Λεξικό

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

All A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Term Definition
A.I.

Το A.I. (Artificial Intelligence) ή αλλιώς "Τεχνητή Νοημοσύνη", είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμπεριφορά των εχθρών σε ένα video game. Όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το A.I., τόσο πιο ρεαλιστικά θα αντιδρούν οι εχθροί απέναντί στον χαρακτήρα σας. Αντίθετα, ένα παιχνίδι με μέτρια ή κακή τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να έχει είτε εύκολους εχθρούς, είτε προβλήματα στις κινήσεις τους, συνεπώς δεν θα σας προσφέρει υψηλό ανταγωνισμό, άρα και διασκέδαση.

aggro

Ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται στα RPG και που δηλώνει ότι ένας εχθρός που ελέγχεται από την CPU στοχεύει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα μιας ομάδας. Αν για παράδειγμα ο χαρακτήρας σας τραβήξει aggro πάνω του, τότε το τέρας που αντιμετωπίζει θα χτυπάει αυτόν και κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.

Aliasing

Το φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζονται στρεβλωμένες καμπύλες στα γραφικά ενός video game (το λεγόμενο pixelιασμα). Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της μηχανής γραφικών του παιχνιδιού, είτε διότι το παιχνίδι τρέχει σε χαμηλή ανάλυση. Για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το anti-aliasing (βλέπε ξεχωριστό ορισμό).

Alignment

Όρος που δηλώνει το αν ένας χαρακτήρας σε ένα MMORPG θα είναι "καλός" ή "κακός". Το alignment μπορεί να είναι προκαθορισμένο ανάλογα με την φυλή του χαρακτήρα ή να εξαρτάται στην πορεία από τις πράξεις του.

Alpha blending

Μία τεχνική ανάμειξης (blending) δύο χρωμάτων, που επιτρέπει διαφανή οπτικά εφέ στην απεικόνιση μιας εικόνας. Το alpha blending κυμαίνεται από 0.0 έως 1.0. Το 0.0 αντιπροσωπεύει ένα πλήρως διαφανές χρώμα και το 1.0 ένα πλήρως αδιαφανές χρώμα.

Ambient Occlusion

Ο όρος αναφέρεται σε μια μέθοδο σκίασης που χρησιμοποιείται στα 3D γραφικά και που βοηθάει τον σχεδιαστή να προσθέσει ρεαλισμό στις αντανακλάσεις των μοντέλων που σχεδιάζει, εκμεταλλευόμενος την εξασθένηση του φωτός που οφείλεται στην απόφραξη (Occlusion). Με πιο απλούς όρους, το ambient occlusion προσπαθεί να απεικονίσει την επίδραση του φωτός στην πραγματική ζωή, ειδικά σε όσες επιφάνειες δεν δέχονται αντανάκλαση (όπως το σώμα ενός ανθρώπου ή ενός ζώου).

Animation

Το Animation είναι η γρήγορη παρουσίαση μιας σειράς εικόνων (2D ή 3D μορφής) σε διάφορες στάσεις, με στόχο την δημιουργία κίνησης στην οθόνη. Στα video games, υπάρχουν δύο τρόποι δημιουργίας ενός animation. Ο πρώτος είναι ο σχεδιασμός στο χέρι (hand-draw) με κάποιο ειδικό πρόγραμμα σχεδίασης. Ο δεύτερος είναι το motion-capture, μία πιο σύγχρονη μέθοδος, στην οποία χρησιμοποιούνται αισθητήρες καταγραφής κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Στη συνέχεια, μέσα από ειδικά μηχανήματα, οι κινήσεις του ανθρώπου μετατρέπονται σε ψηφιακή εικόνα. Η απόδοση κάθε animation στην οθόνη, εξαρτάται αρχικά από την πηγή (σχεδιαστής ή ηθοποιός) και στη συνέχεια από το πόσο σωστά αποδίδονται τα frames ενός video game. Αν για παράδειγμα ο κόσμος ενός παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλος σε έκταση κι η μηχανή γραφικών ενδέχεται είναι "βαριά", αντίστοιχα τα animations θα παρουσιάζουν ανά διαστήματα διακοπές στην κίνησή τους.

Anti-aliasing

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του aliasing κατά τον σχεδιασμό γραφικών ενός video game. Στην περίπτωση αυτή, οι developers χρησιμοποιούν περισσότερα pixels για να απεικονίσουν το περιβάλλον ή τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα τα τετραγωνάκια των pixels να μην είναι τόσο εύκολα ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

App Store

Το online κατάστημα της Apple, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν εφαρμογές, games και μουσική. Στο App Store έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων iPhone, των tablet PC iPad και των φορητών media players iPod. Το App Store δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου 2008.

Artwork

Η καλλιτεχνική γραφική αναπαράσταση μιας εικόνας. Οι artwork εικόνες κυλοφορούν συνήθως στα πρώτα βήματα ανάπτυξης ενός video game, όταν τα γραφικά του δεν έχουν ολοκληρωθεί στο 100%, άρα οι προγραμματιστές αποφεύγουν να δείξουν in-game απεικονίσεις.

Attributes

Όλα τα στατιστικά ενός χαρακτήρα σε ένα RPG ονομάζονται attributes και καθορίζουν την δύναμή του. Τα attributes τα ανεβάζετε όταν συγκεντρώσετε αρκετούς πόντους εμπειρίας (xp) και κάνετε level up. Παραδείγματα ορισμένων attributes: Strength, Vitality, Dexterity, Wisdom.

Avatar

Η βασική εικόνα την οποία χρησιμοποιούμε στο προφίλ μας, είτε αυτό βρίσκεται στο Internet (σε κάποιο forum, στο Facebook ή σε άλλο social network), είτε σε online υπηρεσίες, όπως είναι το Steam (PC), το PlayStation Network (PS3) και το Xbox Live (Xbox 360). Avatars χρησιμοποιούνται επίσης και μέσα στα online modes των video games.

Backwards Compatibility

Στις τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, μία συσκευή ή τεχνολογία λέγεται ότι είναι backwards compatible, όταν μπορεί να λειτουργήσει με βάση τα δεδομένα μιας παλαιότερης συσκευής. Στην περίπτωση μιας κονσόλας, αν η κονσόλα έχει backwards compatibility τότε μπορεί να τρέξει τα games που έχουν κυκλοφορήσει για προηγούμενες κονσόλες. Για παράδειγμα, το Xbox 360 μπορεί να τρέξει αρκετά games του πρώτου Xbox. Αντίθετα, το PlayStation 3 δεν μπορεί να τρέξει games προηγούμενων PlayStation, με εξαίρεση την πρώτη παρτίδα μοντέλων που ήταν backwards compatible.

Beat 'Em Up

Τα Beat 'Em Up είναι ένα είδος παιχνιδιών στα οποία ελέγχετε έναν χαρακτήρα και καλείστε να παλέψετε με εχθρούς σε διάφορες τοποθεσίες. Ο όρος αναφέρεται συνήθως στα παραδοσιακά fighting games που παίζονταν με 1-2 παίκτες.

Bloom Effect

Πρόκειται για ένα οπτικό εφέ το οποίο παράγει δέσμες φωτός γύρω από ανθρώπους ή αντικείμενα, απ' την πλευρά στην οποία δέχονται (συνήθως) το φως του ήλιου. Το τελικό αποτέλεσμα κάνει για παράδειγμα τους χαρακτήρες ενός video game να φαίνονται πιο "φωτεινοί" αποκρύπτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά τους.