Oddworld: Soulstorm

Hot
REVIEWED ON PC   PS5 (Primary version tested)   PS4  

Κάθε επαναστάτης έχει και τις ευθύνες του.

Κάθε επαναστάτης έχει και τις ευθύνες του.

Κάθε επαναστάτης έχει και τις ευθύνες του.

Η σειρά Oddworld έχει μία ιστορία για πάνω από δύο δεκαετίες. Ο πρώτος τίτλος, Oddworld: Abe’s Oddysee κυκλοφόρησε το 1997 για PC ενώ το demo ήταν από τα πρώτα διαθέσιμα στο αρχικό PlayStation. Λόγω της επιτυχίας του, την επόμενη κιόλας χρονιά είδαμε το sequel με τίτλο Oddworld: Abe’s Exoddus, το οποίο έλαβε επίσης πολύ καλές κριτικές και πωλήσεις. Τα επόμενα παιχνίδια της σειράς Oddworld: Munch’s Oddysee και Stanger’s Wrath ήρθαν στην επόμενη γενιά κονσολών, και συγκεκριμένα στο αρχικό Xbox, το 2001 και το 2005 αντίστοιχα και έκαναν την μετάβαση σε 3D γραφικά και gameplay. Παράλληλα με τις βασικές κυκλοφορίες, κυκλοφόρησαν και διάφορα spin offs τους σε φορητές κονσόλες, όπως το Game Boy, ενώ όλοι σχεδόν οι βασικοί τίτλοι είδαν και ports σε μεταγενέστερες κονσόλες.

Μετά το Oddworld: Stranger’s Wrath, η σειρά έκανε ένα αρκετά μεγάλο διάλλειμα για σχεδόν μία δεκαετία. Τo Oddworld: New ‘n’ Tasty κυκλοφόρησε το 2014 για όλα τα σύγχρονα format και αποτέλεσε 2D remake του Abe’s Oddysee, του αρχικού παιχνιδιού της σειράς. Η επιτυχία του ήταν αρκετή για να συνεχιστεί η σειρά, όμως πέρασαν για άλλη μία φορά αρκετά χρόνια και το Oddworld: Soulstorm κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021 και αποτελεί επίσης το ντεμπούτο της σειράς στο PS5, την πέμπτη γενιά κονσολών που την βλέπουμε. Το Oddworld: Soulstorm αποτελεί sequel του New ‘n’ Tasty και remake του Abe’s Exoddus.

oddworld soulstorm 1

Abe σώσε μας.
Η ιστορία του ξεκινάει αμέσως μετά τα γεγονότα του New ’n’ Tasty (και του Abe’s Oddysee), όπου ο Abe έγινε, σχεδόν άθελά του, απελευθερωτής του λαού του, των Mudokons και ηγέτης της επανάστασης εναντίων των κακών Glukkons. Εκεί που οι Mudokons γιόρταζαν την επανάστασή τους, ξαφνικά όλα πάνε στραβά και ο Abe πρέπει να σώσει για άλλη μία φορά τους συμπατριώτες του. Ταυτόχρονα τον ψάχνει και ο κακός Molluck. Το σενάριο παίρνει αρκετές ελευθερίες και δεν είναι απόλυτα πιστό στο Abe’s Exoddus, όπως έκαναν για παράδειγμα τα remakes των Resident Evil 2 και 3. Σαν ιστορία δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και είναι σχετικά προβλέψιμη όμως είναι στο στυλ της σειράς, δηλαδή σκοτεινή με αρκετές πινελιές χιούμορ.

Ελέγχοντας το μυαλό των εχθρών μας.
Στον τομέα του gameplay το Oddworld: Soulstorm παραμένει αρκετά πιστό στο Platform στυλ της σειράς. Η Oddworld Inhabitants το έχει βαφτίσει 2.9D, καθώς ναι μεν ο Abe μπορεί να κουνηθεί μόνο δεξιά και αριστερά, όμως η κάμερα αλλάζει συνεχώς οπτική γωνία, σε πραγματικό χρόνο. Αποτελείται από 15 πίστες, η οποίες χρειάζονται περίπου μία ώρα η κάθε μία, για τις ολοκληρώσετε. Σε περίπτωση που κολλήσετε σε κάποιο σημείο θα χρειαστείτε παραπάνω χρόνο. Εμάς μας πήρε γύρω στις 18 ώρες για να ολοκληρώσουμε την ιστορία. Αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για το καλό τέλος, ξεκλειδώνονται και δύο ακόμα. Αν αποφασίσετε να κυνηγήσετε και τα trophies/achievements, τότε θα αφιερώσετε αρκετές ώρες ακόμα. Στις πίστες εκτός από το να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο προορισμό, υπάρχουν και αρκετοί παράδρομοι για να εξερευνήσετε, όπου μπορείτε να βρείτε collectables, χρήσιμα αντικείμενα και Mudokons για να απελευθερώσετε.

Τα puzzles που θα συναντήστε έχουν να κάνουν κυρίως με το πως θα καταφέρετε να περάσετε από εχθρούς και θανατηφόρα εμπόδια. Έτσι το Oddworld: Soulstorm βασίζεται αρκετά στο trial and error, πράγμα που σημαίνει ότι θα πεθάνετε πολλές φορές στην διάρκειά του, από τις πρώτες κιόλας πίστες. Τα checkpoints όμως είναι αρκετά γενναιόδωρα και τα loading times μηδαμινά. Ο χειρισμός είναι απλός και θα τον μάθετε εύκολα και επιπλέον το παιχνίδι χρησιμοποιεί σωστά τα adaptive triggers του Dualsense χειριστηρίου, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά σε άλματα σε ψηλότερες πλατφόρμες, παίζει ρόλο και η τύχη αν τα καταφέρετε.

Επιπλέον, καθώς ο Abe ηγείται της επανάστασης, πάντα υπάρχουν σκλάβοι Mudokons για να απελευθερώσετε. Σε κάθε πίστα υπάρχουν αρκετοί, τους οποίους μπορείτε να τους πείτε να σας ακολουθήσουν και να τους οδηγήσετε σε συγκεκριμένες πύλες για να τους ελευθερώσετε οριστικά. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό να ελευθερώσετε κάποιους καθώς υπάρχουν για παράδειγμα πόρτες που έχουν πολλούς διακόπτες που πρέπει να πατηθούν ταυτόχρονα. Οι Mudokons όπως θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορούν πολύ εύκολα να πεθάνουν, οπότε όταν έχετε αρκετούς μαζί θα πρέπει να κάνετε αρκετή υπομονή. Αναλόγως με τους πόσους θα σώσετε σε κάθε πίστα, θα πετύχετε θετικό ή αρνητικό κάρμα (ή μάλλον Quarma). Συνολικά στο παιχνίδι υπάρχουν πάνω από 1.400 για να σώσετε και όπως αναφέραμε και πριν, αναλόγως με τους πόσους θα σώσετε, θα εξαρτηθεί ποιο από τα τέσσερα διαφορετικά τέλη θα δείτε.

oddworld soulstorm 2

Οι εχθροί δεν έχουν μεγάλη ποικιλία όμως αποδεικνύονται δύσκολοι, κυρίως λόγω της τοποθεσίας τους σε κάθε περίπτωση. Το ΑΙ τους δεν είναι κάτι σπουδαίο και θα μάθετε γρήγορα τα μοτίβα τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν να κολλάνε σε άβολα σημεία. Αν σας εντοπίσει ένας εχθρός χρειάζονται ελάχιστες σφαίρες για να σας σκοτώσει, οπότε ή είναι στιγμιαίος θάνατος ή θα πρέπει να τρέξετε γρήγορα. Ο Abe μπορεί να βρει ή να φτιάξει διάφορα αντικείμενα στις πίστες, τα οποία έχουν διάφορες χρήσεις. Για παράδειγμα μπορεί να βρει μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό για να το ρίξει κοντά σε φωτιές για κάψει τους εχθρούς του ή εμπόδια για να προχωρήσει. Άλλα παραδείγματα είναι μπάλες που ρίχνει για να εξουδετερώσει προσωρινά τους εχθρούς. Στις πίστες σε ορισμένα σημεία υπάρχουν επίσης αυτόματοι πωλητές που πουλάνε τα συστατικά που χρειάζεστε όμως πρέπει να έχετε αρκετά χρήματα Moolah.

Το stealth είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού καθώς κρατώντας πατημένο ένα κουμπί μπορείτε να περπατάτε αθόρυβα ακόμα και ακριβώς πίσω από τους εχθρούς. Επίσης θα μπορείτε να κρυφτείτε μέσα σε ντουλάπια ή μέσα σε ατμούς. Επιπλέον υπάρχει και η ικανότητα του Abe να ελέγχει τα μυαλά των εχθρών. Όταν το κάνετε αυτό μπορείτε ή να σκοτώσετε άλλους κακούς ή να εξοντώστε αυτόν που ελέγχετε, ή ακόμα και να τραβήξετε για παράδειγμα κάποιο μοχλό, τον οποίο ο Abe δεν μπορεί μόνος του. Σε κάποια σημεία όμως υπάρχουν κάποιες συσκευές, οι οποίες σας εμποδίζουν από το να χρησιμοποιήσετε αυτή την ικανότητα, αν βρίσκεστε στην εμβέλειά τους.

Πιθανότατα θα πεθάνετε εκατοντάδες φορές μέχρι το τέλος.

oddworld soulstorm 3

Σαν να βλέπετε μία περίεργη animated ταινία.
Τα γραφικά του Oddworld είναι σίγουρα τα καλύτερα που έχουμε δει ως τώρα στη σειρά και ειδικά κατά την διάρκεια των cutscenes. Η Oddworld Inhabitants χρησημοποίησε την μηχανή γραφικών Unity. Στα cutscenes η λεπτομέρεια είναι τεράστια στα περιβάλλοντα και στους σχεδιασμούς των χαρακτήρων και τα πρόσωπά τους και είναι σαν να βλέπετε μία ιδιαίτερη animated ταινία. Στο gameplay όμως δεν έχει γίνει η ίδια εξαιρετική δουλειά. Στις πίστες υπάρχει επίσης αρκετή λεπτομέρεια, όμως υπάρχουν κάποια σημεία όπου φαίνεται ότι ήθελαν περισσότερη δουλειά. Για παράδειγμα μπορεί να συναντήστε κάποια βράχια που οριακά δεν φαίνονται τα pixels. Ο φωτισμός είναι αρκετά καλός και βοηθάει πολύ στην συνολική εικόνα, κάνοντάς την ρεαλιστική. Τα animations των χαρακτήρων είναι απλώς ικανοποιητικά αλλά όχι κάτι σπουδαίο.

Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους και ειδικά αν είστε fans της σειράς και έχετε παρακολουθήσει την πορεία και την εξέλιξή της, την τελευταία εικοσαετία. Bugs υπήρχαν σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως μέσα στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, η Oddworld Inhabitants κυκλοφόρησε αρκετά patches και τα διόρθωσε. Το μεγαλύτερο bug που συναντήσαμε ήταν σε μία περίπτωση όπου ένα εμπόδιο δεν κουνιόταν από την θέση του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε την συγκεκριμένη πίστα από την αρχή.

Ο ηχητικός τομές του Oddworld: Soulstorm είναι ικανοποιητικός. Τα ηχητικά εφέ είναι αρκετά καλά και πιστευτά. Οι ατάκες όμως που λένε οι εχθροί όμως καταντούν επαναλαμβανόμενες καθώς δεν έχουν ιδιαίτερη ποικιλία. Ο δημιουργός της σειράς και σκηνοθέτης του παιχνιδιού, Lorne Lanning, επιστρέφει στον ρόλο του Abe και διάφορων άλλων χαρακτήρων, όπως του κακού Molluck και κάνει αρκετά καλή δουλειά. Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να προσέξαμε ότι ο ίδιος ηθοποιός υποδύεται όλους αυτούς τους χαρακτήρες.

oddworld soulstorm 4

Ένα μεγάλο βήμα για την σειρά.
Συνοπτικά το Oddworld: Soulstorm είναι αυτό που περίμεναν οι fans της σειράς τόσα χρόνια. Έχει εξελίξει όλους τους τομείς της και αποτελεί ίσως τον καλύτερο τίτλο της. Για όσους έρχονται για πρώτη φορά στην σειρά, αποτελεί ένα αξιόλογο Platform τίτλο, ο οποίος όμως λόγω της δυσκολίας του, ίσως δεν μπορέσει να αγαπηθεί από όλους. Παρά τα μικροπροβλήματα που έχει δεν είναι κακός τίτλος. Το προτείνουμε κυρίως σε όσους συμπαθούν τον Abe και την σειρά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σε όσους έχουν αρκετή υπομονή και χρόνο να το δοκιμάσουν, ειδικά μέσα στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του, που διατίθεται δωρεάν με το PS Plus.

Θετικά:
- Ικανοποιητικό gameplay
- Όμορφα γραφικά, ειδικά στα cutscenes
- Μεγάλη διάρκεια
- Απόλυτα πιστό στο ύφος της σειράς
- Αρκετές δραστηριότητες πέρα από την βασική ιστορία

Αρνητικά:
- Η δυσκολία γίνεται υπερβολική σε κάποια σημεία
- Αρκετό trial and error
- Διάφορα bugs
- Κάποιες φορές ο χειρισμός δεν είναι εντελώς ακριβής

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Ο Abe επιστρέφει καλύτερος από ποτέ.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Kadaz (Level 17) 14/04/2021 00:08
Θα είναι καλό. Δεν το έχω παίξει το τελευταίο αλλά ο Abe ποτέ δεν απογοητεύει.
#2 apovag (Level 13) 14/04/2021 00:52
Τελικά σαν το Oddworld: Abe's Oddyssee δεν έχει. Αυτό είναι παρηγοριά στον άρρωστο μου φαίνεται.
#3 BigGreekGamer (Level 31) 14/04/2021 10:14
Πολύ ωραίο review και πάλι από τον Ερμή. Το game έχει ένα ενδιαφέρον και θα το δοκιμάσω σίγουρα όταν πάρω PS5 καθώς το πήρα την περίοδο που είναι δωρεάν με την PS Plus.
#4 Scavenger (Level 23) 15/04/2021 11:30
Από τις πρώτες μου επαφές με το PS1, ίσως το αγαπώ λίγο παραπάνω λόγω αναμνήσεων αλλά η σειρά δεν μου έχει προσφέρει ποτέ μεγάλες απογοητεύσεις. Θα το τσεκάρω σίγουρα και μπράβο στον Ερμή για το review.
#5 Blood Prince (Level 29) 30/04/2021 16:25
Quoting BigGreekGamer:
Πολύ ωραίο review και πάλι από τον Ερμή. Το game έχει ένα ενδιαφέρον και θα το δοκιμάσω σίγουρα όταν πάρω PS5 καθώς το πήρα την περίοδο που είναι δωρεάν με την PS Plus.


Δεν είναι ανάγκη να πάρεις PS5.Κυκλοφορεί και σε PS4.
Score 7
7.28 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle-Platform
Developer: Oddworld Inhabitants
Publisher: Oddworld Inhabitants
Διάθεση: Oddworld Inhabitants
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core Intel Quad Core 1.7Ghz, Κάρτα Γραφικών: Nvidia GTX 670 2GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο: 20GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 6/4/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
5
Monster Train   (8.17)
7
Cyberpunk 2077   (8.14)
8
Returnal   (8.13)
9
10
It Takes Two   (8.06)

Latest User Reviews

1.
2.
Gran Turismo Sport   (8.0)
6.
F1 2020   (7.5)
7.
Cyber Shadow   (8.0)
8.
9.
10.
Cyberpunk 2077   (8.0)
Notification