσο προχωράτε την ιστορία. Οι εχθροί δεν έχουν μεγάλη ποικιλία ούτε ιδιαίτερο A.I. και μαθαίνετε εύκολα το πως τους αντιμετωπίζετε. Όταν όμως βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα, ο Alan γίνεται αρκετά δυσκίνητος, ενώ η κάμερα ακολουθεί το φως του φακού αντί να είναι εντελώς ελεύθερη. Έτσι το gameplay μπορεί να γίνει λίγο εκνευριστικό και επαναλαμβανόμενο και σίγουρα δίνει την αίσθηση ότι παίζουμε ένα παιχνίδι 11 ετών.

alan wake remastered 2

Στον τομέα των γραφικών έχουν γίνει και οι περισσότερες βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό Alan Wake, το οποίο είναι πλέον αρκετά γερασμένο. Τα textures είναι αρκετά ανανεωμένα, οι λεπτομέρειες πολύ περισσότερες σε κάθε επιφάνεια και γενικώς τα περιβάλλοντα και οι χαρακτήρες δείχνουν πολύ πιο σύγχρονα. Οι φωτισμοί είναι επίσης πολύ καλή και βοηθούν πολύ στην ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει το Alan Wake. Οι χαρακτήρες είναι επίσης αρκετά ανανεωμένοι, όμως για παράδειγμα οι αλλαγές στο πρόσωπο του Alan ίσως δεν θα είναι ευπρόσδεκτες από όλους. Παρόλα αυτά το lip-sync είναι αρκετά άστοχο, ακόμα και στα cutscenes και σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο. Επιπλέον ο τίτλος στο PS5 τρέχει σε ανάλυση 4K στα 60fps, χωρίς κάποιο πρόβλημα. Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα, όπως είπαμε είναι αρκετά ανανεωμένο σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία, όμως σε σύγκριση με τους σύγχρονους τίτλους, παραμένει κάπως ξεπερασμένο.

Ο πιο γνωστός συγγραφέας των video games επιστρέφει για να μας θυμίσει τις παλιές περιπέτειές του και να μας προετοιμάσει για τις επόμενες.

Το soundtrack του Alan Wake παραμένει εξαιρετικό και βοηθάει πολύ στην ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει. Τα τραγούδια είναι απόλυτα ταιριαστά στις περιστάσεις που παίζουν με αποκορύφωμα ένα συγκεκριμένο σημείο προς το τέλος. Οι ambient ήχοι γίνονται ως και ανατριχιαστικοί στα σημεία που δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Οι ερμηνείες των ηθοποιών έχουν ωριμάσει αρκετά καλά με τον Mathew Porretta να πετυχαίνει σωστά τις αλλαγές στη διάθεση του Alan. Η πιο έντονη και χιουμοριστική ερμηνεία παραμένει φυσικά αυτή του Fred Berman στο ρόλο του Barry.

alan wake remastered 3

Νοσταλγία για τους fans και ιδανική ευκαιρία για τους νέους
Συνοπτικά το Alan Wake Remastered είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του, δηλαδή μία αρκετά περιποιημένη επανακυκλοφορία του αγαπημένου game του 2010. Πέρα από τις βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα και στα γραφικά, παραμένει το ίδιο παιχνίδι, όμως έρχεται σε ένα οικονομικό πακέτο μαζί με τα DLC του. Περισσότερο κερδισμένοι από αυτό, θα βγουν οι κάτοχοι PlayStation και Switch, που δεν είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν τότε. Για όσους είχατε παίξει το Alan Wake σε PC ή στις κονσόλες Xbox και είστε ήδη fans της σειράς, το Alan Wake Remastered αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να για να θυμηθείτε τις περιπέτειες του ομώνυμου συγγραφέα αλλά και για να προετοιμαστείτε για το Alan Wake II, το οποίο επιτέλους ανακοινώθηκε και έρχεται το 2023.

Θετικά:
- Σημαντικές βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα
- Αρκετά ενδιαφέρον σενάριο
- Εξαιρετική ατμόσφαιρα
- Value for money πακέτο

Αρνητικά:
- Τα γραφικά παρότι πολύ βελτιωμένα, είναι λίγα χρόνια πίσω
- Επαναλαμβανόμενο και απαρχαιωμένο gameplay
- Αρκετά άστοχο lip-sync
- Αφορά περισσότερο όσους δεν είχαν παίξει το αρχικό

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.6

Ένα ιδανικό ζέσταμα για το sequel.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Το Alan Wake Remastered για το Nintendo Switch αξιολογήθηκε από το ESRB

Περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το Alan Wake Remastered έρχεται στο Nintendo Switch έχουν πλέον εμφανιστεί. Το ESRB (Entertainment Software Rating Board) έχει δημοσιεύσει μια αξιολόγηση για το π...
Posted (12 Oct 2021)

Alan Wake Remastered: Οι απαιτήσεις στα PC

Η Remedy Entertainment ανακοίνωσε τις απαιτήσεις του Alan Wake στα PC και τις επιλογές ρύθμισης γραφικών που θα έχετε. Ελάχιστες απαιτήσεις:RAM: 8 GBCPU: i5-3340 ή Ryzen 3 1200GPU: Nvidia GeForce GTX...
Posted (27 Sep 2021)

Alan Wake Remastered

[Αρχική δημοσίευση: 18/6/21] Το site EpicData, το οποίο καταγράφει τις όποιες αλλαγές υπάρχουν στη βάση δεδομένων του Epic Games Store, εμφάνισε το Alan Wake Remastered. Το Alan Wake Remastere...
Posted (25 Sep 2021)

Alan Wake Remastered: Ημερομηνία κυκλοφορίας

[Αρχική δημοσίευση: 7/9/21] Το Alan Wake Remastered, η ανανεωμένη 4K έκδοση του παιχνιδιού του 2010 αλλά και τα δύο expansions, θα είναι σύντομα διαθέσιμα από την Epic Games. Το remaster θα περιλαμ...
Posted (10 Sep 2021)

Φήμη: Το Alan Wake Remastered δωρεάν με το PS Plus τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με φήμες, το Alan Wake Remastered θα δοθεί δωρεάν με το PS Plus για PS5, τον Οκτώβριο. Ο βασικός λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης φήμης είναι ότι σε όλες τις σελίδες που έχει εμφανιστεί ο τίτλ...
Posted (06 Sep 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.6
7.63 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure, Survival Horror
Developer: Remedy Entertainment
Publisher: Epic Games
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel i5-3340 ή AMD Ryzen 3 1200, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή ανώτερο, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 960 ή AMD RX470, Χώρος στο σκληρό δίσκο 36GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 5/10/21
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification