Fallout 4

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Η εξουσία και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Η εξουσία και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Η εξουσία και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

"Ο πόλεμος δεν αλλάζει ποτέ". Με αυτή την φράση ως μόνιμη ατάκα της σειράς, η Bethesda μας φέρνει το νέο έπος της. Τέσσερα χρόνια μετά το Skyrim, συν ένα μεγάλο διάστημα επιπρόσθετου σχεδιασμού και ανάπτυξης είναι υπέρ-αρκετά για ένα -κατά τα φαινόμενα- AAA title. Έχουμε πλέον συνηθίσει το triple-A να αφορά κάθε video game της Bethesda, καθώς στο θέμα των production values εργάζεται πλήθος ατόμων, δημιουργώντας έναν τεράστιο κόσμο.

Το Fallout 4 παρουσιάστηκε μόλις στην φετινή E3 και μέσα σε μόλις πέντε μήνες δημιούργησε το hype που όλοι γνωρίζετε. Οι gamers διψούν κάθε φορά για ένα νέο παιχνίδι απ' την Bethesda καθώς ξέρουν πως αυτό που τους προσφέρει θα τους καθηλώσει και θα αξίζει το 60άρι στην τελική. Απ' την άλλη αναμένουν τα κλασικά bugs και glitches. Αυτό που λέμε ως συνήθως "κλασική Bethesda". Με τα gameplay videos να εμφανίζονται με το σταγονόμετρο και την απουσία demo (τακτική που ακολουθούν κατά κόρον Rockstar, Bethesda και πολλές ακόμη εταιρείες), πολλοί θα αναρωτιέστε: Το νέο κεφάλαιο της σειράς αξίζει μια αγορά; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

200 χρόνια κατάψυξη
Βρισκόμαστε σε ένα εναλλακτικό 2077, όπου η Steampunk τεχνολογία έχει εξελιχθεί βάση των φυσικών καταστροφών του πλανήτη. Μπορεί οι υπολογιστές να διαθέτουν... πράσινη οθόνη και οι τηλεοράσεις να θυμίζουν αυτές του 1960, ωστόσο υπάρχουν...ιπτάμενα ρομπότ βοηθοί. Συνεπώς σε κάποιους τομείς η ανθρωπότητα προόδευσε και σε κάποιους έμεινε πίσω. Τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού σας βρίσκουν σπίτι σας, με την γυναίκα σας και το νεογέννητο μωρό σας στην κούνια.

Μία ατομική βόμβα αναγκάζει τους ανθρώπους να οδηγηθούν στα καταφύγια, τα λεγόμενα Vaults. Προκειμένου το ανθρώπινο είδος να εξαπλωθεί, οι άνθρωποι μπαίνουν στην...κατάψυξη για δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια. ώστε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας κι έτσι να μπορέσουν να βγουν στην επιφάνεια αναζητώντας τροφή και νερό. 

Στην περίπτωσή σας 210 χρόνια ήταν αρκετά. Στον απέναντι θάλαμο βρίσκονται η γυναίκα σας και το παιδί σας. Δυστυχώς για εσάς, γίνεται έφοδος στο Vault 111 όπου και βρίσκεστε και δύο επιδρομείς απαγάγουν το παιδί σας και σκοτώνουν την γυναίκα σας όταν αντιστάθηκε στην παράδοσή του. Αφήνοντας όλους τους επιζόντες στον θάλαμό τους, άπαντες πεθαίνουν από ασφυξία, εκτός από εσάς, αφού για καλή σας τύχη η συσκευή που σας έψυχε ανοίγει μετά από τα εσωτερικά χτυπήματά σας κι έτσι γίνεστε ο δεύτερος επιζών του καταφυγίου σας. Ο στόχος σας προφανής. Να βρείτε τον πρώτο επιζόντα που ως γιος σας έχει ήδη αρχίσει να μεγαλώνει.

Με πρόχειρα μαθηματικά λοιπόν, βρισκόμαστε στο 2287, δηλαδή 10 χρόνια μετά τα γεγονότα του Fallout 3 και 6 χρόνια μετά τα αντίστοιχα του Fallout: New Vegas. Συνεπώς η κατάσταση με την ραδιενέργεια να έχει εξαπλωθεί στη χώρα του Commonwealth όπου ζείτε, έχει μείνει αμετάβλητη.

Σκυλιά, ρομπότ, Terminators...όλοι οι καλοί χωράνε
Η πρώτη γνωριμία με τις καινοτομίες του Fallout 4 έρχεται...με το καλημέρα. Τριγύρω σας θα βρείτε τους λεγόμενους A.I. companions, οι οποίοι σας συντροφεύουν στη μάχη, δέχονται τις εντολές σας χωρίς αντίρρηση και συμμετέχουν ενεργά στο story. Υπάρχουν περίπου 13 companions τους οποίους βρίσκετε είτε στις αποστολές του βασικού story, είτε μετά από πολύ ψάξιμο. Ο γνώριμος Dogmeat είναι ο πιστός σας σκύλος που δαγκώνει τα χέρια των εχθρών και ουσιαστικά τους κάνει stun για κάποια δεύτερα, ενώ παράλληλα βρίσκει αντικείμενα στην Wasteland, γαυγίζοντας για να τα κάνετε loot. Υπάρχουν τα ρομπότ Cosworth και Curie που χρησιμοποιούν φλογοβόλα, ο πρώτος σας δίνει perks +10 damage resistance στα ρομπότ και η δεύτερη +100 hit points. Το "τούμπανο" Paladin Danse πέφτει δύσκολα και σας προσδίδει +20% επιπλέον damage σε synths, gouls και super mutants. Μιας και το αναφέραμε, ο Strong είναι ένας ογκώδης Super Mutant (κλασικά πράσινου χρώματος) που αποτελεί ότι πιο tank μπορείτε να έχετε για σύντροφο. 

Από εκεί και πέρα συναντάμε companions όπως ο συμπαθής ντετέκτιβ Nick Valentine (synth) που κάνει hack όλα τα terminals για πάρτη σας, μέχρι και γυναίκες, σαν την δημοσιογράφο Piper που σας δινει διπλό xp στα speech challenges ή την Kate που ξεκλειδώνει όλα τα master locks. Άλλοι companions σας προσδίδουν perks για sneak attacks, damage resistances, ταχύτερο Critical Hit regeneration κτλ. Τα ποσοστά των bonus perks κυμαίνονται στο 20%. Ορισμένοι απ' τους companions σας επιτρέπουν ακόμα και να φλερτάρετε μαζί τους και να συνάψετε σχέση, κάτι που απαιτεί να έχουν θετική άποψη για εσάς και για τις πράξεις σας απέναντι σε τρίτους, όπως επίσης και να περάσουν αρκετό καιρό μαζί σας. Πέραν όλων αυτών, μπορείτε επίσης αποκτώντας το ανάλογο skill, να αρπάξετε...ζώα από την Wasteland και να τα κάνετε δικά σας. Γενικά η δυνατότητα μόνιμης συντροφιάς ενός companion σας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στη μάχη καθώς όχι μόνο χτυπούν αλλά τραβάνε και το aggro πάνω τους. Σε κάποιες αποστολές του βασικού story θα έχετε δύο ή κανέναν companion, ωστόσο πριν ή μετά το φινάλε, στο free roaming, θα μπορείτε να επιλέξετε μονίμως έναν, αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα. 

Πρώτο σας μέλημα στο Fallout 4 είναι να ψάξετε τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της γειτονιάς σας για προμήθειες. Το περιβάλλον γύρω σας είναι ως γνωστόν post-apocalyptic, η ραδιενέργεια ρέει άφθονη και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην έρχεστε σε επαφή με το νερό όπως επίσης να προσέχετε πόση ραδιενέργεια έχει αυτό που τρώτε. Όπως στο Fallout 3, έτσι και εδώ, τα τρόφιμα και το νερό είναι ραδιενεργά, εκτός κι αν πρόκειται για καθαρισμένες τροφές ή για "Purified Water" ενώ ο μόνος τρόπος να αποβάλλετε την ραδιενέργεια που κατατρώει την health bar σας είναι να πάρετε ένα Rad-Away (η σύγχρονη αντιβίωση θα λέγαμε) ή να επισκεφθείτε γιατρό. 

Attributes ή Perks;
Το αρχικό character creation σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα, επιλέγοντας ανάμεσα σε άνδρα ή γυναίκα. Η αντίστοιχη επιλογή θα σημαίνει αντίστοιχα και απώλεια του/της συζύγου κατά την σκηνή απαγωγής του μωρού σας. Το customization σας επιτρέπει να πειράξετε όλα τα στοιχεία του προσώπου σας. Κάποιοι χρήστες μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να τα αντικαθιστούν με αυτά επώνυμων ανθρώπων.

Προσπερνώντας το character creation, κατανέμετε τους αρχικούς πόντους στα γνωστά attributes του Fallout 4 που περιλαμβάνουν Strength, Perception (στόχευση) Endurance (Hit points/Αντοχή), Charisma, Intelligence, Agility και Luck. Το Charisma επηρεάζει το αν θα πείθετε τους άλλους στους διαλόγους αλλά κυρίως τις τιμές στους vendors οι οποίοι ειδικά στις σφαίρες είναι πολύ υψηλές. Το Intelligence αφορά το πόσο γρήγορα θα αποκτάτε xp, το Agility τα Action points σας κατά την στόχευση εχθρού σε κατάσταση V.A.T.S. (το γνωστό πάγωμα οθόνης με εμφάνιση ποσοστών) και το Luck το αν θα βρίσκετε καλά αντικείμενα και αν θα έχετε critical hits.

Από το πρώτο κιόλας level up θα σας δοθεί η δυνατότητα αντί να δώσετε πόντο στα attributes (καθένα εκ των οποίων φτάνει μέχρι το 10) να τον ξοδέψετε σε ένα από τα 70 perks, 10 για κάθε attribute. Έτσι, ανάλογα με το κατά πόσο έχετε ανεβάσει το εκάστοτε attribute θα μπορέσετε να αποκτήσετε ενισχυμένο armor, μεγαλύτερο healing, αποτελεσματικότερο pickpocket ή lockpicking, καλύτερη στόχευση με συγκεκριμένου τύπου όπλα κ.ο.κ. Οι επιλογές είναι άφθονες και αλλάζουν σημαντικά το gameplay, αφού στο endgame θα καταλήξετε να θερίζετε τους πάντες πιο εύκολα, ανάλογα με το πως έχετε αναπτύξει τα stats σας, εστιάζοντας κατά προτίμηση στην ευστοχία, τα hit points και τα perks των όπλων που χρησιμοποιείτε.

Τα quests σε όλο το μήκος και το πλάτος του χάρτη είναι εκατοντάδες. Η ελεύθερη open world εξερεύνηση του Fallout 4 εγγυάται ότι το 60άρι που θα ακουμπήσετε θα πιάσει τόπο μακροπρόθεσμα. Χωρίς ένα level cap να σας περιορίζει, μπορείτε να εξορμήσετε σε όποιο σημείο θέλετε και να ανακαλύψετε τον χάρτη κατά βούληση. Υπάρχουν ένα σωρό φρούρια εγκληματιών, τα οποία είναι γεμάτα με thugs οπλισμένους σαν αστακούς και bosses στο τέλος να σας περιμένουν, συχνά πυκνά με βαρύ armor. Το loot, ειδικά στα bosses και σε όσους φέρουν βαρύ οπλισμό, θα σας αποζημιώσει, πολλές φορές περισσότερο ακόμα κι από το main story, στο οποίο η Bethesda εστιάζει κυρίως στην απόκτηση μπόλικου xp και κάμποσων caps. Κατά βάση, το loot αποδεικνύεται μεγαλύτερο δέλεαρ από τα caps, τα οποία όταν φτάνετε στον vendor δεν αρκούν ούτε για ζήτω μπροστά στις πανάκριβες σφαίρες που σας πουλάνε. Εκτός πια κι αν διαθέτετε υψηλό Charisma. Μόνο που όταν ανεβείτε μετά το level 25-30 Και γίνετε τούμπανο στα abilities δεν θα έχετε πλέον ανάγκη τις χαμηλές τιμές αφού με ένα καλό όπλο θα τα βγάζετε πέρα μόνοι σας.

Modding & Contruction
"Αγοράζω αντίκες, μέταλλο, πλαστικό, ελάτε κόσμε!" Κάπως έτσι θα αισθανθείτε όποτε εισβάλετε σε ένα σπίτι του Fallout 4 καθώς θα πρέπει κυριολεκτικά να μαζέψετε ότι βλέπετε μπροστά σας. Όλα τα αντικείμενα θα σας χρειαστούν καθώς ανάλογα με το υλικό θα πρέπει να μοντάρετε όπλα και να δημιουργήσετε κατασκευές, απαραίτητες για να προχωρήσει το σενάριο.

Κατά τις πρώτες σας ώρες στο παιχνίδι προτείνω να διατηρήσετε ακόμα και την τελευταία σφαίρα και να παίξετε ενάντια στα άγρια ζώα ή στα ghouls (σ.σ. θυμίζουν zombies) με melee επιθέσεις. Ο λόγος είναι ότι οι σφαίρες στο παιχνίδι είναι πανάκριβες. Όσο ασχολείστε με το main story θα πρέπει ακόμα και σε ορισμένες από τις τελικές αποστολές του να χρησιμοποιείτε όπλα με φθηνές σφαίρες διότι όλες ανεξαιρέτως έχουν υψηλότατες τιμές. Κάπου εκεί θα αναγκαστείτε να δώσετε πόντους στο Charisma, να κάνετε προαιρετικά quests που θα σας δώσουν παράλληλα και stimpacks (healing items) ή να ασχοληθείτε με το crafting.

Στον τομέα του modding, μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάθε λεπτομέρεια στα όπλα σας. Βελτιώστε για παράδειγμα το Submachine gun σας βάζοντάς του καλύτερο σκόπευτρο, ξιφολόγχη, μεγαλύτερο γεμιστήρα ή κάνοντάς το πιο ελαφρύ. Αντίστοιχα, αυξήστε το damage των melee όπλων σας, προσθέτοντάς τους για παράδειγμα καρφιά ή πιο κοφτερές άκρες. Καθετί παραμετροποιείται προς όφελός σας κι αν στην τελική δείτε ότι δεν σας βολεύει, η τιμή που θα πιάσει στον vendor να ξέρετε ότι θα είναι μεγαλύτερη.

Στον τομέα των κατασκευών, οι fans των Strategy θα ευχαριστηθούν με την ψυχή τους. Δημιουργήστε κτίρια παραγωγής ενέργειας, νέων resources (όπως φαγητό και νερό), vendors για να πουλάτε την πραμάτειά σας ή ακόμη και turrets για να αμυνθείτε απ' τους εισβολείς! Θυμηθείτε ότι είπαμε παραπάνω. Τίποτε δεν πετιέται, όλα καβατζώνονται. Ακόμα και τα τασάκια (thank me later). Η λογική που ακολουθείται είναι αυτή του Fallout Shelter. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που η Bethesda μας το παρείχε δωρεάν για Android και iOS συσκευές απ' το καλοκαίρι. Κάτι ήξερε το marketing τμήμα της.

Gunfight με το νέο V.A.T.S.
Ας περάσουμε στο ψητό που είναι το σύστημα μάχης. Εδώ το Fallout 4 κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού το gunfight είναι σχεδόν αψεγάδιαστο, με σωστή ανάκρουση και damage σε όλα τα όπλα. Λέμε "σχεδόν" διότι με παραξένεψε το γεγονός ότι δεν υπάρχει η έννοια του headshot. Ακόμα κι αν στοχεύσετε κεφάλι με κάποια όπλα, αν το damage και το attribute σας δεν είναι τα ανάλογα, τότε ο αντίπαλος δεν θα πεθάνει. Αντίθετα θα θέλει...3-4 σφαίρες στο κεφάλι (!) για να πέσει. 

Μπορεί οι καινοτομίες του Fallout 3 να ήταν μεγαλύτερες απ' ότι οι φετινές του Fallout 4, εντούτοις το gameplay και το σενάριο του νέου έπους της Bethesda θα σας αποζημιώσουν.

Κάθε όπλο δέχεται συγκεκριμένου τύπου σφαίρες, οι οποίες όπως προαναφέραμε έχουν και το ανάλογο τίμημα. Η γκάμα όπλων δεν τελειώνει ποτέ, καθώς στις 12 θέσεις των Favorites σας θα πρέπει να...στριμώξετε ισάριθμα όπλα, χειροβομβίδες, stimpacks κτλ. Στα PC ευτυχώς χρησιμοποιούνται και τα πλήκτρα 1 έως = διότι στις κονσόλες το αντίστοιχο σύστημα απλά δεν παλεύεται. Το ρεπερτόριο οπλισμού περιλαμβάνει πιστόλια, rifles, shotguns, ρόπαλα του baseball (!), snipers (εντόπισα λίγα η αλήθεια είναι) και κάτι steampunk rocket launchers που αρκούν για να ανατινάξουν κυριολεκτικά οτιδήποτε κινείται.

Για να είμαστε ειλικρινείς, κατά βάση η Bethesda χρησιμοποίησε μέσες-άκρες την λογική του Fallout 3 και βάδισε πάνω σε αυτήν το game design του Fallout 4. Οι companions, το σύστημα V.A.T.S. και η open world ελευθερία του gameplay είναι στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε. Η τροποποίηση εδώ έγκειται στο ότι ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει αισθητά, κάτι που αυξάνει το replayability, ενώ αλλαγή παρατηρείται και στο σύστημα V.A.T.S. το οποίο εξελίσσεται σε σχέση με το Fallout 3, καθώς πλέον δεν παγώνουν οι εχθροί για να μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να κάνετε το τσιγαράκι σας, αλλά κινούνται σε slow motion, κάτι που σημαίνει ότι μετά από κάποια δευτερόλεπτα θα σας πυροβολήσουν. Όσο κινούνται, τόσο τα στατιστικά του Vault Advanced Technology System θα αλλάζουν, αφού στο ενδιάμεσο αν π.χ. έρχονται κατά πάνω σας θα αυξηθεί το ποσοστό ευστοχίας, ενώ αν επιστρέψουν σε θέση κάλυψης θα μειωθεί. Μιλώντας για κάλυψη, απλά μην περιμένετε κάποιο σύστημα αυτοματοποιημένης κάλυψης τύπου Killzone, αλλά φροντίστε απλά να καλύπτεστε manually κρύβοντας τον χαρακτήρα σας πίσω από τοίχους ή αντικείμενα. Το όποιο αυτοματοποιημένο σύστημα κάλυψης δεν παρατηρήσαμε να λειτουργεί παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Οι gameplay μηχανισμοί στη στόχευση του Fallout 4 είναι άκρως καλοδουλεμένοι. Η απόστασή σας από τον εχθρό, η στόχευσή σας και τα attributes του όπλου θα καθορίσουν και το αντίστοιχο damage. Όσο αυξάνονται τα attributes ή τα perks που αποκτάτε τόσο προστίθενται επιπλέον μεταβλητές, γέρνοντας την κατάσταση υπέρ σας. Μέσα στο σύστημα V.A.T.S. υπάρχουν και τα Critical shots, που εμφανίζονται ανάλογα με τα στατιστικά σας. Αν πατήσετε έγκαιρα το Space όποτε σας δοθεί η δυνατότητα, τότε εκτελείτε critical για πολλαπλάσιο damage. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το sneak damage, σας δίνει διπλό bonus.

Μια βόλτα στο Commonwealth
Οι αντίπαλοί σας στο Fallout 4 είναι δεκάδες είδη εχθρών και τεράτων όπως γιγάντια έντομα, μεταλλαγμένες αρκούδες ή λύκοι, αρουραίοι, τα deathclaws (τεράστια και απειλητικά πλάσματα 10 μέτρων) και πολλά άλλα, που προέρχονται είτε απ' τον κόσμο των ζώων, είτε απ' την μελλοντική ρομποτική τεχνολογία. Από εισβολείς και synths (ρομποτικοί αντίπαλοι) που χρησιμοποιούν όπλα σαν εσάς, μέχρι Super Mutants ή στρατιώτες μέσα σε Power Suit Armor, στον τομέα του A.I. η CPU λειτουργεί σχεδόν άριστα. Οι αντίπαλοι σας αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα από το Skyrim, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ η στόχευσή τους δίνει ρέστα.

Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο για το A.I. των συμπολεμιστών σας, καθώς παρά την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη, πολλές φορές θα τους πετύχετε να "λουφάρουν". Όταν ηγούνται βάση σεναρίου όλα βαίνουν καλώς. Επειδή όμως κατά κύριο λόγο εσείς είστε αυτός που ηγείται, θα τύχει κάποιες φορές να κρατούν αποστάσεις απ' τη μάχη, κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι θα σας κοστίσει. Το καλύτερο A.I. αποδεδειγμένα το έχει ο σκύλος ο οποίος όχι μόνο χώνεται δαγκώνοντας τα χέρια και τα πόδια των εχθρών (σας απασχολεί για να τους πυροβολήσετε), αλλά ταυτόχρονα ορμάει κατά πάνω τους και τους κατασπαράσσει. Μιλάμε για έναν σκύλο...τανκ! Όλα αυτά σε αντίθεση με άλλους companions που θα πρέπει να ακούσουν 3 και 4 φορές την ίδια εντολή του στυλ "Έλα εδώ" ή "Κάνε hack αυτό το τερματικό". Δυστυχώς η ανταπόκριση στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι η ανάλογη.

Τα bugs και τα glitches κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το reload που δεν λειτουργεί σωστά σε ορισμένα όπλα, την μη εμφάνιση του pip-boy που θέλει Save και Load ή τα ελαττωματικά animations σε συγκεκριμένα σημεία όπως η θάλασσα. Ευτυχώς τα όποια θέματα παραβλέπονται γιατί κανείς μας δεν θα ήθελε να συναντήσει κάποιο gamebreaking bug που δεν θα τον άφηνε να προχωρήσει.

Όσον αφορά στα boss fights του παιχνιδιού, τα boss encounters έρχονται πάνω στην εξέλιξη της πλοκής και συχνά αιφνιδιάζουν. Η δυνατότητα που υπάρχει να μην μπείτε καν σε διάλογο και να ετοιμάσετε χειροβομβίδες, rocket launchers και λοιπά και να τα αμολήσετε μαζεμένα πάνω στο εκάστοτε boss, κάνει το έργο σας πιο εύκολο. Πέραν του αρχικού σεναρίου, υπάρχουν ένα σωρό bosses διάσπαρτα συνεπώς είναι καθαρά στο χέρι σας να τα εντοπίσετε.

Οι αποστολές που σας δίνονται στο βασικό σενάριο έχουν ως στόχο την εύρεση του γιου σας, ενώ στην πορεία θα επιδοθείτε κυρίως σε δραστηριότητες του εκάστοτε NPC ή της ομοσπονδίας για την οποία εργάζεται. Στις προαιρετικές αποστολές, έχετε την δυνατότητα, όπως άλλωστε και σε προγενέστερα games της Bethesda, να εργαστείτε για μια συγκεκριμένη ομοσπονδία εκτελώντας αποστολής συμφερόντων της ή αντίστοιχα να βοηθήσετε NPCs που το έχουν ανάγκη, σκοτώνοντας κατά κύριο λόγο επιδρομείς.

Μείναμε από μπαταρίες
Πέραν του εκτενούς ρεπερτορίου όπλων που διαθέτετε, σημαντικό όπλο σας είναι το Power Armor Suit, στοιχείο που μπορεί να υπήρχε και στο Fallout 3, ωστόσο φέτος προωθήθηκε περισσότερο απ' την Bethesda στην καμπάνια της. Η εξέλιξη του παλαιού τύπου ισχυρού Armor, σας επιτρέπει πλέον να προκαλέσετε τόνους ζημιάς στον εχθρό, καθώς η στολή απορροφά πολλαπλάσιο damage, δεν καταλαβαίνει από πτώσεις στο έδαφος και σας επιτρέπει να τρέχετε κανονικά και να κουβαλάτε λίγο περισσότερο βάρθος.

Κάθε στολή απαιτεί μπαταρία για να τεθεί σε λειτουργία, συνεπώς θα πρέπει να συλλέγετε Fusion Cores τα οποία για ευνόητους λόγους είναι δυσεύρετα στον κόσμο του Commonwealth. Μπορείτε επίσης να προσθαφαιρείτε μηχανικά μέρη της Power Suit Armor ανάλογα με αυτά που βρίσκετε στο δρόμο σας. Λόγω του βάρους τους, μπορούν να μεταφερθούν εύκολα με την βοήθεια του εκάστοτε A.I. companion που μεταξύ άλλων λειτουργεί για εσάς και ως αποθηκευτικός χώρος.

User Interface και loading
Ένα στοιχείο που κάνει το Fallout τόσο μοναδικό και ταυτόχρονα ιδιότροπο είναι το user interface. Ακολουθώντας μια steampunk προσέγγιση, κάθε τερματικό στον κόσμο του Connomwealth με την πράσινη οθόνη του, θυμίζει υπολογιστή της δεκαετίας του '80, ακριβώς όπως και στο Fallout 3. Υπάρχει μάλιστα το ίδιο σύστημα hacking, εκεί όπου θα πρέπει να μαντέψετε έναν τετραψήφιο ή πενταψήφιο κωδικό του εκάστοτε υπολογιστή από τις έτοιμες επιλογές που σας δίνονται και που σε κάθε απόπειρά σας σημειώνεται μόνο πόσους χαρακτήρες απ' τον κωδικό καταφέρατε να βρείτε.

Οι υπολογιστές εμφανίζουν κάθε είδους πληροφορία, από ιστορικά logs του εκάστοτε NPC ή εχθρού, μέχρι ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας ή ακόμα και minigames. Μέσω του συστήματος εισαγωγής...κασέτας, παίξτε για παράδειγμα κλώνους του Donkey Kong, Missile Command και άλλα θρυλικά games. Αγαπημένο μας gadget θα είναι για άλλη μια φορά το Pip-Boy, που φοριέται στο χέρι και στην ψηφιακή πράσινη οθόνη του εμφανίζει κάθε είδους πληροφορία, από τα attributes και τα όπλα σας μέχρι τον χάρτη. Ο τελευταίος αποτελεί μία ακόμη αχίλλειο πτέρνα του Fallout 4. 

Η Bethesda προσπαθεί με την ατμόσφαιρα, τις τοποθεσίες και το user interface του Fallout 4 σε σημεία όπως τα τερματικά ή το Pip-Boy, να μας μεταφέρει μία post-apocalyptic ατμόσφαιρα. Μια εναλλακτική τεχνολογική πραγματικότητα. Γεγονός είναι ωστόσο ότι η χρήση του Pip-Boy δυσκολεύει εν μέσω δυσδιάκριτων ενδείξεων στην οθόνη του χάρτη και χρονοβόρας κατηγοριοποίησης του inventory. Κοινώς, η απόπειρα δημιουργίας αυτής της ατμόσφαιρας, αυτού του immersion, επισκιάζει μέρος του gameplay και οδηγεί σε ανελέητα μπρος-πίσω στο map και micromanagement στο inventory αντίστοιχα. Πιθανόν η Bethesda κράτησε την λογική του απαρχαιωμένου user interface, γνωρίζοντας ότι οι fans της σειράς Fallout θα υποστηρίξουν το παραπάνω immersion στα forums της. Η αλήθεια είναι όμως ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να σας κουράσει μέσω του παραπάνω micromanagement και σε συνδυασμό με το loading να σας αφαιρέσει πολλές ώρες δράσης από το gameplay.

To map δεν σας δίνει να αντιληφθείτε την μορφολογία του εδάφος και ακόμη χειρότερα το ύψος στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε αντικείμενο. Μπορεί για παράδειγμα να ψάχνετε έναν NPC, να μην τον βλέπετε μπροστά σας και να βρίσκεται στο υπόγειο ή τέσσερις ορόφους πάνω. Το pathfinding της Bethesda είναι ανά διαστήματα προβληματικό, καθώς όχι μόνο δεν ξεχωρίζουν οι κύριες από τις δευτερεύουσες αποστολές, αλλά ενδέχεται να μην εμφανίζονται σωστά οι ενδείξεις μπροστά σας (ακόμα κι αν έχετε ακυρώσει την ένδειξη μιας αποστολής), να βλέπετε λάθος ενδείξεις στις πόρτες και να επιδίδεστε σε ανελέητα μπρος-πίσω.

Στο προβληματικό pathfinding έρχεται να προστεθεί το ανελέητο loading που αγγίζει σχεδόν το μισό λεπτό (σε αμφότερες κονσόλες και PC). Εκεί πια η Bethesda πρόσθεσε γλυκερίνη σε νιτρικό οξύ και δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα, ικανό να ανατινάξει τα νεύρα κάθε εγκεφάλου. Σκεφτείτε απλά ότι κάθε Fast Travel διαρκεί μεγαλύτερο χρόνο απ' το Skyrim, ενώ ο χρόνος πολλαπλασιάζεται καθώς μετά το Fast Travel θα πρέπει να μπείτε και να βγείτε από κάποια κτίρια, άρα κάθε πόρτα ίσον ένα loading screen. Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;

Διλήμματα
Το open world στοιχείο του Fallout 4 είναι αυτό που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ασχολίας του, όπως άλλωστε και όλα τα games της Bethesda. Το ίδιο και η ελευθερία επιλογών που στο Fallout 4 πιάνει "ταβάνι". Έχετε την δυνατότητα να ολοκληρώσετε το βασικό story ή να ασχοληθείτε με προαιρετικά quests που σας δίνουν NPCs, να πάρετε μαζί σας όποιον Α.Ι. companion θέλετε και να πάτε σε όποια περιοχή θέλετε για να την εξερευνήσετε. Το Commonwealth βρίσκεται εκεί και σας περιμένει.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι η δυνατότητα εκκαθάρισης μιας περιοχής. Αν εξοντώσετε ακόμα και τον τελευταίο εχθρό σε κάποια μέρη τότε στα συγκεκριμένα σημεία δεν θα εμφανιστούν ποτέ ξανά εχθροί. Η ιστορία μεταβάλλεται ανάλογα με τις αποφάσεις σας και με το ποιον συμμαχείτε. Απ' τη στιγμή που είστε αποτελεσματικός και εκπληρώνετε όλες τις αποστολές, δίχως αμφιβολία όλοι θα θελήσουν να σας πάρουν με το μέρος τους. Κατ' επέκταση θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο faction που εξυπηρετεί διαφορετικά συμφέροντα.

Το σενάριο του Fallout 4 ξεδιπλώνεται εν μέσω των NPCs και των quests τους. Δεν υπάρχουν δηλαδή τα συχνά πατροπαράδοτα αφηγηματικά cutscenes. Η κατάσταση που επικρατεί στο Commonwealth στην καθημερινότητα ενός NPC και στα raids που πρέπει να αντιμετωπίσει περιγράφεται στους διαλόγους του μαζί σας. Οι τοποθεσίες των quests συμβολίζονται στο χάρτη ανάλογα με το ποια quests έχετε κάθε φορά ενεργά. Λόγω μη ξεκάθαρου διαχωρισμού του βασικού story -που είναι η εύρεση του γιου σας- από τα δευτερεύοντα quests, θα πρέπει οι ίδιοι να κατανοήσετε ποια quests αποτελούν primary και ποια secondary objectives. Κατά τα άλλα, οι διάλογοι δεν έχουν σπουδαία χρησιμότητα πέραν της εκμάθησης περισσότερων πληροφοριών για το σενάριο.

Η εξέλιξη της πλοκής έχει απίστευτες ανατροπές και θα σας προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Παρότι σε κάποια quests κάνει μικρή κοιλιά, είναι απολαυστική και γεμάτη δυνατότητες επιλογών στο μεγαλύτερο μέρος της. Απ' την άλλη, ο ρόλος σας στην καθημερινότητά σας μοιάζει περιορισμένος. Η ομιλία σας με κάθε NPC δίνει πάντοτε τέσσερις επιλογές, με μορφή που θυμίζουν Mass Effect. Μέσω τεσσάρων επιλογών που σας δίνονται, συχνά ορισμένες εξ αυτών οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η μία ζητάει επιπλέον πληροφορίες, η άλλη είναι σαρκαστική, μια τρίτη οδηγεί σε νέο διάλογο, ενώ η τέταρτη προχωράει κατευθείαν "στο διαταύτα" του quests. Ανά διαστήματα στη θέση των τεσσάρων επιλογών εμφανίζονται απόπειρες εκφοβισμού, πειθούς, εκβιασμού, δωροδοκίας κτλ. Ανάλογα με το Charisma σας θα έχετε και την ανάλογη αποδοχή ή άρνηση. Αν δεν πιάσει στην καλύτερη να χάσετε μερικά caps, στη χειρότερη να εμπλακείτε σε μία ακόμη μάχη.

Επί της ουσίας πάντως, οδηγείτε την ιστορία εκεί που θέλετε. Υπάρχουν εναλλακτικά φινάλε, ενώ αν σας έρθει η όρεξη μπορείτε επιτόπου να κάνετε Save και να δοκιμάσετε να ανατινάξετε όποιον NPC έχετε μπροστά σας για να δείτε τι θα συμβεί! Οι ανατροπές στο σενάριο θα έρθουν από εκεί που δεν το περιμένετε! Για καθετί που κάνετε υπάρχει και η ανάλογη πρόβλεψη. Το σημαντικότερο απ' όλα όμως είναι ότι αν σκοτώσετε το ζώο ή το ρομπότ του γείτονα, μετά δεν θα αρχίσει να σας κυνηγάει μια ολόκληρη πόλη λες και έχετε διαπράξει εσχάτη προδοσία στη χώρα σας. Εν κατακλείδι, το βασικό σενάριο διαρκεί περίπου 26-28 ώρες, ανάλογα με το κατά πόσο θα ασχοληθείτε με modding, τις αγοραπωλησίες στους vendors και βέβαια ανάλογα με την τακτική σας στις κρίσιμες μάχες. 

Στο μεταίχμιο
Δανειζόμενος την γνωστή φράση του Γρηγόρη Βούλγαρη, απλά θα αναφέρω κι εγώ με την σειρά μου ότι το Fallout 4 στον τομέα των γραφικών βρίσκεται κάπου στο μεταίχμιο μεταξύ έβδομης και όγδοης γενιάς. Απ' τη στιγμή που το development είχε ξεκινήσει εδώ και 4-5 χρόνια και το περιεχόμενο είναι πλούσιο, ήταν αδύνατο για τους developers να αξιοποιήσουν μια νέα μηχανή γραφικών διότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Ο κόσμος έχει ποικιλομορφία σχεδιασμού, τα animations είναι αψεγάδιαστα, αλλά στο περιβάλλον υπάρχουν θέματα. Τα textures έχουν καλό anisotropic filtering αλλά κακό anti-aliasing, συνεπώς οι γωνίες στα αντικείμενα είναι δεδομένες. Σε PC με 16GB RAM, intel i7 τέταρτης γενιάς και GTX 980 (4GB) που θεωρείται ακριβή κάρτα γραφικών είχαμε τις εξής επιδόσεις. Σε 1080p είχαμε 60 frames το δευτερόλεπτο, σχεδόν κολλημένα, σε 2560x1440 60 frames και πτώσεις των 2-3 frames και μόνο σε 3840x2160 είδαμε τα 30 frames με μικρές πτώσεις.

Στο PS4 και το Xbox One το παιχνίδι τρέχει σε 1080p με κλείδωμα στα 30 fps. Υπάρχουν ωστόσο frame rate drops στην έκδοση του PS4 όπου φτάσαμε μέχρι και τα 22-24 fps, σε αντίθεση με την έκδοση του Xbox One που δεν έπεσε κάτω από τα 27-28. Η καλύτερη κατά την άποψή μου εμπειρία να απολαύσει κάποιος το Fallout 4 είναι σε ένα καλό PC, με κάρτα γραφικών τουλάχιστον 3GB, 60 fps, mouse-keyboard που δίνουν καλύτερη στόχευση και καλύτερη πλοήγηση στα favorites με το πάτημα ενός αριθμό στο πληκτρολόγιο. Για να μην αναφέρω το mouse wheel που κάνει zoom in-zoom out την κάμερα από πρώτου σε τρίτου προσώπου. PC Master Race χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στο voice acting, τους κεντρικούς ήρωες (άνδρα ή γυναίκα ανάλογα με την επιλογή σας) υποδύονται οι Brian T. Delaney και Courtenay Taylor με την ανάλογη εμπειρία στο βιογραφικό τους να είναι εμφανής, ενώ διακρίνεται επίσης η Courtney Ford στο ρόλο της δημοσιογράφου Piper και ο Stephen Russell ως το ρομπότ-υπηρέτης. Μου άρεσε επίσης η φωνή του Nick Valentine, αν και δεν κατάφερα να βρω ποιος τον υποδύεται, ενώ μέτριες εντυπώσεις αφήνουν οι ηθοποιοί στους υπόλοιπους ρόλους κεντρικών ηρώων. Το soundtrack είναι δυνατό και επιβάλλεται στις μάχες ανεβάζοντας την αδρεναλίνη, αν και σε ορισμένα σημεία προς την λήξη τους η Bethesda ξέχασε να...κατεβάσει το volume καλύπτοντας ελαφρώς τις φωνές των NPC. Τα ηχητικά εφέ των όπλων συνδυάζονται άριστα με τις εντυπωσιακές εκρήξεις που διαρκούν εύλογο χρονικό διάστημα, δίνοντας ένα άκρως ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Ο πόλεμος δεν αλλάζει ποτέ...το Fallout όμως;
Επί σειρά ετών οι οπαδοί της σειράς Fallout ανά τον πλανήτη περίμεναν για αυτή την στιγμή. Η Bethesda ξεκίνησε σιγά-σιγά την ανάπτυξη του Fallout 4 το 2009 και έχοντας το Skyrim σε προχωρημένο στάδιο ώστε να το λανσάρει το 2011, έμεινε αρκετά πίσω. Ο κύκλος ανάπτυξης των έξι ετών ίσως δεν βοήθησε στην προκειμένη περίπτωση αφού η Αμερικάνικη εταιρεία πορεύτηκε με μία ξεπερασμένη για τα σημερινά δεδομένα engine, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον οπτικό τομέα, αλλά και για τυχόν bugs, τα οποία ευτυχώς είναι λιγότερα σε σύγκριση με προηγούμενα λανσαρίσματα. Το δε promotion που κράτησε μόλις ένα εξάμηνο και με ελλειπή gameplay videos, μου έδινε καθόλη την διάρκειά του την αίσθηση ότι η Bethesda εσκεμμένα δεν ήθελε να δείξει πολλά λόγω των ομοιοτήτων με το Fallout 4.

Το ατελείωτο περιεχόμενο, το εθιστικό gameplay με το ομαλό level progression, το open world στοιχείο, το modding σε armor, όπλα, φαγητό και healing εξοπλισμού, η τεράστια ποικιλία όπλων, το ενδιαφέρον σενάριο αι το υψηλό επίπεδο δυσκολίας θα σας προσελκύσουν, ειδικά αν είστε Fallout fans. Απ' την άλλη, τα όποια προβλήματα που αφορούν τον σχεδιασμό περιβάλλοντος, τα loading screens, το map και το A.I. τον συμπολεμιστών σας μπορούν να παραλειφθούν. Το ελαττωματικό reload κάποιων όπλων ίσως όχι για κάποιους, επί της ουσίας όμως ελάχιστα θα καταφέρουν να χαλάσουν την συνολική σας εμπειρία. Το ζητούμενο σε μια τέτοια κυκλοφορία είναι αυτό που έχει να προσφέρει. Τόσο σεναριακά όσο και από πλευράς περιεχομένου -που δίνει εκατοντάδες ώρες γεμάτες ένταση και συνέχιση των αποστολών ύστερα απ' το φινάλε- το Fallout 4 είναι ικανό να καλύψει κάθε γούστο και να δικαιώσει με το παραπάνω άλλο ένα 60άρι που θα ακουμπήσετε στην Bethesda. Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές...μόνο στην Rockstar και την Bethesda μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για την επένδυσή σου. 


Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Στιβαρό gunfight
- Open world με απόλυτη ελευθερία επιλογών
- Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων
- Τεράστια διάρκεια
- Η δυνατότητα χτισίματος βάσης
- Οι εχθροί σας στοχεύουν αποτελεσματικά
- Μεταβαλλόμενο σύστημα V.A.T.S.
- Ενδιαφέρον σενάριο με ανατροπές
- Ατελείωτο modding
- Τα attributes και perks προσφέρουν ευχάριστο level progression
- Εναλλακτικά φινάλε με δυνατότητα πλήρους ανατροπής του σεναρίου
- Επικό voice acting

Αρνητικά:
- Μεγάλα σε διάρκεια loading screens
- Δύσχρηστο map και pathfinding
- Το A.I. στους companions είναι ενίοτε προβληματικό
- Τα κλασικά περιστασιακά bugs της Bethesda
- Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.7

Δεν εξελίσσει σημαντικά την σειρά, ωστόσο ανεβαίνει στο βάθρο της επιτυχίας.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Fallout 4

Η σειρά Fallout είναι μία από τις πιο αγαπητές για τους φίλους των RPG και της Bethesda (ενδεχομένως μετά το The Elder Scrolls, αλλά για κάποιους σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό). Από το 2013 έχουμε μάθει ό...
Posted (07 Feb 2017)

Fallout 4: 12 εκατομμύρια αντίτυπα

Το Fallout 4, ένα απο τα πολυαναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς, κυκλοφορεί εδώ και τρεις μέρες και σύμφωνα με την Βethesda, έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων και στις τρείς πλατφόρμες που κυκλοφόρησε. Αναφ...
Posted (13 Nov 2015)

Fallout 4: Glitch για άπειρα caps

Ακόμη δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει το Fallout 4 και ανακαλύφθηκε glitch για να μπορείτε να βγάζετε άπειρα caps, κοινώς το νόμισμα του παιχνιδιού με το οποίο αγοράζετε τα πάντα. - Αγοράστε ammo. Π.χ. όσ...
Posted (13 Nov 2015)

Fallout 4: Part 4 Live

Mετά το επιτυχημένο Live της Τρίτης με τον Νίκο Δρακόπουλο, σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου Μάνος και Χριστιάνα παίζουν ξανά Fallout 4. Τρίτη ημέρα και 2ο Live (το πρώτο θυμίζουμε ότι ήταν offline). Από...
Posted (12 Nov 2015)

Fallout 4: Part 3 - Power Armor Suit

Στο τρίτο μας gameplay video σας δείχνουμε πως θα βρείτε Fusion Core για το Power Armor Suit και πως θα το επισκευάσετε. Στη συνέχεια περνάμε την αποστολή στο Fort Hagen, όπου μας περιμένουν τα βιο...
Posted (12 Nov 2015)

Fallout 4: Ρεκόρ χρηστών στο Steam

Το δημιούργημα της Bethesda έγινε χτες το περιζήτητο game στο Steam.Αρχικά, την ώρα της κυκλοφορίας του, το Fallout 4 έσπασε το ρεκόρ των ταυτόχρονων χρηστών του Grand Theft Auto V. Φυσικά το ρεκόρ αυ...
Posted (11 Nov 2015)

Fallout 4: Part 2 Live - Nick Valentine

[Αρχική δημοσίευση: 10/11/15] Έφτασε η στιγμή να παίξουμε άλλο ένα πολυαναμενόμενο Action RPG, το τελευταίο μεγάλο της φετινής χρονιάς, που στο συγκεκριμένο genre μας χάρισε απίστευτα games. Απόψε ...
Posted (10 Nov 2015)

Fallout 4: Part 1 - Deathclaw

Ενώ το Fallout 4 Live μας βρίσκεται σε εξέλιξη, δείτε τα πρώτα 36 λεπτά του Fallout 4 (αντιστοιχούν σε μιάμιση ώρα παιχνιδιού). Φτάσαμε μέχρι το πρώτο boss fight και φορέσαμε το armor suit μας. ht...
Posted (10 Nov 2015)

Fallout 4: Donkey Kong easter egg

Μέσα στο Fallout 4 υπάρχουν διάφορα minigames τα οποία θα μπορέσετε να παίξετε μέσω υπολογιστών ή του Pip-Boy. Ένα από αυτά κρύβεται στην έναρξή του παιχνιδιού, ενώ βρίσκεστε μέσα στο Vault. Πρόκειται...
Posted (10 Nov 2015)

Fallout 4: Pip-Boy App

Αντίθετα με το κενό που υπήρχε στο Fallout Shelter η Bethesda έκανε διαθέσιμη την συνοδευτική εφαρμογή για smartphones χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Για όσους τυχερούς έχουν την Fallout 4: Pip-Bo...
Posted (09 Nov 2015)

Fallout 4 glitches

Έχουμε συνηθίσει στις σειρές Elder Scrolls και Fallout της Bethesda να εμφανίζονται ανά διαστήματα διάφορα bugs και glitches, κυρίως κατά το λανσάρισμα, αλλά και αρκετούς μήνες μετά. Στην περίπτωση το...
Posted (09 Nov 2015)

Γκαράζ Fallout 4 φτιαγμένο με τουβλάκια LEGO!

Αν υπάχει όρεξη και χρήμα δεν θα σταματήσουμε να διαβάζουμε ειδήσεις σαν την παρακάτω. Ένας fan του Fallout 4 και των LEGO είχε το μεράκι να δημιουργήσει ένα γκαράζ, εξ ολοκλήρου από τουβλάκια LEGO, σ...
Posted (08 Nov 2015)

To Fallout 4 σε Apple II

Το Youtube κανάλι 9 Bit Weapon αποφάσισε να ανακατασκευάσει το Fallout 4 ώστε να ταιριάζει στην αρχιτεκτονική και τις δυνατότητες του Apple II. Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν οpen source editor που ονο...
Posted (02 Nov 2015)

Fallout 4 gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 15/6/15] Το Fallout 4 δικαίωσε τον τίτλο του πολυαναμενόμενου παιχνιδιού της E3 2015, που ανέβασε και την Bethesda στην πρώτη θέση των γκάλοπ για την πολυαναμενόμενη press confer...
Posted (02 Nov 2015)

Fallout 4 Nuka Cola Quantum

Η Bethesda συνεχίζει τα συλλεκτικά Fallout 4 και στον τομέα των ποτών μετά την μπύρα Fallout 4 το προχωράει ένα βήμα παραπέρα και στα αναψυκτικά. Το νέο της δημιούργημα ονομάζεται Nuka Cola Quantum...
Posted (30 Oct 2015)

Fallout 4: Δεν θα υπάρξει demo

Η τακτική των περισσότερων μεγάλων publishers για την μη ύπαρξη demo σε σημαντικές κυκλοφορίες συνεχίζεται. Ο Pete Hines, αντιπρόεδρος του τμήματος marketing της Bethesda, δήλωσε στο Twitter ότι δεν θ...
Posted (28 Oct 2015)

Μπύρα Fallout 4 από την Carlsberg

Αν σας αρέσει η μπύρα Carlsberg τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί μπύρα...Fallout! Η Carlsberg UK, κυκλοφόρησε μια μπύρα με την επωνυμία "Fallout", η οποία θα μοιάζει με την ...
Posted (26 Oct 2015)

Fallout 4 με δώρο ένα ζευγάρι κάλτσες!

To Fallout 4 θα κυκλοφορήσει σε απλή και Collector's Edition. Η απλή έκδοση είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία και στο κατάστημα Best Buy της Αμερικής το δώρο που δίνεται είναι...ένα ζευγάρι κάλτσες με...
Posted (22 Oct 2015)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.5(1)
To write a review please register or
Κάποια πράγματα αλλάζουν προς το καλό και άλλα προς το κακό, ενώ τέλος κάποια παραμένουν τα ίδια.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.5
Πάνε 4 χρόνια από τη τελευταία φορά που η Bethesda Games Studios έβγαλε ένα νέο παιχνίδι, και οι fan της σειράς Fallout όσο και της Bethesda περίμεναν με ανυπομονησία ένα νέο παιχνίδι από την ομάδα του Todd Howard. Τελικά, μετά από πολλά χρόνια το Fallout 4 είναι εδώ, και μαζί του και διάφορα πράγματα που περιμέναμε για αυτό, καθώς και κάποιες εκπλήξεις. Το παιχνίδι αυτό έχει καταφέρει να διχάσει τους reviewers, με κάποιους να του δίνουν σχεδόν άριστες βαθμολογίες, άλλοι καλές, ενώ πολλοί χρήστες σε site όπως το Metacritic το έχουν χαντακώσει, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να έχει ένα user score κατά πολύ μικρότερο από το μέσο όρο του critic score. Για ποιο λόγο συμβαίνει όμως αυτό, και δικαιολογείται ή όχι ; Και εν τέλει πως είναι αυτό το Fallout 4, αξίζει να το παίξει κανείς ; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να δώσω απάντηση με αυτή τη κριτική.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το παιχνίδι έχει σχετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, περίπου 25gb, και καλό θα ήταν οι PC gamers να το έχουν υπ' όψιν. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μέσω του Steam, αλλά και σε καταστήματα λιανικής, και προσωπικά λόγο του η ταχύτητα του internet μου είναι αργή, (Η κλασική που μαρκετάρεται ως '24άρα' στην Ελλάδα αλλά καταλήγει να τερματίζει στα 8-9 Mbps) παιχνίδια στα 20, 30, 40+ gigabytes θα τα προτιμούσα σε υλική έκδοση, για να αποφύγω το download. Η Bethesda όμως πήρε μια εκπληκτική απόφαση, του να συμπεριλάβει στην υλική έκδοση του παιχνιδιού ένα μονάχα dual layer dvd, που σημαίνει πως ο χρήστης που την αγόρασε θα πρέπει να κατεβάσει περίπου 18gb από το Steam ούτως ή άλλως. Η ίδια η Bethesda σε ερώτηση στο Twitter, είπε πως αυτό το έκανε για να προστατέψει το παιχνίδι από τη πειρατεία, όμως έλα ντε που πριν καν την επίσημη μέρα κυκλοφορίας του παιχνιδιού, αυτό υπήρχε στα Torrents σπασμένο ήδη, που πιθανόν θα διέρρευσε από κάποιον reviewer που έλαβε δοκιμαστικό κώδικα για να ετοιμάσει το review στο launch day. Με αποτέλεσμα οι πειρατές να χαίρονται το παιχνίδι πριν καν κυκλοφορήσει, και οι ταπεινοί αγοραστές που σκέφτηκαν να το αγοράσουν από κάποιο μαγαζί όχι μόνο να περιμένουν παραπάνω, αλλά να μη γλιτώνουν καν το download...

Μετά από όλο το κατέβασμα και την εγκατάσταση, επιτέλους εμφανίζεται στην οθόνη του desktop το εικονίδιο του παιχνιδιού, με το χαρισματικό Vault Boy σε μπλε φόντο. Και με μεγάλη ανυπομονησία και ενθουσιασμό, πατά κανείς το διπλό κλικ περιμένοντας τη συνέχεια... Εμφανίζεται τότε λοιπόν ο launcher του παιχνιδιού, από τον οποίο μπορούμε και να ρυθμίσουμε τη ποιότητα των γραφικών, και από αυτό κιόλας το σημείο διαπιστώνει κανείς τη φρεσκάδα του παιχνιδιού, μιας και η Bethesda φρόντισε να αυξηθεί η ποιότητα των γραφικών, ακόμα και αν η μηχανή παραμένει η Creation Engine, η οποία προέκυψε ύστερα από lifting της Gamebryo, την οποία η Bethesda χρησιμοποιεί από εποχής Morrowind (15 χρόνια). Το θέμα είναι πως τα όποια νέα καλούδια δεν τα προσέθεσε η ίδια η Bethesda στη μηχανή, αλλά η nVidia, με ότι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό. Όπως ήταν φυσικό λόγο αυτού, το παιχνίδι τρέχει αρκετά χειρότερα στις κάρτες της AMD, ενώ και τα ίδια τα εφέ, φαίνεται να μην είναι και τόσο optimized. Περιβόητο εφέ είναι οι godrays, οι ακτίνες του Ηλίου, το οποίο φαίνεται να είναι και το πιο βαρύ από όλα. Εντύπωση προκαλεί πως οι godrays της nVidia κοστίζουν περίπου 5-6 φορές περισσότερα frames per second σε σύγκριση με το αντίστοιχο εφέ που περιλαμβάνει ο σωτήριος modder Boris Vorontsov, στο πασίγνωστο mod του 'ENB'. Το παιχνίδι γενικά φαίνεται να είναι πιο βαρύ από ότι θα έπρεπε να είναι αν ληφθεί υπ' όψιν η ποιότητα των γραφικών του, και καταφέρνει με κάποιο ανεξήγητο τρόπο στο ίδιο pc να τρέχει αρκετά χειρότερα από ότι το Witcher 3, ενώ ταυτόχρονα και η ποιότητα των γραφικών του είναι αρκετά υποδεέστερη.

Μεγάλος παράγοντας που υποβαθμίζει την γραφική ποιότητα αλλά και το performance του Fallout 4, είναι το νέο σύστημα texture streaming της μηχανής του παιχνιδιού, το οποίο με εποιίκια μπορούμε να πούμε ότι θέλει πατσάρισμα ASAP και επειγόντως! Το texture pop-in του παιχνιδιού είναι το χειρότερο έχω συναντήσει ποτέ, και ξεπερνά ακόμα και τα παιχνίδια φτιαγμένα με την idTech 5 όπως το RAGE και το Wolfenstein: The New Order. Μερικά textures θα φορτώσουν πάρα πολύ αργά, ενώ μερικά δεν θα φορτώσουν καθόλου, με αποτέλεσμα σε μερικά σημεία οι επιφάνειες να είναι τόσο πιξελιασμένες που θυμίζουν παιχνίδια της δεκαετίας του 1990. Πέραν αυτού, το texture streaming του παιχνιδιού έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο frame rate, και ύστερα από εκτενείς ελέγχους που του έκανα, συνειδητοποίησα ότι αυτό ευθύνεται για τα ξαφνικά frame drops που αντιμετωπίζουν πολλοί χρήστες σε συγκεκριμένες περιοχές του χάρτη. Από εκεί που γενικά το frame rate σου κυμαίνεται μεταξύ 53 και 60 fps, μπορεί σε κάποιο σημείο να πέσει ξαφνικά στα 20άρια, 10άρια, ακόμα και μονά ψηφία για 1~5 δευτερόλεπτα, για επανέλθει ξανά πίσω στα 60. Τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το frame drop το ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών πέφτουν, που σηματοδοτεί το ότι δεν λαμβάνουν αρκετές εντολές για να επεξεργαστούν, πράγμα που δεν είναι φυσιολογικό, μιας και υπό κανονικές προϋποθέσεις τα frame drops πρέπει να συμβαίνουν όταν είτε το CPU είτε η GPU έχουν τερματίσει στο 100% τη λειτουργία τους, και δεν μπορούν να προλάβουν το παιχνίδι. Εγώ διαπίστωσα πως σε στιγμές που το frame rate μου έπεφτε στα 12fps, το ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή έπεφτε γύρω στο 25% με 30% ενώ της GPU ακόμα και στο 0%. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη χρήση ασύγχρονης εκτέλεσης (async compute), κάτι που μυστηριωδώς απουσιάζει κατά τα φαινόμενα. Ευτυχώς κατά το ήμισυ το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί από τον Σωτήρα των PC Gamers Boris, ο οποίος μόλις 2 ημέρες από την κυκλοφορία του παιχνιδιού κυκλοφόρησε το πρώτο ENB για το Fallout 4, το οποίο λύνει το πρόβλημα των θολών textures που δεν φορτώνουν, αν και τα frame drops παραμένουν δυστυχώς. Είναι όμως τουλάχιστον τραγικό ένας ερασιτέχνης, ένας modder που δεν χρωστά τίποτα σε μια μεγάλη εταιρία, και χωρίς τα εκατοντάδες εκατομμύρια στη διάθεσή του, να φτιάχνει τα προβλήματα των παιχνιδιών μέσα σε λίγες μέρες από τη κυκλοφορία τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να μην υπήρχαν καν τέτοια προβλήματα, πόσο μάλλον και να λύνονται από την εταιρία πριν από κάποιον fan που τυχαίνει να έχει γνώσεις προγραμματισμού. Συστήνεται το κατέβασμα και η χρήση του ENB mod σε όλους όσους σκοπεύουν να παίξουν αυτό το παιχνίδι στον υπολογιστή. Τουλάχιστον μέχρι να λύσει τα ίδια προβλήματα η Bethesda, αν τα λύσει.

Αφού λοιπόν προετοιμαστήκαμε με τις απαραίτητες ρυθμίσεις γραφικών, εγκατάσταση αναγκαίων mod, και πείραγμα αρχείων ini για να κάνουμε το παιχνίδι να τρέχει κάπως καλύτερα, ας συνεχίσουμε την περιγραφή της εμπειρίας μας. Το παιχνίδι ξεκινά με το Character Creation, στο οποίο καλούμαστε να φτιάξουμε τον χαρακτήρα μας. Σε αυτό το θέμα η Bethesda έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά, παρουσιάζοντας μας το καλύτερο ανάλογο σύστημα που έχει φτιάξει ποτέ, με περισσότερες επιλογές, sliders, και χρώματα από οποιοδήποτε προηγούμενο της παιχνίδι. Μπορούμε άμα αφιερώσουμε χρόνο να φτιάξουμε κάποιον που πραγματικά να μας μοιάζει επιτέλους, η ακόμα και να μας πετύχουμε! Προσωπικά αφιέρωσα 2μιση ώρες φτιάχνοντας την αφεντομουτσουνάρα μου στο παιχνίδι! Για πρώτη φορά επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε και το σώμα του χαρακτήρα, και να τον κάνουμε είτε bodybuildερά, είτε πετσί και κόκκαλο, είτε χοντρό.

Ύστερα παρακολουθούμε τα κλασικά αρχικά scripted μέρη που μας εισάγουν στην ιστορία του παιχνιδιού, και επιλέγουμε σε ποια attributes να σπαταλήσουμε πόντους του χαρακτήρα μας. Μετά από λίγο ακόμα, πάμε στο Vault, μέσα στο οποίο γίνονται διάφορα πράγματα. Δεν θα αναφερθώ στα της ιστορίας, αλλά στο gameplay. Αρχικά βρίσκω ένα γκλοπ και με αυτό βαράω κάτι γιγάντιες κατσαρίδες. Μπορώ να πω πως το ευχαριστήθηκα περισσότερο από όταν το έκανα στο Fallout 3. Ύστερα βρίσκω και το πρώτο μου πιστόλι, και δοκιμάζω το πιστολίδι, το οποίο αρχικά δίνει ευχάριστο συναίσθημα, μιας και φαίνεται να έχει βελτιωθεί το gunplay. Και πράγματι έχει βελτιωθεί. Και αφαιρώντας το mouse accelaration από το αρχείο ini, μπορεί κανείς να παίξει το fallout 4 σαν ένα FPS, με το όπλο να πυροβολά εκεί που στοχεύω. Ωστόσο αρκετά σύντομα διαπίστωσα και κάποιο σοβαρό πρόβλημα: Ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι έχει σοβαρότατο πρόβλημα και μυρίζει console port. Υπάρχουν ενέργειες που δεν μπορείς να τις κάνεις key bind, όπως το 'loot' το οποίο είναι hard coded στο Ε. Έτσι αν πας στα key bindings και βάλεις το 'interact' σε κάποιο άλλο πλήκτρο, το Ε θα παραμείνει να κάνει loot, και δε μπορείς να το αλλάξεις. Υπάρχουν μερικές ακόμα παραξενιές στον χειρισμό όπως το ότι δεν μπορείς να κάνεις key bind στα πλήκτρα του Numpad για κάποιο λόγο, και επίσης το κουμπί με το οποίο γεμίζεις το όπλο σου άμα το πατήσεις μια φορά και το κρύβεις / βγάζεις άμα το κρατήσεις πατημένο, έχει άλλη μια λειτουργία όταν είσαι κοντά σε container, την transfer. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή ενώ είχα μια μάχη με Super Mutant και ήμουν οπλισμένος με το Lazer Musket, ένα απ' τα πρώτα όπλα που βρίσκεις, και απαιτεί reload μετά από κάθε βολή, και για να κάνεις reload δεν αρκεί να το πατήσεις μια φορά το κουμπί αλλά πρέπει να το κάνεις tap γρήγορα, πήγα να κάνω cover πίσω από ένα κάδο απορριμάτων, να χρησιμοποιήσω και το cover system που το παιχνίδι είπε να υιοθετήσει απ τα shooter. Και αφού έριξα τη πρώτη μου βολή, έπρεπε μετά να κάνω reload, μόνο που αντί να κάνω reload, το παιχνίδι ανοιγόκλεινε μανιωδώς το 'transfer menu', και μέχρι να πάρω χαμπάρι τι στο καλό συνέβαινε και εμφανιζόταν το ρημαδομενού στα καλά καθούμενα, ο Super Mutant με εξαϋλωσε. Δυστυχώς αν και το ποντίκι βοηθά στη στόχευση, ο χειρισμός του παιχνιδιού με mouse + keyboard είναι δύστροπος πολύ, και έτσι βρέθηκα αναγκαστικά να χρησιμοποιώ το xbox360 controller. Έλα όμως ντε που οι αναλογικοί μοχλοί χάνουν σε ακρίβεια, και η Bethesda δεν φρόντισε να βάλει aim assist, auto aim, ή κάτι τέλος πάντων που να το έκανε αρκετά βολικό το να το παίξει κανείς σαν FPS, και έτσι βρέθηκα να χρησιμοποιώ συνέχεια σχεδόν το VATS.

Αρκετά νωρίς το παιχνίδι σου παρουσιάζει το πρώτο μέρος για να κάνεις crafting και building, και σου δίνει ένα side quest σχετικό. Οι μετατροπές στα όπλα είναι εύκολα κατανοητές, και διασκεδαστικές, και με έκαναν να ψάχνω τα πάντα για να βρω μερικές βίδες... Έλα όμως ντε που οι βίδες είναι πολύ σπάνιες, μιας και η ποσότητα υλικών που βρίσκεις στο παιχνίδι δεν καθορίζεται με ρεαλιστικά κριτίρια, αλλά με gameplay κριτίρια. Που σημαίνει πως επειδή οι περισσότερες μετατροπές όπλων απαιτούν βίδες, αυτές θα είναι και εξαιρετικά σπάνιες, και ακόμα και αντικείμενα που βρίσκεις που κανονικά θα έχουν βίδες δεν σου δίνουν βίδες στο παιχνίδι. Το μεν κτίσιμο σπιτιών και συνοικιών είναι hit or miss. Υπάρχουν άνθρωποι που εθίζονται υπερβολικά σε αυτό και παρατάν τα πάντα για να φτιάξουν και να διαχειρίζονται τους οικισμούς τους, ενώ άλλοι όπως εγώ, απλά το προσπέρασα. Το παιχνίδι δεν σου προσφέρει αρκετά καλή εξήγηση για το πως λειτουργεί το όλο σύστημα χτισίματος, απουσιάζει τελείως από το tutorial του παιχνιδιού, και αν θες να ασχοληθείς με αυτό, θα πρέπει να δεις κάνα βίντεο στο Youtube ή κάτι τέτοιο για να μάθεις πως να το κάνεις.

Δυστυχώς ή ευτυχώς για μερικούς, ο δρόμος της casualοποίησης που τράβηξε νωρίτερα η Bethesda, αλλάζει και κάποια πράγματα στο Fallout 4, τα οποία κάποιους θα στεναχωρήσουν, άλλους θα τους κάνουν να χαρούν, και σε άλλους θα περάσουν απαρατήρητα. Έχουν μειωθεί πολύ οι επιλογές που δίνονται στους διάλογους που έχεις με τους NPCs, και ακόμα περισσότερο οι NPCs που έχουν έστω μια - δύο σειρές διαλόγου να πουν πέρα από μια ξερή ατάκα όταν ο παίκτης πατά το πλήκτρο. Σε αυτό το τομέα το παιχνίδι θυμίζει περισσότερο παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto και το Witcher, όπου η πλειοψηφία των χαρακτήρων που βλέπεις είναι απλά κομπάρσοι, χωρίς διάλογο, χωρίς quest, απλά και μόνο για να φαίνονται, παρά τα παλαιότερα παιχνίδια της Bethesda όπως το Oblivion και το Fallout 3, όπου με τους NPCs μπορούσες να μιλάς περί ανέμων και υδάτων.. Όπως είναι φυσιολογικό έχουν μειωθεί και τα roleplay options, και επίσης το Karma System έχει καταργηθεί εντελώς, και πλέον δεν μπορείς να επιλέξεις αν θα είσαι καλός ή κακός σε κάποιο quest, παρά μόνο υπάρχουν πάντα 4 επιλογές, που στο 80% των φορών, είναι οι ίδιες: "Ναι, Όχι, Περισσότερες Πληροφορίες, Εξυπνάδα". Οι NPCs πέραν αυτών του main quest είναι σαν να ξέρουν ότι τα quests που δίνουν είναι copy / paste, και έτσι δεν μακρυγορούν ποια τόσο πολύ όσο σε παλαιότερα παιχνίδια, και παν κατευθείαν στο ψητό, ενώ 2 απ' τις 4 επιλογές που έχεις σε κάθε τέτοιο διάλογο πάντα θα είναι 'ΝΑΙ' ή 'ΟΧΙ' για το αν δέχεσαι να κάνεις το quest ή όχι. Μια άλλη αλλαγή είναι η κατάργηση των skills. Πλέον υπάρχουν μόνο attributes και perks, και τα perks τα βάζεις σε attributes. Γενικά, έχουν αφαιρεθεί ή απλοποιηθεί απ' το παιχνίδι πολλά RPG στοιχεία, σε σημείο που πλέον αν αφαιρέσουμε το Character Creation στην αρχή, ελάχιστα διαφέρει το Fallout 4 από πρόσφατα παιχνίδια όπως το Far Cry 3/4 για να το αποκαλέσει κανείς 'RPG' και όχι "FPS με RPG στοιχεία", ή "Sandbox". Το πρόβλημα είναι πως αν αποφασίζαμε να το κρίνουμε με τα standards των FPS, όπως οι τίτλοι της σειράς Far Cry για παράδειγμα, ή των Sandbox όπως το Grand Theft Auto, το Fallout 4 θα ερχόταν τελευταίο και καταιδρωμένο. Για να μην φανούμε σκληροί με το παιχνίδι, θα πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο genre, και να πούμε πως δεν ανήκει σε κανένα απ' τα παραπάνω genres, και πως διαθέτει το δικό του και μοναδικό genre, το 'Bethesda Game' genre.

Το AI συνεχίζει να έχει τις ίδιες ηλίθιες συμπεριφορές από την εποχή του Oblivion, με τους φιλικούς NPCs να μπαίνουν συνέχεια ανάμεσα σε εσένα και στον εχθρό που πολεμάς και να τις τρων. Έτσι έχω κατακρεουργήσει το σκύλο. Και οι ανθρώπινοι followers όμως δεν παν πίσω, εκεί που sneakάρω θα πεταχτεί ο companion φωνάζοντας και τρέχοντας προς τον εχθρό να πυροβολά και θα μου διαλύσει το gameplay style που προτιμάω, την ατμόσφαιρα κτλπ. Επίσης πολλοί περισσότεροι NPCs σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια είναι essential τώρα ποια, που σημαίνει ότι δε πεθαίνουν. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι σημαντικοί NPCs δεν αντιδράν καν άμα τους πυροβολήσεις, δεν αμύνονται του εαυτού τους, ούτε παθαίνουν ζημιά, και απλά κάθονται και σε κοιτάνε, κάτι που μου σπα τελείως το immersion.

Μουσικά το παιχνίδι περνά αδιάφορο εκτός και αν κάποιος βάλει στο pip boy κάποιον από τους διαθέσιμους ραδιοφωνικούς σταθμούς του παιχνιδιού, με τους μόνους 2 παγκοσμίας εμβέλειας να είναι ένας που παίζει τα πασίγνωστα κομμάτια κλασικής μουσικής που έχουμε ακούσει καμιά χιλιάρα φορές, και έναν άλλο που παίζει κομμάτια της δεκαετίας του 50, όπως ροκ εντ ρολ κτλπ. Τα εφέ όμως είναι καλά.

Αν έπρεπε να κρίνουμε το Fallout 4 στα σημεία, τότε δυστυχώς θα έχανε τον αγώνα. Τα γραφικά του δεν εντυπωσιάζουν και λόγο bug τα μισά textures δεν φορτώνουν καν κάνοντάς το άσχημο, ο ήχος πέραν του κεντρικού soundtrack είναι ψιλοαδιάφορος, ο χειρισμός θέλει αρκετές ώρες για να τον συνηθίσεις και στις αρχές θα σου σπα τα νεύρα, η ιστορία είναι κλισέ και μινιμαλιστική για RPG, πολλά RPG στοιχεία έχουν αφαιρεθεί ή απλοποιηθεί με αποτέλεσμα το παιχνίδι να χάσει τη hardcoreίλα και την rpgίλα που είχαν παλαιότερα παιχνίδια της εταιρίας, και το συναίσθημα που μου αφήνει είναι ότι η Bethesda έχει εστιαστεί υπερβολικά στη ποσότητα, και χάνει τη ποιότητα. Και μάλιστα ούτε καν έχει ένα βαθμό ποικιλίας στη ποσότητα να με ικανοποιεί. Είτε θα κάνεις quest, στα οποία κατά 98% θα πολεμάς, είτε θα κτίζεις/μοντάρεις όπλα. Αυτό είναι όλο. Ο κόσμος του Fallout 4 είναι πολύ πιο πυκνός από τοποθεσίες, σε σύγκριση με το 3, και ακόμα και τα quests φαίνεται να είναι πολύ περισσότερα. Αλλά οι ελλείψεις σε RPG στοιχεία και συστήματα,καθώς και οι απλοποιήσεις σε αυτά, αλλά και το κάκιστο optimization του παιχνιδιού τουλάχιστον προσωρινά, που το καθιστά βαρύτερο απ' το Witcher 3 σε αρκετά 'κλικ' πιο κάτω οπτικά, το κονσολίστικο GUI, ο δύστροπος χειρισμός, και τα ξαφνικά frame drops, κάνουν την αίσθηση που έχω ενώ το παίζω γλυκόπικρη.

Πάρα τα τόσα προβλήματα και ελλείψεις όμως, συνεχίζω να το παίζω. Συνεχίζω να ξοδεύω κάμποσες ώρες σε αυτό. Και αυτό λόγο αυτού που η Bethesda ξέρει να κάνει καλύτερα: Το παιχνίδι είναι η χαρά του εξερευνητή. Το exploration είναι για μένα ο πιο δυνατός τομέας του τίτλου. Θες να ψάξεις, να δεις τι μέρος θα βρεις, τι θα σου πει το ίδιο το μέρος για το παρελθόν του, ποιους θα γνωρίσεις, και κυρίως να γίνεις δυνατότερος μέσω level up και φτιάξιμο όπλων. Εν τέλει το Fallout 4 με κρατά και θα με κρατά για πολλές ώρες ακόμα ενδιαφερόμενο για να το παίξω, μόνο και μόνο για να τερματίσω το leveling του χαρακτήρα μου και να τον κάνω τούμπανο, και να γυρίσω όλα τα μέρη του χάρτη. Θυμίζει MMO λίγο η εμπειρία με όλο το grinding, και είναι εθιστικό για αυτό το σκοπό.

Στα καλά του παιχνιδιού προσθέτω το gaming community που ακολουθά τα παιχνίδια της Bethesda, το οποίο από μόνο του αξίζει για 1-2 πόντους στο review μου. Διότι οι modders είναι αυτοί που θα βγάλουν το φίδι από τη τρύπα. Αυτοί θα λύσουν τα bugs, αυτοί θα κάνουν optimize το παιχνίδι, αυτοί θα φτιάξουν τα γραφικά του, αυτοί θα προσθέσουν RPGστικα συστήματα να το κάνουν να βρει ξανά τη χαμένη του ταυτότητα, αυτοί θα δίνουν νέα όπλα, ρούχα, quests, κτλπ, για τα επόμενα χρόνια...

Πάμε λοιπόν σε μια αναφορά θετικών και αρνητικών του παιχνιδιού:

ΘΕΤΙΚΑ:

+ Πολλές ώρες gameplay
+ Το καλύτερο Character Creation System της Bethesda
+ Κάπως βελτιωμένο shooting mechanic
+ Πιο φυσικά χρώματα αντί να είναι τα πάντα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου
+ Μπορεί κάποιος να κολλήσει άσχημα ψάχνοντας υλικά για crafting.
+ Η modding community


ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

- Η retail έκδοση του παιχνιδιού δεν έχει το παιχνίδι στο δίσκο
- Χειρότερο frame rate με χειρότερα γραφικά από το Witcher 3.
- Το Texture Streaming είναι broken, με αποτέλεσμα κάποια textures να μη φορτώνουν καν.
- Γενικά bugs όπως να πέφτεις μέσα από το πάτωμα κτλπ.
- Η nVidia φρόντισε να βάλει το χεράκι της, που σημαίνει χειρότερο frame rate για όσους έχουν κάρτες AMD.
- Λείπουν πολλά RPG στοιχεία λόγο στροφής προς τον Casual Gamer.
- Κλισέ και προβλεπόμενη ιστορία.
- Τα animations των χαρακτήρων ακόμα δεν είναι mocap.
- Οι companions είναι τούβλα.
- Hardcoded πλήκτρα που δεν δέχονται key binding.
- Hardcoded όριο του frame rate στα 72fps.
- Οι NPCs συνεχίζουν να μπαίνουν ακριβώς μπροστά σου τη στιγμή που βαράς και να τις τρώνε.
- Πολλοί NPCs δεν αντιδρούν καθόλου στο να τους πυροβολάς, ακόμα και άμα τους λαμπαδιάσεις.
- Ρηχά quests copy / paste.
- Το κτίσιμο σπιτιών και συνοικιών δεν περιλαμβάνεται στο tutorial.
- Το soundtrack του παιχνιδιού περιορίζεται σε γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής και ελάχιστα ρετρό τα οποία θα αρχίσουν να επαναλαμβάνονται σχετικά γρήγορα.


ΓΡΑΦΙΚΑ: 6 με το bug, 8 χωρίς το bug.
ΗΧΟΣ: 6 λόγο έλλειψης πρωτότυπου soundtrack.
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ: 5 με keboard + mouse, 8 με χειριστήριο.
ΙΣΤΟΡΙΑ: 5
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ: 10
ΑΝΤΟΧΗ: 10+

ΣΥΝΟΛΟ: 7.5


Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Nocturne (Level 13) 18/11/2015 15:48
Τεραστιο review για ένα τεράστιο παιχνίδι. Well done Bethesda. Well done Μάνο. Tο ξεκοκαλίζω και εγώ τώρα.

ΥΓ: Με τέτοιο περιεχόμενο και βάθος στο gameplay, who cares για τα γραφικά....
#2 +3 Myrmidon (Level 21) 18/11/2015 16:20
Ένα επικό review αντάξιο ενός επικού τίτλου. Τίτλος που αξίζει τα λεφτά του και τις ώρες ενασχόλησης μαζι του μέχρι λεπτού. Αντάξιος του επιπέδου του και παραδειγμα για όλους.

Ναι προβλήματα υπάρχουν οπως πάντα. Τα έχουμε συνηθίσει .Πολλά από αυτά απλα ειναι αναμενόμενα και αρκετά θα διορθωθουν. Για αυτό να είμαστε όλοι σίγουροι. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λόγο αναμονής ή αναβολής αγοράς. Σε PC η απόδοση είναι άριστη.

ΥΓ To θέμα με το loading σεPC το ξεπέρασα βάζοντας το παιχνίδι σε SSD. Συνάμα έχουμε να δούμε πολλά ακόμα από το game μιας και οι community modders είναι απλά αμετρητοι.

Καλήε ξεκούραση σε σένα Μάνο μετά την πολύωρη ασχολία σου με το παιχνίδι και καλό adventuring όποτε παίζεις.Kαλό adventuring σε όλους όσους ασχοληθούν με το game.

Fallout 4. Σκέτη λατρεία.
#3 +3 landogar (Level 13) 18/11/2015 16:23
Το review είναι τιτανομέγιστο ρε Μάνο.Τι μας κάνεις μεσημεριάτικα!Ε τοιμάζω φαγητό,χυμούς,κ αφέδες και ξεκινάω να διαβάζω.Το έχω από την πρώτη μέρα και δεν έχω προλάβει να το τερματίσω.Είμαι μετά τον σπαστικό γρίφο του παιχνιδιού για όσους ξέρουν (έναν γρίφο έχει μόνο).
#4 +1 Akis 7 (Level 20) 18/11/2015 17:33
Tεραστιο αρθρο για μια παιχνιδαρα.
9αρακι απο μενα γιατι σε τετοια παιχνιδια δεν με νοιαζουν τα γραφικα.Αυτα που πρεπει να ειναι σωστα ειναι σωστα και με το παραπανω.
Δεν εχω να πω κατι παραπανω,τα εγραψε ο Μανος με ακριβεια θα ελεγα!!!
#5 +1 Airborne Games Greece (Level 9) 18/11/2015 18:07
Το Fallout 4 είναι τόσο καλό όσο αυτό το review ;)
#6 Asxetoss (Level 19) 18/11/2015 18:34
Τεράστιος τιτλος αυτή την περίοδο ,ενα παιχνίδι που αν και θα μπορούσα να το παίξω το αποφεύγω γιατι ξέρω οτι θα πρέπει αν το λιώσω για πάνω από μήνα .Όλη αυτη η ελευθερία που σου δίνει το παιχνίδι είναι απο τα πολύ θετικά του για εμενα .
#7 Myrmidon (Level 21) 18/11/2015 18:54
Quoting Asxetoss:
Τεράστιος τιτλος αυτή την περίοδο ,ενα παιχνίδι που αν και θα μπορούσα να το παίξω το αποφεύγω γιατι ξέρω οτι θα πρέπει αν το λιώσω για πάνω από μήνα .Όλη αυτη η ελευθερία που σου δίνει το παιχνίδι είναι απο τα πολύ θετικά του για εμενα .


Resistance is futile. Μπορείς να παίζεις όποτε θέλεις, όπως πίνεις νερο οποτε διψάς!
#8 +1 Mystique (Level 23) 18/11/2015 19:45
Τρωω καποιο κολλημα σ'αυτο το παιχνιδι αλλα το αξιζει ρε γμτ. Το βραδακι ειναι οτι πρεπει να ψαχνεις στα τυφλα με τον σκυλο παρεα και οι mutants να στην πεφτουν απο παντου. :lol:
#9 +1 sotirakis13 (Level 10) 18/11/2015 20:48
Review σε βαθος οπως παντα Μανο.Οτι ειδα στο stream ειναι ακριβως εδω μεσα γραμμενο.Πιστευ ω οτι θετει αξια υποψηφιοτητα για παιχνιδι της χρονιας παρα τα οποια προβληματα(για μενα ειναι κυριως τα γραφικα).
#10 Placebo Effect (Level 15) 18/11/2015 23:28
Ειναι πολυ καλοφτιαγμενο παρα τα καποια μικροπροβληματα κια του και με την προσθηκη των mods αργοτερα θα αποκτησει τεραστια αντοχη ισαξια του Skyrim. Ενα must have για ολους τους φανς των ποιοτικων rpg.
#11 +1 ulver (Level 7) 19/11/2015 00:01
Ok ανεξάρτητα απο τη βαθμολογία φίλε Μανο μόλις διάβασα το πληρέστερο review του παιχνιδιου που υπάρχει εκεί έξω! Μπραβο σου !!!
#12 +1 Professor_Severus_Snape (Level 28) 19/11/2015 01:38
Έχω διαβάσει αμέτρητα reviews του site, αλλά αυτό είναι σίγουρα μέσα στο top 3 των πιο αναλυτικών που έχουν γραφτεί, σε όλους τους τομείς, μηδενός εξαιρουμένου.
#13 DoUzOs (Level 27) 19/11/2015 13:36
Το συγκεκριμένο παιχνίδι το ονειρευόμουν για χρόνια, όταν τελείωσα το Fallout 3 και το New Vegas. Μετά την E3, είχα την τεράστια τύχη να το δοκιμάσω από τα super PC που μας έφερε το Lan-Arena στην Athenscon. Όπως ήταν φυσικό, κόλλησα. Για να μην μακρηλογώ, το Fallout 4 είναι ακριβώς όπως το περίμενα: απίστευτο, φανταστικό, καταπληκτικό κτλ κτλ. Είμαι τεράστιος fan της σειράς Fallout και γενικά της Bethesda και μπορώ να πω πως δεν με απογοήτευσε καθόλου. GG, Bethesda. This is why we love you.
#14 DestroyerGR (Level 18) 19/11/2015 15:59
τεράστιο το review ανάλογο φυσικά και με το παιχνίδι.Νομίζω όλοι οι gamer θα βγουμε από τα σπίτια μας σε 6 μήνες σα να βγήκαμε κι εμείς απ' τη κατάψυξη
#15 Myrmidon (Level 21) 19/11/2015 16:42
Quoting DestroyerGR:
τεράστιο το review ανάλογο φυσικά και με το παιχνίδι.Νομίζω όλοι οι gamer θα βγουμε από τα σπίτια μας σε 6 μήνες σα να βγήκαμε κι εμείς απ' τη κατάψυξη


Ναι είναι λίγο δύσκολο να κρατήσει κανείς τις ισοροπίες με τέτοιο παχνίδι.Εδώ πήγανε περίπατο τα τελευταία stream του gameworld μια βδομάδα τώρα. Πρέπει όμως, και να σας πω κα κάτι, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αυτή η εναλλαγή παραστάσεων σε κάνει να παίζεις ποιο ευχάριστα. Δοκιμάστε το και θα δείτε.
#16 +2 NoGood! (Level 24) 19/11/2015 23:27
Πολύ καλό review,μετά απο αυτο αρχίζει το λιώσιμο!!! :P
#17 +1 Antonis9090 (Level 4) 20/11/2015 14:11
Το εχω λιωσει το παιχνιδι, οτι περιμενα απο Bethesda. Μπράβο τους!
#18 +1 supermario644ever (Level 20) 20/11/2015 21:32
Το περιμέναμε και ήρθε...Έπος
#19 +2 Blood King (Level 25) 20/11/2015 21:56
Το πλέον πολυαναμενόμενο παιχνίδι της χρονιάς που δεν το έχω παίξει ακόμα αλλά το γεγονός ότι ένας φίλος που μόλις το απόκτησε δεν έχει βγει από το σπίτι για μια εβδομάδα λέει πολλά για την εθιστικότητα του.
#20 ThanP (Level 11) 25/11/2015 00:33
Το απέκτησα προχθές και είμαι υπερ-ικανοποιημ ένος.Διαβάζοντα ς το review πιο προσεκτικά τώρα πιστεύω ότι έκανα καλή αγορά και πως δικαιώνει την βαθμολογία του.Ευχαριστώ Μάνο.
#21 Blood Prince (Level 30) 16/12/2015 19:25
Ενδιαφέρον παιχνίδι φαίνεται..το σκηνικό με τον σκύλο μου θυμίζει λίγο COD:Ghosts.Εχει μεγάλες απαιτήσεις όμως.Θέλει από τα πιο σύγχρονα pc για να τρέξει.
#22 Blood Prince (Level 30) 16/12/2015 19:26
Quoting Blood King:
Το πλέον πολυαναμενόμενο παιχνίδι της χρονιάς που δεν το έχω παίξει ακόμα αλλά το γεγονός ότι ένας φίλος που μόλις το απόκτησε δεν έχει βγει από το σπίτι για μια εβδομάδα λέει πολλά για την εθιστικότητα του.Και μένα,μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον λόγω φήμης που απέκτησε από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας.
#23 MarcusFenix (Level 4) 31/12/2015 12:58
Ένα από τα πιο ωραία παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ! Είμαι μεγάλος λάτρης της σειράς Fallout και το τέταρτο κομμάτι της σειράς με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο!
#24 naioxi (Level 1) 15/11/2018 15:20
Καλό χειμώνα, εύχομαι.
Χρησιμοποιώντας mods, κάποια στιγμή εμφανίστηκε το bug όπου όσα τοποθετούνται προς καλλιέργεια, δεν αδειάζουν από καρπό και κατόπιν δεν μπορώ να αναθέσω σε settler, οποιαδήποτε έξτρα εργασία, σε όποιο settlement κι αν πάω. Μετά από αυτή την απογόητευση και έχοντας όλα τα updates έως και το 1.10.114, αποφάσια να ξεκινήσω ένα νέο παιχνίδι χωρίς καθόλου mods -όπου παρατήρησα πως το bug με τις καλλιέργειες έπαψε να υπάρχει.
Για όσους γνωρίζουν το Fallout 4, από τον πρώτο καιρό εμφάνισης του, έχουν υπόψιν τους, πως ο συγκεκριμένος τίτλος, τιμωρεί όσους χρησιμοποιούν mods, από το μήνυμα που λαμβάνουμε, ξεκινώντας κάτι νέο. Εγώ θα πω, πως τιμωρεί με το παραπάνω bug, όσους χρησιμοποιώντας mods, επίσης κάνουν scrapall σε περιοχές και κτίρια όπου καθαρίζονται, προσθέττοντας ένα workshop με την ανάλογη εντολή.
Ακόμη και με το τελευταίο update, το παιχνίδι μπορεί να κρασάρει χωρίς να βγει στο desktop, κάτι που μου συνέβη, χωρίς mods, στο επίπεδο 70, όπου ρωτήθηκα από έναν καινούριο settler που θέλει να τον αναθέσω, και μόλις αντιρώτησα αν έχει ότι χρειάζεται, σταμάτησε να λειτουργεί η κίνηση του χαρακτήρα. Εκτός από τα γνωστά bugs, θα ήθελα να ενημερώσω πως ο κυριότερος λόγος που κρασάρει το Fallout 4, είναι η χρησιμοποίηση του F4SE, ιδίως μαζί με mods, όπου ως το επίπεδο 10, κρασάρει χωρίς λόγο και μετά το επίπεδο 30 κάτι, το F4SE καταστρέφει τα saves και δεν μπορείς να κάνεις load.
Μετά από 4 σχεδόν χρόνια, ενασχόλησης μου με το παιχνίδι, μπορώ να πω πως με έχει κουράσει, με ή χωρίς mods, αφού εκτός από το άριστο mod, Fusion City και το expansion του, κανένα άλλο mod δεν καταφέρνει να προσθέσει κάτι καινούριο ως σενάριο με νέους χώρους και χαρακτήρες. Mods για κατασκευές, έχω επιλέξει πολλά, μα δεν φτάνει. Τα bugs που μεταφέρονται θαρρώ, αυτούσια, από κάτι ανάλογο με το παλιό Skyrim, συν τα ελάχιστα που μπορεί να φτιάξει κάποιος, χωρίς mods, καταστρέφουν την όρεξη μου για να ασχοληθώ και όποιος, σας είπε, πως το παιχνίδι είναι εύκολο και στο επίπεδο δυσκολίας, ένα βήμα πριν το survivor, και ο χαρακτήρας του δεν πέθανε -χωρίς mods- ούτε μια φορά, λέει απλά, ψέματα.
Κλείνοντας το σχόλιο μου, θα πω, πως όταν βγει το Fallout 5, τα bugs θα εξακολουθήσουν, επειδή η εταιρεία δεν νοιάζεται για τους καταναλωτές των προιόντων της και ευελπιστεί μόνο, στο κέρδος.

Καλή συνέχεια. Με σεβασμό, Γεράσιμος Μηνάς. Ευχαριστώ.
Score 8.7
8.27 User Score
(24 votes )
User Reviews 7.5
Genre: Action RPG/FPS
Developer: Bethesda
Publisher: Bethesda
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i7 4790 3.6 GHz ή AMD FX-9590 4.7 GHz και όλοι οι ανώτεροι, 30GB χώρο στο σκληρό δίσκο, Κάρτα γραφικών Nvidia GTX 780 3GB ή AMD Radeon R9 290X 4GB, Windows 7 64-bit ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 10/11/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification