Subnautica: Below Zero

Hot
Επιστροφή στον εξωγήινο βυθό.

Επιστροφή στον εξωγήινο βυθό.

Επιστροφή στον εξωγήινο βυθό.

Το sequel που όλοι οι fans των Survival games περίμεναν έφτασε. Η εταιρεία ανάπτυξης και publisher Unknown Worlds Entertainment επιστρέφει με το Subnautica: Below Zero, την συνέχεια του πολύ επιτυχημένου Subnautica του 2018. Publisher για τις φυσικές εκδόσεις ήταν η Bandai Namco. Το Subnautica: Below Zero είναι ένα Open World Survival Action-Adventure όπως τον πρώτο τίτλο της σειράς και βρισκόταν σε early access για PC και Mac από τις 30 Ιανουαρίου του 2019, ενώ κυκλοφόρησε κανονικά στις 14 Μαϊου του 2021 για PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch και Mac.

Το sequel του Subnautica ήταν αρχικά να αποτελέσει απλώς ένα DLC του πρώτου παιχνιδιού, όμως τελικά το μέγεθος του project μεγάλωσε αρκετά και έτσι η Unknown Worlds Entertainment αποφάσισε να το μετατρέψει σε έναν ξεχωριστό τίτλο. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του Subnautica οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές και το Subnautica: Below Zero τις ικανοποίησε σε έναν μεγάλο βαθμό, συγκεντρώνοντας καλές κριτικές και πουλώντας πολλές χιλιάδες αντίτυπα. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι το sequel δίνει αισθητά μεγαλύτερη έμφαση στο σενάριο.

subnautica below zero 1

Επιστροφή στον 4546B
Το σενάριο λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του Subnautica, στα τέλη του 22ου αιώνα μ.Χ.. Πρωταγωνίστρια είναι η Robin Ayou, μία επιστήμονας η οποία αποφασίζει να ταξιδέψει στον πλανήτη 4546B για να ανακαλύψει τις συνθήκες της εξαφάνισης της αδελφής της Samantha. Η Samantha εργαζόταν στην παγωμένη περιοχή του 4546B “Sector Zero” ως ερευνήτρια ρομποτικής για λογαριασμό της Alterra Corporation, μίας εταιρείας που ελέγχει πολλά ηλιακά συστήματα στον γαλαξία όπου βρίσκεται ο πλανήτης. Η Alterra αποφάσισε για κάποιον μυστηριώδη λόγο να αποσύρει όλους τους εργαζόμενούς της από τον πλανήτη και απέδωσε τον θάνατο της Samantha σε ατομική της ευθύνη, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Η Robin είναι αποφασισμένη να επιβιώσει στο αφιλόξενο εξωγήινο τοπίου το κατά βάση καλυμμένου από νερό 4546B και να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη.

Εξερεύνηση και επιβίωση σε ένα αφιλόξενο παγωμένο τοπίο
Το Subnautica: Below Zero είναι ένα Open World Survival Action-Adventure το οποίο λαμβάνει χώρα στον πλανήτη 4546B, ο οποίος είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από νερό. Καλείστε να επιβιώσετε σε αυτόν τον αφιλόξενο πλανήτη, να κτίσετε βάσεις, να κάνετε craft χρήσιμα αντικείμενα και να ανακαλύψετε τα μυστικά που κρύβει. Υπάρχουν τέσσερα διαθέσιμα modes. Το πρώτο είναι το Survival, στο οποίο καλείστε να κρατήσετε σε καλά επίπεδα τα stats temperature, oxygen, health, food και water για να παραμείνετε στην ζωή. Το Survival επιτρέπει το respawn στην βάση ή στο όχημά σας σε περίπτωση που πεθάνετε, αλλά χάνετε όλο το inventory σας.

Το δεύτερο mode είναι το Freedom, το οποίο είναι το ίδιο με το Survival χωρίς τα stats food και water. Το τρίτο είναι το Hardcore mode, το οποίο είναι ίδιο με το Survival με την διαφορά πως αν πεθάνετε το παιχνίδι τελειώνει και χάνετε οριστικά. Τέλος υπάρχει και το Creative mode, στο οποίο δεν μπορείτε να πεθάνετε και έχετε στην διάθεσή σας όλα τα υλικά και εξαρτήματα του παιχνιδιού σε αφθονία για να κατασκευάσετε βάσεις και να εξερευνήσετε χωρίς τον φόβο του θανάτου. Όλα τα modes είναι για έναν παίκτη και συνεπώς για ακόμα μία φορά απουσιάζει η δυνατότητα οποιασδήποτε μορφής multiplayer.

Ο χειρισμός τόσο του χαρακτήρα όσο και τον οχημάτων του παιχνιδιού είναι αρκετά προφανής και όμοιος με το πρώτο Subnautica. Η κίνηση γίνεται με τα βελάκια ή τα πλήκτρα WASD, ενώ ανοίγετε τον εξαιρετικά σημαντικό ψηφιακό βοηθό PDA πατώντας το πλήκτρο TAB. Το PDA σας επιτρέπει να δείτε το inventory σας, τα screenshots που έχετε τραβήξει, να διαβάσετε ηχητικά μηνύματα που έχετε λάβει, να επισκεφτείτε την βάση δεδομένων σας και να επιθεωρήσετε τα blueprints που έχετε ανακαλύψει. Τα blueprints αποτελούν ουσιαστικά “συνταγές” για την κατασκευή οποιουδήποτε αντικειμένου στον κόσμο του Subnautica: Below Zero, από μπαταρίες μέχρι ολόκληρα δωμάτια. Για να κατασκευάσετε ένα αντικείμενο πρέπει να έχετε ανακαλύψει το blueprint του, το οποίο γίνεται σκανάροντας όμοια αντικείμενα που έχει εγκαταλείψει η Alterra στον βυθό του πλανήτη με τον ειδικό σαρωτή σας.

subnautica below zero 4

Ορισμένα blueprints βρίσκονται επίσης μέσα σε κουτιά που αποκαλούνται “data boxes”. Η κατασκευή ενός αντικειμένου απαιτεί πέρα από το blueprint και την συγκέντρωση όλων των πρώτων υλών που αναγράφει. Ορισμένες από αυτές όπως τα diamonds είναι ιδιαίτερα σπάνιες και απαιτούν αρκετή υποθαλάσσια εξερεύνηση από μέρους σας. Η σύνθεση των αντικειμένων γίνεται σε ένα ειδικό μηχάνημα που αποκαλείται “fabricator”, το οποίο το έχετε από την πρώτη στιγμή διαθέσιμο στην μικρή βάση που σας ανήκει από την αρχή. Τα αντικείμενα αυτά ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό. Από wearables όπως φιάλες οξυγόνου για να αντέχετε περισσότερο κάτω από το νερό έως εργαλεία όπως φακούς, σαρωτές, μαχαίρια μέχρι και τμήματα κτηρίων όπως δωμάτια για την δημιουργία της βάσης σας. Το base building γίνεται μέσω του εργαλείου habitat builder.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όλων τον modes εκτός από το creative είναι η διαχείριση των stats σας. Θα πρέπε, ειδικά στην αρχή, να ανεβαίνετε συχνά στην επιφάνεια για να παίρνετε αέρα ενώ εξερευνείτε την θάλασσα, να πλησιάζετε σε πηγές θερμότητας για να ζεσταίνεστε όταν εξερευνείτε την παγωμένη στεριά και να φροντίζετε να τρώτε και να πίνετε νερό. Ευτυχώς τα ψαράκια της θάλασσας του 4546B είναι ιδανικά για μεζέ και μπορείτε ακόμα και να τα νοστιμίσετε με κομμάτια αλατιού που θα βρείτε στον βυθό! Επιπλέον, το ψάρι bladderfish μπορεί να μετατραπεί σε νερό μέσω του fabricator.

Ένα “παγωμένο” sequel που εστιάζει στο σενάριο.

Βέβαια, όσο πηγαίνετε σε μεγαλύτερο βάθος τόσο τα θαλάσσια πλάσματα μεγαλώνουν και από ένα σημείο και μετά είστε εσείς ο μεζές. Μέχρι ένα βάθος θα αρκεί το μαχαίρι σας για να αντιμετωπίσετε τα εχθρικά πλάσματα στην συνέχεια όμως οι αντίπαλοι δυσκολεύουν και κρίνεται αναγκαία η χρήση οχημάτων εξοπλισμένων με συστήματα άμυνας. Στην στεριά υπάρχει επίσης μία όχι και τόσο εντυπωσιακή ποικιλία πανίδας που αποτελείται κυρίως από τα πλάσματα Pengwings, που μοιάζουν με εξωγήινους πιγκουίνους Το A.I. είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό και “ρεαλιστικό”.

Υπάρχουν πολλά καινούρια χαρακτηριστικά που δεν βρισκόντουσαν στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Πέρα από την ανανεωμένη (αν και λίγο φτωχή από άποψη περιεχομένου) παγωμένη στεριά υπάρχουν πολλά καινούρια θαλάσσια biomes για να εξερευνήσετε, ενώ έχει εισαχθεί και ένα σύστημα καιρού που περιέχει από απλή λιακάδα μέχρι βροχές μετεωριτών και καταιγίδες. Η πρωταγωνίστρια έχει επίσης φωνή, σε αντίθεση με τον πρώτο τίτλο. Οι βασικότερες μάλλον αλλαγές είναι όμως σε ότι αφορά την μετακίνησή σας με την προσθήκη πολλών νέων μεθόδων γρήγορου ταξιδιού. Η πρώτη είναι το Seatruck, ένα σφαιρικό όχημα για ταχεία υποθαλάσσια εξερεύνηση. Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε modules για το Seatruck που σας προσφέρουν επιπλέον storage, απωθητικά συστήματα για αρπακτικά και την δυνατότητα για εξερεύνηση σε μεγαλύτερο βάθος, μεταξύ άλλων.

subnautica below zero 3

Η στολή mecha “Prawn Suit” επίστρέφει και αυτή και μπορείτε να την δέσετε στο πίσω μέρος του Seatruck με ένα άλλο module για να την παίρνετε παντού μαζί σας. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το teleportation module, που σας επιτρέπει να τηλεμεταφερθείτε στο σημείο που βρίσκεται το όχημα από οποιοδήποτε μέρος στον χάρτη με την χρήση του tether tool. Ένα ακόμα καινούριο όχημα είναι το Hoverbike, το οποίο αποτελεί την ταχύτερη μέθοδο μετακίνησης στην στεριά και είναι ουσιαστικά ένα μηχανάκι που ίπταται μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος.

Η διάρκεια του, αν και λίγο μικρότερη από αυτή του πρώτου Subnautica, είναι πλήρως ικανοποιητική. Μου πήρε γύρω στις 15 ώρες να ολοκληρώσω το main story αλλά το πήγα κάπως “βιαστικά”, με τον μέσο χρόνο να βρίσκεται γύρω στις 20 ώρες. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε και τα extras η διάρκειά του αγγίζει τις 30 ώρες. Το Subnautica: Below Zero είναι όμως πολύ περισσότερα από το σενάριό του και μπορείτε να απολαμβάνετε την Sandbox πτυχή του θεωρητικά για πάντα, ενώ και το κομμάτι της εξερεύνησης έχει επίσης πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Πολύ όμορφα υποθαλάσσια γραφικά
Το Below Zero όπως και το πρώτο Subnautica αναπτύχθηκε στην Unity Engine και τα γραφικά του είναι πραγματικά πολύ όμορφα. Ο φωτισμός είναι εξαιρετικός, κάτι που φαίνεται τόσο κοιτώντας τον πολύ όμορφο εξωγήινο ουρανό όσο και μέσα στην καταγάλανη θάλασσα. Τα biomes είναι στην πλειοψηφία τους πολύ καλοσχεδιασμένα, αλλά ορισμένα είναι κάπως αδιάφορα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και τον υποθαλάσσιων πλασμάτων δεν είναι ιδιαίτερα λεπτομερή και ρεαλιστικά, όμως δεν ήταν άλλωστε αυτός ο σκοπός των δημιουργών τους. Τα animations είναι αρκετά ομαλά και προσομοιώνουν καλά την υποβρύχια κίνηση.

Εξαιρετικοί ήχοι με ένα ατμοσφαιρικό soundtrack
Το soundtrack δεν είναι άσχημο αλλά ούτε και κάτι το εξαιρετικό και γίνεται κάπως μονότονο σε ορισμένες φάσεις. Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει ακουστικά του Subnautica: Below Zero είναι στους ήχους του περιβάλλοντος. Από τους βρυχηθμούς που κάνουν τα γιγαντιαία θαλάσσια κήτη μέχρι τον θόρυβο των πετρών όταν σπάνε κατά την διάρκεια της απόκτησης πρώτων υλών οι ήχοι είναι εξαιρετικά ρεαλιστικοί και προκαλούν δέος. Το voice acting τόσο της πρωταγωνίστριας όσο και των ηχητικών μηνυμάτων άλλων ανθρώπων κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι επίσης πολύ ικανοποιητικού επιπέδου.

subnautica below zero 5

Λιγότερος τρόμος, περισσότερη πλοκή
Το βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο του Subnautica: Below Zero από τον προκάτοχο είναι πως αποτελεί ένα παιχνίδι που βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο σενάριο. Η πρωταγωνίστρια έχει φωνή, χαρακτήρα και μία συγκεκριμένη αποστολή πάνω στον πλανήτη η οποία είναι γνωστή από την αρχή. Αυτή η οργάνωση μειώνει λίγο τον φόβο του αγνώστου, χωρίς όμως να απουσιάζουν οι τρομακτικές στιγμές κατά την διάρκεια της εξερεύνησης. Η αγορά του στα 30 ευρώ σίγουρα αξίζει τόσο αν έχετε παίξει τον πρώτο τίτλο όσο και αν δεν έχετε, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϋπόθεση για να το απολαύσετε. Συνολικά ένα αρκετά καλό sequel του εξαιρετικού Subnautica, που αξίζει να βρίσκεται στην συλλογή κάθε fan των Survival.

Θετικά:
- Πολύ όμορφο περιβάλλον για εξερεύνηση
- Ανεπτυγμένο base building
- Νέα οχήματα
- Πολύ καλό σενάριο
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Λιγότερο τρομακτικό σε σχέση με το πρώτο Subnautica
- Αδιάφορο soundtrack
- Απουσία multiplayer
- Ορισμένα αδιάφορα biomes

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.5

Μία επιτυχημένη συνέχεια του Subnautica στους πάγους.

Γιώργος Τσάκωνας

NEWS   VIEW ALL

Subnautica: Below Zero

Το Subnautica: Below Zero, sequel του Subnautica του 2018, έρχεται τον Μάιο. Στο Subnautica: Below Zero θα υπάρχει μία νέα ιστορία, καινούργια περιβάλλοντα για να εξερευνήσετε, καινούργια items για ν...
Posted (14 Apr 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 BigGreekGamer (Level 31) 08/06/2021 19:15
Από το review και το βίντεο που είδα, πέραν των όμορφων γραφικών, βρίσκουμε και εδώ αρκετή λεπτομέρεια. Δεν ξέρω αν καθόμουν ποτέ να παίξω το συγκεκριμένο game αλλά αν μου δινόταν η ευκαιρία δεν θα έλεγα όχι. Πολύ ωραίο review απ' τον Γιώργο!
Score 7.5
7.72 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival
Developer: Unknown Worlds Entertainment
Publisher: Unknown Worlds Entertainment
Διάθεση: Unknown Worlds Entertainment
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3 / AMD Ryzen 3 2.6ghz+, Κάρτα γραφικών Intel HD 530 ή καλύτερη, Χώρος στο σκληρό δίσκο 15GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64-bit ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/05/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification