Football Manager 2022

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Xbox   Mac  

Μεταγραφικό θρίλερ.

Μεταγραφικό θρίλερ.

Μεταγραφικό θρίλερ.

Το Football Manager είναι σταθερή αξία, πολύ απλά γιατί κάθε χρόνο βελτιώνεται, λαμβάνοντας feedback από το community και κάνοντας πολύ καλό QA testing, πράγμα που τα τελευταία χρόνια στην gaming βιομηχανία σπανίζει αρκετά. Η φετινή έκδοση πατάει ένα μικρο σκαλοπατάκι πιο ψηλά και είναι πολύ πιο δελεαστική στο θέμα των μεταγραφών.

Το alter ego σας
Η αρχική μίνι αναβάθμιση που θα σας διασκεδάσει είναι η οθόνη δημιουργίας του avatar, η οποία έχει αναβαθμιστεί. Μπορείτε για άλλη μια φορά να εισάγετε την φωτογραφία σας και να απεικονιστεί στον προπονητή που θα φτιάξετε, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο εύρος από customizations, τόσο στην εξωτερική σας εμφάνιση, όσο και στο ντύσιμό σας.

Δυστυχώς η μόνη φορά που θα βλέπετε τον εαυτό σας είναι σε φωτογραφίες στις ειδήσεις και όχι μέσα στο γήπεδο, καθώς δεν υπάρχουν τα κλασικά πλάνα τύπου Fifa, έτσι για να μπείτε καλύτερα στο κλίμα του αγώνα. Στη συνέχεια, επιλέγετε την ομάδα σας ή δημιουργείτε σύλλογο από το μηδέν με την γνωστή επιλογή Create a Club. Τέλος, διαλέγετε τα ενεργά πρωταθήματα και το μέγεθος της Database. Φυσικά προτείνουμε Large database για να έχετε περισσότερες μεταγραφικές επιλογές.

Μεταγραφές και αλληλεπιδράσεις
Το FM 2022 έχει πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές στο μεταγραφικό σύστημα, το οποίο μάλιστα συνδυάζεται και με την αλληλεπίδραση με τους παίκτες και τους ατζέντηδες. Αν για παράδειγμα βάλετε προς πώληση έναν παίκτη που έχει μεγάλη επιρροή στην ομάδα και στα αποδυτήρια, τότε έχετε μια μικρή πιθανότητα να δείτε μια ομάδα παικτών να έρχονται μαζεμένοι σε εσάς και να σας ζητήσουν τα ρέστα. Αν πουληθεί ένας σημαντικός παίκτης σας τότε ένας άλλος, “πάλιουρας” της ομάδας θα σας κάνει παράπονα ότι η ομάδα αποδυναμώνεται κι εκεί θα πρέπει είτε να τον πείσετε ότι παίκτες που έχετε ήδη αξίζουν τα ίδια και καλύτερα, είτε να του υποσχεθείτε ότι θα κάνετε μεταγραφή με ίσο ή καλύτερο παίκτη, κάτι που θα το θυμάται.

Φυσικά οι ομαδικές συζητήσεις για τους στόχους της ομάδας και τα διάφορα meetings απαιτούν από εσάς τις κατάλληλες απαντήσεις. Κατά την διάρκεια των αγώνων υπάρχει μεγαλύτερα γκάμα από φράσεις και χειρονομίες που μπορείτε να πείτε στους παίκτες σας κι αν δεν σας ακούνε, ε πετάτε καμιά καρέκλα ή μπουκάλι νερό, έτσι για να “ανάψουν τα αίματα”.

Ένα πρόβλημα που εντόπισα στις μεταγραφές είναι ότι όταν θέλετε να αποκτήσετε έναν παίκτη, είτε με αγορά, είτε ελεύθερο και φτάνετε στην ώρα προσφοράς συμβολαίου, αν υπάρχουν κι άλλες ομάδες που τον διεκδικούν τότε μπορείτε να προσφέρετε βελτιωμένο συμβόλαιο μόνο για τις πρώτες μέρες. Από ένα σημείο κι έπειτα, ο παίκτης ενδέχεται ακόμα και να μιλάει με συγκεκριμένες ομάδες prive (γεγονός που σας έρχεται ως ειδοποίηση) κι εσείς να μην μπορείτε να του καταθέσετε βελτιωμένη πρόταση. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ακόμα και το Withdraw contract έχει χρονική καθυστέρηση ένα Continue, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αυτό είναι άκρως εκνευριστικό, που επιβάλεται να λυθεί ή να το λύσουμε…εμείς με Load προηγούμενο Save.

Στα meeting με το προσωπικό σας, θα σας δίνονται πλέον περισσότερες συμβουλές για το πως να χειριστείτε τους παίκτες στην προπόνηση, προτάσεις για να στείλετε τους coaches για νέο δίπλωμα, αλλαγές που πρέπει να κάνετε στο ρόστερ (όπως το να μεταφέρετε παίκτες από την Β’ ομάδα στην πρώτη ή στην Under-19 αν δεν χρησιμοποιούνται) κ.ο.κ.

Το FM 2022 προσθέτει ένα σωρό χαρακτηριστικά που ζήτησε το community και δικαιώνει την Sports Interactive για τις επιλογές της.

“Τον δανείζομαι λίγο, δεν σε πειράζει, ε;”
Αυτό που επίσης άλλαξε είναι ο δανεισμός παικτών. Αν δοκιμάσετε Approach to Loan τότε θα δείτε ότι στο 90% των περιπτώσεων, οι ομάδες ζητούν ως προϋπόθεση να αγοράσετε τον εκάστοτε παίκτη μετά από ένα χρόνο ή ακόμα και μετά από…5 συμμετοχές! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι αφύσικα πράγματα, την στιγμή που ένα σωρό ομάδες δανείζουν τους παίκτες τους χωρίς τέτοιες προϋποθέσεις. Ευτυχώς, όσο προχωράτε προς το Transfer Deadline, οι ομάδες που απαιτούν να αγοράσετε τους παίκτες τους με υπέρογκα ποσά σε μία σεζόν, αρχίζουν να σας παρακαλάνε να δανειστείτε τους παίκτες που ενδιαφερόσασταν βάζοντας “Optional buying price”. Επίσης, μέσα από διαπραγματεύσεις με Suggest terms και κλειδώματα σε προϋποθέσεις, μπορείτε να απαιτήσετε να πληρώνετε λιγότερα σε μισθούς. Εκεί οι ομάδες θα απαντούν ζητώντας χρήματα κάθε μήνα, ώστε να αναπληρώσουν τους μισθούς που έχασαν. Στους παικταράδες απαιτούνται ισχυρές διαπραγματεύσεις και σε σπάνιες περιπτώσεις ομάδες δέχονται και παίκτες ως ανταλλάγματα (είτε σε αγορά, είτε σε δανεισμό, αρκεί να θέλει και ο παίκτης σας).

Αν αποτύχετε 2-3 φορές να φέρετε έναν παίκτη, τότε οι παίκτες δεν είναι τόσο ανοικτοί σε επανάληψη προτάσεων, όπως οι ομάδες. Ενδέχεται να ξενερώσουν και να μην θέλουν καν να σας μιλήσουν. Εννοείται ότι οι διαπραγματεύσεις εξαρτώνται και από την συμπεριφορά των ατζέντηδων (αλλά και πόσα θα τους δώσετε) και το αν είναι διαλλακτικοί.

Deadline Day
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του FM είναι η Transfer Deadline Day. Αν σκοπεύετε να κάνετε αγοραπωλησίες παικτών τότε μπορείτε να επιλέξετε να συμμετάσχετε στην τελευταία ημέρα μεταγραφών και να το…ξενυχτήσετε μέχρι τα μεσάνυκτα μαζί με τους συναδέλφους σας! Στο Deadline Day, σε κάθε Continue περνάει συνήθως μία ώρα και η επικοινωνία είναι πολύ πιο συχνή για να προλάβετε να κλείσετε τους παίκτες. Μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε παίκτες τελευταία στιγμή, αλλά θα δείτε παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για πολλούς παίκτες, ακόμη περισσότερο για δανεικούς ή για ελεύθερους, μιας και πολλές ομάδες θα έχουν ήδη ξοδέψει μπάτζετ. Εκεί εννοείται ότι αν ένας παίκτης δέχεται πολλές προτάσεις τότε θα πρέπει να ανεβάσετε τον μισθό και τα χρήματα που θα λάβει για να τον κερδίσετε από άλλες ομάδες.

Ο μεταγραφικός “πυρετός” πλαισιώνεται και από πολλές προτάσεις ατζέντηδων, αλλά και άρθρα διάφορων sites, τα οποία σας πληροφορούν ποιες ομάδες ενδιαφέρονται για ποιους παίκτες. Άρα, μπορεί μια ομάδα είτε να αρπάξει παίκτη μέσα από τα χέρια σας, είτε να γίνει το αντίθετο. Όσο για τους ατζέντηδες, σας στέλνουν συχνά προτάσεις για τους παίκτες σας και μάλιστα σχετικές με αυτές των φίλτρων αναζήτησης που βάζετε στο Player Search, του στυλ "Αμυντικός χαφ με Marking, Tackling, Positioning στο 14" ή "Επιθετικός με Pace και Finishing 15 και ταυτόχρονα κάτω από 250.000 ευρώ. Στην Transfer Deadline οι προτάσεις ατζέντηδων είναι ακόμη περισσότερες, όπως φυσικά και οι διεκδικητές.

Σημαντική βοήθεια παρέχουν οι βαθμολογίες παικτών (A, B, C, D, E και F) που σας δείχνουν μια εικόνα από το Ability κάθε παίκτη. Ανάλογα με τους scouts σας, σε κάθε παίκτη υπάρχουν τα ανάλογα στατιστικά, ένα εύρος στατιστικών ή άγνωστα στατιστικά όταν κάνετε παίκτες scout. 

“Δώσε τίποτα βρε τσιφούτη”
Οι πρόεδροι των ομάδων δυστυχώς τσιγκουνεύονται ξανά σε ότι αφορά το προπονητικό team. Για παράδειγμα ενώ έχω πουλήσει ένα σωρό παίκτες κι έχω 3 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ και περιθώριο 340.000€ σε μισθούς, πάω να διαπραγματευτώ με τον Riccardo Saponara της Fiorentina. Ο σύλλογος με αφήνει να του δώσω μέχρι 30.000€ την εβδομάδα. Επειδή έχουν πέσει πάνω του ένα σωρό ομάδες γιατί πωλείται κοψοχρονιά, τελικά καταλήγει αλλού. Όμως δεν γίνεται την ίδια στιγμή ο πρόεδρας να μου επιτρέπει μέχρι 900€/εβδομάδα σε μισθούς για coaches και να προπονούν τους παίκτες μου οι τραχανοπλαγιάδες. Αν είχα 4.000€/εβδομάδα περιθώριο θα έκανα παπάδες εκεί.

Αντίστοιχα, για παικταράδες που ήθελα να φέρω και μου έλειπαν λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ο…εικονικός Γιάννης Αλαφούζος δεν μου έδινε τίποτα. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορεί να είναι και ρεαλιστικό.

Η σημασία της τακτικής και της προπόνησης
Πέρα από καλές μεταγραφές, μια ομάδα χρειάζεται να δουλεύει ρολόι σε όλους τους τομείς. Έτσι, οι καλές επιλογές σε τακτικές, το σωστό formation (π.χ. 4-2-3-1 για μικρές και μεσαίες ομάδες), το pressing, οι γρήγορες μεταβιβάσεις και η σωστή αξιοποίηση παικτών (στον ρόλο που πρέπει), είναι πάντοτε χρήσιμα συστατικά.

Το feedback των βοηθών σας είναι πολύ σημαντικό. Όσο καλύτερους βοηθούς έχετε, τόσο καλύτερα σχόλια για αλλαγή θα σας κάνουν, τόσο για την χρήση παικτών, όσο και για τους ρόλους, τους αντιπάλους που πρέπει να πιέζουν ή θα σας προτείνουν συχνά ακόμα και αλλαγές που πρέπει να κάνετε μέσα στο ματς. Το Data Hub βοηθάει στο να εστιάσετε στις αδυναμίες της ομάδας σας και να πείτε στους παίκτες σας που θα πρέπει για παράδειγμα να στοχεύουν τις πάσες τους και πως, να πιέσουν για να πάρουν αποτέλεσμα κ.ο.κ. Επίσης, οι παίκτες στην αρχή θα δυσκολευτούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας και θα πρέπει να τους κερδίσετε εντός και εκτός αγώνα, ειδικά στα αποδυτήρια όταν τα ξύνουν. Στα μεγάλα ματς πάντως θα έχουν για άλλη μία έκδοση μεγαλύτερο κίνητρο και όρεξη.

Επίσης, για άλλη μια φορά θα δείτε κλασικά παίκτες να διαμαρτύρονται για την προπόνηση, ειδικά αν τους έχετε βάλει ατομικό πρόγραμμα. Παράλληλα, μετά από φοβερή απόδοση, μπορείτε να δώσετε υπόσχεση για ρεπό απευθείας μετά από συνέντευξη τύπου. Η απόκτηση καλών coaches και φυσιοθεραπευτών από νωρίς θα σας απαλλάξει από τα όποια προβλήματα και με καλή κατανομή υποχρεώσεων στην προπόνηση θα αναπτύξει τους παίκτες σας καλύτερα.

Last but not least, η match engine. Στον τομέα των γραφικών υπάρχουν βελτιώσεις κυρίως ως προς τα κοντρόλ των παικτών και το τρέξιμο. Ωστόσο, όταν οι παίκτες στρίβουν, τα animations μοιάζουν λίγο με τα περυσινά. Επίσης, ακόμα κι αν επιλέξετε Key Highlights, δυστυχώς σας προβάλλονται πολλά περιττά δευτερόλεπτα χωρίς καθόλου δράση, κάτι που θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί.

Επιστροφή στους πάγκους
Το Football Manager 2022 καταφέρνει φέτος να παρουσιάσει ένα υπερπλήρες μεταγραφικό σύστημα. Ξεχωρίζει δε για την ποιότητά του και το βάθος του στο gameplay. Το σημαντικό είναι επίσης ότι σας γλιτώνει χρόνο, τόσο με ταχύτερο loading, όσο και με το διαρκές feedback από τους βοηθούς σας για διορθώσεις σε μεταγραφές, τακτικές, προπόνητη κτλ. ώστε να μην ψάχνετε οι ίδιοι με τις ώρες χωρίς λόγο. Αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί να ψάξετε είναι τους ιδανικούς παικταράδες. Αν θέλετε να βρείτε καλές προτάσεις αγοράς τότε μπείτε στο Forum του GameWorld.gr και σας τις έχουμε. Καλό κάψιμο.

Θετικά:
- Αναβαθμισμένο feedback από τους βοηθούς σας για όσα πρέπει να αλλάξετε
- Καλύτερα animations στο κοντρόλ της μπάλας και τα τρεξίματα
- Η Transfer Deadline Day
- Περισσότερο feedback με το Data Hub

Αρνητικά:
- Τα animations έχουν ακόμη θέματα στο πως οι παίκτες στρίβουν και αντιδρούν.
- Μικροθεματάκια με τις μεταγραφές

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.3

Το πληρέστερο μέχρι σήμερα Football Manager με μεγάλη βάση στις μεταγραφές.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Football Manager 2022

Η Sports Interactive ανακοίνωσε ότι το Football Manager 2022 θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου. Το νέο Manager game θα είναι διαθέσιμο στο Xbox Game Pass από την πρώτη ημέρα (PC, Xbox και σε άλλες συσ...
Posted (09 Sep 2021)

Το Football Manager 2022 θα προσθέσει γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες

Η εταιρεία ανάπτυξης του Football Manager, Sports Interactive, ανακοίνωσε ότι στο Football Manager θα προστεθούν γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες. Ο πρόεδρος της Sports Interactive, Miles Jacobson, δήλ...
Posted (24 Jul 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Tas13 (Level 14) 21/11/2021 10:19
Σε γενικές γραμμές το βλέπω ίδιο κάθε φέτος το Football Manager. Ωστόσο διαβάζοντας το review σου αλλά και user reviews έχει γίνει καλή δουλειά φέτος. Καιρός να το πάρω μετά από χρόνια. ;-)
#2 ArB (Level 13) 21/11/2021 20:23
Εντάξει εκτός του deadline day τα υπόλοιπα ούτε που τα είδα για να είμαι ειλικρινής.
Ωραίο review. Έχω φτάσει ήδη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου κι έχω κλείσει ταλεντάρες για καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιο τους.
Ξενυχτησμένος πάω στο γραφείο. Καλά πήγε αυτό. :lol:
Score 8.3
8.25 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Manager game
Developer: Sports Interactive
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: Απεριόριστοι
Requirements: ΛΣ: Windows 7 64-bit, 8/8.1, 10, Επεξεργαστής: Intel Core 2 or AMD Athlon 64 1.8GHz+, Μνήμη: 4 GB RAM, Κάρτα γραφικών: Intel GMA X4500, NVIDIA GeForece 9600M GT, AMD/ATI Mobility Raedon HD 3650 - 256MB RAM, 7GB χώρος στο σκληρό δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 8/11/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification