Πάνω από 1500 ζώα βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στα πειράματα της Neuralink του Elon Musk

Σωτήρης Τσόπουλος

Σωτήρης Τσόπουλος  

Επιτυχία δεν είναι η απουσία αποτυχίας. είναι η επιμονή στην αποτυχία.
 
0.0 ()
1
Πάνω από 1500 ζώα βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στα πειράματα της Neuralink του Elon Musk

Πάνω από 1500 ζώα βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στα πειράματα της Neuralink του Elon Musk

Απάνθρωπες πρακτικές από την εταιρία του Elon Musk.

Η Neuralink ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πήρε την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για να ξεκινήσει τις δοκιμές της πάνω σε ανθρώπους.

Η εταιρία που δημιουργήθηκε από τον Elon Musk, έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα περιβάλλον επικοινωνίας του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον υπολογιστή-με ένα chip θα μπορεί ο άνθρωπος να ελέγχει την τεχνολογία με τον εγκέφαλο του. Είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα που έχει φτάσει η εταιρία που δέχεται πολύ κριτική για τις δοκιμές που έχει κάνει πάνω στα ζώα- η εταιρία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την θανάτωση 1500 ζώων.

Neuralink scandals

Η Neuralink παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που θα έχει αυτή η τεχνολογία στο μέλλον που θα μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες να κινηθούν ξανά-η εταιρία ψάχνει για εθελοντές με αναπηρίες ώστε να γίνουν σε αυτούς οι πρώτες δοκιμές. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Neuralink έχει κάνει αίτηση για αδειοδότηση για ανθρώπινες δοκιμές- η FDA έχει απορρίψει την αίτηση λόγω μεγάλων ανησυχιών για θέματα ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνουν την πιθανότητα τα καλώδια να αλληλεπιδράσουν με τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Ο Musk είναι ενθουσιασμένος εδώ και χρόνια με την προοπτική αυτών των ανθρώπινων δοκιμών αλλά όλο αυτό τον ενθουσιασμό τον έχουν επισκιάσει πολλά θέματα ηθικής και οι φήμες για τις απάνθρωπες δοκιμές σε ζώα. Το 2017, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρίας, η Neuralink έκανε συμφωνία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ώστε να κάνει δοκιμές στο chip του εγκεφάλου που έφτιαξε η εταιρία έναντι 800 χιλιάδων δολαρίων.

Σύμφωνα με έγγραφα από την PCRM, μια ομάδα δικηγόρων που είναι κατά αυτών των δοκιμών, είπε ότι οι ερευνητές άνοιξαν και έσπασαν τα κρανία των ζώων για να δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα τσιπάκια. Μετά από αυτές τις επεμβάσεις οι μαϊμούδες είχαν αυξημένο άγχος και στρές αλλά και σημάδια έντονης κόπωσης όπως και άλλα προβλήματα υγείας που της οδηγούσαν στον θάνατο. Η Neuralink σταμάτησε την συνεργασία της με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2020 και μετέφερε τις δοκιμές στα ζώα μέσα στις δικές της εγκαταστάσεις. Αλλά στο διάστημα των ετών 2018 μέχρι το 2022 η εταιρία ήταν υπεύθυνη για 1500 θανάτους ζώων.

Οι εργαζόμενοι της Neuralink εξήγησαν την διαδικασία των πειραμάτων και τα αποτελέσματα αυτών πάνω σε 86 γουρούνια. Επίσης είπαν ότι οι συνθήκες εργασίας μέσα στην εταιρία δεν ήταν καθόλου καλές διότι ο Musk πίεζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν πιο έντονα και πιο πολύ για να πετύχουν αποτελέσματα. Τον Φεβρουάριο του 2022 η PCRM, έδωσε πληροφορίες για τις κακές συνθήκες των πειραμάτων αλλά και τον τρόπο που μεταχειρίζονταν η εταιρία τις πεθαμένες μαϊμούδες που τις πετούσε χωρίς κάποια διαδικασία υγιεινής. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να παραχθούν μικρόβια τα οποία μπορεί να ήταν θανατηφόρα κατά του ανθρώπου.

Τα νέα φάρμακα πρέπει να δοκιμάζονται πρώτα σε ζώα και μετά σε ανθρώπους. Τον Ιανουάριο όμως ψηφίστηκε ένας νόμος που θα έβγαζε αυτή την προϋπόθεση, βέβαια τα φάρμακα ακόμα δοκιμάζονται στα ζώα. Η Neuralink κάνει ελέγχους πάνω σε γουρούνια και σε μαϊμούδες, τα οποία είναι ζώα υψηλής νοημοσύνης. Οι περισσότερες εταιρίες πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανονισμούς κατά την δοκιμή φαρμάκων πάνω σε ζώα.

Οι έλεγχοι πάνω σε ζώα πρέπει να τηρούν και να υπακούν στους κανονισμούς. Ως αποτέλεσμα μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στα πειράματα πάνω στους κανόνες αυτούς. Έλεγχοι που έγιναν από την USDA βρήκαν ότι οι μισές εταιρίες δεν τους τηρούν καθόλου. Η Neuralink επέλεξε να διεξάγει τον δικό της εσωτερικό έλεγχο για τις δοκιμές των ζώων. Ο Autumn Surrells είναι ένα στέλεχος της Neuralink. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι τέτοια στελέχη όπως ο Surrels κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές που έχουν στην εταιρία.

Αν και η USDA δεν επιτρέπει την συμμετοχή ατόμων με διαφυλεγόμενες προθέσεις να παίρνουν μέρος σε τέτοιες επιτροπές δεν ξεκαθαρίζει ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Ως τώρα η USDA ποτέ δεν έχει επιβάλλει ποινές σε άτομα με αυτές τις διαφυλεγόμενες προθέσεις. Η Neuralink δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα πόσα άτομα συμμετέχουν στις επιτροπές για την διαφύλαξη των καλών συνθηκών για τα ζώα αλλά ούτε και τα ονόματα τους. Το 2022, η επιτροπή είχε 22 μέλη, αλλά τον Μάιο του 2023 είχε 17 μέλη.
Λόγω των σκανδάλων και των εξωτερικών ερευνών, η Neuralink συνεχίζει να αποκαλύπτει πολύ λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς διεξάγει τις δοκιμές πάνω στα ζώα. Ίσως η έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους να βελτιώσει τις γενικότερες πρακτικές της εταιρίας για το πώς διεξάγει τις δοκιμές της αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τα πειραματόζωα της.

Διαβάστε επίσης για την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπινους εγκεφάλους από την Neuralink και συζητήστε για αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification