Layers of Fear preview

Hot
Χριστιάνα Θάνου

Χριστιάνα Θάνου  

Now playing: Immortals Fenyx Rising.
 
0.0 ()
1
Layers of Fear preview

Layers of Fear preview

Όταν η εμμονή γίνεται τρόμος.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε το indie game development να έχει στραφεί σε Horror games, κυρίως λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει το συγκεκριμένο genre. Το μυστικό της επιτυχίας φαίνεται να είναι το συνεχές σύστημα των jump scares, οι σκηνές βίας και ένας επιτυχημένος Youtuber ο οποίος θα κάνει viral gameplay video. Σαφώς και απαιτείται αρκετή δουλειά για την δημιουργία ενός οποιουδήποτε video game αλλά με τις διάφορες “μόδες” που ξεπροβάλλουν κατά καιρούς, το σενάριο και η πρωτοτυπία αρχίζουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Ο Hideo Kojima μας παρουσίασε το P.T. το οποίο υποτίθεται πως θα αποτελούσε demo του Silent Hills. Παρά την ακύρωση του project, το δημιούργημα του Kojima αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για developers σαν την Bloober Team SA. Η ομάδα από την Πολωνία, μας παρουσιάζει τον νέο τής τίτλο με όνομα Layers of Fear το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε Early Access στο Steam και κοστίζει 13 ευρώ. Οι developers έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσουν την ανάπτυξη του LoF ανάλογα με το feedback από το κοινό, τις απαιτήσεις και φυσικά την όρεξη για δημιουργία.

Παίξαμε την Early Access έκδοση του Layers of Fear και σας μεταφέρουμε όσο πιο πιστά γίνεται τις εντυπώσεις μας.

layers-2

Καλλιτεχνικές ανησυχίες
Η ιστορία του Layers of Fear δεν είναι εμφανής από την αρχή. Παίζετε ως ένας μεγάλος και σπουδαίος ζωγράφος ο οποίος έχει γεμίσει το σπίτι του με έργα τέχνης, κυρίως τεράστιους πίνακες οι οποίοι κοσμούν σχεδόν κάθε τοίχο. Το σπίτι στο οποίο περιπλανιέστε μοιάζει αρκετά ήρεμο για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει παιδιά.

Το σπίτι κρύβει ένα μυστικό και μοιάζει στοιχειωμένο. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τρομερό έχει συμβεί. Η μοίρα πλήττει τον διάσημο καλλιτέχνη και η ζωή του αλλάζει ριζικά ενώ εκείνος προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει ψάχνοντας απαντήσεις με κάθε πιθανό τρόπο και παλεύοντας με τους δαίμονές του.

Μπαίνοντας στο κλίμα
Ένα ωραίο βράδυ χρησιμοποιώ τον κωδικό για το Layers of Fear, το κατεβάζω και έπειτα από 20 λεπτά είμαι έτοιμη να πατήσω το “PLAY” στο Steam. Πριν καν μπω στο παιχνίδι, μου τραβάει την προσοχή η πανέμορφη μουσική που παίζει στο αρχικό menu και έχω αρχίσει ήδη να σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να κάτσω για μισή με μία ώρα να την ακούσω αλλά η αγωνία μου να παίξω υπερίσχυσε αυτή την φορά.

Ξεκινώντας, το παιχνίδι φαίνεται αρκετά φιλικό προς εξερεύνηση. Μπροστά μου βρίσκεται ο πρώτος όροφος ενός πολυτελούς σπιτιού αισθητικής του 19ου αιώνα, αρκετά ντουλάπια, δεκάδες συρτάρια και διάσπαρτα μπαούλα. Αρχίζω λοιπόν να ψάχνω όλα τα δωμάτια ένα ένα καθώς και τα συρτάρια στα οποία βρίσκονται σημαντικά αντικείμενα τα οποία συνδέονται με διάφορες πτυχές της ιστορίας. Ποτέ δεν ξεχνάω να κλείνω τις πόρτες πίσω μου φοβούμενη μην τις βρει ανοιχτές κάποιος που...δεν πρέπει, σκέψη σωστή εφόσον έχουμε να κάνουμε με Survival Horror.

Ξαδερφάκι του P.T
Έπειτα από την πολύωρη εξερεύνηση του πρώτου δωματίου, ξεκινάω την μετάβασή μου σε άλλους ορόφους του σπιτιού όπου αποκαλύπτεται το μοτίβο του Layers of Fear. Κάθε δωμάτιο που άνοιγα με έβγαζε σε διάδρομο ο οποίος καταλήγει σε άλλο...δωμάτιο και πάει λέγοντας. Εκεί αντιλήφθηκα πως έχουμε να κάνουμε με ένα Survival Horror στο στυλ του P.T όπου στην ουσία τρέχετε ανάμεσα σε διάφορους χώρους του σπιτιού με λίγα σημεία προσωπικής επιλογής. Η ελευθερία σας περιορίζεται στο ποια πόρτα θα ανοίξετε πρώτη, όταν σας δίνεται αυτή η επιλογή φυσικά και έχετε για παράδειγμα να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις.

Το gameplay γίνεται αμέσως γρήγορο και δεν επιτρέπει πολλά λάθη. Θα πρέπει να περιπλανηθείτε ανάμεσα σε ατελείωτα δωμάτια, να σταματάτε για να βρείτε αντικείμενα ή γράμματα τα οποία θα βοηθήσουν στην επίλυση του σεναρίου-puzzle. Δοκιμάζοντας να δούμε αν μπορούμε να γυρίσουμε σε προηγούμενο δωμάτιο, παρατηρούμε πως η πόρτα κλειδώνει οπότε διαλέξτε καλά προς τα που θα πάτε καθώς there is no turning back.

layers-1

Τα μόνα περιθώρια αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον είναι οι πόρτες που ανοίγουν με το πάτημα από το ποντίκι, τα γράμματα που επιλέγετε να διαβάσετε και τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκετε στα συρτάρια και σας αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο το σενάριο. Ορισμένα items είναι τόσο σημαντικά που τα συλλέγετε και τα τοποθετείτε σε ένα ντουλάπι με κλειδωμένες πόρτες οι οποίες ξεκλειδώνουν όσο προχωράτε το σενάριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ορισμένοι μηχανισμοί με τους οποίους αντιστρέφεται η βαρύτητα, η ζωντάνια ενός μέρους και η δομή ολόκληρου του δωματίου. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με τα διάφορα jump scares που βλέπουμε κατά καιρούς, είναι αρκετά για να σας κάνουν να αναπηδήσετε από την καρέκλα σας.

Τρόμος και αγωνία
Το Layers of Fear μας παρουσιάζει μία άλλη πτυχή του Horror genre. Βλέπουμε πως είναι ο τρόμος μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη ο οποίος παρατηρεί καθώς τα έργα τέχνης που ο ίδιος δημιούργησε, του προκαλούν εφιάλτες. Το σπίτι του πρωταγωνιστή φαίνεται ως μία ειρηνική έπαυλη η οποία στην συνέχεια μετατρέπεται σε κατεστραμμένη και στοιχειωμένη φυλακή από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Το ωραίο της υπόθεσης είναι όμως πως...δεν θέλει να ξεφύγει αλλά να κάτσει και να υποστεί τις συνέπειες αυτών που ο ίδιος δημιούργησε.

Τα γραφικά είναι ικανοποιητικά καθώς το LoF είναι φτιαγμένο με την Unity Engine, τα δωμάτια λεπτομερή και όλα τα αντικείμενα καλοσχεδιασμένα. Το κλίμα αλλάζει από ήρεμο σε ψυχεδελικά τρελό, κάτι που είναι υπεύθυνο για το αίσθημα αγωνίας που θα συνοδέψει τις δύο ώρες που θα παίξετε. Το όλο πακέτο έρχεται να ολοκληρώσει η μουσική υπόκρουση που αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση και θα λέγαμε πως δεν βρήκαμε ούτε μία στιγμή που να μην είναι ταιριαστή.

layers-3

Μετά το Access το χάος;
Το Layers of Fear βρίσκεται στο Steam Early Access και κοστίζει 13 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουμε δει πως πρόκειται για μία αρκετά αξιόλογη προσπάθεια από την Bloober Team, Κατά την άποψή μου, υπάρχουν κάποιες ευχάριστες ομοιότητες με το P.T είναι θετική, καθώς η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς αποζητούσαμε ανάλογες τρομακτικές εμπειρίες.

Η εταιρία ανάπτυξης θα λάβει σημαντικά υπόψη της το feedback του κοινού όσον αφορά το Layers of Fear. Προς το παρόν, πρόκειται για ένα First-Person Survival Horror το οποίο διαρκεί περίπου δύο ώρες και προσφέρει αρκετές στιγμές φόβου. Αναμένουμε να δούμε τι θα προσθέσει η Bloober Team στο gameplay του Layers of Fear ελπίζοντας πως θα αυξήσει κατά πολύ την αντοχή αλλά και τους μηχανισμούς του gameplay.

Το Layers of Fear θα κυκλοφορήσει για PC σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία.

Συζητήστε μαζί μας για το Layers of Fear στο αντίστοιχο forum topic και ρίξτε μια ματιά σε ένα άλλο P.T clone, το Allison Road.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Mario07 (Level 22) 20/10/2015 13:25
Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον τίτλος, ειδικά το concept με το καλλιτέχνη και τα έργα που τον στοιχειώνουν μου ακούγεται πολύ δυνατό. Σίγουρα θα ασχοληθώ μαζί του.
#2 +1 Manos (Level 39) 20/10/2015 13:27
Το Layers of Fear διαθέτει εκπληκτική ατμόσφαιρα. Αυτό και το Allison Road είναι οι indie ελπίδες στον τομέα των "P.T. clones" αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι. Αναμένουμε τις τελικές εκδόσεις. Μέχρι να τις δούμε παράλληλα θα μας θυμίζουν το P.T. και την πιθανή κυκλοφορία του Silent Hills που θα θέλαμε να δούμε έστω με άλλο όνομα από τον Kojima και τους συνεργάτες του.
#3 +1 An arrow in the knee (Level 22) 20/10/2015 13:28
Αρωστημενα ωραιο game.Παλι καλα που υπαρχουν και οι indie developers που κρατανε τα ηνια των 'τρελων" δημιουργιων ακομα.
#4 the_prophet1987 (Level 22) 21/10/2015 10:59
Πολύ δυνατό horror game,το είδα σε livestream,μακά ρι να το δούμε και σε full έκδοση κάποια στιγμή!
#5 supermario644ever (Level 20) 22/10/2015 16:35
Πολύ ατμοσφαιρικό game με πολύ ενδιαφέρον και αγωνία
Notification