ZombiU

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON Wii U  

Το πιο τρομαχτικό Survival που έχετε δει!

Το πιο τρομαχτικό Survival που έχετε δει!

Το πιο τρομαχτικό Survival που έχετε δει!


Το ZombiU αποτελεί ένα από τα 24 games που κυκλοφόρησαν μαζί με το λανσάρισμα της κονσόλας Wii U. Είναι ένα Survival με έντονα στοιχεία Ηorror που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικο κοινό, καθώς η βία που περιέχει είναι σκληρή. Εκτός από την έντονη βία, το ZombiU δεν θα μπορούσε να παιχτεί από παιδιά ούτε από casual gamers, γιατί παράλληλα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Η ιδέα δημιουργίας ενός τέτοιου video game στο λανσάρισμα του Wii U δεν είναι τυχαία. Οι πιο παλιοί gamers ενδεχομένως να θυμάστε το Zombi, το πρώτο παιχνίδι της Ubisoft. Ήταν ένα διαδραστικό Adventure που κυκλοφόρησε το 1986, αρχικά σε Amstrad και μετέπειτα σε Commodore 64, Spectrium, Amiga και PC. Αυτό αποτελεί στην περίπτωσή μας τον πρόγονο του ZombiU, ενός σύγχρονου Survival Horror εμπνευσμένου από τo έργο Dawn of the Dead, του οποίου το gameplay περιστρέφεται γύρω από μια νόσο που έχει ερημώσει όλον το κόσμο.

Η σύλληψή του ZombiU δεν ξεφεύγει κατά πολύ από το πρωταρχικό παιχνίδι αλλά χάρις στη σύγχρονη τεχνολογία της κονσόλας της Nintendo θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πιο έντονο και πιο δύσκολο. Οι δύο αυτοί τομείς είναι που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα zombie apocalypse games που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

The zombie Apocalypse is Here
Το ZombiU βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο και αφομοιώνει κατάλληλα στο σενάριό του. Πριν από 400 χρόνια, ο ουαλός αστρονόμος John Dee προέβλεψε ότι το 2012 θα συμβεί κάτι πολύ δυσάρεστο και το έγραψε στο βιβλίο του με τίτλο "The Black Prophecy". Βρισκόμαστε λοιπόν στο σύχρονο Λονδίνο, εκεί όπου ο The Prepper, ένας πρώην στρατιωτικός, βλέποντας ότι η προφητεία θα εκπληρωθεί αρχίζει και προετοιμάζεται για το χειρότερο. Από την άλλη, μια μυστική ομάδα με το όνομα Ravens of Dee ερευνά τις προβλέψεις του John Dee για να βρει έναν τρόπο να σταματήσει την προφητεία από το να πραγματοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα.


Τον Νοέμβριο του 2012 η προφητεία του John Dee εκπληρώνεται κι έτσι η αρρώστια για την οποία είχε προειδοποιήσει μέσω του βιβλίου του έχει μετατρέψει τον πληθυσμό σε ζόμπι. Οι εναπομείναντες επιζώντες, απλοί πολίτες του Λονδίνου, κρύβονται στο φυλάκιο του Prepper και δεν κινούνται σε ομάδες για λόγους ασφαλείας. Εσείς ελέγχετε έναν από τους επιζώντες και καλείστε να πάρετε οδηγίες για το πως θα κινηθείτε από τον Sondra, αρχηγό της ομάδας των Ravens of Dee που προαναφέραμε. Παράλληλα, ένας από τους βασιλικούς γιατρούς της Αγγλίας, ο Dr. Knight, αναζητεί την μυθική πανάκεια του ιού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πόλεμος...με το καλημέρα!
Με το που ξεκινήσετε, το ZombiU θα διαλέξει για εσάς έναν τυχαίο χαρακτήρα. Εκεί θα δείτε για πρώτη φορά το safe house και θα το εξερευνήσετε προκειμένου να συλλέξετε αντικείμενα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Ο χώρος είναι πραγματικά πολύ μεγάλος, παρόλα αυτά θα αρκεστείτε σε ένα μόνο κομμάτι από αυτόν και παράλληλα θα κλείσετε τις πόρτες ώστε να είστε ασφαλής.

Μετά από λίγα δεύτερα, μια αντρική φωνή που βγαίνει από το gamepad του Wii U θα αρχίσει να σας εξηγεί τι συμβαίνει και τι θα πρέπει να κάνετε ώστε να επιβιώσετε. Ο άντρας αυτός κατέχει πολλές γνώσεις -και κυρίως hacking- ονομάζεται Sondra και θα είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς σας. Η επικοινωνία μαζί του μπορεί να γίνει εφικτή μέσω ενός gadget τελευταίας τεχνολογίας, στην προκειμένη περίπτωση το Wii U GamePad, το οποίο σας παρουσιάζει τον χάρτη και κάνει scan την περιοχή για τυχόν ενδιαφέροντα ευρήματα.

Πιο δύσκολο...πεθαίνεις!
To ZombiU έχει ένα πολύ διαφορετικό gameplay απ' όλα τα games που έχετε δει μέχρι σήμερα. Καταρχήν δεν διαθέτει καθόλου checkpoints, άρα θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί όταν ξεκινήσετε μια αποστολή, γιατί δεν ξέρετε πως μπορεί να καταλήξει. Κατά δεύτερον, τα περιορισμένα πυρομαχικά και το health που έχετε θα σας αναγκάσουν να είστε πολύ επιφυλακτικοί στις κινήσεις σας. Οι δύο αυτοί λόγοι το καθιστούν το πιο δύσκολο Survival Horror με zombies.

Τα επίπεδα δυσκολίας είναι και αυτά ασυνήθιστα. Υπάρχει η δυσκολία Chicken, η Normal και η Survival. Η πραγματική δυσκολία ανάμεσά τους αλλάζει ελάχιστα και το μόνο στο οποίο διαφέρουν είναι το τι θα συμβεί σε περίπτωση που πεθάνετε.

Το Chicken είναι αυτό που λέμε "Easy mode" και το Normal είναι το ZombiU στην κανονική του δυσκολία. Αν ο χαρακτήρας σας δεχτεί επίθεση από τα ζόμπι, δεν θα πεθάνει αλλά θα μολυνθεί και θα γίνει και αυτος ένας ζωντανός νεκρός. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της αποστολής ο χαρακτήρας σας μολυνθεί, ένας άλλος επιζών θα πάρει την θέση του και θα ξεκινήσει από το safe house, χωρίς φυσικά να χάσετε τα kills που μόλις επιτύχατε από τα zombies. Ακριβώς όμως επειδή θα συνεχίζετε με νέο χαρακτήρα, στο inventory δεν θα υπάρχει τίποτα από αυτά που συλλέξατε. Θα μπορείτε ωστόσο να βρείτε τα αντικείμενά σας όταν θα μεταβείτε στο μολυσμένο χαρακτήρα (ο οποίος θα έχει γίνει ζόμπι) και τον σκοτώσετε. Εαν όμως δεν καταφέρετε να πάρετε τα αντικείμενα από τον ζόμπι πλέον χαρακτήρα τότε θα χαθούνε για πάντα, ακριβώς όπως γίνεται και με τις ψυχές στο Dark Souls.

Όσο διατηρείτε έναν και μόνο χαρακτήρα ζωντανό, μπορείτε να αυξάνετε τα skills του στο εκάστοτε όπλο που χρησιμοποιεί. Το αρνητικό όμως είναι ότι αν πεθάνει αυτός ο χαρακτήρας, τότε θα χάσετε το πλεονέκτημα των skills του κι ο αμέσως επόμενος θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το μηδέν. Από την άλλη το θετικό είναι ότι ο κάθε επιζών, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως μεγαλύτερη αντοχή στα χτυπήματα ή γρηγορότερο τρέξιμο.

Στο Survival επίπεδο δυσκολίας που ξεκλειδώνει αφού τερματίσετε το ZombiU, έχουμε τον απόλυτο μαζοχισμό, καθώς θα δείτε τεράστια διαφορά ως προς την δυσκολία. Τα zombies είναι πιο δυνατά, περισσότερα και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Επίσης, αν ο χαρακτήρας σας μολυνθεί κατά την διάρκεια της αποστολής, το παιχνίδι τελειώνει. Με λίγα λόγια, δεν θα σας δοθεί καινούργιος επιζών και θα πρέπει να κάνετε ξανά Start New Game!

Αποστολές...για λίγους
Αυτό που ξεχωρίζει κάθε παιχνίδι είναι ο τρόπος που σας δίνονται οι αποστολές. Για παράδειγμα στο World of Warcraft όταν αναλάβετε ένα quest, το quest log θα σας εξηγήσει βήμα προς βήμα το τι θα πρέπει να κάνετε. Εδώ όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική αφού μερικές φορές θα πρέπει να...μυρίσετε τα νύχια σας για να καταλάβετε τι θα πρέπει να κάνετε σε κάθε αποστολή.

Η εκάστοτε αποστολή εμφανίζεται στο πάνω αριστερά μέρος του gamepad με πράσινα γράμματα. Ο οδηγός σας, θα σας ενημερώσει πολύ λίγα για το τι θα πρέπει να κάνετε στην αρχή και δεν θα επαναλάβει τα λόγια του ξανά, ακόμα κι αν χαθείτε. Η αποστολή δεν έχει περιγραφή, παρά μόνο έναν απλό τίτλο που δημιουργεί συγχύσεις όπως π.χ «Κάντε scan στις δύο κάμερες γύρω από το σουπερ-μάρκετ». Εσείς εδώ θα πρέπει μέσα στο σκοτάδι να ψάξετε να βρείτε τις κάμερες που δεν είναι εύκολα ορατές και να τις κάνετε scan με το gadget σας, στοχεύοντας δηλαδή με το Wii U gamepad προς το επιθυμητό σημείο.

Ο μόνος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι με τα πόδια, ενώ στις μεγάλες αποστάσεις μπορείτε να κάνετε fast travel μέσω των υπονόμων που ονομάζονται manholes. Εκτός αυτού, στο χάρτη δεν υπάρχει κάποια σημειωμένη διαδρομή που να λειτουργεί ως ένδειξη για το προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθείτε. Έτσι είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον δρόμο σας και να τριγυρνάτε για ώρα μέχρι να ολοκληρώσετε μια πολύ απλή αποστολή. Επίσης, αυξάνεται και ο κίνδυνος να έρθετε αντιμέτωπος με ένα ζόμπι, γιατί όσο πιο πολύ βρίσκεστε στον δρόμο, τόσο πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες να δεχτείτε επίθεση αλλά και να μολυνθείτε.

Σύστημα μάχης και όπλα
Το αρχικό σας όπλο είναι ένα ξύλινο ρόπαλο με το οποίο μπορείτε να καταστρέψετε το κρανίο των εχθρών. Οι περισσότεροι εχθροί χρειάζονται 2-3 χτυπήματα ώστε να αποκολληθεί το κεφάλι τους και να μην αποτελούν πια κίνδυνο. Παρόλα αυτά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να σιγουρευτείτε ότι σκοτώσατε ένα ζόμπι γιατί έστω κι αν σέρνεται, μπορεί να σας προκαλέσει ζημιά. Για να το χτυπήσετε με το ρόπαλο θα πρέπει να στοχεύσετε με το ZL και να χτυπήσετε με το ZR, δηλαδή με τα δύο trigger buttons του Wii U. Σε περίπτωση που περικυκλωθείτε από πολλούς εχθρούς, μπορείτε με το ZR να τους σπρώξετε πίσω και να κερδίσετε λίγο χρόνο ή και να σωθείτε.

Το πρώτο σας πιστόλι θα είναι το L9A1, το οποίο όμως κάνει επαρκή ζημιά. Αν καταφέρετε και σημειώσετε headshot, το ζόμπι πεθαίνει ακαριαία ενώ αν η στόχευση δεν είναι το δυνατό σας σημείο, τότε μπορείτε να το σκοτώσετε με τέσσερις ή πέντε σφαίρες, κάτι που δεν σας το συνιστούμε, δεδομένης της δύσκολης εύρεσης πυρομαχικών. Αργότερα θα βρείτε και άλλα πυροβόλα όπλα τα οποία έχουν και αυτά τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Αν το όπλο που θα βρείτε έχει σιγαστήρα, δεν θα κάνει τόσο θόρυβο αλλά θα προκαλεί λιγότερη ζημιά. Από την άλλη, εάν προκαλέσει αρκετή ζημιά τότε θα κάνει πολύ θόρυβο και θα τραβήξει την προσοχή περισσότερων ζόμπι. Για να πάρετε στα χέρια σας το όπλο, θα πρέπει να ανοίξετε το σακίδιο, το οποίο είναι ορατό στην οθόνη του Wii U GamePad. Οι σφαίρες προστίθενται με drag & drop στο εκάστοτε όπλο ή με το κουμπί Y το οποίο πραγματοποιεί reload. Η εναλλαγή από ρόπαλο σε όπλο είναι πολύ εύκολη, αρκεί μόνο να πατήσετε το εικονίδιο του όπλου πάνω στο gamepad.

Εκτός από πιστόλια και ρόπαλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτοσχέδια όπλα όπως οι Molotov και τα σπρέι πιπεριού. Αργότερα θα πάρετε στα χέρια σας shotguns, assault rifles, καραμπίνες και Submachine guns (με 2-3 παραλλαγές όπλων σε κάθε είδος), μέχρι και crossbow! Υπάρχουν επίσης νάρκες, χειροβομβίδες και εκρηκτικά βαρέλια τα οποία θα σας βοηθήσουν, ενώ στην πορεία θα βρείτε και άλλα χρήσιμα εργαλεία, όπως η σύριγγα την οποία μπορείτε να καρφώσετε πάνω στα ζόμπι, αφού το δηλητήριο μέσα της λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας για να σταματήσουν να σας χτυπούν.

Τα όπλα μπορούν να γίνουν upgrade αρκεί να βρείτε στο δρόμο σας τα κατάλληλα μέρη ώστε να συνθέσετε την αντίστοιχη αναβάθμιση. Τα upgrades γίνονται στο safe house και αναβαθμίζουν το damage, την ταχύτητα των σφαιρών και την ακρίβεια σε κάθε όπλο. Επομένως, θα χρειαστεί να έχετε μονίμως τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να μη χάνετε όπλα, σφαίρες και upgrades, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα σας φανούν χρήσιμα ώστε να μην ξεμείνετε από πυρομαχικά.

A.I και User Interface
Η τεχνητή νοημοσύνη των zombies είναι πολύ υψηλή και κατά συνέπεια η δυσκολία αυξάνεται κατακόρυφα όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσετε παραπάνω από ένα ζόμπι. Η ευκινησία των zombies είναι χαρακτηριστική, καθώς μπορούν να σας φτάσουν όσο κι αν τρέξετε, όπως επίσης και να σας τραβήξουνε κάτω ενώ ανεβαίνετε σκάλες. Επίσης ακούνε τους δυνατούς θορύβους και ακολουθούν το ένα τ’ άλλο, οπότε...αν γίνετε αντιληπτός από ένα ζόμπι κι αυτό δεν είναι μόνο του, τότε σύντομα θα έχετε… παρέα.

Το user interface θα μπορέσετε να το δείτε μόνο στο gamepad. Στην οθόνη της τηλεόρασης θα έχετε μια καθαρή και πλήρη εικόνα για το τι γίνεται γύρω σας αφού το μόνο που φαίνεται είναι το όπλο σας και το περιβάλλον. Το gamepad εμφανίζει τον χάρτη, πληροφορίες για πυρομαχικά και τα αντικείμενα που έχετε συλλέξει στο σακίδιό σας. Το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό καθώς μπορείτε να έχετε μια πλήρη εικόνα του χάρτη σε μεγάλο μέγεθος και όχι σε μικρό όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Για να δείτε τον χάρτη, δεν είναι ανάγκη πλέον να πατήσετε παύση ή κάποιο άλλο κουμπί αφού είναι μπροστά σας όλη την ώρα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στην αλληλεπίδραση με το GamePad. Όταν θα χρειαστεί νε κοιτάξετε προς το GamePad για να δείτε τα αντικείμενά σας, να ψάξετε για αντικείμενα στο πτώμα ενός ζόμπι ή να αναζητήσετε σημεία ενδιαφέροντος στοχεύοντας σε ηλεκτρικούς πίνακες με το ραντάρ, τότε η κάμερα θα γυρίσει σε πρώτου προσώπου στο GamePad, ενώ η οθόνη της τηλεόρασης θα εμφανίζει το χαρακτήρα σας σε κάμερα τρίτου προσώπου. Αν εκείνη τη στιγμή δεχθείτε επίθεση από ζόμπι, τότε θα το δείτε live στην οθόνη της τηλεόρασης, κάτι που προκαλεί...μεγάλο αίσθημα τρόμου!

Zombies everywhere…
Τα ζόμπι μπορεί να κάνουν διαρκώς τις ίδιες κινήσεις, δηλαδή να επιτίθενται απερίσκεπτα, όμως κατά βάθος έχουν διαφορετικές δυνατότητες. Τα ζόμπι-αστυνομικοί για παράδειγμα είναι πολύ πιο δυνατά από τα απλά, καθώς με το κράνος τους έχουν αντοχές στις σφαίρες σας. Για να σκοτώσετε ένα τέτοιο ζόμπι, θα πρέπει να το χτυπήσετε πρώτα τρεις με το ρόπαλο για να σπάσετε το κράνος του και μετά να το αποτελειώσετε.

Τα ζόμπι τροχονόμοι και οι πρώην βασιλικοί φρουροί, έχουν παραπάνω αντοχές και μπορεί να χρειαστούν τέσσερα και πέντε χτυπήματα ή δύο σφαίρες με ένα δυνατό όπλο. Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία ζόμπι εξίσου επικίνδυνη που βγάζει οξύ από το στόμα της. Σε περίπτωση που γίνει αυτό, η όρασή σας μειώνεται και χάνετε ζωή. H αμέσως πιο επικίνδυνη κατηγορία είναι τα ζόμπι που ουρλιάζουν και που σας κωφαίνουν για λίγο και θολώνουν την οθόνη.

Αργότερα θα έρθετε αντιμέτωποι με πιο περίτεχνα φτιαγμένους εχθρούς, όπως τα ζόμπι που έχουν δεξαμενές με καύσιμο στην πλάτη τους και -αν πυροβοληθούν- προκαλούν έκρηξη σε μια μεγάλη περιοχή. Εκτός από δυνατά, τα ζόμπι συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να σας σκοτώσουν έμμεσα. Υπάρχουν ορισμένα τα οποία σας χαλάνε τα σήμα στο gps με αποτέλεσμα να χαθείτε και να περικυκλωθείτε. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία συναντάται στα bosses τα οποία χρειάζονται πολλά χτυπήματα για να ισοπεδωθούν, κάτι που φαντάζει μη ρεαλιστικό, αν σκεφτούμε ότι κατά βάθος ήταν κάποτε…άνθρωποι!

Σε αντίθεση με την μικρή διάρκεια που έχουν τα περισσότερα first-party games που δημιουργεί η Nintendo για τις κονσόλες της, η Ubisoft φρόντισε να επιμεληθεί με μεράκι την διάρκεια του ZombiU. Θα χρειαστείτε περίπου 15-20 ώρες για να το ολοκληρώσετε, ανάλογα με το επίπεδό σας και με δεδομένο ότι θα πεθάνετε πολλές φορές από το δάγκωμα των ζόμπι.

Το ZombiU σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα που θα υπήρχε σε περίπτωση που συνέβαινε κάποιο zombie apocalypse στην πραγματικότητα!

Ατμόσφαιρα
Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να πιστεύετε ότι το Wii U απευθύνεται σε casual gamers. Σίγουρα η πλειοψηφία των κατόχων του θα έχουν μια στροφή προς το casual gaming, όμως αν κοιτάξετε τους launch τίτλους του τότε θα αναθεωρήσετε. Αν το Call of Duty: Black Ops 2, το Mass Effect 3 και το Assassin’s Creed III έχουν splatterιές και ωμή βία, τότε με το ZombiU ετοιμαστείτε για τα χειρότερα, καθώς θα συναντήσετε πολύ περισσότερη βία και τρόμο από τα τρία αυτά games μαζί!

Η Ubisoft Montpellier έβαλε στη συνταγή της τη μεγαλύτερη διαστροφή που έχουμε συναντήσει ποτέ σε video game (με την καλή έννοια) και δημιούργησε το απόλυτο Survival Horror με στοιχεία FPS! Καταρχήν η ατμόσφαιρα του ZombiU είναι τελείως αποπνικτική. Το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει σε ελάχιστα σημεία κι εσείς θα στέκεστε μονίμως με το φακό στο χέρι. Το να σας ξεπετάγονται zombies μέσα στο απόλυτο σκοτάδι θα είναι ότι χειρότερο, ειδικά αν σας έχουν τελειώσει οι σφαίρες, καθώς θα πρέπει να συγχρονίσετε τις ροπαλιές σας κατάλληλα για να μην δεχθείτε επίθεση από δύο εχθρούς ταυτόχρονα.

Μέσα σ’ όλα αυτά, οι developers σας βάζουν πολλές έννοιες στο κεφάλι σας. Η μπαταρία του φακού σας για παράδειγμα αναπληρώνεται γρήγορα αρκεί να τον κλείσετε, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε το νου σας στη σχετική ένδειξη. Ακόμα όμως κι ένα loot από ένα πτώμα που θα σας δώσει πυρομαχικά, upgrades και healthpacks για να αναπληρώσετε ενέργεια (καθώς ο χαρακτήρας σας αναπληρώνει κάθε φορά μόνο ένα μικρό μέρος της) είναι πονοκέφαλος. Σε κάθε σκύψιμο πάνω από πτώμα θα πρέπει να κοιτάτε το GamePad σας και ταυτόχρονα την οθόνη της τηλεόρασης για να μη δεχθείτε επίθεση πισώπλατα. Και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα σας συμβεί κι εκεί πραγματικά θα τρομοκρατηθείτε!

Στο GameWorld όπου πολλοί συντάκτες έχουμε δοκιμάσει το ZombiU, συμφωνούμε ότι το επίπεδο βίας και τρόμου δεν έχει προηγούμενο. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το πιο τρομακτικό video game που έχουμε πιάσει στα χέρια μας. Μια δοκιμή μαζί του θα σας πείσει!

Multiplayer
Η Ubisoft έδωσε το μεγαλύτερο βάρος στο campaign κι όπως βλέπουμε αντίστοιχα σε games τέτοιου είδους, το multiplayer περνάει ως συνήθως σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να παίξετε online με άλλους παίκτες, ούτε και να συνεργαστείτε στο βασικό story σε κάποιο Co-Op mode. Οι μόνες multiplayer επιλογές που σας δίνονται αφορούν δύο modes που διεξάγονται σε πέντε χάρτες. Πρόκειται για το Assault και το Killing Box. Ένα τρίτο mode, το The Last of Them, μπορεί να αγοραστεί αν ξοδέψετε 40 UPlay Points από το αντίστοιχο προφίλ σας στο UPlay.

Στο multiplayer του ZombiU, ένας παίχτης με το gamepad γίνεται ο King of Zombies (αυτός δηλαδή που κάνει spawn τα ζόμπι) και ο παίχτης με το Wii U Pro Controller ή το Wiimote και το Nunchuck γίνεται ο Survivor. Ως King of Zombies θα πρέπει με το gamepad να βλέπετε τον χάρτη και να τοποθετείτε ζόμπι στις περιοχές που χρειάζεται, με σκοπό να σκοτώσετε τον survivor. Τα ζόμπι αυτά κινούνται από μόνα τους και δεν έχετε το δικαίωμα να τα ελέγξετε, παρά μόνο να ορίσετε τα είδη που θα κάνετε spawn. Αντίστοιχα, ο survivor μπορεί να ανεβάσει τα skills του όσο σκοτώνει ζόμπι, αποκτώντας καλύτερα όπλα, δύναμη πυρός, νάρκες κ.ο.κ.

Ας εξηγήσουμε όμως πιο αναλυτικά τον ρόλο των modes. Στο Assault mode έχετε ως στόχο να τον εμποδίσετε να πιάσει τις flags, ώστε να τις καταλάβουν πρώτες τα ζόμπι σας. Όποιος φτάσει πρώτος τις 4 ή τις 5 flags (ανάλογα τι έχετε ορίσει) κερδίζει. Το Killing Box είναι κάτι σαν ένα…μονόπλευρο Deathmatch, καθώς ο παίκτης-survivor θα πρέπει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζόμπι πριν πεθάνει. Στο τέλος το σκορ καταγράφεται κι έτσι μπορείτε να αλλάξετε ρόλους και ο δεύτερος παίκτης να επιχειρήσει να ξεπεράσει το σκορ σας.

Ασχήμια σε…HD
Ο οπτικός τομέας του ZombiU είναι αρκετά ικανοποιητικός για τον στόχο που θέλει να πετύχει. Το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε να προσάψουμε στη Ubisoft είναι ότι είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει το παιχνίδι αρκετό καιρό πριν την επίσημη κυκλοφορία του Wii U, επομένως δεν είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί σωστά τις δυνατότητες της κονσόλας. Τα textures είναι κακής ποιότητας, τα χρώματα μουντά και τα περιβάλλοντα πανομοιότυπα (με το πράσινο να κυριαρχεί παντού), ενώ οι αποχρώσεις που ξεχωρίζουν κατά κύριο λόγο είναι οι κόκκινες ενδυμασίες της βασιλικής φρουράς και οι μπλε των αστυνομικών. Φυσικά αναφερόμαστε στα zombies, καθώς σχεδόν όλη η πόλη είναι μολυσμένη!


Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, καθώς παρά το κακό anti-aliasing, τα οπτικά εφέ είναι άκρως εντυπωσιακά! Τα ζόμπι έχουν αίματα πάνω τους, μώλωπες, τους λείπουν δόντια και γενικά διαθέτουν πολύ τρομακτική όψη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ειδικά στον τομέα των animations είναι πιο προσεγμένα, σε αντίθεση με τους επιζώντες που δείχνουν πολύ πρόχειρα σχεδιασμένοι. Τα highlights είναι ο ακρωτηριασμός των μελών, οι αποκεφαλισμοί και τα ποτάμια αίματος που αναβλύζουν τόσο στο έδαφος όσο και στο…κατακόκκινο ρόπαλό σας. Τέλος, αν και τις περισσότερες ώρες θα τις περάσετε μέσα σε κτήρια και δεν θα αντιληφθείτε ότι είναι βράδυ, αυτό ίσως σας ενοχλήσει κάποια στιγμή, αφού οι φορές που θα δείτε τον ήλιο να ανατέλλει είναι ελάχιστες.

Νεκρική σιγή…
Το Λονδίνο μετά από την zombie apocalypse μετατράπηκε σε ένα έρημο μέρος που στον δρόμο του κυκλοφορούν μόνο ζόμπι. Τα σπίτια είναι ερημωμένα, τα κτήρια άδεια και όπου και αν πατήσετε ακούγεται μια ηχώ. Τα ζόμπι άλλοτε είναι ήρεμα και κάθονται ακίνητα κι άλλοτε βγάζουν τρομαχτικούς ήχους και ψάχνουν για τροφή.

Η ατμόσφαιρα που σας μεταδίδει το ZombiU είναι τρομαχτική, ίσως και ψυχοπλακωτική αφού όλα γύρω σας είναι μουντά και αποπνικτικά, σε βαθμό που κάποια στιγμή σας κουράζουν και σας ψυχοπλακώνουν. Ο ανατριχιαστικός ήχος από τις φωνές και τα μουρμουρητά των ζόμπι θα γίνει μόνιμος εφιάλτης σε κάθε σας βήμα, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τη δουλειά της Capcom στο Resident Evil.

Θα σας δημιουργήσει εφιάλτες!
26 ολόκληρα χρόνια μετά, η Ubisoft ξαναφέρνει στη δημοσιότητα το Zombi, κάτι που έχει σίγουρα μεγάλη συναισθηματική αξία για αυτήν. Με τα HD γραφικά του Wii U, την τρομακτική ατμόσφαιρα ενός εγκαταλελειμμένου Λονδίνου και τον κατάλληλο χειρισμό του GamePad, το ZombiU αποκτά μία σύγχρονη αισθητική που μόνο στην κονσόλα της Nintendo θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατάλληλα και κάθε άλλη απόπειρα για port θα ήταν παταγώδης αποτυχία. Κατά πολλούς είναι ίσως το “τυράκι” για να σκεφτεί σοβαρά ένας hardcore gamer να αγοράσει ένα Wii U!

Το ZombiU αποτελεί έναν από τους πιο τρομαχτικούς τίτλους όλων των εποχών και μπορεί άνετα να διεκδικήσει το βραβείο για το καλύτερο φετινό Survival Horror. Το σύστημα μάχης του μπορεί να είναι έλλειπες και όφειλε να γίνει πιο δίκαιο για τους επιζώντες, αν και απ’ την άλλη η δυσκολία του αυτή ίσως προσελκύσει πολλούς από εσάς. Αν και η ιστορία είναι βαρετή, αυτό δεν θα εμποδίσει τους οπαδούς του είδους να το δοκιμάσουν αφού επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό που πρέπει, στην επιβίωση. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ψυχοπλακωτικό αίσθημα τρόμου που αναμένεται χωρίς αμφιβολία να σας τρομοκρατήσει. Προσοχή, δεν συστήνεται για καρδιακούς!

Θετικά:
- Ψυχοπλακωτική ατμόσφαιρα
- Ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ
- Η ρεαλιστική χρήση του gamepad
- Πλούσιο σε διάρκεια

Αρνητικά:
- Υπερβολικά δύσκολο σε πολλά σημεία
- Δύσχρηστο pathfinding
- Ανά διαστήματα καταντάει επαναλαμβανόμενο
- Έλλειψη Co-Op στο campaign και online mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.6

Επιβάλλεται η δοκιμή σε όσους αποζητάνε μια πρώτης τάξης zombie survival εμπειρία.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Vasilis (Level 25) 10/12/2012 16:19
θέλω να το παίξω πολλά ζητάω?
#2 BotEAterR (Level 6) 10/12/2012 19:28
Quoting vasiliskamakisgr:
θέλω να το παίξω πολλά ζητάω?

Χμμμ... δεν το έχω ψάξει αρκετά, αλλά άκουσα ότι προαπαιτείται κονσόλα Wii U αν θες να θεωρείται ρεαλιστικός ο στόχος σου... :P
#3 Lordwinter (Level 28) 10/12/2012 21:10
Εμένα προσωπικά δεν με ενθουσίασε, κυρίως λόγω του πολύ ρηχού σεναρίου συν ότι ο μηχανισμός με τον Survivor δεν με αφήνει ικανοποιημένο, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο δέσιμο με τον χαρακτήρα σου.
#4 asmilon (Level 26) 10/12/2012 22:08
Ακουγεται ενδιαφερον και σιγουρα ειναι ενας απο τους τιτλους που θα ηθελα να παιξω αν ειχα WiiU. Με προβληματιζουν λιγο τα θεματακια του οπως το δυσχρηστο pathfinding, αλλα πιστευω πως αξιζει ως εμπειρια...
#5 psmaniac (Level 15) 10/12/2012 22:42
Αν και με εκνευρίζει το οτιδήποτε (ταινία,παιχνίδ ι) που έχει να κάνει με zombi διαβάζω κάποια ενδιαφέρον πράγματα.....ότ αν με το καλό πάρω wiiu θα το δω
#6 Mellistalachti (Level 10) 11/12/2012 01:21
Είχε κάτι σκηνές που την άκουσα βλέποντας το walkthrough!
#7 Zozoulini (Level 14) 11/12/2012 19:31
Αν είχα Wii U, το ZombiU θα ήταν το πρώτο παιχνίδι που θ' αγόραζα για την κονσόλα.
#8 Manos (Level 39) 12/12/2012 18:00
Είναι ίσως το πιο τρομακτικό video game που έχω παίξει. Ωμή βία, τρόμος (με ένα φακό στο απόλυτο σκοτάδι) και φρικαλέα ζόμπι. Ειδικά τα ηχητικά εφέ κι η ατμόσφαιρα τρομοκρατούν ακόμα και τους over 18.
Μόλις βρω ελεύθερο χρόνο ίσως δοκιμάσω ένα walkthrough στο κανάλι μας στο YouTube.
#9 treloysis (Level 15) 15/12/2012 11:40
Φαίνεται τρομακτικό! Πρέπει να είναι πολύ καλό! Θα το δοκιμάσω στον φίλο μου αύριο.
Score 7.6
7.66 User Score
(29 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror/First-Person Shooter
Developer: Ubisoft Montpellier
Publisher: Ubisoft
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 30/11/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Elden Ring   (9.0)
2.
Martha is Dead   (9.0)
4.
6.
It Takes Two   (8.0)
7.
8.
10.
Notification