Baldur's Gate 3

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PC   PS5 (Primary version tested)  

Οι επιλογές μας και τα…ζάρια θα καθορίσουν την μοίρα μας.

Οι επιλογές μας και τα…ζάρια θα καθορίσουν την μοίρα μας.

Οι επιλογές μας και τα…ζάρια θα καθορίσουν την μοίρα μας.

Τα Turn-based RPG παρά την πολυετή παρουσία τους στον χώρο των video games, παραμένουν αγαπητά σε μικρό αριθμό του κοινού, λόγω της δυσκολίας τους και του σχετικά αργού ρυθμού τους. Από τις πιο αγαπητές στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι η σειρά Baldur’s Gate, η οποία διαδραματίζεται στο σύμπαν του επιτραπέζιου Dungeons & Dragons Το πρώτο Baldur’s Gate είχε κυκλοφορήσει το 1998 από την BioWare και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια είδαμε και ένα sequel αλλά και αρκετά spin-offs και expansions.

Μετά από μία μεγάλη διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς, τελικά κατέληξαν στην Larian Studios, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που είχαν κάνει με την σειρά Divinity: Original Sin. Το Baldur’s Gate 3 ανακοινώθηκε το 2019 και το 2020 μπήκε σε early access για PC, όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια. Μετά από αρκετό feedback από τους παίκτες και έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές, η Larian κυκλοφόρησε το Baldur’s Gate 3 σε πλήρη μορφή τον Αύγουστο του 2023. Τον Σεπτέμβριο ήρθε και στo PS5, ενώ μέσα στην ίδια χρονιά αναμένεται και για Xbox Series X/S.

baldurs gate 3 1

Ένας απρόσκλητος επισκέπτης στο κεφάλι μας
Η ιστορία του Baldurs’s Gate 3 διαδραματίζεται περίπου 120 χρόνια μετά το Baldur’s Gate 2 και δεν συνδέεται άμεσα στο θέμα του σεναρίου. Στην αρχή ο χαρακτήρας σας ξυπνάει μέσα σε ένα σκάφος Ilithid, όπου ένα νεογέννητο του συγκεκριμένου είδους μπαίνει σαν παράσιτο στον εγκέφαλό του με σκοπό να τον κάνει έναν από αυτούς. Πριν όμως ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση, το σκάφος δέχεται μία επίθεση και συντρίβεται και έτσι καταφέρνετε να δραπετεύσετε. Το παράσιτο όμως παραμένει μέσα στο κεφάλι σας και ο βασικός σκοπός είναι να βρείτε τον τρόπο να το αφαιρέσετε.

Η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, ενώ αν ασχοληθείτε και με side quests μπορεί να φτάσετε και να ξεπεράσετε τις 100 ώρες. Παρότι ο βασικός πυλώνας του σεναρίου είναι ένας, οι επιλογές που θα κάνετε θα επηρεάσουν κατά πολύ τις εξελίξεις και τον τρόπο που θα φτάσετε στο τέλος. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε και οι σχέσεις που θα αποκτήσετε μαζί τους παίζουν επίσης αρκετά σημαντικό ρόλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές μας δείχνουν ότι όντως έχουν επιπτώσεις (σε αντίθεση με πολλά games που έχουμε δει στο παρελθόν). Το αποτέλεσμα είναι ότι δύσκολα ένα playthrough είναι ίδιο με κάποιο άλλο, ενώ το replayability είναι πολύ υψηλό.

Όταν η δημιουργία του χαρακτήρα χρειάζεται…ώρες
Από τον character creator φαίνεται το πόσο μεγάλο σε μέγεθος είναι το Baldur’s Gate 3 και το πόσες διαθέσιμες επιλογές έχει. Τα διαθέσιμα classes είναι 12: Barbarian (Κοντινές μάχες με αρκετά δυνατά όπλα), Bard (Μακρινά spells και buffig των συμμαχητών), Cleric (Healer), Druid (Μεταμορφώνεται σε διάφορα ζώα όπως αράχνες και λύκοι), Wizard (Spells χωρίς καθόλου melee επιθέσεις), Sorcerer (Μακρινά spells, καλύτεροι στους διαλόγους), Warlock (Σαν τον Wizard, με λιγότερα spells και περισσότερα skills), Fighter (Έμφαση στο stealth), Monk (Έμφαση στις melee επιθέσεις με martial arts), Paladin (Έμφαση στη μαγεία μαζί με melee επιθέσεις), Ranger (Συνδυασμός melle, stealth και spells) και Rogue (Έμφαση στο stealth). Για όλα τα classes υπάρχουν συνολικά 46 subclasses.

Έτσι με κάθε class θα πρέπει να διαλέξετε εθνικότητα, background (δηλαδή το παρελθόν του χαρακτήρα μέχρι την αρχή της ιστορίας), το φύλο και φυσικά έχετε αμέτρητες επιλογές για τα χαρακτηριστικά του προσώπου, το στυλ, το χρώμα μαλλιών κλπ. Πέρα από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορείτε να επιλέξετε και έναν από τους έξι Origin χαρακτήρες, οι οποίοι είναι ήδη έτοιμοι. Έτσι πιθανότατα θα χαθείτε αν δεν είστε ήδη experts ή δεν έχετε διαθέσιμο κάποιο guide. Παρότι σε άλλα games μπορεί να προσπερνάμε σχετικά γρήγορα τον character creator, εδώ χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, καθώς κάποιες επιλογές σας μπορεί να είναι κρίσιμες για το playthrough σας.

baldurs gate 3 2

Αφού φτιάξετε τον χαρακτήρα σας θα δείτε το μεγάλο εισαγωγικό cutscene και θα στην συνέχεια θα βρεθείτε στο πρώτο dungeon όπου θα μάθετε και πως λειτουργεί το σύστημα μάχης και η εξερεύνηση. Το σύστημα μάχης είναι turn-based, που σημαίνει ότι αφού κάνετε μία επίθεση ή κίνηση, μετά κάνει ο εχθρός, μετά οι companions σας κοκ. Στην σειρά σας μπορείτε να μετακινήσετε τον εκάστοτε χαρακτήρα από το ένα σημείο στο άλλο έτσι ώστε να πλησιάσετε περισσότερο έναν εχθρό ή να κάνετε μία από τις διαθέσιμες επιθέσεις και τις μαγείες του. Κάθε χαρακτήρας, ανάλογα το build, μπορεί να έχει melee επιθέσεις, μακρινές, heals κοκ. Σε κάθε σειρά έχετε ένα stamina bar, το οποίο γεμίζει όταν περπατήστε μεγάλη απόσταση ή όταν κάνετε μία επίθεση ή skill, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, παρά να λήξετε τον γύρο και να περιμένετε ξανά τη σειρά σας.

Σε κάθε μάχη θα πρέπει να όμως να βρίσκετε την σωστή τακτική, βάζοντας τον κάθε χαρακτήρα στα σωστά σημεία, να γνωρίζετε πότε αξίζει τον κόπο να σπαταλήσετε ένα turn για να κάνετε heal ή ακόμα και να απομακρύνετε έναν χαρακτήρα από ένα εχθρό. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μάχης θέλει υπομονή και σκέψη και κάποιος που προτιμάει τα πιο Action games, θα πρέπει να κάνει αρκετές παραχωρήσεις για να καταφέρει να το ευχαριστηθεί. Κάθε εχθρός που πεθαίνει αφήνει και loot, όπου μπορεί να είναι είτε πόροι είτε εξοπλισμός για να χρησιμοποιήσετε ή να πουλήσετε. Οι εχθροί έχουν αρκετή ποικιλία σε μεγέθη και ικανότητες και ορισμένοι θα σας δυσκολέψουν αρκετά λόγω της ταχύτητας ή των δυνατοτήτων τους. Κάποιοι μπορεί να σας κρατούν ακίνητους, άλλοι να κινούνται συνεχώς και να σας επιτίθενται από απόσταση κλπ. Αρχικά οι περισσότεροι είναι αρκετά εύκολοι και πέφτουν με 1-2 χτυπήματα, αλλά όσο προχωράτε έχουν και περισσότερη αντοχή σε συνδυασμό με τις ικανότητές τους.

baldurs gate 3 3

Ας κάνουμε τα πάντα, πέρα από αυτό που πρέπει
Μετά από κάθε μάχη αποκτάτε xp και μόλις μαζεύετε αρκετό μπορείτε να ανεβάζετε level τον χαρακτήρα σας και τους companions αναβαθμίζοντας και τα stats τους. Το maximum level είναι το 12, ενώ μόλις φτάσετε το level 3, ξεκλειδώνετε και επιλέγετε ένα από τα διαθέσιμα subclasses για τον χαρακτήρα σας, το οποίο θα καθορίσει ως ένα σημείο και τον τρόπο που θα παίζετε μέχρι το τέλος. Φυσικά υπάρχει και loot καθώς οι εχθροί όταν πέσουν πετάνε potions, όπλα και armor, με τα οποία μπορίτε να ντύσετε τον χαρακτήρα σας και τους companions. Όσα δεν χρειάζεστε μπορείτε ή να τα πετάξετε ή να τα πουλήσετε σε shops. Potions μπορείτε να φτιάξετε και μέσω crafting και μάλιστα οποιαδήποτε στιγμή, αν έχετε βέβαια τα απαραίτητα υλικά για το καθένα. Όπλα και armor μπορείτε να κάνετε craft μόνο ως μέρος ενός συγκεκριμένου quest.

Εκτός μαχών, μπορείτε να εξερευνήστε σχεδόν ελεύθερα την κάθε περιοχή και σε αρκετά σημεία του χάρτη ξεκλειδώνετε checkpoints, όπου θα μπορείτε να κάνετε και fast travel, αν θέλετε να επιστρέψετε. Loot θα βρίσκετε σχεδόν παντού, όπως σε βάζα και σεντούκια, αλλά δεν θα πετυχαίνετε πάντα κάτι χρήσιμο. Στην εξερεύνηση έχετε αρκετά μεγάλη ελευθερία στο τι θα κάνετε, από το να σπάσετε μία πόρτα ή να την κάψετε αντί να την παραβιάσετε, μέχρι και να ξεκινήσετε μία μάχη με έναν τυχαίο NPC. Επίσης αρκετές μάχες μπορείτε να τις αποφύγετε εντελώς, αναλόγως το τι θα πείτε. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν ξέραμε αν πάμε σωστά όσον αφορά την ιστορία ή έχουμε ξεφύγει πολύ. Όσο εξερευνάτε θα συναντάτε νέα side quests, τυχαίες μάχες, καλούς και κακούς NPCs και σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι σας το πώς θα αντιμετωπίσετε την κάθε κατάσταση. Για παράδειγμα σε έναν διάλογο με έναν NPC μπορείτε να είστε πιο επιθετικοί, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μάχη ή να πείτε αυτό που θέλει να ακούσει να έρθει με το μέρος σας. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι πιθανότητες για ερωτικές σχέσεις με τους NPCs είναι ουκ ολίγες και δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε ιδιαίτερα για να τις πετύχετε. Για τις πιο θαρραλέες επιλογές θα πρέπει να ρίξετε ζάρια (όπως γίνεται στο Dungeons & Dragons) και αν πετύχετε πιο πάνω από τον ζητούμενο αριθμό τότε η επιθυμία σας πραγματοποιείται. Αν φέρετε χαμηλότερο τότε πιθανότατα θα ξεκινήσει μία ακόμα μάχη. Παρότι η βασική ροή της ιστορίας μένει απαράλλαχτη, οι αλληλεπιδράσεις με τους NPCs έχουν μεγάλη επίπτωση στον ποιος θα βρίσκεται μαζί σας μέχρι το τέλος, αλλά και στην ίδια την εξέλιξή του. Πέρα από τον βασικό σας χαρακτήρα μπορείτε να ελέγχετε και τους companions ή απλά να τους δίνετε εντολές να πάνε κάπου ή να σας ακολουθούν. Αν έχετε παρέα υπάρχει και η επιλογή για online Co-op, μέχρι τέσσερα άτομα ανά ομάδα, αλλά αν ξεκινήσετε ένα playthrough τότε πρέπει να το ολοκληρώσετε με την συγκεκριμένη ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή πρέπει να παίζουν όλα τα μέλη της ομάδας και δεν μπορείτε για παράδειγμα να μπείτε στον κόσμο ενός φίλους σας ενώ παίζει ή αυτός στον δικό σας. Επιπλέον μπορείτε να παίξετε split-screen Co-op με δύο χειρηστήρια, με την ίδια λογική. 

Τεχνικά σχεδόν άρτιο (Κάτι σπάνιο για την εποχή)
Τα γραφικά του Baldur’s Gate 3 είναι αρκετά όμορφα αλλά σίγουρα δεν ανήκουν στα κορυφαία που έχουμε δει ως τώρα. Σε κάθε πλάνο υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και χρώματα, ενώ θα δείτε και αρκετά καλούς φωτισμούς. Τα περιβάλλοντα έχουν αρκετη ποικιλία από δάση, πόλεις, λίμνες και άλλα. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι με ρεαλιστικές εκφράσεις και το lip-sync αρκετά εύστοχό. Η ειρωνεία είναι ότι μόνο ο δικός μας χαρακτήρας δείχνει ξύλινος επειδή ποτέ δεν μιλάει και χρησιμοποιεί μόνο εκφράσεις προσώπου. Τα cutscenes είναι αναμενόμενα πολύ πιο εντυπωσιακά από το απλό gameplay, αλλά σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θα σας αφήσει ικανοποιημένους. Στον τεχνικό τομέα δεν εντοπίσαμε frame drops κάτω από 60fps στο PS5, ενώ δεν είδαμε και αισθητά bugs, πράγμα που σπανίζει πλέον. Μοναδικό παράπονο είναι ένα crash όπου ο ήχος σταμάτησε να ακούγεται και το παιχνίδι έκλεισε. Μετά τα πρώτα μεγάλα patches δεν το ξανασυναντήσαμε.

baldurs gate 3 4

Ο ορισμός του πλούσιου voice acting
Το soundtrack είναι επίσης αρκετά καλό με αρκετά κομμάτια απόλυτα ταιριαστά σε κάθε περίσταση και στον συγκεκριμένο κόσμο. Στο voice acting έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με κάθε χαρακτήρα να έχει πολλές διαφορετικές ατάκες, ανάλογα τις επιλογές διαλόγων και σε κάθε μία φαίνεται ότι έχει δοθεί αρκετή προσοχή, χωρίς να φαίνεται κανένας χαρακτήρας πρόχειρα φτιαγμένος. Επιπλέον κανένας NPC δεν φαίνεται να είναι αντιγραφή κάποιου άλλου. Η διαφορά με το μεγαλύτερο ποσοστό των υπόλοιπων games ειναι εμφανέστατη. Παρότι ο χαρακτήρας μας έχει ατάκες όταν για παράδειγμα αντιδράει σε κάτι που συμβαίνει στον κόσμο, στα cutscenes τα λόγια του είναι μόνο γραπτά, οπότε δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι για την ερμηνεία του.

Ένα νέο επίτευγμα για τα RPG
Το Baldur’s Gate 3 είναι ένα από τα καλύτερα και πιο πλούσια RPG που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, έχοντας άφθονο και ουσιαστικό περιεχόμενο με αμέτρητες επιλογές στον τρόπο που θα παίξετε, στην έκβαση της ιστορίας, ενώ είναι προσεγμένο σε όλους του τους τομείς. Το σενάριο είναι καλογραμμένο και οι επιλογές που κάνουμε έχουν νόημα, ενώ το μόνο που μπορεί να ξενίσει όποιον δεν είναι ήδη μεγάλος fan είναι ο πιο αργός ρυθμός, ειδικά στις μάχες και στην εξερεύνηση. Αν κάποιος μπει στο νόημα μπορεί να αφιερώσει εκατοντάδες ώρες και ακόμα να μην έχει δει τα πάντα. Η Larian Studios απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι ανάμεσα στους πιο ικανούς δημιουργούς για την συγκεκριμένη κατηγορία και σίγουρα το όνομα της θα ακούγεται ακόμα περισσότερο από εδώ και πέρα. Το Baldur’s Gate 3 το προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη σε όλους όσους αρέσουν τα πιο σκληροπυρηνικά RPG, αλλά αποτελεί και μία ιδανική περίπτωση για όποιον θέλει να δοκιμάσει το συγκεκριμένο είδος.

Θετικά:
- Καλογραμμένη ιστορία με πολλές διαφορετικές εξελίξεις, ανάλογα τις επιλογές μας
- Όμορφα και καλοσχεδιασμένα γραφικά
- Πολλές επιλογές στο χτίσιμο που χαρακτήρα μας, στις μάχες και στην αλληλεπίδραση με τον κόσμο
- Προσεγμένο voice acting, ακόμα και στον πιο ασήμαντο NPC
- Άφθονο περιεχόμενο και υψηλό replayability

Αρνητικά:
- Ο αργός ρυθμός, ειδικά στις μάχες, ίσως ξενίσει κάποιους
- Ελάχιστά τεχνικά προβλήματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Σενάριο: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9

Επιβεβαιώνει το hype και αποτελεί ένα από τα καλύτερα RPG της χρονιάς!

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Speedrunner τερμάτισε το Baldur's Gate 3 σε 10 λεπτά και All Acts σε 20 λεπτά

[Αρχική δημοσίευση: 16/8/23] Μπορεί το Baldur's Gate 3 να διαρκεί 40 ώρες μόνο για την βασική ιστορία, αλλά ένας speedrunner κατάφερε να το τερματίσει σε μόλις 10 λεπτά! Ο Mae χρησιμοποίησε ένα exp...
Posted (29 Jan 2024)

Στο Baldur's Gate 3 υπάρχει μέρος με 2 κρυφές ώρες gameplay που κανείς δεν τις έχει βρει

Ο ηθοποιός που κάνει τη φωνή του Astarion στο Baldur's Gate 3,σε ένα livestream που έκανε ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα δίωρο σημείο του τίτλου που κανείς δεν το έχει ανακαλύψει ακόμα. Ο επονομαζόμενος ...
Posted (23 Sep 2023)

Η αντίδραση της Larian Studios στα 5.000.000 δολάρια αδικίας της Microsoft για το Game Pass

Ανάμεσα στα πρόσφατα αρχεία της Microsoft που διέρρευσαν, βρέθηκε και ένα email με εκτιμώμενα κόστη για games που θα έμπαιναν στο Game Pass. Ένα από αυτά ήταν το Baldur’s Gate 3, για το οποίο η Micros...
Posted (21 Sep 2023)

Baldur's Gate 3

[Αρχική Δημοσίευση: 31/5/19] Η Ε3 είναι προ των πυλών και η Larian Studios, εταιρεία ανάπτυξης του Divinity φαίνεται να ετοιμάζει κάτι νέο όπως δείχνει το website της. Το πιθανότερο θα ήταν το...
Posted (07 Sep 2023)

Larian: "Οι NPCs του Baldur's Gate 3 ήταν κ@υλωμένοι στην αρχή, ακόμα τους διορθώνουμε"

Στο Baldur's Gate 3 υπάρχουν επιλογές για φλερτ με NPCs. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς ήταν αρκετά...αναμμένοι για να κάνουν σεξ! Ο Swen Vincke, game director της Larian Studios, παραδέχτηκε στο The Ga...
Posted (04 Sep 2023)

Μόνο 1.100-2.000 ψωροδολάρια πουλάνε οι scalpers την Baldur's Gate 3 Collector's Edition στο eBay

Υπάρχουν 25.000 αντίτυπα της Baldur's Gate 3 Collector's Edition. Παρότι είναι προς πώληση από το 2022 τελικά εξαντλήθηκε τον Ιούλιο. Στο eBay με μια αναζήτηση θα δείτε ότι οι συλλεκτικές εκδόσεις το...
Posted (17 Aug 2023)

Το νέο patch του Baldur’s Gate 3, διορθώνει μεταξύ άλλων, το…clipping των μορίων

Η Larian Studios κυκλοφόρησε το δεύτερο μεγάλο νέο patch του Baldur’s Gate 3, το οποίο διορθώνει μεταξύ άλλων το…clipping των μορίων και άλλα 300 προβλήματα. Το εν λόγω… θέμα αφορούσε τις επιλογές C...
Posted (09 Aug 2023)

Στο Baldur's Gate 3 θα μπορείτε να επιλέξετε τα γεννητικά σας όργανα

Το Baldur's Gate 3 επιτρέπει στους παίκτες να επιλέξουν τα γεννητικά τους όργανα και η εν λόγω επιλογή θα εμφανιστεί και μέσα στο παιχνίδι. Η επιλογή αποκαλύφθηκε αρχικά μέσω της παρουσίασης της Lari...
Posted (19 Jul 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 landogar (Level 13) 26/09/2023 23:25
ΧΑΛΑΡΑ Game of the year!
Φοβερή δουλειά η Larian! Είμαι ήδη στις 40 ωρες και το πάω με το πάσο μου με side quests και τετοια.
Απιστευτη ποικιλια απο εχθρους και skills!
Αριστούργημα. 8)
Score 9
8.93 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Larian Studios
Publisher: Larian Studios
Διάθεση: Larian Studios
Players: 1-4
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 03/09/23
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification