Warhammer 40,000: Rogue Trader

Hot
Το πρώτο CRPG με θέμα το Warhammer 40K είναι αριστούργημα.

Το πρώτο CRPG με θέμα το Warhammer 40K είναι αριστούργημα.

Το πρώτο CRPG με θέμα το Warhammer 40K είναι αριστούργημα.

Το 2016 ξεπήδησε από την Κύπρο ένα gaming στούντιο που έμελλε να συγκαταλεγεί στα πιο αγαπημένα της βιομηχανίας, από τον πρώτο του κιόλας τίτλο, ένα καθ’όλα κολοσιαίο κατόρθωμα. Ο λόγος για την Owlcat Games η οποία μας προσέφερε το 2018 το Pahtfinder: Kingmaker, για πολλούς το καλύτερο CRPG της τελευταίας 20ετίας. Δημιουργημένη από βετεράνους της βιομηχανίας με πολύ μεράκι και μεγάλο έρωτα προς το είδος των Roleplaying Games, η Owlcat Games έχει κερδίσει ήδη τον θαυμασμό αλλά και την αμέριστη προσοχή μας προς κάθε νέο τίτλο πάνω στον οποίο επενδύει το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό της. Ο ντόρος και η πώρωση που μας έπιασε παίζοντας Baldur’s Gate 3 και Starfield κατάφεραν να αποκρύψουν την ανάπτυξη του Warhammer 40,000: Rogue Trader από την, μόνιμα ευρισκόμενη σε επιφυλακή, αντίληψή μας αλλά αυτό δεν έμελλε να κρατήσει πολύ.

Θέλετε ο τίτλος που φέρει το όνομα ενός από τα πιο αγαπημένα σύμπαντα του φανταστικού, θέλετε η δίκαια κερδισμένη, φήμη της Owlcat Games, έστρεψε τελικά την προσοχή μας στο Warhammer 40,000: Rogue Trader. Μόλις το προμηθευτήκαμε από την αγαπητή μας Owlcat και το φορτώσαμε στο PC μας, οι βαρύγδουποι τίτλοι που προαναφέραμε καθώς και ένας αριθμός παλιότερων τίτλων που είχαμε αρχίσει να ξεσκονίζουμε, έγιναν καπνός από το Steam μας και μόνο το Rogue Trader παρέμεινε. Είστε έτοιμοι να δούμε το γιατί;

Ο έμπορος του πολέμου
Το Warhammer 40,000: Rogue Trader ασχολείται με μια σταδιοδρομία του Warhammer 40K σύμπαντος η οποία δεν μας απασχόλησε ποτέ στο παρελθόν σε ψηφιακή μορφή. Εμφανίστηκε στην roleplay διάσταση του Warhammer 40K μόλις το 2009 και επικεντρώνεται στις περιπέτειες ενός Rogue Trader. Το εν λόγω “επάγγελμα” ακούγεται τυχοδιωκτικό, ένα είδος πειρατή του διαστήματος που εμπορεύεται αγαθά και συγκρούεται με όποιον μπαίνει εμπόδιο στην αέναη πάλη του για περισσότερο κέρδος. Στην πραγματικότητα, ο Rogue Trader είναι ένας Τιτάνας του εμπορίου, ο επικεφαλής μιας εμπορικής δυναστείας με τεράστια προνόμια δωσμένα από τον ίδιο τον Θεό – Αυτοκράτορα της ανθρωπότητας. Οι Rogue Trader διαδέχονται ο ένας τον άλλο κληρονομικά και εκπαιδεύονται όλη τους την ζωή για να αναλάβουν τον θεάρεστο ρόλο τους.

Ο Rogue Trader είναι ο πιονιέρος που ταξιδεύει στα αχαρτογράφητα όρια του Γαλαξία και του Σύμπαντος, επεκτείνοντας την εξουσία του Θεού – Αυτοκράτορα και της Ανθρωπότητας με πολεμικά ή εμπορικά μέσα. Ο Rogue Trader έχει την εξουσία να ταξιδέψει εκτός των ορίων της Αυτοκρατορίας του Ανθρώπου, συνάπτοντας εμπορικές σχέσεις με άλλες εξωγήινες φυλές, κατακτώντας και προσαρτώντας νέα εδάφη και εξοντώντας οποιονδήποτε θεωρήσει ότι εναντιώνεται στον Θεό – Αυτοκράτορα. Εξερευνητής, έμπορος και κατακτητής λοιπόν είναι ο ρόλος που αναλαμβάνετε παίζοντας τον διάδοχο της δυναστείας von Valancius στην προσπάθεια του να αλωνίσει το σύστημα Koronus Expanse, μια σχετικά αχαρτογράφητη περιοχή γεμάτη εξωγήινους, παρανόμους, αιρετικούς και πράκτορες του Χάους.

Θα ξορκίσουμε την ανομία και το χάος σε αυτό το σύστημα
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Warhammer 40,000: Rogue Trader που το τοποθετούν στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων βιντεοπαιχνιδιών για τον τίτλο του αριστουργήματος, το σενάριο και η πολυπλοκότητα των κανόνων και των game mechanics του. Από την τεράστια εισαγωγή του με τις ίντριγκες, τα δράματα και τις προδοσίες που αποκαλύπτονται σε κάθε βήμα, νιώθετε ολοζώντανο τον κόσμο του Warhammer 40,000 γύρω σας, ειδικά αν έχετε εντρυφήσει σε αυτόν στο παρελθόν.

Οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων επαγγελμάτων, η θρησκευτική πίστη και ο φανατισμός, η καταπίεση, το έγκλημα, η λατρεία απέναντι στην τεχνολογία, η διαβρωτική επίδραση των σκοτεινών δυνάμεων πάνω στα πάντα αλλά και το ένδοξο μεγαλείο της αυτοκρατορίας του ανθρώπου, αποτυπώνονται σε κάθε γραμμή διαλόγου. Οι διάλογοι έχουν την ποιότητα ενός Planescape: Torment, τουτέστιν τους καταβροχθίζετε με βουλιμία μαζί με τις περιγραφές που τους διανθίζουν, νιώθοντας ότι διαβάζετε ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα που βασίζεται στο Warhammer 40,000. Η λογοτεχνική και η αφηγηματική αξία των “σεντονιών” των διαλόγων είναι το πρώτο επίπεδο απόλαυσης που σας χαρίζουν, με το επόμενο να είναι οι επιλογές που κρύβονται πίσω από αυτές.

Οι companions αλλά και όλα τα άτομα που υπηρετούν την εμπορική σας δυναστεία, διαθέτουν βούληση, αρχές, αξίες και επιδιώξεις οι οποίες εξυπηρετούνται ή πλήττωνται από τις αποφάσεις σας. Κάθε ασήμαντη φαινομενικά απόφαση αλλάζει την πορεία της ιστορίας, την συμπεριφορά των άλλων απέναντι στον Rogue Trader σας και τα γεγονότα που θα βιώσετε στην εξέλιξη της περιπέτειας. Το σενάριο έχει πολλές στροφές και η γενική εικόνα αργεί αρκετά να αποκαλυφθεί αλλά όταν αυτό συμβαίνει, όλα τα κομμάτια του αφηγηματικού παζλ τοποθετούνται στην θέση τους με εσάς να ξεσπάτε σε επιφωνήματα και σχολιασμό τύπου “ααα, μάλιστα, τώρα κατάλαβα γιατί έγινε αυτό, εκείνο και το άλλο”.

Μια συνηθισμένη “ασθένεια” που συναντούμε σε πολλά RPGs, κυρίως όσα έχουν και την λέξη Action στην περιγραφή του είδους τους, είναι οι ανούσιες αποστολές στις οποίες καλείστε να συμμετάσχετε με κάποιο αδιάφορο πρόσχημα για να εμπλακείτε σε μάχη, να ανεβείτε επίπεδα ξεπαστρεύοντας κόσμο και να γεμίσετε τις τσέπες σας με πλιάτσικο. Στο Warhammer 40,000: Rogue Trader δεν θα συναντήσετε ούτε μια αποστολή η οποία να μην έχει πραγματική ουσία, να μην σας αναγκάσει να προσαρμόσετε τις πολεμικές τακτικές σας στις συνθήκες της και, φυσικά, να μην σας φέρει αντιμέτωπους με σοβαρά ηθικά διλήμματα.

Warhammer 40,000 σημαίνει ολοκληρωτικός πόλεμος συνεπώς ο αγώνας σας ενάντια στις δυνάμεις του αντιπάλου είναι συνεχής και αδυσώπητος. Προερχόμενος από το καταπληκτικό και εύκολα διαχειρίσιμο περιβάλλον μάχης του Baldur’s Gate 3, έφαγα λίγη... φρίκη στην προσπάθειά μου να χειριστώ την turn – based πολυπλοκότητα του Rogue Trader. Η κάλυψη των μαχητών στα κατάλληλα σημεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην τελειώνει κάθε μάχη με πτώματα από το στρατόπεδό μου, ασχέτως αν δεν υπάρχει ουσιαστικά θάνατος και έχετε την δυνατότητα να θεραπεύσετε τους πεσόντες με medikit και επιστρέφοντας στο voidship σας.

Ένα τεράστιο άλμα στην καθιέρωση του Warhammer 40,000 ως κορυφαίας πηγής έμπνευσης για video games

Η απόσταση από τους εχθρούς αλλά και μεταξύ των πολεμιστών σας, το αν θα σημαδεύσετε συγκεκριμένο στόχο ή θα ραντίσετε με πυρά μια κατεύθυνση χτυπώντας πολλούς στόχους, τα όπλα και τα skills που θα χρησιμοποιήσετε, η προσεκτική δαπάνη των action points, τα πάντα παίζουν ρόλο στην επιβίωση σε κάθε μάχη. Αναμφίβολα τα εφέ μάχης του Baldur’s Gate 3 είναι απολαυστικότερα από τα σκοτεινά “πυροτεχνήματα” του Warhammer 40,000: Rogue Trader, εντούτοις η αργή κίνηση όταν τα πυρά σας μετατρέπουν σε κιμά τους εχθρούς και οι υπερφυσικές δυνάμεις των Psykers θα σας προσφέρουν πλούσιες αισθητικές απολαύσεις.

Κοκτέιλ χαρακτηριστικών για την δημιουργία υπερστρατιωτών
Κατέστησα ήδη ξεκάθαρο ότι το Warhammer 40,000: Rogue Trader είναι η χαρά των βιβλιοφάγων και γενικά των παθιασμένων αναγνωστών και δεν πρέπει να το πλησιάσει όποιος δεν αρέσκεται στα κείμενα ή έχει πρόβλημα στο να εστιάσει την προσοχή του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το σύστημα ανάπτυξης των χαρακτήρων είναι ένας τομέας που απαιτεί συστηματικό διάβασμα και αμέριστη προσοχή έως ότου καταλάβετε ακριβώς τι κάνει κάθε ability, ποιο αρχέτυπο σας ταιριάζει και πως θα μπορέσετε να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα των μαχητών σας.

Άπειρες περιγραφές με hyperlinks – παραπομπές σε άρθρα της τεράστιας βάσης δεδομένων του παιχνιδιού σας αναγκάζουν να δαπανήσετε πολύ ώρα μελέτης μέχρι να κατανοήσετε την συνέργεια μεταξύ των abilities και των αρχέτυπων και να καταλήξετε στα ωφελιμότερα για τους στόχους σας. Η παρουσία διαφορετικών αρχετύπων είναι το κλειδί για την νίκη. Η ομάδα σας θα έχει πανίσχυρους ranged και melee πολεμιστές, psykers για να σαρώνουν με τα abilities τους μεγάλες εκτάσεις του πεδίου μάχης και αξιωματικούς οι οποίοι θα ενδυναμώνουν τους υπολοίπους και θα τους χαρίζουν πρόσθετες κινήσεις.

Προτείνω, πριν δημιουργήσετε κάποιον χαρακτήρα, να διαβάσετε πολύ καλά όλες τις επιλογές που διαθέτετε, ακόμα και να μελετήσετε διαδικτυακές προτάσεις για συγκεκριμένα builds. Ο λόγος είναι απλός: έχετε ανά πάσα ώρα και στιγμή την ικανότητα να κάνετε respec και τον βασικό χαρακτήρα και τους companions σας όμως, οι επιλογές για την καταγωγή του αλλά και το βασικό αρχέτυπο, δεν αλλάζουν. Η μάχη δεν εξαντλείται στις επίγειες συγκρούσεις αλλά επεκτείνεται και στο διάστημα με το voidship σας να δίνει αστρομαχίες οι οποίες κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ναυμαχίες του διαστήματος με την έμφαση που δίνουν στην τοποθέτηση των διαστημοπλοίων και στις μανούβρες.

Το σύστημα των πεποιθήσεων (convictions) είναι ένας εξαιρετικός μηχανισμός ενδυνάμωσης του Rogue Trader σας αλλά και ένας τρόπος για να υποδυθείτε ρεαλιστικά τον χαρακτήρα, να παίξετε με γνώμονα τις πραγματικές αρχές και αξίες σας. Ανάλογα με τις επιλογές και τις πράξεις του ο Rogue Trader μπορεί να είναι ένας δογματικός ηγέτης αφοσιωμένος στους νόμους και τις διδαχές του Θεού - Αυτοκράτορα της ανθρωπότητας, ένας λάτρης του Χάους και των σκοτεινών δυνάμεων ή ένας υπερασπιστής της ανθρωπότητας, ένας ανθρωπιστής που δεν ακολουθεί καποιο δόγμα. Ανάλογα με την πορεία που θα του δώσετε, ο χαρακτήρας κερδίζει ειδικά abilities τα οποία προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα στις επερχόμενες μάχες καθώς και εναλλακτικούς διαλόγους.

Τόσα δίνω, πόσα θες;
Trader σημαίνει έμπορος στα αγγλικά συνεπώς ο Rogue Trader σας δεν θα μπορούσε να μην ασχολείται και με το εμπόριο, μεταξύ των άλλων και πιο βίαιων δραστηριοτήτων του. Στο σύμπαν του Warhammer 40,000: Rogue Trader υπάρχουν πέντε πανίσχυρες φατρίες οι οποίες είναι πρόθυμες να συναλλαγούν μαζί σας, με το αζημίωτο φυσικά. Το καταραμένο χρήμα που κυριαρχεί στον πραγματικό κόσμο υφίσταται μεν στο Warhammer 40,000 όμως ένας RogueTrader, ένας βασιλιάς του εμπορίου, είναι τόσο πλούσιος ώστε δεν το χρησιμοποιεί καθόλου, αντίθετα συναλλάσεται κυρίως με μια τεράστια γκάμα αγαθών.

Πουλώντας το φορτίο που συσσωρεύετε από αποστολή σε αποστολή στα αμπάρια του voidship σας σε κάποια από τις φατρίες, αφενός ανεβάζετε το reputation (φήμη) που έχετε σε αυτή και, αφετέρου, δυναμώνετε αργά αλλά σταθερά (παράλληλα με τις αποφάσεις σας σε συγκεκριμένες περιστάσεις) και τον παράγοντα κέρδους (profit factor) που καθορίζει την ποιότητα των εμπορευμάτων που δύνανται να σας προμηθεύσουν οι υπόλοιπες φατρίες. Σύντομα θα δείτε τις πειρατικές, αντάρτικες, αιρετικές και αυτοκρατορικές φατρίες να σας προμηθεύουν πανίσχυρο οπλισμό, καθιστώντας τις εμπορικές σας δραστηριότητες πολύ χρήσιμες και επικερδείς. Το profit factor επηρεάζεται σημαντικά και από την διαχείριση των αποικιών που ενσωματώνετε στην εμπορική σας αυτοκρατορία. Μιλάμε για συναρπαστική διαχείριση πόρων κατά την οποία λαμβάνετε αποφάσεις ανάπτυξης σε μια σειρά από πλανήτες, επηρεάζοντας άμεσα την εξέλιξή τους και δρέποντας τους καρπούς της επιτυχίας ή της αποτυχίας των επιλογών σας.

Γνωρίζοντας η Owlcat Games την σοβαρή μελέτη που απαιτεί η εκμάθηση του gameplay και την αυξημένη δυσκολία, σας προσφέρει απόλυτο έλεγχο πάνω σε όλα τα χαρακτηριστικά του επιπέδου δυσκολίας. Ανά πάσα στιγμή, όποτε και αν σας δυσκολέψει το οτιδήποτε, ανεβοκατεβάζετε ένα σωρό δείκτες και διευκολύνετε κατά πολύ την πρόοδό σας, δίχως να χρειάζεται να παίζετε μόνιμα σε χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας. Επίσης, επειδή το να δώσετε τα σωστά skills στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνάμεις του εκάστοτε χαρακτήρα είναι σχεδόν απίθανο αν δεν κάνετε τις απαραίτητες δοκιμές, μιλώντας στον σχετικό χαρακτήρα στο voidship σας, κάνετε reset στο skill tree οποιουδήποτε χαρακτήρα και το φτιάχνετε από την αρχή μέχρι να ικανοποιηθείτε από το αποτέλεσμα.

Η τεχνικη διάσταση του Warhammer 40,000: Rogue Trader είναι πιθανό να απογοητεύσει όσους περίμεναν γραφικά και cinematics επιπέδου Baldur’s Gate 3, εντούτοις, τα animations και η λεπτομέρεια σε όλα τα περιβάλλοντα και τις περιοχές κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν λείπουν τα bugs από τις πολύ προχωρημένες περιοχές του παιχνιδιού αλλά κανένα δεν πρόκειται να σας εμποδίσει είτε να το τερματίσετε, είτε να αποκτήσετε όλα τα πολυπόθητα Steam achievements.

 

 

Το μεγαλειώδες και καθολικό voice acting που προσφέρει το Baldur’s Gate 3 εδώ είναι περιορισμένο σε συγκεκριμένες περιστάσεις οι οποίες δεν παύουν να είναι πολυάριθμες και εξίσου απολαυστικές όμως. Η μουσική επένδυση με τις ψαλμωδίες και την επικότητά της μας συντροφεύει σχεδόν σε κάθε περίσταση και μας κάνει να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε μόνιμα σε κάποιον ναό που δοξολογεί τον Θεό -Αυτοκράτορα της ανθρωπότητας.

Νωρίς, πολύ νωρίς
To Warhammer 40,000: Rogue Trader δείχνει ότι η Owlcat Games έχει τα προσόντα να πρωταγωνιστήσει, απλά σαφώς και απευθύνεται κυρίως στους Hardcore RPGάδες. Οι νεότεροι θα βρουν δυσκολίες στο χειρισμό, ενώ θα κουραστούν αρκετά στο θέμα του σεναρίου. Πάντως οι fans του Warhammer θα το εκτιμήσουν, αρκεί να...παραβλέψουν τα linear χαρακτηριστικά του.


Το Warhammer 40,000: Rogue Trader μπορεί να είναι κατώτερο σε production values σε σχέση με άλλα RPG, ωστόσο είναι ικανό να προσφέρει υψηλή διάρκεια και αρκετά εθιστικό gameplay. Ειδικά αν έχετε τερματίσει το Baldur's Gate 3, τότε σίγουρα μπορεί να αποτελέσει τον επόμενό σας σταθμό.

Θετικά:
- Καταπληκτικό σενάριο, διάλογοι και ηθικές επιλογές
- Φανταστικό σύστημα ανάπτυξης χαρακτήρων με δυνατότητα respec
- Εθιστικό σύστημα μάχης σε έδαφος και διάστημα
- Ποικιλία αποστολών, εχθρών και πεδίων δράσης
- Υψηλή διάρκεια
- Απόλυτα customizable επίπεδο δυσκολίας

Αρνητικά:
- Linear και προβλέψιμο σε αρκετούς τομείς
- Το σύστημα μάχης είναι περίπλοκο και δύσκολο για τους μη μυημένους
- Η υπερ-ανάλυση σε ορισμένα σημεία του σεναρίου και το πολύ κείμενο
- Ποιοτικό αλλά περιορισμένο voice acting
- Γραφικά κατώτερα του μεγάλου ανταγωνιστή Baldur’s Gate 3

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Ένα ακόμη "κρυφό διαμάντι" για το 2023 στο χώρο των RPG.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

Warhammer 40.000: Rogue Trader

Η Owlcat Games, εταιρεία ανάπτυξης του επιτυχημένου Pathfinder, ετοιμάζει το Warhammer 40.000: Rogue Trader, ένα κλασικό RPG. Το Warhammer 40.000: Rogue Trader Θα διαδραματίζεται στο σκοτεινό σύμπαν ...
Posted (02 Jun 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
7.5 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Owlcat Games
Publisher: Owlcat Games
Διάθεση: Owlcat Games
Players: 1-6
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-4590T CPU στα 2.00GHz , Κάρτα γραφικών AMD Radeon RX Vega 6 ή Intel HD Graphics 630, Χώρος στο σκληρό δίσκο 100GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 7/12/2023
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.