Η εξουσία και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
"Ο πόλεμος δεν αλλάζει ποτέ". Με αυτή την φράση ως μόνιμη ατάκα της σειράς, η Bethesda μας φέρνει το νέο έπος της. Τέσσερα χρόνια μετά το Skyrim, συν ένα μεγάλο διάστημα επιπρόσθετου σχεδιασμού και ανάπτυξης είναι υπέρ-αρκετά για ένα -κατά τα φαινόμενα- AAA title. Έχουμε πλέον συνηθίσει το triple-A να αφορά κάθε video game της Bethesda, καθώς στο θέμα των production values εργάζεται πλήθος ατόμων, δημιουργώντας έναν τεράστιο κόσμο.
Το Fallout 4 παρουσιάστηκε μόλις στην φετινή E3 και μέσα σε μόλις πέντε μήνες δημιούργησε το hype που όλοι γνωρίζετε. Οι gamers διψούν κάθε φορά για ένα νέο παιχνίδι απ' την Bethesda καθώς ξέρουν πως αυτό που τους προσφέρει θα τους καθηλώσει και θα αξίζει το 60άρι στην τελική. Απ' την άλλη αναμένουν τα κλασικά bugs και glitches. Αυτό που λέμε ως συνήθως "κλασική Bethesda". Με τα gameplay videos να εμφανίζονται με το σταγονόμετρο και την απουσία demo (τακτική που ακολουθούν κατά κόρον Rockstar, Bethesda και πολλές ακόμη εταιρείες), πολλοί θα αναρωτιέστε: Το νέο κεφάλαιο της σειράς αξίζει μια αγορά; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
200 χρόνια κατάψυξη
Βρισκόμαστε σε ένα εναλλακτικό 2077, όπου η Steampunk τεχνολογία έχει εξελιχθεί βάση των φυσικών καταστροφών του πλανήτη. Μπορεί οι υπολογιστές να διαθέτουν... πράσινη οθόνη και οι τηλεοράσεις να θυμίζουν αυτές του 1960, ωστόσο υπάρχουν...ιπτάμενα ρομπότ βοηθοί. Συνεπώς σε κάποιους τομείς η ανθρωπότητα προόδευσε και σε κάποιους έμεινε πίσω. Τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού σας βρίσκουν σπίτι σας, με την γυναίκα σας και το νεογέννητο μωρό σας στην κούνια.
Μία ατομική βόμβα αναγκάζει τους ανθρώπους να οδηγηθούν στα καταφύγια, τα λεγόμενα Vaults. Προκειμένου το ανθρώπινο είδος να εξαπλωθεί, οι άνθρωποι μπαίνουν στην...κατάψυξη για δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια. ώστε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας κι έτσι να μπορέσουν να βγουν στην επιφάνεια αναζητώντας τροφή και νερό.
Στην περίπτωσή σας 210 χρόνια ήταν αρκετά. Στον απέναντι θάλαμο βρίσκονται η γυναίκα σας και το παιδί σας. Δυστυχώς για εσάς, γίνεται έφοδος στο Vault 111 όπου και βρίσκεστε και δύο επιδρομείς απαγάγουν το παιδί σας και σκοτώνουν την γυναίκα σας όταν αντιστάθηκε στην παράδοσή του. Αφήνοντας όλους τους επιζόντες στον θάλαμό τους, άπαντες πεθαίνουν από ασφυξία, εκτός από εσάς, αφού για καλή σας τύχη η συσκευή που σας έψυχε ανοίγει μετά από τα εσωτερικά χτυπήματά σας κι έτσι γίνεστε ο δεύτερος επιζών του καταφυγίου σας. Ο στόχος σας προφανής. Να βρείτε τον πρώτο επιζόντα που ως γιος σας έχει ήδη αρχίσει να μεγαλώνει.
Με πρόχειρα μαθηματικά λοιπόν, βρισκόμαστε στο 2287, δηλαδή 10 χρόνια μετά τα γεγονότα του Fallout 3 και 6 χρόνια μετά τα αντίστοιχα του Fallout: New Vegas. Συνεπώς η κατάσταση με την ραδιενέργεια να έχει εξαπλωθεί στη χώρα του Commonwealth όπου ζείτε, έχει μείνει αμετάβλητη.
Σκυλιά, ρομπότ, Terminators...όλοι οι καλοί χωράνε
Η πρώτη γνωριμία με τις καινοτομίες του Fallout 4 έρχεται...με το καλημέρα. Τριγύρω σας θα βρείτε τους λεγόμενους A.I. companions, οι οποίοι σας συντροφεύουν στη μάχη, δέχονται τις εντολές σας χωρίς αντίρρηση και συμμετέχουν ενεργά στο story. Υπάρχουν περίπου 13 companions τους οποίους βρίσκετε είτε στις αποστολές του βασικού story, είτε μετά από πολύ ψάξιμο. Ο γνώριμος Dogmeat είναι ο πιστός σας σκύλος που δαγκώνει τα χέρια των εχθρών και ουσιαστικά τους κάνει stun για κάποια δεύτερα, ενώ παράλληλα βρίσκει αντικείμενα στην Wasteland, γαυγίζοντας για να τα κάνετε loot. Υπάρχουν τα ρομπότ Cosworth και Curie που χρησιμοποιούν φλογοβόλα, ο πρώτος σας δίνει perks +10 damage resistance στα ρομπότ και η δεύτερη +100 hit points. Το "τούμπανο" Paladin Danse πέφτει δύσκολα και σας προσδίδει +20% επιπλέον damage σε synths, gouls και super mutants. Μιας και το αναφέραμε, ο Strong είναι ένας ογκώδης Super Mutant (κλασικά πράσινου χρώματος) που αποτελεί ότι πιο tank μπορείτε να έχετε για σύντροφο.
Από εκεί και πέρα συναντάμε companions όπως ο συμπαθής ντετέκτιβ Nick Valentine (synth) που κάνει hack όλα τα terminals για πάρτη σας, μέχρι και γυναίκες, σαν την δημοσιογράφο Piper που σας δινει διπλό xp στα speech challenges ή την Kate που ξεκλειδώνει όλα τα master locks. Άλλοι companions σας προσδίδουν perks για sneak attacks, damage resistances, ταχύτερο Critical Hit regeneration κτλ. Τα ποσοστά των bonus perks κυμαίνονται στο 20%. Ορισμένοι απ' τους companions σας επιτρέπουν ακόμα και να φλερτάρετε μαζί τους και να συνάψετε σχέση, κάτι που απαιτεί να έχουν θετική άποψη για εσάς και για τις πράξεις σας απέναντι σε τρίτους, όπως επίσης και να περάσουν αρκετό καιρό μαζί σας. Πέραν όλων αυτών, μπορείτε επίσης αποκτώντας το ανάλογο skill, να αρπάξετε...ζώα από την Wasteland και να τα κάνετε δικά σας. Γενικά η δυνατότητα μόνιμης συντροφιάς ενός companion σας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στη μάχη καθώς όχι μόνο χτυπούν αλλά τραβάνε και το aggro πάνω τους. Σε κάποιες αποστολές του βασικού story θα έχετε δύο ή κανέναν companion, ωστόσο πριν ή μετά το φινάλε, στο free roaming, θα μπορείτε να επιλέξετε μονίμως έναν, αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα.
Πρώτο σας μέλημα στο Fallout 4 είναι να ψάξετε τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της γειτονιάς σας για προμήθειες. Το περιβάλλον γύρω σας είναι ως γνωστόν post-apocalyptic, η ραδιενέργεια ρέει άφθονη και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην έρχεστε σε επαφή με το νερό όπως επίσης να προσέχετε πόση ραδιενέργεια έχει αυτό που τρώτε. Όπως στο Fallout 3, έτσι και εδώ, τα τρόφιμα και το νερό είναι ραδιενεργά, εκτός κι αν πρόκειται για καθαρισμένες τροφές ή για "Purified Water" ενώ ο μόνος τρόπος να αποβάλλετε την ραδιενέργεια που κατατρώει την health bar σας είναι να πάρετε ένα Rad-Away (η σύγχρονη αντιβίωση θα λέγαμε) ή να επισκεφθείτε γιατρό.
Attributes ή Perks;
Το αρχικό character creation σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα, επιλέγοντας ανάμεσα σε άνδρα ή γυναίκα. Η αντίστοιχη επιλογή θα σημαίνει αντίστοιχα και απώλεια του/της συζύγου κατά την σκηνή απαγωγής του μωρού σας. Το customization σας επιτρέπει να πειράξετε όλα τα στοιχεία του προσώπου σας. Κάποιοι χρήστες μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να τα αντικαθιστούν με αυτά επώνυμων ανθρώπων.
Προσπερνώντας το character creation, κατανέμετε τους αρχικούς πόντους στα γνωστά attributes του Fallout 4 που περιλαμβάνουν Strength, Perception (στόχευση) Endurance (Hit points/Αντοχή), Charisma, Intelligence, Agility και Luck. Το Charisma επηρεάζει το αν θα πείθετε τους άλλους στους διαλόγους αλλά κυρίως τις τιμές στους vendors οι οποίοι ειδικά στις σφαίρες είναι πολύ υψηλές. Το Intelligence αφορά το πόσο γρήγορα θα αποκτάτε xp, το Agility τα Action points σας κατά την στόχευση εχθρού σε κατάσταση V.A.T.S. (το γνωστό πάγωμα οθόνης με εμφάνιση ποσοστών) και το Luck το αν θα βρίσκετε καλά αντικείμενα και αν θα έχετε critical hits.
Από το πρώτο κιόλας level up θα σας δοθεί η δυνατότητα αντί να δώσετε πόντο στα attributes (καθένα εκ των οποίων φτάνει μέχρι το 10) να τον ξοδέψετε σε ένα από τα 70 perks, 10 για κάθε attribute. Έτσι, ανάλογα με το κατά πόσο έχετε ανεβάσει το εκάστοτε attribute θα μπορέσετε να αποκτήσετε ενισχυμένο armor, μεγαλύτερο healing, αποτελεσματικότερο pickpocket ή lockpicking, καλύτερη στόχευση με συγκεκριμένου τύπου όπλα κ.ο.κ. Οι επιλογές είναι άφθονες και αλλάζουν σημαντικά το gameplay, αφού στο endgame θα καταλήξετε να θερίζετε τους πάντες πιο εύκολα, ανάλογα με το πως έχετε αναπτύξει τα stats σας, εστιάζοντας κατά προτίμηση στην ευστοχία, τα hit points και τα perks των όπλων που χρησιμοποιείτε.
Τα quests σε όλο το μήκος και το πλάτος του χάρτη είναι εκατοντάδες. Η ελεύθερη open world εξερεύνηση του Fallout 4 εγγυάται ότι το 60άρι που θα ακουμπήσετε θα πιάσει τόπο μακροπρόθεσμα. Χωρίς ένα level cap να σας περιορίζει, μπορείτε να εξορμήσετε σε όποιο σημείο θέλετε και να ανακαλύψετε τον χάρτη κατά βούληση. Υπάρχουν ένα σωρό φρούρια εγκληματιών, τα οποία είναι γεμάτα με thugs οπλισμένους σαν αστακούς και bosses στο τέλος να σας περιμένουν, συχνά πυκνά με βαρύ armor. Το loot, ειδικά στα bosses και σε όσους φέρουν βαρύ οπλισμό, θα σας αποζημιώσει, πολλές φορές περισσότερο ακόμα κι από το main story, στο οποίο η Bethesda εστιάζει κυρίως στην απόκτηση μπόλικου xp και κάμποσων caps. Κατά βάση, το loot αποδεικνύεται μεγαλύτερο δέλεαρ από τα caps, τα οποία όταν φτάνετε στον vendor δεν αρκούν ούτε για ζήτω μπροστά στις πανάκριβες σφαίρες που σας πουλάνε. Εκτός πια κι αν διαθέτετε υψηλό Charisma. Μόνο που όταν ανεβείτε μετά το level 25-30 Και γίνετε τούμπανο στα abilities δεν θα έχετε πλέον ανάγκη τις χαμηλές τιμές αφού με ένα καλό όπλο θα τα βγάζετε πέρα μόνοι σας.
Modding & Contruction
"Αγοράζω αντίκες, μέταλλο, πλαστικό, ελάτε κόσμε!" Κάπως έτσι θα αισθανθείτε όποτε εισβάλετε σε ένα σπίτι του Fallout 4 καθώς θα πρέπει κυριολεκτικά να μαζέψετε ότι βλέπετε μπροστά σας. Όλα τα αντικείμενα θα σας χρειαστούν καθώς ανάλογα με το υλικό θα πρέπει να μοντάρετε όπλα και να δημιουργήσετε κατασκευές, απαραίτητες για να προχωρήσει το σενάριο.
Κατά τις πρώτες σας ώρες στο παιχνίδι προτείνω να διατηρήσετε ακόμα και την τελευταία σφαίρα και να παίξετε ενάντια στα άγρια ζώα ή στα ghouls (σ.σ. θυμίζουν zombies) με melee επιθέσεις. Ο λόγος είναι ότι οι σφαίρες στο παιχνίδι είναι πανάκριβες. Όσο ασχολείστε με το main story θα πρέπει ακόμα και σε ορισμένες από τις τελικές αποστολές του να χρησιμοποιείτε όπλα με φθηνές σφαίρες διότι όλες ανεξαιρέτως έχουν υψηλότατες τιμές. Κάπου εκεί θα αναγκαστείτε να δώσετε πόντους στο Charisma, να κάνετε προαιρετικά quests που θα σας δώσουν παράλληλα και stimpacks (healing items) ή να ασχοληθείτε με το crafting.
Στον τομέα του modding, μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάθε λεπτομέρεια στα όπλα σας. Βελτιώστε για παράδειγμα το Submachine gun σας βάζοντάς του καλύτερο σκόπευτρο, ξιφολόγχη, μεγαλύτερο γεμιστήρα ή κάνοντάς το πιο ελαφρύ. Αντίστοιχα, αυξήστε το damage των melee όπλων σας, προσθέτοντάς τους για παράδειγμα καρφιά ή πιο κοφτερές άκρες. Καθετί παραμετροποιείται προς όφελός σας κι αν στην τελική δείτε ότι δεν σας βολεύει, η τιμή που θα πιάσει στον vendor να ξέρετε ότι θα είναι μεγαλύτερη.
Στον τομέα των κατασκευών, οι fans των Strategy θα ευχαριστηθούν με την ψυχή τους. Δημιουργήστε κτίρια παραγωγής ενέργειας, νέων resources (όπως φαγητό και νερό), vendors για να πουλάτε την πραμάτειά σας ή ακόμη και turrets για να αμυνθείτε απ' τους εισβολείς! Θυμηθείτε ότι είπαμε παραπάνω. Τίποτε δεν πετιέται, όλα καβατζώνονται. Ακόμα και τα τασάκια (thank me later). Η λογική που ακολουθείται είναι αυτή του Fallout Shelter. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που η Bethesda μας το παρείχε δωρεάν για Android και iOS συσκευές απ' το καλοκαίρι. Κάτι ήξερε το marketing τμήμα της.
Gunfight με το νέο V.A.T.S.
Ας περάσουμε στο ψητό που είναι το σύστημα μάχης. Εδώ το Fallout 4 κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού το gunfight είναι σχεδόν αψεγάδιαστο, με σωστή ανάκρουση και damage σε όλα τα όπλα. Λέμε "σχεδόν" διότι με παραξένεψε το γεγονός ότι δεν υπάρχει η έννοια του headshot. Ακόμα κι αν στοχεύσετε κεφάλι με κάποια όπλα, αν το damage και το attribute σας δεν είναι τα ανάλογα, τότε ο αντίπαλος δεν θα πεθάνει. Αντίθετα θα θέλει...3-4 σφαίρες στο κεφάλι (!) για να πέσει.
Μπορεί οι καινοτομίες του Fallout 3 να ήταν μεγαλύτερες απ' ότι οι φετινές του Fallout 4, εντούτοις το gameplay και το σενάριο του νέου έπους της Bethesda θα σας αποζημιώσουν.
Κάθε όπλο δέχεται συγκεκριμένου τύπου σφαίρες, οι οποίες όπως προαναφέραμε έχουν και το ανάλογο τίμημα. Η γκάμα όπλων δεν τελειώνει ποτέ, καθώς στις 12 θέσεις των Favorites σας θα πρέπει να...στριμώξετε ισάριθμα όπλα, χειροβομβίδες, stimpacks κτλ. Στα PC ευτυχώς χρησιμοποιούνται και τα πλήκτρα 1 έως = διότι στις κονσόλες το αντίστοιχο σύστημα απλά δεν παλεύεται. Το ρεπερτόριο οπλισμού περιλαμβάνει πιστόλια, rifles, shotguns, ρόπαλα του baseball (!), snipers (εντόπισα λίγα η αλήθεια είναι) και κάτι steampunk rocket launchers που αρκούν για να ανατινάξουν κυριολεκτικά οτιδήποτε κινείται.
Για να είμαστε ειλικρινείς, κατά βάση η Bethesda χρησιμοποίησε μέσες-άκρες την λογική του Fallout 3 και βάδισε πάνω σε αυτήν το game design του Fallout 4. Οι companions, το σύστημα V.A.T.S. και η open world ελευθερία του gameplay είναι στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε. Η τροποποίηση εδώ έγκειται στο ότι ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει αισθητά, κάτι που αυξάνει το replayability, ενώ αλλαγή παρατηρείται και στο σύστημα V.A.T.S. το οποίο εξελίσσεται σε σχέση με το Fallout 3, καθώς πλέον δεν παγώνουν οι εχθροί για να μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να κάνετε το τσιγαράκι σας, αλλά κινούνται σε slow motion, κάτι που σημαίνει ότι μετά από κάποια δευτερόλεπτα θα σας πυροβολήσουν. Όσο κινούνται, τόσο τα στατιστικά του Vault Advanced Technology System θα αλλάζουν, αφού στο ενδιάμεσο αν π.χ. έρχονται κατά πάνω σας θα αυξηθεί το ποσοστό ευστοχίας, ενώ αν επιστρέψουν σε θέση κάλυψης θα μειωθεί. Μιλώντας για κάλυψη, απλά μην περιμένετε κάποιο σύστημα αυτοματοποιημένης κάλυψης τύπου Killzone, αλλά φροντίστε απλά να καλύπτεστε manually κρύβοντας τον χαρακτήρα σας πίσω από τοίχους ή αντικείμενα. Το όποιο αυτοματοποιημένο σύστημα κάλυψης δεν παρατηρήσαμε να λειτουργεί παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Οι gameplay μηχανισμοί στη στόχευση του Fallout 4 είναι άκρως καλοδουλεμένοι. Η απόστασή σας από τον εχθρό, η στόχευσή σας και τα attributes του όπλου θα καθορίσουν και το αντίστοιχο damage. Όσο αυξάνονται τα attributes ή τα perks που αποκτάτε τόσο προστίθενται επιπλέον μεταβλητές, γέρνοντας την κατάσταση υπέρ σας. Μέσα στο σύστημα V.A.T.S. υπάρχουν και τα Critical shots, που εμφανίζονται ανάλογα με τα στατιστικά σας. Αν πατήσετε έγκαιρα το Space όποτε σας δοθεί η δυνατότητα, τότε εκτελείτε critical για πολλαπλάσιο damage. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το sneak damage, σας δίνει διπλό bonus.
Μια βόλτα στο Commonwealth
Οι αντίπαλοί σας στο Fallout 4 είναι δεκάδες είδη εχθρών και τεράτων όπως γιγάντια έντομα, μεταλλαγμένες αρκούδες ή λύκοι, αρουραίοι, τα deathclaws (τεράστια και απειλητικά πλάσματα 10 μέτρων) και πολλά άλλα, που προέρχονται είτε απ' τον κόσμο των ζώων, είτε απ' την μελλοντική ρομποτική τεχνολογία. Από εισβολείς και synths (ρομποτικοί αντίπαλοι) που χρησιμοποιούν όπλα σαν εσάς, μέχρι Super Mutants ή στρατιώτες μέσα σε Power Suit Armor, στον τομέα του A.I. η CPU λειτουργεί σχεδόν άριστα. Οι αντίπαλοι σας αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα από το Skyrim, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ η στόχευσή τους δίνει ρέστα.
Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο για το A.I. των συμπολεμιστών σας, καθώς παρά την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη, πολλές φορές θα τους πετύχετε να "λουφάρουν". Όταν ηγούνται βάση σεναρίου όλα βαίνουν καλώς. Επειδή όμως κατά κύριο λόγο εσείς είστε αυτός που ηγείται, θα τύχει κάποιες φορές να κρατούν αποστάσεις απ' τη μάχη, κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι θα σας κοστίσει. Το καλύτερο A.I. αποδεδειγμένα το έχει ο σκύλος ο οποίος όχι μόνο χώνεται δαγκώνοντας τα χέρια και τα πόδια των εχθρών (σας απασχολεί για να τους πυροβολήσετε), αλλά ταυτόχρονα ορμάει κατά πάνω τους και τους κατασπαράσσει. Μιλάμε για έναν σκύλο...τανκ! Όλα αυτά σε αντίθεση με άλλους companions που θα πρέπει να ακούσουν 3 και 4 φορές την ίδια εντολή του στυλ "Έλα εδώ" ή "Κάνε hack αυτό το τερματικό". Δυστυχώς η ανταπόκριση στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι η ανάλογη.
Τα bugs και τα glitches κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το reload που δεν λειτουργεί σωστά σε ορισμένα όπλα, την μη εμφάνιση του pip-boy που θέλει Save και Load ή τα ελαττωματικά animations σε συγκεκριμένα σημεία όπως η θάλασσα. Ευτυχώς τα όποια θέματα παραβλέπονται γιατί κανείς μας δεν θα ήθελε να συναντήσει κάποιο gamebreaking bug που δεν θα τον άφηνε να προχωρήσει.
Όσον αφορά στα boss fights του παιχνιδιού, τα boss encounters έρχονται πάνω στην εξέλιξη της πλοκής και συχνά αιφνιδιάζουν. Η δυνατότητα που υπάρχει να μην μπείτε καν σε διάλογο και να ετοιμάσετε χειροβομβίδες, rocket launchers και λοιπά και να τα αμολήσετε μαζεμένα πάνω στο εκάστοτε boss, κάνει το έργο σας πιο εύκολο. Πέραν του αρχικού σεναρίου, υπάρχουν ένα σωρό bosses διάσπαρτα συνεπώς είναι καθαρά στο χέρι σας να τα εντοπίσετε.
Οι αποστολές που σας δίνονται στο βασικό σενάριο έχουν ως στόχο την εύρεση του γιου σας, ενώ στην πορεία θα επιδοθείτε κυρίως σε δραστηριότητες του εκάστοτε NPC ή της ομοσπονδίας για την οποία εργάζεται. Στις προαιρετικές αποστολές, έχετε την δυνατότητα, όπως άλλωστε και σε προγενέστερα games της Bethesda, να εργαστείτε για μια συγκεκριμένη ομοσπονδία εκτελώντας αποστολής συμφερόντων της ή αντίστοιχα να βοηθήσετε NPCs που το έχουν ανάγκη, σκοτώνοντας κατά κύριο λόγο επιδρομείς.
Μείναμε από μπαταρίες
Πέραν του εκτενούς ρεπερτορίου όπλων που διαθέτετε, σημαντικό όπλο σας είναι το Power Armor Suit, στοιχείο που μπορεί να υπήρχε και στο Fallout 3, ωστόσο φέτος προωθήθηκε περισσότερο απ' την Bethesda στην καμπάνια της. Η εξέλιξη του παλαιού τύπου ισχυρού Armor, σας επιτρέπει πλέον να προκαλέσετε τόνους ζημιάς στον εχθρό, καθώς η στολή απορροφά πολλαπλάσιο damage, δεν καταλαβαίνει από πτώσεις στο έδαφος και σας επιτρέπει να τρέχετε κανονικά και να κουβαλάτε λίγο περισσότερο βάρθος.
Κάθε στολή απαιτεί μπαταρία για να τεθεί σε λειτουργία, συνεπώς θα πρέπει να συλλέγετε Fusion Cores τα οποία για ευνόητους λόγους είναι δυσεύρετα στον κόσμο του Commonwealth. Μπορείτε επίσης να προσθαφαιρείτε μηχανικά μέρη της Power Suit Armor ανάλογα με αυτά που βρίσκετε στο δρόμο σας. Λόγω του βάρους τους, μπορούν να μεταφερθούν εύκολα με την βοήθεια του εκάστοτε A.I. companion που μεταξύ άλλων λειτουργεί για εσάς και ως αποθηκευτικός χώρος.
User Interface και loading
Ένα στοιχείο που κάνει το Fallout τόσο μοναδικό και ταυτόχρονα ιδιότροπο είναι το user interface. Ακολουθώντας μια steampunk προσέγγιση, κάθε τερματικό στον κόσμο του Connomwealth με την πράσινη οθόνη του, θυμίζει υπολογιστή της δεκαετίας του '80, ακριβώς όπως και στο Fallout 3. Υπάρχει μάλιστα το ίδιο σύστημα hacking, εκεί όπου θα πρέπει να μαντέψετε έναν τετραψήφιο ή πενταψήφιο κωδικό του εκάστοτε υπολογιστή από τις έτοιμες επιλογές που σας δίνονται και που σε κάθε απόπειρά σας σημειώνεται μόνο πόσους χαρακτήρες απ' τον κωδικό καταφέρατε να βρείτε.
Οι υπολογιστές εμφανίζουν κάθε είδους πληροφορία, από ιστορικά logs του εκάστοτε NPC ή εχθρού, μέχρι ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας ή ακόμα και minigames. Μέσω του συστήματος εισαγωγής...κασέτας, παίξτε για παράδειγμα κλώνους του Donkey Kong, Missile Command και άλλα θρυλικά games. Αγαπημένο μας gadget θα είναι για άλλη μια φορά το Pip-Boy, που φοριέται στο χέρι και στην ψηφιακή πράσινη οθόνη του εμφανίζει κάθε είδους πληροφορία, από τα attributes και τα όπλα σας μέχρι τον χάρτη. Ο τελευταίος αποτελεί μία ακόμη αχίλλειο πτέρνα του Fallout 4.
Η Bethesda προσπαθεί με την ατμόσφαιρα, τις τοποθεσίες και το user interface του Fallout 4 σε σημεία όπως τα τερματικά ή το Pip-Boy, να μας μεταφέρει μία post-apocalyptic ατμόσφαιρα. Μια εναλλακτική τεχνολογική πραγματικότητα. Γεγονός είναι ωστόσο ότι η χρήση του Pip-Boy δυσκολεύει εν μέσω δυσδιάκριτων ενδείξεων στην οθόνη του χάρτη και χρονοβόρας κατηγοριοποίησης του inventory. Κοινώς, η απόπειρα δημιουργίας αυτής της ατμόσφαιρας, αυτού του immersion, επισκιάζει μέρος του gameplay και οδηγεί σε ανελέητα μπρος-πίσω στο map και micromanagement στο inventory αντίστοιχα. Πιθανόν η Bethesda κράτησε την λογική του απαρχαιωμένου user interface, γνωρίζοντας ότι οι fans της σειράς Fallout θα υποστηρίξουν το παραπάνω immersion στα forums της. Η αλήθεια είναι όμως ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να σας κουράσει μέσω του παραπάνω micromanagement και σε συνδυασμό με το loading να σας αφαιρέσει πολλές ώρες δράσης από το gameplay.
To map δεν σας δίνει να αντιληφθείτε την μορφολογία του εδάφος και ακόμη χειρότερα το ύψος στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε αντικείμενο. Μπορεί για παράδειγμα να ψάχνετε έναν NPC, να μην τον βλέπετε μπροστά σας και να βρίσκεται στο υπόγειο ή τέσσερις ορόφους πάνω. Το pathfinding της Bethesda είναι ανά διαστήματα προβληματικό, καθώς όχι μόνο δεν ξεχωρίζουν οι κύριες από τις δευτερεύουσες αποστολές, αλλά ενδέχεται να μην εμφανίζονται σωστά οι ενδείξεις μπροστά σας (ακόμα κι αν έχετε ακυρώσει την ένδειξη μιας αποστολής), να βλέπετε λάθος ενδείξεις στις πόρτες και να επιδίδεστε σε ανελέητα μπρος-πίσω.
Στο προβληματικό pathfinding έρχεται να προστεθεί το ανελέητο loading που αγγίζει σχεδόν το μισό λεπτό (σε αμφότερες κονσόλες και PC). Εκεί πια η Bethesda πρόσθεσε γλυκερίνη σε νιτρικό οξύ και δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα, ικανό να ανατινάξει τα νεύρα κάθε εγκεφάλου. Σκεφτείτε απλά ότι κάθε Fast Travel διαρκεί μεγαλύτερο χρόνο απ' το Skyrim, ενώ ο χρόνος πολλαπλασιάζεται καθώς μετά το Fast Travel θα πρέπει να μπείτε και να βγείτε από κάποια κτίρια, άρα κάθε πόρτα ίσον ένα loading screen. Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;
Διλήμματα
Το open world στοιχείο του Fallout 4 είναι αυτό που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ασχολίας του, όπως άλλωστε και όλα τα games της Bethesda. Το ίδιο και η ελευθερία επιλογών που στο Fallout 4 πιάνει "ταβάνι". Έχετε την δυνατότητα να ολοκληρώσετε το βασικό story ή να ασχοληθείτε με προαιρετικά quests που σας δίνουν NPCs, να πάρετε μαζί σας όποιον Α.Ι. companion θέλετε και να πάτε σε όποια περιοχή θέλετε για να την εξερευνήσετε. Το Commonwealth βρίσκεται εκεί και σας περιμένει.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι η δυνατότητα εκκαθάρισης μιας περιοχής. Αν εξοντώσετε ακόμα και τον τελευταίο εχθρό σε κάποια μέρη τότε στα συγκεκριμένα σημεία δεν θα εμφανιστούν ποτέ ξανά εχθροί. Η ιστορία μεταβάλλεται ανάλογα με τις αποφάσεις σας και με το ποιον συμμαχείτε. Απ' τη στιγμή που είστε αποτελεσματικός και εκπληρώνετε όλες τις αποστολές, δίχως αμφιβολία όλοι θα θελήσουν να σας πάρουν με το μέρος τους. Κατ' επέκταση θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο faction που εξυπηρετεί διαφορετικά συμφέροντα.
Το σενάριο του Fallout 4 ξεδιπλώνεται εν μέσω των NPCs και των quests τους. Δεν υπάρχουν δηλαδή τα συχνά πατροπαράδοτα αφηγηματικά cutscenes. Η κατάσταση που επικρατεί στο Commonwealth στην καθημερινότητα ενός NPC και στα raids που πρέπει να αντιμετωπίσει περιγράφεται στους διαλόγους του μαζί σας. Οι τοποθεσίες των quests συμβολίζονται στο χάρτη ανάλογα με το ποια quests έχετε κάθε φορά ενεργά. Λόγω μη ξεκάθαρου διαχωρισμού του βασικού story -που είναι η εύρεση του γιου σας- από τα δευτερεύοντα quests, θα πρέπει οι ίδιοι να κατανοήσετε ποια quests αποτελούν primary και ποια secondary objectives. Κατά τα άλλα, οι διάλογοι δεν έχουν σπουδαία χρησιμότητα πέραν της εκμάθησης περισσότερων πληροφοριών για το σενάριο.
Η εξέλιξη της πλοκής έχει απίστευτες ανατροπές και θα σας προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Παρότι σε κάποια quests κάνει μικρή κοιλιά, είναι απολαυστική και γεμάτη δυνατότητες επιλογών στο μεγαλύτερο μέρος της. Απ' την άλλη, ο ρόλος σας στην καθημερινότητά σας μοιάζει περιορισμένος. Η ομιλία σας με κάθε NPC δίνει πάντοτε τέσσερις επιλογές, με μορφή που θυμίζουν Mass Effect. Μέσω τεσσάρων επιλογών που σας δίνονται, συχνά ορισμένες εξ αυτών οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η μία ζητάει επιπλέον πληροφορίες, η άλλη είναι σαρκαστική, μια τρίτη οδηγεί σε νέο διάλογο, ενώ η τέταρτη προχωράει κατευθείαν "στο διαταύτα" του quests. Ανά διαστήματα στη θέση των τεσσάρων επιλογών εμφανίζονται απόπειρες εκφοβισμού, πειθούς, εκβιασμού, δωροδοκίας κτλ. Ανάλογα με το Charisma σας θα έχετε και την ανάλογη αποδοχή ή άρνηση. Αν δεν πιάσει στην καλύτερη να χάσετε μερικά caps, στη χειρότερη να εμπλακείτε σε μία ακόμη μάχη.
Επί της ουσίας πάντως, οδηγείτε την ιστορία εκεί που θέλετε. Υπάρχουν εναλλακτικά φινάλε, ενώ αν σας έρθει η όρεξη μπορείτε επιτόπου να κάνετε Save και να δοκιμάσετε να ανατινάξετε όποιον NPC έχετε μπροστά σας για να δείτε τι θα συμβεί! Οι ανατροπές στο σενάριο θα έρθουν από εκεί που δεν το περιμένετε! Για καθετί που κάνετε υπάρχει και η ανάλογη πρόβλεψη. Το σημαντικότερο απ' όλα όμως είναι ότι αν σκοτώσετε το ζώο ή το ρομπότ του γείτονα, μετά δεν θα αρχίσει να σας κυνηγάει μια ολόκληρη πόλη λες και έχετε διαπράξει εσχάτη προδοσία στη χώρα σας. Εν κατακλείδι, το βασικό σενάριο διαρκεί περίπου 26-28 ώρες, ανάλογα με το κατά πόσο θα ασχοληθείτε με modding, τις αγοραπωλησίες στους vendors και βέβαια ανάλογα με την τακτική σας στις κρίσιμες μάχες.
Στο μεταίχμιο
Δανειζόμενος την γνωστή φράση του Γρηγόρη Βούλγαρη, απλά θα αναφέρω κι εγώ με την σειρά μου ότι το Fallout 4 στον τομέα των γραφικών βρίσκεται κάπου στο μεταίχμιο μεταξύ έβδομης και όγδοης γενιάς. Απ' τη στιγμή που το development είχε ξεκινήσει εδώ και 4-5 χρόνια και το περιεχόμενο είναι πλούσιο, ήταν αδύνατο για τους developers να αξιοποιήσουν μια νέα μηχανή γραφικών διότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν.
Ο κόσμος έχει ποικιλομορφία σχεδιασμού, τα animations είναι αψεγάδιαστα, αλλά στο περιβάλλον υπάρχουν θέματα. Τα textures έχουν καλό anisotropic filtering αλλά κακό anti-aliasing, συνεπώς οι γωνίες στα αντικείμενα είναι δεδομένες. Σε PC με 16GB RAM, intel i7 τέταρτης γενιάς και GTX 980 (4GB) που θεωρείται ακριβή κάρτα γραφικών είχαμε τις εξής επιδόσεις. Σε 1080p είχαμε 60 frames το δευτερόλεπτο, σχεδόν κολλημένα, σε 2560x1440 60 frames και πτώσεις των 2-3 frames και μόνο σε 3840x2160 είδαμε τα 30 frames με μικρές πτώσεις.
Στο PS4 και το Xbox One το παιχνίδι τρέχει σε 1080p με κλείδωμα στα 30 fps. Υπάρχουν ωστόσο frame rate drops στην έκδοση του PS4 όπου φτάσαμε μέχρι και τα 22-24 fps, σε αντίθεση με την έκδοση του Xbox One που δεν έπεσε κάτω από τα 27-28. Η καλύτερη κατά την άποψή μου εμπειρία να απολαύσει κάποιος το Fallout 4 είναι σε ένα καλό PC, με κάρτα γραφικών τουλάχιστον 3GB, 60 fps, mouse-keyboard που δίνουν καλύτερη στόχευση και καλύτερη πλοήγηση στα favorites με το πάτημα ενός αριθμό στο πληκτρολόγιο. Για να μην αναφέρω το mouse wheel που κάνει zoom in-zoom out την κάμερα από πρώτου σε τρίτου προσώπου. PC Master Race χωρίς δεύτερη σκέψη.
Στο voice acting, τους κεντρικούς ήρωες (άνδρα ή γυναίκα ανάλογα με την επιλογή σας) υποδύονται οι Brian T. Delaney και Courtenay Taylor με την ανάλογη εμπειρία στο βιογραφικό τους να είναι εμφανής, ενώ διακρίνεται επίσης η Courtney Ford στο ρόλο της δημοσιογράφου Piper και ο Stephen Russell ως το ρομπότ-υπηρέτης. Μου άρεσε επίσης η φωνή του Nick Valentine, αν και δεν κατάφερα να βρω ποιος τον υποδύεται, ενώ μέτριες εντυπώσεις αφήνουν οι ηθοποιοί στους υπόλοιπους ρόλους κεντρικών ηρώων. Το soundtrack είναι δυνατό και επιβάλλεται στις μάχες ανεβάζοντας την αδρεναλίνη, αν και σε ορισμένα σημεία προς την λήξη τους η Bethesda ξέχασε να...κατεβάσει το volume καλύπτοντας ελαφρώς τις φωνές των NPC. Τα ηχητικά εφέ των όπλων συνδυάζονται άριστα με τις εντυπωσιακές εκρήξεις που διαρκούν εύλογο χρονικό διάστημα, δίνοντας ένα άκρως ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
Ο πόλεμος δεν αλλάζει ποτέ...το Fallout όμως;
Επί σειρά ετών οι οπαδοί της σειράς Fallout ανά τον πλανήτη περίμεναν για αυτή την στιγμή. Η Bethesda ξεκίνησε σιγά-σιγά την ανάπτυξη του Fallout 4 το 2009 και έχοντας το Skyrim σε προχωρημένο στάδιο ώστε να το λανσάρει το 2011, έμεινε αρκετά πίσω. Ο κύκλος ανάπτυξης των έξι ετών ίσως δεν βοήθησε στην προκειμένη περίπτωση αφού η Αμερικάνικη εταιρεία πορεύτηκε με μία ξεπερασμένη για τα σημερινά δεδομένα engine, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον οπτικό τομέα, αλλά και για τυχόν bugs, τα οποία ευτυχώς είναι λιγότερα σε σύγκριση με προηγούμενα λανσαρίσματα. Το δε promotion που κράτησε μόλις ένα εξάμηνο και με ελλειπή gameplay videos, μου έδινε καθόλη την διάρκειά του την αίσθηση ότι η Bethesda εσκεμμένα δεν ήθελε να δείξει πολλά λόγω των ομοιοτήτων με το Fallout 4.
Το ατελείωτο περιεχόμενο, το εθιστικό gameplay με το ομαλό level progression, το open world στοιχείο, το modding σε armor, όπλα, φαγητό και healing εξοπλισμού, η τεράστια ποικιλία όπλων, το ενδιαφέρον σενάριο αι το υψηλό επίπεδο δυσκολίας θα σας προσελκύσουν, ειδικά αν είστε Fallout fans. Απ' την άλλη, τα όποια προβλήματα που αφορούν τον σχεδιασμό περιβάλλοντος, τα loading screens, το map και το A.I. τον συμπολεμιστών σας μπορούν να παραλειφθούν. Το ελαττωματικό reload κάποιων όπλων ίσως όχι για κάποιους, επί της ουσίας όμως ελάχιστα θα καταφέρουν να χαλάσουν την συνολική σας εμπειρία. Το ζητούμενο σε μια τέτοια κυκλοφορία είναι αυτό που έχει να προσφέρει. Τόσο σεναριακά όσο και από πλευράς περιεχομένου -που δίνει εκατοντάδες ώρες γεμάτες ένταση και συνέχιση των αποστολών ύστερα απ' το φινάλε- το Fallout 4 είναι ικανό να καλύψει κάθε γούστο και να δικαιώσει με το παραπάνω άλλο ένα 60άρι που θα ακουμπήσετε στην Bethesda. Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές...μόνο στην Rockstar και την Bethesda μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για την επένδυσή σου.
Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Στιβαρό gunfight
- Open world με απόλυτη ελευθερία επιλογών
- Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων
- Τεράστια διάρκεια
- Η δυνατότητα χτισίματος βάσης
- Οι εχθροί σας στοχεύουν αποτελεσματικά
- Μεταβαλλόμενο σύστημα V.A.T.S.
- Ενδιαφέρον σενάριο με ανατροπές
- Ατελείωτο modding
- Τα attributes και perks προσφέρουν ευχάριστο level progression
- Εναλλακτικά φινάλε με δυνατότητα πλήρους ανατροπής του σεναρίου
- Επικό voice acting
Αρνητικά:
- Μεγάλα σε διάρκεια loading screens
- Δύσχρηστο map και pathfinding
- Το A.I. στους companions είναι ενίοτε προβληματικό
- Τα κλασικά περιστασιακά bugs της Bethesda
- Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.7
Δεν εξελίσσει σημαντικά την σειρά, ωστόσο ανεβαίνει στο βάθρο της επιτυχίας.
Μάνος Γρυπάρης
Comments
ΥΓ: Με τέτοιο περιεχόμενο και βάθος στο gameplay, who cares για τα γραφικά....
Ναι προβλήματα υπάρχουν οπως πάντα. Τα έχουμε συνηθίσει .Πολλά από αυτά απλα ειναι αναμενόμενα και αρκετά θα διορθωθουν. Για αυτό να είμαστε όλοι σίγουροι. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λόγο αναμονής ή αναβολής αγοράς. Σε PC η απόδοση είναι άριστη.
ΥΓ To θέμα με το loading σεPC το ξεπέρασα βάζοντας το παιχνίδι σε SSD. Συνάμα έχουμε να δούμε πολλά ακόμα από το game μιας και οι community modders είναι απλά αμετρητοι.
Καλήε ξεκούραση σε σένα Μάνο μετά την πολύωρη ασχολία σου με το παιχνίδι και καλό adventuring όποτε παίζεις.Kαλό adventuring σε όλους όσους ασχοληθούν με το game.
Fallout 4. Σκέτη λατρεία.
9αρακι απο μενα γιατι σε τετοια παιχνιδια δεν με νοιαζουν τα γραφικα.Αυτα που πρεπει να ειναι σωστα ειναι σωστα και με το παραπανω.
Δεν εχω να πω κατι παραπανω,τα εγραψε ο Μανος με ακριβεια θα ελεγα!!!
Resistance is futile. Μπορείς να παίζεις όποτε θέλεις, όπως πίνεις νερο οποτε διψάς!
Ναι είναι λίγο δύσκολο να κρατήσει κανείς τις ισοροπίες με τέτοιο παχνίδι.Εδώ πήγανε περίπατο τα τελευταία stream του gameworld μια βδομάδα τώρα. Πρέπει όμως, και να σας πω κα κάτι, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αυτή η εναλλαγή παραστάσεων σε κάνει να παίζεις ποιο ευχάριστα. Δοκιμάστε το και θα δείτε.
Και μένα,μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον λόγω φήμης που απέκτησε από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας.
Χρησιμοποιώντας mods, κάποια στιγμή εμφανίστηκε το bug όπου όσα τοποθετούνται προς καλλιέργεια, δεν αδειάζουν από καρπό και κατόπιν δεν μπορώ να αναθέσω σε settler, οποιαδήποτε έξτρα εργασία, σε όποιο settlement κι αν πάω. Μετά από αυτή την απογόητευση και έχοντας όλα τα updates έως και το 1.10.114, αποφάσια να ξεκινήσω ένα νέο παιχνίδι χωρίς καθόλου mods -όπου παρατήρησα πως το bug με τις καλλιέργειες έπαψε να υπάρχει.
Για όσους γνωρίζουν το Fallout 4, από τον πρώτο καιρό εμφάνισης του, έχουν υπόψιν τους, πως ο συγκεκριμένος τίτλος, τιμωρεί όσους χρησιμοποιούν mods, από το μήνυμα που λαμβάνουμε, ξεκινώντας κάτι νέο. Εγώ θα πω, πως τιμωρεί με το παραπάνω bug, όσους χρησιμοποιώντας mods, επίσης κάνουν scrapall σε περιοχές και κτίρια όπου καθαρίζονται, προσθέττοντας ένα workshop με την ανάλογη εντολή.
Ακόμη και με το τελευταίο update, το παιχνίδι μπορεί να κρασάρει χωρίς να βγει στο desktop, κάτι που μου συνέβη, χωρίς mods, στο επίπεδο 70, όπου ρωτήθηκα από έναν καινούριο settler που θέλει να τον αναθέσω, και μόλις αντιρώτησα αν έχει ότι χρειάζεται, σταμάτησε να λειτουργεί η κίνηση του χαρακτήρα. Εκτός από τα γνωστά bugs, θα ήθελα να ενημερώσω πως ο κυριότερος λόγος που κρασάρει το Fallout 4, είναι η χρησιμοποίηση του F4SE, ιδίως μαζί με mods, όπου ως το επίπεδο 10, κρασάρει χωρίς λόγο και μετά το επίπεδο 30 κάτι, το F4SE καταστρέφει τα saves και δεν μπορείς να κάνεις load.
Μετά από 4 σχεδόν χρόνια, ενασχόλησης μου με το παιχνίδι, μπορώ να πω πως με έχει κουράσει, με ή χωρίς mods, αφού εκτός από το άριστο mod, Fusion City και το expansion του, κανένα άλλο mod δεν καταφέρνει να προσθέσει κάτι καινούριο ως σενάριο με νέους χώρους και χαρακτήρες. Mods για κατασκευές, έχω επιλέξει πολλά, μα δεν φτάνει. Τα bugs που μεταφέρονται θαρρώ, αυτούσια, από κάτι ανάλογο με το παλιό Skyrim, συν τα ελάχιστα που μπορεί να φτιάξει κάποιος, χωρίς mods, καταστρέφουν την όρεξη μου για να ασχοληθώ και όποιος, σας είπε, πως το παιχνίδι είναι εύκολο και στο επίπεδο δυσκολίας, ένα βήμα πριν το survivor, και ο χαρακτήρας του δεν πέθανε -χωρίς mods- ούτε μια φορά, λέει απλά, ψέματα.
Κλείνοντας το σχόλιο μου, θα πω, πως όταν βγει το Fallout 5, τα bugs θα εξακολουθήσουν, επειδή η εταιρεία δεν νοιάζεται για τους καταναλωτές των προιόντων της και ευελπιστεί μόνο, στο κέρδος.
Καλή συνέχεια. Με σεβασμό, Γεράσιμος Μηνάς. Ευχαριστώ.