F1 2021

Hot
Ζήστε το drama στο δικό σας Netflix.

Ζήστε το drama στο δικό σας Netflix.

Ζήστε το drama στο δικό σας Netflix.

Είναι αντικειμενικά λίγοι πλέον οι φίλαθλοι της Formula 1 που δεν έχουν τουλάχιστον ακουστά για το ντοκιμαντέρ του Netflix. Στην τρίτη του σεζόν ήδη, έχει διεισδύσει επιτυχώς στα δρώμενα του αθλήματος, αποκαλύπτοντας πτυχές από τα άδυτα των ομάδων, τα εργοστάσια, τις διαπραγματεύσεις, τις συμμαχίες και τις κόντρες. Αναφορές προς τη σειρά από δημοσιογράφους, σχολιαστές, ολόκληρα subreddits, και φυσικά ατελείωτα σαρκαστικά memes για το πόσο ρεαλιστική είναι ή δεν είναι.

Ένα μεγάλο ποσοστό θεατών θεωρεί πως η υπερβολική δραματοποίηση καταστάσεων και συμβάντων καταντάει γελοία. Είναι γεγονός όμως πως το drama πουλάει, και όσο πιο πιπεράτα είναι τα επεισόδια, τόσο περισσότεροι παρακολουθούν με τα ποπκόρν στο χέρι. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, με την ακροαματικότητα να αυξάνεται ολοένα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

f1 2021 1

Ποιο είναι το δικό σου Braking Point;
Εν μέσω της εξαγοράς της από την Electronic Arts, η Codemasters πατάει σε αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή και την αξιοποιεί στο έπακρο για το ολοκαίνουριο story mode. Όχι μόνο έχουμε μια απόπειρα για ιστορία ανάμεσα στους αγώνες, αλλά για πρώτη φορά έχουμε interactive στιγμιότυπα από τη ζωή των οδηγών εκτός της πίστας. Τις σχέσεις μεταξύ τους, με τις οικογένειές τους, τους στόχους, τις έχθρες, και τα συναισθήματά τους.

Φυσικά τον πρωταρχικό ρόλο παίζουν πάντα τα μονοθέσια. Η συνολική διάρκεια του Braking Point, όπως ονομάζεται το mode, είναι γύρω στις 5 ώρες, με την πλειονότητα του χρόνου να σας βρίσκει πίσω από το τιμόνι. Το σενάριο είναι γραμμικό και παρά τις περιστασιακές επιλογές διαλόγου είσαστε απλά θεατής. Δεν υπάρχει πολύ μεγάλο βάθος και η ουσία του είναι να σας δείξει διάφορες συνθήκες που θα αντιμετωπίσετε παίζοντας το «κανονικό» career mode, μετατρέποντάς το πρακτικά σε ένα μεγάλο, αναλυτικό tutorial.

Άλλος για Netflix;
Αναλαμβάνετε το ρόλο του Aiden Jackson, ενός νεοφερμένου οδηγού που προσπαθεί να εξοικειωθεί γρήγορα με τους φρενήρεις ρυθμούς που ακολουθεί η Formula 1 και να ξεδιπλώσει το ταλέντο που του χάρισε το εισιτήριο στην εικοσάδα με τους γρηγορότερους οδηγούς του πλανήτη. Σε αυτή του την πορεία θα έχει συμμάχους και εχθρούς, συνεργάτες και αντίζηλους, τους οποίους θα πρέπει να καλοπιάσετε, νικήσετε, ή αποστομώσετε τόσο στην πίστα όσο και εκτός αυτής.

Προσπαθώντας να περιορίσουμε ενδεχόμενα spoilers, θα έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε όλη τη γκάμα οδήγησης που έχει να προσφέρει το παιχνίδι, τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά σενάρια. Καιρικές συνθήκες, στενές επαφές, και τεχνικά προβλήματα, δικά σας ή αντιπάλων σας, θα στήσουν τη σκηνή την οποία θα έρθουν να δέσουν τα πυκνά cutscenes. Σταδιακά, θα δείτε την κατάσταση από όλες τις μεριές, δημιουργώντας μια σφαιρική εικόνα λίγο πριν το φινάλε.

f1 2021 2

Δύσκολα αγοράζει κανείς ένα racing παιχνίδι για το καθηλωτικό του σενάριο. Μην περιμένετε πλοκή ή ερμηνείες για Όσκαρ. Όμως όσοι απολαμβάνετε τη σειρά του Netflix, θα απολαύσετε αδιαμφισβήτητα το να είστε στο επίκεντρο μιας σεζόν της. Να είστε εσείς το…μήλο της Έριδος και στο επίκεντρο των κουτσομπολιών και της διαβούλευσης των δημοσιογράφων. Για τους υπόλοιπους, είναι απλά μια διασκεδαστική εισαγωγή για το κυρίως πιάτο, και θα σας δείξει εν συντομία όλα τα καινούρια κόλπα που κρύβει στο μανίκι της η Codemasters φέτος.

200 στη στροφή, στ’ αλήθεια όμως
Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο κομμάτι – την οδήγηση. Τo F1 2020 έκανε ένα μεγάλο βήμα στο να προσελκύσει νέο κόσμο, με περισσότερα συστήματα υποβοήθησης από ποτέ, φτάνοντας μέχρι και να έχει ένα casual mode στο οποίο ουσιαστικά το αυτοκίνητο πάει μόνο του. Φυσικά όλα είναι απόλυτα παραμετροποιήσιμα ώστε να έχετε την οδηγική εμπειρία που σας βολεύει, με κάθε επιπλέον βοήθεια να κλέβει λίγο από την μέγιστη επίδοση που μπορείτε να πετύχετε.

f1 2021 3

Διατηρώντας το ίδιο μοτίβο, έτσι και φέτος έχετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα όμως, ο χειρισμός έχει κάνει επιπλέον βήματα προς την προσομοίωση, με το στρίψιμο του τιμονιού και την εναλλαγή σε γκάζι φρένο να έχουν πιο έντονη επίδραση στην προσπάθειά σας να μείνετε στο δρόμο. Αν και συνολικά η εξέλιξη είναι θετική, ορισμένες απόπειρες μίμησης των πραγματικών οδηγών όπως η χρήση των kerbs (αυτά τα άσπρα-κόκκινα κομμάτια στις στροφές) μπορούν να αποβούν μοιραίες, καθώς το σύστημα είναι ίσως λίγο πιο ευαίσθητο από ό,τι θα έπρεπε.

Πώς θα ήταν άραγε, αν όλο αυτό το drama έρχονταν στη Δράμα;

Ποτέ ξανά βαρετές Κυριακές
Παράλληλα με τις βελτιώσεις στην οδήγηση, έχουμε και την προσθήκη νέων επιλογών για το επίπεδο ζημιάς που μπορούν να υποστούν τα αυτοκίνητα, καθώς και την ισχύ της πιθανότητας να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Όταν δε υπάρξει κάποιο πρόβλημα, μπορείτε πλέον να ορίσετε πόσο εύκολα θα παρθεί η απόφαση να εμφανιστεί το safety car, αναστέλλοντας προσωρινά τον αγώνα. Αυτές όλες οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με μια γκάμα που κάνει το παιχνίδι πιο παραμετροποιήσιμο από ποτέ, ουσιαστικά εγγυώνται ότι δεν θα έχετε ποτέ ξανά βαρετούς αγώνες.

Επεκτείνοντας την ανάλυση σε ολόκληρα τα Grands Prix και όχι μόνο τον αγώνα της Κυριακής, μεγάλες βελτιώσεις έχουν γίνει και στον τρόπο που διαχειρίζονται τα practice sessions. Πέραν της μεγαλύτερης ευκολίας με την οποία μπορείτε να ολοκληρώσετε τους στόχους κάθε δοκιμαστικού, καθώς όλα είναι πιο ξεκάθαρα, υπάρχει και η επιλογή ελεγχόμενης προσομοίωσης, όπου διαλέγετε τι θέλετε να προσπαθήσει να πετύχει το AI σε κάθε τμήμα του session. Αυτό σας γλυτώνει χρόνο, όμως ταυτόχρονα έχει μεγαλύτερη φθορά για το αυτοκίνητο, σε σχέση με το να το κάνετε μόνοι σας, διατηρώντας έτσι την ισορροπία.

f1 2021 4

Θέλω να ελέγχω τα πάντα προσωπικά
Διαφορές υπάρχουν και στα career modes του παιχνιδιού. Να υπενθυμίσουμε επιγραμματικά ότι το Driver Career σας κάνει οδηγό της Formula 1 σε κάποια από τις 10 πραγματικές ομάδες, δίνοντας σας την ευκαιρία να λάμψετε με τις ικανότητές σας στην άσφαλτο αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσετε την ομάδα να εξελίξει το μονοθέσιο και να σκαρφαλώσει στην κορυφή των επιδόσεων. Στο My Team, από την άλλη, θα γίνετε ο ιδιοκτήτης και οδηγός μιας 11ης ομάδας, προσθέτοντας στις αρμοδιότητές σας την ανεύρεση δεύτερου οδηγού, τη διαχείριση των διαφόρων departments που αναπτύσσουν το αυτοκίνητο, τις δραστηριότητες της εταιρείας, καθώς και την επικοινωνία με τον τύπο όποτε αυτό χρειάζεται.

Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι και στις δύο περιπτώσεις είναι η Έρευνα & Ανάπτυξη στην πορεία της σεζόν, αλλά και η προετοιμασία για την επόμενη. Το σύστημα εδώ έχει αλλάξει αρκετά, περνώντας από ένα παραδοσιακό skill tree σε μια σειρά από κάρτες. Υπήρξαν παράπονα ότι αυτό το έκανε λίγο πιο δύσκολο στην πλοήγηση και παρακολούθηση της πορείας με την πάροδο του χρόνου, όμως για τον μέσο χρήστη κάνει τα πράγματα πιο απλά και στρωτά.

f1 2021 5

Στην περίπτωση που είστε και ιδιοκτήτης, θα πρέπει όπως κάθε χρόνο να έχετε στο νου σας το ηθικό του κάθε department, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα το ρυθμό παραγωγής και το επίπεδο ποιότητάς του. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές όμως, τώρα δίνεται βαρύτητα στα καινούρια department events. Προσομοιώνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα ενός Team Principal, θα πρέπει να παίρνετε αποφάσεις για διάφορα μικροθέματα που προκύπτουν, ζυγίζοντας πάντα το όφελος και το κόστος.

Η ακριβής διάρκεια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται ευθέως από τον τρόπο παιχνιδιού και τις επιλογές σας. Μια σεζόν μπορεί να διαρκέσει από 15 μέχρι και 120+ ώρες χωρίς καν να υπολογίσουμε τα flashbacks και restarts που θα χρειαστείτε. Με τις ομάδες και τους οδηγούς να εξελίσσονται διαρκώς, όσο σας αρέσει το πιλοτάρισμα μονοθέσιου δεν θα βαρεθείτε ποτέ.

f1 2021 6

Φίλοι κι εχθροί
Όλα τα συνηθισμένα πλέον modes επιστρέφουν και είναι πάλι διαθέσιμα. Τοπικό split screen, απλοί και ranked αγώνες online, πρωταθλήματα μεταξύ φίλων ή αγνώστων με προκαθορισμένες εβδομαδιαίες μέρες και ώρες, συμμετοχή στο αντίστοιχο Grand Prix της εβδομάδας, καθώς επίσης και ευκαιρία συμμετοχής σε επίσημα τουρνουά που διοργανώνει η ίδια η Formula 1. Δεν λείπει τίποτα αλλά δεν υπάρχει και καμία αξιοσημείωτη προσθήκη.

Η ουσιαστική προσθήκη έρχεται στο career mode. Μετά από εκκλήσεις χρόνων από τους χρήστες, έρχεται επιτέλους το career για δύο παίκτες. Με δύο διαφορετικές εκδοχές, όπου στη μία είστε και οι δύο οδηγοί για την ίδια ομάδα και στην άλλη αυτόνομοι οδηγοί που μπορεί να βρεθείτε σύμμαχοι ή αντίπαλοι ανά πάσα στιγμή, έχετε πλέον τη δυνατότητα να ζήσετε όλη την εμπειρία του πρωταθλήματος με παρέα.

Μην αλλάζεις αυτό που δουλεύει, κι ας είναι εφτά χρονών
Το μοναδικό ίσως απογοητευτικό κομμάτι της φετινής έκδοσης είναι η στάσιμη κατάσταση στον τομέα των γραφικών και του ήχου. Υπάρχουν μικρές βελτιώσεις στον ήχο και τα πρόσωπα των οδηγών είναι σε πιο πιστή απόδοση από ποτέ. Όμως κατά τα άλλα έχουμε ακριβώς την ίδια μηχανή και την ίδια εμφάνιση.

Ομολογουμένως αυτή η χρονιά είναι μεταβατική. Η εξαγορά από την ΕΑ ήρθε πολύ αργά μέσα στην πορεία ανάπτυξης του παιχνιδιού για να έχει ουσιαστική επίδραση πέραν του λογότυπου EA Sports. Το αν θα δούμε σε επόμενες χρονιές επιρροές, είτε θετικές, με τη χρήση καλύτερων(;) engines της καινούριας μαμάς, είτε αρνητικές, με την εισαγωγή microtransactions, παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

f1 2021 7

Αφού δουλεύει είπαμε
Από το 2009 μέχρι σήμερα, η Codemasters έχει κυκλοφορήσει 13 εκδόσεις της σειράς. Τα games της δεν έχουν ανταγωνιστή, παρά την διάθεση άλλων racing sims με μονοθέσια κατά καιρούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το F1 2021, το οποίο διακρίνεται σε όλους τους τομείς. Σε αυτό σίγουρα βοηθάει η απευθείας συνεργασία με την ίδια την Formula 1. Συν τις άλλοις σκεφτείτε απλά ότι οι ίδιοι οι οδηγοί αφιερώνουν χρόνο παίζοντας τον ετήσιο τίτλο στο Twitch και δείχνουν να απολαμβάνουν την εναλλακτική.

Χωρίς η Codemasters να επαναπαύεται, οι developers της συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά για να βελτιώνουν διαρκώς την ποικιλία και την ποσότητα του περιεχομένου. Δεν αφήνουν τα πράγματα να βαλτώσουν, και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεγαλώσουν το κοινό τους και να φέρουν περισσότερο κόσμο σε επαφή με τις συγκινήσεις της F1. Και τα καταφέρνουν αξιέπαινα σε κάθε απόπειρα.

Θετικά:
- Δυναμική επιστροφή του story mode με πιπεράτο σενάριο
- Ουσιαστικές προσθήκες στο gameplay
- Αυξημένη ποικιλία παραμετροποίησης της οδικής και αγωνιστικής εμπειρίας
- Πολυαναμενόμενο career για δύο παίκτες
- Μελλοντική προσθήκη των τριών καινούριων αγώνων που προστέθηκαν στο πρωτάθλημα λόγω πανδημίας

Αρνητικά:
- Καλή αρχή για story mode, αλλά με πολύ περιθώριο για βελτίωση
- Χλιαρή αναβάθμιση γραφικών/ήχου
- Για μια ακόμη φορά απουσία ελεύθερης δημιουργίας του χαρακτήρα σας

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.4

Είναι λίγο κουραστικό να λέμε κάθε χρόνο για τη Formula 1 στα καλύτερά της, αλλά η Codemasters αποδεικνύει ξανά και ξανά γιατί αξίζει να είναι στο τιμόνι αυτού του μονοθέσιου.

Γρηγόρης Κοσμίδης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Kostas Dalaklidis (Level 14) 24/08/2021 14:54
Είναι σημαντικό που το παιχνίδι παραμένει καλό παρά την εξαγορά της Codemasters από την EA. Οι fans θα το εκτιμήσουν!
#2 AntonKos (Level 17) 24/08/2021 20:24
Είχα πάρει περυσι το F1 2020 και θεωρώ ότι τα άξιζε τα λεφτά του.
Φέτος θα πάρω και τη νέα έκδοση απλά θα περιμενω να πέσει η τιμή γιατί έρχεται φθινόπωρο κι έχουμε δύσκολες εποχές.
Ωραίες οι προσθηκες thanks Γρηγόρη για το review! :-)
Score 8.4
8.31 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Codemasters
Publisher: EA Sports
Διάθεση: EA Hellas (210-6018800)
Players: 1, 1-2, 1-20
Requirements: Λειτουργικό σύστημα: 64 bit Windows 10, Επεξεργαστής: Intel Core i3 2130 / AMD FX 4300, 8 GB RAM, Κάρτα Γραφικών: NVIDIA GTX 950 / AMD R9 280 (Υποστήριξη DirectX12), Χώρος στο σκληρό: 80 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 16/7/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
10
Chivalry 2   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification