Deathloop

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PC   PS5 (Primary version tested)  

Μία επαναλαμβανόμενη επ’ άπειρον προσπάθεια απόδρασης.

Μία επαναλαμβανόμενη επ’ άπειρον προσπάθεια απόδρασης.

Μία επαναλαμβανόμενη επ’ άπειρον προσπάθεια απόδρασης.

Παρότι η τωρινή γενιά κονσολών κοντεύει να κλείσει χρόνο στην αγορά, τα games που κυκλοφορούν αποκλειστικά στις νέες κονσόλες και όχι και στις προηγούμενες, είναι ακόμα λίγα. Τα περισσότερα είναι από τις first-party εταιρείες της Sony. Μία εταιρεία που μπήκε πλέον και αυτή στην νέα γενιά είναι η Arkane Studios, γνωστή από την σειρά Dishonored, το Pray και άλλα. Με την νέα της δουλειά, το Deathloop, η Arkane θα προσπαθήσει να μας δείξει ότι έχει μάθει τόσα χρόνια και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να προσφέρει κάτι καινούργιο, κάνοντας έτσι και το πρώτο της μεγάλο βήμα στις καινούργιες κονσόλες.

H εξαγορά της Arkane Studios και ολόκληρης της Bethesda από την Μicrosoft, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα νέα της βιομηχανίας τους τελευταίους μήνες. Παρόλα αυτά, το Deathloop, όπως και το επερχόμενο GhostWire: Tokyo, βρίσκεται στην περίεργη θέση να ανήκει ουσιαστικά στη Microsoft, αλλά να μην μπορεί να κυκλοφορήσει στις κονσόλες της για ένα χρόνο, λόγω συμβολαίου που προϋπήρχε μεταξύ Sony και Bethesda. Επιπλέον ο συγκεκριμένος τίτλος έχει και εξιλεωθεί στα μάτια αρκετών λόγω του υπερβολικού marketing στο οποίο το έβαλαν οι εταιρείες όπου τους τελευταίους μήνες βλέπαμε σε κάθε event, ένα τρέιλερ με τα πολλά από τα ίδια πράγματα.

deathloop 1

Το Deathloop διαδραματίζεται στην δεκαετία του 60’ στο νησί Blackreef, το οποίο είναι κολλημένο σε μία χρονική λούπα. Κάθε βράδυ, ο χρόνος ξαναγυρίζει στο πρωί και η ίδια μέρα επαναλαμβάνεται επ’ άπειρον. Κανείς από τους κατοίκους του νησιού δεν γνωρίζει ότι βρίσκεται μέσα στην λούπα, εκτός από δύο άτομα. Ένας από τους δύο είναι ο Colt Vahn, που είναι και ο πρωταγωνιστής. Ο Colt σύντομα ανακαλύπτει ότι για να καταφέρει να σπάσει την λούπα και να δραπετεύσει από το Blackreef, θα πρέπει να σκοτώσει τους 8 Visionaries, που αποτελούν τους υπεύθυνους τους νησιού, μέσα σε μια μέρα, πριν ξαναγίνει λούπα.

Για να το καταφέρει αυτό ξεκινάει μία μεγάλη έρευνα στο νησί, σε όλες τις περιόδους της ημέρας και σε πολλές λούπες, για να μάθει περισσότερα για τις ζωές και τις συνήθειες των Visionaries και να βρει τρόπους να τους σκοτώσει ταυτόχρονα ή σε κοντινά διαστήματα. Ο δεύτερος άνθρωπος στο νησί που γνωρίζει ότι βρίσκεται σε λούπα και είναι αποφασισμένος να σταματήσει τον Colt από το να την σπάσει, είναι η Julianna Blake. Η Julianna δείχνει από την αρχή ότι γνωρίζει πολύ καλά τον Colt και της αρέσει να τον ενοχλεί και να τον σκοτώνει χιλιάδες φορές.. Με την Julianna ο Colt μιλάει μέσω ασυρμάτου και η σχέση τους αποτελείται από πειράγματα, χιουμοριστικές προσβολές και μπορεί να γίνει από εχθρική σε φιλική και το αντίστροφο, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Έτσι λοιπόν, παρότι η Julianna αποτελεί την κακιά της υπόθεσης και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μας χαλάσει το παιχνίδι (θα το αναλύσουμε παρακάτω), δεν μπορούμε παρά να τη συμπαθήσουμε, από ένα σημείο και μετά. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι πιο μονοδιάστατοι καθώς λένε και κάνουν τα ίδια πράγματα σε κάθε λούπα, όμως έχουν και αυτοί ενδιαφέρον. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, έχει μυστήριο, ενώ το παιχνίδι μας πήρε γύρω στις 16 ώρες για να το ολοκληρώσουμε, που είναι και ιδανική διάρκεια για τέτοιου είδους τίτλο. Το τέλος ίσως δεν ικανοποιήσει τους πάντες, όμως ταιριάζει με την ιστορία που θέλει να πει το Deathloop. Επιπλέον υπάρχουν κάποια ακόμα πράγματα να κάνετε αν είστε completionists.

Ας τον εκτοξεύσω στον αέρα για να τον πυροβολήσω στο κεφάλι
Το Deathloop φαινομενικά δείχνει να είναι ένα τυπικό First-Person Shooter, όμως τελικά είναι πολλά περισσότερα. Για αρχή δεν σας συστήνεται ποτέ απλά να αρχίσετε να πυροβολάτε όταν βρείτε μία ομάδα εχθρών, αλλά αυτή να είναι η τελευταία λύση κάθε φορά. Αντιθέτως το παιχνίδι δείχνει να προτιμάει να τους αντιμετωπίσετε με stealth, όσο μπορείτε. Μπορείτε να πάτε κρυφά πίσω από εχθρούς και να τους εκτελέσετε είτε σπάζοντας το λαιμό τους είτε μαχαιρώνοντάς τους με τη ματσέτα σας. Φυσικά θα βρείτε πολλά όπλα όπως πιστόλια, αυτόματα, shotguns, ένα που πετάει καρφιά και άλλα. Κάθε όπλο έχει το δικό του ξεχωριστό στυλ από τα συνηθισμένα ή αυτά που υπάρχουν στην πραγματική ζωή. Η ποικιλία τους δεν είναι μεγάλη, όμως αφού βρείτε το σετ που σας ταιριάζει, δεν θα θέλετε να το αλλάξετε.

deathloop 2

Εκτός από όλα αυτά, μέσα στην διάρκεια της ιστορίας μπορείτε να αποκτήσετε και κάποιες υπερδυνάμεις. Για παράδειγμα μπορείτε να γίνετε αόρατοι για λίγα δευτερόλεπτα, να τηλεμεταφερθείτε σε κοντινές αποστάσεις ή ακόμα να σηκώσετε από απόσταση εχθρούς στον αέρα και να τους πετάξετε στο κενό, σαν να έχετε το Force από τα Star Wars. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς με οποιοδήποτε συνδυασμό δυνάμεων και όπλων και έτσι το Deathloop μας δίνει μία ελευθερία στις μάχες που είναι πολύ ικανοποιητική. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Arkane κάνει εξαιρετική χρήση του Dualsense και των δυνατοτήτων του. Κάθε όπλο έχει διαφορετικό αντίκτυπο στις δονήσεις, ενώ το R2 έχει διαφορετική αντίσταση ή κλοτσάει διαφορετικά αναλόγως τον τύπο του όπλου που έχετε.

Πόσες φορές θα πεθάνουμε όλοι σε αυτό το νησί;
Οι εχθροί που θα συναντήσετε εκτός από τους Visionaries είναι οι ακόλουθοί τους, οι Eternalists. Οι Eternalists είναι ουσιαστικά κανονικοί άνθρωποι ντυμένοι με στολές και μάσκες και δεν έχουν ιδιαίτερη ποικιλία στο σχεδιασμό τους ή στα είδη τους και αποτελούν τους εχθρούς που θα αντιμετωπίζετε το 90% του χρόνου. Κάποιοι διαθέτουν όπλα για να σας πυροβολούν από μακριά ενώ άλλοι τρέχουν πάνω σας για melee επιθέσεις. Κανείς τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, όμως όταν μία ολόκληρη ομάδα σας ανακαλύψει και αρχίσει να σας πυροβολεί, τότε δύσκολα επιβιώνετε, ειδικά στην αρχή. Το ΑΙ τους δεν είναι ιδιαίτερα καλό και μπορείτε εύκολα να τους κοροϊδέψετε, καθώς από ένα σημείο και μετά , θα γνωρίζετε αρκετές από τις τοποθεσίες τους. Οι Visionaries επίσης δεν είναι μεγάλη απειλή. Κάθε ένας τους διαθέτει μία από τις υπερδυνάμεις που αναφέραμε πριν ή κάποιο όπλο με ειδική ικανότητα, όμως απλώς αντέχουν μερικές παραπάνω σφαίρες από τους συνηθισμένους εχθρούς. Όλους θα τους σκοτώσετε αρκετές φόρες, σε πολλές λούπες μέχρι να ανακαλύψετε τον τρόπο για να τους σκοτώσετε όλους μέσα σε μία μέρα.

deathloop 3

Η Julianna, στην προσπάθειά της να σας σταματήσει από το να σπάσετε την λούπα, κάνει διάφορες επιδρομές και προσπαθεί να σας βρει και να σας σκοτώσει. Το παιχνίδι σας προειδοποιεί, όμως πρέπει να είστε προετοιμασμένοι καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους εχθρούς. Εδώ έρχεται και το Multiplayer κομμάτι του Deathloop. Αν βρίσκεστε στο online mode, τότε μπορεί κάποιος άλλος παίκτης να πάρει τον έλεγχο της Julianna και να εισβάλει στο παιχνίδι σας, ενώ μπορείτε να το κάνετε και εσείς από το κεντρικό menu, διαλέγοντας το "Protect the Loop". Φυσικά μπορείτε να παίξετε σε offline mode και την Julianna θα την ελέγχει η CPU. Οι επιδρομές της Julianna, είτε από την CPU, είτε από άλλο παίκτη, μπορούν να γίνουν στις χειρότερες στιγμές. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε επιβιώσει από πολλές δύσκολες μάχες, να έχετε βρει αυτό που ψάχνετε σε μία περιοχή, να έχετε μείνει με ελάχιστη ζωή και να μπει και να σας σκοτώσει, χαλώντας έτσι το παιχνίδι σας

Σε κάθε λούπα έχετε περιθώριο να πεθάνετε δύο φορές, αλλιώς πηγαίνετε πάλι στην αρχή της ημέρας. Σε όλους τους χώρους που εξερευνάτε αλλά και όταν σκοτώνετε κάποιους εχθρούς βρίσκετε την ουσία Residuum την οποία χρησιμοποιείτε για να κάνετε infuse όπλα, δυνάμεις και αναβαθμίσεις. Αν για παράδειγμα κάποιο όπλο δεν το έχετε κάνει infuse και πεθάνετε οριστικά ή ξεκινήσετε την λούπα από την αρχή, τότε το χάνετε. Στο αρχηγείο του Colt μπορείτε να ταξιδέψετε σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις περιοχές του νησιού σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις περιόδους της ημέρας. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε στο μεσημέρι και θέλετε να πάτε κάπου το πρωί μπορείτε να προχωρήσετε την ημέρα για να ξεκινήσει από την αρχή. Εκεί μπορείτε να οργανώσετε το εξοπλισμό του Colt και να διαλέξετε ποια όπλα και ποιες δυνάμεις θα έχετε στην επόμενη προσπάθειά σας.

deathloop 4

Παρότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά βίαιο παιχνίδι, δεν γίνεται ποτέ πολύ σκοτεινό, λόγω του χιουμοριστικού τόνου που υπάρχει.

Ας πούμε next-gen γραφικά
Τα γραφικά του Deathloop είναι σίγουρα αρκετά όμορφα, όμως δεν είναι τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει ποτέ. Τα περιβάλλοντα έχουν πολλές λεπτομέρειες, ωραίο σχεδιασμό και κάθε πίστα αλλάζει αναλόγως την περίοδο της ημέρας που βρίσκεστε. Τα αντικείμενα στους εσωτερικούς χώρους είναι επίσης αρκετά καλοσχεδιασμένα και ρεαλιστικά. Τα όπλα έχουν επίσης αρκετά ενδιαφέροντες σχεδιασμούς. Λόγω κάποιων πολύχρωμων φωτισμών, ειδικά μέσα στα κτίρια, το Deathloop δείχνει να έχει ένα καρτουνίστικο σχεδιασμό που ίσως αδικεί το συνολικό αποτέλεσμα. Οι φωτισμοί είναι πετυχημένοι και αρκετές φορές εντυπωσιακοί. 

Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, ειδικά του Colt και της Julianna είναι επίσης αρκετά καλός, με αρκετή λεπτομέρεια στα πρόσωπά τους και στα ρούχα τους. Τα animations των εχθρών είναι ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση από το Deathllop, καθώς είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτρια και σε συνδιασμό με το κακό AI τους, το αποτέλεσμα δείχνει ότι ήθελε περισσότερη δουλειά από την Arkane. Στα modes υπάρχουν τρεις επιλογές για να παίξετε. Το πρώτο είναι 4Κ ανάλυση με στόχο τα 60fps, που όμως είναι σπάνια σταθερά. Το δεύτερο είναι 60fps σταθερά με στόχο το 4Κ, που είναι και η ιδανική και το τρίτο είναι 4Κ, 30fps με Raytracing, που κάνει το παιχνίδι πιο όμορφο, όμως τα 60fps αξίζουν πολύ περισσότερο σε ένα τέτοιου είδους Shooter. Bugs, lags ή glitches δεν συναντήσαμε στην έκδοση του PS5, όπου το Deathloop τρέχει ομαλότατα.

Στον ηχητικό τομέα επίσης δεν υπάρχουν πολλά παράπονα. Τα κομμάτια που ακούγονται έχουν τόνους retro και μυστηρίου και ταιριάζουν απόλυτα στο συνολικό στυλ που προσπαθεί να φτιάξει η Arkane. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης πολύ προσεγμένα και οι μαχαιριές και τα σπασίματα των λαιμών είναι ικανοποιητικά αν όχι υπερβολικά. Επίσης χρησιμοποιείται αρκετά και το μικρό ηχείο του Dualsense. Στους περισσότερους διαλόγους που κάνουμε με την Julianna, που γίνονται μέσω ασυρμάτου, την ακούμε μέσα από το χειριστήριο. Επίσης όταν για παράδειγμα πυροβολούμε με ένα αυτόματο, ακούμε τους κάλυκες που πέφτουν στο πάτωμα μέσα από το ηχείο που βρίσκεται στα χέρια μας.

Οι John E. Kelley και Ozioma Akagha που υποδύονται τον Colt και τη Julianna αντίστοιχα, κάνουν εξαιρετική δουλειά με τους ρόλους τους. Οι δύο χαρακτήρες έχουν αρκετό ενδιαφέρον, αλλάζουν συνεχώς διάθεση, πετάνε διάφορα αστεία και όλα αυτά με πειστικό τρόπο παρά την τρελή περίσταση στην οποία βρίσκονται. Η χημεία των χαρακτήρων γίνεται ξεκάθαρη από το πρώτο κιόλας λεπτό. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, ειδικά όσοι υποδύονται τους Visionaries κάνουν επίσης καλή δουλειά, όμως οι επειδή οι διάλογοί τους και οι ατάκες τους είναι οι ίδιοι σε κάθε λούπα καταντούν βαρετοί.

deathloop 5

Ιδιαίτερο, διασκεδαστικό και αξίζει σίγουρα μια δοκιμή
Συνοπτικά το Deathloop είναι μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς και ένας από τους καλούς τίτλους της νέας γενιάς. Σίγουρα δεν είναι αλάνθαστό, όμως αποτελεί μία πολύ καλή προσπάθεια από την Arkane και σίγουρα ξεχωρίζει. Η Arkane Studios έχει δείξει και στο παρελθόν και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι μία εταιρεία με πολύ ταλέντο και σίγουρα θα αποτελέσει ένα από πιο δυνατά χαρτιά της Microsoft και του Xbox στο μέλλον. Επιπλέον η Sony κάτι φαίνεται να ήξερε και καπάρωσε το παιχνίδι για ένα χρόνο. Αν ψάχνεται ένα τυπικό Action games που πηγαίνετε από το σημείο Α, στο σημείο Β ή κάποιο κλασσικό FPS όπως τα Call of Duty, τότε πιθανότατα το Deathloop δεν είναι για εσάς. Αν σας αρέσει το Stealth σε συνδυασμό με τους πυροβολισμούς, και ψάχνετε κάτι λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα με αρκετό μυστήριο και ενδιαφέρον σενάριο, είτε είστε απλά fans των Dishonored, τότε το Deathloop σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Θετικά:
- Όμορφα και λεπτομερή γραφικά
- Ενδιαφέρουσα ιστορία με μυστήριο και ανατροπές
- Ποικιλία στα όπλα, στις δυνάμεις και στους τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών
- Εξαιρετική υλοποίηση των δυνατοτήτων του Dualsense
- Ιδανική διάρκεια για το είδος του

Αρνητικά:
- Το AI των εχθρών και τα animations τους ήθελαν σίγουρα περισσότερη δουλειά
- Θέλει λίγο χρόνο για να αρχίσετε να καταλαβαίνετε το τι πρέπει να κάνετε
- Προς το τέλος μπορεί να γίνει λίγο επαναλαμβανόμενο για κάποιους

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.2

Αν είναι ο τελευταίος τίτλος της Arkane στο PlayStation, τότε μας αφήνει με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Το Deathoop δέχεται review bombing στο Steam για το DRM του

Το Deathloop δέχεται review bombing στο Steam για την χρήση του λογισμικού Denuvo. Tο Deathloop είναι ένα από τα νέα games με την υψηλότερη βαθμολογία που κυκλοφόρησαν φέτος, φαίνεται ωστόσο ότι η έκ...
Posted (16 Sep 2021)

Hideo Kοjima: “Ίσως αρρωστήσω παίζοντας Deathloop”

Ο γνωστός σχεδιαστής παιχνιδιών Hideo Kojima έχει τις δικές του σκέψεις για το νέο παιχνίδι της Arkane, το Deathloop, το οποίο έχει λάβει καλές κριτικές και για κάποιους είναι διεκδικητής του Game of ...
Posted (14 Sep 2021)

Deathloop: Οι απαιτήσεις στα PC

Η Bethesda ανακοίνωσε τις απαιτήσεις του Deathloop. Οι ελάχιστες απαιτούν GTX 1060. Ωστόσο, για 4K και 60fps θα χρειαστείτε μία RTX 3080! Οι ελάχιστες απαιτήσεις:1080p / 30fps με low settings:OS : 6...
Posted (08 Sep 2021)

Deathloop gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 26/2/21] Ένα νέο trailer του επερχόμενου Deathloop παρουσιάστηκε στο State of Play στις 25 Φεβρουαρίου και εκτός από gameplay παρουσίασε και το νέο τραγούδι Deja Vu, από τον καλλιτ...
Posted (31 Aug 2021)

Τα Deathloop και Ghostwire: Tokyo θα κυκλοφορήσουν και στο Xbox Series X

[Αρχική δημοσίευση: 21/9/20] Ο Phil Spencer επιβεβαίωσε ότι το Xbox πρόκειται να σεβαστεί την ρήτρα αποκλειστικότητας του Deathloop και του Ghostwire: Tokyo για PS5. Σε συνέντευξή του στο...
Posted (08 Dec 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Whiva (Level 2) 16/09/2021 22:42
Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα τόσο καλό. Πρωτότυπο και ενδιαφέρον concept. Ωραίο review.
Score 8.2
8.42 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure, First-Person Shooter
Developer: Arkane Studios
Publisher: Bethesda Softworks
Διάθεση: Bethesda Softworks
Players: 1
Requirements: 12GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-8400 στα 2.80GHz ή AMD Ryzen 5 1600, Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 1060 (6GB) ή AMD Radeon RX 580 (8GB), Χώρος στο σκληρό δίσκο 30GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/9/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Death's Door   (8)
10
The Riftbreaker   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification