Crash Force

Hot
REVIEWED ON PC  

Στην αρένα μείναμε οι δυο μας.

Στην αρένα μείναμε οι δυο μας.

Στην αρένα μείναμε οι δυο μας.

Η Κύπρος είναι γνωστή στους περισσότερους τόσο για τις ομορφιές της, όσο και για το γεγονός ότι η Wargaming έχει τα γραφεία της εκεί. Η gaming βιομηχανία στο νησί της Αφροδίτης έχει αρχίσει να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η Ρωσική εταιρεία να έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία για λόγους φορολογίας και η Κύπρος να ενδείκνυται για επενδύσεις, ωστόσο οι τοπικοί indie developers δεν έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια αγορά. Μία από τις απειροελάχιστες εξαιρέσεις είναι η Ascanio Entertainment.

Η μικρή αυτή εταιρεία ανάπτυξης με έδρα την Λευκωσία ανέπτυξε το Crash Force, το οποίο αποτελεί ένα Arena Shooter τρίτου προσώπου με στοιχεία RPG στο οποίο ελέγχετε hovercrafts. Παίζεται online με αντίπαλους παίκτες ή bots και αξιοποιεί πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα εξετάσουμε στη συνέχεια.

Στο μακρινό μέλλον
Η sci-fi αισθητική του Crash Force μας δίνει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε κάπου στο μέλλον, σε άλλους πλανήτες, όπου καλούμαστε να δώσουμε διαστημικές μάχες. Οι developers της Acscanio εμπνεύστηκαν από τα Quake, Unreal Tounrnament, Twisted Meteal και Rocket League. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εννέα αεροσκαφών για να επιλέξετε, καθένα εκ των οποίων διαθέτει διαφορετικά όπλα και abilities. Στην ουσία ο χειρισμός επιτυγχάνεται με τα πλήκτρα WASD, το shift για το nitro boost, το space για το άλμα, το mouse για την στόχευση με αριστερό και δεξί κλικ για τα βασικά όπλα, ενώ κάθε αεροσκάφος έχει και τέσσερα abilities.

Σκληρά καρύδια…στο διάστημα
Στα του βασικού οπλισμού σας, το primary fire με το αριστερό κλικ είναι κοινό σε όλα τα αεροσκάφη και το secondary fire με το δεξί κλικ διαφέρει (καθώς είναι πιο ισχυρό), όπως και τα τέσσερα abilities που είναι μοναδικά σε κάθε hovercraft. Τα abilities περιλαμβάνουν ασπίδες, ειδικό οπλισμό, healing, την χρήση μικρών βοηθητικών αεροσκαφών, δημιουργία κλώνων, τηλεμεταφορά και άλλα χρήσιμα καλούδια, ενώ η χρήση τους με τα πλήκτρα 1-4 είναι απλή, με τα cooldown να παρουσιάζονται στα δεξιά της οθόνης.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα modes. Στο Casual mode παίζετε ενάντια σε bots. Στο Quick Play παίζετε ενάντια σε άλλους παίκτες σε μάχες 3v3 (Free for all, Team deathmatch and objective games), ενώ υπάρχει και Tutorial που σας μαθαίνει το παιχνίδι αν είστε αρχάριος, όπως και το Shooting Range για να δοκιμάσετε όλα τα αεροσκάφη. Το Crash Force χαρακτηρίζεται από το καλό balancing. Τα πυρομαχικά είναι μετρημένα (λιγότερα στο secondary fire) και υπάρχουν ammo boxes διάσπαρτα στα levels, με το καθένα να διαθέτει cooldown. Τα δε abilities είναι σωστά και δίκαια κατανεμημένα, ενώ υπάρχουν και ορισμένα κοινά μεταξύ αεροσκαφών.

Κάθε αεροσκάφος έχει την class του και τα skill trees, στα οποία ξεκλειδώνετε νέα skills καθώς ανεβαίνετε level, με ένα skill point να δίνεται μετά από κάθε μάχη. Τα skills σας δίνουν buffs σε health, ταχύτητα, πυρομαχικά, damage όπλων κτλ. Ανά 30 levels/skill points παίρνετε και ένα avation point για να ξεκλειδώσετε μεγαλύτερο skill, όπως lifesteal, το να γίνεται έκρηξη όταν πεθαίνετε και το να είστε άτρωτος σε respawn, συνεπώς το level cap είναι στο 90. Βέβαια τα skills θα είχαν νόημα αν παίζατε περισσότερο με παίκτες και όχι με bots διότι στην παρούσα φάση και μετά από το peak που έκανε το παιχνίδι, οι αντίπαλοι είναι δυσεύρετοι. Οι online μάχες διεξάγονται με σύνδεση peer to peer ενάντια σε άλλους παίκτες, αν είστε τυχεροί και βρείτε κάποιον online, διαφορετικά το matchmaking σας εμφανίζει κόντρα σε bots.

Ένα άκρως ενδιαφέρον sci-fi concept που με τις σωστές προσθήκες την κατάλληλη προώθηση μπορεί να προσφέρει πολλά.

Η όλη αίσθηση του χειρισμού αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Τα levels έχουν κυρτώματα και τα hovercrafts δυσκολεύονται καμιά φορά να τα προσπεράσουν. Συχνά προσκρούουν σε αυτά τα βουναλάκια, σε τοίχους ή σε άλλα σημεία του περιβάλλοντος και κάνουν “γκελ” πιο πολύ απ’ ότι θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου αν πατήσετε το Shift για nitro, συγκρουστείτε με βράχο και μετά πατήσετε το Space, θα εκτοξευθείτε τόσο ψηλά που θα είναι σαν να παίζετε για 6-7 δεύτερα το Crash Force με top-down κάμερα στα 100 μέτρα.

Κατά τα άλλα η engine είναι ελαφριά, η στόχευση αυτή που πρέπει και τα frames πέφτουν ελάχιστα. Ένα μελανό σημείο μετά την έλλειψη εχθρών είναι το μετριότατο A.I. στα bots, αφού τα εχθρικά hovercrafts μοιάζουν σαν να σας γρατζουνάνε σε damage, τόσο που δεν θα μπορείτε με τίποτα να χάσετε, όσο κι αν προσπαθήσετε. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι συναντάμε μόλις τρία maps, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ένα καλό concept που υστερεί στις λεπτομέρειες.

Border-crafts
Στον οπτικό τομέα το Crash Force θυμίζει κατά πολύ το Borderlands 3 κι αυτό διότι και τα δύο χρησιμοποιούν το ίδιο art style στα γραφικά τους. Βέβαια το Crash Force προηγήθηκε κατά δύο έτη του Borderlands 3. Ο σχεδιασμός των maps είναι φαντασμαγορικός, καθώς θα δίνετε μάχες πότε σε ανοιχτούς φωτιζόμενους χώρους που διαθέτουν κτίρια και πότε σε κλειστούς σκοτεινούς χώρους με πολλούς ορόφους. Στον τομέα του ήχου το παιχνίδι έχει να προσφέρει ένα φουτουριστικό soundtrack με λεπτομερή ηχητικά εφέ, στα οποία περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη ποικιλία.

Η συνταγή ήθελε κι άλλα υλικά
Δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε συχνά Έλληνες να αναπτύσσουν online multiplayer games. Οι προσπάθειες αυτές είναι μετρημένες, όπως το Moribund ή παλιότερα το Darkfall. Το Crash Force ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά κάπου “φρέναρε” στην πορεία, τόσο λόγω μικροθεμάτων στο gameplay, όσο κι επειδή δεν έγινε σωστά monetize, γι’ αυτό και ελλείψει των επίσημων servers η κίνηση από πλευράς παικτών έπεσε. Πιθανόν στο μέλλον να επιστρέψει με κάποιο competitive mode, το οποίο και παρατηρήσαμε κλειδωμένο στη λίστα των modes, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την φιλότιμη προσπάθεια της Ascanio.

Θετικά:
- Γρήγορες μάχες
- Μεγάλη γκάμα αεροσκαφών και abilities
- Σωστό balancing

Αρνητικά:
- Αστείο A.I.
- Μικροθεματάκια στα physics
- Πολύ μικρό community

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 6.7

Η πρωτοτυπία και η φαντασία δεν είναι πάντοτε αρκετές.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Crash Force

Η Ascanio Entertainment είναι μία Κυπριακή εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών, η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνει η πρώτη στο γειτονικό μας νησί που θα αναπτύξει video game για PC και κονσόλες και μάλιστ...
Posted (13 Apr 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.7
7 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Arena Shooter
Developer: Ascanio Entertainment
Publisher: Ascanio Entertainment
Διάθεση: Ascanio Entertainment
Players: 1 (2-6 Online)
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-2400/AMD FX-8320 ή καλύτερος, Κάρτα γραφικών 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 4GB
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: 20/7/2017
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.