Reviews Rime
Comments (2)

Rime

Ναυαγοί στο νησί του μυστηρίου.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/48/21/c8/rime-box-22-1496772461.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ναυαγοί στο νησί του μυστηρίου.

Η Ισπανική εταιρεία ανάπτυξης Tequila Works μας απασχόλησε για πρώτη φορά το 2012 με το συναρπαστικό Deadlight, ένα φόρο τιμής στα side-scrolling Cinematic Platform games με τα οποία μεγαλώσαμε, όπως για παράδειγμα το Prince of Persia. Γνωρίζοντας ότι το προσωπικό της Tequila Works αποτελείται από ταλαντούχα άτομα προερχόμενα από κολοσσούς της ψηφιακής διασκέδασης σαν την Sony και την Weta Digital του Peter Jackson, περιμέναμε πολλά από αυτή. Με την κυκλοφορία των Sexy Brutale και Rime φέτος, η Tequila Works επιχειρεί να καταλάβει με έφοδο μια θέση στον…ήλιο της gaming βιομηχανίας, με αρκετή επιτυχία.

Το Rime πέρασε μια ταραχώδη περίοδο ανάπτυξης η οποία αποτέλεσε ευτύχημα τελικά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα RPG τρίτου προσώπου με σύνθετο σύστημα crafting, άγριες συγκρούσεις με τέρατα, Tower Defense στοιχεία και ανάπτυξη του χαρακτήρα. Μόλις εισέλθετε στον κόσμο του παιχνιδιού και ειδικά, φτάνοντας στο τέλος του και αντικρίζοντας την συνολική εικόνα, θα συνειδητοποιήσετε πόσο ολέθριος θα ήταν για την εμπειρία το RPG gameplay.

rime 1

Αντί για RPG, το Rime μεταμορφώθηκε σε Adventure τρίτου προσώπου με έμφαση στην ατμόσφαιρα, την περιπλάνηση και τα έντονα συναισθήματα που προξενούν τα όμορφα χρώματα και το εικαστικό μεγαλείο ενός ψηφιακού έργου τέχνης. Πολλά games πέρασαν από το μυαλό μου παίζοντας το, από το φανταστικό Ico και το Journey έως το θρυλικό Loom της Amiga, ειδικά τις στιγμές που έστρεφα την free κάμερα του παιχνιδιού προς τον αστροφώτιστο ουρανό. Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα έχει να μας προσφέρει.

Η Μυστηριώδης Νήσος
Λένε ότι ο φόβος του αγνώστου είναι ο εντονότερος από οποιονδήποτε άλλο φανταστείτε λοιπόν την ψυχική κατάσταση του Enu, μοναδικού playable χαρακτήρα στο Rime, όταν η θάλασσα τον ξεβράζει στην ακτή ενός άγνωστου νησιού. Αυτόματα ταυτίζεστε με τον Enu αφού είναι το ίδιο έκπληκτος με εσάς για το περιβάλλον του και η επόμενή σας κίνηση είναι να το ανιχνεύσετε ψάχνοντας για πιθανό τρόπο διαφυγής. Στο ταξίδι σας προς τα μυστικά του νησιού θα έχετε συμπαραστάτες (μια χαριτωμένη αλεπού, ένα τεράστιο δίποδο ρομπότ), εμπόδια (πεινασμένα αγριογούρουνα, μαυροφορεμένες φιγούρες, φονικά πτηνά) και μεγάλες εκτάσεις για να διανύσετε.

Η περιπλάνηση του Enu είναι ένας αγώνας προσωπικής επικράτησης που δίνεται ενάντια στην γεωγραφία του νησιού με τους απόκρημνους λόφους και την πεντακάθαρη αλλά εχθρική για τα ανθρώπινα πνευμόνια θάλασσα. Σπανιότερα η μάχη λαμβάνει πιο ζωντανή μορφή με την εμφάνιση τεράστιων πουλιών και σκοτεινών πλασμάτων που θέλουν να εξαλείψουν την ζωική σας ενέργεια. Το μεγάλο στοίχημα για τον Enu και εσάς τους χειριστές του είναι το ξεπέρασμα των γρίφων που βρίσκονται διάσπαρτοι παντού και σας εμποδίζουν να προχωρήσετε στα ενδότερα στο ερημονήσι.

Η εξερεύνηση του μυστηριώδους νησιού, πολύ πιο μυστηριώδους απ’ ότι θα φανταζόταν ποτέ ο Ιούλιος Βερν στο γνωστό μυθιστόρημά του, είναι το βασικό κίνητρο και η μεγαλύτερη απόλαυση που σας περιμένει στο Rime. Χωρισμένο σε πέντε διαφορετικές περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά, το νησί μεταμορφώνεται σταδιακά στην ψηφιακή εξερευνητική αποστολή της ζωής σας. Για να την φέρετε εις πέρας θα ξεδιπλώσετε τις ικανότητές σας σε τρείς τομείς, στην μετακίνηση πάνω σε πλατφόρμες, στην επίλυση γρίφων και στην επιβίωση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ιδέες που περικλείονται στο συγκεκριμένο έργο τέχνης είναι διαχρονικές και θα σας συγκλονίσουν.

Μια από τις περιοχές είναι εξολοκλήρου υποθαλάσσια, διανθισμένη από ειδικά σημεία με φουσκάλες οι οποίες ανανεώνουν το λιγοστό οξυγόνο που διαθέτει ο Enu. Το κολύμπι είναι πολύ εύκολη και ευχάριστη διαδικασία και η συχνότητα των φουσκαλών σας αφήνει μπόλικο χρόνο για να θαυμάσετε το υγρό περιβάλλον. Η διέλευση μέσα από σκοτεινές σπηλιές με περιορισμένο οξυγόνο θα σας δώσει μια γεύση από τις εμπειρίες ενός πεπειραμένου δύτη και θα σας προκαλέσει δέος. Οι θαλασσινές σας βόλτες διαθέτουν τον σωστό ρυθμό για να σας διασκεδάσουν και να αποφύγουν τον εκνευρισμό των συνεχών θανάτων ή του αδιεξόδου που αντιμετωπίσατε σε ανάλογες περιστάσεις.

Γαντζώσου στις πλατφόρμες
Οι πλατφόρμες αφθονούν στον κόσμο του Rime και η μετακίνησή σας από την μια στην άλλη συνθέτουν το ζωηρό Platform τμήμα της περιπέτειας. Τα σημεία όπου μπορεί να σκαρφαλώσει ο Enu είναι εύκολα ορατά χάρη σε φυτά και χρώματα που τα σημαδεύουν συνεπώς δεν θα σκεφτείτε ποτέ "μπορώ να σκαρφαλώσω εδώ;" και δεν θα οδηγείτε τον χαρακτήρα σας στα τυφλά κάνοντας άλματα που καταλήγουν στο κενό. Το Platform στοιχείο στο Rime χρειάζεται αρκετή επιδεξιότητα και μια ξεκάθαρη αίσθηση του που θέλετε να μετακινηθείτε, αν τα έχετε θα το χαρείτε ιδιαίτερα.

rime 2

Περιπέτεια χωρίς γρίφους δεν νοείται συνεπώς ακονίστε τους πνευματικούς σας μυώνες γιατί σας περιμένουν αρκετά εμπόδια που χρειάζονται λογική σκέψη προτού ξεπεραστούν. Οι γρίφοι βασίζονται στην παρατηρητικότητα κυρίως και δεν παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία, κοινώς δεν πρόκειται να κολλήσετε σε κανέναν για πολύ. Το πιο όμορφο παράδειγμα γρίφου είναι η χειραγώγηση των ουράνιων σωμάτων. Κάποιες φορές θα βρεθείτε μπροστά σε μια μεταλλική σφαίρα που μπορεί να κινηθεί κατά μήκος ενός κυκλικού αυλακιού στο πάτωμα. Με κατάπληξη θα δείτε ότι την κίνησή της μιμείται το φεγγάρι και ο ήλιος με μια σειρά από άμεσες συνέπειες. Η μέρα δίνει την θέση της στην νύχτα και αντίστροφα, μεταβάλλεται ο φωτισμός του χώρου και ένα άγαλμα φωτίζει μια πύλη διυλίζοντας το φώς με τον όγκο του και παραπέμποντάς σας στην λύση.

Το παιχνίδι με το φωτισμό ενός χώρου είναι συχνότατο game mechanic και θα το συναντήσετε σε αξέχαστες στιγμές της διαδρομής σας. Σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο όπου έχετε μόνο φωτεινές πατημασιές για να σας οδηγήσουν στην έξοδο, στην μετακίνηση ενός βάθρου με μια σφαίρα πάνω ώστε να κατευθύνετε με αυτό τον φωτισμό ενός δωματίου στα σημεία που ανοίγουν κρύπτες κ.ο.κ. Ένα εξίσου σημαντικό game mechanic είναι η μετακίνηση και ευθυγράμμιση ογκόλιθων με διάφορα σχήματα απάνω τους. Τοποθετώντας τα στα σωστά σημεία και ελέγχοντάς τα από σχετικά παρατηρητήρια ανοίγετε πόρτες προς νέους χώρους για να εξερευνήσετε.

rime 3

Το Rime πάει πακέτο με μια σειρά από extras τα οποία σας περιμένουν υπομονετικά σε μυστικά δωμάτια διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές. Αρχικά θα νομίζετε ότι η παρουσία τους είναι διακοσμητική και ίσως μια χλιαρή προσπάθεια των δημιουργών του Rime να σας ωθήσουν στο να το ξαναπαίξετε. Φτάνοντας στο συγκλονιστικό του φινάλε θα συνειδητοποιήσετε ότι κάποια extras έχουν μεγάλη σημασία και θα σας αφήσουν με ανοικτό το στόμα όταν την ανακαλύψετε, δοθέντος λοιπόν του μεγάλου συναισθηματικού αντίκτυπου που σας περιμένει, συνιστώ να τα κυνηγάτε σαν λαγωνικά.

Παραμύθι με πολύ κοντινό τέλος
Η αρχή του Rime είναι εντελώς παραπλανητική ως προς την διάρκεια του. Περνώντας ταχύτατα την πρώτη περιοχή θα δείτε τον πελώριο πύργο που δεσπόζει στο νησί να ανοίγει τις πόρτες του και η απογοήτευση θα χωθεί πρόσκαιρα στην καρδιά σας, φοβούμενοι ότι πλησιάζει το τέλος της περιπέτειας. Ευτυχώς ο πύργος είναι σαν το Tardis του Doctor Who, δηλαδή εξωτερικά φαίνεται περιορισμένος χώρος και εσωτερικά έχει τεράστια έκταση. Διασχίζοντας την μια μετά την άλλη τις περιοχές θα απολαύσετε τον καταπληκτικό τους σχεδιασμό και δεν θα θέλετε να τελειώσει η εξερεύνηση όπως ακριβώς δεν "τελειώνει" και ο χαρακτήρας σας όταν πεθαίνει, απλά επανέρχεται στο τελευταίο σημείο που βρισκότανε. Δυστυχώς τα καλά πράγματα δεν διαρκούν πολύ και η συναρπαστική ιστορία του Enu ρίχνει τίτλους τέλους στις έξι περίπου ώρες μετά την έναρξή της.

rime 4

Το Rime είναι ένα ήσυχο video game με τους ήχους του περιβάλλοντος να περικυκλώνουν τα αυτιά σας συνδυαζόμενοι με την απολαυστική ορχηστρική μουσική που δίνει μια ελεγειακή νότα στην εμπειρία. Η παρουσία της αγαπημένης μας Lindsey Stirling στο soundtrack με το επικό κομμάτι Forgotten City, αυξάνει την αξία της μουσικής επένδυσης στα ύψη. Συνιστώ την παρακολούθηση του βίντεο της Stirling η οποία, δανειζόμενη την ενδυμασία του Enu, χορεύει σαν πανέμορφο ξωτικό σε δάση και βουνά γεμίζοντας τις εικόνες με τις όμορφες νότες του βιολιού της που θα απολαύσετε και εντός του Rime.

Το δημιούργημα της Housemarque δεν έχει ενσωματωμένο voice acting αλλά επίκτητο, προερχόμενο από εσάς. Εσείς παρέχετε το voice acting στην μεγαλειώδη σας περιπλάνηση με επιφωνήματα του στυλ "για κοίτα εδώ", "δεν είμαστε καλά", "δεν το πιστεύω αυτό που βλέπω", "πςςςς" κ.ο.κ. Εντούτοις κάποιοι ήχοι ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους διότι πυροδοτούν συναισθήματα. Τρυφερότητα θα σας πλημμυρίσει ακούγοντας τον Enu να προσπαθεί να μιμηθεί το κράξιμο των γλάρων προσελκύοντάς τους, το "γαύγισμα" της αλεπούς, το γουργούρισμα του Enu όταν πλησιάζει να την χαϊδέψει κ.ο.κ.

Τα καλοσχεδιασμένα low poly γραφικά του Rime με το πανέμορφο art style, αποτελούν εξ αρχής την διεύρυνση και την εμβάθυνση του οπτικού πεδίου του χαρακτήρα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Με μια ματιά του Enu αντικρίζετε το παρελθόν του που είναι η θάλασσα, το παρόν του που είναι το νησί και το μέλλον του που είναι η αναρρίχηση στον παράξενο πύργο που δεσπόζει στον ορίζοντα. Στα PC θα απολαύσετε καλύτερη ποιότητα, μιας και στις κονσόλες το παιχνίδι τρέχει στα 1080p με 30 frames, ακόμα και στο PS4 Pro. Τουλάχιστον στην αναβαθμισμένη κονσόλα της Sony έχουμε καλύτερη σκίαση, anti-aliasing και texture filtering, καθώς επίσης και 5-10 frames περισσότερα, ανάλογα με την περιοχή.

Ο κύκλος ημέρας και νύχτας επιτρέπει στα ουράνια σώματα να λούζουν το τοπίο με το χρυσό ή ασημένιο φώς τους, αφήνοντας σας με κομμένη την ανάσα όταν στρέφετε το βλέμμα του χαρακτήρα στον ουρανό ενώ τα σκηνικά μεταμορφώνονται ανάλογα με τον φωτισμό. Όλες οι τοποθεσίες μοιάζουν με ένα ανεξήγητο αρχιτεκτονικό θαύμα αλλά και το animation δεν πάει πίσω. Παρατηρήστε πως κινείται ο Enu όταν κατεβαίνει μια πλαγιά ή όταν πέφτει από ψηλά, θαυμάστε την κίνηση των πελώριων δίποδων ρομπότ, των πανταχού παρόντων γλάρων, του τεράστιου πτηνού που σας επιβουλεύεται.

rime 5

H εξαίσια περιπέτειά σας
To Rime είναι ένα παραμυθένιο game με αφθονία περιοχών για να εξερευνήσετε. Ο κόσμος του είναι ένας θρίαμβος της δημιουργικής φαντασίας και ο φωτισμός του σε συνδυασμό με τα λιγοστά αλλά απίθανα πλάσματα που τον κατοικούν σας επιφυλάσσουν έντονες συγκινήσεις. Την οπτική του ομορφιά έρχεται να συναγωνιστεί το ομιχλώδες σενάριο που χτίζει ανεπαίσθητα μια από τις συγκινητικότερες ιστορίες που έχετε βιώσει.

Σας προτείνω να μην κοιτάξετε ποτέ την λίστα με τις ονομασίες των κεφαλαίων που περνάτε ώστε η συνειδητοποίηση του φινάλε να σας χτυπήσει σαν οδοστρωτήρας. Η διάρκεια των έξι ωρών φαντάζει ελάχιστη για τα 35 ευρώ του κόστους του σε μορφή κωδικού από το PlayStation Store αλλά σαν ψηφιακό έργο τέχνης που είναι θα σας γεμίσει εσωτερικά. Επίσης μπορείτε να το αγοράσετε και σε retail μορφή με 5 ευρώ λιγότερα και χάρτη του νησιού ψάχνοντας στο skroutz.gr.

Θετικά:
- Πολύχρωμο περιβάλλον που θυμίζει διάσημο ζωγραφικό πίνακα
- Έξοχα σχεδιασμένα levels
- Συγκλονιστική ατμόσφαιρα και φινάλε
- Λογικοί γρίφοι

Αρνητικά:
- Πενιχρή διάρκεια
- Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
- Ανεπαρκής φωτισμός σε ορισμένα επίπεδα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7.8

Μια συγκινητική εμπειρία για τους λάτρεις της ομορφιάς.

Γιάννης Μοσχονάς

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Divine Raiden (Level 26) 07/06/2017 13:26
Πολύ όμορφη ατμόσφαιρα με ωραίο σχεδιασμό!Θα το τσεκάρω κάποια στιγμή σίγουρα.Ωραίο review Γιάννη,με έψησες να το πάρω με τον τρόπο που έγραψες το review!
#2 Nemesis11 (Level 9) 07/06/2017 18:05
Περίμενα με πολύ αγωνία το review του Rime, μιας και κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι το παιχνίδι αυτό έχει λίγο από το μεθυστικό άρωμα του Ico που τόσο πολύ λάτρεψα στο ps2!
Όπως φαίνεται λοιπόν δεν έπεσα καθόλου έξω, μιας και με μεγάλη μου χαρά διαβάζω ότι το Rime είναι όντως αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι που απεγνωσμένα αναζητούσα εδώ και πολύ καιρό τώρα!
Καλά έκανα λοιπόν και εμπιστεύτηκα τυφλά το Rime από τα βίντεο που έβλεπα και το παράγγειλα ώστε να το έχω day one!!

Υ.Γ Ο συντάκτης που έκανε το review ανέφερε ότι:
[ Επίσης μπορείτε να το αγοράσετε και σε retail μορφή με 5 ευρώ λιγότερα και χάρτη του νησιού ψάχνοντας στο skroutz.gr.]

Επιβεβαιώνω ότι όντως έτσι είναι μιας και έχω στα χέρια μου εδώ και τέσσερις μέρες το retail αντίτυπο του παιχνιδιου, και μαζί με το παιχνίδι μου δόθηκε και ένα ακόμα σακουλάκι που είχε μέσα έναν πανέμορφο "πάνινο παρακαλώ" χάρτη του παιχνιδιου σε διαστάσεις περίπου 20x15!!

Υ.Γ2 Λέω περίπου μιας και δεν το μέτρησα με μέτρο ώστε να έχω ακριβώς τις διαστάσεις του, αλλά αρκέστηκα στο περίπου με το μάτι! (δλδ κλασικός Έλληνας που απλά βολεύεται όπως όπως) :D :D :D
Score 7.8
User Score ( 10 votes ) 7.8
User Reviews 0
Genre: Puzzle, Adventure
Developer: Tequila Works
Publisher: Grey Box, Six Foot
Διάθεση: Steam, PlayStation Store
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Core i5-2310 στα 2.9GHz ή FX-6300, Κάρτα γραφικών GeForce GTX 550 Ti ή Radeon HD 6950, Χώρος στο σκληρό δίσκο 7.4GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10 στα 64 bit
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/5/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification