• Reviews
  • Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Hot
Διασκεδάζουμε σκαρώνοντας μαγευτικούς ζωολογικούς κήπους.

Διασκεδάζουμε σκαρώνοντας μαγευτικούς ζωολογικούς κήπους.

Διασκεδάζουμε σκαρώνοντας μαγευτικούς ζωολογικούς κήπους.

Η παιχνιδιάρικη πλευρά της Microsoft, εκείνη που ευθύνεται για ένα κάρο φοβερούς τίτλους στο PC και στις κονσόλες της, είναι η Microsoft Studios. Η διορατικότητα των ανθρώπων της είναι θρυλική καθώς ξετρυπώνει με ευκολία εξαιρετικές εταιρείες για συνεργασία. Μια από αυτές ήταν η Blue Fang Games, δημιουργός της σειράς Zoo Tycoon. Το πρώτο Simulator με θέμα την κατασκευή και διαχείριση ενός ζωολογικού κήπου αγκαλιάστηκε άμεσα από τους ζωόφιλους gamers. Άρεσε επίσης σε όσους αναζητούσαν μια διαφορετική διαχειριστική εμπειρία από το χτίσιμο πόλεων και κρατών.

Είναι περιττό το διάβασμα των ισολογισμών της Blue Fang Games για να καταλάβουμε την εισπρακτική επιτυχία του Zoo Tycoon. Επί τρία χρόνια μετά το αρχικό λανσάρισμά του, κυκλοφορούσαν expansions και στη συνέχεια ξεπετάχτηκε το sequel, το οποίο γέννησε άλλη μια σειρά από expansions. Το 2013 προέκυψε το Zoo Tycoon για τις κονσόλες της Microsoft, ένας τίτλος που συγκέντρωσε τα θετικά στοιχεία του gameplay των προκατόχων του και τα ανέπτυξε περαιτέρω. Μαθαίνοντας για την κυκλοφορία του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection πέρσι, νιώσαμε την ανυπομονησία ενός μικρού παιδιού πριν από μια εκδρομή.

zoo tycoon ultimate animal collection 1

Προπόνηση για μεγιστάνες ζωολογικών κήπων
Είμαστε φανατικοί ζωόφιλοι γιατί λατρεύουμε με πάθος την ζωή. Είχαμε ένα “προαίσθημα” ότι θα γουστάρουμε το Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection και επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά. Το πλούσιο περιεχόμενο του single-player τοποθετήθηκε σε τέσσερα modes με διαφορετικό προσανατολισμό, για όλα τα γούστα. Το training mode ήταν η πρώτη μας στάση ώστε να μάθουμε όλα τα τρικ της κατασκευής και διαχείρισης ενός ζωολογικού κήπου, προτού τα εφαρμόσουμε χωρίς βοήθεια. Βήμα προς βήμα μυηθήκαμε στις δυσκολίες και τα βάσανα της αγοράς των ζώων, της συντήρησης και ανατροφής τους.

Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική μας φάση (training mode), εισήλθαμε δοκιμαστικά στα τρία βασικά modes και εξάγαμε πολύτιμα συμπεράσματα. Το sandbox ξεχωρίζει ανάμεσά τους διότι είναι το μοναδικό mode όπου δεν έχει καμία θέση το άγχος. Μας χαρίζει άπειρα λεφτά και χρόνο για να χτίσουμε τον υπέρτατο ζωολογικό κήπο και να απολαύσουμε με το πάσο μας όλες του τις χάρες. Υπάρχουν βέβαια και δύο “παγίδες” στην όλη υπόθεση. Πολλές ατραξιόν δεν είναι διαθέσιμες αν δεν τις ξεκλειδώσουμε παίζοντας τα υπόλοιπα modes. Επίσης, τα πολυπόθητα achievements δεν πρόκειται να ξεκλειδωθούν ποτέ στο sandbox, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για το mode στο οποίο θα καταλήξουμε, έχοντας παίξει τα υπόλοιπα.

To campaign mode είναι μια σειρά από αγχωτικές αποστολές με περιορισμό χρόνου. Τριάντα τον αριθμό, με κλιμακούμενη δυσκολία και ενοχλητικούς περιορισμούς ενίοτε (δωρεάν εισιτήρια οι επισκέπτες, Zoo cap κ.ο.κ.). Δύο κίνητρα μας έσπρωξαν να ασχοληθούμε μαζί τους, η δωρεά ενός μοναδικού αντικειμένου ανά αποστολή και η δυσκολία τους. Το challenge είναι μακράν το καλύτερο mode. Εντός του μπορούμε να βγάλουμε το 90% των achievements και να μάθουμε όλα τα κόλπα του παιχνιδιού δίχως πολύ άγχος. Στα δεξιά της οθόνης κατέβαινε αδιάκοπα η λίστα με ποικίλα challenges αλλά την “γράφαμε” κανονικά ενόσω χτίζαμε τον κήπο μας. Πολλά challenges τα ολοκληρώνουμε χωρίς καν να προσπαθήσουμε όπως αυτά που επιβάλλουν την καθαριότητα, το τάισμα και το πότισμα των ζώων. Πανεύκολα είναι τα challenges των φωτογραφιών που τραβάμε στα ζώα μας και το παιχνίδι μαζί τους. Τα πιο ζόρικα είναι όσα ασχολούνται με το breeding.

Είχαμε σοβαρές αμφιβολίες για την βιωσιμότητα ενός Simulation σε κονσόλα λόγω χειρισμού γιατί θεωρούμε τον συνδυασμό mouse – keyboard ως τον ιδανικό σε αντίστοιχα παιχνίδια. Τουλάχιστον όμως εξοικειωθήκαμε με το σύστημα χειρισμού στο training mode. To gameplay έχει δύο όψεις και ικανοποιεί τις απαιτήσεις τόσο των οπαδών της δράσης όσο και εκείνων της διαχείρισης πόρων. Η “κονσολάδικη” διάσταση του μας τοποθέτησε πίσω από την πλάτη του avatar μας σε προοπτική τρίτου προσώπου. Χειριζόμαστε απευθείας την κίνηση του σώματος του και την οπτική μας γωνία με τους δύο μοχλούς. Σε τρίτο πρόσωπο ζούμε την δράση μέσα από τα μάτια των επισκεπτών, αντικρίζοντας απευθείας το μεγαλείο των εκθεμάτων μας. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να τροποποιήσουμε μια από τις κατασκευές μας πηγαίνοντας δίπλα της, πατώντας το X και ανοίγοντας το σχετικό μενού ή να μεταφερθούμε στην οπτική μεγιστάνα (tycoon view) και να δώσουμε από εκεί τις οδηγίες.

zoo tycoon ultimate animal collection 2

Στον ήσυχο μας κήπο, το λιοντάρι τριγυρνάει απόψε
Εκτός από το υπέροχο θέαμα του κήπου μας σε πρώτο πλάνο, μοιραζόμαστε την χαρά των επισκεπτών του που συρρέουν με τις οικογένειες τους σαν μελίσσι. Παρακολουθήσαμε παιδιά ντυμένα με στολές ζώων να χορεύουν, άλλα πιο δίπλα να τρέχουν και μεγάλους να στέκονται με δέος μπροστά στην ομορφιά των ζώων μας. Δεν ήθελε και πολύ για να μεταφερθεί ο ενθουσιασμός τους σε εμάς, ενθουσιασμός που συνέχισε να αναπτύσσεται όσο περνούσε η ώρα. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο ανέμελος περίπατος στον ζωολογικό μας κήπο είναι μια μόνο από τις συναρπαστικές δραστηριότητες σε avatar προοπτική. Τα ζώα μας δεν είναι όλα μεγαλόσωμα σαν τους ρινόκερους, τους ελέφαντες και τα λιοντάρια. Ο κήπος περιλαμβάνει ερπετά, πανέμορφα πουλιά και πολλά ακόμα ζωάκια που δεν διακρίνονται καθαρά σε τρίτο πρόσωπο.

Για να απολαύσουμε τα καμώματα των ζώων μας από κοντά, μπαίνουμε σε mode φωτογραφικής κάμερας, σε πρώτο πρόσωπο δηλαδή. Άξαφνα, βλέπουμε το σταχτί νεογέννητο τιγράκι που παίζει στο βάθος του σχετικού εκθέματος και την θέα του έκρυβαν οι τεράστιοι γονείς του. Θαυμάζουμε τα χρώματα και τις κινήσεις των “ντροπαλών” εξωτικών πουλιών που βγάζουν λίγο το κεφαλάκι τους και κρύβονται μέσα στα φυτά. Χαιρόμαστε τα παιχνίδια των ζωηρών πιθηκοειδών, που έχουν το ίδιο χρώμα με το περιβάλλον τους και χάνονται συχνά από τα μάτια μας σαν χαμαιλέοντες.

zoo tycoon ultimate animal collection 3

Το να είμαστε απλοί παρατηρητές της ζωής που θέριευε ολόγυρα μας δεν μας αρκούσε γι’ αυτό τοποθετήσαμε στα εκθέματα μας ειδικές εγκαταστάσεις αλληλεπίδρασης. Η πρώτη είναι ένας χώρος με καλάθια γεμάτα τρόφιμα για τα χορτοφάγα και φρουτοφάγα ζώα μας. Προκαλέσαμε πολλούς να επιχειρήσουν να ταΐσουν έναν ελέφαντα, ένα αλπακά ή μια καμηλοπάρδαλη και να μην λιώσουν από την τρυφερότητα για αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα, παρά την ψηφιακή τους υπόσταση. Φυσικά κανείς δεν το κατόρθωσε.

Το τάισμα των ζώων μας ακολούθησε το πλύσιμό τους με πυροσβεστική μάνικα. Εκεί λιγωθήκαμε στα γέλια με τις απίθανες αντιδράσεις των ζώων στην υγρή μας επίθεση. Για παράδειγμα, οι ρινόκεροι μας έδειχναν και τις δύο πλευρές του σώματός τους για να τις ξεπλένουμε και σήκωναν τα πόδια τους με χάρη σκύλου ράτσας. Οι αρκούδες γύριζαν ανάποδα και κυλιόντουσαν στο χώμα πέρα δώθε σαν να παίζουν. Το τελευταίο είδος αλληλεπίδρασης είναι φυλαγμένο για τα επικίνδυνα σαρκοβόρα που δεν καλοβλέπουν κανένα από τα δύο προαναφερθέντα. Σε κάποιο σημείο του εκθέματος που διαμένουν, στήσαμε ένα διαφανή τοίχο και καλέσαμε κάποιο να μας πλησιάσει. Πατώντας κουμπιά και στρίβοντας μοχλούς είδαμε τα ζώα να αντιδρούν στις κινήσεις μας κάνοντας ένα σωρό χαριτωμένες γκριμάτσες.

Διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω αλληλεπίδραση εκτελείται ιδανικά με το Kinect. Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις άψυχες οδηγίες μέσω χειριστηρίου με την εκτέλεση χειρονομιών και γκριμάτσας από μέρους μας, στις οποίες αντιδρά άμεσα το ζώο που ήρθε να παίξει μαζί μας. Στο τρίτο είδος αλληλεπίδρασης περιμέναμε οι δημιουργοί του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection να παρακάμψουν τον παράγοντα αληθοφάνεια που κυριαρχεί στα Simulator. Θέλαμε απευθείας πρόσβαση στα εκθέματα, δυνατότητα να χαϊδέψουμε τα ζώα μας, να παίξουμε μαζί τους, να γεμίσουμε τους ώμους μας με παραδείσια πτηνά και κουκουβάγιες.

Ποτέ άλλοτε η βόλτα μας σε ψηφιακό ζωολογικό κήπο δεν μας έφερε τόσο κοντά στο πραγματικό αξιοθέατο.

Ο έλεγχος του avatar μας πάει πακέτο με μια ακόμα διασκεδαστική εμπειρία. Αντί να λιώνουμε σόλες πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά στον κήπο μας, καβαλάμε ένα buggy, ένα αμαξάκι σαν αυτά που βλέπουμε στα γήπεδα γκολφ. Αμέσως αρχίζει μια ξέφρενη κούρσα στους διαδρόμους του κήπου η οποία μας μεταφέρει πολύ γρήγορα στα σημεία που θέλουμε. Επίσης, είναι τρομερά διασκεδαστικό να τρέχεις με το αμαξάκι πάνω στις ράμπες των πλατειών και στα γεφύρια των λιμνών που έχουμε στήσει.

Μοιράζουμε εντολές από τον... ουρανό
Πιέζοντας το Y η κοντινή οπτική εξαφανίζεται και το βλέμμα μας αγκαλιάζει ολόκληρο το πάρκο από ψηλά. Βλέποντας τα πάντα αφ’ υψηλού, σαρώνουμε όλα τα εκθέματα με ευκολία και ελέγχουμε την κατάστασή τους με το εξαιρετικό σύστημα των pings. Αυτό ρυθμίζεται εύκολα με την κίνηση του σταυρού και μας αποκαλύπτει αν τα ζώα μας πεινούν, διψούν, είναι δυστυχισμένα ή βρώμικα για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τα μενού των εντολών είναι πολλά και η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί αρκετά πατήματα των buttons στο χειριστήριο. Στην αρχή μοιάζουν όλα πολύπλοκα αλλά η εξοικείωση μαζί τους εξαλείφει γρήγορα την πρώτη εντύπωση. Για παράδειγμα, έχουμε εισέλθει σε τρία μενού για να φτιάξουμε το έκθεμα που θέλουμε. Αντί να πισωγυρίσουμε, πατάμε το Y και επιστρέφουμε αυτόματα στην αρχική αλυσίδα των μενού όπου θα επιλέξουμε την επόμενη κίνησή μας. Το build menu του κήπου μας είναι απλούστατο και μας πληροφορεί αν ένα ζώο ή κτίριο χρειάζεται έρευνα για να γίνει προσβάσιμο. Οι ανακοινώσεις που εμφανίζονται αδιάκοπα στα αριστερά της οθόνης δεν μας αφήνουν να παραμελήσουμε τίποτα και περιγράφουν οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει.

zoo tycoon ultimate animal collection 4

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβουμε τι χρειάζεται ο κήπος μας προκειμένου να αναπτυχθεί. Οι επιλογές animals, zoo collection και economy breakdown είναι αυτές που επισκεπτόμαστε διαρκώς. Οι πρώτες δύο μας ενημερώνουν για τα ζώα που λείπουν από το θηριοτροφείο μας. Η τρίτη εμφανίζει αναλυτικά στατιστικά για τον κύκλο εργασιών του κήπου. Βλέπουμε τι μας κοστίζει ακριβά, τι μας αποφέρει περισσότερα έσοδα και ποια χαρακτηριστικά της επιχείρησης έχουν ανάγκη από βελτίωση. Οι αόρατοι στατιστικολόγοι μας λένε ότι ο κήπος μας δεν έχει αρκετή ποικιλία ζώων; Αγοράζουμε αμέσως ένα τσούρμο πλάσματα. Υποστηρίζουν ότι η διακόσμηση είναι για τα μπάζα; Γεμίζουμε τον χώρο με εντυπωσιακές λίμνες, πλατείες και τροπικά φυτά.

Το χτίσιμο κτιρίων για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τα ζώα μας είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Στην αρχική του μορφή, ο ζωολογικός μας κήπος θυμίζει πάρκινγκ, δηλαδή μια παράγκα, ένα κιόσκι ή μια πύλη στην είσοδο ενός τεράστιου ανοιχτού χώρου. Αρχίζουμε να γεμίζουμε την τεράστια εικονική μακέτα μας με ένα σωρό κατασκευές. Οι χώροι φιλοξενίας των ζώων είναι οι ομορφότερες πινελιές στο τοπίο, μαζί με την εξωτική διακόσμηση. Μια φαντασίωση μας επισκέφτηκε βλέποντας κομμάτια από τροπικά δάση, σαβάνες, βοσκότοπους και χιονισμένα βουνά στον κήπο μας. Νομίζαμε ότι κάποιος είχε ανοίξει πύλες σε περιοχές της υφηλίου και εμείς βλέπαμε μέσα από αυτές την λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος. Δίπλα στις κατοικίες των ζώων χτίζουμε κατασκευές που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Μας άρεσαν τα φαγάδικα και οι μασκότ – ζώα που έδιναν ολόκληρη παράσταση στο συγκεντρωμένο πλήθος.

zoo tycoon ultimate animal collection 5

Μας απειλούν με απεργίες, τα... ζώα
Ένα άτομο είναι πολύ λίγο για να αναλάβει την συντήρηση ενός αναπτυσσόμενου κήπου έτσι αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε το απαραίτητο προσωπικό. Οι επιστάτες ανέλαβαν να καθαρίσουν τους χώρους από τα βουνά σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες. Προχωρήσαμε στην πρόσληψη φυλάκων οι οποίοι ξαναγέμιζαν τις ποτίστρες και τις ταΐστρες των ζώων μας με τροφή. Προτού ξοδέψουμε λεφτά για υπαλλήλους όλες οι δουλειές περνούσαν από τα χέρια μας, γεγονός που δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται. Δεν θυμόμαστε παιχνίδι όπου, η εξαφάνιση ακαθαρσιών να είναι διασκεδαστική. Τα εντερικά κατάλοιπα των ζώων μας σκάνε με ένα ποπ σαν φούσκες πατώντας το σχετικό button. Η ανανέωση της τροφής και του νερού τους γίνεται πολύ γρήγορα.
Φροντίζοντας τα πλάσματά μας χειροκίνητα, ικανοποιούμαστε περισσότερο από το να αναθέτουμε την δουλειά σε τρίτους, και ξεκλειδώνουμε ένα σωρό πολύτιμα achievements.

Η τρίτη κατηγορία υπαλλήλων αποδείχτηκε η πολυτιμότερη από όλες διότι εκτελούν μια εργασία που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς και η οποία σχετίζεται με άπειρα challenges και achievements. Οι κτηνοτρόφοι μας (breeders) αναλαμβάνουν το ζευγάρωμα των ζώων και την διαιώνιση του είδους τους. Η πιο τρυφερή στιγμή του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection είναι όταν ένα θηλυκό ζώο μένει έγκυος και, μετά από λίγη ώρα, ένα ζωάκι κάνει την εμφάνισή του στον χώρο. Το νεογέννητο είναι όλο χαρές και παιχνίδια. Το θέαμα μας συναρπάζει, ειδικά όταν το μωρό προκύπτει διαφορετικού χρώματος από τους γονείς, μια εξωτική ποικιλία που χαρίζει ομορφιά στον κήπο μας.

zoo tycoon ultimate animal collection 6

Οι υπάλληλοί μας είναι δουλευταράδες και ξεκαρδιστικοί όταν τους παρακολουθούμε από κοντά να δουλεύουν. Παράλληλα είναι πολύ απαιτητικοί στις διεκδικήσεις τους ενόσω ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται με την επέκταση του κήπου. Συχνά πυκνά το ρίχνουν στις απεργίες με αποτέλεσμα ο ζωολογικός κήπος να γεμίζει σκουπίδια, τα ζώα να μένουν χωρίς φαγητό και να ζέχνουν, και ο αριθμός των επισκεπτών να μειώνεται κατακόρυφα. Οι απεργίες είναι η χειρότερη μάστιγα της επιχείρησής μας, πολύ χειρότερη από ξηρασίες και γαστρεντερίτιδες που βασανίζουν τα ζώα μας. Ανακαλύψαμε ότι είμαστε φοβεροί εργοδότες αφού, τις περισσότερες φορές, ικανοποιούσαμε τα αιτήματα των απεργών ξοδεύοντας πολύ χρήμα, αντί να τους απολύσουμε ή να περιμένουμε να σταματήσουν την απεργία μόνοι τους.

Το χρήμα κάνει τον κήπο να... γυρίζει
Τρεις είναι οι δείκτες που προσπαθούμε να βρίσκονται πάντα σε... limit up, ο αριθμός των επισκεπτών, τα έσοδα και η φήμη της επιχείρησής μας. Οι επισκέπτες επηρεάζουν προφανώς τους άλλους δείκτες οπότε προσέχουμε πάντα να είναι καλυμμένες οι ανάγκες τους. Μόλις πάρουμε το κολάι, η επιχείρηση βγάζει τρελά λεφτά και οι δείκτες έχουν μόνιμα ανοδική πορεία. Η διαφήμιση της επιχείρησής μας είναι απαραίτητη στην αρχή αλλά μετά τα πάντα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Μας άρεσαν όλες οι έρευνες στην επιλογή research, ειδικά εκείνη που επιταχύνει τον χρόνο της κάθε ανακάλυψης. Θα προτιμούσαμε μεγαλύτερο αριθμό ερευνών γιατί τις τελειώνουμε όλες μέσα σε μια δύο ώρες παιχνιδιού.

zoo tycoon ultimate animal collection 7

Το A.I. κάνει θαύματα στις δραστηριότητες των ζώων και ανταποκρίνεται καλά σε εκείνες των επισκεπτών. Οι τελευταίοι άλλοτε στέκονται γοητευμένοι παρακολουθώντας τα ζώα μας, άλλοτε κάθονται να φάνε και να πιουν και άλλοτε περιφέρονται ανέμελα, παίζοντας στους διαδρόμους του κήπου. Τρανή απόδειξη του πετυχημένου A.I. είναι η προσεκτική παρακολούθηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Ανάλογα με το είδος τους, τα ζώα περιφέρονται, παίζουν με τα αντικείμενα που έχουμε τοποθετήσει στον χώρο τους, εξασκούνται, προβαίνουν σε τρυφερές ενέργειες μεταξύ τους. Τα ζώα με τον μεγαλύτερο όγκο παρουσιάζονται με περισσότερες δεξιότητες από εκείνα που τοποθετούμε στα μικρά εκθέματα. Τα δεύτερα ανακυκλώνουν ελάχιστες κινήσεις, είτε αυτές περιλαμβάνουν πέταγμα και σκαρφάλωμα σε κλαδιά, είτε κρυφτό μέσα σε θάμνους κ.ο.κ.

Αρκεί να έχουμε πατήσει έστω και μια φορά σε ζωολογικό κήπο για να καταλάβουμε αμέσως πόσο γρήγορα κυλάει η ώρα στο Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection. Το επίπεδο δυσκολίας είναι απαλό και, μετά από μερικές ώρες, έχουμε σταθεροποιήσει τον κήπο μας, τα έσοδα και οι επισκέπτες ανεβαίνουν αλματωδώς, τα εκθέματα ευημερούν. Εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε σχεδόν τελειώσει με το παιχνίδι και σκεφτόμαστε να κατακεραυνώσουμε την μικρή χρονική διάρκεια, ανακαλύπτουμε ένα ιδιοφυές τρικ που εξασφαλίζει το replayability. Στο challenge mode αναγκαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα σωρό ζωολογικούς κήπους προκειμένου να προσθέσουμε στην συλλογή μας όλα τα ζώα που μας λείπουν. Για παράδειγμα, ο ζωολογικός μας κήπος στην Βόρεια Αμερική δεν διαθέτει τίγρεις γιατί τα υπέροχα αιλουροειδή ζουν σε άλλες ηπείρους.

Αδυνατώντας να τα αγοράσουμε, πρέπει να τα προμηθευτούμε από επιχειρήσεις ελεγχόμενες από διαδικτυακούς φίλους ή από εμάς τους ίδιους, οι οποίες θα είναι στημένες σε διαφορετικές ηπείρους. Το όριο των φίλων που μπορούν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι είναι τρεις και η βοήθεια τους πολύτιμη. Η καλύτερη στρατηγική είναι να αναλάβει ο καθένας μας από ένα κήπο ανά ήπειρο και να τροφοδοτεί στην συνέχεια τους άλλους με ζώα που δεν διαθέτουν, διαμέσου της επιλογής animal reserve. Το συνεχές αλισβερίσι στο multiplayer είναι μονόδρομος για την δημιουργία του απόλυτου ζωολογικού κήπου που οραματιζόμαστε, έναν τεράστιο χώρο γεμάτο με όλα τα ζώα του πλανήτη. Η co – op διάσταση του multiplayer μας άρεσε επίσης. Θεωρούμε ότι επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη της επιχείρησης όταν την διαχειρίζονται δύο ή και περισσότερα άτομα. Ο ένας μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα νέων εκθεμάτων, ο άλλος να αναλάβει το χτίσιμο των εγκαταστάσεων, ο τρίτος την φροντίδα των ζώων κ.ο.κ. Με τόσες δραστηριότητες στα challenge, campaign και multiplayer modes, η περιπέτειά μας σε ρόλο ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου θα κρατήσει πολλές εβδομάδες.

Η μεγάλη μας αγάπη για τα ζωντανά πλάσματα μας γεμίζει αντικρουόμενα συναισθήματα μπροστά στα εκθέματα του ζωολογικού μας κήπου. Από την μια λατρεύουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με τόσες υπέροχες μορφές ζωής. Από την άλλη, ξεχειλίζουμε από οργή βλέποντας τα ζώα μας περιορισμένα σε μερικά μέτρα γης, ενώ η φύση τους είναι να κυκλοφορούν ελεύθερα. Οι δημιουργοί του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection αποκάλυψαν την μεγάλη τους αγάπη για τα ζώα, κατασκευάζοντας το τέλειο game mechanic για την περίσταση. Τα πλάσματα μας ανεβαίνουν σταδιακά επίπεδα, ζώντας στο πάρκο και παίζοντας μεταξύ τους και με τους επισκέπτες. Μόλις πατήσουν το level 15 μπορούμε να τα στείλουμε σε ένα τεράστιο προστατευόμενο πάρκο όπου θα ζήσουν ελεύθερα την υπόλοιπη ζωή τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πετάγονται στην οθόνη συγκινητικές αναφορές για το πως τα περνάνε στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα ελεύθερα ζώα μας κάνουν απογόνους, ζουν ευτυχισμένα στην φύση και διατηρούν την οικειότητα τους με τους ανθρώπους. Παράλληλα, είναι διαθέσιμα για υιοθεσία από τους άλλους ζωολογικούς μας κήπους.

Τα γραφικά του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection μας ικανοποίησαν παρά την low poly διάσταση. Κάθε φορά που παρακολουθούσαμε τα καμώματα των ζώων μας από κοντά, το πρόσωπο μας έμοιαζε με γάτο που παρακολουθεί τον ιδιοκτήτη του την ώρα που ανοίγει την σακούλα της γατοτροφής. Με απόλυτη προσήλωση παρατηρούσαμε τα εκπληκτικά animations των ζώων. Θαυμάζαμε την άνετη κίνηση των αιλουροειδών. Στεκόμασταν άφωνοι μπροστά στην ομορφιά και το ύψος των καμηλοπαρδάλεων αντιλαμβανόμενοι (για πρώτη φορά ίσως;) το πόσο ταιριαστό είναι το όνομα τους, ενώ παρατηρούσαμε τις ομοιότητες του προσώπου τους με εκείνο της καμήλας.

zoo tycoon ultimate animal collection 8

Η νωχέλεια, η παιχνιδιάρικη διάθεση, η ζωική δύναμη των πλασμάτων του ζωολογικού κήπου εντυπώθηκε στα γραφικά και σε animations που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με motion capture. Τα animations των επισκεπτών έπρεπε να προσεχθούν περισσότερο γιατί, παρά την κάποια ποικιλία, μοιάζουν περισσότερο με νευρόσπαστα παρά με κανονικούς ανθρώπους. Το frame rate είναι κολλημένο με... κόλλα UHU στα 60 frames per second και η ανάλυση αγγίζει τα 4K. Στις βόλτες μας στους ζωολογικούς κήπους μας συντροφεύουν παραδοσιακοί αφρικάνικοι ήχοι, μουσική που έχουμε συνδέσει υποσυνείδητα με την μορφή της ζούγκλας. Κάθε φορά που προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τα ζώα μας, ο ρυθμός της ζούγκλας παραμερίζει και οι φωνές των άγριων και ήμερων θηρίων ακούγονται εκκωφαντικά από τα ηχεία μας. Οι φυσικοί ήχοι ενός ζωολογικού κήπου έχουν περάσει τέλεια στην ψηφιακή φόρμα.

Μπράβο, αυτός είναι ζωολογικός κήπος
Το Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection μοιάζει με μαγικό ξόρκι που μας μεταμόρφωσε σε παιδιά εντός δευτερολέπτων. Μικροί και μεγάλοι γεμίζουμε ενθουσιασμό με τα θαύματα του φυσικού κόσμου και απολαμβάνουμε το χτίσιμο και την συντήρηση του ζωολογικού μας κήπου. Άφθονα ζώα προστέθηκαν από την προηγούμενη έκδοσή του, νέα campaigns, αυξημένο κοντρόλ στην ένωση των εκθεμάτων με δρομάκια και μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα διαχειριστικά μενού. Σε λιγοστές περιπτώσεις παρατηρήσαμε ότι η κούρσα με το αμαξάκι στον κήπο είναι bugαρισμένη, αναπηδάγαμε σε αόρατα εμπόδια και μας εμποδιζόταν η πρόσβαση σε άδειους δρόμους. Η όμορφη αναπαράσταση του ζωολογικού κήπου μας δημιούργησε ελπίδες για μελλοντικά DLC που θα προσθέσουν ενυδρεία, ιουρασικές ατραξιόν και, γιατί όχι, ακόμα και μυθολογικά πλάσματα. Με κόστος 26 ευρώ, είναι ένα καταπληκτικό δώρο για παιδιά αλλά και ενήλικες που επιζητούν ξένοιαστες στιγμές μπροστά στην κονσόλα τους.

Θετικά:
- Τεράστια ποικιλία από πανέμορφα ζώα
- Πλούσια διαχείριση πόρων και άφθονες επιλογές παραμετροποίησης
- Μοναδική αξιοποίηση του Kinect
- Επίπεδο δυσκολίας προσιτό σε μικρούς και μεγάλους
- Modes που καλύπτουν όλα τα γούστα
- Προσιτή τιμή

Αρνητικά:
- Υψηλά loading times
- Τα πολλά μενού μπορεί να μπερδέψουν πολλούς παίκτες
- Μερικά bugs
- Μέτρια γραφικά και ορισμένα animations.

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ηχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.1

Ένας διασκεδαστικός και συνάμα απλός εξομοιωτής ζωολογικού κήπου που απευθύνεται κυρίως σε φιλόζωους.

Γιάννης Μοσχονάς 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 philippos19 (Level 12) 10/04/2018 15:23
που θυμηθήκατε αυτό το παιχνίδι???
το έπαιζα όταν ήμουν γυμνάσιο στο PC :')
#2 Blood King (Level 25) 10/04/2018 18:11
Quoting philippos19:
που θυμηθήκατε αυτό το παιχνίδι???
το έπαιζα όταν ήμουν γυμνάσιο στο PC :')


Ευτυχώς το θυμήθηκε η Microsoft και μας γέμισε με χαρούμενες αναμνήσεις.
#3 philippos19 (Level 12) 11/04/2018 23:13
Quoting Blood King:
Quoting philippos19:
που θυμηθήκατε αυτό το παιχνίδι???
το έπαιζα όταν ήμουν γυμνάσιο στο PC :')


Ευτυχώς το θυμήθηκε η Microsoft και μας γέμισε με χαρούμενες αναμνήσεις.


αυτό είναι αλήθεια!
ώρες εποχές
#4 Efane (Level 24) 12/04/2018 13:33
Μπράβο στο Γιάννη για την επιλογή του game review. Εξαιρετικό και αυτό, όπως όλα όσα έχει γράψει. Το παιχνίδι θα το έχω πάρει μέχρι τέλος του μήνα, ότι πρέπει για χαλάρωμα!!!
Score 7.1
6.89 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Simulation
Developer: Asobo
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players: 1-4
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-3210 στα 3.2 GHz ή AMD FX-4150 στα 4 GHz , Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 650 ή AMD Radeon R7 260 , Χώρος στο σκληρό δίσκο 10GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 64μπιτα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 31/12/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification