• Reviews
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Hot
REVIEWED ON Switch  

O Link "δαμάζει" τους αιθέρες.

O Link "δαμάζει" τους αιθέρες.

O Link "δαμάζει" τους αιθέρες.

Στην E3 του 2014 ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε και είδαμε το Zelda Wii U, τώρα πια πιο γνωστό ως Beath of the Wild. Μετά από μία πολύ δύσκολη και συνεχώς εναλλασσόμενη διαδικασία ανάπτυξης από την Nintendo, βγήκε το 2017 μαζί με το Nintendo Switch. Έκανε απίστευτη θραύση και οι κριτικές του ήταν στα αστέρια. Έξι χρόνια μετά έχουμε το sequel του, το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

Από την E3 του 2019 έχει κάνει tease η Nintendo το sequel στο Beath of the Wild, με ένα ακόμα teaser στην E3 του 2021. Το Σεπτέμβρη του 2022 είχαμε το πρώτο επίσημο τρέιλερ και μετά από μερικά ακόμα press conference, βγήκε το Μάιο αυτής της χρονιάς και, μέσα σε τρεις μόλις μέρες, σημείωσε πωλήσεις 10 εκατομμύρια, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο Zelda game.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Πρώτη φορά συνδυάζεται ο ίδιος χάρτης, όπως στο A Link Between Worlds, που ήταν το μόνο άλλο Zelda το οποίο χρησιμοποιούσε το ίδιο χάρτη με προηγούμενο game ( Link to the Past) και ο ίδιος Link, όπως στο Majora's Mask και στο Ocarinaof Time, σε ένα Zelda game. Κάπως έτσι κλήθηκε η Nintendo να αλλάξει και να βελτιώσει πολλά κομμάτια του game, για να δημιουργήσει ένα καινούργιο.

Μία από τις πιο καλογραμμένες ιστορίες του Hyrule
Το Tears of the Kingdom ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο που ξεκινάει και το πρώτο teaser στην Ε3 του 2019. Ο Link και η Zelda Βρίσκονται σε μία σπηλιά, κάτω από το Hyrule Castle. Εκεί βρίσκουν ένα μουμιοποιημένο Ganandorf, που φαίνεται να κρατιέται σε αυτό το σημείο από ένα φωτεινό πράσινο με μπλε χέρι. Με το που πλησιάζουν, φαίνεται ότι μόλις τελείωσε η δύναμη αυτού του χεριού και απελευθερώνεται ο Ganοn. Με τις δυνάμεις του, σε μία προσπάθειά του ο Link να τον σταματήσει, τον χτυπάει με το Master Sword, αλλά το Master Sword σπάει σε κομμάτια. Γίνεται ένας σεισμός και κάπως έτσι πολλά κομμάτια του Hyrule ανυψώνονται στον αέρα, η Zelda φαίνεται να εξαφανίζεται στο βάθος στο σκοτάδι και ο Link χάνει το δεξί του χέρι (ο συγκεκριμένος ήρωας σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους Link είναι δεξιόχειρας).

Όταν ξυπνήσει, τον ενημερώνει ένας αρχαίος ημίθεος Zonai, ο Rauru ο οποίος είναι επίσης και ο πρώτος βασιλιάς του Hyrule, πώς έχασε το χέρι του και του το έχει αντικαταστήσει με το δικό του, το οποίο είναι το ίδιο χέρι που κράταγε τον Ganandorf τόσα χρόνια δεσμευμένο. Εβρισκόμενος πια στο Great Sky Island, στον ουρανό πάνω από το κεντρικό Hyrule, καλείται να μάθει τις δυνατότητες του νέου του χεριού, μαθαίνοντας έτσι τι έχει συμβεί και στη συνέχεια επιστρέφει στο έδαφος.

Σε αντίθεση με άλλα Legend of Zelda, το Tears Of The Kingdom διαθέτει voice acting και πολλά cutscine ακόμα περισσότερα και από το Breath of the Wild. Όλες οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και το σενάριο πραγματικά ξεχωρίζει. Όπως και στο προηγούμενο, η Zelda παίζει σημαντικό ρόλο πέρα από το να είναι damsel in distress. Αυτή τη φορά, όμως, πέρα από ένα παρόμοιο σύστημα, όπως τα memories από το Breath of the Wild, τη βλέπουμε ακόμα περισσότερο. Ο χαρακτήρας της είναι ακόμα πιο καλά γραμμένος και πολυδιάστατος και φαίνεται να έχει πολύ περισσότερη φυσική παρουσία και επιρροή στον κόσμο του Hyrule, τόσο στα χρόνια ανάμεσα στο Breath of the Wild και το Tears Of The Kingdom, όσο και στον κόσμο του game κατά τη διάρκεια του.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Πέρα από τη Ζelda επιστρέφουν και άλλοι χαρακτήρες από τον κόσμο του Breath of the Wild αλλά και του Hyrule Warriors: Age of Calamity (Το οποίο δε θεωρείται Canon στο συγκεκριμένο timeline). Ταυτόχρονα γνωρίζουμε πολλούς καινούργιους χαρακτήρες που φαίνεται να έχουν πολύ ενδιαφέρον και πολλοί από αυτούς είναι αξέχαστοι. Διαθέτει πολλά περισσότερα npc με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε και έχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα backstory.

Ο κόσμος του Tears Of The Kingdom είναι μερικά χρόνια μετά από το Breath of the Wild. Η Nintendo έχει παίξει όλα τα χαρτιά της σωστά και κάνει την ιστορία και τον κόσμο να νιώθουν σαν να είναι καινούργια, αλλά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλη τη νοσταλγία που έρχεται με έναν παρόμοιο χάρτη. Για τους θαυμαστές του Legend of Zelda η αίσθηση είναι παρόμοια με το Ocarina of Time, δηλαδή στο Breath of the wild είναι σαν να παίζετε με τον Link σαν παιδί, ενώ στο Tears Of The Kingdom σαν να παίζετε με τον Link σαν ενήλικα.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Είναι εντυπωσιακό επίσης για κάθε σκληροπυρηνικό θαυμαστή της σειράς που γνωρίζει από τα βιβλία την ευρύτερη ιστορία του κόσμου του Legend of Ζelda, μιας και είναι σαν να πλάθεται ξανά ένα κομμάτι της.

O Link, ο μηχανικός
Όπως προαναφέρθηκε, o Link έχει ένα καινούργιο χέρι. Μαζί με αυτό έρχονται και τέσσερεις καινούργιες κύριες ικανότητες. Οι κυρίες ικανότητες από το Breath of the Wild δεν επιστρέφουν. Πέρα από τις τέσσερεις βασικές, τις οποίες θα αναφέρουμε πιο κάτω, υπάρχουν λίγες ακόμα οι οποίες αποκτιούνται μέσω Side Quest, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικές, όσο και οι κύριες. Με τη χρήση κάθε ικανότητας ο κάθε παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει το περιβάλλον του με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Η πρώτη και σχετικά πιο απλή είναι το Recall. Με αυτή τη δυνατότητα μπορείτε να μεταφέρετε οποιοδήποτε αντικείμενο πίσω στο χρόνο. Δηλαδή, αν κάποιο αντικείμενο, όπως ένας κορμός διασχίζει μία λίμνη από την πλευρά Α προς την πλευρά Β, εάν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα πάνω του, θα ξεκινήσει να πηγαίνει από την πλευρά Β προς την πλευρά Α. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει μονάχα για μονοδιάστατη κίνηση, μιας και μπορεί το μοτίβο το οποίο ακολουθεί το αντικείμενο που θέλετε να μετακινήστε πίσω στο χρόνο, να είναι πολύ πιο περίπλοκο και σε πολλούς παραπάνω άξονες. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία πληθώρα εφαρμογών, αλλά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για να μπορέσετε να μετακινηθείτε πιο εύκολα στον χώρο, όπως να αποκτήσετε ύψος ή να κινηθείτε αντίθετα σε κάποιο ρεύμα.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Η δεύτερη δυνατότητα είναι το Ascend. Με τη χρήση αυτής της δυνατότητας μπορείτε να περάσετε μέσα από στερεά αντικείμενα τα οποία βρίσκονται από πάνω σας. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε κάποιο σπίτι το οποίο έχει δύο ορόφους και βρίσκεστε στον πρώτο, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνατότητα, πηγαίνετε από τον πρώτο όροφο περνώντας μέσα από το ταβάνι στο πάτωμα του δεύτερου. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο πάλι για τη μετακίνηση μέσα στο Hyrule, μιας και πολλά σημεία του χάρτη δε χρειάζονται ώρες ατελείωτες αναρρίχησης, αλλά μπορούν να περαστούν με το πάτημα ενός κουμπιού.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Η Τρίτη δυνατότητα που πραγματικά αλλάζει πολύ το compact στο sequel αυτό είναι το Fuse. Με τη χρήση του Fuse μπορείτε να συνδυάσετε κυριολεκτικά οποιοδήποτε αντικείμενο στον κόσμο με την ασπίδα, το σπαθί, το δόρυ και το βέλος σας, πράγμα που κάνει και ωθεί πραγματικά τους παίκτες μέχρι και αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτουν καινούργιους συνδυασμούς και καινούργια πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν, εάν συνδυάσουν κάποιο αντικείμενο με κάποιο από τα σύνεργα μάχης τους.

Αυτό, όπως αναφέρθηκε, αλλάζει πάρα πολύ τις αναμετρήσεις με κάθε εχθρό, μιας και κάθε εχθρός έχει μία αδυναμία. Για παράδειγμα, υπάρχουν εχθροί οι οποίοι έχουν αδυναμία στη φωτιά. Συνδυάζοντας έτσι το κέρατο ενός Δράκου φωτιάς (Dinraal), Red Chuchu Jelly ή Fire Fruit με το σπαθί, ασπίδα ή βλήμα σας αντίστοιχα, μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε πολύ πιο εύκολα. Βέβαια, όσο πιο συχνά βρίσκεται κάποιο αντικείμενο τόσο πιο μικρή θα είναι και η δύναμη που θα προσθέτει στο όπλο σας. Για παράδειγμα, άλλη δύναμη θα σας προσφέρει μία απλή πέτρα και άλλη ένα διαμάντι.

Πέρα από τη διευκόλυνση και ίσως και την περιπλοκότητα που προσφέρει στις αναμετρήσεις με αντιπάλους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για να κινηθείτε στο περιβάλλον. Μπορείτε να συνδυάσετε μία βόμβα με την ασπίδα σας κάνοντας έτσι μία κίνηση shield surfing με την έκρηξη, η οποία θα γίνει, όταν ακουμπήσετε το έδαφος και θα σας δοσεί αυτόματα πολύ ύψος. Παρομοίως στις εξερευνήσεις σας στο Hyrule, θα χρειαστείτε σύνεργα για να σπάσετε κάθε είδους ορυκτό και άλλα πράγματα που μπλοκάρουν τον δρόμο σας. Κάπως έτσι θα χρειαστεί να φτιάξετε τα κατάλληλα εργαλεία εσείς, για να ανοίξετε το δρόμο προς την πρόοδο συνδυάζοντας πάλι αντικείμενα τα οποία έχετε ήδη πάνω σας με πράγματα του περιβάλλοντος.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Η τέταρτη και πιο σημαντική καινούργια δυνατότητα την οποία αποκτάει o Link, που πραγματικά αλλάζει και κάνει αυτό το sequel να είναι ξεχωριστό, είναι το Ultrahand. Είναι μία πολύ απλή ιδέα η οποία βέβαια δίνει απέραντη δημιουργικότητα στον παίκτη. Με αυτή τη δυνατότητα μπορεί να σηκώσει κάθε αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά του. Στη συνέχεια με αυτά τα αντικείμενα, τα οποία δεν είναι μονάχα κούτσουρα και μεγάλα κομμάτια μέταλλο, αλλά και αντικείμενα τα οποία έχει κάποιος στο inventory του, ακόμα και όπλα, μπορεί να τα κολλήσει το ένα στο άλλο δίνοντάς του έτσι ελευθερία να δημιουργήσει γέφυρες, για να περνάει από περάσματα…

Τα Zonai Devices είναι μικρές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μία πληθώρα δημιουργιών. Αυτές οι συσκευές είναι ανεμιστήρες, ρόδες, ρουκέτες, όπλα, βόμβες, laser, φτερά και πολλά άλλα. Όλα αυτά χρησιμοποιούνε μπαταρία η οποία είναι μια καινούργια μπάρα που μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά, έτσι ώστε οι δημιουργίες σας να έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής χωρίς να χρειαστεί να ξανά φορτίζονται. Πέρα από αυτό υπάρχουν και μπαταρίες στο περιβάλλον τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να έχουν ακόμα περισσότερο χρόνο ζωής οι δημιουργίες σας.

Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω βλέπουμε πως μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε ό,τι θέλετε και μάλιστα να είναι και λειτουργικό. Κάπως έτσι έχετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε κάθε σενάριο με το δικό σας τρόπο. Χρειάζεται να αντιμετωπίσετε πολλούς εχθρούς, γιατί δε φτιάχνετε ένα τανκ! Χρειάζεται να περάσετε ένα μεγάλο γκρεμό ή να ταξιδέψετε κάπου γρήγορα, όχι βέβαια με άλογα, άλλα φτιάξτε εσείς ένα αεροπλάνο! Ακόμα καλύτερα, γιατί δεν τα συνδυάζετε για να φτιάξετε ένα αεροπλάνο που ρίχνει βόμβες και πετάει laser! Η φαντασία σας είναι συνεργός σας σε αυτό το sequel. Κάθε περίπτωση έχει μία λύση την οποία μπορείτε να φτιάξετε και κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα φτιάξετε θα είναι overkill.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Breath of the Wild ήταν τόσο αγαπητός τίτλος, είναι γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάθε εμπειρία κάθε παίκτη είναι ξεχωριστή. Το game πάντα σε σπρώχνει προς τη μία κατεύθυνση η οποία θεωρητικώς είναι η σωστή, αλλά σου δίνει και εργαλεία για να λύσεις ένα πρόβλημα με το δικό σου τρόπο. Αυτό ισχύει και στο sequel, αλλά πολύ περισσότερο. Τα παραδείγματα τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω ίσως να μην είναι πάντα το πιο εύκολο ή η καλύτερη λύση σε μία κατάσταση, αλλά είναι σίγουρα η πιο διασκεδαστική.

Η μοναδικότητα του κάθε playthrough και το πώς θα αποφασίσετε να λύσετε ένα πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία ξέρετε, με την εμπειρία σας από το Breath of the Wild σε συνδυασμό με την όρεξη σας εκείνη τη στιγμή, κάνει τη στιγμή την οποία θα σας παρουσιαστεί ένα πρόβλημα και την απάντηση την οποία θα αποφασίσετε να δώσετε μοναδική. Πάντα θα υπάρχει ο διασκεδαστικός δρόμος, θα υπάρχει ο έξυπνος δρόμος και πάντα αυτός που θα σας ωθεί η Nintendo να πάρετε.

Κατασκευάστε εσείς λύση για το πρόβλημα σας, στο πιο επαναστατικό Legends of Zelda.

Η εξερεύνηση παραμένει βασικό στοιχείο στον πυρήνα του Tears of the Kindom. Παρόλο που ένα κομμάτι μένει όντως ίδιο, ο χάρτης είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος. Ο Link, με τον οποίο παίζετε, έχει κάνει 100% το Breath of the Wild…είχε πολύ ελεύθερο χρόνο πριν σώσει την πριγκίπισσα. Κάπως έτσι βλέπουμε πώς ο κόσμος έχει εξελιχθεί μερικά χρόνια μετά το Breath of the Wild έχοντας αναφορές από το πιο μεγάλο έως το πιο σημαντικό sidequest, συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε έκτισε ή γκρέμισε o Link. Πέρα από αυτόν τον αλλαγμένο Overworld, υπάρχει και ο ουρανός ο όποιος εμπεριέχει επίσης Shrines και άλλα χτίσματα τα οποία θα θέλετε να επισκεφτείτε. Μία ακόμα πολύ σημαντική αλλαγή στο χάρτη είναι τα the Depths, που είναι ένας ακόμα ολόκληρος τεράστιος χάρτης στο μέγεθος του Overworld, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω του, εμπεριέχοντας πάρα πολλά πράγματα για να κάνετε και πάρα πολλές τοποθεσίες.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Αυτόν το γνωστό, αλλά αρκετά αλλαγμένο κόσμο, καλείται ο Link να εξερευνήσει. Κάθε εξερεύνηση την οποία κάνετε, οποτεδήποτε βλέπετε κάποιον και του μιλάτε ή οποτεδήποτε πλησιάζετε κάποιον, σχεδόν πάντα ανταμείβεστε είτε με κάποια περιπέτεια με την καινούργια κατηγορία site adventures, η οποία είναι ακολουθία από side quest και κάθε ένα είναι πιο διασκεδαστικό από το άλλο, είτε κάποια side quest είτε με πολλά άλλα. Με τη χρήση των καινούργιων μηχανών μπορείτε να εξερευνήσετε τοποθεσίες σε χρόνο μηδέν. Ο κόσμος είναι πραγματικά γεμάτος με αντικείμενα και npc, που κάνουνε να είναι πραγματικά ζωντανό κόσμο.

Όλα τα Side missions φαίνονται πολύ πιο οργανωμένα και έχουν πολλά περισσότερα animation σε αντίθεση με το Breath of the Wild. Φαίνονται σαν πραγματικές περιπέτειες. Δεν είναι του στυλ “πήγαινε στο σημείο Α και μίλα με τον Χ”. Εμπεριέχουν πολύ πιο περίπλοκες ακολουθίες οι οποίες είναι πολύ πιο ικανοποιητικές και δεν κουράζουν τόσο. Επίσης, είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι κάποιοι ξέρουν τον Link και κάποιοι άλλοι όχι. Yπάρχουν πραγματικά χαρακτήρες οι οποίοι τον θυμούνται και χαρακτήρες οι οποίοι έχουν ακούσει για αυτόν, μιας και είναι ο θρυλικός ξιφομάχος που σκότωσε τον Calamity Ganon. Βέβαια, δεν πιστεύουν ότι είναι αυτός πράγματι που κάνει το sequel ακόμα πιο ενδιαφέρον.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Στο game προστέθηκαν, επίσης, πολλά καινούργια όπλα τα οποία μπορεί να κρατήσει o Link, αλλά ταυτόχρονα και να τα κάνει Fuse με κάποιο άλλο ή και μεταξύ τους. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά είναι σκουριασμένα πια λόγω μιας κατάρας που έριξε ο Ganon, για να αποδυναμώσει το βασίλειο. Όπως πάντα, εάν ψάξετε αρκετά μπορείτε να βρείτε λύση και για αυτό. Επιστρέφουν επίσης πολλές γνωστές πανοπλίες και προσθέτονται μερικές καινούργιες. Μάλιστα μία από αυτές λύνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία υπήρχαν με το Breath of the Wild και σας δίνει τη δυνατότητα να σκαρφαλώσετε, ενώ βρέχει.

Σε αυτό τον κόσμο βλέπουμε και καινούργιους εχθρούς και αλλαγές σε ήδη υπάρχοντες. Κατά κύριο λόγο οι περισσότεροι εχθροί ακολουθούν τη χρωματική παλέτα δυσκολίας, που ήδη υπήρχε στο Breath of the Wild. Δηλαδή, ένας εχθρός μπορεί να είναι ίδιος με κάποιον άλλο στη ράτσα του, αλλά η αλλαγή στο χρώμα του μπορεί να σημαίνει θάνατος. Υπάρχουν μερικοί ακόμα εχθροί τύπου boss που προστέθηκαν και ανεβάζουν τα επίπεδα δυσκολίας.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Έχουμε επιστροφή των κλασικών τεράτων από το Breath of the Wild και κάθε Legends of Ζelda, όπως Bokoblins, Moblins, Lizalfos, Hinox και Lynels, που αντιμετωπίζονται πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο έχοντας τα τρία πρώτα πολύ απλό combat και τα επόμενα δύο πιο περίπλοκο. Βέβαια, υπάρχουν και εναλλαγές αυτών των κλασικών τεράτων που έχουν μολυνθεί από gloom, το οποίο είναι μία καινούργια ουσία την οποια o Ganon και κάνει τα τέρατα πιο δυνατά. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι, όταν σας χτυπούν, χάνεται μία καρδιά την οποία δεν μπορείτε να ανακτήσετε με φαγητό. Πρέπει να πιείτε κάποιο ελιξήριο ή να εκτεθείτε στο φως του ήλιου.

Το gloom χρησιμοποιείται πολύ κατά τη διάρκεια του τίτλο αυτού. Υπάρχουν πολλές στιγμές που πραγματικά πιέζει τον παίκτη να σκεφτεί outside the box, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να τον χτυπήσει κάποιο από αυτά τα τέρατα. Αυτή είναι η μία επιλογή και η άλλη είναι αυτή που υπήρχε και στο Breath of the Wild που είναι perfect dodge και parry των επιθέσεων των αντιπάλων.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Βέβαια, το gloom βρίσκεται επίσης στο πάτωμα, που πάει να πει ότι υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις γης, ειδικά στα έγκατα της γης, στις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε να πατήσετε πάνω και θα πρέπει να το αποφύγετε είτε με κάποια κατασκευή σας ή πηγαίνοντας τριγύρω. Κάποιοι εχθροί θα το εκμεταλλευτούν αυτό, μιας και έχουν γίνει πιο έξυπνοι πια. Προσπαθούν να σας φέρνουν σε μία κατάσταση, όπου θα είσαστε στριμωγμένοι και περικυκλωμένοι από αυτό το υγρό. Άλλοι εχθροί, οι οποίοι πραγματικά είναι τρομακτικοί, μπορούν να δημιουργήσουν gloom.

Πέρα από τους καινούργιους εχθρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον καινούργιο μηχανισμό του gloom, έχουμε και καινούργιους εχθρούς, οι οποίοι είναι οι Constructs. Αυτοί έρχονται να αντιμετωπίσουν το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί επειδή δεν υπάρχουν πια οι Guardian, μιας και οποιαδήποτε τεχνολογία η που είχε φτιαχτεί από τους Sheikah έχει αντικατασταθεί με τεχνολογίες από τους Zonai. Ακολουθούν πάνω κάτω την ίδια ιδέα, δηλαδή είναι ρομπότ που αντιμετωπίζετε. Όμως, αντί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν lazer έχουν τη δυνατότητα του fuse, όπως και ο Link. Αυτό πάει να πει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια δυνατά όπλα ή όπλα με παρόμοιες δυνατότητες.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Το sequel αυτό περιέχει, επίσης, πολλά puzzle τα οποία θα πρέπει να λύσετε με τις νέες σας δυνατότητες. Χωρίζονται κατά κύριο λόγο σε δύο μορφές, σε Shrines και σε Temples. Υπάρχει, επιτέλους, η επιστροφή των κλασικών Temples στη θέση των Divine Beast. Σε κάθε ένα από αυτά θα σας δοθεί μία ιδιότητα την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με τις κλασικές σας ιδιότητες, για να λύσετε τα puzzle. Όσον αφορά τα Shrines είναι πολύ πιο διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά από ότι του Breath of the Wild. Επίσης, υπάρχουν πολλές περισσότερες λύσεις και πολύ πιο τρισδιάστατες λύσεις για το καθένα, μιας και όλες σας οι δυνατότητες και το Inventory σας ακολουθεί στα περισσότερα. Έτσι, ναι μεν υπάρχουν επαρκή εργαλεία για να λύσετε το Shrines μέσα σε αυτό, αλλά φέρνετε και εσείς τα δικά σας.

Για τους παίκτες οι οποίοι έχουνε παίξει το Breath of the Wild, πέρα από πολλές μικρές βελτιώσεις, όπως ένα παραπάνω pin, καλύτερο μενού για αγορές, συντεταγμένες στο χάρτη και πολλά άλλα, θα χαρούν επίσης να μάθουν ότι τα άλογα τους έχουν παραμείνει μαζί τους και έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο game.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Μικρές αλλαγές με ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ
Το Tears of the Kingdom διατηρεί το art style που είχε θέσει το Breath of the wild για αυτόν τον κόσμο. Παρατηρούνται, βέβαια, πολύ μικρές αλλαγές έχοντας ελάχιστα καλύτερες σκιές και πιο ωραίους φωτισμούς, όπως ηλιοβασιλέματα.

Στη διάθεσή μου είχα ένα πολύ παιγμένο day-one Switch, που μερικές φορές δυσκολευόταν να τρέξει το Tears of the Kindom. Τρέχει σε ανάλυση 900p 30 fps στο dock, άλλα μερικές φορές αυτά τα 30 fps μπορεί να γίνονταν 25 ή 20. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στο handheld mode, αλλά στα 720p. Βέβαια, πιέζει πολύ περισσότερο το Switch και το φτάνει στα άκρα του. Ο παραγωγός του Eiji Aonuma ήθελε να βάλει τους μηχανισμούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω στο το προηγούμενο game, αλλά λόγω του περιορισμού ο οποίος υπήρχε, μιας και έπρεπε να τρέχει στο Wii U, δεν μπορούσε να το κάνει. Έτσι αξιοποιεί πραγματικά το 100% του Switch.

Επιστρέφει το cel-shaded στην απεικόνιση των χαρακτήρων και όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία έκαναν τον κόσμο του Hyrule να είναι τόσο όμορφος και να μοιάζει σαν να έχει βγει από βιβλίο. Το σύστημα εναλλαγής μέρας νύχτας και ο καιρός λειτουργούν τέλεια με αυτό τον κόσμο και ταιριάζουν απίστευτα πολύ στο στυλ του. Αν και μιλάμε για ένα στυλ το οποίο είναι τουλάχιστον έξι χρονών και κάποιος θα έλεγε ακόμα περισσότερο παλιό, η Nintendo το έχει φτιάξει τόσο καλά, έτσι ώστε μέχρι και σήμερα να φαίνεται απλά ως ένα στυλ και όχι ένα ταβάνι το οποίο έχει χτυπήσει με το Hardware της.

Γνωστές φωνές και νέα όργανα
Επιστρέφει το voice acting σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα. Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες δεν έχουν voice acting. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στα cut scenes. Οι περισσότεροι χαρακτήρες, όταν επικοινωνείτε μαζί τους, επικοινωνούν και αυτοί με κάποια φούσκα διαλόγου και επαναλαμβάνουν συνέχεια κάποια προσφώνηση, όπως “Ζάζα” ή “Μμμ” ή κάτι αντίστοιχο. Όπου υπάρχει βέβαια voice acting, υπάρχει ένα πρόβλημα το lip sync, δηλαδή ο συγχρονισμός των χειλιών με το διάλογο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χείλη έχουν συγχρονιστεί με την Ιαπωνική φωνή.

Αυτό δεν έχει σταματήσει, βέβαια, τους ηθοποιούς φωνής από το να δώσουν πραγματικά ρέστα για άλλη μία φορά. Έχοντας για άλλη μία φορά στο ρόλο της “Βρετανίδας” Zelda την Patricia Summersett και στη φωνή του Ganondorf, που πρώτη φορά μιλάει, τον θρυλικό Matt Mercer o οποίος, όντας ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς φωνής όλων των εποχών, κάνει πραγματικά αυτόν τον σατανικό βασιλιά τρομακτικό και σχεδόν κάθε φορά που μιλάει δημιουργεί ανατριχίλες. Πολύ ακόμα ταλαντούχοι ηθοποιοί έλαβαν μέλος στην αγγλική μετάφραση, οι επιλογές ήταν εξαιρετικές.

Στο κομμάτι του soundtrack επιστρέφει το πιάνο που ήταν η βάση του, αλλά αυτή τη φορά είναι λίγο πιο τσαχπίνα η μουσική, προσθέτοντας λίγα παραπάνω κρουστά και αρκετό σαξόφωνο. Οι μουσικοί παραγωγοί Manaka Kataoka και Yasuaki Iwata επιστρέφουν και για άλλη μία φορά μας τρελαίνουν με τη μουσική τους.

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom 1

Επανάληψη της φόρμουλας ή είναι κάτι καινούργιο;
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, υπήρχαν πολλές φωνές στο ίντερνετ, όπου το αποκαλούσαν ότι είναι απλά ένα DLC που κάνει 70 ευρώ. Η Nintendo, αν και είναι πολύ τολμηρή στον χώρο του Hardware
και σχεδόν με κάθε της κονσόλα κάνει κάποια επανάσταση, στο κομμάτι των βιντεοπαιχνιδιών πολύ πιο σπάνια παίρνει μεγάλα ρίσκα. Το Breath of the Wild ήταν ένα από αυτά. Αυτό είχε πολύ υψηλή ανταμοιβή, αλλά ήταν ταυτόχρονα δίκοπο μαχαίρι, μιας και πέρα από μερικά remake χάραξε ένα μόνιμο μέλλον για τη σειρά, αλλάζοντας έτσι τη φόρμουλα, η οποία υπήρχε τόσα χρόνια για τα Ζelda Games. Έτσι από ό,τι φαίνεται κράτησε το βασικό στοιχείο της καινούργιας φόρμουλας η Nintendo, το open world στοιχείο και πήρε ένα ακόμα ρίσκο κάνοντάς το ακόμα πιο δημιουργικό επενδύοντας έτσι στην κυρία ιδέα του Breath of the Wild, την ιδέα της δημιουργικότητας.

Η δημιουργικότητα είναι αυτή που κάνει αυτό το game να ξεχωρίζει πραγματικά από οποιοδήποτε άλλο. Δίνοντας σε κάποιον αυτά τα εργαλεία, για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα που θα έρθει μπροστά του, δημιουργώντας έτσι για αυτόν μία μοναδική εμπειρία, αλλά, ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας καλό game design για κάποιον λιγότερο έμπειρο, δίνοντας μία πιο ξεκάθαρη λύση στα προβλήματά του. Έτσι γυρίζει το Legend of Zelda πίσω στις πρώτες ρίζες που του έθεσε ο Shigeru Miyamoto.

O Miyamoto, γνωστός και ως μπαμπάς του Mario και του Link, όταν έφτιαξε το πρώτο Legend of Ζelda για το N.E.S. το ‘86, ήθελε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να λύσει το game να ήταν μονάχα, εάν μοιραζόταν το πρόβλημά του και τη λύση την οποία βρήκε με τους φίλους του. Αυτό το έκανε γιατί ήθελε να μοιραστεί τις περιπέτειες του από την παιδική του ηλικία. Έτσι, και στο Tears of the Kindom, μπορεί ο καθένας να μοιραστεί τη δική του προσωπική ιστορία και τη δική του προσωπική λύση, πράγμα που κάνει αυτόν τον τίτλο τόσο αγαπητό και ξεχωριστό.

Θετικά:
- Τεράστιος κόσμος και απόλυτη ελευθερία
- Πολύ καλά physics
- Πολύ όμορφα cel-shaded γραφικά
- Αυξάνει τη δημιουργικότητα κάθε παίκτη
- Τεράστια ποικιλία στις προαιρετικές αποστολές
- Μεγάλη διάρκεια
- Puzzle που προκαλούν και δεν κουράζουν
- Ιστορία η οποία θα σας κάνει να κολλήσετε στην οθόνη σας
- Εμπλουτίζει το ευρύτερο Zelda Lore
- Δεκάδες μυστικά για να ανακαλύψει ο κάθε παίκτης
- Απαιτητικό και περίπλοκο σύστημα μάχης

Αρνητικά:
- Frame Drops
- Θέματα με το lip-sync
- Δεν τρέχει σε native 1080p

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Σενάριο: 9.8
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.4

Μία μοναδική περιπέτεια για κάθε παίκτη στην οποία εσείς θα βρείτε τη λύση

Μιχάλης Τσακίρογλου

NEWS   VIEW ALL

Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom έφτασε τις 18 εκατομμύρια πωλήσεις

[Αρχική δημοσίευση: 17/5/23] H Nintendo ανακοίνωσε ότι το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom έφτασε τις 10 εκατομμύρια πωλήσεις, μέσα σε μόλις τρεις μέρες από την κυκλοφορία του. Πρόκειται γ...
Posted (03 Aug 2023)

Speedrunner τερμάτισε το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom σε κάτω από 1 ώρα

[Αρχική δημοσίευση: 16/5/23] Ο speedrunner MrGymnast86 κατάφερε να τερματίσει το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom μέσα σε μόλις 94 λεπτά. Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το επίτευγμα αυτό συ...
Posted (31 May 2023)

UK Game Charts Top 10: 22-27/5/23 - The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Στο Top 10 των πωλήσεων στα games την περασμένη εβδομάδα στη Μ. Βρετανία, το νέο Zelda ήταν πάλι πρώτο, αλλά το Lord of the Rings: Gollum κατάφερε να μπει στη δεκάδα...παρά τα πολύ χαμηλά review score...
Posted (29 May 2023)

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 28/3/23] Η Nintendo παρουσίασε ένα εκτενές gameplay video του The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Από το βίντεο βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα γραφι...
Posted (15 Apr 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 JohnnyPap (Level 13) 07/06/2023 18:09
Το επαιξα προσφατα σε φιλο και επιβεβαιωνω. Φοβερη εμπειρια. Καποια bosses με δυσκόλεψαν γιατι δεν ξερω καλα την σειρα. Αλλα εχει φοβερή δράση και δεν περιμενα τετοια γραφικα απο το Switch.
Του εβαλα 9.Δεν καταλαβαινω γιατι τοσο χαμηλο σκορ.Μεγαλο βαθος στο gameplay και απο τις καλυτερες δουλειες της Nintendo.
Score 9.4
8.42 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nintendo
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 12/5/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification