Championship Manager 4

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PC   Mac  

Championship Manager 4 (All)

Site: www.sigames.com
Game Downloads: Κλικ εδώ


Το Championship Manager 4 ήταν μία άσχημη παρένθεση στην ανοδική πορεία που παρουσίασε ο τίτλος της Sports Interactive την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Από το peak του CM ‘01/’02, οι χρήστες προσγειώθηκαν ανώμαλα σε ένα μετριότατο CM4 και μάλιστα μετά από αρκετή περίοδο αναμονής. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε μετά από αρκετή καθυστέρηση στα τέλη Μαρτίου του 2003 και παρ’ όλα αυτά δεν ήταν 100% έτοιμο με αποτέλεσμα ακόμη και ο πιο αρχάριος χρήστης να μάθει τις 2 βασικές λέξεις. “Bug” και “Patch”.

 
 


Championship Manager 4
Το CM4 εμφανίζεται πλήρως ανανεωμένο σε όλους τους τομείς. Η κύρια αλλαγή που παρατηρεί ο χρήστης είναι στο περιβάλλον του παιχνιδιού το οποίο παίζει πλέον σε ανάλυση 1024x768. Τα μενού διατηρούν το ίδιο στυλ (το κυρίως μενού στα αριστερά της οθόνης) αλλά δίνουν πλέον μία 3D αίσθηση στον χρήστη, ενώ το κύριο χρώμα που επικρατεί είναι και φέτος το μπλε. Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το CM3 είναι ότι φέτος μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα skins και να αλλάξετε χρώμα στο περιβάλλον σας όποτε επιθυμείτε. Από τα τρία αρχικά skins, το πιο πιθανό είναι να επιλέξετε το “Traditional Blue”, του οποίου τα χρώματα «χτυπάνε» καλύτερα στο μάτι. Μία αρνητική αλλαγή είναι η ταχύτητα του παιχνιδιού η οποία μοιραία ελαττώθηκε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Η μεγαλύτερη database σημαίνει και περισσότερο loading time. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με το «βαρύ» περιβάλλον του CM4 το καθιστούν ένα αργό παιχνίδι, ανεξάρτητα από το σύστημα που μπορείτε να διαθέτετε.

 
 


Η αρχική οθόνη της ομάδας σας, εμφανίζει αρκετές νέες διαφοροποιήσεις. Όπως για παράδειγμα η ένδειξη στα αριστερά του παίκτη. Πέρα από το “Lst” (Listed), “Loa” (Loan), Inj (“Injured”) ή Fgn (“Foreign”) στην πορεία του παιχνιδιού θα συναντήσετε κι άλλες ενδείξεις, όπως π.χ. το πορτοκαλί “Unf” (Unfit) που εμφανίζεται στην αρχή της σεζόν και δείχνει ότι ο παίκτης χρειάζεται να παίξει παιχνίδια για να είναι σε άρτια φυσική κατάσταση για τα επίσημα παιχνίδια. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στα στοιχεία των παικτών. Τα στατιστικά του κάθε παίκτη, χωρίζονται από φέτος σε τρεις κατηγορίες-στήλες. Τechnical (τεχνικά) ή Goalkeeping (τερματοφύλακα), Mental (πνευματικά) και Physical (φυσικής κατάστασης). Επίσης, στην φετινή έκδοση για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνισή τους τα “Long Throws” (εκτέλεση μακρινών πλαγίων), το “Determination” (αποφασιστικότητα) και το “Decisions” (αποφάσεις του παίκτη μέσα στο γήπεδο). Επίσης, στους τερματοφύλακες η πρώτη λίστα στατιστικών περιλαμβάνει attributes που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αυτούς. Δηλαδή: Aerial Ability, Command of Area, Communication, Eccentricity, Handling, Kicking, One On Ones, Reflexes, Rushing Out, Tendency to Punch, Throwing. Όπως καταλαβαίνετε τα Handlng (μπλοκάρισμα), One On Ones (τετ-α-τετ) και Reflexes (αντανακλαστικά) είναι τα πιο σημαντικά ενώ εξίσου βοηθούν και τα Rushing Out και Aerial Ability για να μπορεί ο τερματοφύλακας να κάνει εξόδους και να αποκρούει την μπάλα με άλματα αντίστοιχα.

 
 


Στον τομέα αναζήτησης παικτών έχουν προστεθεί κάποιες βελτιώσεις έτσι ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στην αναζήτηση παίκτη ή staff μπορείτε να ορίσετε ακριβές εύρος ηλικίας (π.χ. από…12 μέχρι 27 ετών. Στο παιχνίδι έχουν παρατηρηθεί μέχρι και 13χρονα, βλέπε Freddy Adu!) Μπορείτε ακόμη και να δηλώσετε πολλαπλές θέσεις ή/και πλευρές παικτών. Για παράδειγμα να αναζητήσετε παίκτες που να είναι SW/D/DM RC (να παίζουν δηλαδή σε όλες αυτές τις θέσεις). Οι Scouts σας και στην φετινή έκδοση αναζητούν παίκτες όπου μπορείτε να φανταστείτε. Σε συγκεκριμένες χώρες, συγκεκριμένους συλλόγους, συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα, αναζητούν γενικά νέους παίκτες κ.ο.κ. Και βέβαια, μπορείτε να αποθηκεύσετε και τις δικές σας Shortlists αλλά και τις Shortlists των scouts, τόσο μέσα στο παιχνίδι, όσο και σε αρχεία .slf και να τις δείτε με την ησυχία σας.

 
 


Όλες οι κλασικές επιλογές που αφορούν ειδήσεις που διαβάζετε, επικοινωνία με την διοίκηση κτλ. έχουν διατηρηθεί και στην φετινή έκδοση, ενώ έχει γίνει σημαντική δουλειά στον ρεαλισμό του παιχνιδιού. Π.χ. όταν ξεκινάει το παιχνίδι ενημερώνεστε ότι οι οπαδοί δεν είναι ευχαριστημένοι επειδή ένας άγνωστος προπονητής ανέλαβε τις τύχες της ομάδας τους (εκτός κι αν αναλάβετε ομάδα από στην Conference της Αγγλίας οπότε δεν θα έχετε ανάλογες αντιδράσεις). Γενικά στο παιχνίδι τα ΜΜΕ εμπλέκονται ορισμένες φορές στα πόδια σας και σας κάνουν ορισμένες ερωτήσεις για την ομάδα σας ή για ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένους παίκτες. Ότι δηλώσετε θα επηρεάσει κυρίως τους ίδιους τους παίκτες αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τους οπαδούς ή την διοίκηση. Δεν θα επηρεάσει πάντως τα…στατιστικά σας, μιας και από φέτος διαθέτετε και προσωπικό προφίλ προπονητή, το οποίο αναγράφει ημερομηνία γέννησης, τον μισθό σας και τα στατιστικά σας, όπως γίνεται και με το staff όλων των ομάδων.

Από τις πρώτες ώρες ασχολίας σας με το παιχνίδι, θα παρατηρήσετε ότι τα πάντα είναι πλήρως customizable. Από τα μενού επιλογής ομάδας που σας επιτρέπουν πληθώρα επιλογών (ταξινόμηση βάση γενικών πληροφοριών, συμβολαίων, στατιστικών κτλ. ή δυνατότητα να επιλέξει ο βοηθός ομάδα για εσάς, να κάνετε Undo τις επιλογές σας κτλ.) μέχρι όλο το περιβάλλον του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα μπορείτε να προσθέσετε ότι φωτογραφίες θέλετε στο παιχνίδι, οι οποίες φωτογραφίες θα εμφανίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες ή και συγκεκριμένους παίκτες ή και γήπεδα! (απλά, στο “ datagraphicsbackgrounds” δημιουργείτε folders με το κωδικό ψηφίο της κάθε ομάδας, του κάθε παίκτη ή του κάθε γηπέδου). Ακόμη, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας skin με την χρήση του Photoshop, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό μπλε skin με ότι επιθυμείτε και να εισάγετε μέσα στο Skin φωτογραφίες παικτών, λογότυπα ομάδων κτλ. Και η τρέλα δεν σταματάει εδώ αφού μπορείτε να προσθέσετε και δικούς σας ήχους στο παιχνίδι. Π.χ. την ώρα που θα μπαίνει γκολ να ακούγεται κάποιος πανηγυρισμός για την συγκεκριμένη ομάδα. Τα πάντα λοιπόν στο CM4 μπορούν να υποστούν επεξεργασία από τα χεράκια σας!

 
 


Τακτικές
Η οθόνη των Tactics σας δίνει περισσότερες επιλογές από ποτέ και ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο κάθε κίνησης των παικτών σας. Στα Team Instructions, το “Pressing” έχει αντικατασταθεί από το “Closing-Down” ενώ έχουν διατηρηθεί όλες οι υπόλοιπες επιλογές με δύο διαφοροποιήσεις. Δεν υπάρχει επιλογή για Playmakers ενώ αντίστοιχα έχει προστεθεί επιλογή για “Throw In Takers”. Επιπλέον μπορείτε για πρώτη φορά να επιλέξετε σε ποιο σημείο θα στείλουν οι παίκτες σας τα φάουλ, τα κόρνερ ή πως θα εκτελούν τα πλάγια. Στις οδηγίες παικτών πέρα από τις κλασικές επιλογές για μακρινά σουτ, τρέξιμο με την μπάλα, κάθετες μπαλιές κτλ. υπάρχουν και έξτρα επιλογές για το αν θα βγάζουν περισσότερες σέντρες, το σημείο που θα σεντράρουν και που θα στοχεύουν οι σέντρες τους. Εκτός αυτού μπορείτε να επιλέξετε και το ακριβές σημείο στο οποίο θα σταθούν σε κόρνερ, φάουλ και πλάγια (κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με την εκτέλεση των στημένων φάσεων που αναφέραμε προηγουμένως). Τέλος, προς απογοήτευση μιας μικρής μερίδας χρηστών, αφαιρέθηκαν τα μενού “With Ball” και “Without Ball” με την δικαιολογία ότι δεν ήταν ρεαλιστικά, αφού μπορούσατε να ορίσετε τις ακριβείς συντεταγμένες που θα στεκόταν ο παίκτης σας στο γήπεδο.

" Όλα τα Games που έχουν μεγάλη ιστορία έχουν περάσει την κρίση τους. Το CM4 ήταν απλώς μία κακή παρένθεση. "Προπόνηση
Ο τομέας της προπόνησης έχει αλλάξει ριζικά δίνοντάς σας πολύ περισσότερες. Χωρίζεται σε τρεις οθόνες. Στην πρώτη οθόνη μπορείτε να ορίσετε τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο κάθε παίκτης σας και αν θα προπονηθεί για να αγωνιστεί σε νέα θέση. Παράλληλα θα διακρίνετε από ένα βελάκι σε κάθε παίκτη που θα δηλώνει την άνοδο των στατιστικών του στην προπόνηση ενώ υπάρχουν μέχρι και 5 αστεράκια, τα οποία γεμίζουν ανάλογα με την τρέχουσα πρόοδο των παικτών σας. Για παράδειγμα αν ένας παίκτης έχει φωτεινά τα 4 από τα 5 αστεράκια τότε θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης και το ανάλογο σχόλιο από τον γυμναστή του στυλ “O τάδε coach είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του τάδε παίκτη στην προπόνηση”.

 
 


H 2η οθόνη περιλαμβάνει τις ασκήσεις και τα προγράμματα προπόνησης. Τα default προγράμματα του παιχνιδιού είναι το πρόγραμμα εκγύμνασης τερματοφυλάκων, το General πρόγραμμα και το Pre-Season πρόγραμμα. Όταν οι ομάδες βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας ακολουθούν για περίπου ένα μήνα το Pre-Season πρόγραμμα, το οποίο είναι πιο εντατικό και περιλαμβάνει περισσότερες ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Όταν αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια της ομάδας σας τότε οι παίκτες πρέπει να προπονούνται στο πρόγραμμα “General”. Οι τερματοφύλακες ακολουθούν πάντα το πρόγραμμα “Goalkeepers”. Κάθε ένα από αυτά τα τρία προγράμματα περιέχει και διάφορες ασκήσεις. Από φέτος, το Championship Manager 4, επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ανάμεσα σε μία γκάμα 24 ασκήσεων, από τις οποίες οι 4 είναι αποκλειστικά για τερματοφύλακες, οι 5 αποκλειστικά για outfield παίκτες και οι υπόλοιπες 15 αφορούν όλους τους παίκτες. Θα συναντήσετε λοιπόν ασκήσεις σε μεγάλα ή μικρά γήπεδα 5x5, το “Ping in the middle” (το γνωστό «κορόιδο» που βελτιώνει την πάσα των παικτών), ασκήσεις φυσικής κατάστασης και αντοχής όπως τα Sprints και Cross Country αντίστοιχα, ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως το Weight Training κ.ο.κ.

Για κάθε ημέρα της εβδομάδας μπορείτε να επιλέξετε μέχρι τρεις ασκήσεις. Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα προπόνησης περιλαμβάνει 3 ασκήσεις κάθε μέρα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και ρεπό το Σαββατοκύριακο. Σε περιπτώσεις Pre-Season και το Σαββατοκύριακο μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενώ σε περιπτώσεις προπόνησης τερματοφυλάκων, οι οποίοι δεν κουράζονται στους αγώνες κι έχουν πάντα υψηλό condition, μπορεί το πρόγραμμα να είναι και σχεδόν full. Όπως και να ‘χει, αν επιβαρύνετε τους παίκτες σας, θα έχετε κι ένα σημαντικό μερίδιο στους τραυματισμούς που θα προκύψουν στο μέλλον από την κόπωση! Αν και ίσως να μην είναι καθαρά δικό σας το φταίξιμο, μιας και στο CM4, οι παίκτες θα τραυματίζονται πάρα πολύ συχνά, ακόμα κι αν έχουν ελαφρύ πρόγραμμα προπόνησης! Είναι ένα από τα bugs του παιχνιδιού, το οποίο κατά πολλούς δεν διορθώνεται ούτε μετά την εγκατάσταση του τελευταίου patch.

 
 


Η συγκεκριμένη οθόνη ίσως να σας κρατήσει για αρκετό διάστημα προσηλωμένο μιας και μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας προγράμματα προπόνησης και να τα ταξινομήσετε στους παίκτες σας όπως επιθυμείτε. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε τα πρόγραμματα: Defenders, Midfielders, Attackers και να τα κατανείμετε στους αντίστοιχους παίκτες, ανάλογα με την θέση τους. Η π.χ. αντί για το Midfielders να δημιουργήσετε προγράμματα “Defensive Midfielders” και “Attacking Midfielders”. Ή αντί για όλα αυτά απλά να φτιάξετε ένα πρόγραμμα “Youth” και να βάλετε μέσα όλους τους νέους παίκτες σας. Γενικά η προπόνηση στο CM4 σας δίνει τον απόλυτο έλεγχο και επιπρόσθετα σας επιτρέπει να κάνετε Import ή Export οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης.

Η 3η οθόνη έχει μία λίστα ασκήσεων και στο δεξιά μέρος τους coaches και τους physios. Εδώ καλείστε να αναθέσετε τους ρόλους του κάθε coach και του κάθε physio στο αντίστοιχο πρόγραμμα προπόνησης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να περιορίσετε (όσο μπορείτε) τους τραυματισμούς, καλό είναι να έχετε από έναν physio σε κάθε πρόγραμμα προπόνησης. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι από την φετινή έκδοση μπορείτε να προσλάβετε όσους assistant managers και coaches επιθυμείτε. Κα το ιδανικό είναι να αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα αν στο ίδιο πρόγραμμα προπόνησης ένας coach έχει “Coaching Outfield Players: 19” και “Tactical Knowledge: 14” κι ένας άλλος έχει “Coaching Outfield Players: 11” και “Tactical Knowledge: 17”, τότε οι παίκτες θα προπονηθούν σαν να έχουν έναν Coach με “Coaching Outfield Players: 19” και “Tactical Knowledge: 17”. Έτσι, ένα μικρό ψάξιμο στην ελεύθερη αγορά για αξιόλογους προπονητές, μπορεί να ωφελήσει κατά πολύ την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών σας.

Τέλος, ο ρόλος του assistant manager ενισχύεται στο CM4 αφού από το μενού “Manager Options”, μπορείτε εκτός από το να του αναθέσετε (στον ίδιο ή κάποιον άλλο coach) τις ομάδες νέων και Reserves, να του δώσετε αρμοδιότητες για να αναλάβει την προπόνηση της ομάδας, τα φιλικά παιχνίδια, τις ανανεώσεις συμβολαίων των παικτών κ.ο.κ.

Απεικόνιση αγώνα
Από φέτος, για πρώτη φορά η απεικόνιση αγώνα έχει και…εικόνα! Πλέον, ξεφεύγουμε από τα απλά κείμενα που είχαμε συνηθίσει στις μέχρι τώρα εκδόσεις του CM και έχουμε την δυνατότητα να δούμε τους παίκτες μας στο γήπεδο, έστω και με αυτή την μορφή…κουκίδων! Ο λόγος που η SI έβαλε κουκίδες και πανοραμική κάμερα είναι για να δώσει καλύτερη αίσθηση στον προπονητή για το πως κινούνται οι παίκτες του στον αγωνιστικό χώρο. Οι οθόνες ανάλυσης της απόδοσης των παικτών (πόσες πάσες έδωσαν και αν ήταν ολοκληρωμένες, τάκλιν, σουτ, κεφαλιές κτλ.) έχουν διατηρηθεί και στην φετινή έκδοση κι όπως φαίνεται θα μείνουν προσκολλημένες με το CM για μια ζωή. Μερικά επιμέρους θετικά στοιχεία όπως η πράσινη ένδειξη για ελαφρύ τραυματισμό παίκτη, βοηθούν αρκετά τον χρήστη. Παρ’ όλα αυτά στο CM4 υπάρχουν διάφορα bugs στα στατιστικά των παικτών. Για παράδειγμα οι αμυντικοί φαίνεται να μην έχουν κάνει κανένα τάκλικ σε ολόκληρο παιχνίδι (ούτε καν απόπειρα τάκλιν)

 
 


Η ταχύτητα αγώνα έχει και στην φετινή έκδοση 5 κλίμακες. Το 2D Pitch με τις…κουκίδες (που θυμίζουν λίγο καραμέλες!) μπορείτε να το επιλέξετε έτσι ώστε να εμφανίζεται στις κυριότερες φάσεις (Key Highlights) σε περισσότερες φάσεις (Extended Highlights –βλέπε Mega TV σε αγώνα Champions League) ή ακόμα και να δείτε όλο το 90λεπτο του αγώνα (σε μικρότερη των 90λεπτών διάρκεια).Βέβαια για όσους δεν γουστάρουν τις κουκίδες υπάρχει και η κλασική επιλογή “Only Commentary”. Πέραν αυτού, μετά την λήξη του αγώνα, τα πάντα καταγράφονται στο “Report” και μπορείτε από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και μετά, να δείτε καταγεγραμμένες όλες τις φάσεις και να επιλέξετε όποιες από αυτές θέλετε να δείτε ξανά (κατά προτίμηση στο 2D Pitch) έτσι ώστε να εντοπίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Και μιας και μιλάμε για μειονεκτήματα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ταχύτητα του παιχνιδιού ακόμα και στο “Very Fast”, δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και τα highlights κρατάνε πολύ παραπάνω ακόμα και στα Key, μέχρι να βγει η μπάλα έξω η να σφυρίξει ο διαιτητής! Μάλιστα, σε συνδυασμό με την ήδη βαριά database και το βαρύ περιβάλλον, το τελευταίο έρχεται και «δένει» σπάζοντας τα νεύρα όλων των χρηστών που πολύ απλά δεν έχουν την υπομονή και τον χρόνο να περιμένουν. Τέλος, μέσα στο παιχνίδι θα παρατηρήσετε τους παίκτες σας να χάνουν πολλά τετ-α-τετ και τον διαιτητή να σφυρίζει και τα τεχνιτά οφ-σάιντ, οπότε πολλά τέρματά σας θα ακυρωθούν άδικα.

Gameplay
Το περίεργο της υπόθεσης με το CM4 είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ εύκολο παιχνίδι. Με ένα 3-5-2 οι αποδόσεις των παικτών σας θα βγάζουν συνεχώς 8άρια. Και εξίσου εύκολα μετά από κάποιο διάστημα, οι παίκτες σας θα καλούνται στην εθνική ομάδα της χώρας τους είτε λέγεται Αργεντινή, είτε Βραζιλία κτλ. Στις διαπραγματεύσεις συμβολαίων γίνονται διάφορα αναπάντεχα όπως π.χ. το εξής: αν προσφέρετε συμβόλαιο με λιγότερα χρήματα απ' όσα σας ζητάει ο παίκτης και είναι τόσα ώστε να αρνηθεί, τότε στην επόμενη διαπραγμάτευση εμφανίζεται εντελώς αρνητικός ("can not meet his demands"). Επίσης, τα ποσά που ζητάνε οι ομάδες για να πουλήσουν παίκτες ενδέχεται να είναι εξωφρενικά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το ελληνικό πρωτάθλημα ενώ αντίστοιχα αν θέλετε να πουλήσετε παίκτες, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ομάδες θα σας πληρώνουν με δόσεις!

Ο χειρισμός του παιχνιδιού δεν δυσκολεύει ιδιαίτερα και γενικά τα μενού πληροφοριών και ειδήσεων δίνουν στον χρήστη μία σωστή και κατανοητή εικόνα των γεγονότων που διαδραματίζονται. Για παράδειγμα σε κάθε προφίλ παίκτη υπάρχει η επιλογή “Offer to Clubs” η οποία σας επιτρέπει να προτείνετε τον παίκτη σας σε διάφορες ομάδες με σκοπό να τον πουλήσετε. Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια αυτό μπορεί να φανεί χρονοβόρο αλλά μόνο με αρκετό κόπο θα ξεφορτωθείτε όλα τα παλτά σας! Ένα άλλο αντίστοιχο θετικό είναι ότι από κάθε αγώνα ο Physio θα σας δώσει report με τους τραυματισμούς των παικτών σας, έστω κι αν είναι τραυματισμοί μίας ημέρας ή σημάδια κόπωσης. Κι αντίστοιχα αυτό θα φανεί από το condition των παικτών σας. Τα νέα μενού του CM4 βοηθάνε περισσότερο στον χειρισμό σε σχέση με το CM ‘01/’02, αλλά όπως προαναφέραμε τα πάντα δυσκολεύουν όταν ερχόμαστε από την θεωρία στην πράξη.

 
 


Το ελληνικό πρωτάθλημα
Στo CM ‘01/’02, όλοι μας θα είχαμε παρατηρήσει ότι αρκετοί παίκτες αλλά και staff από το ελληνικό πρωτάθλημα, είχαν τρελά στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Με την έλευση του CM4, η ελληνική ομάδα έρευνας άλλαξε και τα στατιστικά έπεσαν σε μεγάλο βαθμό, τόσο ώστε να βαθμολογείται ο παίκτης αυτό που πραγματικά αξίζει. Όλα ωραία ως εδώ, το πρόβλημα όμως είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αρκετά υποβαθμισμένο όσον αφορά το reputation. Κερδίζετε αστεία ποσά (π.χ. λίγα χιλιάδες ευρώ για το κύπελλο ελλάδος) ενώ δύσκολα έρχονται παίκτες στην Ελλάδα, ακόμα κι αν παίζουν σε ομάδες της πλάκας ή είναι ελεύθεροι. Κι αν τους κάνετε πρόταση συμβολαίου την διαπραγματεύονται και στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούν αστεία ποσά της τάξης των 35.000 Ευρώ την εβδομάδα την στιγμή που ως ταλέντα κάτω των 18 ετών παίρνουν 200 και 300 Ευρώ την εβδομάδα στις ομάδες τους! Σε μερικές ακόμη περιπτώσεις, μπορεί να δεχτείτε χυλόπιτα κι από παίκτες που είναι ελεύθεροι και…απλώς γνωστοί στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε γενικές γραμμές υποβαθμισμένο και αυτό γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές, ακόμα κι αν προχωρήσετε στο παιχνίδι, κατακτήσετε Champions League και φέρετε χρήματα στο ταμείο της ομάδας σας. Όλοι οι παίκτες του κόσμου που θα αγωνίζονται σε μεγάλη ομάδα θα εξακολουθούν να βλέπουν το ελληνικό πρωτάθλημα ως τριτοκοσμικό. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η Εθνική Ελλάδος κατά ένα περίεργο τρόπο αποδίδει εξαιρετική μπάλα στο CM4 (ξεκινάει μονίμως με νίκη επί της Ισπανίας και μάλιστα με καλό σκορ) και μάλιστα έχει παρατηρηθεί σε μία μικρή μερίδα χρηστών, ότι είχε καταφέρει να κερδίσει το Euro 2004! Τελικά στο CM τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Multiplayer
Το δικτυακό παιχνίδι στο CM4 είναι ένας σοβαρός λόγος για να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη έκδοση για αρκετό καιρό. Πλέον, ξεχάστε τις όποιες δυσκολίες γνωρίζατε μέχρι το CM ‘01/’02. Αρχής γενομένης απ’ το CM4, το δικτυακό παιχνίδι αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Δύο μεγάλα πλεονεκτήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Το ένα έχει να κάνει με το αρχικό στήσιμο του δικτυακού παιχνιδιού. Πλέον, το “Start New Game” ισχύει τόσο για το Single-Player όσο και για το Multiplayer Mode. Δηλαδή δεν υπάρχει ο διαχωρισμός μονού και δικτυακού παιχνιδιού όπως γινόταν στο CM ‘01/’02. Ξεκινάτε νέο παιχνίδι και μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να συνδεθείτε δικτυακά με φίλους και να παίξετε διατηρώντας το save σας. Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επιτέλους δεν χρειάζεται να περιμένετε όλους τους χρήστες να συνδεθούνε για να παίξετε! Κατά τα άλλα, το CM4 επιτρέπει στον παίκτη που θα αναλάβει τον ρόλο του Host, να επιλέξει μέγιστο χρονικό όριο για τον κάθε προπονητή από 1 έως 5 λεπτά την εβδομάδα, έτσι ώστε το παιχνίδι να προχωράει πολύ πιο γρήγορα. Κι αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με το CM ‘01/’02, όπου όλοι οι χρήστες βάζανε τις φωνές σε όποιον καθυστερούσε το παιχνίδι και δεν πατούσε το Continue. Από εδώ και στο εξής το παιχνίδι θα προχωράει, ακόμα κι αν ο προπονητής βρίσκεται σε διαπραγμάτευση συμβολαίου με παίκτη.

 
 


Επίλογος
Το CM4 μπορεί να περιέχει σημαντικά Updates σε σχέση με το παλιό καλό CM ‘01/’02 αλλά υστερεί κατά πολύ σε Gameplay ενώ δεν έχει την απλότητα του CM ‘01/’02. Ο χρήστης πολύ απλά θέλει να παίζει ένα ευχάριστο παιχνίδι και όχι να «βασανίζεται» από bugs, παράλογες αντιδράσεις παικτών κ.ο.κ. Ακόμα κι αν εγκαταστήσετε το τελευταίο patch θα πρέπει να είστε πάντοτε προσεκτικοί και να σώζετε το παιχνίδι σε 2 διαφορετικά ονόματα αρχείων έτσι ώστε να έχετε ασφάλεια ότι δεν θα χάσετε την πρόοδό σας. Παρά τα όποια bugs, το CM4 κατάφερε να πουλήσει στη Μ. Βρετανία 103.000 κομμάτια μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο κυκλοφορίας του, κι έτσι έγινε το πιο γρήγορο σε πωλήσεις παιχνίδι στα PC. Γενικά είναι ένα παιχνίδι το οποίο τουλάχιστον έδειξε ότι έχει να δώσει στον χρήστη πολλά νέα στοιχεία.

Χαρακτηριστικά CM4 (’02/’03)
- Πάνω από 200.000 παίκτες και staff.
- 39 ενεργά πρωταθλήματα.
- 2D Match Engine (απεικόνιση με κουκίδες) με δυνατότητα να δείτε το παιχνίδι μόνο στα Highlights του ή και σε όλο το 90λεπτο.
- Ανανεωμένο σύστημα προπόνησης το οποίο μπορείτε να επεξεργαστείτε σε βάθος
- Ανανεωμένο περιβάλλον το οποίο μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως.
- Νέες επιλογές στις προσφορές προς τις ομάδες και τα συμβόλαια παικτών

Championship Manager ‘03/’04
Πρόκειται για το τελευταίο παιχνίδι από την κλασική σειρά Championship Manager που δημιούργησε η Sports Interactive. To CM ‘03/’04 ήταν και το τελευταίο παιχνίδι στην συνεργασία Eidos-Sports Interactive. Η Eidos αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία της με την Sports Interactive γιατί πίστευε ότι δεν είχε τις ίδιες στρατηγικές βλέψεις για το μέλλον του παιχνιδιού. Έγιναν κάποιες επαφές για την αγορά του ονόματος από την πλευρά της SI, αλλά αποδείχτηκαν άκαρπες. Έτσι, η Eidos κράτησε το όνομα “Championship Manager” και ξεκίνησε συνεργασία με την Beautiful Game Studios. Απ’ την άλλη πλευρά, η Sports Interactive αγόρασε τα δικαιώματα του παλιού καλού Football Manager, «βαφτίζοντας» έτσι το αγαπημένο της παιχνίδι με το καλύτερο δυνατό όνομα. Πριν το CM ‘03/’04, οι δύο εταιρείες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι διακόπτουν την συνεργασία τους, κι αυτό αποδεικνύει ότι όντως διέκοψαν σε πολύ φιλικό κλίμα.

Περιβάλλον
Το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι ίδιο με αυτό του CM4. Και σε αυτή την έκδοση μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως τα πάντα μέσα στο παιχνίδι. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει και skin από το…θυγατρικό site της Sports Interactive, το www.sortitoutsi.net , με τίτλο “Football Manager 03/04" και (μαντέψτε) τα μενού και οι επιλογές του είναι παρόμοιες με αυτές του Football Manager 2005! Στα μενού δεν παρατηρούμε καμία διαφορά σε σχέση με το CM4, με εξαίρεση τα μενού Finances & Information έχουν χωριστεί σε δύο ξεχωριστά buttons. Οι ουσιαστικές διαφορές έχουν να κάνουν με το Gameplay.

 
 


Στο CM ’03/’04 υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Έχουμε λοιπόν συμπάθειες και αντιπάθειες. Για παράδειγμα αν ένας παίκτης είναι οξύθυμος χαρακτήρας μπορείτε να την κοπανάει συχνά από την προπόνηση, να δέχεται κόκκινες κάρτες, να τσακώνεται με συμπαίκτες του (οπότε θα δείτε ενδείξεις του στυλ “Dislikes” ή “Hopes to learn from his mistakes” στο προφίλ ορισμένων παικτών) άρα είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε αν θα τον κρατήσετε ή θα τον απομακρύνετε προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία στην ομάδα. Τα ΜΜΕ δεν αφήνουν τέτοια περιστατικά και γενικά οτιδήποτε γίνεται στις ομάδες ή στα μεταγραφικά μαθαίνεται αμέσως. Στο CM ‘03/’04 ετοιμαστείτε για περισσότερα μηνύματα από τα media, οπότε καλό είναι να έχετε γερό στομάχι και αντοχή σε περίπτωση που προκύψουν δυσκολίες.

Η αποθεραπεία των παικτών σας παίρνει άλλες διαστάσεις αφού μπορείτε εκτός από την συμβουλή του physio, να αποφασίσετε αν θα στείλετε κάποιον παίκτη στο χειρουργείο ή όχι. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα συναντήσετε και στα Scout Reports, αφού οι σκάουτερ σας παρακολουθώντας παίκτες σας δίνουν πολύ μεγαλύτερα scout reports και μια καλύτερη αίσθηση της ικανότητας του παίκτη. Φέτος, επιστρέφει και το χαρακτηριστικό “Player Nicknames” κι έτσι μπορείτε να ορίσετε και πάλι nickname για τον κάθε ποδοσφαιριστή του παιχνιδιού.

 
 


Αναβαθμισμένο σύστημα προπόνησης
Το Training στο CM ‘03/’04 έχει πολλά νέα χαρακτηριστικά που διευκολύνουν το έργο σας. Καταρχήν οι τρεις οθόνες ως δια μαγείας ενώθηκαν σε μία! Εκτός αυτού προστέθηκαν μπάρες στο πάνω μέρος της οθόνης της προπόνησης, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε σε ποιους τομείς ωφελεί το κάθε σύστημα προπόνησης όσον αφορά τα Mental, Physical, Goalkeeping, Defending και Attacking χαρακτηριστικά αλλά και ως προς το σύνολο (Overall). Μία διακεκομμένη γραμμή δείχνει ότι αν ξεπεραστεί, τότε ο παίκτης από εκείνο το σημείο και πάνω δεν θα έχει κάποια επιπλέον βελτίωση. Οι Coaches βρίσκονται σε μία μικρή κάθετη στήλη και μπορείτε επιλέγοντας το αντίστοιχο πρόγραμμα προπόνησης, να τους αναθέσετε τα ανάλογα καθήκοντα. Στο κάτω μέρος της οθόνης μπορείτε να παρακολουθείτε αναλυτικά την πρόοδο των παικτών σας με βελάκια σε κάθε κατηγορία των Attributes (τις οποίες κατηγορίες αναφέραμε προηγουμένως). Τα βελάκια αυτά εμφανίζονται, αν θελήσετε και στο προσωπικό προφίλ του κάθε ποδοσφαιριστή! Κάνοντας δηλαδή κλικ πάνω του, μπορείτε επιλέγοντας το “Show effects of training” να δείτε σε ποια στατιστικά βελτιώθηκε ή έχασε βαθμό ο ποδοσφαιριστής κατά την εβδομάδα που πέρασε.

Στο φετινό training system ενισχύεται περισσότερο και ο ρόλος του κάθε coach, μιας και στο προφίλ του μπορείτε να διακρίνετε μία προσωπική λίστα με τα δικά του player rankings. Δηλαδή λίστα στην οποία έχει βαθμολογήσει τον κάθε παίκτη της ομάδας ανάλογα με την αξία του. Σε γενικές γραμμές όπως καταλαβαίνετε, ο προπονητής έχει καλύτερη αίσθηση της εξέλιξης και της ικανότητας των παικτών του.

 
 


2D Pitch και φέτος
Στην απεικόνιση αγώνα έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις. Για παράδειγμα στο κάτω μέρος της οθόνης σας εμφανίζονται οπτικές ενδείξεις για κάθε περιστατικό που θα συμβεί στο παιχνίδι. Επιπλέον έχει βελτιωθεί το Artificial Intelligence, έχουν προστεθεί τα replays, η ανταπόκριση των εντολών σας καθώς και ορισμένα bugs όπως π.χ. το οφ-σάιντ στο CM4. Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι ότι το 2D Pitch εμφανίζεται κάθε φορά διαφορετικό, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εκτός από χορτάρι θα τύχει να παίξετε και σε γήπεδα με λάσπη, χιόνι κτλ. με ότι αυτό συνεπάγεται στην εξέλιξη του αγώνα (π.χ. να γλιστρήσει παίκτης ή μία μπάλα από τα χέρια του τερματοφύλακα κτλ.) Δεν λείπουν όμως και τα λάθη στο 2D Pitch όπως οι αλλόκοτες αντιδράσεις των τερματοφυλάκων που δέχονται αστεία γκολ ή στο ελεύθερο, δίνουν πάσα σε συμπαίκτη μέσα στην περιοχή (άρα σφυρίζεται έμμεσο). Κατόπιν αυτοί είναι αναμενόμενο για τους GKs, όταν δεν έχουν ακουμπήσει την μπάλα σε ορισμένους αγώνες να αποδίδουν 5 και 6. Προφανώς η SI τους έχει μουτζώσει! Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στο 2D Pitch είναι ότι φέτος χάνονται ακόμα περισσότερα τετ-α-τετ, τόσα ώστε να σας σπάνε τα νεύρα όσο δεν παίρνει! Ή οι παίκτες κάνουν πολλά μακρινά σουτ (χωρίς να τους το ζητήσετε) στα οποία αστοχούν. Επιπλέον, αν στην τρέχουσα φάση μπει γκολ κι εσείς πατήσετε στο “Tactics”, λυπούμαστε αλλά θα την χάσετε! Τουλάχιστον θα χάσετε και τις επαναλαμβανόμενες φράσεις της περιγραφής αγώνα του στυλ "Where was the finish? He looks disguised himself". Τέλος, στα λίγα θετικά του CM ‘03/’04 συγκαταλέγουμε ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε παιχνίδια και να τα δείτε με την ησυχία σας οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε.

Gameplay
Το CM ‘03/’04 έχει κληρονομήσει αρκετά δυσάρεστα χαρακτηριστικά από το CM4. Ευτυχώς το processing time έχει μειωθεί αισθητά. Ακόμη και τώρα, γίνονται δύσκολα μεταγραφές, αν κι έχει βελτιωθεί ελαφρώς το reputation της Ελλάδας. Όσον αφορά όμως την πώληση παικτών, στο Offer to clubs υπάρχουν έτοιμες λίστες ομάδων για τις ομάδες όλων των κατηγοριών της χώρας σας οπότε αυτό σας κάνει να ευελπιστείτε ότι θα αυξηθούν οι πωλήσεις σας! Γελιέστε! Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε παίκτη με τίποτα! Κι εκτός αυτού και φέτος όλες οι ομάδες σας πληρώνουν με δόσεις! (όχι σιγά μην γλιτώνατε) Κι αν θέλετε να αγοράσετε παίκτη, μπορεί να συναντήσετε και την περίπτωση bug όπου η προσφορά σας “κολλάει”, χωρίς να μπορείτε να την ακυρώσετε, οπότε και θα πρέπει να περιμένετε την λήξη συμβολαίου για να υπογράψετε τον ποδοσφαιριστή. Πέραν αυτού, ακόμα κι αν προσφέρετε δεκαπλάσιο συμβόλαιο, οι μεταγραφικοί σας στόχοι μπορεί να αποδεχτούν ανανέωση από την ομάδα τους με τα ίδια χρήματα! Μέσα σε όλα αυτά η διοίκηση της ομάδας σας στην αρχή της σεζόν μπορεί να έχει πολλαπλάσιο budget αλλά να μην σας δίνει χρήματα (το κερασάκι στην τούρτα ή “Ο νόμος του Μέρφι αν προτιμάτε”). Το πολύ καλό Physio report έχει αντικατασταθεί από ανύπαρκτες αναφορές σε τραυματισμούς παικτών σας με αποτέλεσμα να βρίσκεστε αρκετές φορές προ εκπλήξεων. Ένας λόγος παραπάνω να χρειάζεστε αυτές τις αναφορές φέτος, κι αυτό επειδή συμβαίνουν περισσότεροι ελαφριοί τραυματισμοί παικτών μέσα στον αγώνα.

Στα λίγα θετικά, πέρα από το ανανεωμένο offer to clubs και το σύστημα προπόνησης που αναφέραμε προηγουμένως, είναι και το ότι από φέτος διαλέγετε για πόσο διάστημα θα μπει ο παίκτης στη Shortlist. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις, αν δεν παρακολουθείτε παίκτες της Shortlist σας, η γραμματέας σας θα τους αφαιρέσει από την Shortlist μετά από έναν χρόνο.

 
 


Επίλογος
Και στο CM ‘03/’04, τα προβλήματα με το υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα παραμένουν σε σημαντικό βαθμό. Ποιος ο λόγος να ασχοληθείτε με το παιχνίδι; Πολύ απλά αν δεν αποκτήσατε το CM4, είναι ευκαιρία για εσάς να δείτε το CM ‘03/’04. Την τελευταία έκδοση του «κλασικού» Championship Manager της Sports Interactive. Με ένα βελτιωμένο σύστημα προπόνησης και λιγότερα bugs, μπορούμε να πούμε ότι έως ένα σημείο η SI έσωσε έστω και τελευταία στιγμή την παρτίδα. Κατά τα άλλα ένα πολύ καλό manager game και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η πρώτη επιλογή σας.

Χαρακτηριστικά CM4 (‘03/’04):
- Πάνω από 200.000 παίκτες και staff.
- 4 νέα ενεργά πρωταθλήματα.
- Αναβαθμισμένο σύστημα προπόνησης
- Περισσότερη επικοινωνία των παικτών μεταξύ τους καθώς και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ.
- Βελτιωμένη απεικόνιση αγώνα

Θετικά:
- Νέες επιλογές στις τακτικές
- Ανανεωμένο σύστημα προπόνησης
- Πλήρης επεξεργασία όλου του περιβάλλοντος του παιχνιδιού
- 2D Match engine που σας δίνει πολύ καλή αίσθηση των κινήσεων της ομάδας σας στον αγωνιστικό χώρο.

Αρνητικά:
- Δεκάδες bugs
- Πολλά προβλήματα στο Gameplay
- Υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 6
Gameplay: 6
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.5

Το Championship Manager επανήλθε δριμύτερο και θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες κολλημένους στην οθόνη. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των bugs που διαθέτει, διεκδικεί θέση στο βιβλίο Γκίνες! Σίγουρα η συγκεκριμένη έκδοση δοκιμάζει στο έπακρο τους πραγματικούς fans της σειράς.


Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0(1)
To write a review please register or
Championship Manager 4:User Review!
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0
Λίγα τα λόγια για την παιχνιδάρα της σειράς.Απλά απολαύστε το.
Να το παίξετε αν δεν το είχατε παίξει ποτε.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.5
8.1 User Score
(15 votes )
User Reviews 10
Genre: Manager Game
Developer: Sports Interactive
Publisher: Eidos
Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)
Players:
Requirements: 32MB, 300Mhz
Release Date: 28/3/2003
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification