Reviews Samurai Warriors 4: Empires
Comments (2)

Samurai Warriors 4: Empires Hot

Σχηματίζοντας την Αυτοκρατορία του Ανατέλλοντος Ηλίου.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/3f/a5/74/samurai-warriors4-empires-box-2-1485706521.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Σχηματίζοντας την Αυτοκρατορία του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης μας έχουν συνηθίσει στην δημιουργία μιας ευρείας γκάμας προϊόντων που αγκαλιάζουν όλα τα είδη των video games. Υπάρχουν όμως και οι εταιρείες ανάπτυξης που εξειδικεύονται σε ένα είδος ή μια ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας, διανθισμένη ενίοτε με φανταστικά στοιχεία. Στις τελευταίες ανήκει η αγαπημένη μας Koei, δημιουργός της πασίγνωστης σειράς Warriors που μας προσφέρει εκατοντάδες ώρες διασκέδασης εδώ και μια εικοσαετία.

Το Dynasty Warriors υπήρξε η αφετηρία του ομώνυμου πολυετούς franchise που εκτυλίσσεται στην ταραγμένη ιστορική περίοδο των Τριών Βασιλείων στην Κίνα, μια εποχή επικών μαχών, αδυσώπητων πολεμάρχων και βίαιων πολιτικών αναταραχών. Το πρώτο μας ταξίδι δια χειρός Koei στην εν λόγω περίοδο ήταν η σειρά Strategy Romance of the Three Kingdoms που την αγαπήσαμε πολύ. Ο μεγάλος μας έρωτας για την εποχή των Τριών Βασιλείων όμως αναπτύχθηκε όταν το κέντρο βάρους έφυγε από την στρατηγική και πέρασε στο Hack and Slash πεδίο του Dynasty Warriors.

Η τεράστια εμπορική επιτυχία των Dynasty Warriors ώθησε την Koei να ξεδιπλώσει το ταλέντο της σε μια αλυσίδα spin – offs από τα οποία ξεχώρισε το Samurai Warriors. Ενσωματώνοντας το gameplay του Dynasty Warriors και μεταφέροντας την δράση σε μια ιστορική περίοδο της Ιαπωνίας όπου η χώρα είχε διχαστεί σε μικρά κρατίδια και επικρατούσε αναβρασμός, το Samurai Warriors προόδευσε πολύ τα τελευταία χρόνια και το Samurai Warriors 4: Empires είναι η πιο πρόσφατη εμφάνιση του στα μηχανήματα μας.

Κάποτε στην Ιαπωνία
Καλωσορίσατε στην περίοδο Sengoku, μια εποχή της ιαπωνικής ιστορίας που διήρκεσε σχεδόν έναν αιώνα. Το κλίμα της εποχής ήταν άκρως εμφυλιοπολεμικό με την χώρα διαιρεμένη σε περιοχές διοικούμενες από άπληστους πολέμαρχους. Εσείς θα πάρετε την θέση ενός εξ’ αυτών προσπαθώντας να ολοκληρώσετε το όραμα του ιδίου και της φυλής του. Όποιον αντιπρόσωπο και αν επιλέξετε στο παιχνίδι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα διότι όπου και αν στρέψετε το κεφάλι σας αντικρίζετε εχθρικούς στρατούς που περιμένουν να σας πιάσουν σε στιγμή αδυναμίας πριν επιτεθούν και σας τελειώσουν.

Η ανάγνωση του επιχειρησιακού χάρτη και η μετακίνηση αξιωματούχων από πόστο σε πόστο είναι πανεύκολη στο Samurai Warriors 4: Empires. Οι φατρίες απεικονίζονται με τα ιστορικά τους εμβλήματα πάνω στις γνώριμες περιοχές της Ιαπωνίας και έτσι, με μια και μόνη ματιά, μπορείτε να καταλάβετε ποιά φατρία έχει την μεγαλύτερη ισχύ και αποτελεί την κυριότερη απειλή για την εκκολαπτόμενη αυτοκρατορία σας. Με πολύ λίγες κινήσεις βλέπετε όλες τις πληροφορίες της κάθε επαρχίας ώστε να οργανώσετε την επόμενη επίθεση σας όπου σας «παίρνει». Επιλέγοντας μαζικά τους ήρωες που περιέχονται σε οποιοδήποτε κάστρο σας τους μετακινείτε αυτόματα στην περιοχή που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επερχόμενη εισβολή. Ταυτόχρονα, φροντίζετε να γεμίζετε με κόσμο τις άδειες επαρχίες σας τοποθετώντας εκεί τους ήρωες που προσηλυτίζετε ώστε να είστε προετοιμασμένοι για πιθανή εχθρική εισβολή.

Πριν ξεχυθείτε στα πεδία των μαχών και της τιμής όπου το βασικό ζητούμενο είναι η αυξημένη αποτελεσματικότητα σας στα action games θα συνειδητοποιήσετε με έκπληξη (ειδικά αν είστε θαμώνες της σειράς Warriors) ότι το παιχνίδι απαιτεί τρισδιάστατη σκέψη από εσάς. Πρώτο σας βήμα η κατάδυση στην τεράστια βάση ιστορικών δεδομένων που διαθέτει ώστε να κάνετε τις σωστές επιλογές όσον αφορά τους αξιωματικούς που θα τοποθετήσετε σε ρόλο συμβουλάτορα του ηγεμόνα σας. Ερευνώντας τα στατιστικά τους βλέπετε σε ένα αναλυτικό γράφημα στα δεξιά της οθόνης το τι θα προσφέρουν στους διάφορους τομείς της αυτοκρατορίας και λαμβάνετε άνετα τις αποφάσεις σας.

Αφού τοποθετηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, δέχεστε τις συμβουλές τους για τα διάφορα κρατικά ζητήματα ή παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας δίνοντας συγκεκριμένες εντολές διαμέσου του διοικητικού μενού που έχει ο ηγεμόνας. Οι επιλογές είναι πολλές και οι οδηγίες σας (directives) ελάχιστες ανά γύρο αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται όσο μεγαλώνει η φήμη σας. Η γκάμα επιλογών είναι τεράστια με τις σημαντικότερες να είναι εκείνες που ανανεώνουν τους πεσόντες μετά από μια μάχη, αυξάνουν τα supplies, ενισχύουν τα κάστρα και σχετίζονται με το χρησιμότατο shop.

Το ξεκλείδωμα του shop γίνεται η αφετηρία ενός shopping therapy από μέρους σας το οποίο επηρεάζει καταλυτικά την δράση. Αγοράζοντας προμήθειες μειώνετε δραματικά τον χρόνο μεταξύ των επιθέσεων σας στα εχθρικά κάστρα. Αγοράζοντας περήφανα άλογα για τους πολεμιστές σας τους καθιστάτε ισχυρότερους και γρηγορότερους στο πεδίο της μάχης. Εμποτίζοντας τα όπλα τους με τρομερές ιδιότητες ανεβάζετε τα στατιστικά τους και τους βοηθάτε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στο εκάστοτε μακελειό.

Ο Ανατέλλων Ήλιος κοκκινίζει
Δεν θα σας πω ψέματα: όσο αξιόλογο και αν είναι το κομμάτι της turn – based στρατηγικής, η υπέρτατη ικανοποίηση πηγάζει από την καρδιά της μάχης όταν ο ήρωας που ελέγχετε μετατρέπει εκατοντάδες εχθρούς του σε λίπασμα. Οι χαρακτήρες σας μεταχειρίζονται τα πιο απίθανα όπλα για να σαρώσουν λιβάδια εχθρών όπως το δρεπάνι θερίζει τα στάχυα. Εκτελούν περίτεχνους συνδυασμούς κινήσεων όταν πατάτε διαδοχικά τα δύο buttons των επιθέσεων και γεμίζουν τους δύο δείκτες που οδηγούν στις ειδικές κινήσεις τους.

Η ενεργοποίηση της Spirit μπάρας επιβάλλει στους εχθρούς την slow motion κίνηση για μερικά δευτερόλεπτα δίνοντας την ευκαιρία στον πολεμιστή σας να τους θερίσει χωρίς φόβο αντιποίνων. Τις στιγμές αυτές θα νοιώσετε σαν τον κινηματογραφικό Quicksilver βλέποντας τους αντίπαλους να πασχίζουν να κινηθούν ενώ εσείς τους κοπανάτε με ταχύτητα αστραπής.

Η Musou μπάρα οδηγεί στην υπέρτατη επίθεση που είναι διαφορετική στους περισσότερους πολεμιστές και καλό είναι να ενεργοποιείται όταν ο ήρωας σας μοιάζει με νησί στο κέντρο μιας θάλασσας από αντιπάλους. Με κατάπληξη θα δείτε τον πολεμιστή σας να λιανίζει για μερικά δευτερόλεπτα όποιον ατυχή στέκεται μπροστά του και στην συνέχεια να εξαπολύει ένα χτύπημα τόσο φαντασμαγορικό που έχει θέση μόνο σε ιστορίες ηρωικής φαντασίας και μαγείας. Το φορτισμένο με Musou πλήγμα μπορεί να εξαλείψει δεκάδες εχθρούς μεμιάς επιταχύνοντας δραματικά την κατάκτηση ενός στρατηγικού σημείου.

Το στρατηγικό στοιχείο παραμένει ζωντανό στην κάψα της μάχης. Την ώρα που θα σαρώνετε τα εχθρικά πλήθη με τα όπλα σας θα έχετε το μυαλό σας στα στρατηγικά σημεία της περιοχής σας και του αντιπάλου που ενώνονται σε ένα δίκτυο με τελική κατάληξη το κεντρικό στρατόπεδο ενός παίκτη. Πολλές φορές θα παρασυρθείτε από την ένταση της σύγκρουσης και, σαν berserker, θα σκοτώνετε κατά δεκάδες τους αντίπαλους σε ένα στρατηγικό σημείο, αντιλαμβανόμενοι στην συνέχεια ότι δεν μπορείτε να το καταλάβετε διότι οι εχθροί ανακατέλαβαν το προηγούμενο.

Η μόνη οδός είναι η σταδιακή κατάληψη όλων των συνδεόμενων σημείων και η τελική επίθεση στο στρατόπεδο του εχθρού. Εκτός από τις ικανότητες σας στην σφαγή, τεράστιο ρόλο παίζουν οι σχηματισμοί και οι τακτικές που επιλέξατε να ακολουθήσει ο στρατός σας, επιλογές τις οποίες κάνετε πριν την μάχη. Ο καλύτερος σχηματισμός για εμένα ήταν εκείνος που αύξησε δραματικά την ταχύτητα του στρατού μου: οι ήρωες κινούνταν και χτύπαγαν αστραπιαία όποιον εύρισκαν μπροστά τους, προξενώντας τεράστιες απώλειες στον εχθρικό στρατό και επισπεύδοντας σημαντικά την νίκη.

Ζώντας την ιστορία
Συνιστώ να ενισχύσετε την απόλαυση σας διαβάζοντας τα εκτενή ιστορικά αρχεία (archives) που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Εκεί θα μάθετε την ιστορική διαδρομή των πολεμιστών σας και θα πωρωθείτε περισσότερο γνωρίζοντας τα πραγματικά τους κατορθώματα. Παράλληλα, θα εκτιμήσετε την τριακονταετή συσσώρευση ιστορικών λεπτομερειών των εξαιρετικών ιστορικών της Koei που τους επιτρέπει να παράγουν τίτλους όπου η αυθεντικότητα συνδυάζεται με το φανταστικό στοιχείο. Συγχαίρω την Koei για την απόφαση της να περιλάβει πολλές ηρωίδες στο Samurai Warriors 4: Empires παρότι είναι γνωστή ιστορικά η περιορισμένη ανάμιξη των γυναικών στις πολεμικές επιχειρήσεις της μεσαιωνικής Ιαπωνίας. Συνδυάζοντας το όμορφο παρουσιαστικό με απίθανες ακροβατικές κινήσεις, οι γυναίκες του παιχνιδιού δίνουν το δικό τους στίγμα στον ανδροκρατούμενο κόσμο του.

Το A.I. στο Samurai Warriors 4: Empires δείχνει μεγάλη προτίμηση στους ήρωες του στρατού σας και αδιαφορεί για τους απλούς φαντάρους που τους πλαισιώνουν. Δίνοντας τις εντολές σας στην διάρκεια της ένοπλης σύρραξης θα διακρίνετε την προθυμία των ηρώων σας να τις ακολουθήσουν και την διστακτικότητα των στρατιωτών. Οι αξιωματούχοι πέφτουν με τα μούτρα στην επίθεση και θα τους βρείτε πάντοτε στο πλευρό σας να πετσοκόβουν αντίπαλους ήρωες και τα εχθρικά πλήθη.

Οι στρατιώτες σας δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να προστατεύουν κατακτημένα σημεία και να στέκονται παθητικά σε άδειους χώρους παρά να επιτίθενται και με το βάρος του αριθμού τους να κερδίζουν την μάχη. Προφανώς οι δημιουργοί του παιχνιδιού θέλησαν να δώσουν έμφαση στις διάσημες ιστορικές προσωπικότητες αλλά δεν είναι ωραίο θέαμα να έχεις δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που μένουν στατικοί σαν σημαδούρες και να τα κάνεις όλα μόνος σου.

Η γνωστή αμερικάνικη φράση One Man Army βρίσκει εδώ την κυριολεκτική εφαρμογή της.

 Conquest και Genesis ονομάζονται τα modes που θα απορροφήσουν όλο σας τον χρόνο στο παιχνίδι. Στο πρώτο θα επιλέξετε μια φατρία εκπληρώνοντας τις φιλοδοξίες της και στο δεύτερο θα πάρετε τους πολεμιστές που σας αρέσουν από όλες τις φατρίες και θα χτίσετε την δική σας, μια χειροποίητη φατρία με τους στόχους που θα θέσετε εσείς. To πέρασμα ενός mode φτάνει το δεκάωρο έντονης δράσης και κρίσιμων αποφάσεων αλλά είναι έτσι φτιαγμένο το Samurai Warriors 4: Empires που ευνοεί το replayability. Μέχρι να παίξετε με όλους τους διαθέσιμους ήρωες για να δοκιμάσετε τις σπέσιαλ δυνάμεις τους και στην προσπάθεια σας να δείτε όλα τα ενδιαφέροντα cut – scenes θα περάσετε δεκάδες ώρες πριν το αφήσετε στην άκρη και συνεχίσετε με το επόμενο κομμάτι της συλλογής σας.

Ασόβαρο multiplayer
Ενώ το single player mode «φυσάει», στο multiplayer τα πάντα δείχνουν βιαστικά και αποδιοργανωμένα. Ούτε λόγος δεν γίνεται για online multiplayer στερώντας σας αμέσως την μεγάλη απόλαυση να σκορπίζετε τον θάνατο σε χιλιάδες ψηφιακούς εχθρούς παρέα με τα φιλαράκια σας από όλο τον κόσμο. Αν παίζετε παρέα με ένα φιλικό πρόσωπο, εκείνος/εκείνη μπορεί να προσέλθει στην δράση χρησιμοποιώντας έναν από τους ήρωες, την μοναδική επιλογή που του δίνεται. Ο δεύτερος παίκτης δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στο παιχνίδι, από τις τακτικές της μάχης μέχρι τον χαρακτήρα που χειρίζεται, παγιδευμένος από την αρχή μέχρι το τέλος της μάχης στο ίδιο avatar.

Big in Japan
Η απεικόνιση της περιόδου Sengoku στο Samurai Warriors 4: Empires είναι λυτή και απέριττη όσον αφορά τις τοποθεσίες και εξαιρετική στο επίπεδο του animation και των frame rates. Οι μάχες γίνονται στα κάστρα και τις γύρω περιοχές των επαρχιών που επιτίθεστε και η ποικιλία των τοποθεσιών είναι εντυπωσιακή. Εκτός από την εύκολα αναγνωρίσιμη ιαπωνική αρχιτεκτονική θα παρατηρήσετε την σπαρτιάτικη λιτότητα στην διακόσμηση όλων των κλειστών χώρων, εκτιμώντας την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη των συνηθειών της ιστορικής περιόδου από τους σχεδιαστές του παιχνιδιού.

Οι εκατοντάδες χαρακτήρες φέρουν ο καθένας τον δικό του εξοπλισμό και μια εξωφρενική γκαρνταρόμπα που θα εκτιμήσετε. Οι πολεμιστές θυμίζουν παγώνια με τις μάσκες, τα κράνη, τα φτερά, τις πανοπλίες και τα απίθανα όπλα που χρησιμοποιούν στον αγώνα τους για κυριαρχία. Η επιτομή της αισθητικής απόλαυσης είναι φυσικά οι σπέσιαλ κινήσεις και το γενικότερο animation. Θα παρακολουθήσετε τους πολεμάρχους σας να χτυπούν το όπλο τους στο έδαφος και να δημιουργούν ηφαιστειακές εκρήξεις, να υψώνουν το χέρι προς τον ουρανό δίνοντας σινιάλο που οδηγεί σε βροχή φλεγόμενων βελών, να εξαπολύουν δαχτυλίδια φωτιάς από το όπλο τους και πολλά ακόμα θαυμαστά. Σημειώστε ότι, ακόμα και στην καρδιά της σφαγής με τις «υπερδυνάμεις» σας ενεργοποιημένες, τα frames δεν πέφτουν ποτέ.

Το voice acting είναι ακριβώς ότι προσδοκείτε από ένα ιαπωνικό έπος με ιστορικά πρόσωπα: ανάλογα με την εμφάνιση και το φύλο του χαρακτήρα είστε αποδέκτης οργισμένων διαλόγων, κομπασμών ανάμεσα σε συμπολεμιστές, απαλών γυναικείων φωνών και σοβαρών συζητήσεων πάνω σε επιχειρησιακά θέματα, όλα στην ιαπωνική διάλεκτο φυσικά. Το soundtrack επενδύει την δράση με βροχή από νότες προερχόμενες εκ ιαπωνικών παραδοσιακών οργάνων σε συνδυασμό με φλογέρες και χορωδιακά ξεσπάσματα που σας ταξιδεύουν χωρίς κόπο στην μακρινή ανατολή αλλά δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα.

"Θέλω να γίνω Σαμουράι"
Tο Samurai Warriors 4: Empires ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια τίτλων που μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά σε εμφάνιση και gameplay. Αυτό σημαίνει ότι οι θιασώτες των Samurai Warriors δεν πρόκειται να βρουν αρκετές διαφορές που να δικαιολογούν ένα έξοδο της τάξεως των 47 ευρώ από τον προϋπολογισμό τους για «ξαναζεσταμένο φαγητό». Στον αντίποδα βρίσκονται οι παίκτες σαν τον γράφοντα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην σειρά Samurai Warriors, έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν μόνο με τα Dynasty Warriors. Αυτοί θα γουστάρουν τρελά το τεράστιο Hack and Slash υπερθέαμα που προσφέρει, θα λειώσουν στην οθόνη επί μακρόν και θα συνεχίσουν να θυμούνται τις εμπειρίες που τους χάρισε πολύ καιρό αφότου το παρατήσουν.

Θετικά: 
- Υπέροχη hack and slash δράση
- Τεράστια γκάμα από playable χαρακτήρες
- Πλούσιο ιστορικό υλικό
- Πληθώρα στρατηγικών επιλογών
- Δεδομένο replayability
- Εξαιρετικό animation χωρίς πτώση των frames

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτο online multiplayer και μίζερο co - op
- Επαναλαμβανόμενα cut - scenes
- Μέτριο A.I.
- Ασήμαντες αλλαγές σε σχέση με τους άλλους τίτλους της σειράς
- Λυτά γραφικά

Βαθμολογία:
Γραφικά: 7
Ήχος: 6 
Gameplay: 7.5 
Αντοχή: 7 
Γενικά: 6.5

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας πολυαγαπημένης σειράς.

Γιάννης Μοσχονάς

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 30/01/2017 17:09
Είμαι fan των Samurai Warriors καθώς λατρεύω γενικά την Sengoku περίοδο! Παρά τα αρνητικά που έχει πιστεύω οι fans της σειράς θα το τιμήσουν! Αυτό που μου αρέσει στη σειρά είναι το replayability καθώς μπορείς να δεις τα ιστορικά γεγονότα από όλες τις πλευρές με πολλούς χαρακτήρες.
#2 billfrigas (Level 21) 02/02/2017 12:39
γιατι δεν υπαρχει ηχος στα βιντεο;
Score 6.5
User Score ( 7 votes ) 7
User Reviews 0
Genre: Hack and Slash, Action
Developer: Omega Force
Publisher: Tecmo Koei
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1 – 2
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 11/3/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification