Championship Manager

Hot
REVIEWED ON Amiga   Atari ST   PC  

Έτσι παίζουν οι πρωταθλητές!

Έτσι παίζουν οι πρωταθλητές!

Έτσι παίζουν οι πρωταθλητές!

Δύο αδέρφια από την Αγγλία, o Paul και ο Oliver Collyer, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα παιχνίδι εξομοίωσης προπονητικής. Η μόνη αξιόλογη προσπάθεια που είχε γίνει μέχρι το 1992 ήταν το Football Manager που είχε κυκλοφορήσει σε όλα τα γνωστά συστήματα της τότε εποχής (Amiga, Amstrad, Spectrum, PC κτλ.) αλλά παρά την αξιόλογη επιτυχία του, τότε θεωρούνταν ήδη ξεπερασμένο από άποψης γραφικών και λειτουργικότητας. Το 1991 οι αδερφοί Collyer άρχισαν να χτυπούν πόρτες αναζητώντας για μια εκδότρια εταιρεία που θα αναλάβει να στηρίξει το παιχνίδι τους, το Championship Manager 1 (γνωστό επί σειρά ετών ως CM). Όλες τους έκλεισαν την πόρτα (μεταξύ αυτών και η EA Sports που αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα manager games) με εξαίρεση μόνο μία! Την Domark. Το CM1 όπως το παρουσίασαν οι αδερφοί Collyer δεν μπορούσε με την αρχική του μορφή να βγει στην αγορά κι έτσι η Intelek βοήθησε σε όλο αυτό το έργο και το «σουλούπωσε» λιγάκι.

 

 


CM1 (’92/’93)
Η πρώτη έκδοση της σειράς περιλαμβάνει τυχαία ονόματα παικτών ενώ δεν χρησιμοποιούνται (λόγω έλλειψης δικαιωμάτων) και όροι από Εθνικές κατηγορίες και διοργανώσεις (όπως Premier League, FA Cup κτλ.). Ξεκινώντας, επιλέγετε τον αριθμό παικτών και στη συνέχεια την ομάδα σας. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να έχετε αποφασίσει από την αρχή αν θα παίξετε μόνοι σας ή με φίλους (μπορείτε να παίξετε μέχρι και 4 παίκτες) έτσι ώστε να έχετε την δυνατότητα να κάνετε από την αρχή μεταγραφές αλλά και να μην γίνεται ένας πανικός με εισόδους και αποχωρήσεις παικτών, που θα κάνουν και το παιχνίδι μη ρεαλιστικό. Αφού επιλέξετε αριθμό παικτών δίνετε ένας-ένας το ονοματεπώνυμό σας (δυστυχώς υπάρχει περιορισμός χαρακτήρων, επομένως αν έχετε πολύ μεγάλο όνομα ή επίθετο θα πρέπει και να το…«κόψετε» λιγάκι!) και στη συνέχεια δηλώνετε τον χαρακτήρα σας. Υπάρχουν συνολικά 10 είδη χαρακτήρων (όπως Responsible, Selfish κτλ.) και αν επιλέξετε κανέναν δύσκολο χαρακτήρα τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις αντιδράσεις των παικτών σας! Αφού επιλέξετε χαρακτήρα διαλέγετε την κατηγορία από την οποία θα ξεκινήσετε. Έτσι επιλέγετε αν θα κάνετε το παιχνίδι εύκολο ή δύσκολο αφού συνολικά υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες κι αν ξεκινήσετε από χαμηλά θα έχετε δύσκολο έργο. Η database του παιχνιδιού περιλαμβάνει τυχαία ονόματα παικτών επομένως όποτε ξεκινάτε καινούργιο παιχνίδι θα έχετε ένα τυχαίο ρόστερ, με διάφορα ονόματα παικτών τυχαίας ηλικίας, εθνικότητας κτλ. Αν έχετε σκληρό δίσκο τότε είστε τυχεροί γιατί το παιχνίδι θα φορτώσει σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν όμως τρέχετε το παιχνίδι στην έκδοση για δισκέτες τότε θα πρέπει να κάνετε αρκετή υπομονή αφού θα χρειαστούν αρκετά λεπτά ενώ μετά από αρκετά save, ο παραμικρός bad sector σε μία δισκέτα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος και να χάσετε κόπο αρκετών μηνών (για να μην μιλήσουμε για χρόνια καλύτερα!)

Αφού φορτώσει το παιχνίδι, θα δείτε μπροστά σας το κεντρικό μενού το οποίο αποτελείται από διάφορα μεγάλα buttons. Τα γραφικά είναι τελείως απλά, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια προπονητικής όπως το “The Manager” ή το “On The Ball” που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε αυτόν τον τομέα. Και δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα στο να αλλάξετε αυτή την εικόνα (το πολύ να αλλάξετε το Background από 2-3 που είναι διαθέσιμα!)Παρ’ όλα αυτά στην πορεία το μενού συνηθίζεται και θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ βολικό μιας και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις εντολές εύκολα και γρήγορα. Το μεγάλο πλήκτρο πάνω αριστερά θα πρέπει να το πατήσετε μόνο αφού έχετε τελειώσει με τις κινήσεις σας, που αφορούν τους παίκτες σας, μεταγραφές κτλ.

 

 


Από το μενού Club Details να δείτε τους παίκτες σας και να επιλέξετε την αποστολή για τον επόμενο αγώνα. Δηλαδή τους 11 βασικούς (Νο. 1-11) συν δύο αναπληρωματικούς (Νο.12 και Νο. 14). Κάθε παίκτης έχει στα δεξιά του ονόματός του μία ένδειξη με την θέση στην οποία αγωνίζεται. Οι θέσεις των παικτών συμβολίζονται πολύ απλά ως εξής: GK (Goalkeeper) για τους τερματοφύλακες, D (Defender) για τους αμυντικούς, M (Midfielder) για τους μέσους, A (Attacker) για τους επιθετικούς. Δίπλα στον συμβολισμό θέσης υπάρχει η πλευρά του παίκτη που μπορεί να είναι: C (Centre), R (Right), L (Left). Αν κάνετε κλικ πάνω στο όνομα του παίκτη θα δείτε τα στατιστικά του τα οποία είναι συνολικά 8 και απεικονίζονται στην κλίμακα του 20. Για να ορίσετε την καλύτερη δυνατή εντεκάδα για την ομάδα σας θα πρέπει να δείτε και ποιοι παίκτες είναι καλύτεροι σε κάθε θέση. Αν κάνετε κλικ λοιπόν στο όνομα του κάθε παίκτη τότε θα δείτε τα στατιστικά του τα οποία είναι τα εξής: Passing, Tackling, Pace (ταχύτητα), Heading (κεφαλιά), Flair (ικανότητα να κάνει αναπάντεχα πράγματα), Creativity (ικανότητα στο να δημιουργεί φάσεις), Stamina (αντοχή), Influence (επιρροή, όσο υψηλότερη τόσο ικανότερος για αρχηγός).

 

 


Για να βάλετε αριθμό φανέλας σε έναν παίκτη σας κάνετε πρώτα κλικ στον αριθμό και μετά πάνω στο όνομα του παίκτη. Για να δείτε την διάταξή του στο γήπεδο κάνετε κλικ στο “Tactics”. Καταρχάς ο αριθμός 1 είναι πάντοτε για τους τερματοφύλακες. Από εκεί και πέρα, στο 4-4-2 που υπάρχει ως αρχικό σύστημα (και είναι το πιο συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο) το 2 είναι για τον DR, 3 για DL, 4 και 5 για τους DC, 11 για ML, 7 για MR, 6 και 8 για MC και τέλος, 9 και 10 για τους A C. Επίσης υπάρχουν και συνδυασμοί θέσεων και πλευρών. Δηλαδή ένας DM LC μπορεί να παίξει κεντρικός αμυντικός, αριστερά στην άμυνα, κεντρικός μέσος ή αριστερός μέσος. Ένας MA RC μπορεί να παίξει κεντρικός μέσος, δεξιός μέσος, κεντρικός επιθετικός και δεξιός επιθετικός. Ένας D RLC μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Αν βάλετε λοιπόν έναν παίκτη σε λάθος θέση τότε μην περιμένετε να αποδώσει αυτό που πρέπει. Αφού επιλέγετε τους παίκτες σας θα πρέπει (πριν ακόμα ξεκινήσετε να παίζετε τα φιλικά προετοιμασίας) να κοιτάξετε να πουλήσετε αυτούς τους οποίους δεν χρειάζεστε (οι οποίοι θα είναι κατώτερης ικανότητας ή προχωρημένης ηλικίας –30+- άρα μπορείτε να βρείτε καλύτερους σε νεότερη ηλικία). Από το “Sta” (Status) μπορείτε να πουλήσετε τον παίκτης ας ή να τον κάνετε μη διαθέσιμο για μεταγραφή (αυτό μπορεί να γίνει με τα αστέρια σας τα οποία δεν θέλετε να πουλήσετε). Ακόμη μπορείτε να τον ασφαλίσετε, έτσι ώστε σε περίπτωση τραυματισμού η ασφαλιστική εταιρεία να πληρώσει τα έξοδα αποθεραπείας ή να του ρίξετε πρόστιμο για κακή απόδοση, αποβολή σε αγώνα κτλ. Τέλος, κάτι που αξίζει αναφοράς είναι ότι το παιχνίδι σας επιτρέπει να έχετε στην ομάδα σας μέχρι 26 παίκτες. Αν φτάσετε το όριο τότε θα πρέπει πρώτα να πουλήσετε παίκτη πριν αγοράσετε κάποιον άλλο. Βεβαίως ορισμένοι παίκτες σε προχωρημένη ηλικία αποσύρονται (ανάλογα με το αν τους χρησιμοποιείτε, τους έχετε στη λίστα για πούλημα κτλ.) και γι’ αυτό τον λόγο το παιχνίδι κάθε χρόνο δημιουργεί καινούργιους παίκτες, κυρίως από τις ακαδημίες μικρότερων συλλόγων.

 

 


Για να αγοράσετε παίκτη υπάρχουν δύο τρόποι. Ή θα πάτε στο “Club Details” και θα αναζητήσετε έναν σύλλογο για να αγοράσετε παίκτη από εκεί ή μέσω του μενού Player Search θα ψάξετε παίκτη με βάση τα κριτήριά σας. Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε τερματοφύλακα, αμυντικό, μέσο ή επιθετικό, αναζήτηση με βάση τα στατιστικά του παίκτη, την τιμή του, την ηλικία του κτλ. Σε μερικές περιπτώσεις οι πολύ καλοί παίκτες μπορεί να μην πωλούνται από τις ομάδες τους ή να μην θέλουν να έρθουν στην ομάδα σας αν την θεωρούν κατώτερη από αυτή στην οποία αγωνίζονται. Στην δεύτερη περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά από το να δουλέψετε για να κάνετε τον σύλλογό σας καλύτερο και πιο επιθυμητό για τους παίκτες αυτούς. Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να κάνετε υπομονή έως ότου η ομάδα επιτρέψει μεταγραφή στον παίκτη (αν ένας παίκτης δυσαρεστηθεί τότε μπορεί να ζητήσει και ο ίδιος μεταγραφή). Σε γενικές γραμμές το Player Search είναι αρκετά βολικό, αν και δεν υπάρχει επιλογή για αναζήτηση με βάση το όνομα παίκτη. Όποιος παίκτης σας ενδιαφέρει μπορεί να τοποθετηθεί στην λίστα παικτών σας (την λεγόμενη “Shortlist”) έτσι ώστε οποιαδήποτε στιγμή μια ομάδα των πλησιάσει, να ενημερωθείτε και να πράξετε αναλόγως (το ποιες ομάδες ενδιαφέρονται μπορείτε να το δείτε στο προφίλ του παίκτη και συγκεκριμένα στο κάτω μέρος της οθόνης). Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για να μην σας ξεφεύγει ο παραμικρός παίκτης που έχετε βάλει στο μάτι. Η Shortlist σας επιτρέπει να παρακολουθείτε μέχρι και 15 παίκτες.

 

 


Πέρα από τις συνηθισμένες επιλογές που βρίσκουμε στα μέχρι τώρα Manager Games, το Championship Manager εισάγει μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε πολλούς τομείς. Καταρχάς μπορείτε να επιλέξετε το Staff με το οποίο θα δουλέψετε. Από το Club Details της ομάδας στην οθόνη “Staf” μπορείτε να δείτε όλο το προπονητικό τιμ της ομάδας σας (εσείς ξεκινάτε σε ηλικία 35 ετών). Κάτω απ’ το όνομα του κάθε μέλους μπορείτε να δείτε και την ικανότητά του (Ability) κι αν δεν σας καλύπτει μπορείτε να τον απολύσετε και να τον αντικαταστήσετε. Φροντίστε μόνο να αντικαταστήσετε τον Team Coach με έναν άλλο Team Coach, τον Scout με Scout και τον Physio με Physio. Και βέβαια η ικανότητα του καινούργιου να είναι καλύτερη από αυτή του προηγούμενου. Εκτός από αλλαγές στο Staff μπορείτε να κάνετε και αλλαγές τακτικής από το μενού “Tact”. Μπορείτε από το υπομενού “Tactic” να επιλέξετε την τακτική της ομάδας σας (4-4-2, 4-2-4, 5-3-2 με λίμπερο ή χωρίς, 4-3-2, 5-2-3 και 4-5-1 τα συστήματα που προτείνονται) ενώ από το υπομενού “Style” το στυλ παιχνιδιού της ομάδας σας (με αντεπιθέσεις ή σέντρες κτλ. Συνολικά υπάρχουν πέντε διαφορετικά στυλ).

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των Managers!

Κι αφού ορίσετε όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες, έφτασε η ώρα να κάτσετε επιτέλους στον πάγκο του προπονητή και να απολαύσετε την ομάδα σας! Στο ξεκίνημα της σεζόν θα παίζετε διάφορα φιλικά έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσετε τους παίκτες σας. Μετά από τέσσερα φιλικά ξεκινάνε οι αγωνιστικές σας υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα και αργότερα στο κύπελλο (League Cup και FA Cup). Πριν το παιχνίδι, σας εμφανίζεται και πάλι η οθόνη επιλογής παικτών όπου τσεκάρετε αλλαγές τις τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα μπορεί ένας παίκτης να είναι τραυματίας ή τιμωρημένος επειδή δέχτηκε κόκκινη κάρτα στο προηγούμενο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί και θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε με κάποιον άλλο. Αφού ορίσετε τους παίκτες που θα αγωνιστούν (και τους δύο αναπληρωματικούς) ξεκινάτε τον αγώνα. Προς μεγάλη σας απογοήτευση πιθανόν να παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει απεικόνιση αγώνα, έστω με κάποιο υποτυπώδες είδος γραφικών, παρά μόνο περιγραφή των κυριότερων φάσεων και ένδειξη για την υπεροχή της άμυνας, του κέντρου και της επίθεσης της κάθε ομάδας. Θεωρητικά ίσως κάτι τέτοιο να σας ξενερώσει όμως πρακτικά θα διαπιστώσετε ότι στόχος του παιχνιδιού είναι να κατανοήσετε την απόδοση των παικτών σας (και να βάλετε βέβαια και λίγο την φαντασία σας να δουλέψει). Πατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μπορείτε να δείτε τα Ratings (αποδόσεις) των παικτών των δύο ομάδων, με άριστα το 10. Συνήθως το 7 είναι καλός βαθμος, το 6 σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί και καλύτερα, από 5 και κάτω είναι κακή απόδοση ενώ όταν βλέπετε από 8 και πάνω, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος παίκτης παίζει πολύ καλή μπάλα την δεδομένη στιγμή. 10 θα δείτε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (π.χ. αν ένας επιθετικός σας πετύχει χατ-τρικ) και είναι απόδοση την οποία συνήθως πιάνουν οι μεγάλοι παίκτες.

 

 


Αφού τελειώνει ο κάθε αγώνας από το μενού “View Tables” θα μπορείτε κάθε φορά να βλέπετε την θέση σας στην βαθμολογία. Μην ξεχνάτε ότι οι τρεις τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται κατηγορία (φαίνεται άλλωστε από την διαχωριστική γραμμή) και αν βρεθείτε σε τέτοια θέση τότε το πιο πιθανό είναι να σας έχουν απολύσει πριν καν λήξει η σεζόν (κάτι το οποίο σας απευχόμαστε!) Οπότε ή θα πρέπει να κάνετε αίτηση πρόσληψης σε άλλη ομάδα που ψάχνει προπονητή ή (αν όλες οι ομάδες έχουν προπονητές) να περιμένετε να ελευθερωθεί κάποια θέση. Συνήθως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι περισσότεροι χρήστες ξεκινούν νέο παιχνίδι.

Αν αγωνίζεστε από την 2η κατηγορία και κάτω και το τέλος της σεζόν σας βρει στις πρώτες δύο θέσεις της βαθμολογίας, τότε ανεβαίνετε απευθείας κατηγορία. Οι επόμενες τέσσερις θέσεις οδηγούν σε μπαράζ, από τα οποία μόνο μία εκ των τεσσάρων ομάδων ανεβαίνει κατηγορία. Αν όμως αγωνίζεστε στην 1η κατηγορία και τερματίσετε πρώτος (κάτι το οποίο σας ευχόμαστε) τότε συγχαρητήρια, μόλις γίνατε πρωταθλητής! Και θα έχετε μάλιστα την ευκαιρία να αποδείξετε την αξία σας στο Champions League, αντιμετωπίζοντας δυνατούς αντιπάλους. Η δεύτερη θέση οδηγεί στο κύπελλο Uefa, ενώ ο κυπελλούχος Αγγλίας οδηγείτε στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Αν στα ευρωπαϊκά κύπελλα συναντήσετε και ελληνικές ομάδες τότε μην τις λυπηθείτε! Με τον καιρό κι όσο το Board (διοίκηση) είναι ευχαριστημένο μαζί σας, ανεβαίνει το Reputation σας ως προπονητής, κι έτσι μπορείτε να γίνετε περιζήτητοι στους Αγγλικούς συλλόγους ενώ στο τέλος κάθε σεζόν διοίκηση κατά περιόδους επεκτείνει το γήπεδό σας φέρνοντας έτσι σε κάθε αγωνιστική περισσότερα έσοδα στον σύλλογο.

 

 


CM1 ’93/’94
Η πρώτη έκδοση της σειράς δεν άκουσε και τα καλύτερα σχόλια από τα τότε Reviews των περιοδικών στην Αγγλία. Κυρίως λόγω της database αλλά και από το γενικότερο περιβάλλον του παιχνιδιού. Οι αδερφοί Collyer κατάφεραν όμως να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα πραγματικών ονομάτων των παικτών και η αρχή έγινε από το CM ‘93/’94, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα update της προηγούμενης έκδοσης που περιέχει αρκετές επιπλέον επιλογές. Πλέον μπορείτε να απολαύσετε Giggs, Schmeichel και Cantona στην Manchester United, Shearer στην Blackburn, Quinn στην City, McManaman στην Liverpool και γενικότερα τα αστέρια της τότε εποχής. Επιπλέον οι κατηγορίες χωρίζονται σε “FA Premier” καθώς και σε Div One, Div Two και Div Three. Όλες βεβαίως έχουν τις ομάδες στην σωστή τους θέση και δεν μπορείτε πλέον να επιλέξετε εσείς την κατηγορία από την οποία θα ξεκινήσετε (αξίζει να αναφέρουμε ότι την σεζόν ‘93/’94 η Newcastle βρισκόταν στην Division 1 και μάλιστα με τους ταλαντούχους Srnicek, Andy Cole και Lee Clark στην σύνθεσή της). Πέρα από τις τέσσερις αγγλικές κατηγορίες, το παιχνίδι για πρώτη φορά ξεφεύγει από τα σύνορα της Αγγλίας και μας επιτρέπει να κάνουμε μεταγραφή παίκτη από το εξωτερικό, επιλέγοντας από μία λίστα 10 σελίδων, οι οποίες περιέχουν ορισμένους γνωστούς αστέρες του εξωτερικού όπως οι Deschamps, Conte, Vieri καθώς και τους «δικούς μας» Στράτο Αποστολάκη και Νίκο Πλίτση (τον τελευταίο δεν τον γνωρίζω και υποθέτω ότι απλά δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους της database). Ακόμη, περιέχουν και μεγάλο αριθμό Σκωτσέζων παικτών (γιατί αν οι Βρετανοί δεν παινέψουν το σπίτι τους…). Γενικά θα λέγαμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα της database και παρατηρούμε ότι υπάρχουν σωστές πληροφορίες ακόμη και για τις πιο μικρές ομάδες της Division 3!

Πλέον στο CM1 ‘93/’94 αρχίζουμε και βλέπουμε και τις πρώτες βαθμολογίες των πραγματικών παικτών στο CM. Ο Cantona και ο Mark Hughes της Manchester United είναι ίσως η καλύτερη δυνατή επιθετική γραμμή, με τον Γάλλο λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του να θέλει συνήθως να φύγει από κάποια χρονιά και μετά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν ένας παίκτης σας δηλώσει ότι θέλει να φύγει και δείτε στο κάτω μέρος του προφίλ του, το “Expected to move abroad at the end of season”, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά αφού στο τέλος της σεζόν θα ενημερωθείτε για την ομάδα στην οποία θα πάρει ο παίκτης σας μεταγραφή. Το ποσό που θα εισπράξετε θα είναι ότι πρέπει για το ταμείο σας, αλλά ουσιαστικά της παρηγοριάς, αφού τέτοιον παίκτη ίσως να μην ξαναβρείτε στην εγχώρια αγορά. Οι νέοι παίκτες που εμφανίζονται κάθε χρονιά είναι regenerated και προέρχονται από τα reserve squad (κυρίως) μικρότερων ομάδων. Οι παίκτες αυτοί έχουν τυχαία ονόματα κι επομένως είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε ποιοι από αυτούς θα γίνουν τα μελλοντικά νέα αστέρια και να τους φέρετε στην ομάδα σας πριν το κάνουν οι αντίπαλοί σας.

 

 


Oρισμένες νέες προσθήκες, βελτιώνουν κατά πολύ το Gameplay. Όπως για παράδειγμα στις Τακτικές της ομάδας σας, όπου παρατηρούμε σε αυτή την έκδοση μία πολύ καλύτερη απεικόνιση που μοιάζει λίγο με πίνακα προπονητή στον οποίο έχει κάποιος προσθέσει μαγνητάκια με τα νούμερα των παικτών. Η απεικόνιση της τακτικής αυτή τη φορά γίνεται κάθετα, κάτι που βολεύει περισσότερο από την οριζόντια απεικόνιση που είχαμε στο CM ‘92/’93. Από τις τακτικές το Anchor Man (4-1-3-2) και το καινούργιο Support Man (4-3-1-2) σας επιτρέπουν να παίξετε 4-4-2 με καθαρό αμυντικό χαφ ή επιθετικό χαφ αντίστοιχα. Στο 1ο CM, το Anchor Man δεν τοποθετούσε τον παίκτη στη θέση του αμυντικού χαφ, απλά του έβαζε ένα βελάκι προς τα πίσω. Γενικά παρατηρούμε σε αυτή την έκδοση ότι ένας παίκτης μπορεί πλέον να παίξει και μεταξύ άμυνας και κέντρου αλλά και μεταξύ κέντρου και επίθεσης. Έτσι οι παραλλαγές των συστημάτων αυξάνονται. Ακόμη, μπορείτε λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, να ορίσετε και “Win Bonus” στην ομάδα σας, από 100 μέχρι 10.000 λίρες ανά παίκτη, κάτι που οικονομικά θα σας κοστίσει, αλλά πρακτικά θα βελτιώσει έως ένα σημείο την απόδοση των παικτών σας. Βέβαια στους ευρωπαϊκούς αγώνες όπου και φέτος οι ξένες ομάδες είναι κατά πολύ ανώτερες από εσάς, το μέγιστο bonus των 10.000 λιρών σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο!

 

 


Ορισμένα επιπλέον στοιχεία που προστέθηκαν στο παιχνίδι θα σας φανούν πολύ χρήσιμα, όπως η επιλογή για την σειρά εκτελεστών πέναλτι, η επιλογή για αγορά ή δανεισμό παίκτη, η δυνατότητα να επιλέξετε εσείς τις ομάδες με τις οποίες θα παίξετε φιλικά παιχνίδια στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά και η επιλογή για scouting σε παίκτες. Πλέον οι scouters σας μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι και 4 παίκτες της επιλογής σας (3 παίκτες + 1 νεαρός παίκτης απ’ τον youth scout) και να σας δώσουν report της απόδοσής του στον προηγούμενο αγώνα αλλά και την γνώμη τους για το αν αξίζει να τον αγοράσετε ή όχι. Επίσης έχουν προστεθεί 8 εικόνες ποδοσφαιριστών από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε όποια επιθυμείτε για φόντο. Παρατηρούμε γενικά ότι οι περισσότερες αλλαγές έχουν γίνει στον τομέα αναζήτησης παικτών, αφού πέρα από τους ξένους παίκτες, υπάρχει κι η δυνατότητα για να αγοράσετε παίκτη μέσω της Transfer List αλλά και να δείτε τις μεταγραφές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα (από ποια ομάδα σε ποια και για τι ποσό). Τέλος, μια σημαντική προσθήκη που αφορά τους αγώνες, είναι αυτή των τριών αλλαγών. Αντί για δύο αλλαγές τώρα έχετε τρεις, μία εξ αυτών είναι αυτή του τερματοφύλακα, έτσι ώστε αν ο βασικός σας GK δεν αποδίδει, τον αντικαθιστάτε με τον αναπληρωματικό ευελπιστώντας ότι θα αποδώσει καλύτερα. Προσοχή όμως γιατί και πάλι έχετε μόνο δύο αλλαγές ανά αγώνα.

Σε γενικές γραμμές το CM1 ‘93/’94 είναι σαφώς καλύτερο από τον προηγούμενη έκδοση, κυρίως λόγω της database του. Παρατηρούμε ότι το παιχνίδι δίνει έμφαση στον ρεαλισμό και παρά το γεγονός ότι διατηρεί την απεικόνιση αγώνα αυστηρά και μόνο με περιγραφή, βαθμολογίες και ποσοστά, αυτό κατά έναν περίεργο τρόπο μας αρέσει και μας εξάπτει την φαντασία. Πάρτε λοιπόν κι εσείς στα χέρια σας την αγαπημένη σας ομάδα με τους παικταράδες της και οδηγήστε την στην κορυφή. Αυτή ήταν και η πρώτη έκδοση του CM την οποία έμαθαν και αγάπησαν όλοι οι ψαγμένοι μανατζεράδες της τότε εποχής.

 

 


Χαρακτηριστικά CM1 ‘92/’93:
- Πλήρης εξομοίωση της δομής του Αγγλικού πρωταθλήματος και κυπέλλου
- Ρεαλιστικό σύστημα μεταγραφών

CM1 ’94/’95
Για πρώτη φορά το Championship Manager, πέρα από την καθιερωμένη του έκδοση με το Αγγλικό πρωτάθλημα, βγαίνει εκτός των Αγγλικών συνόρων και πλησιάζει την Ιταλική αγορά με το CM Italia (‘94/’95). Τα δύο αυτά παιχνίδια κυκλοφόρησαν ξεχωριστά και επέτρεπαν στους χρήστες να διαλέξουν ομάδα από τις τέσσερις κατηγορίες της Αγγλίας (στο CM1 ‘94/’95) ή από τις δύο κατηγορίες της Ιταλίας (στο CM Italia ‘94/’95). Με τον Roberto Baggio στο εξώφυλλο, το παιχνίδι δεν μαθεύτηκε όσο θα έπρεπε στην Ιταλία, αν και όσοι το έπαιξαν εντυπωσιάστηκαν (κυκλοφόρησε και σε έκδοση στα Ιταλικά). Το CM1 ‘94/’95 και το CM Italia είναι ακριβώς ίδιες εκδόσεις με το CM1 ‘93/’94 με την μόνη διαφορά ότι περιέχουν Updates της σεζόν ‘94/’95 (άντε και μερικές καινούργιες εικόνες για background!). Συγκεκριμένα στο Αγγλικό CM1 ‘94/’95, μπορείτε να βρείτε νέα ταλεντάκια, όπως τον Nicky Butt στην Manchester United, τον Robbie Fowler στην Liverpool κ.α. Από τους διεθνείς παίκτες έχουν αποσυρθεί οι δύο Έλληνες (Αποστολάκης και Πλίτσης) αλλά στο CM Italia υπάρχει, ίσως ο καλύτερος ξένος παίκτης που έχει περάσει από την Ελλάδα και το τότε βαρύ πυροβολικό του Παναθηναϊκού, ο αειθαλής Κριστόφ Βαζέχα! Μαζί με πάρα πολλούς ακόμη ξένους παίκτες στην πληρέστερη ίσως λίστα ξένων παικτών που είχαν δει χρήστες μέχρι τότε (Baia, Stoichkov, Nadal, Bebeto, Romario, Laudrup, Zamorano κ.α., σε σύνολο 23 σελίδων!). Ο Giancarlo Rinaldi έκανε τότε εξαιρετική δουλειά στον τομέα της έρευνας αφού συμπεριέλαβε τους σημαντικότερους παίκτες της τότε εποχής σε ένα manager game. Άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και μέσω του μενού “Foreign Players” έβαλε όχι μόνο ξένους παίκτες αλλά και παίκτες από τις Serie-C1A και Serie-C1B. Έτσι, οι αδερφοί Collyer για πρώτη φορά το έργο τους να επεκτείνεται και εκτός συνόρων.

Χαρακτηριστικά CM1 ‘93/’94, CM1 ‘94/’95:
- Πραγματικά ονόματα παικτών
- Δυνατότητα για διεθνείς μεταγραφές από το εξωτερικό
- Ανανεωμένο σύστημα τακτικών
- Reserve Squads
- Manager History


Θετικά:
- Τακτικές με εις βάθος εντολές
- Ρεαλιστικό σύστημα ειδήσεων και τραυματισμών
- Παιχνίδι που αντέχει στο χρόνο και με το οποίο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί για αρκετό καιρό, μόνος του ή κόντρα σε άλλους 3 φίλους-μανατζεράδες. Κατά ένα περίεργο τρόπο κολλάς απίστευτα!
- Καλοδουλεμένο σύστημα μεταγραφών
- Οι πληροφορίες παικτών έχουν μεγάλη ακρίβεια

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτα γραφικά και ήχος
- Δεν υπάρχει προπόνηση ομάδας και αναζήτηση με βάση το όνομα του παίκτη

Βαθμολογία
Γραφικά: 3
Ήχος: 1
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 8

Παιχνίδι με υψηλότατο βαθμό εθισμού!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
7.27 User Score
(15 votes )
User Reviews 0
Genre: Manager Game
Developer: Paul και Oliver Collyer, Intelek
Publisher: Domark
Διάθεση:
Players:
Requirements: -
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: CM1 92/93 1/9/1992 (Amiga, PC, Atari ST) , CM1 ‘93/’94 - 17/09/1993 (Amiga, PC) , CM1 94/95 - 15/9/1994
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Chivalry 2   (8)
10
The Riftbreaker   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification