Kena: Bridge of Spirits

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PC   PS5 (Primary version tested)   PS4  

Βοηθώντας πνεύματα να "προχωρήσουν", με την πιο αξιολάτρευτη παρέα.

Βοηθώντας πνεύματα να "προχωρήσουν", με την πιο αξιολάτρευτη παρέα.

Βοηθώντας πνεύματα να "προχωρήσουν", με την πιο αξιολάτρευτη παρέα.

Στην εποχή μας πλέον, οι περισσότερες εκπλήξεις στο gaming έρχονται από τους indie τίτλους, παρά από τις blockbuster κυκλοφορίες. Στις μικρές αυτές εταιρείες ανάπτυξης εργάζονται ή πρώην εργαζόμενοι πολύ μεγαλύτερων ή άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τα video games ως χόμπι και θέλουν να κάνουν τη δική τους προσπάθεια στη βιομηχανία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλέον διαμαντάκια όπως είναι για παράδειγμα οι περισσότερες κυκλοφορίες της Annapurna Interactive και πολλά άλλα. Μία από τις εταιρείες που κάνει το ντεμπούτο της στην gaming βιομηχανία φέτος είναι η Ember Lab.

Η Ember Lab ιδρύθηκε το 2009 από τους αδερφούς Mike και Josh Grier και από τότε ασχολούταν με την παραγωγή animations, κυρίως για διαφημιστικά εταιριών όπως η Coca-Cola και το MLB, ενώ έγινε και γνωστή για το βίντεο Majora’s Mask – Terrible Fate, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την σειρά The Legend of Zelda. Από τότε μάλλον πήραν την ιδέα και ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το πρώτο τους video game. Το Kena: Bridge of Spirits μας κέρδισε από την ανακοίνωσή του, κυρίως λόγω του οπτικού τομέα του και ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι θα συνοδέψει το PS5 στην κυκλοφορία του, τελικά μετά από τρεις αναβολές, το έχουμε στα χέρια μας σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της κονσόλας.

kena bridge of spirits 1

Μία τραγωδία εκατοντάδων χρόνων
Πρωταγωνίστρια του Action-Adventure της Ember Lab η Kena, η οποία είναι spirit guide, όπως και ο πατέρας της και δουλειά της είναι να βοηθάει τα βασανισμένα πνεύματα που δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στην άλλη πλευρά. Έτσι λοιπόν ταξιδεύει σε ένα χωριό στο οποίο θα συναντήσει αρκετά περιπλανώμενα πνεύματα, τα οποία δεν έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους, θα μάθει τις ιστορίες τους καθώς και την τραγική προϊστορία του συγκεκριμένου χωριού. Στην πορεία θα βρει και κάποια χαριτωμένα πλασματάκια, τα Rot, τα οποία θα την βοηθήσουν στην περιπέτειά της.

Το σενάριο είναι σχετικά πρωτότυπο, όμως κάπως προβλέψιμο. Αν και θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με ταινία της Pixar, κάποια σημεία του ίσως είναι αρκετά σκοτεινά για παιδικό. Τα πνεύματα που θα συναντήσουμε έχουν το καθένα την δική του αυτοτελή ιστορία και όλες είναι συγκινητικές και ενδιαφέρουσες. Για την ίδια την Kena ίσως θα θέλαμε να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω αν και την συμπαθήσαμε από τα πρώτα λεπτά της ιστορίας. Σαν σύνολο το Kena: Bridge of Spirits μας πήρε γύρω στις 10 ώρες να το ολοκληρώσουμε, ενώ υπάρχουν και κάποιες δευτερεύουσες δραστηριότητες καθώς και νέο επίπεδο δυσκολίας.

Λίγο God of War, λίγο Horizon και λίγο Pixar
Στο gameplay έχουμε να κάνουμε με ένα Third-person Action-Adventure, το οποίο έχει εμπνευστεί από διάφορα games όπως το πιο πρόσφατο God of War. Στο χωριό συνήθως σας βάζει στο χάρτη μερικά σημάδια και μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτά με οποιαδήποτε σειρά. Βέβαια δεν μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, καθώς όσο προχωράτε την ιστορία θα ξεκλειδώνετε τις περιοχές. Έτσι το Kena: Bridge of Spirits μπορεί να θεωρηθεί Open world, όμως έχει αρκετούς περιορισμούς στα μέρη που μπορούμε να πάμε. Εκτός από πεζοί θα κολυμπήσετε αρκετά και στα ποτάμια ενώ υπάρχει αρκετό σκαρφάλωμα στο στυλ των Uncharted.

Οι εχθροί είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του Kena: Bridge of Spirits, κυρίως λόγω της δυσκολίας τους. Οι απλοί εχθροί έχουν συγκεκριμένα είδη που έχουμε δει αρκετές φορές. Κάποιοι κάνουν απλώς melee επιθέσεις άλλοι σας επιτίθενται από μακριά ενώ άλλοι πετάνε. Τους περισσότερους θα μάθετε να τους αντιμετωπίζεται γρήγορα και δεν θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα. Εκεί που η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα είναι στα bosses, που υπάρχουν αρκετά. Οι επιθέσεις τους εκτός από πολύ γρήγορες, που πρέπει να υπολογίσετε σε κλάσματα του δευτερολέπτου για να τις αποφύγετε, κάνουν και αρκετό damage και με 3-4 χτυπήματα έχετε πεθάνει. Συνήθως τα bosses έχουν κάποια αδύνατα σημεία που πρέπει να πετύχετε. Όταν νικάτε ένα, σας δίνεται πραγματικά το αίσθημα της ικανοποίησης και όχι ότι σας δόθηκε η νίκη στο πιάτο.

kena bridge of spirits 2

Για τις περισσότερες επιθέσεις η Kena χρησιμοποιεί το ραβδί της. Μπορείτε να κάνετε κανονικές επιθέσεις, πιο δυνατές και να τις συνδυάσετε. Σύντομα η Kena μαθαίνει πως να χρησιμοποιεί το ραβδί και σαν τόξο, δημιουργώντας μία ενεργειακή χορδή και βέλη για να αντιμετωπίζετε εχθρούς από απόσταση. Αναλόγως πόσο θα τραβήξετε την χορδή, τόσο πιο δυνατά είναι τα βέλη. Εδώ έρχεται και η χρήση των adaptive triggers του χειριστηρίου Dualsense. Όσο πατάτε το R2 για να τραβήξετε την χορδή, το κουμπί παρουσιάζει αντίσταση ενώ όταν το φτάσετε κάτω κάνει τον ήχο και το τρίξιμο που κάνει η χορδή όταν τεντώνει. Για όλες τις ικανότητες που θα ξεκλειδώσετε υπάρχει και skill tree για να τις αναβαθμίσετε. Για παράδειγμα στο τόξο μπορείτε να ξεκλειδώσετε την ικανότητα να επιβραδύνετε για λίγο τον χρόνο, όπως στο Horizon Zero Dawn.

Ο συγκεκριμένος τίτλος μας τονίζει ότι δεν χρειάζεται μεγάλο budget αλλά ταλέντο.

Τα Rot χρησιμοποιούνται αρκετά και στην επίλυση γρίφων αλλά και στις μάχες. Μπορείτε να τα βάζετε να μεταφέρουν αντικείμενα αλλά και να καθαρίζουν το Corruption, μία αρρώστια που έχει γεμίσει το χωρίο με φυτά παράσιτα. Κάθε φορά που ξεκινάει μία μάχη τα Rot φοβούνται και εξαφανίζονται και για να έρθουν πρέπει να κάνετε αρκετό damage σε εχθρούς, ώστε να γεμίσει η μπάρα της γενναιότητάς τους. Αυτός είναι ένας έξυπνος μηχανισμός ο οποίος σας αναγκάζει να σκέφτεστε στρατηγικά. Τα Rot μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για πολύ δυνατές melee επιθέσεις ή δυνατά βέλη. Έτσι λοιπόν στις μάχες έχετε αρκετή ποικιλία στους τρόπους που αντιμετωπίζετε τους εχθρούς και δεν γίνονται ποτέ μονότονες.

kena bridge of spirits 3

Το Kena: Bridge of Spirits είναι πιθανότατα ένα από τα πιο όμορφα games που κυκλοφόρησαν φέτος. Το καρτουνίστικο στυλ των γραφικών θυμίζει έντονα animated ταινίες της Pixar, όπως είδαμε και πρόσφατα με το Ratchet & Clank: Rift Apart. Τα τοπία είναι πραγματικά μαγευτικά με έντονα και πολλά χρώματα κάνοντας έτσι αυτόν τον μεταφυσικό κόσμο, ολοζώντανο. Στα μέρη που θα επισκεφτούμε θα δούμε εσωτερικές και εξωτερικές τοποθεσίες, σε νύχτα και μέρα και δεν υπήρξε μέρος που να μην έκανε για screenshot και wallpaper. Οι χαρακτήρες είναι επίσης καλοσχεδιασμένοι με αρκετή λεπτομέρεια στα ρούχα και στα πρόσωπά τους, ενώ είναι και ιδιαίτερα εκφραστικοί. Τα animations, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πολύ όμορφα και δεν αφήνουν παράπονα. Γενικώς δεν φαίνεται να υπάρχει στόχος από την Ember Lab να μας παρουσιάσει ρεαλισμό, αλλά κάτι που κάθεται όμορφα στο μάτι.

kena bridge of spirits 4

Το συνολικό αποτέλεσμα βοηθούν πολύ οι φωτισμοί, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί, αληθοφανείς και χρησιμοποιούνται άψογα. Ένα παράδειγμα είναι ότι όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς σκοτεινούς χώρους, ο φωτισμός από το ραβδί της Kena χτυπάει και την ίδια, κάνοντάς την να ξεχωρίσει. Τεχνικά προβλήματα δεν συναντήσαμε πέρα ίσως από ένα σημείο όπου η Kena κόλλησε ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, καθώς δεν έπρεπε να πάμε από εκεί. Στο PS5 έχουμε την επιλογή ανάμεσα με ανάλυση 4K στα 30fps και 60fps με στόχο το 4Κ. Φυσικά προτείνουμε την δεύτερη επιλογή καθώς η μάχες, όπως είπαμε είναι αρκετά γρήγορες, ενώ οι οπτικές διαφορές των δύο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Την μουσική του Kena: Bridge of Spirits έχει αναλάβει ο συνθέτης Jason Gallaty σε συνεργασία με το ζευγάρι Emiko Saraswati Susilo και Dewa Putu Berata από το Μπαλί. Τα κομμάτια που ακούμε έχουν μία ανατολίτικη και μυστηριώδη χροιά και ταιριάζουν απόλυτα στον μεταφυσικό κόσμο που βρισκόμαστε. Όταν εξερευνάτε γίνονται σχεδόν χαλαρωτικά ενώ στις μάχες αποκτούν την απαραίτητη ένταση. Η κόρη του προαναφερθέντος ζευγαριού, Ayu Larassanti, υποδύεται την Kena, στην πρώτη της επαγγελματική δουλειά ως voice actor και κάνει αρκετά καλή δουλειά. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ηθοποιούς στους σύντομους αλλά αλησμόνητους ρόλους τους, ακόμα και για τα παιδιά που έχουν αρκετά πειστικές ερμηνείες.

kena bridge of spirits 5

Ένα indie που δεν μοιάζει με indie
Συνοπτικά το Kena: Bridge of Spirits αποτελεί ένα από τα ποιοτικότερα indies που έχουμε δει ποτέ και τα γραφικά και το gameplay του το κάνουν να φαίνεται ότι δεν ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η Ember Lab δείχνει να είναι εξαιρετικά ταλαντούχα στην ανάπτυξη video games. Αν κατάφερε κάτι τέτοιο με την πρώτη της προσπάθεια, τότε το μέλλον της δείχνει λαμπρό είτε συνεχίσει με τις περιπέτειες της Kena είτε με κάτι διαφορετικό (Sony ξηλώσου). Το Kena: Bridge of Spirits το προτείνουμε σε όλους όσους ψάχνουν ένα διασκεδαστικό και όμορφο παιχνίδι και αν σας φαίνεται υψηλή η αρχική τιμή του, τότε περιμένετε την πρώτη πτώση.

Θετικά:
- Πανέμορφα γραφικά και εικαστικό στυλ
- Εξαιρετική μουσική και καλές ερμηνείες
- Ποικιλία στις ικανότητες σας και στους εχθρούς
- Μάχες με ικανοποιητικό επίπεδο πρόκλησης

Αρνητικά:
- Σύντομη διάρκεια
- Σχετικά προβλέψιμο σενάριο
- Περιορισμοί στα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Ένας μικρός τίτλος που βάζει τα γυαλιά σε πολύ μεγαλύτερες παραγωγές.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Kena: Bridge of Spirits

[Αρχική Δημοσίευση: 18/7/20] Η εταιρεία ανάπτυξης Ember Lab παρουσίασε στα πλαίσια του PS5 online event το Kena: Bridge of Spirits. Το παιχνίδι θα αποτελέσει exclusive για την Sony και αποτελεί ένα A...
Posted (20 Sep 2021)

H κυκλοφορία του Kena: Bridge of Spirits καθυστερεί για τρίτη φορά

Η εταιρεία ανάπτυξης Ember Lab ανακοίνωσε ότι το Kena: Bridge of Spirits θα υποστεί άλλη μια καθυστέρηση και πλέον θα κυκλοφορήσει στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Ember Lab δήλωσε στον επίσημο λογαριασμό του ...
Posted (29 Jul 2021)

Kena: Bridge of Spirits: Ημερομηνία κυκλοφορίας

[Αρχική Δημοσίευση: 12/9/20] Το Kena: Bridge of Spirits επρόκειτο να κυκλοφορήσει φέτος, κατά πάσα πιθανότητα μαζί με το λανσάρισμα του PS5, αλλά τελικά θα το δούμε το 2021. Η εταιρεία ανάπτυξ...
Posted (26 Feb 2021)

Το Kena στο PS5 θα φορτώνει σε 2 δευτερόλεπτα

Το Kena: Bridge of Spirits θα φορτώνει στο PS5 μέσα σε δύο δευτερόλεπτα από την ώρα που θα πατήσετε στο εικονίδιό του στο dashboard. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το Game Informer. Το Action-Adven...
Posted (08 Sep 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Sigg (Level 17) 23/09/2021 12:35
Πανέμορφο game και εξαιρετικό review! Το "Ένα indie που δεν μοιάζει με indie" νομίζω το περιγράφει απόλυτα σωστά.
#2 Kostas Dalaklidis (Level 14) 23/09/2021 15:02
Ένα παιχνίδι που αξίζει, πιστεύω!
#3 Manos (Level 39) 23/09/2021 19:41
Διάβασα το πολύ καλό review του Ερμή και ξεκίνησα να το παίζω. Αναμενόμενα ευχάριστη έκπληξη, με τόσο συμπαθητική ηρωίδα.
Score 8
8.5 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Ember Lab
Publisher: Ember Lab
Διάθεση: Ember Lab
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής AMD FX-6100 ή Intel i3-3220, Κάρτα Γραφικών AMD Radeon HD 7750 ή NVIDIA GeForce GTX 650, Χώρος στο σκληρό δίσκο 25GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/9/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification