Torchlight (PC)

Hot
REVIEWED ON PC  

Torchlight
Action-RPG υπό την...σκιά της Blizzard




Η αλήθεια είναι πως οι ανεξάρτητες παραγωγές τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ανέβει σημαντικά, με όλο και περισσότερες προσπάθειες να βλέπουν το φως της μέρας και τα ράφια των καταστημάτων. Όταν δε αυτά τα ράφια παύουν πλέον να είναι μονόδρομος -εξαιτίας της ψηφιακής διανομής- και το κόστος παραγωγής πέφτει περισσότερο (εφόσον λείπει ο μεσολαβητής και η συσκευασία), μπορούμε να δούμε τίτλους που μπορεί να μην εμφανίζονταν ποτέ στην αγορά και μάλιστα σε προσιτή τιμή.

Σε αυτό το μοτίβο, η νεοσύστατη Runic Games, μας παρουσιάζει το Torchlight, ένα παραδοσιακό Action (hack n' slash) RPG. To παιχνίδι μπορεί να αγοραστεί μέσω download από το site της εταιρίας, ενώ εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά η retail έκδοσή του από την JoWood. Βέβαια, η εταιρία μπορεί να είναι νέο όνομα στο χώρο, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ιδρυτές της, τον Travis Baldree και τους αδερφούς Max και Erich Schaefer, συνιδρυτές της Blizzard North, που έχουν δουλέψει (που αλλού) πάνω στα δυο Diablo. Έχοντας λοιπόν την εμπειρία, μας προσφέρουν έναν τίτλο με παραπλήσια στοιχεία, πιο “χαρούμενα” γραφικά και ορισμένες καινοτομίες.

Σενάριο
Η ιστορία ξεκινά στην μικρή πόλη του Torchlight, που βρίσκεται σε ένα κόσμο πλημμυρισμένο από το Ember, ένα μαγικό ορυκτό με ευεργετικές αλλά και αρνητικές ικανότητες. Στο setting, η μαγεία συναντά τη μηχανή και το τσεκούρι πολεμά το πιστόλι σε μια πόλη που κρύβει από κάτω της αμέτρητα επίπεδα με dungeons, με αρίθμηση σε floors. Έτσι, ξεκινάτε από το floor 1 και κατεβαίνετε μέχρι το floor 35 (για το Main Quest). Αναλαμβάνετε να καθοδηγήσετε τον ήρωά σας σε μια περιπέτεια με άφθονη δράση και πλούσια εφέ, ακολουθώντας και βοηθώντας την mage Syl που συναντάτε στην αρχή της περιπέτειας. Σκοπός της Syl είναι να σταματήσει τον δάσκαλο και μέντορά της Alric, που τα μυαλά του πήραν αέρα και διεφθαρμένος από την επιρροή του ember αναλαμβάνει χρέη και ρόλο...κακού.



Απέναντί σας θα βρεθεί μια στρατιά από επιθετικά πλάσματα που σκοπό έχουν την εξόντωσή σας. Θα συναντήσετε από goblins και lizardmen μέχρι golems και γιγάντιες αράχνες, που θα έρχονται κατά πάνω σας σε ορδές. Το χιούμορ είναι διάχυτο στο σενάριο του παιχνιδιού, αλλά από εκεί και πέρα μη φανταστείτε καμιά κινηματογραφική αφήγηση. Η ιστορία είναι αρκετά ρηχή με υποτυπώδη quests που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν με κάποιο τρόπο την ασταμάτητη κατάβασή σας στα υπόγεια σπήλαια και την ανηλεή σφαγή στην οποία επιδίδεστε στην διαδρομή. Επίσης, οι ονομασίες στα διάφορα bosses που καλείστε να καταστρέψετε έχουν αποδοθεί με ιδιαίτερο χιούμορ. Εν προκειμένω, θα κληθείτε να σκοτώσετε τον “Painreaper the Ruthless”, αλλά και τον “Shadowcutter the Assassin”.

Ξεκινώντας
Τα τρία διαθέσιμα classes είναι ο Destroyer (fighter), ο Vanquisher (ranger) και o Alchemist (mage). Το μοναδικό άξιο σημασίας είναι πως κατά την εξέλιξη του χαρακτήρα σας, έχετε την δυνατότητα να τον προσεγγίσετε όπως θέλετε. Μπορείτε για παράδειγμα να ενσαρκώσετε τον ρόλο του fighter αμυντικά, εξοπλισμένοι με ασπίδα, ανεβάζοντας το defense και το armor στα level-ups. Από την άλλη μπορείτε να κρατάτε δυο όπλα και να κινηθείτε πιο επιθετικά, αποκτώντας τα αντίστοιχα skills με επιθέσεις ευρείας περιοχής (area attacks) ή συνεχόμενα χτυπήματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον Vanquisher, όπου αντί για τσεκούρια κρατάτε διπλά πιστόλια. Ανάμεσα στα τρία classes, ο Alchemist είναι αρκετά φαντεζί με μπόλικα spells και μια στρατιά από πλάσματα που τον ακολουθούν, η Vanquisher δεν κολλάει και τόσο στον συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού, ενώ ο Destroyer είναι ιδανικότατη επιλογή για τις...στενές επαφές με τις ορδές των εχθρών.

Στην έναρξη του παιχνιδιού επιλέγετε πέρα από το class, το pet που θα σας ακολουθεί και το όνομά σας. Τα διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας χωρίζονται σε Easy, Normal, Hard και σας δίνεται και η ανεξάρτητη επιλογή Hardcore, όπου ο θάνατος είναι “μόνιμος” και τελικός. Το Normal επίπεδο είναι παραπάνω από βατό, ενώ αν είστε έμπειροι σε παιχνίδια του είδους περάστε κατευθείαν στο Hard για μεγαλύτερη πρόκληση. Εναλλακτικά για να τεστάρετε τις δυνατότητές σας, παίξτε στο Normal με επιλεγμένο το Hardcore, βλέποντας πόσο μακρυά μπορείτε να φτάσετε. Η αγωνία και το άγχος του “τελικού” θανάτου θα σας κρατάει διαρκώς στην “τσίτα”.



Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού δεν σας δίνεται η δυνατότητα να σώζετε την πρόοδό σας, ούτε υπάρχει auto-save, τουλάχιστον όπως το ξέρουμε. Το παιχνίδι κάνει save από μόνο του, ανά πάσα στιγμή στο σημείο που βρίσκεστε. Έτσι, αν κάνετε quit, θα επιστρέψετε την επόμενη φορά στο ίδιο ακριβώς σημείο. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές αυτό έγινε ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να αρχίσει ένα παιχνίδι και να σταματήσει όποτε θέλει, παίζοντας είτε 10 λεπτά, είτε 4 ώρες.

Κατεβαίνοντας...levels
Όπως προαναφέραμε, στο Torchlight σκοπός σας είναι να κατεβείτε στα απύθμενα μπουντρούμια που βρίσκονται κάτω από την ομώνυμη πόλη. Ο τρόπος για να το πετύχετε είναι ιδιαίτερα εύκολος. Κρατώντας το αριστερό πλήκτρο του mouse κινείστε και επιτίθεστε στους εχθρούς, ενώ με το δεξί και τα αριθμητικά πλήκτρα (1-9) εκτελείτε το skill που έχετε τοποθετήσει στην αντίστοιχη θέση. Τα skills ανάλογα με το επίπεδό τους καταναλώνουν μια αντίστοιχη ποσότητα σε mana. Αυτό θυμίζει αρκετά τον χειρισμό ενός MMMORPG, ενώ τα πάντα έχουν φτιαχτεί ώστε ο ρυθμός της δράσης να μην σταματάει και η ροή να είναι το κυριότερο στοιχείο της. Όσο νικάτε εχθρούς κερδίζετε xp και όσο σκοτώνετε bosses (ξεχωρίζουν από το μεγάλο μέγεθος και το κίτρινο όνομα) ανεβαίνετε επίπεδο στο fame. Και στις δυο περιπτώσεις η κερδισμένη εμπειρία σας μεταφράζεται σε skill points που εξαγοράζουν skills και ανεβάζουν τα τέσσερα στατιστικά (Strength, Dexterity, Magic, Defense).

Αν πεθάνετε (και δεν έχετε επιλέξει hardcore game) έχετε τρεις επιλογές: ή θα κάνετε respawn επιτόπου και θα χάσετε ένα σεβαστό ποσό...αιματοκερδισμένου xp και fame, ή θα κάνετε respawn στην αρχή του παρόντος επιπέδου με μικρές απώλειες σε χρυσό ή τέλος θα μεταφερθείτε στην επιφάνεια και δεν θα χάσετε τίποτα. Επομένως η απώλεια των ενεργητικών από μέρους σας saves, καθιστά κάθε κίνηση και απόφαση σημαντική.

Τον βαθμό δυσκολίας ρίχνει και η έλλειψη αναγέννησης των νεκρών τεράτων. Έτσι, ότι σκοτώνετε μένει νεκρό, όποιο δωμάτιο “καθαρίζετε” μένει...καθαρό. Όταν περάσετε από ένα σημείο για δεύτερη φορά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίστε πάλι τους ίδιους εχθρούς. Αυτή η μέθοδος μειώνει κατά πολύ τα xp και τον χρόνο ολοκλήρωσής του παιχνιδιού, αλλά διατηρεί την επίδραση που έχετε στον κόσμο του. Εδώ που τα λέμε είναι αποκαρδιωτικό να ξεκινάτε, όπως για παράδειγμα στα Sacred, να προχωράτε στο παιχνίδι και κάθε φορά που περνάτε από ένα σημείο να αντιμετωπίζετε πάλι τους ίδιους εχθρούς, που δίνουν ολοένα και λιγότερα xp. Ευτυχώς αυτό το στοιχείο επανάληψης δεν θα το συναντήσετε εδώ.



Ο ήρωάς σας, πέρα από τα άπειρα αντικείμενα που θα βρει στο διάβα του, ακολουθείται από ένα pet, το οποίο αρχικά μπορεί να είναι γάτα ή σκύλος. Οι χρήσεις του pet είναι πολλές και αρκετά σημαντικές. Αρχικά μπορείτε να το εξοπλίσετε καταλλήλως για να σας βοηθάει στις μάχες ανεβάζοντας τα στατιστικά του. Επίσης, μπορείτε να το ταΐσετε ψαράκια τα οποία το μεταμορφώνουν σε κάποιου είδους πλάσμα καταλληλότερο για μάχη, όπως fire elemental ή spider. Τα ψαράκια αυτά τα μαζεύετε σε ειδικά σημεία που σας υποδεικνύει το παιχνίδι, μέσα από ένα απλό mini-game. Καλό είναι να έχετε μπόλικα πάνω σας μην τυχόν και πέσετε σε κανένα δωμάτιο με πολλούς εχθρούς και χρειαστείτε βοήθεια. Αν μαζεύετε 2-3 ψάρια από κάθε σημείο δεν πρόκειται να σας λείψουν.

Το άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του pet σας, αποτελεί καινοτομία της Runic στο λαοφιλές άθλημα του dungeon-crawling. Μέχρι τώρα, κάθε φορά που το inventory σας γέμιζε από αντικείμενα και όπλα, είτε βγαίνατε από το εκάστοτε dungeon για να τα πουλήσετε, είτε τα παρατούσατε κάτω κρατώντας τα πιο σημαντικά. Μέσω του pet όμως αυτή η διαδικασία αλλάζει. Μπορείτε να το φορτώσετε με όσα αντικείμενα δεν χρειάζεστε και να το στείλετε στην επιφάνεια να τα πουλήσει, επιστρέφοντας με χρυσό. Αυτό σε συνδυασμό με τα Portal-scrolls που ουσιαστικά ανοίγουν ανά πάσα στιγμή μια πύλη προς την πόλη (μετ' επιστροφής) καθιστά την δράση ασταμάτητη και μειώνει κατά πολύ το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Action RPGs, που σας ανάγκαζε να σταματάτε το κυνήγι τεράτων για να αδειάσετε το inventory.

Το Torchlight είναι ένα game-snack για τα διαλείμματα που θα κάνετε από το αγαπημένο σας RPG ή αν θέλετε απλά να ξεδώσετε λιγουλάκι



Inventory
Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό, τα αντικείμενα που θα “ρίχνουν” τα σκοτωμένα τέρατα είναι άπειρα σε αριθμό. Ευτυχώς όμως είναι διαχωρισμένα σε πέντε βασικές κατηγορίες ανάλογα με την σπανιότητά τους. Τα αντικείμενα που συναντάτε συχνά (common items) έχουν άσπρο χρώμα, ενώ τα μαγικά (enchanted items) είναι πράσινα. Τα σπάνια (rare items) είναι χρώματος μοβ και τα μοναδικά αντικείμενα ή όπλα (unique items) είναι κίτρινα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή και με βάση το class που έχετε επιλέξει, γνωρίζετε ποια σας χρειάζονται και ποια πάνε για πούλημα.

Τα στατιστικά και τα bonuses είναι αυτά που διαφοροποιούν τον εξοπλισμό σας από εκεί και πέρα. Κάθε όπλο ή κομμάτι πανοπλίας προσθέτει πόντους σε διαφορετικό στατιστικό του ήρωά σας. Γι’ αυτό τον λόγο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αντικείμενα που πουλάτε και ακόμα μεγαλύτερη σε αυτά που αγοράζετε. Το πρόβλημα κατά κάποιον τρόπο, με την μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, είναι πως κάθε λίγο και λιγάκι θα ασχολείστε με το inventory σας. Μόλις τα μαζεύετε από τα κουφάρια των νεκρών εχθρών σας, πρέπει να ξεσκαρτάρετε τα άχρηστα, να διαλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν και στην συνέχεια να στείλετε το pet στην πόλη για να πουλήσει τα άχρηστα. Αυτό φυσικά αν θέλετε να αυξήσετε το...πορτοφόλι σας με χρυσό, τον οποίο στη συνέχεια μπορείτε να επενδύσετε σε κάποιον από τους διαθέσιμους καταστηματάρχες της πόλης.



Στην πόλη και ορισμένες φορές ακόμα και μέσα στις κατακόμβες, υπάρχουν έμποροι που σας παρέχουν τα προαπαιτούμενα για τις περιπέτειές σας. Πέρα από τον απλό έμπορο, που αγοράζετε/πουλάτε οτιδήποτε, θα βρείτε τον Blacksmith και τον Gem Seller, που παρέχουν όπλα και μαγικά αντικείμενα αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι Enchanters που προσθέτουν μαγικές ικανότητες στον εξοπλισμό που έχετε και οι Transmuters που συνδυάζουν τα πετράδια που βρίσκετε βελτιώνοντας τις ικανότητές τους. Στην δεξιά άκρη του χάρτη της πόλης θα συναντήσετε δυο αρκετά χρήσιμους τύπους, που ασχολούνται με τον εξοπλισμό σας, που έχει συνδυαστεί με πετράδια που προσδίδουν ιδιότητες. Ο πρώτος ανακτά για χάρη σας το όπλο καταστρέφοντας το πετράδι και ο δεύτερος κάνει το αντίθετο. Τέλος, υπάρχει ένας έμπορος από τον οποίο αγοράζετε αγνώστου ταυτότητος όπλα με ιδιότητες-έκπληξη που μαθαίνετε μετά την αγορά.

Συνολικά περιλαμβάνονται 35 όροφοι, 100 character levels και 55 fame levels. Μετά το πέρας του Main Quest μπορείτε να συνεχίσετε σε ένα ουσιαστικά ατελείωτο dungeon με τυχαία levels και αντιπάλους. Σε περίπτωση που ξυπνήσει κάτι δημιουργηκό μέσα σας από τα όσα δείτε στο Torchlight, μπορείτε να "παίξετε" με τον Editor της Runic και να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας online με άλλους χρήστες. Δυστυχώς αυτό είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα κάνετε online, καθώς δεν υποστηρίζεται multiplayer και θα πρέπει να αρκεστείτε στο μοναχικό single-player mode.

Γραφικά
Εικαστικά το torchlight δείχνει πανέμορφο. Χωρίς κάτι ιδιαίτερο από πλευράς ανάλυσης, τα “χοντροκομμένα” καρτουνίστικα γραφικά του, θυμίζουν αρκετά Warcraft και δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον που δεν κουράζει. Οι χαρακτήρες έχουν πολύ καλό animation και οι εχθροί κινούνται φυσικά στο χώρο. Αρκεί να προσέξετε το τρόπο που αναπνέει βαριά ο Destroyer για να καταλάβετε. Τα μαγικά και τα skills σε συνδυασμό με τις μαζικές επιθέσεις που δέχεστε. δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων στην οθόνη σας.



Τα επίπεδα αλλάζουν στυλ ανά οκτώ περίπου floors, ενώ είναι random τόσο οι χώροι όσο και οι εχθροί, κάτι που σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα παίξετε με άλλο ήρωα, το κάθε πάτωμα θα είναι διαφορετικό από την προηγούμενη. Η εξερεύνησή τους είναι απολαυστική λόγω της όμορφης ατμόσφαιρας και των εκπληκτικών φωτισμών. Γενικά η δουλειά που έχει γίνει είναι υψηλού επιπέδου και σίγουρα φαίνεται η “πινελιά” της Blizzard.

Στην retail έκδοση θα βρείτε και ένα λιτό, πλην όμως όμορφο Artbook με στοιχεία του παιχνιδιού, ενώ το manual δυστυχώς υπάρχει μόνο σε μορφή pdf μέσα στο DVD, το οποίο παρεπιπτώντος μετά την εγκατάσταση δεν πρόκειται να ξαναχρειαστείτε. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την επιλογή Netbook Mode στα options, δείχνει το πόσο ελαφρύ και μικρό σε απαιτήσεις είναι το παιχνίδι (θυμίζει τίτλο δεκαετίας), που μπορεί με μικρές "θυσίες" στις ρυθμίσεις να τρέξει ακόμα και σε netbook.

Ήχος
Το ηχητικό κομμάτι είναι κάτι το ιδιαίτερο, με την μουσική να ταιριάζει στον κόσμο του παιχνιδιού και τα εφέ του περιβάλλοντος να προσδίδουν μια ιδιαιτερότητα σε κάθε level. Έτσι, στα levels που αναπαριστούν τάφους επικρατεί...άκρα σιωπή και σε αυτά που έχουν ruins βουτηγμένα στο νερό, ακούγονται “πλατσουρίσματα” και καταρράχτες. Οι εχθροί έχουν ξεχωριστούς ήχους, ενώ ο ήρωάς σας σας ενημερώνει σε ορισμένες φάσεις για την κατάστασή του (όταν έχει χαμηλό mana ή δεν μπορεί να κάνει κάποια ενέργεια).

Η μουσική έχει γραφτεί από τον Matt Uelmen που έχει κάνει το ίδιο και για άλλα παιχνίδια της Blizzard (Diablo, Starcraft, WoW:TBC). Το κεντρικό θέμα που ακούγεται όσο βρίσκεστε στην επιφάνεια είναι πραγματικά εξαιρετικό και ατμοσφαιρικό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική στα ενδιάμεσα loading screens.



Επίλογος
Το Torchlight είναι ένα παιχνίδι πάρα πολύ διασκεδαστικό και φέρνει έναν αέρα από τα παλιά. Είναι φτιαγμένο με μεράκι και με χιούμορ και αυτό φαίνεται στον ανάλαφρο τρόπο που οι ίδιοι οι designers επιθυμούν να το αντιμετωπίσει το κοινό. Δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα με το σενάριό του, ούτε να εντυπωσιάσει με την εικαστική του απόδοση και δεν είναι αυτός ο σκοπός του εξαρχής. Αυτό που στοχεύει το πετυχαίνει με το παραπάνω και δεν είναι άλλο από ένα εύκολο gameplay με ροή και συνεχόμενη δράση.

Ο εθισμός που δημιουργεί το παιχνίδι στηρίζεται στο πόσο περνάει ευχάριστα κάποιος την ώρα του παίζοντας, χωρίς να περιμένει κάποια μεγάλη έκπληξη. Σαν μια καλή παρτίδα Space Invaders ή Tetris. Εν αναμονή του τρίτου κατά σειρά Diablo (όποτε αυτό είναι έτοιμο) αποτελεί την καλύτερη λύση και θα σας κρατήσει ζεστούς μέχρι τότε.

Θετικά:
- Όμορφα καρτουνίστικα γραφικά
- Γρήγορο και εύκολο gameplay
- Ελαφρύ σε απαιτήσεις
- Οι λειτουργίες των pets

Αρνητικά:
- Λίγα classes
- Έλλειψη multiplayer
-Δεν απαιτεί μεγάλες εγκεφαλικές διεργασίες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.8

Το Torchlight δεν επιθυμεί να αντιγράψει το Diablo, ούτε να πάρει τη θέση του. Θα σας προσφέρει ωστόσο αρκετές ώρες χαλαρού και διασκεδαστικού gameplay, προσφέροντας στο είδος μερικές καινοτομίες.

Σωτήρης Σωτηρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 realovazelos (Level 4) 11/02/2011 17:03
Ειναι σημαντικο να γινονται τετοιες προσπαθειες αν και η πειρατεια ειναι ο νουμερο ενα κινδυνος οταν μιλαμε για ψηφιακες εκδοσεις παιχνιδιων...
#2 shijune (Level 3) 11/02/2011 17:03
Πολύ ωραίο παιχνιδάκι ειδικά μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες για Diablo clones! Ευτυχώς η προσπάθεια των δημιουργών ανταμοίφθηκε με πολλές πωλήσεις αντιτύπων!
#3 Felony (Level 2) 11/02/2011 17:03
Καλή προσπάθεια.
Notification